Иван Кръстев: Гневът към властта може да изкара хора на улицата, но не може да промени страната

Иван Кръстев: Гневът към властта може да изкара хора на улицата, но не може да промени страната

© Надежда Чипева, Капитал"Каква България искаме" беше една от важните теми в изборното студио на "Дневник", излъчено на живо в изборната вечер. Специален разговор по темата имахме с политолога Иван Кръстев.


Каква България искаме? Каква България чакаме, какво ни очаква?


- Най-големият проблем, който имаме като общество, е, че не можем да си представим България различна от тази, в която живеем. Хората са напълно фокусирани в неща като корупция. Но големият проблем на страна като България е, че не е достатъчно просто да бъде по-малко корумпирана, България трябва да бъде различна страна, ако искаме да живеем по-добре в нея.
Тази липса на въображение пролича по време на предизборната кампания. Може би с всичките проблеми, които имаме - демографски, застаряващо население, обезлюдени райони, и икономически, все пак това е най-бедната държава в Европейския съюз и с особено периферно положение в рамките на Европейския съюз.


Има възможности, част от които са свързани и с кризата, която преживяваме. Например: COVID създаде ситуация, в която за първи път след 90-те виждаме връщане на хора в България. Това е ключово важно за една страна, в която качеството на работната сила, е от огромно значение и в която има висока функционална неграмотност.


Как може да задържим хора, които вече са работили навън, имат друг тип опит, идват от различни части на обществото. Това е големият въпрос: как да задържим тези хора. Един от ефектите на COVID-19 е че накара правителствата да си дадат сметка, че е хубаво някои от основните производства, от които зависят хората да са близо до теб. Едва ли ще има отново ситуация, в която европейците ще си позволят 90 % от лекарствата , които потребяват да са извън Европа.


Затова тази България, която би могла да бъде различна според мен е разговорът, който отсъства. Този разговор е най-важният, защото Европа също ще се промени.


Дали това, че не можем да си представим България различна е свързана с липсата на перспектива и сравнение. Защото Европа има големи проблеми. ЕС се провали в ситуацията с ваксините. Ние живеем в по-различна реалност. Какво означава тя за Европа и за света?


- Хората винаги са сравнявали живота си с хората около тях, с това, което правят техните правителства с това, което правят правителствата в други държави. Но едно от най- важните неща, които се случиха в света през последната година, е че досега сравнението не е било толкова силно, толкова интензивно, колкото сравнението, което гледаме през последната година. Изведнъж заради COVID имаме усещането, че може да сравняваме по-лесно.


Говорил съм с хора, които тежко са изкарали заболяването и те споделят, че след първите дни като се появи усещането, че си по-добре, като че ли излизаш от болестта, ти пропадаш и идва най-ужасният период. Нещо подобно се случва и с държавите и начина, по който се справят с COVID-19. Три или четири месеца, през юли миналата година, основният въпрос беше защо източноевропейците се справят толкова добре. Днес въпросът е защо те се справят толкова зле.


Страни като Германия, които доскоро отстрани изглеждаха като страните, които добре овладяваха пандемията, сега са сред страните, които губят доверие в способността на собствената си система да реагира.

През октомври, сравнявайки се с другите, Европа ще се окаже в ситуация, че след като цяла година се казва колко са зле нещата във Великобритания и в САЩ, двете държави ще се окажат с повече ваксинирани, с по-високо икономическо възстановяване.Това ще създаде криза на доверие вътре в европейските общества за това как и какво правим. Това ще има реален ефект върху немските избори през септември тази година, ще има ефект върху президентските избори във Франция през следващата година. Затова нещото, което според мен е проблем на България, е проблем и на Европа. Искаме да се върнем там, където сме били преди COVID-19, това е фантастичният вариант. Но много неща са се променили.


Второто е че Европа показа две основни слабости - едното е скоростта на вземане на решение - Европа е бавна. И то е бавна, защото политическите лидери не мога да поемат този радикален риск, който поеха други лидери.


Вижте какво стана с ваксините - европейският пазар е много голям и това поставя Европа в много благоприятно положение, когато преговаря с фармацевтичните компании. Но европейските преговарящи искаха едновременно и най-ниската цена, и най-прозрачният начин на вземане на решения, и най-големият баланс между държавите. И всичко това трябваше да беше решено на един ранен етап и да не може да бъде пререшавано на по-късен етап. Сравнете това с това, което направиха Израел или Чили. Израел плати 40% по-висока цена за ваксините, каза, че единственото, което я интересува, е колко бързо ще ги получат и заложи всичко на това да бъде страната, която ще ваксинира най-бързо.


Казвам всичко това, защото нежеланието да се поеме риск, е второто нещо, което е проблем за Европа и за България. Ако не се появи правителство, което е готово да признае, че България не може да продължи да прави, това, което е правила преди, и да поеме риск, с опасността да се провали, но да каже на хората, че е възможно да се постигне нещо различно, ще бъдем като заболелите от COVID, които впоследствие трябва непрекъснато да се занимават със страничните ефекти от заболяването.


Дали няма и доза голям шанс за България в това, че се провалиха толкова европейски модели, защото това отваря пространство на въображението. Защото ако ти няма кого да следваш, се отварят възможности да измислиш какво да правиш.


- Най-важното е да се опиташ да предоговориш със собственото си общество какво искаш да направиш и да разделите риска. Ако някой зададе въпроса кой е успешният модел за справяне с ковид, ние не може да дадем за пример нито една страна. Проблемът с азиатските страни е напълно различен и това ми се струва също доста важно. Не е проблемът, че просто имаме криза в Европа, но изведнъж мястото на Европа в световната икономика и в световното въображение се променя. Много са причините защо не просто Китай, а страни като Южна Корея, Тайван, Виетнам се справят по-добре с пандемията. Но най-големият наистина проблем на Европа и на България е, че ние си представяме, че утре е просто следващият след днес ден.


Ако се опитаме да си го представим като напълно различен, ако си дадем сметка, че неща, които са изглеждали напълно невъзможни преди една година, например, че децата ще учат в едно виртуално пространство. Между другото тази голяма миграция от физическия към виртуалния свят, която се случи през последната една година, е тази голяма промяна, върху която ние не сме се достатъчно съсредоточили и не си даваме сметка какво следва от нея.


Каква би била България, ако трябва да си я представите сега?


- Това, безспорно не е лесен въпрос. Не е и въпрос на индивидуално въображение. За мен питането е следното: има ли групи в българското общество, колкото и малки да са те, които изведнъж си представят, че България е място, в което ти имаш предимството да бъдеш тук.


Една от тези групи е с представителите на ИТ сектора. Те откриха, че в рамките на света, може би по време на ковид е по-добре да бъдеш на място като България, отколкото да бъдеш в Париж, Лондон или Ню Йорк. Има такава група, която казва, че за тях това място е добро място. Как става добро място за възрастни хора в провинцията, които виждат, че здравната система е в сериозна криза, където средната възраст на медицинския персонал е над 52 години, как ти се опитваш да кажеш как е възможно тези хора да се почувстват по-защитени в своите страхове.


Между другото страховете от последната година създадоха съвсем друго усещане за живот, за смърт. Това са и следващите въпроси: как се променя отношението на хората към правителствата, каквото и да е то.Има първи етап, в който казваш, че искаш правителството да ти реши всички проблеми, то ще ти помогне, ще ти даде пари за това и това може да продължава известно време. Но не може да продължава до безкрай. И в този смисъл да си представим, че това свърша и да питаме групите, които са имали предимство да са точно в България - например тези, които са се върнали, защото са се върнали. Ако света е в криза, важно ли е около теб да бъдат хора, които познаваш добре от деца? Важно ли е да говорят език, който разбираш?


Защо хора се върнаха от страни, които имат като че ли по-добра здравна система, които като че ли имат повече работа. Какво е това, което ги връща? И когато започнем да задаваме тези въпроси и да виждаме България с очите на тези хора, може би това е тази промяна, за която става дума. Гневът към което и да е предно управление, може да изкара хора на улицата, но не може да промени страната.Разговор за това каква България искаме - с консултанта Валентин Михов - тук
С режисьора Галин Стоев - тук
Още от изборното студио на "Дневник" - тук

Ключови думи към статията:

Коментари (99)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Някои искат България с ИК, 54 пола, джендъризъм + обучение на децата в духа на джендъризма, докато на заден план върви скрита адженда на новия световен ред по Клаус Шваб. Други искат класическия модел на мъж, жена и семейство.

 2. 2 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3207 Неутрално

  Да, мнозинството иска да се подобрят нещата, но, ако е възможно, пак да си карат по старому.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 3. 3 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2854 Неутрално

  Абе той добре твърди, ама има запетайка между подлога и сказуемото още в заглавието.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 4. 4 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "Те откриха, че в рамките на света, може би по време на ковид е по-добре да бъдеш на място като България, отколкото да бъдеш в Париж, Лондон или Ню Йорк."

  Я гледай какво велико откритие направил господин Кръстев, интересно той защо не е заменил Виена за София?

 5. 5 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Кой ще промени Българско, щом живеем по сценария на ЦРУ? Но това, г-н Кръстев, става ясно на все повече хора. Докато Вашите статии нищо няма да променят, то тези, които виждат какво става в ИЗЧЕЗВАЩА Европа, могат да се опитат да променят подението на Отечеството. Обикалям Родината и виждам, че все по-малко хората приемат пребаналностите на Холивуд.

 6. 6 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2210 Весело

  Иван Кръстев: Гневът към властта, може да изкара хора на улицата, но не може да промени страната
  ******************************************

  В прекия смисъл на понятието - да, но реакциите на улицата, ако са адекватни и последователни, са един от демократичните инструменти на промяната. При тежки увреждания на държавността промяната започва именно от там, от улицата!
  Разбира се, улицата не трябва да се символизира от бабикяни и хаджигейове, от забавляващи се протестъри с пари и без работа, от мамаи и бгмами, от пилоти и хахави журналисти с противогази - истинската улица я правят сериозните хора.
  Когато тези хора излязат, тогава промяната е неминуема. И не клоуни от иманямадържаванароди печелят изборите след подобна улица, а истински десни визионери!

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 7. 7 Профил на Alan Blackmore
  Alan Blackmore
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  До коментар [#1] от "Шоршо":

  Всъщност и зад двете групи стои НСР. Идеята е, ако едно общество не е достатъчно "отворено" към първото, нормалните хора в него да бъдат мачкани от тези с косервативни предразсъдъци, които твърде често са по-скоро комплекси за малоценност.
  Цялостната идея е да се разбият всички общества на враждуващи групи, за да могат да бъдат управлявани отвън.

  BLUE Planet Corporation
 8. 8 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Иван Кръстев: Гневът към властта, може да изкара хора на улицата, но не може да промени страната
  ==
  Иванеее, Ивнае. Май си проспал няколкото велики всенародни въстания от миналото лято. Той целокупният български народ вече беше по улиците ве мой, закъде повече. Пък и да вземеш да кажеш срещу коя власт. Срещу тази на протесърите и на славиту ? Щото друга власт в близко време не се очертава. Не мислиш ли?

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 9. 9 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2210 Любопитно

  Хората са напълно фокусирани в неща като корупция. Но големият проблем на страна като България е, че не е достатъчно просто да бъде по-малко корумпирана, България трябва да бъде различна страна, ако искаме да живеем по-добре в нея.
  ************************************************

  Значи, ако успеем да се справим с корупцията / а това означава да успеем да се справим с маса други неща, които са хранителната среда на корупцията , най-вече проблемите в съдебната система/ - България няма да стане различна страна?
  Кръстев, при всичките си зависимости, не е глупак, но в това интервю определено изглежда изтрещял......

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 10. 10 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2852 Весело

  До коментар [#1] от "Шоршо":

  Колега - светът е доста по шарен от черно и бяло - има и трети, дето искат да върнат Тъмните векове и да сринат цивилизацията - радикални религиозни фанатици им викат - те се делят на ислямославни и путинославни, като вторите са джендъри, ама в главата - искат само като посочат с пръстче - жената да им прави салата, налива ракия и тея три неща, сал щото на джендъра му се води една пУшка по паспорт. Точно Сорос, дето иронизирате, се пръкна заради православните джендъри - в природата има баланс - ако чат от хората отидат в едната крайност, друга част отива в другата крайност. Дълго време се бездейтваще срещу православния радикализъм - и тази грешка се наказа - с ЛГБТ радикализъм, феминацизъм и подобни - и понеже те май вземат повече тежест, сал един Бог знае православния радикализъм как ще балансира. Да пази Господ от радикални религиозни фанатици и от тези в другата крайност!

 11. 11 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  Сега баш нямаше нужда от това интервю.

  Кръстев си повтаря дежурните лакърдии, без да казва нищо ново.

 12. 12 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Лятото на протеста беше лесно да се говори , само махаме Бойко и цъфваме и вързваме , идват нови и честни и кадърни хора ....Е сега вече започнахме да дърпаме ръчната на илюзиите и мечтите ....

 13. 13 Профил на Kakva_e_istinata
  Kakva_e_istinata
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Ето сега дойде времето новият политик Станислав Трифонов да направи това, което прокламира години наред и за което даде обещание преди изборите на целият народ. Борисов добър или лош остава на задна страна. Идва времето Трифонов, сценаристите му, Мая Манолова, Николай Хаджигенов, Арман Бабикян, Татяна Дончева, Христо Иванов, Атанас Атанасов и всички определили се за '"спасители" да покажат на какво са способни и да започнат да носят отговорност за гръмките думи и обещания. Хайде сега драги "спасители" покажете, че сте сериозни и отговорни, а не само драпащи за власт и облаги. Хайде да Ви видим сега, очакваме Ви с нетърпение

  В спора се ражда истината!
 14. 14 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#7] от "Alan Blackmore":

  Проблема е, че група (джендъри) която представлява 0,03% от обществото иска да наложи идеологията си на останалите 99,97%. От какъв зор ще учат децата още от детските градини на джендъризъм и 50 пола? Кой какво прави под завивките не вълнува никой и всеки има пълна свобода да го прави, но като почне това да се налага за норма става опасно. В България това няма как да мине и скоро ще го разберат. ББ беше достатъчно умен, да разбере накъде духа вятъра и да даде овреме заден ход, новите които идват ще се опитат да боксират всичко това през главите на народа и ше бъдат пометени по-бързо отколкото са предполагали.

 15. 15 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1812 Любопитно

  Иван Кръстев: Гневът към властта, може да изкара хора на улицата, но не може да промени страната
  —цитат от коментар 0 на заглавие


  А ми то, ако само ги изкара на улицата е едно
  съвсем друго ще се получи, ако след като ги изкара,
  на много от управляващия народ му се случи случка!
  Например да ги нажилят осите!
  Май тогава наглостта при "усвояващата" паплач и сган
  силно ще спихне!

 16. 16 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Хората са напълно фокусирани в неща като корупция.
  ===
  Тази зима бях в едно село. Голямо и живо. Хората бяха напълно фокусирани върху няколкото асфалтирани улици. Радваха се, но искаха и другите да бъдат асфалтирани. Другото нещо, върху което бяха особено концентрирани бяха коледните празници. Гостувах на голям род, 20 тина човека, с различни политически пристрастия. Не чух никой да говори за политика, корупция и пр. Само в случая с улиците, доколкото този проблем се свързваше с местната власт.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 17. 17 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3762 Неутрално

  Така си е мислел и Людовик 16, преди главата му да падне на гилотината. И Романови не са очаквали да бъдат разстреляни. Две революции изкарали хората на улицата и променили не само страните, но и света.

 18. 18 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2163 Неутрално

  До коментар [#1] от "Шоршо":Колега - светът е доста по шарен от черно и бяло - има и трети, дето искат да върнат Тъмните векове и да сринат цивилизацията - радикални религиозни фанатици им викат - те се делят на ислямославни и путинославни, като вторите са джендъри, ама в главата - искат само като посочат с пръстче - жената да им прави салата, налива ракия и тея три неща, сал щото на джендъра му се води една пУшка по паспорт. Точно Сорос, дето иронизирате, се пръкна заради православните джендъри - в природата има баланс - ако чат от хората отидат в едната крайност, друга част отива в другата крайност. Дълго време се бездейтваще срещу православния радикализъм - и тази грешка се наказа - с ЛГБТ радикализъм, феминацизъм и подобни - и понеже те май вземат повече тежест, сал един Бог знае православния радикализъм как ще балансира. Да пази Господ от радикални религиозни фанатици и от тези в другата крайност!
  —цитат от коментар 10 на Deaddark


  Като не ти харесва нашето си Православие - обрежи се !

 19. 19 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2163 Неутрално

  До коментар [#1] от "Шоршо":Колега - светът е доста по шарен от черно и бяло - има и трети, дето искат да върнат Тъмните векове и да сринат цивилизацията - радикални религиозни фанатици им викат - те се делят на ислямославни и путинославни, като вторите са джендъри, ама в главата - искат само като посочат с пръстче - жената да им прави салата, налива ракия и тея три неща, сал щото на джендъра му се води една пУшка по паспорт. Точно Сорос, дето иронизирате, се пръкна заради православните джендъри - в природата има баланс - ако чат от хората отидат в едната крайност, друга част отива в другата крайност. Дълго време се бездейтваще срещу православния радикализъм - и тази грешка се наказа - с ЛГБТ радикализъм, феминацизъм и подобни - и понеже те май вземат повече тежест, сал един Бог знае православния радикализъм как ще балансира. Да пази Господ от радикални религиозни фанатици и от тези в другата крайност!
  —цитат от коментар 10 на Deaddark


  Като не ти харесва нашето си Православие - обрежи се !

 20. 20 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4436 Неутрално

  До коментар [#9] от "Манчо":

  Сигурно е от коронавируса, а и въобще не е лесно да се чудиш какво да плещиш по разни медии няколко пъти месечно.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 21. 21 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2854 Неутрално

  Както казва един преател, демокрацията заменя едни мошеници с други, а революцията -- мошениците с идиоти. Предстои да се ориентираме с какво се сдобихме тоз път.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 22. 22 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Кръстев, при всичките си зависимости, не е глупак, но в това интервю определено изглежда изтрещял......
  —цитат от коментар 9 на Манчо

  ===
  Изглежда изтрещял, щото след изборите, след като се видя, че ГЕРБ няма да управляват на дневен ред е поставен въпроса какво да се прави (ама с подробности и детайли, ако може. В отговора). И Кръстев, а и други умнокрасавци нямата и никога не са имали идея как да отговорят на такъв въпрос.


  До коментар [#9] от "Манчо":

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 23. 23 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  До коментар [#5] от "Dimitar Kunev":


  Кой ще промени Българско, щом живеем по сценария на ЦРУ? Но това, г-н Кръстев, става ясно на все повече хора. Докато Вашите статии нищо няма да променят, то тези, които виждат какво става в ИЗЧЕЗВАЩА Европа, могат да се опитат да променят подението на Отечеството. Обикалям Родината и виждам, че все по-малко хората приемат пребаналностите на Холивуд.
  —цитат от коментар 5 на Dimitar Kunev


  Да б.....е и ЦРУ копа руски патоци без пари , строи АЕЦ ове и не барва с пръст Алкашките фирми....рушлямистки идиотщини......

 24. 24 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2477 Неутрално

  Въпрос,Елцин щеше ли да превземе властта,ако руският народ не беше гневен след пуча срещу Горбачов?

 25. 25 Профил на fnd38686576
  fnd38686576
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Гневът към което и да е предно управление, може да изкара хора на улицата, но не може да промени страната.

  това не е вярно........философтвай си

 26. 26 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  Разбира се, че можем да си представим България различна. Имаме и примери, как нещата се променят бързо, например с премиер У.Костов. Знаем и как се пропилява постигнатото - с политически аутизъм, с доверие към политически отживелици, с безпринципни коалиции, и с очаквания "силният лидер" да реши всички проблеми. Нещата в страната често се движат въпреки, а не благодарение усилията на властите. Затова всяко едно подобрение на управлението и на законността, намаляване на корупцията и дори просто смяна на изтърканите физиономии може да има добър ефект,

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 27. 27 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2852 Весело

  До коментар [#18] от "sim4o":

  Обрежете се Вие - като не Ви харесва върховния закон у нас - Конституцията - религиозни държави бол - чантата и пътеките - православен джендър ще седи и ще мирува пред закона - иначе с другите ЛГБТ - пътя!

 28. 28 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4939 Любопитно

  "Най-големият проблем, който имаме като общество, е че не можем да си представим България различна от тази, в която живеем"

  Българите не трябва да си представят нищо. Достатъчно много вече живеят по света и почти всички пътуват и са видяли предимствата и недостатъците на другите държави. Проблема е в това, че всички (политици) са много силни на обещания и в момента в който вземат малко власт забравят обещанията и гледат да напълнят я чекмеджета, я банкови сметки, я куфари с пари. Поне до сега не съм видял един политик в Бг който да не е станал много "важен" и "незаменим". Докато имаме едно народно събрание в което народните "избраници" се интересуват повече от лични облаги отколкото да си вършат работата за която са избрани така ще е.
  В момента в който са избрани вече не са "народа" а си мислят, че са хванали господ за шлифера.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 29. 29 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1886 Весело

  Господинът очевидно е постигнал абсолютното познание в областта на политиката, та вече се възнася към по-универсални екзистенциални орбити. Разбирането за живота и смъртта е добър старт. Един друг кандидат-бог, например, започва леко накриво с идеи за затъмняване на Слънцето.

  Гневът към властта, казва говорещата глава, не може да промени страната. Вероятно е необходима накяква критична маса задоволство, но главата засега затаи прозрението си.

  Ще го чакаме, нямаме друг шанс.

 30. 30 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5932 Неутрално

  До коментар [#9] от "Манчо":

  Не е изтрещял. Просто е осъзнал, кое е причината и кое следствието.
  Защото тези явления са следствие от манталитета на масата, а не са уникална проява на тази власт в момента. Като махнете едни корумпирани лица, вие си мечтаете, че новите ще са ангели, слушайки речите на един лидер, който харесвате. А после се оказва, че под него се намества една нова прослойка от хора, със същите параметри на крадливост. Този филм го гледахме още при Костов.
  Мятаме яйца и искаме промени, но ако може ние самите, нищо да не променяме и да си караме така, но ако може, с повече пари.
  "Кой ще ни даде пари?"

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 31. 31 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  Така си е мислел и Людовик 16, преди главата му да падне на гилотината. И Романови не са очаквали да бъдат разстреляни. Две революции изкарали хората на улицата и променили не само страните, но и света.
  —цитат от коментар 17 на Vlado Nikolov


  Именно! Очаквах малко повече от Кръстев, защото този тук словесен талаш ми прилича на написано от немай-къде неделно упражнение! През 1997 г. и у нас излязоха хората на улицата и дори само влизането ни в НАТО и ЕС да вземем като ефект, пак сме променили страната!

 32. 32 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5611 Неутрално

  "Те откриха, че в рамките на света, може би по време на ковид е по-добре да бъдеш на място като България, отколкото да бъдеш в Париж, Лондон или Ню Йорк."Я гледай какво велико откритие направил господин Кръстев, интересно той защо не е заменил Виена за София?
  —цитат от коментар 4 на Шоршо


  Кръстев е далеч от реалностите! Казал е ...

  "Например: COVID създаде ситуация, в която за първи път след 90-те виждаме връщане на хора в България."

  Всеки българин, устроил си живота в чужда страна, ще се върне само след като стане пенсионер! Ако са се върнали са единици и то не завинаги!

  Впрочем преди да му дадат постовете правеше добри анализи!

 33. 33 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  Оставката на Бойко е до поискване, какво стана с изканата оставка на Гешев? Или както всички възстания лозунгите ги подменят тихичко и се наместват в гадната система.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 34. 34 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5611 Разстроено

  До коментар [#7] от "Alan Blackmore":Проблема е, че група (джендъри) която представлява 0,03% от обществото иска да наложи идеологията си на останалите 99,97%. От какъв зор ще учат децата още от детските градини на джендъризъм и 50 пола? Кой какво прави под завивките не вълнува никой и всеки има пълна свобода да го прави, но като почне това да се налага за норма става опасно. В България това няма как да мине и скоро ще го разберат. ББ беше достатъчно умен, да разбере накъде духа вятъра и да даде овреме заден ход, новите които идват ще се опитат да боксират всичко това през главите на народа и ше бъдат пометени по-бързо отколкото са предполагали.
  —цитат от коментар 14 на Шоршо


  Ясно е защо искат да почват с децата, за да им промият мозъците!

 35. 35 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Оставката на Бойко е до поискване, какво стана с изканата оставка на Гешев? Или както всички възстания лозунгите ги подменят тихичко и се наместват в гадната система.
  —цитат от коментар 33 на Корки


  От ДБГ забравиха за Гешев, вече дори не го и споменават.

 36. 36 Профил на so_cial_en
  so_cial_en
  Рейтинг: 55 Неутрално

  Самата капиталистическа система произвежда корупция. Специално в нашата дивашка, неолиберална, дясна капиталистическа система, корупцията е логична.

 37. 37 Профил на so_cial_en
  so_cial_en
  Рейтинг: 55 Неутрално

  Народът сме будали - искаме смяна на правителство, но не и на неолибералната, капиталистическа система. В тази система няма някакво значение, кой управлява.

 38. 38 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  До коментар [#11] от "realguru":

  Аха...! Нищо друго не ни трябва, освен монолозите на Борисов от дЖипката. :)))

  Бивш tww09306483.
 39. 39 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Иван Кръстев: Гневът към властта, може да изкара хора на улицата, но не може да промени страната
  ===
  Аааах, хитър си Иване. Трябваха ми 10 минути, но те разбрах
  Това е скрито, изпреварващо послание ?
  Сега, когато властта е на една ръка разстояние от умнокрасивите, вече започваш да си представяш какво ще им се случи когато седнат в джипката на Бойко? Един вид още отсега почваш да обясняваш на хората, че не биват да излизат на улиците, щото това няма да промени нищо..

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 40. 40 Профил на Chegobara
  Chegobara
  Рейтинг: 330 Неутрално

  Абе недей обяснява липса на въображение и да го мешаш с ковид кризата, приятелче. От твоята камбанария е лесно да философстваш. Точно корупцията и мутрите са проблемът и хората узряха да възроптаят най-сетне, това няма общо с ковид кризата. На запад също има корупция, но е много по малко, има и закони, а тука на власт е законът на Барба Ганьос.

  Колко кадърни бизнесмени ги закопаха. Колко работещи гладуват. Не може за да правиш успешен бизнес, да плащаш на мутрите или да си чао. Не говорим да даваш рушвети за да си учредиш фирмата, говорим кихане на ръка, на месец. И накрая ако въпреки рекета видят, че ти върви, направо те проскат по очи с фалшиви обвинения и ти вземат бизнеса, после разправяй, че нямаш сестра. И ти излиза през г*за, че въобще си тръгнал да работиш.

  Искаме прокуратура, която да работи нормално, а не да обслужва политически поръчки. Искаме главен прокурор, който не излиза по телевизията да вика "тоя е виновен" без да тече производство дори. Спомняте ли си Боко как го хареса Брюксел, каза им "ще затворим всички мутри", още по времето на Цветанов. А то какво стана, най-големите мутри са точно те, и няма как да израстат над това ниво, понеже са еднокнижни партийци и агенти.

  Колко познати фалраха и се пропиха, откакто ОПГ Герб е на власт? Много. Ерудирани, начетени хора с бизнес нюх ги сриват тъпите мутро-милиционери. А, да напомня, ченгетата също стават все повече и в малките градове направо си заграбват бизнеси и стават феодали, говорим редови ченгета...

  Какво ми обясняваш тинтири минтири....

  Народът е виновен, че избра най-тъпата опция като алтернатива - Сплави... Това е без коментар, но не трябваше да пускате за него...  всичко е суета, Боку ни обра
 41. 41 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4096 Неутрално

  До коментар [#31] от "Santos":
  "През 1997 г. и у нас излязоха хората на улицата и дори само влизането ни в НАТО и ЕС да вземем като ефект, пак сме променили страната!"

  Тогава протестите докараха Костов на власт, който промени страната и я подготви за членство в ЕС и НАТО. Имаше водач , човек визионер , който свърши черната работа , за да промени страната към по-добро, за което беше оплют, оклеветен, обруган и изхвърлен от политиката. В България няма ненаказано добро. Затова у нас злото е на власт.

 42. 42 Профил на so_cial_en
  so_cial_en
  Рейтинг: 55 Неутрално

  България стана тотална бананова република благодарение на нерегулираната, дивашка, дясно либерална, неолиберална капиталистическа система.

 43. 43 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 1069 Весело

  Царството е една скапана дето не става за държава. За да успее да поникне, цъфне , върже и стане държава, най-напред политолози като Иван Кръстев трябва да се научат да се изразяват правилно. Цитирам:

  “ Как може да задържим хора, които вече са работили навън, имат друг тип опит, идват от различни части на обществото. Това е големият въпрос: как да задържим тези хора.”

  Хората, Иване, не могат да бъдат задържани, но могат да бъдат привличани. Скапаните дето не стават за държави просто не са привлекателни.

  73! Go Go
 44. 44 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1795 Неутрално

  До коментар [#39] от "clarkv622":

  +

  !

 45. 45 Профил на so_cial_en
  so_cial_en
  Рейтинг: 55 Неутрално

  Кръстев и сие ни учат след 1989 година колко е хубаво в дясната, неолиберална капиталистическа система. Днес, след като видяха с очите си и доживяха да видят разрухата, до която тя доведе, нямат доблеста да признаят, че са се излъгали и се извинят на хората.

 46. 46 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4096 Неутрално

  Гневът към което и да е предно управление, може да изкара хора на улицата, но не може да промени страната.това не е вярно........философтвай си
  —цитат от коментар 25 на fnd38686576


  Вярно е , ако протестите не излъчат водач, лидер с визионерство и качества да осъществи необходимите реформи , за да тръгне страната напред. След Костов , който беше оплют и обруган от материала , такъв водач не се е появил. Може би има хора с такива качества , но като видяха какво се случи с Костов са решили да не се занимават с политика.

 47. 47 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  До коментар [#31] от "Santos":

  Влязохме в НАТО и ЕС, ама още въздишате по Тодор Живков с вожда си...! :)))

  Бивш tww09306483.
 48. 48 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1795 Неутрално

  Ляволибералните троцкисти, май връткате от глобализъм към национализъм, а, Кръстев?:)
  Кой ще ви повярва на флиртовете?
  Без вас. Стойте си там гражданчета на света. Наслаждавайте се.
  Постигайте си овластяването на малцинствените социални роли.
  Глобализирайте туземците там.:)
  Не ви вярваме Кръстев!
  !

 49. 49 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8208 Любопитно

  Хора, които на две магарета сено не могат да разделят - кабинет няма как да съставят! ;)

  [email protected]
 50. 50 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2210 Весело

  Иван Кръстев: Гневът към властта, може да изкара хора на улицата, но не може да промени страната
  *********************************************

  Ерго: " Стойте си кротко. И тихичко мечтайте за една по-хубава България, това му е цаката!"
  ;)

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 51. 51 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1886 Весело

  България стана тотална бананова република благодарение на нерегулираната, дивашка, дясно либерална, неолиберална капиталистическа система.
  —цитат от коментар 42 на so_cial_en


  Дай някой цитат от "Капиталът".

  Тези дясно- и неолиберални лакардии не са достатъчно фундаментални.

  Завърти в оборот и малко загниване.

 52. 52 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3729 Весело

  До коментар [#1] от "Шоршо":

  Добре че сте вие да научаваме за най-новите конспирации. "Нов световен ред" хахахаха...

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 53. 53 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4100 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Агенция ТАСС ли беше... РT ли бе... и те тъй казват:

  "Иван Кръстев:
  Гневът към властта, може да изкара хора на улицата,
  но не може да промени страната"

  Но да си гледаме нашите, Европейските, работи.
  Не са перфектни.
  Са неясни...

  Има такъв народ: Слави.
  Би конкуренцията с неясни представи.
  Спечели... и заболя. Дано се оправи.

  Има такъв: ГЕРБ.
  Има и 2. 2 не спечели.
  ГЕРБ: спечели най-много.
  Толкова Най, че не ще всичките.
  Даде 10 депутата втора употреба на ДПС.

  Има и Демокрация за България:
  Трети печеливш.
  Трети, ама ДПС изплува отгоре.

  10 шамандури правят качествена разлика.
  Странност необяснима.
  Сложна материя...

  Има лек против мъглата.

  На експерти светлината:
  ekipbg.com – ЕКИП (Експертен клуб за икономика и политика)
  https://e-vestnik.bg/33920/zashto-gerb-ne-e-po-malkoto-a-nay-golyamoto-zlo/

 54. 54 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1737 Гневно

  Иван Кръстев: Гневът към властта, може да изкара хора на улицата, но не може да промени страната
  ...
  Иване, няма как премиер да е мафиот, пълнещ чекмеджетата за сметка на народа.
  Второ, твърде много взе да се крае. Стана правило ремонта на ремонта.
  СТИГА ТОЛКОЗ!

  В Русия съм! В Русия съм!
 55. 55 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  тези явления са следствие от манталитета на масата, а не са уникална проява на тази власт в момента.
  —цитат от коментар 30 на Незнайко в Слънчевия град


  Не, "тези явления" не са манталитет на масата. По-голямата част от нас, българите, са почтени хора.
  В българската политика ситуацията по нещо е сходна със ситуацията по българските пътища: не повече от 10% от шофьорите карат в нарушение на всякакви правила, но впечатлението за българските шофьори като пътни айдуци се формира именно от това малцинство. Така е и в политиката, почтените българи са мнозинство, но
  са допуснали властта да бъде овладяна от тези няколко % боклуци. Сега тази почтена маса трябва да се научи как да промени ситуацията. Това е единственото знание, което трябва да натрупа българската почтеност - всичко останало си имаме!
  Приказки като Вашите служат именно на мутростатувото. Част ли сте от него, та толкова вдъхновено пеете тази чалга?

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 56. 56 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 998 Неутрално

  Всички уж са, срещу корупцията ама всъщност са се продали и са, корупционер и. С корупционер и те като ванката пътят на България е ясен. Назад и надолу.

 57. 57 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  Гневът към властта ли изкара хора по улицата или желанието на някой друг да дойде на власт?

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 58. 58 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3113 Весело

  Иван Кръстев: Гневът към властта, може да изкара хора на улицата, но не може да промени страната
  *
  Преди изборите самонавиване, а сега - отбой.
  Кръстев да не би да констатира, че няма политическа сила с достатъчно обществена подкрепа, която да бъде алтернатива на досегашното управление?
  Ха, добро утро!

 59. 59 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 798 Неутрално

  До коментар [#9] от "Манчо":

  Мислиш еднопластово, нужен е стратегически поглед.

  Няколко теми за размисъл:
  1. Корупция има във всички страни по света. Напоследък повече от всякога. Различни по вид и характер скандали се случват през ден.
  2. Все пак, някои страни са богати, други са бедни.
  3. Китай е беден, а се явява работилницата на света.
  4. Италианците са богати (в смисъл на притежавана собственост, не на доходи), а са може би най-корумпираната страна в ЕС и си имат 6-7 действащи мафии.
  5. Гърция е богата (1/3 от населението държи я хотелче, я къща за гости) а по същество е фалирала страна.
  6. Към 40% от населението в "богатите" Германия, Нидерландия и Швеция не притежава друго осеен гащите на задника си.

 60. 60 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2675 Неутрално

  Голем СМЕХ , когато такива образи с къщи по ВИЕНА ( свити от България) , говори за Българската корупция.Някакъв УМ иска да даде , скрий се !!! ...Нали всички предходни ГИ съветва , и те плащаха ...

 61. 61 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1737 Гневно

  Лятото на протеста беше лесно да се говори , само махаме Бойко и цъфваме и вързваме , идват нови и честни и кадърни хора ....Е сега вече започнахме да дърпаме ръчната на илюзиите и мечтите ....
  —цитат от коментар 12 на Kalinoff Ivan


  Добре аре тогава да оставим Бойко да крааде и да пълни чекмееджет,а?
  И да правим ремонт на ремонта?
  АРЕ НЯМА НУЖДА!

  В Русия съм! В Русия съм!
 62. 62 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3729 Неутрално

  До коментар [#61] от "Веселин Дечев":

  Ами няма особена разлика дали Баце ще краде или БСП-Орешарски-ДПС ще краде. Лошото е, че не се вижда алтернатива, която да не краде или поне да краде по-малко.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 63. 63 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3729 Неутрално

  До коментар [#59] от "klecho":

  Къща за гости с 4-5 стаи, които се дават за 50-60 евро сигурно струва под половин милион, освен ако не е на първа линия. 300 на вечер Х 40 дена в сезона = 12000. Тва преди да махнеш данъци и други разходи. Ами не е кой знае какво богатство нито като имущество (къщата), нито като доход, който получаваш от нея. Не всички гърци са като другаря на Путин Савирис с хотелски комплекси за десетки милиони.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 64. 64 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Дневник, научете тия запетайки най-сетне! Поне в заглавията, да му се не знае, пет думи са, колко е трудно да ги навържете грамотно!

 65. 65 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1886 Весело

  Дневник, научете тия запетайки най-сетне! Поне в заглавията, да му се не знае, пет думи са, колко е трудно да ги навържете грамотно!
  —цитат от коментар 64 на Green Day


  Да има...

 66. 66 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 847 Неутрално

  Чавето на Йото Кръстев пак се появи. Да ни съветва.
  Гнус.

 67. 67 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  "не е достатъчно просто да бъде по-малко корумпиран"

  Това е необходимо условие, нищо че не е достатъчно.

 68. 68 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Иван Кръстев: Гневът към властта, може да изкара хора на улицата, но не може да промени страната
  ===
  Иване, внимавай, че ще с такива послания ще си докараш уволнение от отворено общество.
  Нали гражданското общество е панацеята на всичко. Какво по-добро доказателство за развито гражданско общество от хора по улиците. Ще излиезе, че гражданското общество е просто едно клише, което дъвчете.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 69. 69 Профил на beyond_the_frame
  beyond_the_frame
  Рейтинг: 78 Неутрално

  До коментар [#14] от "Шоршо":

  "От какъв зор ще учат децата още от детските градини на джендъризъм и 50 пола".

  Защото децата трябва да са наясно, че има и други хора с разбирания и предпочитания различни от техните. Децата трябва да могат да приемат различните, а не да ги третират като "изроди" каквато грешка допускат някои родители.
  Да си информиран за света в който живееш е едно от най-големите привилегии и нямаме право да им я отнемаме.

 70. 70 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  Умнокрасавци, дори баш главният либераст ви кога, че за нищо не ставате.

 71. 71 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1886 Неутрално

  Умнокрасавци, дори баш главният либераст ви кога, че за нищо не ставате.
  —цитат от коментар 70 на von_seeckt


  Добър повод за радост сред тъпогрозните.

 72. 72 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  До коментар [#14] от "Шоршо":"От какъв зор ще учат децата още от детските градини на джендъризъм и 50 пола". Защото децата трябва да са наясно, че има и други хора с разбирания и предпочитания различни от техните. Децата трябва да могат да приемат различните, а не да ги третират като "изроди" каквато грешка допускат някои родители. Да си информиран за света в който живееш е едно от най-големите привилегии и нямаме право да им я отнемаме.
  —цитат от коментар 69 на beyond_the_frame


  Браво умник, ами защо не ни информират за душевните възприятия и мисловни конвулсии на един сериен убиец? Той все пак има разбирания и предпочитания различни от нашите. А привелигия е все пак да знаем това.

 73. 73 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  Умнокрасавци, дори баш главният либераст ви кога, че за нищо не ставате.
  —цитат от коментар 70 на von_seeckt


  ви каза..

 74. 74 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2279 Неутрално

  Иван Кръстев: Гневът към властта, може да изкара хора на улицата, но не може да промени страната
  ==================================================
  Кръстев, може народа да промени страната. Трябва обаче за нея да мисли както за собственият си дом и когато излезе на улицата да мисли за интересите на държавата, а не за собствената си изгода. Но това е много трудно. Българина чака друг да приготви софрата, а той да седне на готово.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 75. 75 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7635 Неутрално

  "Ако не се появи правителство, което е готово да признае, че България не може да продължи да прави, това, което е правила преди и да поеме риск, с опасността да се провали, но да каже на хората, че е възможно да се постигне нещо различно."
  Е, то имаше такова правителство, ама какво стана с него? Болшинството не го оцениха, защото искат всичко и сега, защото са наивни и вярват на празни обещания. България щеше да е друга, ако това правителство беше останало, колкото ни управлява Борисов, който не прави нищо, освен да харчи европейските пари и да краде. И Харизанов преди дни каза, че Борисов никога не е обещавал да прави реформи. И защо? Защото си гледа само рейтинга и шкафчето,не му пука нито за хората, нито за държавата, пък и няма акъл да ги направи.

 76. 76 Профил на Ciaran
  Ciaran
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#54] от "Веселин Дечев":"....Второ, твърде много взе да се крае. Стана правило ремонта на ремонта. СТИГА ТОЛКОЗ!..."

  Какъв искрен призив! И като отговор идваСлави, подкрепян от Мая и БСП (нереформирана).... и в страни малко срамежливо подкрепяна и от Ицето. Няма що, кардинална промяна, нов живот, ново хоризонти, нов ред! честито !

 77. 77 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  Мислиш еднопластово, нужен е стратегически поглед.Няколко теми за размисъл:1. Корупция има във всички страни по света. Напоследък повече от всякога. Различни по вид и характер скандали се случват през ден.2. Все пак, някои страни са богати, други са бедни.3. Китай е беден, а се явява работилницата на света.4. Италианците са богати (в смисъл на притежавана собственост, не на доходи), а са може би най-корумпираната страна в ЕС и си имат 6-7 действащи мафии.5. Гърция е богата (1/3 от населението държи я хотелче, я къща за гости) а по същество е фалирала страна.6. Към 40% от населението в "богатите" Германия, Нидерландия и Швеция не притежава друго осеен гащите на задника си.
  —цитат от коментар 59 на klecho


  Да видим сега какви примери за многопластово мислене си дал:

  1. Корупция винаги и навсякъде е имало, но има нива и нива на корупция. При ниски нива на корупционните маркери / до 50/ явлението се смята за несъществено увреждащо / стига да не е свързано с елементи на националната сигурност/ под тези стойности нещата тръгват от ниво "обезпокоителни нарушения в икономическото здраве", до крайното ниво - "тотално овладяване на държавността от корупционерите".
  Защо г-н Клечо не знае тези прости факти? Защото има самочувстието на многопластово мислещ. Типично за хора с акъл, забоден на клечка...
  2. Уникално съждение! Ма, верно ли някои страни са бедни, а други - богати? Ти да видиш - каква многопластовост...
  3. Китай не е беден. Далече е от нивото на САЩ или Германия, но не е беден.Не го знаят само хората, затрупани под много пластове глупост.
  4. Италия? Не е цвете за мирисане но КИ е над считаното за относително здравословно ниво от 50 пункта. Ние сме на дъното в ЕС с 44...Това е пореден пример за многопластова, неосведомена тъпота....
  5. Богатството на един народ/страна не се дефинира като сбор от хотелчетата, а като способност на икономиката да генерира приходи във възходящ тренд. Коментарът ти за Гърция отново е многопластово тъп.
  6. Коментарът ти за "беднорията" в Германия, Нидерландия и Швеция е просто върхът на многопластовостта. Сълзи пролях, като се запознах с истината за тези общества! Поздравления, Клечо ;)

  *********************

  Накрая, ще си позволя един съвет, Клечане: опитай се да не бъркаш тъповатата неосведоменост, накичена с предрсазсъдъци и дочути неща, с "многопластово мислене". Няма да попадаш в ситуации, като тази....

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 78. 78 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 974 Неутрално

  До коментар [#9] Към 40% от населението в "богатите" Германия, Нидерландия и Швеция не притежава друго осеен гащите на задника си.
  —цитат от коментар 59 на klecho

  ===
  А бе не е само гащи. Имат и по няколко хилки кредити, които да изплащат. На по 16-17 % лихва, щот са по кредитни карти.

  До коментар [#59] от "klecho":

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 79. 79 Профил на Ciaran
  Ciaran
  Рейтинг: 586 Неутрално

  [quote#61:"Веселин Дечев"][/quote]....Добре аре тогава да оставим Бойко да крааде и да пълни чекмееджет,а? И да правим ремонт на ремонта? АРЕ НЯМА НУЖДА!

  Добре де, успокой се. АРЕ (по твоему изчакай 2-3- месеца и виж резултата от твойте лозунги. АРЕ де?

 80. 80 Профил на SerenaLipuma
  SerenaLipuma
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  Ти какво знаеш за живота в БГ сега, като си на хранилка във Виена? И защо толкова точно ти ратуваш да се задържат завърналите се българи? Да не ти се пречкат в краката, когато се разхождаш из Виена ли? Умрем, когато грантаджийско-соросоидната общност почне да ръси бисери!

 81. 81 Профил на fnd38686576
  fnd38686576
  Рейтинг: 759 Неутрално

  До коментар [#46] от "tacheaux":

  Костов не е за пример. Провален политик е. ндсв, герп са следствие на провала му.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Иване, Иване, видя се, че гневът към властта се не може да изкара и хората на улицата – 3000-5000 души не са "хора на улицата", за да стане това всеки ден трябва да има по 100 000, а в събота от 18. 00 часа половин милион, само в София!
  А тези хора, за които говориш бяха – скучаещи гастербайтери, върнали се заради кризата, тотални маргинали разминаи се с живота си, нереализирани властомани, социопати с либерален и със социалистически политически профил и въобще сган събрана и платена от Божков набързо и от тук от там. (Това е лично признание на В. Божков)

 84. 84 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  Може, може. Когато се видя към какъв мутрофеодален модел вървим, става все по ясно, че алтернативата трябва да се налага и защитава.
  Да смажем герберастията!

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 85. 85 Профил на fnd38686576
  fnd38686576
  Рейтинг: 759 Неутрално

  До коментар [#49] от "karabastun":

  иска ти се

 86. 86 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  До коментар [#30] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Я-я-я-я-я...?! Манталитета на масата? Тя точно тази маса си пълни чекмеджетата с пачки по 500 евро и кюлчета злато, а? Сега изведнъж масата стана лоша? Като гласуваше за ГЕРБ, същата тази маса не беше лоша, а? Или този път, май ГЕРБ не случиха на народ. Нали така обяснявахте до миналата седмица...?! :)))

  Бивш tww09306483.
 87. 87 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  До коментар [#21] от "Един вампир броди из Европа":

  “ демокрацията заменя едни мошеници с други, а революцията -- мошениците с идиоти.”
  ——
  “Мошеник” и “идиот” не са взаимни-изключващи се понятия ... както сам би могъл да се досетиш

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 88. 88 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  “взаимно” ... да не подритваш

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 89. 89 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2103 Весело

  "Материала" си е един и същ, просто има майстори дето го "месят както трябва", а има и "майстори"... Щото същия този "материал", като премине две граници в западна посока (или прескочи един океан) и се променя драстично, а е само нЕколко часа път.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 90. 90 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 876 Неутрално

  До коментар [#81] от "fnd38686576":

  До коментар [#82] от "gzh13648677":
  –––––––––––––––––––––––––––––––

  Я ми кажете, кой български политик (след 1989) според вас е по-добър от Костов?

 91. 91 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2210 Весело

  До коментар [#81] от "fnd38686576":До коментар [#82] от "gzh13648677":–––––––––––––––––––––––––––––––Я ми кажете, кой български политик (след 1989) според вас е по-добър от Костов?
  —цитат от коментар 90 на konservator.bg


  "Няма по-добър, ама и Костов не е по-добър от Костов!" / предполагаем многопластов стратегически отговор на мислители с мозък на клечка ;)/

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 92. 92 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  "Материала" си е един и същ, просто има майстори дето го "месят както трябва", а има и "майстори"... Щото същия този "материал", като премине две граници в западна посока (или прескочи един океан) и се променя драстично, а е само нЕколко часа път.
  —цитат от коментар 89 на gost22


  Абсолютно вярно! Поздравления за смислената позиция!

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 93. 93 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 847 Неутрално

  До коментар [#14] от "Шоршо":"От какъв зор ще учат децата още от детските градини на джендъризъм и 50 пола".

  ......информиран за света в който живееш е едно от най-големите привилегии и нямаме право да им я отнемаме.
  —цитат от коментар 69 на beyond_the_frame


  Да си информиран за света е важно нещо. Но да натрапват от ранна детска възраст, на младото поколение, че ненормалното, уродливото, противоестественото, са хубаво нещо което трябва да приемат - това е отвратително и с цената на всичко не трябва да допуснем да се случва с децата ни!

 94. 94 Профил на fnd38686576
  fnd38686576
  Рейтинг: 759 Неутрално

  До коментар [#90] от "konservator.bg":

  неправилно зададен въпрос. какво означава по-добър? В смисъл добродушен?

 95. 95 Профил на beyond_the_frame
  beyond_the_frame
  Рейтинг: 78 Неутрално

  До коментар [#93] от "nhh18551388":"Да си информиран за света е важно нещо. Но да натрапват от ранна детска възраст, на младото поколение, че ненормалното, уродливото, противоестественото, са хубаво нещо което трябва да приемат - това е отвратително и с цената на всичко не трябва да допуснем да се случва с децата ни!"

  В природата съществуват отклонения - независимо дали ни харесват или не. Заравяйки си главата в пясъка не може да се правим, че такива хора не съществуват, нито имаме право да ги съдим за това, което са - приемаме ги такива каквито са, поне докато не извършват противозаконни или противообществени прояви. И като едни добри родители, каквито се опитваме да бъдем, обясняваме на децата си, с подходящия са целта език, че те са хора като нас, а не са "изроди" , "боклуци" и други определения. Така възпитаваме толерантност и търпимост към "различните" . Обратното единствено води към ксенофобия и самоизолиране, а никой не желае това за собствените си деца, нали?

 96. 96 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 2227 Неутрално

  Всичко опира до този избор: https://snipboard.io/lpqY1R.jpg

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 97. 97 Профил на Chedeuvre
  Chedeuvre
  Рейтинг: 383 Разстроено

  До коментар [#9] от "Манчо":

  Това момче кръстев – син на член на ЦК на БКП е недобронамерен към българите и територията бг....
  Непроумявам защо дневник му дава трибуна....!?!?
  ....или просто сайта полека-лека става "....абе комуняги-капиталисти сме и с америка за българия...и със сорос.."
  Дрисльовци.....сле боко кратуната....новите дрисльовци.....

 98. 98 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  Иван Кръстев: Гневът към властта, може да изкара хора на улицата, но не може да промени страната******************************************В прекия смисъл на понятието - да, но реакциите на улицата, ако са адекватни и последователни, са един от демократичните инструменти на промяната. При тежки увреждания на държавността промяната започва именно от там, от улицата!Разбира се, улицата не трябва да се символизира от бабикяни и хаджигейове, от забавляващи се протестъри с пари и без работа, от мамаи и бгмами, от пилоти и хахави журналисти с противогази - истинската улица я правят сериозните хора.Когато тези хора излязат, тогава промяната е неминуема. И не клоуни от иманямадържаванароди печелят изборите след подобна улица, а истински десни визионери!
  —цитат от коментар 6 на Манчо


  +++++++

  1000 демонстранта са досадни натрапници.
  100 000 демонстранта са суверена и си налагат волята!
  Стига да знаят, каква е тя ...

 99. 99 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Кретеневич,

  точно ГНЕМВЪ КАМ УПРАВЛЯВАЩИТЕ МОЖЕ ДА ПРОМЕНИ БЪЛГАРИЯ!
  Стига да прибавим и смелост дотам, че да изколим управлеващите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK