Кой поиска Божков за депутат и защо - какво показват изборните резултати

Според окончателните данни на ЦИК партията на Божков е събрала 94 515 гласа, което е 2,95% от всички гласували.

© Цветелина Белутова, Капитал

Според окончателните данни на ЦИК партията на Божков е събрала 94 515 гласа, което е 2,95% от всички гласували.Млади хора на възраст между 18 и 30 г., предимно мъже, образовани и работещи. Протестен, но автентичен вот, воден от убеждението, че само "някой като Божков може да се справи с някой като Борисов". Така социолози и политолози обобщават профила на хората, гласували на изборите за бизнесмена Васил Божков и партия "Българско лято", която се яви на изборите с регистрацията на БНО.


Макар че Божков, срещу когото държавата започна атака в началото на 2020г, е разследван за 18 обвинения в България, той успя да събере подкрепа по-голяма от тази на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов ("Републиканци за България" получиха 1,31% от гласовете) и повече от формацията на "Воля" и НФСБ (2,37%). Централната избирателна комисия преброи официално 94 515 гласа за БНО, което е 2,95% от всички гласували.


На процент от парламента


При обработването на резултатите в нощта след изборите, имаше моменти, в които процентът на БНО се движеше над 3,3% и въпросът възможно ли е "Българско лято" (БНО) да влезе в парламента предизвика повече интерес от изместването на БСП от партията на Слави Трифонов.
Подкрепата за Божков в България идва основно от София (23, 24 и 25 Избирателен район), Варна, Бургас и Пазарджик. За БНО са гласували и българи в чужбина - 9011 души са пуснали бюлетина с номер 14 в секциите зад граница. Най-много гласове са получени в Германия и Великобритания, сочат данните на ЦИК.


Резултатите на Божков са над 1% и по закон партията-мандатоносител "Българско национално обединение", чийто формален лидер е Георги Георгиев, ще получава държавна субсидия по 8 лв. на глас годишно. Така размерът на субсидията, която се полага на БНО за една година ще е малко над 756 хил. лв.


Любопитно е, че според наблюденията на социолозите, в повечето секции гласовете за политическия проект на Божков са разпределени равномерно, което според тях по-скоро изключва възможността за купен вот.


"Хората обичат "милионери мафиоти". Купуването на гласове дори не ми се връзва, защото е трудно да си представим човек със запорирани сметки и имущество да купува гласове в България от другия край на света", коментира в предаването "Алтернативата" Стефан Манов от обществения съвет към ЦИК.


"Това са "лоши момчета", които гласуват по убеждения. Вероятно има левскарски вот и активизиране на агитките в София. Възможно е да има и корпоративен вот от хора, работили в хазартния му бизнес и "Национална лотария" и "Лотария България". При всички положения Божков много добре е преценил подкрепата, която може да очаква - при една по-ниска избирателна активност, неговият резултат можеше да бъде много по-висок и имаше реален шанс да влезе в парламента", коментира пред "Дневник" Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл Болкан". Това е единствената социологическа агенция, която отчете в екзит половете си изненадващо високия резултат на Божков, чиято партия се нареди на второ място (след ВМРО) под изборната бариера.


"Дневник" се свърза с молба за коментар и с други социологически агенции, които следиха изборния ден и резултатите на повечето партии, но всички те са единодушни: "Не очаквахме толкова висок резултат и нямаме обяснение откъде идват гласовете за него".


Социолозите и политолозите не са следили кампанията на "Българско лято" и нямат обяснение за изборния резултат на БНО.


Самият Божков в публикации в социалните мрежи и в интервюта, които даде споменаваше, че на партията е наложено ембарго от големите медии и обвиняваше, че данните на социологическите агенции са подправени и нарочно не го показват в данните.


Аз очаквах поне три пъти повече. Това ми беше минимумът, но пълното медийно затъмнение, кражбата на гласове, непоказването ни в проучванията доведе до този резултат. Иначе нашият резултат реално е много по-голям.


Васил Божков,

в коментар след изборите


В изборната вечер той дори обяви, че ще иска обявяване на вота за недействителен и че гласовете на избирателите са били откраднати. На следващия ден като част от постигнатото отчете, че Борисов повече няма да е премиер, а Пеевски никога повече няма да заема официален пост.


Протестен вот с убеждението, че е онеправдан


Божков и "Българско лято" успяват да привлекат протестния вот срещу статуквото и срещу ГЕРБ. Още около обяд в изборния ден (4 април) от "Галъп" забелязват активизация и много гласове в подкрепа на Божков в родния му град Велинград.


"Видя се масирано гласуване там и хората са с известно чувство, че той е онеправдан, мачкан от системата. Има млада, автентична подкрепа от хора, които на предишните парламентарни избори през 2017 г. не са имали право да гласуват или тогава са подкрепили ГЕРБ", коментира Симеонов пред "Дневник".


Вотът от секциите в чужбина също е показателен. "Вотът в чужбина традиционно е протестен вот. Там винаги се гласува протестно и това не е нищо ново. До обяд изборния ден минаваше точно както се очакваше, а следобед до урните излязоха младите хора", обясни още Симеонов и посочи, че Божков е успял да привлече част от този протестен вот.


"Имаме огромна вълна от млади хора, които буквално решиха в последните часове да излязат и да гласуват. Това е и ефект на махалото от мерките срещу коронавируса - на младите хора им е омръзнало от ограничения, а по-възрастните останаха вкъщи от страх да не се заразят", коментира още Симеонов.


Между другото нашите хора не са спуснати от централата. Нашите хора са избрани по места, всички са млади, образовани, с по 2-3 образования, с езици, познаващи местните проблеми. Те могат да работят и за държавата, и за местата, откъдето са избрани.


Васил Божков,

пред "Труд"


По думите му, има цяло поколение, което социолозите и политолозите не разбират - някои от тях гласуват напук, гласуват в последния момент и решават да подкрепят Слави Трифонов или Васил Божков. "Обяснението е поколенческо", обясни още Първан Симеонов.


Според него на парламентарните избори партиите, които са използвали социалните мрежи са получили по-голям шанс, тъй като това е бил основният канал за комуникация и отправяне на послания в предизборната кампания в условията на коронавируса. Такава беше и кампанията на "Българско лято", които представяха секторните си политики в отделни видеовключвания - кратко, синтезирано и дистанционно представяха основните приоритети, които си поставят. "Не мога да кажа, че представянето на секторните политики е изиграло някаква съществена роля и гласоподавателите са подкрепили БНО заради конкретни политики или идеи", добави още Симеонов.


Божков прогнозира нови избори, но как би се представил?


В първите часове след вота в публикация във фейсбук бизнесменът Васил Божков благодари за оказаното му доверие и каза, че е предупредил симпатизантите си, че гласовете им ще бъдат откраднати. Тогава той прогнозира нови избори съвсем скоро.


"Скоро пак ще има избори. Ние имаме мисия. Мисия, която ще изпълним докрай", закани се Божков от Дубай. Още преди изборите в различни публикации и интервюта той твърди, че има медийно затъмнение и отправя критики към социолозите, които подценяват "Българско лято".


В интервю за "Труд" след изборите Божков каза "за съжаление аз вече съм в политиката" и прогнозира, че на следващи избори "Българско лято" ще е водеща политическа сила.


Въпросът как би се представила партия "Българско лято" на евентуални предсрочни избори и дали би увеличила или по-скоро редуцирала подкрепата, която е генерирала на 4 април, все още е в сферата на спекулациите.


"Първа хипотеза е, ако изборите са скоро и хората ги възприемат като поправителен изпит или втори шанс за всички. Предполагаме, че протестния вот ще бъде още по-мощен. Има обаче голямо "но". Ако избирателят търси ефективно отстраняване на ГЕРБ и Борисов, то протестният вот може да се излее изцяло при "Има такъв народ", тъй като в момента тя е втора политическа сила и има най-реални резултати. Ситуацията е такава, че в момента спечелилите трупат още повече плюсове, а загубилите генерират още повече минуси", коментира Симеонов.


Ако обаче въпреки различията на партиите, които влизат в парламента, бъде съставено някакво правителство, ако то се окаже неустойчиво и хаотично, ако мине достатъчно време преди следващите избори, то резултатът може да е точно обратния. "Хората може да си кажат - какъв е този хаос? По-добре да върнем Борисов", обясни Симеонов.


По думите му е изключително трудно да се прогнозира какво би се случило с резултата на Божков и "Българско лято" на следващи избори, когато и да са те. "Ако през лятото има предсрочно избори, тези млади хора няма да излязат да гласуват, особено и ако мерките срещу коронавируса бъдат разхлабени. Но пък може да излязат отново на протести и да се повтори мобилизацията от тези избори. Всичко е в сферата на спекулациите", добави Симеонов.


На 13 януари "Българско лято" внесе документите за регистрация на партията, но заради обжалване от прокуратурата и изпусна срока в ЦИК и се яви на изборите със собствена листа, но ползвайки регистрацията на БНО.

© Георги Кожухаров, "Дневник"

На 13 януари "Българско лято" внесе документите за регистрация на партията, но заради обжалване от прокуратурата и изпусна срока в ЦИК и се яви на изборите със собствена листа, но ползвайки регистрацията на БНО.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK