Краят на външната политика на прехода

Тихомълком, България води все по-малко интегристка политика в рамките на ЕС и НАТО, противно на очевидни национални интереси и под политическия радар.

© Цветелина Белутова, Капитал

Тихомълком, България води все по-малко интегристка политика в рамките на ЕС и НАТО, противно на очевидни национални интереси и под политическия радар.Анализът е препубликуван от "Свободна Европа".


Допреди няколко години предизборната реторика успяваше да маскира поне частично имплозията на декларативния евро-атлантически консенсус в страната и нарастващата безпътица на нейната външна политика. Основните партии набързо превъртаха клишетата за "цивилизационния избор" и чевръсто се прехвърляха на местните теми.


Рутинно Бойко Борисов рециклира някоя подходяща биографична полуистина, подсеща се за някой интерконектор и публикува приятелско послание от европейски политик от ЕНП. Последното предизборно упражнение не беше по-различно.
БСП очаквано никога не се престарава в това начинание. Тяхната подкрепа за евро-атлантическа България по-скоро се заявява чрез тяхното мълчание, казано иначе, чрез отсъствието на отричане.


На предишните парламентарни избори Корнелия Нинова предозира с анти-европейски подмятания и отблъсна и малкото избиратели от електоралната периферия, които още тогава искаха смяна на ГЕРБ. Сега мълчи сравнително успешно, ако изключим преливащия ентусиазъм за руската ваксина срещу коронавируса.


Прекалено дълго мнозина приемаха, че мълчанието и заучената реторика са знак за консенсус, че липсата на смелост е достатъчна гаранция за нашата геополитическа принадлежност и че нарастващата ни безпомощност и хитруване не са индикатор за дългосрочна външнополитическа маргинализация. Всъщност, през последните години сме свидетели на различни процеси, които не просто водят към безпътица, но и активно блокират развитието на страната.


Тихомълком, България води все по-малко интегристка политика в рамките на ЕС и НАТО, противно на очевидни национални интереси и под политическия радар. Например, по отношение на европейската прокуратура и гранична полиция правителството настояваше за по-малко правомощия и ресурси, независимо от дългосрочните рискове пред страната.


София е пасивна и спрямо военното сътрудничество в ЕС (PESCO), там участваме в 4 от 34 актуални инициативи. Движението към еврозоната все още повече прилича на маневра за рестартиране на вътрешнополитическа легитимност, отколкото необратимо политическо и институционално усилие. Още повече, че доста хора и структури в страната продължават да не го приемат и няма да спрат да му пречат.


Участието на страната в големите дебати за дигитализацията и "зеления преход" е протоколно и защитно. В областта на енергийната политика, действия се предприемат главно под натиска на вътрешния график на отделните евро мерки и проекти.


В НАТО всякакво движение е продиктувано от съюзнически натиск, включително частичната модернизация от последните няколко години. България не смее публично да участва в съществените политически дебати, дори за ключови теми като Черно море. Отдавна знаем предпочитанието на премиера за него.


Жестовете на Борисов


Нещо повече, през последния мандат на Борисов жестовете към трети страни се умножиха и на момента започнаха да приличат на "мулти-векторната" политика на негови приятели като Виктор Орбан и Александър Вучич.


Русия си получи "балканския поток" след безпрецедентен напън от българска страна, силно контрастиращ с активността на правителството спрямо интерконекторите и другите диверсифициращи политики. Проектът е забулен в непрозрачност и има проблемен бизнес модел.


Независимо от моментни шумотевици, корупционната схема за ядрена централа "Белене" също продължава да си функционира. България си мълчи за различни кибер атаки от руска страна, както и за случая "Емилиян Гебрев".


Осъждането на отравянето на Алексей Навални беше оставено на по-ниските политически нива, а скандалите и гоненията на руски дипломати носят очевидни белези на съюзническо подсещане.


Без много шум се правят и все повече жестове към Китай. България получи кредитна линия за над един милиард евро от Пекин, част от която е вече тук и се отпуска при пълна липса на прозрачност. Китайците вече стъпиха на пристанище Варна и се готвят да направят същото в Бургас.


Въпреки че София прие американската инициатива за 5G, това не пречи на различни общини (например, Русе) да планират проекти за "умни градове" с китайски партньори, които имат очевидни рискове.


Дипломацията с Турция е напълно деинституционализирана и приватизирана от Борисов. Заиграванията с различни държави от Персийския залив са в същата графа.


Възникването на поп национализма


Проблематични тенденции са видими и на още по-дълбинни нива. През последните години сме свидетели на непрестанно отслабващо възприятие, че западните членства са фактор за промяна, модернизация и конвергенция с нашите съюзници и партньори.


Темата за ЕС е повсеместно инструментализирана, превърната в разговор за пари. Съюзът и неговите политики напълно напуснаха политическите дискусии, никой съществен играч, с частичното изключение на "Демократична България", вече не го вплита в центъра на политическата си идентичност.


Сега правителството реши да инвестира целия, и без това силно ограничен, дипломатически капитал на страната в блокирането на преговорите със Северна Македония и позиционира за дълго време тази тема в сърцевината на отношенията ни с останалите страни-членки.


Фактът, видим от изследване на Европейския съвет за международни отношения, че България е най-малко търсената държава за правене на коалиции в рамките на ЕС, ясно подсказва дългосрочните шансове на това начинание. За дълги периоди след 1989 година, нашата принадлежност към НАТО и ЕС се приемаше като ключов механизъм за промяна в страната. Тази нагласа бавно, но сигурно напуска българското общество и политическа система.


Случва се и друго разместване. ЕС все повече се възприема през културна оптика, през твърдението за институционализиране на група от ценности, които се отличават както от тези в началото на прехода, така и от изконни, национални такива.


Настояването е, че на практика европейската политическа рамка е изцяло подменена от LGBTQ права, политическа коректност, мулти-културализъм, свръхтолерантност към имигранти и бежанци и т.н. С други думи, осъществява се някакъв културен Anschluss, който размества самия фундамент на интеграционния проект и изисква повсеместен, дори цивилизационен отпор.


Дори бегъл поглед към българския политически език през последните години ще открие доминацията на това възприятие към случващото се в Европа. Разместването се улеснява и от възникналия поп национализъм, безпрепятствено развит от т.н. "обединени патриоти" под безхаберния поглед на сегашния премиер.


Извън по-агресивните му прояви, този поп национализъм умело успява да превърне в карикатура множество европейски политики и начинания и да обезсили пътищата за промяна чрез тях. Преливането му в поп културата пък притъпи и малкото вътрешна енергия за продължаваща трансформация. Банално стандартната ни последна позиция във всякакви класации все повече се представя като знак на анти-българска конспирация и се делегитимира като индикатор за собствената ни безпомощност.


Безизходицата ни произтича от изчерпването и на друга политическа инерция. Управленската парализа и продължаващите проблеми в ключови сфери и институции (правоохранителни органи, прокуратура, обществени поръчки, мащабна корупция в публичната сфера, служби за сигурност) на практика блокират достъпа на България до полетата на задълбочена европейска интеграция, които са ключови за бъдещето на ЕС.


Нещо повече, през последните години непрестанно и системно се отрича съществуването на тези проблеми, отново съществена промяна в сравнение с предходни правителства, които поне частично се опитваха да разрешат някои от тях.


Към подобно политическо безочие все по-често се добавя и намека за отсъствие на патриотизъм в настоятелната критичност. Важно е да си дадем сметка, че тук вече става въпрос за нарастващо системно разминаване, което е институционално, нормативно, поведенческо и дори културно. Ако то продължи да се задълбочава, България ще продължи да пребивава в предверието на все повече полета на интеграция (Шенген, правосъдие, еврозона, сигурност).


Какво предлагат партиите


Позата на жертва пък ще предоставя перфектното алиби за целенасоченото бездействие на нашите политици. Нещо повече, към нарастващата геополитическа амбивалентност на ГЕРБ трябва да се добави и тази на останалите партии.


БСП на Корнелия Нинова успя да вдигне с още едно ниво своята анти-западна нагласа и опита флирт с национал популизма. Моментната й външнополитическа карта пък е населена главно с руски и китайски ваксини.


Да се очаква западен рестарт от "обединените патриоти" и ДПС е исторически наивно, а картината при Слави Трифонов и платформата на Мая Манолова не е съществено по-различна.


"Демократична България" е изключение, макар участието им във втория кабинет на Борисов да не остави съществена външнополитическа следа.


Устойчиви малки формации като "Възраждане", АБВ и "Атака" пък са откровено про-руски. Въобще, по нашите земи броят на партиите, които са много по-близко до полицентричното разбиране за света, непрестанно нараства, независимо че те или нямат капацитета или пък желанието открито да го формулират.


Имплозията на българската външна политика се ускорява и добива мащаби, които проблематизират геополитическата позиция на страната, все повече свиват възможностите за нейната модернизация и увеличават рисковете за сигурността й.


Описаните процеси се задълбочават и България е заплашена да стане част от една нова необявена полупериферия по протежението на югоизточна Европа, която тепърва ще бъде подлагана на множествени заплахи и нестабилност.


За съжаление, към настоящия момент e много трудно да бъде очертан реалистичен идеен, политически и управленски сценарий за избягване на подобно развитие. Отвъд приказките, кухата реторика и все по-малко убедителните уверения, че България просто няма как да пропусне шанса да бъде част от западния политически свят.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Изборите показаха ,че про руските партии губят позиции , а много от тях изпаднаха от парламента , така ,че развитието от тук нататък е само на запад ,а има и нещо друго , финансовата им поддръжка често се постига с крадене и източване на евро пари , ако те спрат , проруското им същност бързо ще се разсъхне .

 2. 2 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2498 Неутрално
 3. 3 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Добре би било и у нас да се задължат всички медии на чуждестранна хранилка да слагат надпис "Чуждестранен агент" до логото си.

 4. 4 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 310 Любопитно

  Интересно.......не знаех,че България има външна политика.👀

  Много съм прост
 5. 5 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  До коментар [#3] от "moreee":

  За начало, ти под своя ник сложи тази надпис:)))

  "Чуждестранен агент"
 6. 6 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3376 Весело

  Авторът е посгъстил боите. Бойко направо норичаше брюкселци началници, а и новото ОФ ще наведе кръст за някое еврофондче.

  Еретик
 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3210 Неутрално

  Тоест единственото признато съюзничество е тип "СИВ"? Плюс лгбт разбира се

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на danko767
  danko767
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Писнало ми е от подобни анализи. Крайно време е да чуем и какво предстои след 30-годишния преход. 31-годишен???
  😄

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 10. 10 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  България е член на ЕС и на НАТО!

  При енергиини проекти обаче работим съвмество със страни, които имат газ! И това не е самоцелно, а защото газта е необходима за икономиката и е сравнително екологично гориво!

 11. 11 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Вярно е, че има политически шарани в България, дето кълват на гола руска кука и вярват на тъпата руска пропаганда против ЕС и НАТО. За щастие не всички са такива.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 12. 12 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4816 Весело

  Тоест единственото признато съюзничество е тип "СИВ"? Плюс лгбт разбира се
  —цитат от коментар 7 на дерибеев


  Откога пиша, че ЕС е новото ЕССР ама всички (или повечето) тук скачат като ужилени 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 13. 13 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2512 Весело

  До коментар [#9] от "moreee":

  Да, тук съм:) Освобождавам България от чуждестрани агенти

  "Чуждестранен агент"
 14. 14 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 208 Неутрално

  Имплозията на българската външна политика се ускорява и добива мащаби, които проблематизират геополитическата позиция на страната
  ============================================================
  Не сме нито в Шенген, нито в Еврозоната, в НАТО сме обслужващ персонал със съветско оръжие предимно и втора и трета ръка западно, управляващите ги е страх да кажат нещо без разрешение от "Запада", Меркел се разпорежда с Бойко както намери за добре, той лае с всичка сила срещу Русия, пуска американски бази в най-бедната страна в Европа за символични пари, медиите ни убеждават че за всичко са виновни "комунистите", с други думи - заден двор на Запада. Няма нужда от "анализ" за да разберем че сме последна дупка на кавала в провинциите на западните империи.

  Свободата, Санчо...
 15. 15 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 743 Неутрално

  До коментар [#1] от "edin drugii":

  Изборите показаха ,че про руските партии губят позиции , а много от тях изпаднаха от парламента , така ,че развитието от тук нататък е само на запад ,а има и нещо друго , финансовата им поддръжка често се постига с крадене и източване на евро пари , ако те спрат , проруското им същност бързо ще се разсъхне .
  —цитат от коментар 1 на edin drugii


  Не съм съгласен, че проруските партии губят позиции. Съвсем не съм съгласен. Това, че някои от тях не успяха да влязат в народното събрание не бива да заблуждава. Ако утре те се обединят изведнъж ще се плеснем по челото и ще се чудим откъде се появи тази напаст. Захласваме се от удоволствие, че оназ подлога Малинов, с неговата бутик-"партия" имала 13,000 гласа. Струва ми, че 13,000 гласа са ужасно много за партия, която не предлага НИЩО друго освен пропагандно славене на Московията и Хуйло. Ами добавете Копейкин, Атака, Марешки, АБВ, съвсем не на последно място БСП. Съберете им процентите и ще видите, че чисто само "хард" рубладжиите събират повече от 10 %. Да не говорим, че проклятието Доган е прокремълски проект, да не говорим, че ГЕРБ с Рапона начело една дума напреко не е обелил срещу Кремъл, пръста не си е мръднал да свърши нещо за НАТО. Построи им с наши пари потока, продължава да опитва с Белене. Проекти, които дори Станишев и Първанов не можаха да осъществят.
  Не, руските рушвети и руската пета колона съвсем не са изчезнали от политическото пространство у нас. И няма скоро да изчезнат. Не бива никаква самозаблуда да имаме по този сериозен проблем.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 16. 16 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3210 Весело

  До коментар [#12] от "padrino":

  Ключовото е "тук"

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 17. 17 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4816 Весело

  До коментар [#12] от "padrino":Ключовото е "тук"
  —цитат от коментар 16 на дерибеев


  😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 18. 18 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  Добър и верен анализ , който няма да бъде разбран от мнозина , видно и от форума до сега.
  Когато начело на държавата са хора като Симеон , СерГей и Бойко, България ще бъде такава. За съжаление не се очертава поне в близко бъдеще държавник , който да води убедителна външна българска политика, която да накара страните от ЕС и извън ЕС да гледат на България с уважение.

 19. 19 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1695 Весело

  До коментар [#7] от "дерибеев":

  Таваришч, Беридеев, хората почват да мислят, че потурите са само прикритие за лъбъгътъто ви? Айде намислете нещо друго , чакат ни нови избори...

 20. 20 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3210 Весело

  До коментар [#19] от "fkm26555709":

  Подобна зряла шегичка с фамилия чух като аргумент последно в детската градина

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 21. 21 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3210 Весело

  До коментар [#19] от "fkm26555709":

  Подобна зряла шегичка с фамилия чух като аргумент последно в детската градина

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 22. 22 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Русофилистиците "Възраждане", АБВ, "Атака", Мутри са най-големите национални врагове заедно с червената кочина БСП. Но авторът се е вторачил в ГЕРБ? Щопов, умнокрасиви, ами твоите "хора" вече се включиха в този позорен сбор. Глух ли си, та не чуваш, сляп ли си, та не виждаш? Ето, чакат подкрепа от БСП... смешниците.

 23. 23 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  За нас, европейските българи Европа не ни е чужбина, а една по-голяма България на 33 морета и с множество, а не една столица - Париж, Рим, Берлин, София, Виена, Прага и т.н..
  Както бях казал на една туристическа група рускини в Рим: "Крим-ваш, но за очень короткий срок, но Рим-НАШ, и навсегда!"
  За фашисткия режим в кремъл обаче България не била чужбина (заграница), тъй както и "курица не птица" - така гласи обидно-просташката им частушка.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 24. 24 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5368 Неутрално

  До коментар [#12] от "padrino":

  На това му се вика - кога стана ром, кога ти почерняха задните части.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 25. 25 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5368 Неутрално

  Авторът защо премълчава, че основната опасност за България е преориентацията към Евразия, за която работи Радев, на когото помагат всички тупащи се по гърдите аФтентични евроатлатици?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 26. 26 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5368 Неутрално

  Добре би било и у нас да се задължат всички медии на чуждестранна хранилка да слагат надпис "Чуждестранен агент" до логото си.
  —цитат от коментар 3 на moreee


  Абсолютно! Най-вече руските агенти.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 27. 27 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1783 Любопитно

  Аз за ЕС и НАТО не съм гласувал. За мен членството на България в тези организации е нелегитимно.

  В Русия съм! В Русия съм!
 28. 28 Профил на SgtPepper
  SgtPepper
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Китайското 5G е заплаха, а американското е манна небесна...
  Кой, къде и как е заплаха няма значение. Важното да се ползват сакралните заклинания.

  https://www.youtube.com/watch?v=0QantBeDe9Q
 29. 29 Профил на SgtPepper
  SgtPepper
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Добър и верен анализ , който няма да бъде разбран от мнозина , видно и от форума до сега.Когато начело на държавата са хора като Симеон , СерГей и Бойко, България ще бъде такава. За съжаление не се очертава поне в близко бъдеще държавник , който да води убедителна външна българска политика, която да накара страните от ЕС и извън ЕС да гледат на България с уважение.
  —цитат от коментар 18 на tacheaux


  "Не времето е било такова. Ние сме били такива" Теди Москов.
  Не политиците са ни такива. Ние сме такива.

  https://www.youtube.com/watch?v=0QantBeDe9Q
 30. 30 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 743 Неутрално

  До коментар [#27] от "Веселин Дечев":

  Аз за ЕС и НАТО не съм гласувал. За мен членството на България в тези организации е нелегитимно.
  —цитат от коментар 27 на Веселин Дечев


  Слава Богу!
  Че само за тебе.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 31. 31 Профил на Luben Pandev
  Luben Pandev
  Рейтинг: 50 Разстроено

  Както във вътрешната така и във външната политика от 12 години България се намира в брежневски застой и регрес като единственото мърдане е това на Бойко Борисов, който се опитва да клати вагона изоставен от влака ме развитието на буренясала гаричка в страничен коловоз. Желаещи да клатят вагона необрежневисти много, а да мръднат вагона напред декларира само един хилав кантонер ДБ. Вътрешната и външна имплозия потвърждава усещането за умиращо българско общество. Всъщност, то е бавно се задушава от изпражненията на ентусиазираните клатиняци.

 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  "Тихомълком, България води все по-малко интегристка политика в рамките на ЕС и НАТО, противно на очевидни национални интереси и под политическия радар. "
  Тихомълком правим едно, а на думи докарваме точно обратното. Борисов е най-голямото недоразумение в българската история на прехода, даже по-голямо от Кобурготски. Но виновни са тези, които го избират.

 33. 33 Профил на kikoni
  kikoni
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Чувал съм да казват "Външната политика е продължение на вътрешната политика".
  А каква е вътрешната ни политика?

  kikoni
 34. 34 Профил на obqvitel
  obqvitel
  Рейтинг: 52 Неутрално

  Не разбирам защо България не може да води собствената си политика, като гони своите интереси, вместо да се чудим как и на кого да угодим било то Русия или запада. Глупаво е да не поставяме себе си на първо място а да се кланяме на чужди държави. Не подкрепям никого но дали САЩ или Русия за мен е все едно. Пак някой друг определя какво и как да правим.

 35. 35 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  До коментар [#29] от "SgtPepper":
  "Не политиците са ни такива. Ние сме такива."

  Намекваш за некачествения материал. Прав си , но от време на време и за късмет политически водачи на некачествения материал стават държавници като Костов от съвремието или Стамболов от миналото, които го спасяват и го изваждат от трудни ситуации , касаещи съществуването му или бъдещето му за години напред. Но материалът на такива не прощава. Погубва ги физически или политически. За съжаление такива държавници рядко се раждат. Веднъж на 100 години, бяха казали за Стамболов. Появи се такъв след 100 и повече години , но и на него материялът му видя сметката. Материал мазохист , бих прибавил към определението , което му беше дадено като некачествен.

 36. 36 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4816 Любопитно

  До коментар [#12] от "padrino":На това му се вика - кога стана ром, кога ти почерняха задните части.
  —цитат от коментар 24 на Alarmstufe Rot


  Ко каеш барато? Той жената сега ша доде да те оправи 😂😂😂😂😂😂

  Аз винаги съм бил Европеец а ти винаги ще страдаш от посткомунистически манталитет и минало . Аз съм Европеец по рождение, Роден в Милано.......а ти си роден и израсъл в балканска, комунистическа България и стремяш се да бъдеш равен на Европейците, това ни е разликата 😉 Нищо против България, но за 30 години все още сте на дъното и всички Ви подритват а това е нещо което те смазва и затова си много "силен" на приказки, но си никой в действителност. Затова и много се дразниш ти и такива като теб тук във форума, защото не понасяте успеха на другите държави а пък само споменаването на Британците Ви бърка по всички дупки. На вас винаги Ви трябва "класов враг" за да се чуствате по-добре, просто такъв е манталитета на 90% и ти си един от тях.
  Дразни Ви Великобритания, но имайки избор и възможности ще се изтрепате да дойдете....230 хиляди Българи го направиха само през последните 6 месеца. Избраха да се установят тук а не в континентална Европа преди вратата да е хлопнала....защо ли?

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 37. 37 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4573 Неутрално

  UNITE EU UNION

  Истерясал си вънка по свои проблеми...
  Как отдели време за чужди?

  Всички се чудим ;)
  Ще разбереме!

  До коментар [#27] от "Веселин Дечев":

  Аз за ЕС и НАТО не съм гласувал.
  За мен членството на България в тези организации е нелегитимно.

  В Русия съм! В Русия съм!

 38. 38 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4573 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Защото малцина са като Вас - все им е едно.
  Те: неосъзнати.

  Фактът отваря път за Лидер на нова партия ;)
  Нихилисти за Равенство на Русия

  До коментар [#34] от "idm56698038":

  Не разбирам защо България...
  Не подкрепям никого но

  дали САЩ или Русия за мен е все едно.

 39. 39 Профил на obqvitel
  obqvitel
  Рейтинг: 52 Неутрално

  До коментар [#38] от "dnevnikar":
  Не разбрахте какво имам предвид под “все ми е едно”.
  Все ми е едно кой дава заповедите защото искам да ги дава България а не някой друг.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK