Доктринерството – детска болест на "демокатичната общност"

Доктринерството – детска болест на "демокатичната общност"


Има си причина споровете в "демократичната общност" да прерастват мигновено в светогледни сблъсъци. Това е наклонността на противниците на ГЕРБ / БСП / ДПС да превръщат обсъждането на всеки конкретен въпрос, по който сравнително безболезнено може да се стигне до съгласие, в сблъсък между непримирими доктрини за устройството на света. Тук съгласието е на практика невъзможно.


Да не говорим за това, че в крайна сметка всяка доктрина има своята емоционална страна; а вкарването на емоции в обсъждането обикновено проваля самото обсъждане. Защото постигането на съгласие е въпрос на оглед на разумни доводи "за" и "против", а (както ни напомня Аристотел) Разумът може да функционира само, когато е "студен", т.е. освободен от жегата на емоциите.


В момента обсъждането на въпроса на деня -
дали да се прави анти-ГЕРБ правителство на малцинството или да се отива на избори с надеждата този път да се получи анти-ГЕРБ мнозинство


- е на ръба да мутира в доктринерска война. Привържениците на двете опции засега не са родили цялостни доктрини, но емоционалният заряд, с който спорят подсказва, че доктринерският сблъсък е зад ъгъла.


В добрите стари времена - т.е. преди да замирише на реална власт - доктринерският сблъсък се въртеше покрай въпроса "кой е истински десен, а кой само се прави". Това "мерене на дясното" дълго време осуетяваше съюзяването на идейни съмишленици в "Демократична България" поради простата причина, че две от трите съставляващи партии отказваха да се разполагат по оста ляво-дясно, наследена от 19-ти век.


Междувременно, надушили доктринерската уязвимост на своите противници, идеолозите на ГЕРБ се опитаха да се намесят в караницата, прокарвайки нова разделителна линия - между "либерали" (т.е. всички противници на ГЕРБ) и "консерватори" (т.е. ГЕРБ и ВМРО). Този опит за окончателно разбъркване на картината в крайна сметка не успя, а и


политическите групи, подредили се против ГЕРБ все пак разбраха, че ги обединяват много повече неща, отколкото го разделят


Надеждата, обаче, че наклонността към доктринерстване е преодоляна в момента е попарвана от набиращите сила кавги във Фейсбук по отношение на въпроса на дена. При едно разумно обсъждане на опциите, би се очаквало привържениците на бързите избори да предлагат аргументи в полза на тезата, че (например) трите политически сили, асоциирани с протестите, тепърва набират сили; и че при бързи избори ще формират мнозинство. И обратно, при рационален спор бихме очаквали привържениците на съставяне на правителство на малцинството да излагат своите аргументи - например, че при контрол върху парламента и върху правителството ще могат да бъдат нанесени съществени удари върху сегашната система.


Накрая, при така проведен спор, всички биха могли да претеглят аргументите на двете страни и да се стигне до съгласие по един от двата варианта за действие.


Не това се вижда на повърхността, обаче.


Спорът е предимно доктринерска караница:


"Който иска избори - иска да върне Бойко на бял кон и е предател!"; "Който иска правителство, значи иска да се постави в зависимост от статуквото и е предател!"; "Чалгаринът е агент на Бойко и който иска да имаме отношения с него е предател!".


Несъгласният е обявяван за предател в две основни ситуации: при азиатските сатрапии; при тоталитарните режими. Неслучайно е толкова трудно да се преговаря с руснаците, например, при които действа принципът на "увязка". Всеки въпрос е свързан с всичко останало и, следователно, за да се стигне до решение на този точно въпрос, първо трябва да се изяснят позициите по живота, вселената и всичко останало.


В този тип режими не функционира западният принцип на рационален избор между аргументирани опции, в рамките на който днес избираш едно, а утре друго, без да бъдеш отлъчен като изменник. В сатрапските режими функционира принципът на верността; и онзи, който изяви несъгласие е, разбира се, изменник, заслужаващ най-свирепи наказания.


За късмет, доктринерските проклятия и късане на ризи се случват предимно във Фейсбук


Избраните в парламента политици, които в крайна сметка ще вземат решенията в идните седмици и месеци, не участват (поне засега) в тези тръшкания. Те все пак минаха през много тежка кампания, обиколиха страната по няколко пъти, запознаха се с всички страни от характера на народа си - и се върнаха видимо помъдрели и смирени.


В близките дни ще видим, дали нещата ще се решават по доктринерски, или - с онзи разум и онова смирение, които се препоръчват от големите политици и мислители в историята на нашата цивилизация.

Ключови думи към статията:

Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Изглежда има един принцип обединяващ всичките три анти-системни партии, който подчинява и прави незначително всичко друго, което изглежда като привидна безпринципност. Обединителният принцип, който трябва да е генералната цел и на трите, е да се съкруши не толкова уплашения човечец Бойко Борисов, а клиентелата, която го държи на власт. Това беше лайтмотивът и на протестите, но, сега, вече на власт, антиситемниците забравиха това разковниче. Веднъж създали правителство на всяка цена, анти-системните тутакси разтурят основното, което е ГЕРБ—желязната мафиотска йерархия сковала страната. Веднъж разпаднала се, клиентелата няма да може да се събере пак. Раздели глутницата и гледай в какви хрисими кучета се превръщат вчерашните озъбени псета, готови да разкъсат всеки, който им се мерне пред погледа. Каквито и мафии на правят новите, те никога няма да могат в краткия срок до президентските избори, а и до следващите парламентарни избори, дори ако доживеят до тях, да изградят перфектната клиентелистка мрежа на ГЕРБ, която се срутва в мига в който съставят миноритарно правителство. Ама, Бойко Борисов щял да им даде 10 депутата, за да закръглят мнозинството, и така щели да се оцапат. Напротив, ако Бойко Борисов им даде 10 депутата, то той се самоубива—свърши с клиентелата му, която е самата негова същност. Какво, жал ли им е на новите за Бойко Борисов? Ако са толкова жалостиви, прав им път и да продължават да търпят робството на изпедепцаните герберски структури. Да идват други.

 2. 2 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Дайнов суче,маже но едно му е в главата, как,умнокрасивата прегръдка с дпс или бсп да бъде представена като едно приемливо,добро дело😂😂😂

 3. 3 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#2] от "von_seeckt":

  Както казах, новите наистина трябва да направят правителство на всяка цена, независимо с кого се прегръщат. Няма по-голяма цел от това да се разруши клиентелисткия гръбнак на ГЕРБ. Всичко останало е второстепенно.

 4. 4 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  Да, сметки, сметки, сметки. Ама нека първо видим спечелилата партия, защо тя не управлява, нейна е пОбедата, да си я материлизира в кабинет.
  Ако се стигне до мандат на втората, на нея нищо не и пречи и без коалиция да предложи такъв - всички казват, че ще го подкрепят.
  - Да смени областните на ГЕРБ и ОП, да поразчисти държавната администрация, да бръкне и в бордовете на държавните дружества, да уволни Мишо Константинов, да поразчисти в ЦИК и РИК, КЗК, КЗП, НАП и т.н.
  - Ревизия и вадене публично на делаверите - това ще и спечели гласове.
  - Да предложи някои закони за гласуване - ИК, явно и бюджета, мерки за короната

  Тъкмо ще се види публично кой къде е при гласуването
  И хрърля така оставка, че избори да са максимално рано.

 5. 5 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Народът го каза и показа: иска анти-Герб правителство.

 6. 6 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2984 Весело

  Този път много реалистичен анализ от Дайнов. Каквото и да си говорим, дисциплината в Герб през годините е вдъхвала много повече доверие на избирателите отколкото разпасаното свободно изказване на мнения и скандали в демократичната общност. Предстои да видим дали този път анти Герб партиите ще издържат на публичните изкушения да покажат коя е по-, по-, най-.

 7. 7 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#3] от "bryghtlyght":

  Ок, но тогава да престанат да се правят на принципни антикомунисти и антидрпесари.

 8. 8 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1611 Весело

  Защо ли ми напомня "Левичарството - детска болест на Комунизма"?

  «Мои самые лучшие штурмовики — бывшие коммунисты» Герман Геринг 1933 г.«Я всегда допускал и отдавал соответствующие приказы, чтобы бывших коммунистов принимали в нацистскую партию немедленно. Из мелкобуржуазного босса социал-демократического профсоюза никогда не получится национал-социалист, а из коммуниста — всегда!» Г. Раушнинг «Беседы с Гитлером».
 9. 9 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1291 Весело

  Чета пледоарията на Ружа Смилова за "идейно издържана позиция" на ДБ и демократичната общност, сетне размислите на Дайнов за детинското доктринерство и горе-долу си представям каква буря се вихри във Фейсбук.
  Да са живи и здрави, хубаво е да има къде да си изразходват енергията по сравнително безобиден начин. Лично аз съм решил след като съм гласувал, да дам 100 дни безусловно доверие на подкрепената от мен партия.
  Преговорите изискват известна дискретност и свобода за маневриране и импровизация, иначе е все едно цяла тълпа лели, свекърви и приятели да се впускат да помагат и съветват в първата брачна нощ.

 10. 10 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3653 Неутрално

  Много вожд, малко индианец. И всеки вожд прокарва своята линия и разбиране за политически съюзи и управление. Точно такова поведение пречеше и пречи на обединението в дясно. А избирателите искат действия и разграждане на системата поддържаща ГЕРБ. Прочистване на администрацията от калинки и бръмбарчета. Все пак, нека изчакаме полагането на клетва от депутатите и връчване на първия мандат за съставяне на правителство.

 11. 11 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#7] от "von_seeckt":

  Пред огромната цел, да се преодолее унищожителния “бял кит” на ГЕРБ, какво им се струва, че са каквито и да било други принципи, е една много не само досадна, а и пораженска, подробност. Първо разруши замъка на злодея, под чиято власт камък върху камък не остава от какъвто и да е принцип, а после, когато теренът се почисти, започни да си изграждаш новия свят, основан на възвишени принципи. Когато се води война, гледаш първо да я спечелиш, а после строиш новите пътища и издигаш новите сгради от пепелта.

 12. 12 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2059 Весело

  Народът го каза и показа: иска анти-Герб правителство.
  —цитат от коментар 5 на papunqk


  народЪТ на радеФ, нали.
  А както знаем афтентичното представителство на тоя народ, не достигна чутовните 5%.

  Политиката 'анти' е ялова. Това ще се разбере от привържениците на слави и маяма. За полезните идиоти се съмнявам да го разберат.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 13. 13 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3606 Весело

  До коментар [#8] от "mitko11":

  Защото именно това е имал предвид Дайнов!

 14. 14 Профил на yxy36658763
  yxy36658763
  Рейтинг: 46 Неутрално

  До коментар [#3] от "bryghtlyght":Ок, но тогава да престанат да се правят на принципни антикомунисти и антидрпесари.
  —цитат от коментар 7 на von_seeckt


  Ако Радев даде мандат на ДБ за да прави правителство, напълно е възможно да получат подкрепата на ДПС и ГЕРБ. Оправданието на ДПС ще е, че не са подкрепили срутилата се партия ГЕРБ, са застанали зад „умнокрасавците“. А тези изпод опашката на Коня са готови на всичко за да са на власт. Спомнете си, че ДСБ не подкрепиха вота на недоверие след оставката на Христо Иванов, само за да запазят Ат.Атанасов като шеф на комисия и П.Москов като министър.

  До коментар [#7] от "von_seeckt":

 15. 15 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3606 Весело

  Политическите партии трябва да бъдат не толкова големи и силни, колкото много на брой и динамични. Те трябва да могат да се появяват, да изчезват и да се обединяват, а честолюбието и твърдоглавието на отделните водачи не трябва да пречат за това.
  /Клаузевиц, За войната - в оригинала стои не "Политическите партии", а "Партизанските отреди"/.

 16. 16 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3135 Неутрално

  Нищо ново от така наречената "демократична общност". Кой да води бащина дружина. Ляво/дясно вече е дъвка единствено за грант/хонорар. В момента по света точно "десни" по етикет печатат и раздават пари

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 17. 17 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  Защо ли ми напомня "Левичарството - детска болест на Комунизма"?
  —цитат от коментар 8 на mitko11


  Дайнов май и този път не позна с изборният резултат на ГЕРБ, която пак е начело?
  Много му се иска ДБ с премиер и подкрепа на старата му любов БСП и ДПС!

 18. 18 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  Интересна ситуация:Злият гений на всички досегашни правителства е ДПС, затова с тяхна подкрепа ще унищожим ГЕРБ. Да изядем канибалите!

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 19. 19 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#16] от "дерибеев":

  Това те учудва, защото не си си дал зло сърце да попрочетеш що е то “the great reset”. Раздаването на “безплатни” “хеликоптерни пари”, е най-дясното измислено нещо в цялата модерна история.

 20. 20 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#12] от "zz_s":

  Напротив, точно политиката ‘анти’ е единствената градивна политика в случая. Отстрани звяра първо, а после се оглеждай накъде ще тръгнеш, защото ако много се оглеждаш звярът ще те схруска за закуска. Няма милост и други принципи в тази работа. Пръв и единствен принцип, е да му видиш сметката на звяра.

 21. 21 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 776 Неутрално

  Нека първо "победителите" опитат да си купят недостигащите депутати. Като не стане, нека трите нови парламентарни сили с мандата на ИТН съставят правителство, пък който иска, да го подкрепи в НС. Ако е избрано, да проведе бързо разчистване на наследения гербидж и после да мисли за нови избори. Не е чак толкова сложно.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 22. 22 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  До коментар [#4] от "nij50393132":

  Съветват ви поне ИК да оставите за по-добри времена. Че ако го подхванете първо него, на предсрочните избори нямате никакъв шанс.

 23. 23 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#15] от "Patsis":

  "Политическите партии трябва да бъдат не толкова големи и силни, колкото много на брой и динамични. Те трябва да могат да се появяват, да изчезват и да се обединяват, а честолюбието и твърдоглавието на отделните водачи не трябва да пречат за това."

  И от това, което си написал, следва едно голямо нищо. Колко малки партии са се появили и изчезнали например в САЩ? От няколкостотин години са си все две. Прочети си пак написаното и опитай да извадиш извод.

 24. 24 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 776 Неутрално

  София и Русе се освободиха от ГЕРБ!
  Време е и другите градове да помислят по въпроса?

 25. 25 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  Какво ще рече разум-да се договорят с тиквата за " експертно правителство"? Това вече е играно и добре, че навреме се дръпнаха.Че тогава бойко направо може да си викне Цеца и да празнува. Това ще значи край на тия партии, които го подкрепят. Изобщо, всякакви такива анализи пропускат факта, че 4 от партиите в НС са там щото хората са се уморили от тиквата. Пропускат и, че при тая конфигурация следващите избори са зад ъгъла. И новите партии в НС трябва да мислят в перспектива.

 26. 26 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5684 Любопитно

  Сговорна дружина слепи ги ражда...
  Така може да се перефразират двете стари поговорки по отношение на любителите на яйца и домати.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 28. 28 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1681 Весело

  Еужен дьо Миндя не звучи много "хепи"...
  А какви напъни, революционни бяха...
  Ами сега- да му е честита чалгицата!!!

 29. 29 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3606 Неутрално

  До коментар [#23] от "z_axis":

  САЩ са типичен образец за упадъка на западната цивилизация според Тойнби и не могат да служат за ориентир.

 30. 30 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 255 Неутрално

  Този път много реалистичен анализ от Дайнов. Каквото и да си говорим, дисциплината в Герб през годините е вдъхвала много повече доверие на избирателите отколкото разпасаното свободно изказване на мнения и скандали в демократичната общност. Предстои да видим дали този път анти Герб партиите ще издържат на публичните изкушения да покажат коя е по-, по-, най-.
  —цитат от коментар 6 на boevbisser


  Дисципплината в ГЕРБ е мотивирана от келипира /КЛИЕНТЕЛИЗМА /парата !В мига в който спрът се задейства ДОМИНОТО!Много трудно ще им е на анти ГЕРБ партиите защото става въпрос не за ПАРИ А ЗА ПРИНЦИПНИ ПОЛИТИКИ /дори доктринерски необвързани /

 31. 31 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 255 Неутрално

  Народът го каза и показа: иска анти-Герб правителство.
  —цитат от коментар 5 на papunqk


  Да суверенът избра Но трудното първо е анти ГЕРБ партиите да се обединят около ПРИОРИТЕТНИ Конкретни политики Ивторо около конкретната ЛИЧНОСТ /министър/СПОСОБНА да приведе политиката в действие и ОЧАКВАН РЕЗУЛТАТ!

 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7292 Неутрално

  До коментар [#17] от "Дария Колев":

  То и Борисов управляваше с подкрепата на ДПС, а често и на БСП, но старателно криеше.
  Защо не се случи съдебната реформа при второто му правителство. Защото и ГЕРБ и ДПС , заедно с ГЕРБ я провалиха.

 33. 33 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2105 Весело

  До коментар [#2] от "von_seeckt":Както казах, новите наистина трябва да направят правителство на всяка цена, независимо с кого се прегръщат. Няма по-голяма цел от това да се разруши клиентелисткия гръбнак на ГЕРБ. Всичко останало е второстепенно.
  —цитат от коментар 3 на bryghtlyght


  Така е!
  Ако чалгарите не успеят, Демократична България ще състави правителство!
  Да видим кой ще посмее да го събори...

  Едно такова правителство може да бъде съборено, само от съюз между мутрата и чалгата!
  В този случай стопроцентовият губещ е чалгата! Защото всеки който тръгне с партията на корупцията и хаоса герп, е обречен да загине...
  Последната такава споминала се партийка е тази агент Иван - мвро!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 34. 34 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2690 Весело

  "Това "мерене на дясното" дълго време осуетяваше съюзяването на идейни съмишленици в "Демократична България" поради простата причина, че две от трите съставляващи партии отказваха да се разполагат по оста ляво-дясно, наследена от 19-ти век."
  *
  Хубаво е, че Дайнов го написа черно на бяло и дано Стюпито го прочете.
  Не виждам какво лошо има в това една партия да се позиционира в дясно или дясно-център. Ама не било вече модерно и противоречало на "прогресистките" тенденции.
  Да не изреждам колко пъти в историята на човечеството се е тръгвало в напълно погрешна посока, която навремето е налагана като правилна.
  Така, че ако някой си мисли, че е безусловно прав може да попрочете малко история.

 35. 35 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1800 Неутрално

  До коментар [#17] от "Дария Колев":То и Борисов управляваше с подкрепата на ДПС, а често и на БСП, но старателно криеше.
  Защо не се случи съдебната реформа при второто му правителство.
  Защото и ГЕРБ и ДПС , заедно с ГЕРБ я провалиха.
  —цитат от коментар 32 на Роси

  Ми трябвало било, да се промени Конституцията, та да има пълна Съдебна Реформа.
  Па има и силна опозиция, срещу предлаганите промени..

  Доста неща , все пак се извършиха.. видя ли изборът за Главен Прокурор - стана съгласно Реформите!
  А онеа - скачаха из София и падаха на колене, под балкона на Президента ..

  Ето и новини, от Съдебнореформения фронт:

  ------------------
  .. .. "Актуализираната Стратегия за продължаване на съдебната реформа, приета от Министерството на правосъдието в края на 2014.
  Какви са основните точки в тази актуализирана стратегия? Това можем да разберем от Общата цел (Визията) на Стратегията, заложена вътре:
  ... ......
  Постигане на действени гаранции за независимост на съда и съдебната власт
  Осигуряване на добро управление на органите на съдебната власт и висока ефективност на тяхното функциониране
  Разгръщане на потенциала на човешкия ресурс на съдебната власт и гарантиране на високата мотивация, компетентност и социална отговорност на съдиите, прокурорите и следователите
  Реализиране на модерна и ефективна наказателна политика чрез необходимите институционални и нормативни реформи
  Осигуряване на пълноценно право на справедлив процес на всеки гражданин и ефективна защита на правата на човека
  Осигуряване на европейски стандарт на правосъдие на физическите и юридическите лица
  Превръщане на съдебната власт в ефективен гарант за върховенството на закона и оздравяването на държавното управление и институциите в страната ни
  ... .....
  На базата на тази стратегия са изработени проекти за Закон за изменение и допълнение на Конституцията на Република България и Закон за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт. Според тези два законопроекта (първият е конституционна основа за втория) основната институция, през която трябва да се случи промяната, е Висшият съдебен съвет.
  ...
  Ключовите промени в Конституцията и техните мотиви

  Разделяне на ВСС на две колегии – прокурорска и съдийска
  Идеята е прокурорската колегия да взима решения за прокурорите и следователите в страната, а съдийската – за съдиите.
  Съдийската колегия да се състои от 13 членове .
  Прокурорската колегия да се състои от 12 членове.
  Явно гласуване
  Предлага се премахването на член 131 от Конституцията, който гласи, че решенията, които ВСС взима, се приемат с тайно гласуване..
  Намаляване на мандата на членовете от 5 на 4 години .. “
  -------------------------

  Звучи разумно, нали?


  Но кратко се радва народът - ДПС сложиха пръти в колелетата на Реформата:

  ----------------
  “"ДПС постави условието, няколко от точките в предния законопроект за промени в Конституцията да отпаднат. Ето и кои са те:

  Предложението за явно гласуване
  Предложението за намаляване на мандата на членовете от 5 на 4 години
  Отпада предложението в Инспектората към ВСС да има разделение на съдии и прокурори; все пак остават увеличените им контролни функции
  Отпада предложението всеки съд да може да сезира Конституционния съд, предложението за Висшия адвокатски съвет обаче остава..“
  ----------------

  И да се върнем на най-важното.
  Да има Съдебна Реформа, както е намислено от Христо Иванов - ТРЯБВА НОВА КОНСТИТУЦИЯ..

  Ама как да стане?
  Те им предложиха, Велико Народно Събрание - онеа пак не рачат, възмутиха се, не щат и дума да се чуе и хвърлят яйца наоколо..

  Как да стане?
  Закъса Рефоирмата , като на Андрешко каруцата в блатото ..

 36. 36 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1800 Неутрално

  До коментар [#17] от "Дария Колев":То и Борисов управляваше с подкрепата на ДПС, а често и на БСП, но старателно криеше.
  Защо не се случи съдебната реформа при второто му правителство.
  Защото и ГЕРБ и ДПС , заедно с ГЕРБ я провалиха.
  —цитат от коментар 32 на Роси

  Ми трябвало било, да се промени Конституцията, та да има пълна Съдебна Реформа.
  Па има и силна опозиция, срещу предлаганите промени..

  Доста неща , все пак се извършиха.. видя ли изборът за Главен Прокурор - стана съгласно Реформите!
  А онеа - скачаха из София и падаха на колене, под балкона на Президента ..

  Ето и новини, от Съдебнореформения фронт:

  ------------------
  .. .. "Актуализираната Стратегия за продължаване на съдебната реформа, приета от Министерството на правосъдието в края на 2014.
  Какви са основните точки в тази актуализирана стратегия? Това можем да разберем от Общата цел (Визията) на Стратегията, заложена вътре:
  ... ......
  Постигане на действени гаранции за независимост на съда и съдебната власт
  Осигуряване на добро управление на органите на съдебната власт и висока ефективност на тяхното функциониране
  Разгръщане на потенциала на човешкия ресурс на съдебната власт и гарантиране на високата мотивация, компетентност и социална отговорност на съдиите, прокурорите и следователите
  Реализиране на модерна и ефективна наказателна политика чрез необходимите институционални и нормативни реформи
  Осигуряване на пълноценно право на справедлив процес на всеки гражданин и ефективна защита на правата на човека
  Осигуряване на европейски стандарт на правосъдие на физическите и юридическите лица
  Превръщане на съдебната власт в ефективен гарант за върховенството на закона и оздравяването на държавното управление и институциите в страната ни
  ... .....
  На базата на тази стратегия са изработени проекти за Закон за изменение и допълнение на Конституцията на Република България и Закон за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт. Според тези два законопроекта (първият е конституционна основа за втория) основната институция, през която трябва да се случи промяната, е Висшият съдебен съвет.
  ...
  Ключовите промени в Конституцията и техните мотиви

  Разделяне на ВСС на две колегии – прокурорска и съдийска
  Идеята е прокурорската колегия да взима решения за прокурорите и следователите в страната, а съдийската – за съдиите.
  Съдийската колегия да се състои от 13 членове .
  Прокурорската колегия да се състои от 12 членове.
  Явно гласуване
  Предлага се премахването на член 131 от Конституцията, който гласи, че решенията, които ВСС взима, се приемат с тайно гласуване..
  Намаляване на мандата на членовете от 5 на 4 години .. “
  -------------------------

  Звучи разумно, нали?


  Но кратко се радва народът - ДПС сложиха пръти в колелетата на Реформата:

  ----------------
  “"ДПС постави условието, няколко от точките в предния законопроект за промени в Конституцията да отпаднат. Ето и кои са те:

  Предложението за явно гласуване
  Предложението за намаляване на мандата на членовете от 5 на 4 години
  Отпада предложението в Инспектората към ВСС да има разделение на съдии и прокурори; все пак остават увеличените им контролни функции
  Отпада предложението всеки съд да може да сезира Конституционния съд, предложението за Висшия адвокатски съвет обаче остава..“
  ----------------

  И да се върнем на най-важното.
  Да има Съдебна Реформа, както е намислено от Христо Иванов - ТРЯБВА НОВА КОНСТИТУЦИЯ..

  Ама как да стане?
  Те им предложиха, Велико Народно Събрание - онеа пак не рачат, възмутиха се, не щат и дума да се чуе и хвърлят яйца наоколо..

  Как да стане?
  Закъса Рефоирмата , като на Андрешко каруцата в блатото ..

 37. 37 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  До коментар [#23] от "z_axis":САЩ са типичен образец за упадъка на западната цивилизация според Тойнби и не могат да служат за ориентир.
  —цитат от коментар 29 на Patsis


  Назад към пещерния човек, следвай Русия!

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 38. 38 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  разделителните линии могат да бъдат няколко - отношението към ДПС/Сараите, към Гешев и съдебната реформа и може би във външната политика (Русия или Запада/ЕС) особено ако се разчита на подкрепата на БСП.

  Истината ни прави свободни.
 39. 39 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1800 Неутрално

  разделителните линии могат да бъдат няколко - отношението към ДПС/Сараите, към Гешев и съдебната реформа и може би във външната политика (Русия или Запада/ЕС) особено ако се разчита на подкрепата на БСП.
  —цитат от коментар 38 на Forrest Gump


  Че каква разделителна линия, може да има по Съдебната Реформа?
  Всички бяха ЗА !

  Помисли :
  -----------------
  “Ключовите промени в Конституцията и техните мотиви
  Разделяне на ВСС на две колегии – прокурорска и съдийска
  Идеята е прокурорската колегия да взима решения за прокурорите и следователите в страната, а съдийската – за съдиите.
  Съдийската колегия да се състои от 13 членове .
  Прокурорската колегия да се състои от 12 членове.
  Явно гласуване
  Предлага се премахването на член 131 от Конституцията, който гласи, че решенията, които ВСС взима, се приемат с тайно гласуване..
  Намаляване на мандата на членовете от 5 на 4 години .. “
  --------------------
  Кой нормален човек, не би искал да промени драстично живота си, с чудодейната сила на Реформата?


  “Съдийската колегия да се състои от 13 членове .
  Прокурорската колегия да се състои от 12 членове.
  Явно гласуване“


  Проблемът е единствено в Конституцията и че “партиите на протеста“ не искат Велико Народно Събрание, както им бе предложено, а фъргат разгорещено яйца, на който им се мерне ..

 40. 40 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1800 Неутрално

  Назад към пещерния човек, следвай Русия!
  —цитат от коментар 37 на Корки


  Абсолютно вярно!

 41. 41 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3653 Неутрално

  До коментар [#12] от "zz_s":

  Народът, гласувал за Радев е много повече. Виж броя на гласувалите за него.

 42. 42 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3653 Неутрално

  До коментар [#15] от "Patsis":

  Е, у нас е точно така. Партии и партийки се роят и изчезват почти светкавично. Коалиции - също. С една и съща цел - голямата държавна трапеза.

 43. 43 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3653 Любопитно

  До коментар [#19] от "bryghtlyght":

  Защо ли ми напомня лозунга от соц време "на всекиго според потребностите"? А се пропускат "според възможностите и труда"? Комунизъм в действие? Мммм?

 44. 44 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3653 Любопитно

  До коментар [#29] от "Patsis":

  То и цивилизация май не остана.

 45. 45 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3653 Неутрално

  До коментар [#31] от "Blaga Yankova":

  То и на предните избори шкембо и винкела влязоха в плямпамента (не е грешка), за да вкарат Бойко в затвора и разследват далаверите на ГЕРБ. И изведнъж, о, чудо! Появи се едно държавническо мислене на полза роду. И следствието от него : хотелчето на винкела и оградата с Турция. А за шкембо, зам премиер и министър на отбраната. Както и търговията с български паспорти.

 46. 46 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3653 Неутрално

  До коментар [#35] от "sim4o":

  Е, рИформата станА! Гешев (е радост) наследи Цацаров. А, останалото, ще попита някой? Има време драги ми избирателю.Още пет-шест мандата на вожда и ГЕРБ и ще е готово. То, хубавите работи бавно стават, вЕрвайте ни! (сарказъм)

 47. 47 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3653 Неутрално

  До коментар [#37] от "Корки":

  Ние, в България, успешно вървим към пещерите. Няма нужда от помощта на Русия. Винету ни стига.

 48. 48 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2164 Неутрално

  Демокатичната -- тва като по дугаа Томов, който естатиа системите.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 49. 49 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Не се сещам за друга ''доктрина'' в момената, освен тежката, но посилна задача ДА СЕ МИНИМАЛИЗИРА РИСКА от продължаващото герпъво влияние над институции и природонаселение. Това би трябвало да е денонощно в мислите на трите протестни партии, които се вклиниха в боковата захватка над държавата. Какви методи, способи, действия, противодействия, преговори и съглашателства ще използват е право и задължение на мозъчните им тръстове. Днес имат уникален шанс да влязат в историята. Дали ще съумеят скоро ще разберем, но гълъбчето кацна на раменете им и са длъжни пред нас да го сторят.

 50. 50 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1800 Неутрално

  До коментар [#35] от "sim4o":Е, рИформата станА! Гешев (е радост) наследи Цацаров.
  А, останалото, ще попита някой?
  Има време драги ми избирателю.
  —цитат от коментар 46 на Vlado Nikolov


  За останалото , освен избора на Гешев (дето се случи в голяма степен по новому, по реформеному) - трябва промяна на Конституцията..

  Явно, вместо тайно гласуване, а - у ..

  Христо Иванов го е намислил тарикатски!

  ----------------
  “Разделяне на ВСС на две колегии – прокурорска и съдийска
  Идеята е прокурорската колегия да взима решения за прокурорите и следователите в страната, а съдийската – за съдиите.
  Съдийската колегия да се състои от 13 членове .
  Прокурорската колегия да се състои от 12 членове.
  Явно гласуване
  Предлага се премахването на член 131 от Конституцията, който гласи, че решенията, които ВСС взима, се приемат с тайно гласуване..
  Намаляване на мандата на членовете от 5 на 4 години .. “
  --------------------

  И да, трябва Велико Народно Събрание и сътоветните конституционни промени ..
  Да, ама теа и дума не дават да се издума, фърлят яйца насам-натам, скачат из София..

  Другото мнение, дето се промъква, е че “Реформата“ на Христо, от която умнокрасивщината чака огромни промени в живота е тъпоумно преливане от пусто в празно..

  КАКВО реално в живота, викат , ще промени мандат пет, а не четири години .. ... и обратното?
  Ми нищо..

  “Пепи Москов, му е шернал малко бело, баш преди да седне да пише Реформа“ обясняват теа ..

  А дето умнокрасивците подскачат : “Съдебната реформа, Съдебната реформа“ ?
  Ми то им такъв адетът.

  Ту да подскачат за гласовете на успелите българи в чужбина, ту да отиват на “падни-стани“ пред балкона на Президентството, ту скачат за дузпата на “Лудогорец“ ..

 51. 51 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 857 Неутрално

  Др. Дайнов, защо наричате градската псевдодесница демократична?Това са обикновени коминтерновски отрочета жадни за власт!

 52. 52 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#43] от "Vlado Nikolov":

  Само наглед прилича, ама при “great reset”, робовладелците, които измъдриха “the great reset”, установяват абсолютното робство над теб и мен. При комунизма имаме утопията “от всекиго според възможностите, всекиму според потребностите”—глупости на търкалета—докато при “great reset” е желязното “всекиму извън елита според покорността му, независимо от възможностите, еле пък от труда, който полага” и, тъй като всяка собственост ще ти е отнета, ако не си в елита, ставаш до такава степен зависим от “хеликоптерните пари”, че сам разбираш, че трябва да слушкаш, иначе умираш. Какво значи да слушкаш? Ще ти дам пример, да речем, на държавно ниво—или стриктно изпълняваш всички заповеди на Европейския съюз и не се правиш на интересен да ги определяш като малоумни, защото те наистина са, или ти се спират еврофондовете. Лично пък за теб и мен—или абсолютно се съгласяваш, че мъжът е женa и жената е мъж, тоест, че няма пол и, че gender-ът е по избор, че e налице “toxic masculinity”, “white privilege”, че няма национална държава, а целият свят е едно и че колкото е възможно Африка и Азия трябва да се пресели в Европа, а Латинска Америка в САЩ, или няма да получиш единствено възможните за харчене “хеликоптерни пари”. Ако искаш да си добавиш и малко трохи, работиш точно това, което ти се казва и много не философстваш, защото, ако философстваш ще има удръжки, които ти самият ще си си създал. При това, нямаш интерес да протестираш, защото не само, че сам изграждаш досието си, което определя колко “хеликоптерни пари” ще ти се отпуснат, нито знаеш точно срещу кого да протестираш. Сам разбираш, че така, същият този елит, който се опита да си наложи контрола чрез различните видове тоталитаризъм, които се пробва да наложи, чрез фашизъм, комунизъм и фалшива демокрация, най-накрая го измисли и постига мечтата си за вечен контрол над света—чрез “great reset”. И то, няма, ама аз не участвам. Сега, ти кажи как да му противостоиш на това.

 53. 53 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2245 Весело

  Е как ще искат да се позиционират по остта "ляво-дясно", като едните са откровени екоталибани ("Зелените") искащи да върнат хората в пещерите, понеже някой от хилядите видове костенурки по света може да изчезне нейде, а другите са си чиста проба нео-марксисти, изповядващи доктрината на ДП в САЩ обществото да се "освободи" (ама насила, щото то не иска) от всякакви обединяващи идеи като нация, семейство, религия и т.н. и да се фрагментира на все по-малки групички, които се мразят една друга, щото всичките са дефинирани по остта "потисник-потиснат"? Нали ако си признаят открито ще отвратят огромна част от доста семплия си електорат (е вижте дайбългаристите във форума и се сещайте). Та Дайнов пак се е напънал и е родил едно голямо нищо.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 54. 54 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#53] от "Тюфлекчия":

  Ако искаш, погледни последната ми дописка (#52). И “зелените”, и тези, които наричаш нео-марксисти, са еманация на едно и също нещо, на Давоския “great reset”, който се корени още в идеите на Римския клуб през шейсетте, а и още по-преди. И трите нови партии (с известни съмнения към партията ИТН, която, и тя не знае за какво е, но и тя ще се нагоди), са вестоносците на този поробващ, погромен “great reset”, който се натрапва от световни, непреодолими сили. Онова, обаче, което уж му противостои в България, ГЕРБ, не само че услужливо прокарва този “great reset”, но го прокарва с разюздан клиентелизъм и мафиотщина, да не кажа нещо по-лошо. Това блокира каквито и да са бъдещи идеи за противопоставяне на “great reset” и опити да се почисти Евросъюзът отвътре, защо не и от сили вътре в страна-членка като България, от много интензивно налаганите (за наша сметка) робовладелски наслоения. Както се казва, трябва да се предпочете по-малката злина от двете, злината, която поне не е пуснала дълбоки корени, каквито е пуснала голямата злина ГЕРБ. Ето защо, всички нови партии трябва да пляснат с ръце, та да се прегърнат и да съставят правителство на всяка цена.

 55. 55 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1800 Неутрално

  Е как ще искат да се позиционират по остта "ляво-дясно", като едните са откровени екоталибани ("Зелените") искащи да върнат хората в пещерите.
  —цитат от коментар 53 на Тюфлекчия


  Не, искат основно ромски гета , джендър идеология и мигранти ..

  Чак след това идва всичкото им Гретенство..

  Те ги те, зелените :

  http://sulla.bg/tag/елс-де-гроен

  Елс де Гроен помниш ли, как се тръшкаше за Баталова воденица ?? ..

  “"Де Грун става нарицателно на "Обичам те", провиква се възрастен ром пред евродепутатката Елс де Грун, която с писмото си до премиера Сергей Станишев спря разрушаването на гетото в "Баталова воденица"
  --------------
  Та ТОВА им е основното, всякакви там костенурки и т.н. е между другото!

  По ДЕЛАТА ги познаваме!

 56. 56 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3653 Неутрално

  До коментар [#53] от "Тюфлекчия":

  Съгласен. И теорията за златния милиард става полека лека реалност.

 57. 57 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 936 Весело

  [quote#35:"sim4o"][/quote]

  Копирай с разбиране, Филипе.

  Ако не можеш, избягвай обобщенията.

 58. 58 Профил на nxl27679751
  nxl27679751
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Този път Дайнов ни поднесе нещо правдиво и актуално, под въпрос е ползата защото адресантите няма да го възприемат, а за останалите е банална истина. Не мога само да приема БОЛШЕВИШКОТО МИСЛЕНЕ на визираната "демократична" общност да се нарече ДОКТРИНЕРСТВО. Авторе, повечето от тях не знаят какво значи тази дума и изповядват простичка и удобна вяра. Представителите й определят всеки, който не мисли като тях за ГЕРБЕР, ГЕРБЕРУНГЕЛ или ГЕРБЕРАСТ. По тази причина трудно намират партньори. На тях е приятно да си мислят, че като свалят ГЕРБ ще му вземат електората без да си дадат сметка, че деснитге сме отвратени от ДСБ и партньорите й в ДеБъ. Друга опорна точка им е, че проф. М. Константинов е причина да не прескочат 4% за да управляват държавата.

 59. 59 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#3] от "bryghtlyght":

  В голяма грешка си. Клиентелизма няма цвят и партии. Ще бъдеш много изненадан колко бързо, тези, които наричаш клиентелисти, ще задушат "борците със статуквото". Ако т.н. борци разбираха от икономика и как работи администрацията, трябва незабавно да приемат и облекат в закон един, единствен принцип- този на мълчаливото съгласие, който ще убие клиентелизма и отчасти корупцията. Другият начин е "електронното правителство".

 60. 60 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#59] от "Oggie Petkov":

  Не знам дали забеляза, но аз споменах тази опасност, допълвайки, че даже и новите да си изградят техни си клиентелистки мрежи и мафии, то въпросните нови нямат да имат нито времето, нито ноухауто на автентичната мафия, представляваща ГЕРБ, да ги вгради толкова дълбоко в държавата. От друга страна, веднъж новите взели властта, това ще вкара в сътресение герберската клиентела и тя ще се разбяга като зайци. Разбира се, ако новите не са някакви тотални мухльовци.

  Колкото до електронното правителство, България трябва да бяга като дявол от тамян от подобен дигитален фашизъм, налаган от Давоския “great reset”. Дигиталният фашизъм ще е краят на всеки един от нас, хич да не говорим за страната като цяло. При такъв дигитален фашизъм няма даже да е нужно някой да ни извива ръцете за приемане на каквато си искат конвенция от Европейския съюз или на колкото имиграция е нужна на Европейския съюз, да не говорим за всяка мислима или немислима дивотия, “зелена” или кривокраставична, която ще му щукне на ЕС, защото всеки един от нас сам ще си изгражда електронното полицейско досие, което ще определя колко “хеликоптерни пари” да му се заделят. При положение, че само некриптираните дигитални пари ще са платежното средство, всеки би си помислил доколко да рита срещу ръжена, ако не иска да умре от глад, при това, глад предизвикан от самия него чрез неговото лично непослушание.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK