Политически компас на изборния резултат

На политическата сцена няма алтернативни визии за по-социално бъдеще на страната.

© Юлия Лазарова

На политическата сцена няма алтернативни визии за по-социално бъдеще на страната.В навечерието на парламентарните избори изготвихме анализ на позиционирането на водещите формации върху т.нар. политически компас. Какво открихме и по каква методология може да бъде прочетено тук. Сега, след като изборите преминаха, решихме да видим как изглежда идеологическият пейзаж на официалната политика в България на старта на един нов парламент.


Политически компас на изборния резултат


С тази първа графика припомняме как се разполагат партиите и коалициите, които според предварителните и усреднени прогнози на социологическите агенции към началото на март събираха поне 1% от подкрепата на избирателите. Вече липсват АБВ, тъй като продължаваме да се придържаме към същия праг подкрепа, а липсват и БНО и "Републиканци за България", които не сме анализирали преди изборите, макар да минават единия процент. Коригирахме позицията на "Възраждане" - установихме, че в кампанията са боравили с програмата си от 2019 г., различна от политиките, обявени на сайта им.
Политически компас на изборния резултат


Развръзката от изборите може да бъде онагладена на политическия компас. Намерихме парламентарния център, като към резултатите на влезлите формации от 8values теста добавихме за тежест броя на депутатските им места, и след това отнесохме към компаса (не ползваме теста на самия компас).


Преливания


Политически компас на изборния резултат


Обърнахме внимание на данните на "Алфа Рисърч" за това как са гласували избирателите сега спрямо 2017 г. Графиката показва не само как прелива вотът между формациите (посоките на потоците), но и между полетата на компаса (цветовете).


Веднага се вижда, че значимите преливания между различни квадранти са от двете традиционни партии в по-консервативната част на компаса (ГЕРБ и БСП) към по-либертарните и прогресивни десни. 28% от сумарния вот на опозиционните "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" е привлечен от бивши гласоподаватели на ГЕРБ и 18% от такива на БСП.


БСП не е привлякла никакъв значим вот - едва по около 1-2% от гласовете си от няколко формации. Много по-голям е отливът. Консервативните и авторитарни десни, от една страна, и по-либертарните и прогресивни десни, от друга, са взели почти равни части от вота си от Столетницата. Вече изглежда извън всякакво съмнение, че дясноконсервативният курс на БСП работи в нейна вреда.


Лъвският пай от вота през 2017 г. е взет от негласувалите тогава и от тези, които са гласували за различни от показаните формации. "Има такъв народ" взимат 63% от гласовете си от тези избиратели, а "Изправи се! Мутри вън!" - 55%. Това е вероятно и най-видимият разрез на протестния вот.


Идейни и ценностни блокове


Политически компас на изборния резултат


Оформят се пет фактически блока. Изобразяваме ги на тази графика, като усредняваме резултатите на формациите в съответния блок от 8values теста и върху така намерения център на блока нанасяме общата му електорална подкрепа.


Вотът подсказва, че може би синият квадрант е достигнал точка на насищане, независимо кои точно и колко партии ще се борят за него занапред. За пореден път се вижда, че въпреки всички размествания, твърдо десният, авторитарен и консервативен вот е капсулиран, докато нарастването на по-умерените сини се дължи на нов и противоречив играч, спечелил голяма част от протестния вот. Същевременно жълтият квадрант увеличава електоралната си тежест след добрите резултати на протестните коалиции. Изглежда, че там има потенциал за ръст, ако съдим по демографските данни (силна подкрепа в столицата и донякъде сред младите) и по привличането на вот от негласували на предни избори и от традиционните партии.


Основният сблъсък на изборите се разви в умерената част на синия квадрант между ГЕРБ-СДС и "Има такъв народ" на основата на преходния разлом статукво-протест. До този момент двете формации нямат съществени разлики в политическата си ориентация, но мобилизират различни социални групи с различни очаквания - при втората натежава антисистемният вот на младите и негласувалите на предните избори.


Позицията на "Има такъв народ" като протестна партия в тази битка може бързо да избледнее след влизането във властта, ако не се уплътни с ново съдържание. ГЕРБ дълги години разчиташе на противопоставянето срещу БСП и призрака на комунизма, което спомогна за установяването им като основната център-дясна и проевропейска формация в страната. При отсъствие на същностно политическо различие с основния им опонент обаче "Има такъв народ" са изправени пред сериозно предизвикателство в позиционирането си спрямо основния им конкурент.


Лявата част на компаса е големият губещ. Занапред или част от периферията на БСП ще се върне на следващите избори, или ще се прехвърли към други формации в близкия спектър, или ще продължи да прелива към дясното. Катастрофалният резултат на БСП вероятно е следствие от това, че не налага ляв прочит, а понякога и не дава глас на социално-икономическите проблеми у нас, добавено към и без това проблематичните им за много социалисти политики като въвеждането на плоския данък и предпочитанието към традиционализма през последните години. А други силни играчи вляво просто отсъстват. Тенденцията към заличаване на социално-икономическия конфликт от публичния дебат, възможна в голяма степен тъкмо с помощта на БСП, е може би най-значимият фактор за все по-изразената хегемония на дясната парадигма по икономическата ос.


В отсъствието на социално-икономическото като мобилизащ фактор конкуренцията в десния спектър е движена от други конфликти. Двата контрастни блока на авторитарно-консервативните десни и на по-либертарно-прогресивните десни печелят съответно 9% и 14% от вота, като демографските данни от екзит-половете показват, че те мобилизират сравнително различни социални групи, особено по местоживеене и възраст. Без да имат значими икономически разминавания, очевидно движението между двата блока е по вертикалната ос, изразяваща културните позиции като борбите за и против антитурските и антиромски послания и политики, а през последните години и за и против неоконсервативните идеи като тези за традиционните семейни ценности. Западната преса и академия често описва този разлом като борба между консервативното и културно-либералното.


В непосредствената ситуация днес - при отъствието на националистите и съдейки по разположението на парламентарния център и по предизборните програми и послания на формациите - културните сблъсъци ще бъдат малко. Този парламент едва ли ще се занимава с положението на различни социални групи или с битки като тази за Истанбулската конвенция. Както и самите нови представители дават да се разбере, основните сблъсъци ще се завъртят около подобряване на досегашната политика, включително чрез съдебната реформа, Изборния кодекс, антикорупцията и модернизацията на администрацията. Вероятно поне за известно време ще изглежда, че сблъсъкът, обозначаван като "консерватизъм срещу либерализъм", е изчезнал - поне на парламентарната арена.


При трайно задушаване на социално-икономическия конфликт обаче всяко бъдещо разместване на силите вдясно неминуемо ще върне битката "консервативно срещу либерално" обратно в дневния ред. И нещо повече - неразбиращите или неинтересуващите се от този културен конфликт избиратели, които същевременно не се припознават в БСП, неизменно ще остават заклещени в средата на линията между "консерватизъм-либерализъм" - там, където и този път струпването е най-голямо.


В заключение


Изглежда, че изборите очертават увеличаване на фрагментацията на политическата система в България, като традиционните сили губят част от вота си за сметка на новите протестни формации. Последните, ако не предложат същностно различни политики от тези на партиите на статуквото, дългосрочно не биха могли да удържат подкрепата, която мобилизират сега, тъй като разломът протест-статукво е временен и избледнява при влизането във властта. В този смисъл е значимо и че не съществува формация, която да е изразител на протестни настроения вляво. Изказването на Корнелия Нинова по време на първия брифинг на БСП след изборния ден, че хората разпознават партията като част от статуквото, е значимо далеч отвъд тежкото положение на партията, а именно като отсъствие на видим социално-икономически дебат и изобщо леви мобилизации.


Както коментирахме и преди изборите, от парламент с подобен състав трудно могат да се очакват политики в полза на мнозинството, работещи или пък в посока намаляване на икономическите неравенства. Въпреки че се намираме в период на тежка криза, огромните налични средства за възстановяване и факта, че България продължава да води в европейските класации за икономически неравенства и за процент на хора, живеещи в бедност и материални лишения, на политическата сцена няма алтернативни визии за по-социално бъдеще на страната. Тези дълбоки системни проблеми не намират политически изразител и решения. Ето защо може да се очаква, че тлеещите недоволства ще продължат да търсят своето осмисляне, а оттам и своите пробиви в политическото поле - фиктивни и временни или същностни и трайни.


Ивайло Динев е доктор по политически науки от Университета "Сант'Анна" в Пиза и изследовател в Института по социални и синдикални изследвания. Бил е гост учен в Центъра по изследвания на Югоизточна Европа в Грац и е водил лекции във Флорентинския университет.


Станислав Додов е социален педагог с фокус в сферата на човешките права, правата на децата и политическия тренинг. Работил е като координатор, фасилитатор, обучител и консултант с множество организации в България и Европа. Занимава се и с публицистика.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (86)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3116 Неутрално

  "Ако не предложат същностно различни политики от тези на партиите на статуквото, протестните формации дългосрочно не биха могли да удържат подкрепата, която мобилизират сега"
  ============
  Прекалено много думи и диаграми. Протестните формации трябва да направят правителство и да управляват по-добре от ГЕРБ. Инак да си ходят.

  Еретик
 2. 2 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1219 Весело

  ДПС либерална партия? Та те са против преференциите и ако някой случайно пренапеди листите после "доброволно" го отказват. А лидера им ако направи нещо което не се харесва на почетния председател после се крие в турското посолство от страх за живота си.

 3. 3 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3273 Весело

  Някой далтонист е оцветявал с боички ...

 4. 4 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 566 Неутрално

  "Веднага след конституирането на новия парламент четирите партии, които се кълнят, че са противници на режима на ГЕРБ-ДПС могат:
  - в най-кратък срок да променят изборните правила;
  - да прочистят институциите на държавата - МВР, служби за сигурност, регулатори, комисии, агенции, от марионетките на сарайско-задкулисните кукловоди, в чийто интерес са били поставени;
  - да освободят съдебната власт и конкретно прокуратурата от юздите на същите кукловоди, които дефакто са назначили управляващите системата в лицето на Висшия съдебен съвет (БСП носи своята вина от 44-тия парламент и има възможоност да я изкупи);
  - да обявят ревизия на управлението, с посочване на конретни сделки и харчове на правителството.
  И едва тогава да вървят на избори, ако не могат да направят правителство. Но сегашните подхвърляния, че нямало защо да се плашат хората от бързи нови избори, и то при действащата държавна машина на ГЕРБ, са или непростима наивност, или показват неискреност на огласените предизборни цели за сваляне на режима."
  „Борисов се бори за власт. Всичките му хаотични предложения са постоянни сондажи, за да види къде може да бъде пробит фронтът на опонентите му и да може отново да израсне като фигура, олицетворяваща стабилността. След изборите политическата игра стана психологическа“.
  "ИТН са добри музиканти, сценаристи, мениджъри. Политически какви са все още не се знае. Това са хората, благодарение на които Борисов се превърна от генерал в батман".
  "Мафиотската върхушка по отношение на медиите и пропагандата е ревностен следовник на Гьобелс, който е казал: „Дайте ми средствата за масова информация и аз ще превърна който й да е народ в стадо свине“. Как е възможно след резултатът на ГЕРБ на вота Борисов да е още премиер и медиите да търчат подире му като палаши, да го снимат и записват, се чудят в Европа. Тичат зависимите медии - важно уточнение."


 5. 5 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 672 Неутрално

  ДПС и ДемБГ са идейно много близки, но го играят добрите и лошите либ-ти. Все пак е хубаво, че няма никой в трети квадрант и в България са много малко разни зеленяци и баш леви. Възраждане със сигурност е леко в ляво от ординатата, но много по-високо от БСП.

 6. 6 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  “ от парламент с подобен състав трудно могат да се очакват политики в полза на мнозинството”
  ——
  Това е наистина забавно — избраниците на мнозинството едва ли ще работят в негова полза. А тъй като сичкото представител се изживява за дясно, начи няма дори и да се преструват, че го правят. Пей, сърце!

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 7. 7 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  Слави няма да бъде признат за прогресист докато не смени пола си. Това е ясно.

 8. 8 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2000 Неутрално

  Липсата на "ляво" и"ляво + либерално" не е за радост, а голям недостатък !
  ... дколкото БСП е "лява" въобще , дори и класифициран като "авторитарна"
  = по-скоро е дясна консервативна и в никакъв случай не е "лидерска" партия.
  :-) за да функционира добре политическата система трябва да бъде в пълнота

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5797 Любопитно

  Чудно защо авторите са сложили Изправи се в дясно и прогресивно? Прогресивно сигурно са взели впредвид начините на протест с хвърляне на домати, яйца и друг зеленчук по народното събрание.

  Мая е продукт на БСП и тази формация си е лява!

 11. 11 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  Едни калинки ще бъдат заменени с други калинки.
  Едни суджуци ще бъдат заменени с други суджуци.
  И за Баце има заместител - мутра, не по-малко расова,
  амбициозна, лъжлива и подла.
  Но моделът Борисов ще остане.
  Защото той всъщност не е патент на Борисов.
  Този модел изразява корена на българската духовност ...

  Аз съм българче, обичам наште планини залене.
  българин да се наричан, първа радост е за мене.

  Тра-ла-ла ...

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 12. 12 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 2134 Неутрално

  Авторът е писал за друга държава.

 13. 13 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  Слави няма да бъде признат за прогресист докато не смени пола си. Това е ясно.
  —цитат от коментар 7 на moreee


  Той е обратен ама в добрия смисъл на думата.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 14. 14 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#9] от "Умнокрасив гербераст от Позитано":

  "Изпразни се били дясна, прогресивна партия. Това не е анализ, а абсолютен боклук. Пълен с глупости и нелепици."

  Можеш да направиш теста за себе си и ще се окажеш точно между Мутри вън, ДПС и ДемБг, но по-надолу.

 15. 15 Профил на bardarski
  bardarski
  Рейтинг: 68 Весело

  Ликуй, народе! Току що "генерал" Атанасов в студиото на Нова обърна палачинката майсторски, като мекичар на ситняковския пазар!
  Когато ДПС подкрепяше в Народното събрание отделни законопроекти на ГЕРБ, това беше "задкулисна коалиция" или направо явна такава. Днес научаваме, че ако ДПС подкрепят коалиционен кабинет с участието на ДеБъ, това нямало да бъде "задкулисна коалиция" или направо явна такава, защото... така! Те (ДеБъ) нямало как да изгонят ДПС от залата, за да не гласуват за тях! Очевидно ГЕРБ са можели да ги изгонят и не са го направили, сега остава да разберем, защо ДейБъ и новите им "партньори" не могат? Нещо не ми става ясна тази поредна драма, дами и господа! Някой може ли да разясни, защо когато ДПС подкрепя в гласуванията ГЕРБ, това значи, че са в коалиция, а когато подкрепя ДеБъ - не са в коалиция?

 16. 16 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1777 Весело

  БСП -партията наследница на Тодор Живков,
  който пръв каза, че "социализъмт е едно недоносче",
  пълна с назначени червени бизнесмени била "лява"?!?
  Не, че другите и те не са пълни с "назначени червени бизнесмени",
  ама тях поне ги писали "либертарно - прогресивни"?!?
  Не мога да спра да се смея!
  Този анализ от сутринта ми оправи настроението!

 17. 17 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 594 Неутрално

  София и Русе се освободиха от ГЕРБ!
  Време е и другите градове да помислят по въпроса?

 18. 18 Профил на Alan Blackmore
  Alan Blackmore
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  ДПС либерална партия? Та те са против преференциите и ако някой случайно пренапеди листите после "доброволно" го отказват. А лидера им ако направи нещо което не се харесва на почетния председател после се крие в турското посолство от страх за живота си.
  —цитат от коментар 2 на У Чен


  Днешния "либерализъм" се отнася до икономическите политики, не до крепостниците и вътрешната йерархия на дадена партия. ДПС е либерална партия, защото успява да трупа капитал независимо от държавата и нейните закони.
  Понимаеш?

  BLUE Planet Corporation
 19. 19 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2024 Весело

  До коментар [#15] от "bardarski":" Нещо не ми става ясна тази поредна драма, дами и господа! Някой може ли да разясни, защо когато ДПС подкрепя в гласуванията ГЕРБ, това значи, че са в коалиция, а когато подкрепя ДеБъ - не са в коалиция? "

  "Победителите" - ГЕРБ, БСП и ДПС, вървят в "обоза на победените" с надежда да си напълнят паничките от милостинята, подхвърлена от "победените"!
  Сега стана ли ти ясно?!

 20. 20 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  Ако така наречената "партия" та чи4чкото без коса от плевенските села е "дясно", значи аз съм наследник на китайския император!!!

 21. 21 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1777 Весело

  До коментар [#15] от "bardarski":


  Ликуй, народе! Току що "генерал" Атанасов в студиото на Нова обърна палачинката майсторски, като мекичар на ситняковския пазар! Когато ДПС подкрепяше в Народното събрание отделни законопроекти на ГЕРБ, това беше "задкулисна коалиция" или направо явна такава. Днес научаваме, че ако ДПС подкрепят коалиционен кабинет с участието на ДеБъ, това нямало да бъде "задкулисна коалиция" или направо явна такава, защото... така! Те (ДеБъ) нямало как да изгонят ДПС от залата, за да не гласуват за тях! Очевидно ГЕРБ са можели да ги изгонят и не са го направили, сега остава да разберем, защо ДейБъ и новите им "партньори" не могат? Нещо не ми става ясна тази поредна драма, дами и господа! Някой може ли да разясни, защо когато ДПС подкрепя в гласуванията ГЕРБ, това значи, че са в коалиция, а когато подкрепя ДеБъ - не са в коалиция?
  —цитат от коментар 15 на bardarski


  Като гледах драматичните коментари на "форумистите",
  се заливах от смях на предположението им, че няма как да се получило "коалиция"?!?
  Мисля, че следващите дни много народ ще получат "студен събуждащ душ"
  и ще станат свидетели на поредната безпринципна "коалиция" по нашите земи!
  След, като спомените им изневеряват и се правят, че не си спомнят,
  как всеки от всяка партия (сбирщина) е бил в някакви коалиционно сдружение с другите подобни!
  Предстои цирк и късане на ризи и рубашки!

 22. 22 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1196 Весело

  Чакам 2 да се появи и да каже своя резултат от единия от двата теста в статията:
  https://8values.github.io/ или https://politicalcompass.org/

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 23. 23 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1196 Весело

  До коментар [#22] от "Darulio":

  Чакам lz2 да се появи

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 24. 24 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Интересна връзка, моите резултати са реалистични. Иначе декларираните в програмите принципи и цели са много далеч от политическата практика и това всъщност прави пренаселен горният десен квадрант. Много от партиите са политически хамелеони.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 25. 25 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 400 Весело

  Ликуй, народе! Току що "генерал" Атанасов в студиото на Нова обърна палачинката майсторски, като мекичар на ситняковския пазар! Когато ДПС подкрепяше в Народното събрание отделни законопроекти на ГЕРБ, това беше "задкулисна коалиция" или направо явна такава. Днес научаваме, че ако ДПС подкрепят коалиционен кабинет с участието на ДеБъ, това нямало да бъде "задкулисна коалиция" или направо явна такава, защото... така! Те (ДеБъ) нямало как да изгонят ДПС от залата, за да не гласуват за тях! Очевидно ГЕРБ са можели да ги изгонят и не са го направили, сега остава да разберем, защо ДейБъ и новите им "партньори" не могат? Нещо не ми става ясна тази поредна драма, дами и господа! Някой може ли да разясни, защо когато ДПС подкрепя в гласуванията ГЕРБ, това значи, че са в коалиция, а когато подкрепя ДеБъ - не са в коалиция?
  —цитат от коментар 15 на bardarski


  И аз да се включа в очакванията за разяснение ;)

  Потребители с активирана функция "автоматичeн минус", 'щото са фанатични комундета: Мутри вън, Иво, Мунчету на Боеку, Ivan Stoyanov, Другарят Иванов*, #ОСТАВКА, Роси, Студио Х, samoedin, niksan1, Котаракът на Шрьодингер, Fiji, Norman Granz, Billy Pilgrim, historama, hawaii, dejmos, cinik, Virgin, Рим, Gopeто, 3biri, yavooor, Alexander97, Voiko, Kingpin, Doge, papуre, Oleg Shishmanov, dnevnikar, stein, Чарли Мишкин, Смартдъмби*, LudLustrator, Тайпи*, Hristov
 26. 26 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  Хубава графика (първата), браво.
  Според нея най-естествените коалиции са ГЕРБ-ИТН и ДПС-ДБ; БСП била ляво-консервативна партия, а ДБ била дясно-либерална.
  По-надолу не четох, би било загуба на време....

  Знанието е сила, информацията - власт
 27. 27 Профил на bardarski
  bardarski
  Рейтинг: 68 Весело

  До коментар [#15] от "bardarski":" Нещо не ми става ясна тази поредна драма, дами и господа! Някой може ли да разясни, защо когато ДПС подкрепя в гласуванията ГЕРБ, това значи, че са в коалиция, а когато подкрепя ДеБъ - не са в коалиция? ""Победителите" - ГЕРБ, БСП и ДПС, вървят в "обоза на победените" с надежда да си напълнят паничките от милостинята, подхвърлена от "победените"!Сега стана ли ти ясно?!
  —цитат от коментар 19 на batzdravo


  "Победителите" сте с общо 92-ма депутати, срещу 148 за "победените"? Интересна теза. Умнокрасива.

 28. 28 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 400 Весело

  До коментар [#15] от "bardarski":" Нещо не ми става ясна тази поредна драма, дами и господа! Някой може ли да разясни, защо когато ДПС подкрепя в гласуванията ГЕРБ, това значи, че са в коалиция, а когато подкрепя ДеБъ - не са в коалиция? ""Победителите" - ГЕРБ, БСП и ДПС, вървят в "обоза на победените" с надежда да си напълнят паничките от милостинята, подхвърлена от "победените"!Сега стана ли ти ясно?!
  —цитат от коментар 19 на batzdravo


  Къде го чукаш, то къде се пука 😆😂🤣

  Потребители с активирана функция "автоматичeн минус", 'щото са фанатични комундета: Мутри вън, Иво, Мунчету на Боеку, Ivan Stoyanov, Другарят Иванов*, #ОСТАВКА, Роси, Студио Х, samoedin, niksan1, Котаракът на Шрьодингер, Fiji, Norman Granz, Billy Pilgrim, historama, hawaii, dejmos, cinik, Virgin, Рим, Gopeто, 3biri, yavooor, Alexander97, Voiko, Kingpin, Doge, papуre, Oleg Shishmanov, dnevnikar, stein, Чарли Мишкин, Смартдъмби*, LudLustrator, Тайпи*, Hristov
 29. 29 Профил на Stoyan Kostov
  Stoyan Kostov
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Ликуй, народе! Току що "генерал" Атанасов в студиото на Нова обърна палачинката майсторски, като мекичар на ситняковския пазар! Когато ДПС подкрепяше в Народното събрание отделни законопроекти на ГЕРБ, това беше "задкулисна коалиция" или направо явна такава. Днес научаваме, че ако ДПС подкрепят коалиционен кабинет с участието на ДеБъ, това нямало да бъде "задкулисна коалиция" или направо явна такава, защото... така! Те (ДеБъ) нямало как да изгонят ДПС от залата, за да не гласуват за тях! Очевидно ГЕРБ са можели да ги изгонят и не са го направили, сега остава да разберем, защо ДейБъ и новите им "партньори" не могат? Нещо не ми става ясна тази поредна драма, дами и господа! Някой може ли да разясни, защо когато ДПС подкрепя в гласуванията ГЕРБ, това значи, че са в коалиция, а когато подкрепя ДеБъ - не са в коалиция?
  —цитат от коментар 15 на bardarski


  Няма нищо да ти обясняват, ще ти набият минусите. Като цяло не съм видял от ДБ каквито и да било аргументи за каквото и да било.

 30. 30 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1164 Весело

  Слави се държи абсолютно адекватно.Настанил се е удобно,мълчи,на трапезата му като вкусни манджи се сервират най-различни предложения за подкрепа.Браво,Слави,браво Трифонов.Не обелвай нито дума,докато тези не си кажат всичко.Не съм гласувал,но страшно се забавлявам.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 33. 33 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 400 Весело

  До коментар [#15] от "bardarski":Хайде, успокой се малко, че ще еякулираш преждевременно.Аман от безнадеждно тъпи тролове, значи. Шехерезада много я е закъсала с такива шехерезадници.
  —цитат от коментар 31 на Das Territorium


  Единствения сигурен знак, че конкретен потребител е трол е факта, че той не се аргументира, като в същото време не приема чуждите аргументи. За сметка на това е много креативен в съчиняването на обидни коментари.
  Случааайно, така, да ти изглежда познато това поведение? 😆😂🤣

  Потребители с активирана функция "автоматичeн минус", 'щото са фанатични комундета: Мутри вън, Иво, Мунчету на Боеку, Ivan Stoyanov, Другарят Иванов*, #ОСТАВКА, Роси, Студио Х, samoedin, niksan1, Котаракът на Шрьодингер, Fiji, Norman Granz, Billy Pilgrim, historama, hawaii, dejmos, cinik, Virgin, Рим, Gopeто, 3biri, yavooor, Alexander97, Voiko, Kingpin, Doge, papуre, Oleg Shishmanov, dnevnikar, stein, Чарли Мишкин, Смартдъмби*, LudLustrator, Тайпи*, Hristov
 34. 34 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1196 Весело

  До коментар [#15] от "bardarski":

  Когато ДПС подкрепя лобистки закон в полза на някой с апартаменти и след това ГЕРБ направят многомилионна схема в полза на някой със студен резерв, става дума за задкулисни договорки. Когато ДПС подкрепи кандидатите на БСП за някой регулатор, а след това БСП подкрепи кандидатите на ДПС за някой регулатор, става дума за задкулисни договорки. Когато ГЕРБ подкрепи кандидатът на БСП за омбудсман, а след това БСП подкрепи кандидатите на ГЕРБДПС за членове на ВСС, става дума за задкулисни договорки. Както се случваше най-редовно.

  Ако ДБ представят кабинет, подкрепа получава самият кабинет. Тази подкрепа след това може да бъде лесно оттеглена при първа възможност - първият вот на доверие/недоверие означава край на правителство на малцинството. Докато при схемата танто за кукуригу от горе законът не може да бъде оттеглен, членовете на регулаторите сменени и старото положение върнато.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 35. 35 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 400 Весело

  До коментар [#15] от "bardarski":Когато ДПС подкрепя лобистки закон в полза на някой с апартаменти и след това ГЕРБ направят многомилионна схема в полза на някой със студен резерв, става дума за задкулисни договорки. Когато ДПС подкрепи кандидатите на БСП за някой регулатор, а след това БСП подкрепи кандидатите на ДПС за някой регулатор, става дума за задкулисни договорки. Когато ГЕРБ подкрепи кандидатът на БСП за омбудсман, а след това БСП подкрепи кандидатите на ГЕРБДПС за членове на ВСС, става дума за задкулисни договорки. Както се случваше най-редовно.Ако ДБ представят кабинет, подкрепа получава самият кабинет. Тази подкрепа след това може да бъде лесно оттеглена при първа възможност - първият вот на доверие/недоверие означава край на правителство на малцинството. Докато при схемата танто за кукуригу от горе законът не може да бъде оттеглен, членовете на регулаторите сменени и старото положение върнато.
  —цитат от коментар 34 на Darulio


  Хахахахаха, хайде пак ще си говорим, когато ДайБе ще трябва да плаща за осигурената подкрепа. Свалете розАвите очила, че да не стане мяу от предозиране.

  Потребители с активирана функция "автоматичeн минус", 'щото са фанатични комундета: Мутри вън, Иво, Мунчету на Боеку, Ivan Stoyanov, Другарят Иванов*, #ОСТАВКА, Роси, Студио Х, samoedin, niksan1, Котаракът на Шрьодингер, Fiji, Norman Granz, Billy Pilgrim, historama, hawaii, dejmos, cinik, Virgin, Рим, Gopeто, 3biri, yavooor, Alexander97, Voiko, Kingpin, Doge, papуre, Oleg Shishmanov, dnevnikar, stein, Чарли Мишкин, Смартдъмби*, LudLustrator, Тайпи*, Hristov
 36. 36 Профил на bardarski
  bardarski
  Рейтинг: 68 Весело

  И аз да се включа в очакванията за разяснение ;)
  —цитат от коментар 25 на Петърчо


  Подозирам, че БКП-тата от обединеното ОФ - БСП, ДеБъ, ДПС, ИТН и ИМВ са си въобразявали, че и останалите граждани са като техните избиратели - безкритични и безпаметни и няма да обърнат техните камъни по техните глави, а това е много голяма грешка. И сега им предстои да я усетят толкова осезателно, че няма и да им хрумне повече да ни играят сценки от селски вечеринки - след предизвестения крах на ОФ-то в близките месеци!

 37. 37 Профил на Един приатель
  Един приатель
  Рейтинг: 503 Неутрално

  До коментар [#15] от "bardarski":

  Разликата е в това че ДПС имаха няколко министъра в правителството на ГЕРБ. Ако не можете да видите роднинските връзки между ГЕРБ и ДПС, това си е ваш проблем. Да кажем, така - икономическите кръгове около Доган/Пеевски и Борисов са едни и същи лица.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  До коментар [#15] от "bardarski":

  Не знам защо много хора, включително тук са изненадани !
  По време на така наречената "кампания" льо пти женерал публично се обясни в безкористна любов и поиска ръката и сърцето на решетниковият пРезидент!!!
  Кое не беше ясно още тогава???

 40. 40 Профил на bardarski
  bardarski
  Рейтинг: 68 Весело

  До коментар [#15] от "bardarski":Разликата е в това че ДПС имаха няколко министъра в правителството на ГЕРБ.
  —цитат от коментар 37 на Един приатель


  Имали са, дръжки! Гьобелсовата ви пропаганда набеди трима министри за връзки с ДПС, а не някакви обективни факти. Освен ако не ни посочиш тези факти - не би трябвало да те затрудни, ако наистина има такива?

 41. 41 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2037 Неутрално

  Корнелия е авторитарна. Спор няма. Но това не пречи да се омеша с ляво-либералните десни. Което показаха кметските избори в София и Варна. А днес излезе изявлението на Демократична България, че биха участвали с БСП и ДПС в управлението, но не с техен мандат. Т.е. повторение на колаборацията от кметските избори. А още по-конкретно, някакво мнозинство около Румен Радев. Не е вярно, че Корнелия го неглижира. Не бърза да го обяви като кандидат на БСП за президент, за да не стресне ортаците от Демократична България, електората им по-скоро. Иначе в написаното, или препоствано, от "Антишишковци" има голяма доза реализъм. Първата, най-важна, и може би единствена задача на това НС е да промени изборните правила и смени ЦИК. Въвеждайки, например, гласуване по пощата и пр. След което набързо предава властта на Румен Радев и неговото правителство прави предсрочните избори по новите правила. С надежда да ощавят ГЕРБ и да направят резултата на БСП, ДБ и мутрите на Мая внушителен. Но дори и да излъчат правителство, то няма да се различава особено от радевото. Ще бъде консултирано с него и пр. Радулов от такъвия народ на Сл. Тр., например, напусна депутатстването, готвейки се за някакъв в консултираното /или чисто радевото/ правителство. Най-вероятно - министър на вътрешните работи.

 42. 42 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  До коментар [#16] от "vagabond66":

  Авторите вероятно са работили преди това в "Стършел"!!!
  Определено имат чувство за хумор!

 43. 43 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Слави Трифонов обърна посоката от примитивната-чалга към културата на Християнска Европа, макар все още да е в движение, процес, а не окончателно завършен факт: музиката му е с различно, европейско звучене, а езикът му по- малко просташко вулгарен. Щом е тръгнал по този път има невероятно- неповторимия шанс да се обедини с Гражданите за Европейско Развитие на България (ГЕРБ)- с Любен Дилов -син и съставят правителство начело с Бойко Борисов в името на мира, любовта и просперитета на България! Нищо градивно няма в партиите мечтаещи за бесилки и ковчези, доказаните вандали. Трифонов е зодия везни, а везните сме изключително градивни и миролюбиви, обичаме музиката и веселието. Ние имаме интерес хората да имат пари в джобовете, да ходят на концерти и пълнят магазините. Ние мразим разрушителната стихия на примитивните вандали!

 44. 44 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1196 Весело

  До коментар [#42] от "selqnin":

  Избери си тест и давай смело: https://8values.github.io/ или https://politicalcompass.org/
  Да видим къде ще се окажеш, защото и ти винаги си бил много зле ориентиран политически и гласуваш само за мускула на Бойко.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 45. 45 Профил на bardarski
  bardarski
  Рейтинг: 68 Весело

  половината от тях останаха в управлението на ГЕРБ, въпреки че те бяха бламирали собствения им министър на правосъдието и торпилирали конституционната реформа в полза на завладяната държава на Борисов и Доган.
  —цитат от коментар 38 на Darulio


  Така я бяха "бламирали", че ЦЯЛАТА ВИ РЕФОРМА БЕШЕ ПРИЕТА, включително конституционните изменения, благодарение на преговорите, проведени не от вашите хубостници, а от Цветанов! С изключение на "историческия компромис", договорен от Радан Кънев с Местан. През това време "великият реформатор" Христо Иванов обикаляше студиата да обяснява какви велики реформи ни предстоят. Е, "реформите" ви са в сила вече 6 години, без да има подобрение и на йота в работата на съда и прокуратурата. А театралното хвърляне на пешкира от двамата "велики реформатори" беше опит да се измъкнат от предизвестения провал на глупостите, които бяха натворили - т.нар. "съдебна реформа". Това са фактите, а пропагандата ви може и да работи сред жълтопаветните безкритични папагали, но сред мислещите и информирани граждани няма как да мине!

 46. 46 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1982 Неутрално

  ДПС е либерална партия, защото успява да трупа капитал независимо от държавата и нейните закони.
  Понимаеш?
  —цитат от коментар 18 на Alan Blackmore


  Абсолютно вярно ..!

  Ето , почетният Председател даже си купи ТЕЦ.
  Без държавата и нейните закони.

  А за Пеевски да не говорим ..
  Трупа капитал, не му пука за държавата и е либерален!

 47. 47 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  До коментар [#45] от "bardarski":

  Пишеш пълни глупости, нарочно смениха политическите квоти в прокурорската и съдебната колегии, за да контролират по-здраво съдиите и от преди за сметка на прокурорската колегия, която така или иначе е подчинена на главния прокурор и затова винаги гласува в унисон с него. Ето това бе задкулисната договорка между АБВ, ДПС и ГЕРБ.

  Това са фактите. В момента, в който каза, че е приета цялата реформа, приключи с фактите и започна с лъжите и манипулациите. Лъжец! Тия може и да минават при #ЛелкиГЕРБ и затова се върни да обясняваш врели-некипели на тях. Те и без това не слушат.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 48. 48 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2666 Неутрално

  Коментар на коментарите като , че ли е излишен.Изключително недоволно от очевидни изводи.

  SHADOWS of SOFIA
 49. 49 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1479 Неутрално

  Единственият шанс Трипанчука да бъде приет в Европа е да мине на левия тротоар при Станишев.

  Той и без това е вече с единия крак там.

 50. 50 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2142 Весело

  До коментар [#44] от "Darulio":

  Смирено моля да ме информирате как точно знаете за кого гласувам?!
  Иначе тези таблички съм ги учил и попълвал преди 25 години!
  Резултата ми е в дясно, но слава Богу няма общо с чичкото без коса от плевенските села!

 51. 51 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8588 Любопитно

  ИТН да се коалира с всички до президентските избори, когато да се проведат и нови парламентарни !

  [email protected]
 52. 52 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8588 Любопитно

  Или ИТН да откажат такава коалиция, и съответно техните избиратели ще ги припознаят като предатели отказващи да бутнат системата, и на следващите избори ще имат 7-8%.

  [email protected]
 53. 53 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2666 Неутрално

  Или ИТН да откажат такава коалиция, и съответно техните избиратели ще ги припознаят като предатели отказващи да бутнат системата, и на следващите избори ще имат 7-8%.
  —цитат от коментар 52 на karabastun


  А избори веднага?

  SHADOWS of SOFIA
 54. 54 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2258 Гневно

  Такава манипулация отдавна не бях срещал. ДБ и МУтрите в един квадрант на последния слайд????? Алооо, Мая и Бойкикев са си горе вляво при БСП!!!! Тази статия да не е предназначена за децата в детската градина за промиване на мозъците им?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 55. 55 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3124 Весело

  Като гледам графиките и ме напушва един смях!
  Майчето позиционирана вдясно. Освен това е и либералка. Ами да, то и Пеевски технически е разположен на същото място така, че двамата са съмишленици. ДБ и Копейкин и те.
  В другата статия Евгений Дайнов черно на бяло написа дословно, "че две от трите съставляващи партии отказваха да се разполагат по оста ляво-дясно, наследена от 19-ти век."
  И хайде стига сте отъждествявали либералното като "прогресивно", а консервативното като "регресивно". В този смисъл най-големите борци за свобода трябва да са анархистите, а на всички им е ясно докъде води анархията.
  Някой да не си помисли, че "прогресистите" са много либерални... Няма такова нещо. Инакомислещите се биях по главите чрез мека диктатура и не смеят да изкажат мнението си публично защото веднага биват обявени за расисти, мачисти, фашисти, хомофоби и ксенофоби. Дори споменаването, че законите трябва да важат за всички се квалифицира като расизъм.
  Тъпо е да се прилага американската система за България. Повечето хора се водят от здравия разум и той е някъде в центъра на оста консервативно-либерално и леко вляво или вдясно.

 56. 56 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  До коментар [#50] от "selqnin":

  Първо, не отрече за Борисов. Второ, не вярвам за "табличките". Трето, не вярвам и за това, че ще си вдясно. И последно, не разбирам защо толкова те е страх от тези тестове. Не хапят, а когнитивния дисонанс, когато разбереш, че изобщо не си вдясно, ами най-много да си в средата, ще премине бързо и оттам насетне ще можеш или да продължиш да гласуваш за личности, или да преориентираш вота си към партии от твоя политически спектър.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 57. 57 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2258 Гневно

  До коментар [#43] от "bobhunter":

  Моля някой да извади текста на песента на Трифонов "Няма такава държава" и да го публикува!!!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 58. 58 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  До коментар [#55] от "pamela":

  Оста ляво-дясно не е актуална от години. Според нея лявото е прогесивно и за намеса в икономиката, дясното е консервативно и за минимум намеса в икономиката.
  Ако погледнеш картинките, там ясно ще забележиш ОРДИНАТА освен абсциса. ДБ се определят като дясна либерална партия и затова са вдясно под чертата.

  Целият ти коментар се базира на остарялото разбиране, за което говори Дайнов и което сама цитираш.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 59. 59 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2258 Весело

  Намерех само това:
  "На трибуната качва се некъв педераст. Педераст, педераст, но облечен във власт. Устата му глупости, в очите му злоба. Той тая власт ще я стиска до гроба, а щом свърши поредния смешен дебат, ще отиде да чука в Студентския град.
  Добър вечер уважаеми зрители. Спите ли или чакате да дойдат поредните спасители? Колко пъти се повтаря старата история? Изхвърляме единия, прегръщаме втория."
  Нещо да ви говори от позицията на днешния ден?
  Текста е от песента на Слави Трифонов, новия спасител! Ще изхвърлим единия , ще прегърнем втория!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 60. 60 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3124 Неутрално

  До коментар [#58] от "Darulio":

  И кой реши, че оста дясно-ляво не е актуална?
  Същите тези "прогресисти".

 61. 61 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2037 Неутрално

  Какво, текста на "Няма такава държава"? Вулгарна хомофобия, какво друго. В САЩ или Западна Европа за подобно нещо се лежи в затвора.

 62. 62 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  До коментар [#60] от "pamela":

  Класическите либерали, които са вдясно и отдолу - минимум държава в икономиката, минимум държава в обществото, максимум свобода. Можеш да прочетеш за класическия либерализъм в Интернет, като препоръчвам трудовете на икономистите от Австрийската школа.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 63. 63 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2037 Неутрално

  Но тук тези работи минават. Даже май става знаме на ЛГБТ партиите. Друго е гнусното. Негова запазена марка бе да кани деца от училища в шоуто си и да разказва порнографски вицове.

 64. 64 Профил на bardarski
  bardarski
  Рейтинг: 68 Весело

  До коментар [#47] от "Darulio":

  Поради тоталната ви липса на критично и логично мислене, от години радикалното БКП (ДСБ, във всичките му инкарнации) ви върти на пръста си по-страшно, отколкото БКП въртеше партийните си секретари до 1989.

  Членовете на ВСС - съдийска и прокурорска колегия (разделянето им на две колегии също е част от УЖ провалената ви "съдебна реформа") се избират еднократно, за седем години, от съответните държавни институции - Народно събрание, Президент, професионалните среди на съдии и прокурори. Подчертавам - колективният орган Народно събрание, а не Христо Иванов, Бойко Борисов или Слави Трифонов. След избора им те стават част от "изпълнителната власт" на съдебната система. И като такива са независими във вземането на решения. Хвърлянето на оставките на двамата недоучени пишман-реформатори заради неприемането на доминираща квота на НС в прокурорската колегия ясно показва тяхната бронирана вяра (здраво в гърдите, здраво в гърдите), че посредством тази доминираща квота те някак ще съумеят да влияят и диктуват своите интереси на НЕЗАВИСИМАТА по Конституция съдебна власт! Само този акт трябваше отдавна да ви е показал, за какви евтини комунистически трикчета става дума в така лелеяната от радикалното БКП "съдебна реформа"! Другарите просто искат да овладеят прокуратурата.
  Съвсем друга тема е как точно си въобразяват, че ще спечелят такова мнозинство в Народното събрание, че те да са тези, които ще определят и избират кандидатите.
  Разбира се, това са сложни и непостижими за ума на жълтопаветния всичкознайко разсъждения. Много по-лесно е да се овряква публичното пространство с мантри и лозунги за "провалената съдебна реформа" и "умните и красиви всичкознайковци, които ще ни оправят, само да ги изберем! Ресто! Не струвате и изтъркването на клавиатурата ми, за да ви обясня тези елементарни неща!

 65. 65 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1196 Весело

  До коментар [#64] от "bardarski":

  О, да - България на независимата съдебна система, от изпълнителната власт на която пращат СМС-и на Бойко и на независимите органи, на които Бойко нарежда...
  Забършете го малко тоя прозорец на джипката, че вече хептен нищо не виждате през него и я карате само на чути лафчета от шофьора ѝ.

  В истинската България главниТЕ прокурорИ си затварят очите за това как един преуспял мъж с ръждив опел стана за няколко години милиардер, приватизира най-голямата фабрика за цигари в България и придоби собственост върху една от големите вериги за техника в страната; за това, че прокурори излъчват на специална пресконференция фалшифицирани доказателства, в които инициалите на същия този мъж са заменени с 10; за това, че братът на действащ министър на вътрешните работи е шофьор на политически играч и измамник, а "офисът" му се охранява постоянно от патрулен автомобил; за това, че един бивш политик стана голям играч на енергийния пазар, а ТЕЦ-ът, в който е придобил собственост, магически се превърна от нерентабилен и неработещ в получател на средства за "студен резерв" и т.н.
  Мога да продължа много - за КТБ и изчезналото име на преуспелия млад мъж, за Митко Каратиста и "Делта гард", за строежите по Черноморието, които бяха спрени само заради реакциите на общество и извънпарламентарна опозиция, но няма смисъл.
  Очите ти са здраво затворени.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 66. 66 Профил на bardarski
  bardarski
  Рейтинг: 68 Весело

  До коментар [#65] от "Darulio":

  Сега обясни на прехласнатата аудитория, как точно единият допълнителен член на прокурорската колегия, избран от НС, би променил изброеното, за да обявите неприемането на тази простотия за "провал на съдебната реформа" (а де факто да си измиете ръцете от поредната простотия, която натворихте, бидейки съвсем наясно, че тя нищо няма да промени)?

 67. 67 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  ....Браво,Слави,браво Трифонов.Не обелвай нито дума,докато тези не си кажат всичко.Не съм гласувал,но страшно се забавлявам.
  —цитат от коментар 30 на Вячеслав Атанасов

  В голяма грешка си дюд.
  Онзи, който се забавлява е Баце.
  Другите още се чудят кой салам да захапят.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 68. 68 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5754 Неутрално

  ...след резултатът на ГЕРБ на вота Борисов да е още премиер и медиите да търчат подире му като палаши, да го снимат и записват, се чудят в Европа. Тичат зависимите медии - важно уточнение."
  —цитат от коментар 4 на Анти Шишковци


  Кой в Европа се чуди, другарке? Борисов и ГЕРБ спечелиха изборите, ако не си разбрала.

 69. 69 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5754 Любопитно

  До коментар [#17] от "plynii":

  Това колко пъти ще го пускаш?

 70. 70 Профил на az_medikyt
  az_medikyt
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Измислена класификация. Лявото не ляво, дясното не е дясно. А тия не са нито прогресивни, нито либерали.

 71. 71 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5754 Любопитно

  До коментар [#37] от "Един приатель":

  Ами не, няма такива министри.

 72. 72 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  До коментар [#56] от "Darulio":

  Очевидно четенето ви се получава значително по-успешно от разбирането!
  Само манталитета Ви ли е на следовател или това работите?
  Иначе страх нямам от "таблички", имам открита неприязън към рублоидни и всякакъв вид комуноиди!!!

 73. 73 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1982 Неутрално

  Това са фактите. В момента, в който каза, че е приета цялата реформа, приключи с фактите и започна с лъжите и манипулациите. Лъжец! Тия може и да минават при #ЛелкиГЕРБ и затова се върни да обясняваш врели-некипели на тях. Те и без това не слушат.
  —цитат от коментар 47 на Darulio


  НЕ Е прието всичко, предложено от Христо Иванов!

  Тайното гласуване остана във ВСС ..

  Но , дори и това до сега прието в Съдебната Реформа - провеждането на избори за Прокурор, например - срещна яростна съпротива на проруските среди..

  Онея бесняха и скачаха, против Избора, цяло лято..
  Фъргаха яйца, блокираха София , ходиха да пълзят пред Балокна на Президентството..


  Мани, мани ..
  Неккфи явно ги купуват, та да са против Реформата!

  Що тъй правят, тез хора?

 74. 74 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1982 Неутрално

  Това са фактите. В момента, в който каза, че е приета цялата реформа, приключи с фактите и започна с лъжите и манипулациите. Лъжец! Тия може и да минават при #ЛелкиГЕРБ и затова се върни да обясняваш врели-некипели на тях. Те и без това не слушат.
  —цитат от коментар 47 на Darulio


  Ето и новини, от Съдебнореформения фронт:

  ------------------
  .. .. "Актуализираната Стратегия за продължаване на съдебната реформа, приета от Министерството на правосъдието в края на 2014.
  Какви са основните точки в тази актуализирана стратегия? Това можем да разберем от Общата цел (Визията) на Стратегията, заложена вътре:
  ... ......
  Постигане на действени гаранции за независимост на съда и съдебната власт
  Осигуряване на добро управление на органите на съдебната власт и висока ефективност на тяхното функциониране
  Разгръщане на потенциала на човешкия ресурс на съдебната власт и гарантиране на високата мотивация, компетентност и социална отговорност на съдиите, прокурорите и следователите
  Реализиране на модерна и ефективна наказателна политика чрез необходимите институционални и нормативни реформи
  Осигуряване на пълноценно право на справедлив процес на всеки гражданин и ефективна защита на правата на човека
  Осигуряване на европейски стандарт на правосъдие на физическите и юридическите лица
  Превръщане на съдебната власт в ефективен гарант за върховенството на закона и оздравяването на държавното управление и институциите в страната ни
  ... .....
  На базата на тази стратегия са изработени проекти за Закон за изменение и допълнение на Конституцията на Република България и Закон за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт. Според тези два законопроекта (първият е конституционна основа за втория) основната институция, през която трябва да се случи промяната, е Висшият съдебен съвет.
  ...
  Ключовите промени в Конституцията и техните мотиви

  Разделяне на ВСС на две колегии – прокурорска и съдийска
  Идеята е прокурорската колегия да взима решения за прокурорите и следователите в страната, а съдийската – за съдиите.
  Съдийската колегия да се състои от 13 членове .
  Прокурорската колегия да се състои от 12 членове.
  Явно гласуване
  Предлага се премахването на член 131 от Конституцията, който гласи, че решенията, които ВСС взима, се приемат с тайно гласуване..
  Намаляване на мандата на членовете от 5 на 4 години .. “
  -------------------------

  Звучи разумно, нали?


  Но кратко се радва народът - ДПС сложиха пръти в колелетата на Реформата:

  ----------------
  “"ДПС постави условието, няколко от точките в предния законопроект за промени в Конституцията да отпаднат. Ето и кои са те:

  Предложението за явно гласуване
  Предложението за намаляване на мандата на членовете от 5 на 4 години
  Отпада предложението в Инспектората към ВСС да има разделение на съдии и прокурори; все пак остават увеличените им контролни функции
  Отпада предложението всеки съд да може да сезира Конституционния съд, предложението за Висшия адвокатски съвет обаче остава..“
  ----------------

  И да се върнем на най-важното.
  Да има Съдебна Реформа, както е намислено от Христо Иванов - ТРЯБВА НОВА КОНСТИТУЦИЯ..

  Ама как да стане?
  Те им предложиха, Велико Народно Събрание - онеа пак не рачат, възмутиха се, не щат и дума да се чуе и хвърлят яйца наоколо..

  Как да стане?
  Закъса Рефоирмата , като на Андрешко каруцата в блатото ..

 75. 75 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 477 Неутрално

  БСП - лява партия???

  Ха ха, хубав виц.

 76. 76 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1982 Неутрално

  До коментар [#45] от "bardarski":Пишеш пълни глупости, нарочно смениха политическите квоти в прокурорската и съдебната колегии, за да контролират по-здраво съдиите .
  —цитат от коментар 47 на Darulio


  Абсолютно вярно..

  Уж умнокрасивците, щели били да правят “Реформа“ - дето да била подобряла живота на всеки от нас , ама теа япросто смениха квотите, та да могат по-здраво да контролират!

  Умнокрасивци, сър ..

  А инак - лъжат !

 77. 77 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1196 Весело

  До коментар [#72] от "selqnin":

  Имаш страх от комуноиди, защото най-вероятно си латентен комунист; оттам и страхът от теста. Това беше тезата ми изначало.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 78. 78 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 781 Весело

  Абе дайте на Маяма да покара малко влака - голям мерак има...

 79. 79 Профил на _imi_
  _imi_
  Рейтинг: 766 Неутрално

  Тази статия нали не е сериозна. Мая Манолова - прогресивна :-) . Айде стига бе....
  Ако това е символа на прогреса, то аз предпочитам регреса! Дневник, колко пъти ще удряте дъното !

 80. 80 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2367 Неутрално

  Не се ли изморихте да правите прогнози? А главните действащи лица мълчат и нищо не може да се прогнозира без тях.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 81. 81 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  Какъв тюрлю-гювеч....
  А, само да му кажа на автора, че ДБ е в зелената зона, ако така ще радполагаме координатната система....леви либерали

 82. 82 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  До коментар [#74] от "sim4o":

  "Да има Съдебна Реформа, както е намислено от Христо Иванов - ТРЯБВА НОВА КОНСТИТУЦИЯ."
  А Екатерина Михайлова, проф. по конституционно право твърди, че нова Конституция се приема само , ако има смяна на модела на управление на държавата. Сега това не е необходимо.

 83. 83 Профил на Ivan Mitev
  Ivan Mitev
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Устойчивият просперитет на Република България не зависи от политиците, а от необходимото подобрение на въвеждането на лева.
  Сегашното неправилно въвеждане на лева подсигури политическия провал на правителството на ГЕРБ.
  Допусканата съдбовна държавна грешка е с вредно влияние за всеки и подсигурява политическия провал на правителството.
  За устойчив просперитет на Република България е необходимо подобрено въвеждане на лева.

  В управление или в опозиция, партия, която е за запазване на съдбовната държавна грешка е с подсигуряван провал.

  Иван Митев - икономист
 84. 84 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1982 Неутрално

  До коментар [#74] от "sim4o":"Да има Съдебна Реформа, както е намислено от Христо Иванов - ТРЯБВА НОВА КОНСТИТУЦИЯ."А Екатерина Михайлова, проф. по конституционно право твърди, че нова Конституция се приема само , ако има смяна на модела на управление на държавата.
  Сега това не е необходимо.
  —цитат от коментар 82 на Роси


  Значи - се отказахме от Съдебна Реформа , с лека ръка?

  Защо ли Христо Иванов бърчи челце, момчето, защо плюмчи писало и слага разни реформени неща на специален лист А4 ? ..

  А ние - го предаваме?

  Те ти я те , дето викаш , Роси :
  “за къф ни е таа съдебна реформа“
  -------------------
  .. “Разделяне на ВСС на две колегии – прокурорска и съдийска
  Идеята е прокурорската колегия да взима решения за прокурорите и следователите в страната, а съдийската – за съдиите.
  Съдийската колегия да се състои от 13 членове .
  Прокурорската колегия да се състои от 12 членове.
  Явно гласуване
  Предлага се премахването на член 131 от Конституцията, който гласи, че решенията, които ВСС взима, се приемат с тайно гласуване..
  Намаляване на мандата на членовете от 5 на 4 години .. “
  -------------------------
  Как без Промяна на Конституцията - ще има пълна Съдебна Реформа?
  Член 131 - дейсвта, а ние си мислим, че нещо реформираме?


  Бедни ми, бедни Христо .. защо не загина , на плажа Росенец ..

  Ето я и Роси, дето я имахме за най-яростната умнокрасивка и съдебно-реформаторка - се отрече, комай от твоите съдебни мечти..

  “За къф к.р са ни ..“ - казва замислена Роси .. “теа колегии ,, променени срокове на мандатии гласуваници. Що да променяме Конституцията?
  Тоа Христо Иванов надрусан ли е бил, като си е фантазирал реформите?“


 85. 85 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1982 Неутрално

  До коментар [#74] от "sim4o":"Да има Съдебна Реформа, както е намислено от Христо Иванов - ТРЯБВА НОВА КОНСТИТУЦИЯ."

  А Екатерина Михайлова, проф. по конституционно право твърди, че нова Конституция се приема само , ако има смяна на модела на управление на държавата.
  Сега това не е необходимо.
  —цитат от коментар 82 на Роси


  Екатерина Михайлова вятър я вее на бял кон и е купена от Сараите и от Путин, та да ни шашка за реформите на Христо и на умнокрасивистите..

  Помниш ли, как всичкото жълтоваветник разплакано се прегръщаше , завряно под Опашката на Коня и пляскаше сръце за Реформата?
  Както сега се радват за бъдния “Оскар“ на Мария Бакалова..


  Но кратко се радва народът - ДПС сложиха пръти в колелетата на Реформата:

  ----------------
  “"ДПС постави условието, няколко от точките в предния законопроект за промени в Конституцията да отпаднат. Ето и кои са те:

  Предложението за явно гласуване
  Предложението за намаляване на мандата на членовете от 5 на 4 години
  Отпада предложението в Инспектората към ВСС да има разделение на съдии и прокурори; все пак остават увеличените им контролни функции
  Отпада предложението всеки съд да може да сезира Конституционния съд, предложението за Висшия адвокатски съвет обаче остава..“
  ----------------

  И да се върнем на най-важното.

  Да има Съдебна Реформа, както е намислено от Христо Иванов - ТРЯБВА НОВА КОНСТИТУЦИЯ..

  Ама как да стане?
  Самата професорка Михайлова , ви шашка и разколебава, Роси..
  Чудите се, САМИТЕ ВИЕ дали пък да се променяла била Конституцията ..

  “Тоа Христо, с теа реформи - съвсем е изтрещял ..
  Кви тайни гласувания , кфа промяна на Конституцията?
  Михайлова вика - теа са надрусани с бело!“


  И след като ВИЕ не сте убедени, за Съдебната Реформа - как да реагира българското общество..

  Ми гледа ви, чуди ви се на акъла - и се подсмива за Реформата??
  Премислете го вие, и убедете и обществото!


 86. 86 Профил на Q q
  Q q
  Рейтинг: 94 Неутрално

  Герберските тролове и всички десни лекета са се активизирали много здраво на последните статии за изборите от няколко дни насам. Ревете си още, няма лошо. ❤️

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK