Един неочакван подарък от "Патриотите" за Слави Трифонов

Февруари 2016 г. – внасяне на подписи за референдум. Днес това вече не се налага, Слави Трифонов има достатъчно депутати, за да избегне тромавата процедура

© Анелия Николова

Февруари 2016 г. – внасяне на подписи за референдум. Днес това вече не се налага, Слави Трифонов има достатъчно депутати, за да избегне тромавата процедураАнализът е препубликуван от страницата на Българския институт за правни инициативи (БИПИ). Адвокат Цветомир Тодоров е част от екипа на БИПИ от 2012 г. Завършил е право в Софийския университет "Св. Климент Охридски", в момента е докторант в Института за балканистика към Българската академия на науките. Специализирал е международно право, балканска история и антропология в Гърция, Сърбия, Румъния и Турция.


Резултатите от изборите за 45-ото Народно събрание ни изправят пред непозната за най-новата ни история ситуация, в която успоредно или дори преди решаването на въпроса за създаване на парламентарно мнозинство и кабинет, политическите играчи вече обсъждат възможността за свикване на Велико народно събрание и промени в конституцията. Това предвещава турбулентни времена за страната. Може да се окаже обаче, че в тази ситуация новият силен парламентарен фактор - формацията на Слави Трифонов, има един коз повече от опонентите си, даден му от ВМРО с поправка в Закона за прякото участие на гражданите, гласувана през есента на 2020 г.


Предисторията
Шизофренното предложение на ГЕРБ от лятото на 2020 г. за Велико народно събрание с мандат за приемане на нова конституция очаквано не доведе до никакви правни последици за основния закон на страната. Политическият резултат от него - спасяването на Борисов като премиер, обаче бе налице. Лупингът с Великото народно събрание му спечели време, като измести фокуса на дебата за неговата оставка в посока "за" и "против" нова конституция. Това бе и целта на занятието, без значение, че за нейното постигане бе окарикатурена самата процедура за промяна на основния закон.


В не особено принципните пазарлъци между партиите за сформиране на конституционно мнозинство през есента на 2020 г. ВМРО успя да събере подкрепа за странна и нелогична промяна в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление (ЗПУГДВМС). От закона, наричан често просто Закон за референдумите, беше отменен чл. 9, ал. 2, т. 1. Именно този текст до онзи момент забраняваше провеждането на национален референдум по въпроси от компетентността на Великото народно събрание.


Казано просто, съгласно законодателната воля на депутатите от 44-то Народно събрание би следвало от тук нататък въпроси като този за изменението на територията на Република България или промяната на формата на държавното устройство (например превръщането й в монархия или федерация) да могат да се решават не само чрез тромавата и никога неизпитана процедура за Велико народно събрание, но и чрез национален референдум. След приемането на предложението, гласувано от 182 народни представители (106 "за", 12 "против" и 64 "въздържал се"), председателстващия заседанието Валери Симеонов, заявява: "Честито на печелившите и на всички."


Кои са печелившите?


Промяната в Закона за референдумите от есента на 2020 г., която премина и през отхвърлено вето на президента Румен Радев, окончателно отвори вратите за бъдещи спекулации относно начините, по които може да се изменя конституцията. Поправката измени и философията на смисъла от националните референдуми. Когато ВМРО са обмисляли въпросните промени, вероятно не са си давали сметка, че няколко месеца по-късно няма да са нито в законодателната, нито в изпълнителната власт.


Много е вероятно да са очаквали чрез поправката да прокарат една тяхна стародавна мечта, а именно идеята за ограничаване на конституционно заложеното всеобщо, равно и пряко избирателно право на гражданите чрез въвеждането на образователен ценз, а ако все пак не успеят да го направят - поне да вдигнат сериозен медиен шум около темата с цел политически дивиденти.


Това, което ВМРО не са предвидили, е, че след парламентарните избори от април 2021 г. промяната в Закона за референдумите може да се окаже от полза за новия голям играч на политическата сцена - партия "Има такъв народ" (ИТН).


"Има такъв народ"


За популистката основа на ИТН се говори отдавна. Сред многото коментари в изборната нощ чухме и един, който обяви партията на Слави Трифонов за корпорация. Корпорация, която е организирала референдум. Референдумът пък е създал телевизия, а телевизията е произвела партия. Това, претенциозно на пръв поглед, изказване не е лишено от вътрешна логика. Само че подобен тип говорене, което не е изолирано мнение, противоречи на самия смисъл на политическия живот. Нима политиката не предполага именно организиране на гражданите на корпоративен принцип, в оня класически смисъл на думата, според който най-нормалното нещо е хора със сходни интереси, идеи и ценности, овластени от закона, да се обединяват и да действат като единно цяло чрез свои представители?


Казано с други думи - колкото и да обявяват ИТН за корпорация, експлоатираща популистки настроения, това по никакъв начин не отнема легитимната воля на гражданите около Слави Трифонов и неговите сценаристи да променят света или поне нашата скромна политическа реалност, като ползват всички позволени от закона средства.


Може би все пак не бива да сме чак толкова наивни.


Референдумът


Във всеки случай неоспорим факт е, че политическата активност на Слави Трифонов започна имено с референдума от 2016 г. Не че кариерата му на певец и шоумен не бе изградена върху това, което няма да сбъркаме, ако наречем занимание с параполитика. Вероятно позицията му на най-гледан развлекателен телевизионен водещ в страната го изискваше, но този щрих от биографията на Трифонов му даде възможност през годините да бъде близък или поне да има допирни точки с всички по-значими фигури от политическия и икономическия живот на прехода. Логично това поражда и съмненията, свързани с неговата партия.


Но да се върнем на референдума от 2016 г. Защо точно той?


За пръв път Трифонов обявява, че започва работа по него, на 31 юли 2015 г. в своето предаване, което по онова време от 15 години се излъчва всяка делнична вечер по bTV. Моментът, избран за неофициалния старт на кампанията за референдума, е интересен. Той съвпада и с края на първата част от измъчената политическа сага с промените в конституцията, в частта и за съдебната власт.


Седмица преди изявлението на Слави Трифонов - на 23 юли 2015 г., тогавашният лидер на "Реформаторския блок" и сегашен евродепутат от "Демократична България" Радан Кънев след среща с лидера на ДПС Лютви Местан обявява т.нар. исторически компромис. Това действие на практика е обявяване на безславния край на внесения през месец май същата година от депутати на "Реформаторския блок", ГЕРБ и БДЦ (бизнес ориентираната формацията на Христо Ковачки, която малко преди това е напуснала коалицията "България без цензура") законопроект за промени в конституцията. Той предвижда сериозни и некозметични реформи в съдебната власт, които обаче така и не стават факт.


Вместо него на 27 юли е внесен нов проект - значително по-компромисен в частта си за структурата на ВСС и ролята на главния прокурор. Негови вносители стават всички депутати от ДПС (включително и рядко появяващия се в парламента Делян Пеевски) и народни представители от ГЕРБ, "Патриотичния фронт" и "Реформаторския блок".


Връзката на описаните събития с референдума на г-н Трифонов е пряка. Тя е самата конституция.


Именно в този, вече сериозно развил се към лятото на 2015 г., дебат за бъдещето на основополагащия закон на държавата се включват Слави Трифонов и неговите сценаристи. Начинът, по който те правят това, е различен и преди всичко антисистемен. Именно антисистемността през следващите години ще стане основната запазена марка на политическия проект на Слави Трифонов.


За разлика от референдумите от 2013 и 2015 година, които могат да бъда наречени отраслови, въпросите, които предлага инициативният комитет на Слави Трифонов, са фундаментални за държавния механизъм - дали пропорционалната избирателна система трябва да бъде сменена с мажоритарна; следва ли гласуването да стане задължително, като се даде възможност за дистанционно гласуване по електронен път; намаляване на народните представители от 240 на 120; драстично орязване на партийните субсидии и може би най-неочакваното, но и най-популистко предложение - директорите на областните и районните управления на МВР да бъдат избирани от гражданите чрез мажоритарен вот.


Радикалността на въпросите за референдума стават повод в началото на 2016 г. президентът Росен Плевнелиев да сезира Конституционния съд. С решението си по дело №8/2016 г. Конституционния съд отменя три от питанията на инициативния комитет на Трифонов. Две от тях - за намаляването на броя на депутатите на 120 и за прекия избор на полицейските началници, са обявени за противоконституционни, тъй като са от компетентността на Велико народно събрание.


Днес


Референдумът на Слави Трифонов с трите допуснати от Конституционния съд въпроса формално не е успешен. Въпреки многото гласоподаватели, които участват в него, техният брой не е достатъчен, за да направят неговите решения задължителни за народните представители. Въпреки това по-късно някои от мотивите му са използвани в парламентарните битки. Например темата за намаляването на партийната субсидия временно е приета и адаптирана от ГЕРБ, за да обезкръви някои от опозиционните сили в Народното събрание. С днешна дата най-важният ефект от референдума е, че той консолидира и формира електоралното ядро на бъдещата политическа партия на Слави Трифонов, която вече е втора парламентарна сила.


Днес, след отмяната на чл. 9, ал. 2, т. 1 от Закона за прякото участие на гражданите, пред недопуснатите от Конституционния съд през 2016 г. въпроси стои една преграда по-малко. Формално няма законова забрана, която да пречи тези теми на инициативния комитет на Трифонов от 2016 г. отново да бъдат подложени на национално допитване. Самата конституция също не ограничава предметния обхват на темите, по които народът може да се произнесе пряко. Освен това Трифонов многократно е заявявал, че е последователен в исканията си и продължава да настоява на въпросите от референдума.


Би ли спечелил обаче Слави Трифонов от подновяване на дебата за своя референдум?


Стана дума за трайната и целенасочена антисистемност, на която той залага през годините и продължава да експлоатира дори след изборите. Нейното поддържане след високия изборен резултат е знак, че ИТН не просто иска участие във властта (законодателна и изпълнителна), а иска цялата власт. Времето за това обаче очевидно не е дошло, поради което оставането в ролята на антисистемност и изолационизъм продължава да изглежда като печеливша стратегия за ИТН. В патовата ситуация за съставяне на правителство, която се очертава пред формациите, влезли в 45-ото Народно събрание, това обаче няма да е лесна задача. Още повече че изборният успех натоварва с големи очаквания младата формация, като я задължава към действия.


Винаги съществува вариант да бъде отворен дебатът за промени в конституцията и дори за свикване на Велико народно събрание. Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов вече направи такава заявка, показвайки, че за него няма тема табу и цена, която да не е готов да заплати, стига това да му осигури време и да не допусне съставянето на служебен кабинет от президента Радев. Предизборни изявления за възможен диалог за изменение на основния закон на държавата вече са давали и "Демократична България", и "Изправи се! Мутри Вън!".


Що се отнася до ДПС - вечното им присъствие в управлението на България е доказало, че то почти винаги е готово да опитоми в своя полза и най-радикалните опити за реформи. Въпреки това формирането на принципно мнозинство за реформа в конституцията между новите партии и тези от статуквото, което да послужи и за основа за съставяне на временно (експертно) правителство, изглежда много малко вероятно. Позициите, по които биха могли да водят дебат в тази посока старите парламентарни партии, от една страна, и тези на протеста, от друга, са толкова тесни, че биха донесли гигантски електорални негативи за вторите и почти никакви позитиви.


От своя страна новите парламентарни играчи - ИТН, ДБ и ИСМВ, дори и да получат подкрепа от изпадналата в нокдаун БСП, също няма да успеят да проведат истинска процедура за изменение на конституцията. Високите квалифицирани мнозинства за изменение на основния закон са непостижими за тях без подкрепата на ДПС или ГЕРБ.


В допълнение, самите нови формации също не гледат в една посока по отношение на бъдещите конституционни промени. Подобно на Слави Трифонов, истинската политическа кариера на съпредседателя на ДБ Христо Иванов също започва през 2015 г. в контекста на тогавашните конституционни битки. Имено след като исканата от него промяна в конституцията, в частта й за съдебната власт, бе окончателно дерогирана от ГЕРБ, ДПС и АБВ, Христо Иванов стана първият министър от 1989 г. насам, който подаде оставка от парламентарната трибуна, сменяйки амплоато си на министър технократ в кабинета "Борисов 2" с такова на самостоятелен политически играч. Точно затова е малко вероятно Христо Иванов да направи компромис с исканията си за конституционни промени, свързани с главния прокурор и ВСС, като застане зад далеч по-радикалните искания за изменения в основния закон на Слави Трифонов.


Ход, възможен единствено за Слави Трифонов


В заплетената парламентарна ситуация промяната в Закона за прякото участие на гражданите, издействана от ВМРО, може да се окаже истински подарък за Слави Трифонов. Отмяната на чл. 9, ал. 2, т. 1 от ЗПУГДВМС му дава възможност във всеки момент да се опита да заобиколи трудната и тромава процедура за промяна на конституцията чрез Обикновено или Велико народно събрание, като вместо нея отново заложи на национален референдум.


За разлика от 2016 г. този път няма да му се налага да минава през технически сложното събиране на подписи от гражданите чрез инициативен комитет. Броят на депутатите, които ИТН има в 45-ото Народно събрание, ще позволяват на Трифонов да инициира директно референдум. Много вероятно е той да бъде атакуван пак пред Конституционния съд, но този път сигналът няма да дойде от президентската институция.


За разлика от Росен Плевнелиев през 2016 г. днес Румен Радев силно се нуждае от подкрепата на Слави Трифонов на предстоящите по-късно през годината президентски избори. Пак през 2021 г. трябва да бъдат избрани и 4 нови конституционни съдии както от парламентарната, така и от президентската квота.


В случай че Конституционният съд отново обяви за противоконституционни въпросите за евентуалния референдум, то ползата за Слави Трифонов пак ще е налице. На първо място, ще измъкне без никакви негативи своята партия от мъртвата хватка на сегашната парламентарна конфигурация. На второ, ще може да продължи да поддържа ролята си на радикална антисистемна партия, която не влиза в безпринципни договорки.


Това ще му спечели допълнителна електорална подкрепа, която може да дойде както от периферията на неговите опоненти, така и от все още колебаещите се да гласуват граждани, което може да го превърне в победител във все по-ясно очертаващите се предсрочни избори - било такива за Обикновено, било за Велико народно събрание.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (81)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 898 Весело

  Българския институт за правни инициативи (БИПИ) и такъв ли имало?

  На глава от населението сме с най-много университети, институри, лаборатирии, центрове и т.н..

 2. 2 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1534 Гневно

  давайте му още идеи...

  Norman Granz е гласувал за Румен Радев на балотажа през 2016 г.
 3. 3 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1924 Весело

  Българския институт за правни инициативи (БИПИ) и такъв ли имало?На глава от населението сме с най-много университети, институри, лаборатирии, центрове и т.н..
  —цитат от коментар 1 на Шоршо


  Също с най-много прокурори, съдии, полицаи, кардиологични клиники , скенери ,киберножове.... партии, дружества на рускоговорящите, русофилски партии.....

  Русия- проказата на планетата Земя.
 4. 4 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 898 Неутрално

  [quote#3:"chichka"][/quote]

  Киберножове и скенери в никакъв случай, в Германия във всяко градче има по няколко в България излизнеш ли от столицата и още 3-4 града медицина няма, а излизнеш ли от областен град медицината е на ниво 1900-та година. Нашите русофилски партии са русофилски само на думи, за да обират електората, на действия всички правят каквото им заповядат от щатското посолство, примери бол.

 5. 5 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5794 Неутрално

  "Броят на депутатите, които ИТН има в 45-то Народно събрание, ще позволяват на Трифонов да инициира директно референдум"
  @@@
  Това изречение обобщава целия тромав текст.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 6. 6 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Интересна статия. Да видим дали ще има нови референдуми.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 7. 7 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Много добър анализ. Сега остава и Слави да проговори.

 8. 8 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2220 Неутрално

  До коментар [#4] от "Шоршо":

  Нашите русофилски партии са русофилски само на думи, за да обират електората, на действия всички правят каквото им заповядат от щатското посолство, примери бол.

  Мъка другарю. Не плащат децата си в Русия, не ползват руска ваксина, не карат Лади, колекционират долари.

 9. 9 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  Много безмислено бърборене!
  Нека изчакаме 15 ти, да видим как ще се гласува председатела на парламенат и догава да умуваме.
  Както виждате всички от които зависи нещо си траят, само анализаторите вдигат врява.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 10. 10 Профил на kdesen
  kdesen
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Най-добрия анализ от всичко, което се изписа от изборите досега

 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3927 Весело

  До коментар [#9] от "olexander":

  Безмислено, но грантовете въобще не са безмислени, и си вървят...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 12. 12 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  Слави не говори, защото още му говорят.

 13. 13 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 91 Неутрално

  Вие добре ли сте?
  Няма да има никаквъв референдум, никакво Велико Народно Събрание.
  Той си прави само ПиАр с тези въпроси.
  Нали му предложиха и двете - отказа.
  Тоя е най-простият човек, който се е появявал някога в булгарската политика.
  По-прост дори от Доган.
  А биж казал и по-коварен.

 14. 14 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  До коментар [#8] от "blondofil":

  НЕ си прав, нашите русофилски партии изкарват и пари от руските проекти, от руската пропаганда и пр.

 15. 15 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5316 Неутрално

  Няма лошо да има референдуми често.

 16. 16 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  До коментар [#11] от "hamiltonf":
  :)
  Да, но младите грантаджии да взимат пример от гърмяния заек Дайнов - той си скри, защото каквото и да каже сега, след 3 дни ще е грешно.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 17. 17 Профил на monitor13720
  monitor13720
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#3] от "chichka":

  Финансираните от Запада НПО са много повече и много по-опаричени от мижавите русофилски дружества.

 18. 18 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  До коментар [#16] от "olexander":

  О, грешката е моя.
  И Евгинийй е на барикадата. Изпуснал съм го.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 19. 19 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5004 Неутрално

  Няма лошо да има референдуми често.
  —цитат от коментар 15 на pet_fire


  Не сме Швейцария! Не сме узрели за референдуми по всички въпроси!

 20. 20 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Защо "патреотите" е с главна буква? Разбирам само кавичките...

 21. 21 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3732 Неутрално

  Както винаги, винкела е мислил със задните си части, а шкембо - с търбуха си. Добре ги няма в парламента.

 22. 22 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2121 Весело

  А може ли да се окаже, че този подарък е противоконституционен?

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 23. 23 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2121 Весело

  Няма лошо да има референдуми често.
  —цитат от коментар 15 на pet_fire


  Напротив!
  Колкото по-прост е един народ, толкова по-рядко трябва да бъдат използвани референдуми!
  Народи като българския е най-добре да бъдат управлявани от елитите...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 24. 24 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 91 Неутрално

  Червеееени бооклуууци.
  Червееени бооклуци
  Червееени бооклуууци!

 25. 25 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 91 Неутрално

  И преди, и сега БКП е - какво?
  Маааафия.
  И преди, е сега БКП е -----
  МАФИЯ, МАФИЯ, МАФИЯ.

 26. 26 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 764 Неутрално

  До коментар [#23] от "Рим":

  Все по-смешна ми става тази теза, особено като гледам кой се е провъзгласил за елит.
  (Само да напомня, че и Сачева обяви сама себе си за незаменим експерт готова да управлява под всякаква форма, защото има нужната "експертиза". Тя затова била учила...)
  Има и едни други, които упорито ни убеждават, че са елит, че за тях гласуват вишистите, че тези, които не гласуваха за тях, били миячи на чинии и задници... Тези хора също трябва да погледнат първо себе си, а не да обвиняват другите, че не ги харесвали.

  Може ли да поясните вие какво разбирате под "елит". След като и Мариана Николова защити докторат, вероятно и тя спада към този елит, но аз не искам тя да управлява.

 27. 27 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  Аз съм и за двете :)

  Федерация между окръзите с Монарх начело да ни представлява пред Света и да е главнокомандващ :)

 28. 28 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2350 Весело

  До коментар [#12] от "авторът":

  Хахахахаха
  сценаристите са при сценаристите!

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 29. 29 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 694 Неутрално

  [quote#23:"Рим"][/quote]Народи като българския е най-добре да бъдат управлявани от елитите...

  И кои, викаш, са елитите? Питам, че като дойде пак Народния съд, да не ги объркаме.

 30. 30 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 260 Неутрално

  Много безмислено бърборене!Нека изчакаме 15 ти, да видим как ще се гласува председатела на парламенат и догава да умуваме.Както виждате всички от които зависи нещо си траят, само анализаторите вдигат врява.
  —цитат от коментар 9 на olexander


  Врявата е от ГЕРБ търсят под вола теле в опити да уязвят атни герб партиите !Играят ЦИРК чрез медиите в опит да внушът определени ОПОРКИ /като предизборна агитация/

 31. 31 Профил на dinko
  dinko
  Рейтинг: 597 Неутрално

  До коментар [#17] от "monitor13720":

  Финансираните от руснаците партии като ГЕРБ, ДПС и прочие имат много по-голямо влияние, а на руснаците плащаме всички....

 32. 32 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2350 Весело

  До коментар [#31] от "dinko":

  Интересно...
  Мултигруп откъде мислиш е финансирана? От американците или от руснаците?
  Щото Славчу и Доган са Мултигруп.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1853 Весело

  Много безмислено бърборене!Нека изчакаме 15 ти, да видим как ще се гласува председатела на парламенат и догава да умуваме.Както виждате всички от които зависи нещо си траят, само анализаторите вдигат врява.
  —цитат от коментар 9 на olexander


  То па едни анализатори! Едно време какви анализатори имаше!

 35. 35 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1853 Весело

  До коментар [#32] от "Мултикултиджендър-Ариец":

  Доган е получил повече пари от дебелия СИКаджия отколкото от Мултигруп.

 36. 36 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  До коментар [#15] от "pet_fire":
  Няма лошо да има референдуми често.

  А сигурен ли си че народът ще гласува на референдумите добре информиран???

 37. 37 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  До коментар [#26] от "Smile":

  А Какво ще кажеш да те управлява поцинкована кофа?

 38. 38 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 764 Неутрално

  До коментар [#37] от "Alexander97":

  Ами тъпото е, че тъкмо тя само преди няколко месеца обясняваше, че е елитът на нацията и затова й се полагат определени привилегии.
  Като цяло в нашата малка страна всеки се самообявява за елит. Аз затова и така упорито питам що е то "елит" и как да го разпознаем.

 39. 39 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  До коментар [#32] от "Мултикултиджендър-Ариец":
  Мултигруп откъде мислиш е финансирана? От американците или от руснаците?
  Щото Славчу и Доган са Мултигруп.

  Илийчо ряза едни подводници и тъй направи първите милиони!
  Подводниците може и да са били руски, знам ли...

 40. 40 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  До коментар [#15] от "pet_fire":Няма лошо да има референдуми често.А сигурен ли си че народът ще гласува на референдумите добре информиран???
  —цитат от коментар 36 на Alexander97


  Зависи от референдума :)

  Референдумите на национално ниво често са глупост и в повечето случаи ефектът от тях би бил негативен.

  Докато референдумите на местно ниво често водят до добри ефекти. Ако не - хората там ще изпитат буквално на гърба решението си. И ще знаят другия път да не правят глупости. :)

 41. 41 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  До коментар [#38] от "Smile":

  Искам да ти отговоря, но се заливам от смях и ми се размазва клавиатурата, та затова не мога да ти отговоря.
  В нейния случай тя е разконспириран Елит, лично от премиера на републиката! 😆😁😎

 42. 42 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1924 Любопитно

  До коментар [#8] от "blondofil":

  На изборите в Русия са гласували общо по-малко от 500 човека!!! А в Лондон, Чикаго, Торонто, Испания ..... хиляди и хиляди!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 43. 43 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1924 Любопитно

  До коментар [#40] от "realguru":

  "Докато референдумите на местно ниво често водят до добри ефекти."
  Особено референдума в Трън! Стоят си на заплати 350 лв, а в Ада -тепе средната заплата е 3500 лв!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 44. 44 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  На "формално неуспешния" референдум 1.5 милиона избирателя гласуваха за МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ колкото и да заобикаляте този факт. Никое парламентарно мнозинство през последните години не е имало толкова хора зад гърба си. Референдумът ще е с по голяма легитимност и от следващото правителство и ще продължава да е трън в петата на политическата ни класа докато не се реши да зачете народната воля. Всичко останало би било узорпация.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 45. 45 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  До коментар [#40] от "realguru":"Докато референдумите на местно ниво често водят до добри ефекти." Особено референдума в Трън! Стоят си на заплати 350 лв, а в Ада -тепе средната заплата е 3500 лв!
  —цитат от коментар 43 на chichka


  Именно :)

  Изпитват на гърба си директно резултата от референдума. Като не те кефи, хващаш си шапката и напускаш Трън. :)

  Ако те закопат така с национален референдум ще трябва да напускаш държавата.

  Между другото референдума в Трън би имал друг резултат ако таксата за концесията директно влизаше в общината. Но понеже влиза в държавата, такива резултати са логични.

  Затова и съм за федерализация и съответно такива такси да ходят в местните общини, а не в държавния бюджет.

 46. 46 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 764 Неутрално

  До коментар [#43] от "chichka":

  Всеки има право сам да избере дали е съгласен да го тровят, него и децата му, срещу 3500 лв. месечно. Някои хора не са съгласни. Тези съгласните, обикновено се чувстват късметлии като доживеят 60г. Но това са малки подробности, които обикновено не се споменават. Не е добре да говорим защо покрай определени производства рязко се увеличават случаите на рак. Важно е икономиката да върви, че да има за твоята пенсия.

 47. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7293 Неутрално

  Статията е много хубава, но ние все още не знаем, знае ли Слави, какво да прави с неочакваната власт, която му се падна, освен че иска да има референдуми. Като гледам, колко правно и политически е неграмотен българина, това едва ли ще е нещо, добро за България.
  "Преките права на участие трябва да се въведат постепенно така, че да се осъществи обучение на граждани, парламент и правителство."

 48. 48 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  Много акъл по адрес на чалгарската партия в тази статия. Г-н Трифонов трябва да направи първо това което обещаваше а то е: Мажоритарен вот и 1 лев субсидия на глас за партия.
  Нали това обещаваше. Другите работи после.
  Много ми е интересно и той и ДБ след дългоповтаряната мантра за съюз на ГЕРБ и ДПС как ще обяснят ползването на депутатите от тази партия за да съставят правителство. Славиту ми е ясен - той отдавна си е дружка с г-н Доган.
  Ама г-н Иванов след цирковете антиДПС от лятото как ще обясни прегръдката с тази партия. Очаквам и от Сенсей Нанай да ме светне по този въпрос. Явно съм прекалено старомоден за да не разбирам ставащата метафорфоза и предстоящ ортаклък на ДБ и ДПС.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 49. 49 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 781 Неутрално

  Интересна статия. Да видим дали ще има нови референдуми.
  —цитат от коментар 6 на stein


  Трябва да има. За основополагащи проблеми. Напр. за правото на гласуване, здравеопазването, за образованието, за АЕЦ, за военната служба и т.н. и т.н.

 50. 50 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 659 Неутрално

  И какво лошо има в това? Нали уж властта принадлежи на народа;)

 51. 51 Профил на ydh27548692
  ydh27548692
  Рейтинг: 14 Неутрално

  До коментар [#43] от "chichka":

  Не политизирайте цифретата на заплатите ей така. Местните хора край Адатепе не вземат по 3500 лв и най-вероятно заемат доста ниски и периферни длъжности без висок образователен ценз, които носят много по-ниски заплати.

  Това е все една да кажеш, хората в ИТ сектора вземат 5-6к лева заплата и следователно средната заплата в България е много по-висока. Но пък имаме 2 милиона на прага на бедността.

  Трябва да внимаваме как използваме цифри и факти, защото подмятанията създават грешно впечатление.

 52. 52 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 990 Неутрално

  Референдумите са за народи, които поне знаят да четат, а Славчо апелира да се даде възможност на всеки неграмотник да натисне бутона на куфарчето по основополагащи въпроси. И това било демокрацията? То бива простотия, но след нагъл Прост и прости, да ми дойдат на главата още по-прости, си е направо мега простотия. Да ви и тъпокрацията!

 53. 53 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2830 Неутрално

  Неочакваната награда е, че се затриха.

 54. 54 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1924 Любопитно

  До коментар [#51] от "ydh27548692":

  3 500 лв е средната работна заплата на работещите в мината Ада- тепе!! Тук не влизат доходите на ръководния персонал!! Има официални данни! А знаеш ли какви са заплатите на операторите в АЕЦ, а в НХК.....

  Русия- проказата на планетата Земя.
 55. 55 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1924 Любопитно

  До коментар [#51] от "ydh27548692":

  В община Челопеч средната работна заплата е 2 280 лв! Тук влизат и сервитьорката в кафенето и чистачката в училището и багериста и миньора....

  Русия- проказата на планетата Земя.
 56. 56 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2227 Весело

  До коментар [#7] от "pepisky":

  Чака какво ще кажат сценаристите му.
  Каквото и да означава това.

 57. 57 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Няма лошо да има референдуми често.
  —цитат от коментар 15 на pet_fire


  И защо?
  Защо се смята, че "народът" разбира от всичко ? Като гледам как си избра на първо и второ място гологлави популисти с черни джипове, само това трябва - референдуми :):)

 58. 58 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1360 Весело

  Тези дни мисля, с едни аверчета, дето тренираме заедно, а после си пием биричката, да регистрираме една много компетентна, авторитетна, експертна и сведуща по всички наболели и животрептящи въпроси, проблеми и събития, Световна Организация за Прогресивни Алтернативи – СОПА. Така де, ние да не сме по-малко проницателни философи и словослагатели от изтъкнатите и титулувани обитатели на Българския институт за правни инициативи (БИПИ)? Не, нали? А така! Стискайте палци, после ще почерпим!

 59. 59 Профил на kakva_e_istinata
  kakva_e_istinata
  Рейтинг: 94 Неутрално

  Стига сте ни връщали в 2016-та, 2017-та и назад по принцип. Кой има сметка и кой получава подарък ще разберем съвсем скоро. Насочете прожекторите към "Има такъв народ", Станислав Трифонов, сценаристите му. не ни занимавайте с отпаднали вече от политическия небосклон партии и личности.

  В спора се ражда истината!
 60. 60 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 851 Любопитно

  Прочее, как е мумията със здравето.
  Ходи ли, гледа ли, разбира ли кво му говорят...

 61. 61 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 795 Весело

  До коментар [#4] от "Шоршо":

  Не знаех, че ДаБГ са русофили.

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 62. 62 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 795 Весело

  До коментар [#19] от "vassilun":

  Избираме си пожарникар-мутра и шоумен-мутра за премиери, какво очакваш ? Някой е пропуснал да спомене, че за да е един народ мъдър, той трябва да извърши доста големи глупости. А както се сменят и поколенията, целомъдрието българско бива подхранвано от нова простотийка.

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 63. 63 Профил на Nice
  Nice
  Рейтинг: 228 Весело

  Бруцеолата сега може да го изпревари и да свика референдум пръв, тропайки с тлъстия си пръст и обяснявайки какви у-уника-ални съоръжения е построил. Така както се изтъпани за Велико народно събрание миналата година.
  Да видим....

  мдааа...
 64. 64 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  Патриотите са направиби най-големия подарък на България. С конституционно мнозинство може да се промени статутът на главния прокурор, мандата му и правомощията. Е какво повече искате????

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 65. 65 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2862 Неутрално

  “За пръв път Трифонов обявява, че започва работа по него, на 31 юли 2015 г. в своето предаване, което по онова време от 15 години се излъчва всяка делнична вечер по bTV. Моментът, избран за неофициалния старт на кампанията за референдума, е интересен. Той съвпада и с края на първата част от измъчената политическа сага с промените в конституцията, в частта и за съдебната власт.

  Седмица преди изявлението на Слави Трифонов - на 23 юли 2015 г., тогавашният лидер на "Реформаторския блок" и сегашен евродепутат от "Демократична България" Радан Кънев след среща с лидера на ДПС Лютви Местан обявява т.нар. исторически компромис. Това действие на практика е обявяване на безславния край на внесения през месец май същата година от депутати на "Реформаторския блок", ГЕРБ и БДЦ (бизнес ориентираната формацията на Христо Ковачки, която малко преди това е напуснала коалицията "България без цензура") законопроект за промени в конституцията. Той предвижда сериозни и некозметични реформи в съдебната власт, които обаче така и не стават факт.

  Вместо него на 27 юли е внесен нов проект - значително по-компромисен в частта си за структурата на ВСС и ролята на главния прокурор. Негови вносители стават всички депутати от ДПС (включително и рядко появяващия се в парламента Делян Пеевски) и народни представители от ГЕРБ, "Патриотичния фронт" и "Реформаторския блок".”


  —-


  ?!?!?

  Любовта ще спаси света!!!
 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на Шулц
  Шулц
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Тези дни мисля, с едни аверчета ...
  —цитат от коментар 58 на Santos


  Биков, да не си решил вече да отлиташ от ОПГ ГЕРБ? Недей така, бъди смел, няма да се предаваш!

 69. 69 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Масата от народът е проста. Жалко, но факт. А селчото от Криводол е като надуто хлапе получило неочакван подарък, който не знае как да ползва.

 70. 70 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  Струва ми се, че в партията и в парламентарната група на Слави в момента битуват далеч по-тривиални дебати от чисто материален характер.

 71. 71 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4286 Разстроено

  UNITED EU UNION

  "Това предвещава турбулентни времена за страната.

  Може да се окаже обаче, че ...".

  "Турбо" се се пише с О.

  "Обаче" e излишно, където е, защото там няма обрат или контраст
  в повествованието разказ.

  Политикачанчовски проп...
  реклама на копейкини патрэоти?

  "Резултатите от изборите за 45-ото Народно събрание ни изправят пред непозната за най-новата ни история ситуация, в която успоредно или дори преди решаването на въпроса за създаване на парламентарно мнозинство и кабинет, политическите играчи вече обсъждат възможността за свикване на Велико народно събрание и промени в конституцията. Това предвещава турбулентни времена за страната.

  Може да се окаже обаче, че

  в тази ситуация новият силен парламентарен фактор - формацията на Слави Трифонов, има един коз повече от опонентите си,
  даден му от ВМРО с поправка в Закона за прякото участие на гражданите,
  гласувана през есента на 2020 г.

  Предисторията

  Шизофренното предложение на ГЕРБ от лятото на 2020 г. за Велико народно събрание с мандат за приемане на нова конституция очаквано не доведе до никакви правни последици за основния закон на страната.
  Политическият резултат от него - спасяването на Борисов като премиер, обаче бе налице.
  Лупингът с Великото народно събрание му спечели време..."

 72. 72 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4286 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Ленина

  Злословиш небивалици!

  РФ е суверенна держава на русофилски (РФ) партии.
  Смотри RT.

  До коментар [#4] от "Шоршо":

  Нашите русофилски партии са русофилски само на думи,
  за да обират електората,

  на действия всички правят каквото им заповядат
  от щатското посолство, примери бол.

 73. 73 Профил на Marin Velev
  Marin Velev
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#13] от "fmo211046145":

  Да наричаш един от най-хитрите политици в съвременната ни история(ахмед доган) прост човек,означава,че живееш на друга планета.

 74. 74 Профил на han_kurbat
  han_kurbat
  Рейтинг: 366 Неутрално

  До коментар [#69] от "tolex":Масата от народът е проста._

  Масата от народА, умнико-който не си прост.


 75. 75 Профил на Котаракът в чизми
  Котаракът в чизми
  Рейтинг: 78 Любопитно

  Искам референдум за президентска Република и за напускане от НАТО, и ЕС.

  Законите са като наденичките. По-добре да не виждаш как се правят. /Ото фон Бисмарк/
 76. 76 Профил на marksman
  marksman
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#69] от "tolex":Масата от народът е проста._Масата от народА, умнико-който не си прост.
  —цитат от коментар 74 на han_kurbat


  Правилното е : "Масата от народ......"

  ?Ало телевизиите колко мъртви ви трябват за реклама ЕКСКЛУЗИВНО или БУКВАЛНО
 77. 77 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1965 Неутрално

  Трябва с Референдум да може да бъде сменян "недосегаемия" главен прокурор и ВСС,когато те действат против волята на народа,както е случаят със сегашния главен прокурор-слуга на мафията,а не на народа.

 78. 78 Профил на Маги С.
  Маги С.
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Защо Слави Трифонов не направи широка кампания за своя референдум, за да надмине недостигащите 13 000 гласа, за да го вкара в НС? Ами в понеделника след референдума зарева как го бламира властта? Защо в това писание липсва президентска република, ами само монархия и дрън-дрън? И как пишещият коментира лидер на партия, който мълчи и го няма? 36 % има ИТН в ... Германия :) Значи ще ни управляват хора на социални помощи предимно - " по света и у нас"? Накрая да не стигнем до "всенародно въстание" на работещите в тази държава? Щото хрантутниците превишиха многократно ... търпението именно на работещите въпреки тях - "борците" за демокрация и копнеещите по държава-майчица. На 4 април наистина стана ясно най-грозната истина - след 30 години демокрация за Месия половин милион българи припознаха ... шут на мутрите:) Значи доведоха ви цар за Месия, след 20 години ви предлагат и шут :) Е, докога с този номер с Месията?

 79. 79 Профил на nik_grigorov
  nik_grigorov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "Шоршо":

  Шоршо,постави този проблем пред тези,които сте ги избрали за народни представители. Те създадоха и поддържат паразитната и неефективна система. И после се чудим защо сме най-бедната и корумпирана държава в Европейския съюз.

 80. 80 Профил на nik_grigorov
  nik_grigorov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#42] от "chichka":

  Защо ли е така chichka? Нали кремълските подлоги,които сте избрали да управляват България твърдят че 90% от българите са русофили? По тяхната логика най- много наши съграждани би т трябвало да живеят не на запад,а в руската кочина. И там да е най-високата избирателна активност.

 81. 81 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1924 Любопитно

  До коментар [#80] от "nik_grigorov":

  ++ Затова драдкам по тази тема, колко българи живеят, учат и работят в прекрасната Руска страна... и колко в проваления Запад!

  Русия- проказата на планетата Земя.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK