Парламентът, чийто мандат зависи от (групата на) Слави Трифонов

Слави Трифонов пред сградата на Народното събрание през май 2017г.

© Юлия Лазарова

Слави Трифонов пред сградата на Народното събрание през май 2017г."Докъдето е необходимо".


Това заявява Слави Трифонов в отговор на въпрос докъде ще стигне, за да прокара одобрените идеи на инициирания от него референдум. Денят е 4 май 2017 г. Водещият се появява пред сградата на Народното събрание, където малко преди това е положил клетва третият кабинет на Бойко Борисов. Трифонов е предизвикан от факта, че обещанията да бъдат обсъждани исканията от референдума не влизат в договорената управленска програма на новата коалиция между ГЕРБ и "Обединените патриоти". На политиците той казва, че са се самозабравили, а на събралите се медии, че няма политически амбиции, а само граждански. В типичния си стил, Трифонов коментира, че нещата, които не стават по мирен път, стават по насилствен без да изяснява какво има предвид и че според него политиците "няма къде да ходят".


Четири години по-късно, Слави Трифонов влиза в новото Народно събрание не просто като депутат, а като лидер на партията, от която в най-голяма степен ще зависи колко дълго ще работи 45-ия парламент и ще има ли скоро предсрочни избори. В същото време Борисов се отказва да вземе като премиер мандат за четвърти път, след като се разбра, че никоя от политическите формации не иска да го подкрепи.
И докато никой не иска с ГЕРБ, всички декларират някакъв тип подкрепа (за кабинет или за политики) за "Има такъв народ" на тв водещия. Затова и много от развитията в следващите седмици ще зависят от решението на Трифонов и хората около него дали ще направят правителство или ще върнат мандата (те ще го получат като втора политическа сила). Засега "Има такъв народ" не дават никакъв публичен знак кой ход ще изберат и е възможно това да се изясни едва когато дойде време те да получат мандата - вероятно до десетина дни.


Самият Трифонов няма да влезе в парламента за първото заседание, защото официално е в карантина. От първото изказване на "Има такъв народ" в пленарна зала обаче се очаква поне някаква яснота за следващите им действия и колко широк периметър ще имат - дали само темите от референдума или и други цели и приоритети.


Още преди първото заседание се очерта официално и мнозинство анти-ГЕРБ, тъй като всички останали начело с партията на Трифонов поискаха депутатите да заседават в старата сграда на площад "Народно събрание". Първата политическа сила все пак ще се опита да състави кабинет, а заради ясната липса на подкрепа лидерът й Бойко Борисов се отказа той да е кандидат за премиер и посочи за такъв вътрешен човек - бившия външен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Даниел Митов. Първоначално Борисов се опита да предложи на всички общо обединение около експерти, след това се коментираше, че може да излъчи за министър-председател публична личност с високо доверие и извън партията, но в настоящата ситуация едва ли някой външен би се съгласил да бъде изхабен в гласуване с предизвестен край.


Какво е важно за първото заседание на 45-я парламент


В четвъртък (15 април) новите депутати ще положат клетва в старата сграда на парламента на площад "Народно събрание", а първото заседание, което ще започне в 9.00 ч, ще бъде отрито от най-възрастния в парламента - икономическия анализатор Мика Зайкова от "Има такъв народ". Тя ще оглавява Народното събрание до избора на ръководство. Депутатите ще заемат старите банки, а очакванията са, че най-вдясно ще седнат представителите на "Демократична България", до тях - "Изправи се! Мутри вън!", следвани от "Има такъв народ" и ГЕРБ, след които ДПС и най-вляво - "БСП за България".


Депутатите под карантина ще могат да се закълнат онлайн. По неофициална информация освен Трифонов в такава ситуация са още двама депутати от партията му.


В парламента на първото заседание ще говори и президентът Румен Радев. Очаква се той да обяви дали ще прави консултации с партиите и кога ще започне т.нар. "въртележка с мандатите" (вижте по-долу). Държавният глава вече коментира, че се надява да бъде сформирано стабилно редовно правителство и избегна въпросите готов ли е със служебен кабинет. Председателите на групи ще трябва да произнесат речи с бъдещите намерения. Със сигурност парламентът ще трябва да промени поне част от изборните правила, а "Изправи се! Мутри вън!" ще искат и комисия за ревизия на управлението на Бойко Борисов.


Кой ще е председател на новия парламент


На заседанието трябва да бъде избрано и ръководство на Народното събрание, а тъй като в старата зала няма система за гласуване, това ще вероятно става с вдигане на ръка и преброяване.


ГЕРБ ще предложи досегашния председател Цвета Караянчева, но се очаква че за такъв ще бъде избран предложения от втората сила "Има такъв народ". Най-вероятният техен кандидат е юристът Ива Митева, която досега бе директор на дирекция "Законодателна дейност и право на Европейския съюз" в Народното събрание и съветваше правната комисия при писането на законопроектите. Тя беше избрана за депутат от 23 МИР - София, като втора в листата след проф. Андрей Чорбанов, но беше и в листата на партията в Разград.


Ива Митева (вляво)

© Георги Кожухаров

Ива Митева (вляво)


Всяка партия ще предложи и зам.-председатели на парламента, като се очаква кандидат на БСП да е Кристиан Вигенин, на "Демократична България" - Атанас Атанасов, а на "Има такъв народ" - Татяна Дончева.


Председатели на техните парламентарни групи ще са съответно Корнелия Нинова, Христо Иванов и Мая Манолова, а заместник на последната - Николай Хаджигенов (ден преди първото заседание на парламента Манолова и Хаджигенов демонстрираха разбирателство). Очаква се групата на ДПС да продължи да е оглавявана от лидера Мустафа Карадайъ.


По последна информация шеф на групата на ГЕРБ-СДС (както ще се нарича тя) ще е Десислава Атанасова, а зам.-председател на парламента - Цвета Караянчева, като е обсъждана и кандидатурата на Даниела Дариткова. Зам.-председатели на групата ще бъдат лидерът на СДС Румен Христов и представителите на ГЕРБ Александър Ненков и Тома Биков.


На първото заседание трябва да бъде разплетен и казусът с министрите-депутати. Според юристи Бойко Борисов, който се отказа да е народен представител, и кабинетът му трябва да подадат оставки, а след като се сформира ново правителство - избраните за депутати от министрите да се върнат в парламента.


До сряда вечерта не беше ясно дали Борисов ще отиде в Народното събрание за първото заседание.


Предстои и решение за сформиране на комисия, която да работи по правилник на новия парламент.


Въртележката с мандатите


След свикването на парламента според конституцията и след консултации с парламентарните групи президентът Румен Радев възлага на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група - тази на ГЕРБ, да състави правителство. Няма срок, в който държавният глава да връчи първия мандат, но срокът за изпълняването му - предложение за структура и състав на правителството - е седем дни.


По неофициална информация, президентът ще е бърз със следващите стъпки, все още не е ясно в какъв формат (обща или отделни с шестте партии) ще направи консултациите и ще връчи мандат на ГЕРБ следващата седмица.


След като кандидатът за премиер на ГЕРБ Даниел Митов върне при президента предложението за кабинет - то отива за гласуване в парламента. Прогнозата на базата на заявките на всички партии е, че той няма да събере необходимото мнозинство (ако гласуват всички депутати, са нужни 121 гласа).


И мандатът отива при Слави Трифонов


Тогава Радев връчва мандат на втората политическа сила - "Има такъв народ" на Слави Трифонов. Първата въпросителна е кой ще е кандидатът за премиер, който трябва да отиде за получаването на мандата. И втората дали партията ще предложи правителство или ще върне мандата - това може да стане веднага или в 7-дневния срок.


Ако Трифонов предложи правителство, има очаквания всички партии да го подкрепят по един или друг начин. Подкрепа вече са заявили от "Изправи се! Мутри вън!" и БСП (тя беше декларирана от лидера Корнелия Нинова, но според социалисти тепърва ще се решава дали предложения кабинет или само негови политики биха подкрепили). ДПС обяви, че ще подкрепи правителство на "новите партии", а не на срутилите се такива. "Десет дежурни депутати" при нужда предложи дори Борисов на Трифонов, когото вече нарича "колега".


Официалната позиция на "Демократична България" е, че когато бъдат потърсени за подкрепа, ще подходят сериозно към предложението. От телевизионни интервюта на представители на коалицията се разбира, че могат да подкрепят такова правителство. Гласовете на "Демократична България" биха помогнали на кабинет на Трифонов да изглежда като обединение около протестния вот, но ако те не гласуват за това правителство, той остава само с формацията около Манолова и системните партии.


Досега тв водещият по различни начини е отхвърлял всякакви варианти за коалиция с ГЕРБ, БСП и ДПС. Никой от "Има такъв народ" обаче не е коментирал ситуацията - какво ще правят, ако те ги подкрепят за кабинет.


Според неофициална информация от други партии Трифонов не е осъществявал контакт с лидерите им.


Няма официална и неофициална информация и кой би бил кандидат за премиер на "Има такъв народ", кои ще са министри и дали някой и кой помага за съставянето на такъв кабинет. Дали при Слави Трифонов, както и при Борисов, приятелите и личният кръг доверени хора няма да имат повече тежест от депутатите и решенията на партията тепърва ще проличава.


Като близки до лидера от партията са посочвани сценаристите начело с Тошко Йорданов (зам.-председател) и Виктория Василева (главен секретар) - и двамата влизат като депутати. В парламентарната група на "Има такъв народ" има разнообразни хора, някои от тях професионалисти в различни сфери, други свързани с бизнеси. Татяна Дончева от "Изправи се! Мутри вън!" вече няколко пъти заявява, че в листите е имало представители, които могат да бъдат отцепени, защото представляват други интереси, но не посочи имена.


Според анализатори, за да започнат да се делят депутати от парламентарните групи, трябва повече време от първите седмици на нов парламент.


"Има такъв народ" беше създадена през лятото на 2019 г. с цел да намери начин да наложи идеите на референдума "отвътре". Партията на Слави Трифонов засега постигна тази си цел - да влезе в парламента, за да се опита да превърне "волята на 2.5 млн. българи" в закон. Как ще се опита да го направи може би ще проличи още на първото заседание.


Дали ще поиска да направи повече промени и да подкрепи възможности за разследване на модела "Борисов" и ограничаване на някои от ключовите му части (като такива в съдебната система) е голяма въпросителна. За Трифонов със сигурност на изборите гласуваха хора, които не очакват само изпълнение на одобреното на референдума, а промяна и по-добри възможности за живот в България.


От друга страна, той твърди, че първо трябва промяна на сегашната политическа система чрез начина на избирането й (мажоритарен вот) и преминаване към електронно гласуване, които ще сменят изцяло резултатите и модела - така че въпросът е как Трифонов ще заложи тези промени за обсъждане в парламента, какво може да договори с подкрепящите го (те ще имат различия помежду си поне по част от темите) и как това се отнася към правителство т.е. управление на страната.


Но преди първото заседание на парламента, прогнозата е, че ако Трифонов предложи кабинет, той ще бъде избран. С какви преговори, на каква цена и с какви възможности за подкрепа - са по-големи неизвестни.


Ходът на президента


Все пак ако "Има такъв народ" върне мандата, президентът отново е на ход, като избира на кого да връчи третата възможност за съставяне на правителство. Срок за връчване пак няма, но избраната формация също има седем дни да изпълни мандата. Вероятно е все пак третият мандат да отиде при третата сила - БСП, кандидат за премиер на която се очаква да е лидерът Корнелия Нинова. Ден преди първото заседание на новия парламент, социалистите обявиха, че ще вземат решение да подкрепят Радев за втори мандат. Досега такава подкрепа макар и непряко заяви Слави Трифонов.


Правителство на БСП не се очаква да събере подкрепа.


Така ако и третият мандат е неуспешен, президентът ще трябва да назначи служебно правителство и да насрочи извънредни парламентарни избори. Очаква се това да стане във втората половина на май, т.е. изборите да са най-късно във втората половина на юли.


Не е известно и с какво ще се занимава Бойко Борисов, след като се отказа от депутатското място, но вече има твърдения, че може да готви партията за предсрочни избори. Часове преди старта на парламента, той обаче поръча на народните си представители да предложат и промени, свързани с мажоритарния вот в Изборния кодекс - тоест влиза в любимата тема на Слави Трифонов.


Парламентът, чийто мандат зависи от (групата на) Слави Трифонов

© Юлия Лазарова


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (154)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Kakva_e_istinata
  Kakva_e_istinata
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Какви ли ще ги сътвори кралят на чалгата? Как мислите ще ни "спаси" ли?

  В спора се ражда истината!
 2. 2 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 952 Весело

  Чалгаджията едва ли е чел Бонапарт, който е казал:
  Удобно е да се опреш на щиковете.
  Но не е удобно да седнеш връз тях...

 3. 3 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1479 Неутрално

  Че паднат гюбеци, това е сигурно.

 4. 4 Профил на Синдбад-мореход
  Синдбад-мореход
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Предполагам грешка в заглавието- "трупата" на слави трифонов...

  легендарный купец, моряк и путешественник, попадавший во множество фантастических приключений
 5. 5 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  Всъщност вече не зависи.
  Пределно ясно е, че въвим към нови избори.
  И не мисля, че ИТН ще постигне отново същият резултат.

 6. 6 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  Слави Трифонов ще извоюва пълна победа ако принуди закостенелите и окопали се в пропорционалната система партии да приемат поне 50% мажоритарни избори. За каква демокрация и какви промени говорим ако хората са изразили воля за мажоритарни избори, а татунчовците в парламента си го местят от единия крачол в другия и се правят на настъпани по ушите! След това на Слави повече не му трябва да се занимава с политика.

  Ще трябва обаче мажоритарните избори да се утвърдят конституционно защото всеки си прави каквото си иска със избирателния закон. Слави не трябва да им се хваща без гаранции.

  ТОВА КОЕТО ХРИСТО И РАДАН НЕ МОЖАХА ДА ГО СВЪРШАТ С ГЕРБ СЕГА ЩЕ ГО ПРОБВАТ 5 ГОДИНИ ПО-КЪСНО С БСП, СЛАВИ ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА. НАСЛУКА.
 7. 7 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  А след Тошко Африкански какво идва , може мили Господи и Пресвета Богородица да са на помощ! Трудно Ви е да си представите какво може да излъчи пущинака и Мая Галева 🥴!

  agent
 8. 8 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5692 Неутрално

  Какви ли ще ги сътвори кралят на чалгата? Как мислите ще ни "спаси" ли?
  —цитат от коментар 1 на Kakva_e_istinata


  Слави се скри от страх какво да обяснява на избирателите си, каква визия да им обяви, въобще той не е готов да управлява, няма специалисти и може би желание!

 9. 9 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4441 Весело

  Утрешният цирк не е за изтърване...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на Plamen Georgiev
  Plamen Georgiev
  Рейтинг: 121 Неутрално

  Новият парламент няма да оцелее дълго.Прекалено много различни формации със различни интереси.

 12. 12 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3027 Неутрално

  "Още преди първото заседание се очерта официално и мнозинство анти-ГЕРБ" - което е основа за НОВИ, ПОЧТЕНИ, ТОЧНИ, ЧЕСТНИ отношения между партиите в Народното събрание защото заради ТОВА ги избраха гражданите на България. Всякакви кандърми и хватки, на които се нагледахме от "старите" партии не трябва да се допускат - нали дори ВИДЕО наблюдението трябваше да е и при броенето!?

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 13. 13 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 952 Весело

  "Ако Трифонов предложи правителство, има очаквания всички партии да го подкрепят по един или друг начин."

  Ъхъм, мажат му ските преди да го сурнат надоле...

 14. 14 Профил на AdMin
  AdMin
  Рейтинг: 181 Неутрално

  Де го Слафчу? Шъ са Яви ли тумороу морген? Или шъ прати Ташунку да го играе гранд дупедатин?

 15. 15 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6387 Любопитно

  Славчо мълчи, чака инструкции, утре на откриването балета ще врътне ли един гюбек за да разсее обстановката :).

 16. 16 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3752 Неутрално

  Абсолютно нищо не зависи от Трифонов, зависи единствено от налелият гласове за споменатия и какво е обещал (освен да ядем баница заедно) на "новото агрегатно състояние". Задкулисни договорки с Местан и Дал са показателни

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 17. 17 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  Промените, ако някой чистосърдечно иска такива, трябва да започнат със вслушване във волята на хората. Това е номер едно! Иначе всеки ще си прави каквото мисли че е правилно, а то постепенно ще преминава в каквото му отърва.

  Хората пожелаха мажоритарни избори. От този момент нататък никой няма право да преценява дали хората са били достатъчно осведомени, дали са били достатъчно умни, дали е полезно каквото искат хората и какви драми можели да се случат ако ги послушаме. ГЛАС НАРОДЕН - ГЛАС БОЖИ! Това е.

  ТОВА КОЕТО ХРИСТО И РАДАН НЕ МОЖАХА ДА ГО СВЪРШАТ С ГЕРБ СЕГА ЩЕ ГО ПРОБВАТ 5 ГОДИНИ ПО-КЪСНО С БСП, СЛАВИ ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА. НАСЛУКА.
 18. 18 Профил на Х
  Х
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  До коментар [#6] от "emil":

  Хората масово нямат никаква идея какво са мажоритарни избори и за какво точно са гласували на референдума.
  Набиваше им се, че по този начин се дава властта на народа.
  Да, ама всъщност се бетонират ГЕРБ, БСП и ДПС.
  Неслучайно Джипиката последните дни запя, че трябва да се обсъди промяната за мажоритарен вот.

 19. 19 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4441 Любопитно

  До коментар [#16] от "дерибеев":

  "Задкулисни договорки с Местан и Дал са показателни"
  Имало ли е такива, наистина?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 20. 20 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 1346 Весело

  До коментар [#8] от "Дария Колев":

  Слави се скри ...
  —цитат от коментар 8 на Дария Колев

  Присмял се Хърбел на Щърбел 😀.
  Боко утре ще се появи ли или ще спука гума някъде по пътищата на родината?

 21. 21 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 952 Весело

  "Хората пожелаха мажоритарни избори."

  Ако изборите бяха мажоритарни, партията на Трифонов щеше да има НУЛА депутати...

 22. 22 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3752 Неутрално

  До коментар [#17] от "emil":

  Мажоритарен избор е Азис

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 23. 23 Профил на hocker
  hocker
  Рейтинг: 83 Неутрално

  В сегашния ѝ вид, в статията се твърди, че "Всяка партия ще предложи и зам.-председатели на парламента, като се очаква кандидат на БСП да е Кристиан Вигенин, на "Демократична България" - Атанас Атанасов, а на "Има такъв народ" - Татяна Дончева.", което току-виж ще предизвика гнева на народния представител, който черпи вдъхновение от Крумовите закони.

 24. 24 Профил на Х
  Х
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  До коментар [#21] от "palav_nik":

  Щеше да има няколко от област Русе и дотам.

 25. 25 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1822 Весело

  До коментар [#8] от "Дария Колев":

  Не се тревожи.Като гласувал за ИТН , съм доволен от поведението на партията. В същото време, да попитам лидера и най-подходящият според него за премиер Баце къде е? Слави е депутат.А Магнолиев?

  Sic transit gloria mundi
 26. 26 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3752 Неутрално

  До коментар [#19] от "hamiltonf":

  Според Дикме, да. Факта, че Х.И не отрече ходенето си до Турция казва повече.
  След 1.40

  https://www.bgonair.bg/a/208-izbori-2021/223446-dikme-valtsite-shte-vkarat-pravitelstvo-na-maltsinstvoto-v-kurt-kapan

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 27. 27 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 966 Неутрално

  Това ще е първия и последен парламент на чалгаря!

  Евроатлантида
 28. 28 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1822 Неутрално

  До коментар [#1] от "Kakva_e_istinata":

  Кралят на политическата чалга/доколкото говорим за политически процеси/ се отказа да бъде депутат.И премиер се отказа да бъде.А на следващите избори, нормалните хора ще го откажат и от политиката.След това идва ред на съдебната власт.

  Sic transit gloria mundi
 29. 29 Профил на Kakva_e_istinata
  Kakva_e_istinata
  Рейтинг: 617 Разстроено

  До коментар [#8] от "Дария Колев":

  Да изпееш възторжено "Хубава си, моя горо" ден преди изборите и да впечатлиш феновете си, които след това отиват масово да гласуват за теб е лесно. Трудно е да ги впечатлиш с мъдри решения и правилно управление. Тежко му и горко му на Дългия сега започва истината в живота му. Или шоуто приключва или той приключва.

  В спора се ражда истината!
 30. 30 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  До коментар [#6] от "emil":Хората масово нямат никаква идея какво са мажоритарни избори и за какво точно са гласували на референдума.Набиваше им се, че по този начин се дава властта на народа.Да, ама всъщност се бетонират ГЕРБ, БСП и ДПС. Неслучайно Джипиката последните дни запя, че трябва да се обсъди промяната за мажоритарен вот.
  —цитат от коментар 18 на Х


  Хората нямали идея. Ами аз тъкмо за това казвам че тръгнем ли по пътя на субективните оценки означава да не изпълняваме желанията на хората. Народът дори и да бърка пак това ще е верният път защото иначе се създават прецеденти за пренебрегване на волята на хората. Ако хората са сбъркали те ще намерят начин да се поправят. Ако политиците си присвоят правото да коригират хората по фундаментални въпроси накрая винаги се стига до диктатури.

  Не съм съгласен че мажоритарните избори ще бетонират ГЕРБ, БСП и ДПС. Става дума за мажоритарни в два тура, а не в един. Никоя партия няма 50% в никой избирателен район. Дори и да бяха изборите в един тур ДБ биха имали гарантирани всички мандати от 23-ти и 24-ти МИР (общо 28), т.е с един повече от сега, а те са тези които най-много се съпротивляват.

  ТОВА КОЕТО ХРИСТО И РАДАН НЕ МОЖАХА ДА ГО СВЪРШАТ С ГЕРБ СЕГА ЩЕ ГО ПРОБВАТ 5 ГОДИНИ ПО-КЪСНО С БСП, СЛАВИ ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА. НАСЛУКА.
 31. 31 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3752 Неутрално

  До коментар [#25] от "Hristov":

  "Като гласувал за ИТН" си отмъщаваш перверзно на българите в България. Сигурно си имаш причини, ама това не променя факта с первезието. Вероятно не случайно и в лондонска секция са гласували двама за минута и половина средно

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 32. 32 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  Какви ли ще ги сътвори кралят на чалгата? Как мислите ще ни "спаси" ли?
  —цитат от коментар 1 на Kakva_e_istinata


  Ще гледаме филма "texas chainsaw massacre", с режисьор Тошко. Превод за русофилите:
  "Техаская резня бензинопилем".

  Нямам политически амбиции, мога даже да си го татуирам.
 33. 33 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Подхода на Слави много ми прилича на един друг "феномен" от преди 20 години. Той казваше "Когато му дойде времето"

 34. 34 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2503 Неутрално

  До коментар [#18] от "Х":

  "Джипката" не му пука особено, просто се пробва да подхлъзне чалгаря. И сега ще гледаме шоу как Слави ще се обяснява че вече не иска мажоритарни избори, щом Борисов ги иска. Пълен цирк.

 35. 35 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  До коментар [#8] от "Дария Колев":Не се тревожи.Като гласувал за ИТН , съм доволен от поведението на партията. В същото време, да попитам лидера и най-подходящият според него за премиер Баце къде е? Слави е депутат.А Магнолиев?
  —цитат от коментар 25 на Hristov


  И аз, като съм ходил по проститутки, съм оставал доволен от поведението им.

  Нямам политически амбиции, мога даже да си го татуирам.
 36. 36 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  До коментар [#17] от "emil":Мажоритарен избор е Азис
  —цитат от коментар 22 на дерибеев


  А пропорционален избор е Дани Каназирева. Трябва да се намери компромис. Мисля че може да се почне с 50/50 за да се предпазим от груби грешки. Може дори и 25% да са мажоритарни за да се види накъде са нещата.

  Пълно отричане на резултата от референдума баче си е чиста узорпация. Така някой може да реши че и изборите са вредни.

  ТОВА КОЕТО ХРИСТО И РАДАН НЕ МОЖАХА ДА ГО СВЪРШАТ С ГЕРБ СЕГА ЩЕ ГО ПРОБВАТ 5 ГОДИНИ ПО-КЪСНО С БСП, СЛАВИ ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА. НАСЛУКА.
 37. 37 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2503 Неутрално

  До коментар [#20] от "Zippie":

  И за какво да се появява - той се отказа да е депутат и няма работа в парламента утре.

 38. 38 Профил на Х
  Х
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  До коментар [#30] от "emil":

  И в момента голяма част от политическите сили са популистки. С мажоритарния вот очаквам да имаме само такива.
  Като гледам нивото, изобщо не си правя илюзиите, че народът ще избере нещо читаво.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5692 Любопитно

  До коментар [#8] от "Дария Колев":Не се тревожи.Като гласувал за ИТН , съм доволен от поведението на партията.
  —цитат от коментар 25 на Hristov


  Точно от теб не съм очаквала, изглеждаш разумен човек, но явно съм се лъгала.

  Би ли приел правителство на ИТН с подкрепящи ги/коалиционери БСП и ДПС?

 41. 41 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#33] от "slq84014722":

  Царя ни вкара в НАТО и ЕС. Сега ДееБъ, ИТН, и Мая + тавариш льотчик ще се опитат да ни изкарат оттам.

 42. 42 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 2249 Неутрално

  До коментар [#1] от "Kakva_e_istinata":

  Възможно е, но индиректно - т.е да намалеят избирателите, търсещи поредния месия. Неизбежен е известен период на нестабилност с цел поумняваме и одесняване на населението - да може само да се оправя

  Не ме търсете преди обяд
 43. 43 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2249 Любопитно

  И откога, официално, България ще се преименува на Чалгария?

  (А стихотворението "Аз съм българче", гордо ще стане "Аз съм чалгарче"!)

 44. 44 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4441 Весело

  До коментар [#26] от "дерибеев":

  На Дикме нещо не мога да му вярвам, не ми вдъхва вяра. От партията на Слави вярвам само на Иво Сиромахов, познавам го още като бяхме около 10 годишни. След изборите му честитих, поговорихме, каза ми, че със сигурност телефонът му ще прегрее от оферти. След два дни публикува, че не е истина колко стотици хора са му се обадили и се обяснили в " либов и вечна вярност"...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 45. 45 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3752 Неутрално

  До коментар [#44] от "hamiltonf":

  Аз вярвам на липсата на опровержение, вярвам на новина която липсва в стенвестника....

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 46. 46 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2283 Неутрално

  Да вярваш, че някой ще те оправи, а да не разчиташ на себе си след 30 години си е някаква утопия.
  Прав е колегата и чрез Слави миячите ни на задници си отмъщават на нас живеещите в България. Те са похабени хора и е логично да гласуват за Тошко.
  Но аз лично ще коментирам след 100 дни на евентуално правителство на този парламент .

 47. 47 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4441 Неутрално

  До коментар [#45] от "дерибеев":

  Ами мълчаливи са, нали гледаш за какво става дума. Иво между другото най-често дава информация, макар и завоалирана, но трябва да се чете скрития смисъл зад думите, който аз, специално, разбирам. Ще видим какво са решили в следващите 1-2 седмици.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 48. 48 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  Мажоритарен избор е Азис
  —цитат от коментар 22 на дерибеев


  Прочим, чудесен пример. Сега понеже изборите са пропорционални влезе не само Слави Трифонов, а и още 50 депутата от ИТН, които хората нямат и представа кои са, откъде са ги извадили, кой гарантира за тях и какво възнамеряват да правят 4 години в НС. Ако изборите бяха мажоритарни ИТН щеше да има един депутат защото хората него си знаеха.

  ТОВА КОЕТО ХРИСТО И РАДАН НЕ МОЖАХА ДА ГО СВЪРШАТ С ГЕРБ СЕГА ЩЕ ГО ПРОБВАТ 5 ГОДИНИ ПО-КЪСНО С БСП, СЛАВИ ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА. НАСЛУКА.
 49. 49 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7554 Неутрално

  На ляво да тръгна, на дясно ли?
  Вече не знам на къде.
  На където погледнат очите ми
  всичко краде и краде.
  Как ще ги стигнем американците?
  Че и затминем, кога?
  Еми и аз така се чудя другари
  и след мъглата: "А мъгла".
  Ех, прав беше Тодор Колев, и след мъглата, пак мъгла.

 50. 50 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  До коментар [#37] от "m17":

  И за какво да се появява ...
  —цитат от коментар 37 на m17

  Най-малкото, за да подаде оставката на сегашния кабинет.
  Ама доколкото си го знаем, предполагам, ще прати посредник да регистрира „уважението“ му към институцията Парламент на България.


 51. 51 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  До коментар [#26] от "дерибеев":На Дикме нещо не мога да му вярвам, не ми вдъхва вяра. От партията на Слави вярвам само на Иво Сиромахов, познавам го още като бяхме около 10 годишни. След изборите му честитих, поговорихме, каза ми, че със сигурност телефонът му ще прегрее от оферти. След два дни публикува, че не е истина колко стотици хора са му се обадили и се обяснили в " либов и вечна вярност"...
  —цитат от коментар 44 на hamiltonf


  Да очакваме ли новото обединение да се кръсти "Сиромахофили"?
  Смях в залата!

  Нямам политически амбиции, мога даже да си го татуирам.
 52. 52 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2078 Разстроено

  До къде се докарахме 30 години по-късно...!
  Жална Майка България!!!

 53. 53 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 966 Неутрално

  Пссст бе! Тихо че тошко че ви бийне и че ви резне ръчичките!

  Евроатлантида
 54. 54 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5692 Любопитно

  Трябва да се намери компромис. Мисля че може да се почне с 50/50 за да се предпазим от груби грешки.
  —цитат от коментар 36 на emil


  Не си мисли, че мажоритарната изборна система ще е панацея за проблемите в България. Франция са с тази избирателна система и какво?

  Средствата за реклама ще нарастнат многократно, голите обещания като средна заплата 2400 лева ще стигне до 10000 лева.

  Немската избирателна система е 50 на 50, като всеки избирател има 2 гласа, един за конкретен кандидат и 1 глас за партия. Тук се стига понякога до доста смешни реалности, гласуват за кандидат на ХДС, но втория глас отива за свободните либерали.

 55. 55 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  Да вярваш, че някой ще те оправи, а да не разчиташ на себе си след 30 години си е някаква утопия. Прав е колегата и чрез Слави миячите ни на задници си отмъщават на нас живеещите в България. Те са похабени хора и е логично да гласуват за Тошко. Но аз лично ще коментирам след 100 дни на евентуално правителство на този парламент .
  —цитат от коментар 46 на Да вярваме на истината


  Миячите на задници в чужбина ги мият, в България ги целуват немити.

  Нямам политически амбиции, мога даже да си го татуирам.
 56. 56 Профил на Пламен Михайлов
  Пламен Михайлов
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#1] от "Kakva_e_istinata":

  Чалгария - последната държава в ЕС, която се опитва да избере по-малкото ЗЛО ;-(

  artmosphere
 57. 57 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3752 Неутрално

  До коментар [#44] от "hamiltonf":

  Показателна е номинацията на Митов. Рано или късно ще се реализира. Н. Младенов също "изненадващо" отказа международен пост

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 58. 58 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3752 Неутрално

  До коментар [#52] от "selqnin":

  Докарахме се до " по лесния или по трудния начин" да станем Украйна.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 59. 59 Профил на Turbofan
  Turbofan
  Рейтинг: 1399 Весело

  До коментар [#44] от "hamiltonf":

  /След изборите му честитих, поговорихме, каза ми, че със сигурност телефонът му ще прегрее от оферти. След два дни публикува, че не е истина колко стотици хора са му се обадили и се обяснили в " либов и вечна вярност"/

  И аз така у задръстване псувам - къде майкината си отиват сички тия дебили :)

  Facing Worlds
 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1514 Весело

  "а на "Има такъв народ" - Татяна Дончева"
  Това сега как да го тълкувам? Че от 51 деп,тата ИТН немогат да намерят един за зам. председател? Или че трябва да ги броим като 51+14?
  Ако е така "новите" политици и борци срещу статуквото ще трябва да обяснят дали Татяна Дончева, Манолова и Капон са претърпяли катарсис ала Пеевски... Впрочем нали се сещате, че #Кой? в същност е Манолова... Къса памет или брутална гавра?

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1822 Неутрално

  До коментар [#52] от "selqnin":

  До къде се докараХМЕ ли? Докъде ни докараХТЕ ге/а/рбиджа , имаш предвид! До абсолютна профанизация на обществото , в която глупостта е високо ценена, стига да следваш Вожда..До липса на държавност, на правосъдие, до фасадна демокрация, до държава, превзета от мафията.ДокарахТЕ ни до там, че всяко западно издание започва материалите си с " най-бедната и корумпирана държава в ЕС".Е точно до това положение ни докара ОПГ ГЕРБ и такива като теб.. Въобще не бягай по тъча, доколкото ти си ПРЯКО отговорен за жалното положение на държавата.

  Sic transit gloria mundi
 64. 64 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2283 Неутрално

  До коментар [#55] от "proventuss":

  Тъй тъй.
  Всички видяхме какъв цвят на нацията сте.
  Продължавайте да миете.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1822 Неутрално

  До коментар [#40] от "Дария Колев":

  Не бих приел коалиция на ИТН с ГЕРБ, ДПС и БСП..Непоискана подкрепа не коментирам, доколкото данайските дарове са специалитет на партиите на статуквото..Моя вариант са нови избори.

  Sic transit gloria mundi
 67. 67 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2283 Неутрално

  До коментар [#63] от "Hristov":

  Точно така.
  А преди 15 години България беше първа в ЕС и имаше 0 корупция. Даже един катаджия за цяр не вземане пари. А сега последни.
  Оставка!

 68. 68 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1822 Неутрално

  До коментар [#65] от "Новите Партии в НС са голям КИКОТ":

  Глей кво лошо нещо било демокрацията и парламентарната република, кога паднахме от власт.. Институции, уважение към тези институции нулево.. Изключително жалка история.

  Sic transit gloria mundi
 69. 69 Профил на D04
  D04
  Рейтинг: 670 Весело

  Изправи се! Мутри вън щели да бъдат в близост до най-десните банки. Щеше наистина да е смешно, ако не беше тъжно. Все пак поздравления, 14-те им депутати удържаха и ще съставят парламентарна група. За малко да подобрят рекорда за най-бързо разпаднала се такава - още преди парламентът да започне работа.
  А колкото до разпределението на банките, идеологически отляво надясно трябва да са така:
  БСП–ИСМВ–ДПС–ИТН–ДБ–ГЕРБ (или ГЕРБ–ДБ, макар че са малко фалш десни)

 70. 70 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1822 Весело

  До коментар [#67] от "Да вярваме на истината":

  Демек, да си седим последни, ама да си пазим Тато, опс Баце? Тц, тц , колко мъка има по тоя свЕт...

  Sic transit gloria mundi
 71. 71 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2283 Весело

  До коментар [#66] от "Hristov":

  Бери си нарцисите гледай си 7/8 и си почина малко от форума, че ще полудееш.
  Вие емигрантите ще оправите Бъргария.
  Вярвайте ми!

 72. 72 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 966 Неутрално

  Все още само футболистите от '94 не са се пробвали на тази клета държава!

  Евроатлантида
 73. 73 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3295 Неутрално

  До коментар [#6] от "emil":
  До коментар [#17] от "emil":
  До коментар [#30] от "emil":
  До коментар [#36] от "emil":
  До коментар [#48] от "emil":

  За да можем да обсъждаме мажоритарната система някой трябва да напише нов Изборен кодекс. От А до Я, най-подробно. Как ще делим страната на избирателни райони, какво ще делим - административни единици, жители, избиратели, как ще си оправим избирателните списъци, как ще става издигането на кандидатите, как става финасирането на кампанията им, на колко тура ще бъдат изборите, ако са на два кога има избран на първия, ако няма кой отива на втория, какво става ако избран депутат стане министър, какво става ако избран депутат подаде оставка или почине ит.н, и т.н. Всички тези неща - и не само - този, който предлага мажоритарна система трябва да ни каже как го вижда. Иначе какво обсъждаме?

  За да стане нещо някой трябва да го прави. За да стане мажоритарна система някой трябва да я направи. Тоест отново опираме до това, че трябва да се напише нов Изборен кодекс. Задачата не е непосилна - има откъде да се почерпи информация и примери, просто някой трябва да седне и да я свърши тази работа. Лично аз не разбирам защо Слави Трифонов не я свърши нито преди референдума, нито след, нито досега.

  "Разпореждането" на Борисов парламентарната група на ГЕРБ да започне работа по приемане на мжоритарната избирателна система не нищо друго освен опит за сделка със Слави Трифонов - ти подкрепи правителство с Даниел Митов, ние ще те подкрепим за мажоритарната система.

  Номерът едва ли ще мине. Едно защото такава сделка е неприемлива за избирателите на ИТН, второ защото Слави има всички основания да подозира, че Борисов ще го излъже, трето като се знае законотворческия капацитет на ГЕРБ едва ли може да се очаква някакъв резултат в обозримо бъдеще и най-накрая поради това, което посочвате - не е сигурно дали Слави все още иска мажоритарна система ако е разбрал, че такъв резултат може да постигне само при пропорционална.

 74. 74 Профил на Nikolay Vassilev
  Nikolay Vassilev
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#21] от "palav_nik":

  Напротив!
  Като втора политическа сила би имала доста повече депутати!
  А с НУЛА биха били третата сила (БСП), ДБ (пети) и ИМВ (шести), а за четвъртите (ДПС) евентуално 5 мандата (вж. изборите за ВНС и изборите за НС от 2009г.).
  Зависи обаче, от избирателните райони - при мажоритарен вот те са ЕДНОМАНДАТНИ!

 75. 75 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  До коментар [#48] от "emil":

  Само кабинетен учен може да мисли,че държавата се управлява чрез "система" (на избори)...

 76. 76 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1822 Неутрално

  До коментар [#71] от "Да вярваме на истината":

  Аре да не ми казваш кво да правя, а?Нещо почна да се самозабравяш..

  Sic transit gloria mundi
 77. 77 Профил на Strymski
  Strymski
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Какви ли ще ги сътвори кралят на чалгата? Как мислите ще ни "спаси" ли?
  —цитат от коментар 1 на Kakva_e_istinata


  Смятам , че лично той едва ли би направил каквото и да е свързано с прякото управление на държавата. Достатъчно интелигентен ,за да разбере сложността на тази задача.
  Вероятно ще предложи човек запознат със сложната държавна структура и управлението й , докато той като партиен лидер ще има възможност да дава евентуални насоки относно провежданата политика.

  Мен лично ме притеснява прекомерното му его , но пък току виж се окаже добър коз.
  Нека ми се даде време.

  Правителство ще има и то ще бъде с мандат на ИТН подкрепено от почти всички партии. В някакъв момент може да има лек превес на кадри от БСП , но това не е страшно. За момента може би те имат сравнително добри административни кадри в сравнение с другите .
  ДБ определено ще имат значително присъствие , което би ме зарадвало.

  В общи линии съм оптимист , пък да видим.

 78. 78 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2283 Неутрално

  До коментар [#70] от "Hristov":

  Хахаха.
  Има си обективна икономическа логика. След 1997 година, когато си със 3000 евро по-нисък БВП на човек от Румъния и да станеш ппедпоследен за 24 години си е някаква нова икономическа теория.
  Но понеже в Бълтария има 35% черна икономика и 15 милиарда лева сива практически и обективно сме далече от последното място.
  Със сигурност моят стандарт на живот е по-висок от твоя.
  Та гледай си държавата дето живееш.
  А иначе България е демокрация в политиката. Има избран парламент да излъчва правителство и да управлява. Мене не ме касае. Аз не чакам от държавата и една стотинка:)

 79. 79 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2048 Разстроено

  Тежък ще е предстоящият ден за ГЕРБ. Утре Христо Иванов ще заеме мястото на Иван Костов, а до него ще е Мартин Димитров. След това председателят на Демократи за Силна България Атанас Атанасов ще бъде избран за заместник председател на НС.

  Мъка за тулупите 😞 😞 😞

 80. 80 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2283 Неутрално

  До коментар [#76] от "Hristov":

  Не ти казвам.
  Аз съм демократ. Давам ти човешки съвет.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на Nikolay Vassilev
  Nikolay Vassilev
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#54] от "Дария Колев":

  Да, така е!
  Но в Германия мандатите в парламента се разпределят само на база на "втория глас" (пропорционален за листа) и в разпределението участват само партии, получили 5% от гласовете или ако имат избрани поне 3-ма депутати от едномандатен район (мажоритарен).
  Изборният закон на Германия предвижда 299 едномандатни района за избор и ПОНЕ ОЩЕ ТОЛКОВА по партийни листи (общо 598), но често се случва партия да е спечелила повече мандати от мажоритарни райони и се налага "изравняване". Днешният Бундестаг е от 709 депутати!!!!!
  Другото интересно е, че няма "сбор" между едномандатни и пропорционални (както при нас при 7 ВНС и изборите 2009г.), а тези, които са избрани мажоритарно попълват изцяло спечелите брой мандати (напр. ако партията има право на 14 мандата, а 11 нейни кандидата са спечелили в едномандатен район - те ще запълнят първо тези надата, а остатъка 3 ще се вземе от листата).

 83. 83 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3935 Весело

  До коментар [#67] от "Да вярваме на истината":

  Вярно е че корупцията не е само патент на ГЕРБ, вие само я интитуционализирахте май завинаги !

  klimentm
 84. 84 Профил на Kephy
  Kephy
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  Слави Трифонов ще извоюва пълна победа ако принуди закостенелите и окопали се в пропорционалната система партии да приемат поне 50% мажоритарни избори. За каква демокрация и какви промени говорим ако хората са изразили воля за мажоритарни избори, а татунчовците в парламента си го местят от единия крачол в другия и се правят на настъпани по ушите! След това на Слави повече не му трябва да се занимава с политика.Ще трябва обаче мажоритарните избори да се утвърдят конституционно защото всеки си прави каквото си иска със избирателния закон. Слави не трябва да им се хваща без гаранции.
  —цитат от коментар 6 на emil


  Какво означава "закостенели и окопали се в пропорционалната система". Мажоритарната система изкривява вота и е най-сигурната фаранция за плутократично ъправление

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 85. 85 Профил на Nikolay Vassilev
  Nikolay Vassilev
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#36] от "emil":

  Има такъв вариант - Грузия!
  73 мандата пропорционално и 77 - мажоритарно, общо 150

 86. 86 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1822 Неутрално

  До коментар [#78] от "Да вярваме на истината":

  Ти сериозно ли ги дрънкаш тия дивотии? Съвсем ще ме загубиш..На кое място сме по ваксинация в ЕС? Или пак преди 15 години да гледаме? На кое място сме по чуждестранни инвестиции в ЕС? Или пак тия, от преди 15 години са виновни?

  Sic transit gloria mundi
 87. 87 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1822 Весело

  До коментар [#84] от "Kephy":

  Е чак такава тежка присъда.. Великобритания е с изцяло мажоритарна система...

  Sic transit gloria mundi
 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 576 Неутрално

  "Няма не искам, няма недей
  щом те желая ставам злодей.
  Без не мога и без лъжа
  твойто не - за мене е да."

  Това в Европа се казва "ИЗНАСИЛВАНЕ"

  Това го чака Слави в Хага!!!

 90. 90 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2283 Весело

  До коментар [#83] от "klimentm":

  Не позна. Не съм от ГЕРБ ама вече не са на власт от утре. Можеш да ми викаш, че съм от ГЕРБ.
  А ще видим как корупцията ще изчезне след 100 дни.
  Да дадем време все пак нищо, че съм от ГЕРБ.

 91. 91 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1822 Весело

  До коментар [#81] от "Новите Партии в НС са голям КИКОТ":

  По предписание, не по усмотрение, нали съм ти казвал..

  Sic transit gloria mundi
 92. 92 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3935 Весело

  До коментар [#78] от "Да вярваме на истината":

  Мой познат и той се хвали че не чакал на държавата и е много горд с това! Когато му кажа че чака местният ГЕРБ гаулайтер да му подхвърли поредната поръчка му става криво и не ще да ходим да пием заедно вече!

  klimentm
 93. 93 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5692 Любопитно

  До коментар [#40] от "Дария Колев":Не бих приел коалиция на ИТН с ГЕРБ, ДПС и БСП.
  —цитат от коментар 66 на Hristov


  Значи гласът ти е отишъл нахалост?

  Нови избори докато ГЕРБ се върнат на бял кон? 94. 94 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1822 Любопитно

  До коментар [#90] от "Да вярваме на истината":

  Викаш, некой срал 12 години и сега за сто дни да се почисти...А пристанище в Габрово за другата седмица не искаш ли?И космодрум , до юни?

  Sic transit gloria mundi
 95. 95 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3295 Неутрално

  До коментар [#77] от "Strymski":

  Аз също имам основания да предполагам, че Слави Трифонов няма да се заема пряко с управлението и че ще възложи тази задача на хората от парламентарната си група. Където са не само неговите сценаристи.

  Всъщност основната идея на Слави е, че държавата ни не се управлява добре, защото не избираме читави хора, а не избираме читави хора защото избирателната система ни пречи да го направим. И като решение той вижда смяната на пропорционалната избирателна система с мажоритарна.

  Не е ясно как точно Слави е подбрал своите хора, той по едно време прави някакъв кастинг, от сведенията за кандидат-депутатите стана ясно, че има хора с интересни биографии и опит.

  Не е изключено сега Слави да каже на тези хора "Ето, аз направих каквото можах - вкарах ви в парламента, предполага се, че вие сте читави, а не сте партийни парашутисти. Действайте, направете така, че да докажете, че сте свестни хора, че можете да управлявате - включително и с търсене на коалиции и подкрепа - а с това и да докажем, че сме прави за мажоритарната избирателна система."

  Дали е така и какво ще стане ще разберем много скоро. Може би още утре.

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 97 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5692 Весело

  До коментар [#54] от "Дария Колев":Да, така е!Но в Германия мандатите в парламента се разпределят само на база на "втория глас" (пропорционален за листа)
  —цитат от коментар 82 на Nikolay Vassilev


  Колега, а какво става с първият глас?
  Нещо горното ти твърдение е пълен булшит!

 98. 98 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1822 Неутрално

  До коментар [#93] от "Дария Колев":

  Ако това е критерият, то всеки глас на тези избори е отишъл нахалост..При нови избори/ и това е прогноза/ избирателната активност ще е поне с десет процента по-висока..Ако намерят начин, за толкова кратко време да измислят някакъв тип дистанционно гласуване в чужбина, може да се стигне и до 67-70% избирателна активност. ГЕРБ ще са около 18-20% , ИТН ще са 27-30% , БСП пак около 15-17% , ДПС около 10% , ДБ около 12-13%.. Ако ИМВ влезнат , коалиция ИТН, ДБ и Изправи се , ще има мнозинство в парламента.

  Sic transit gloria mundi
 99. 99 Профил на ZyklonA
  ZyklonA
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Всяка партия ще предложи и зам.-председатели на парламента, като се очаква кандидат на БСП да е Кристиан Вигенин, на "Демократична България" - Атанас Атанасов, а на "Има такъв народ" - Татяна Дончева.

  ;-------------;-;-;-;-;-;----;++--++++&&&-+++(((++--+++++((++-;;-;;
  Глей кво става лапсус след лапсус , нова тв , дневник кой още?

 100. 100 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1822 Неутрално

  До коментар [#95] от "Един препатил":

  Слави отдавна е заявил, че няма да бъде министър председател.Идеята на формацията бе, да даде шанс на млади, образовани българи да поемат управлението.Слави, за разлика от Баце разбира, че не е човека за този пост.

  Sic transit gloria mundi
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK