На живо

Новият парламент: ГЕРБ остана сама срещу всички, докато премиерът си стяга багажа да напусне властта

Новият парламент: ГЕРБ остана сама срещу всички, докато премиерът си стяга багажа да напусне властта

© Цветелина Белутова, КапиталВръщане към принципите на парламентарната демокрация, сериозна промяна на изборните правила, изолация на управлявалата досега партия ГЕРБ и преговори между опонентите ѝ за обединение по конкретни проблеми - с тези заявки беше открито днес 45-ото Народно събрание. Заседанието донесе и първия знак, че е възможно взаимодействие в силно фрагментирания парламент от шест групи - за председател беше избран не кандидатът на мнозинството, а излъчената от втората политическа сила Ива Митева, зад която се обединиха всички останали формации.


Изявленията на партийните лидери потвърдиха очакванията, че животът на парламента ще бъде доста по-кратък от 4-годишния му мандат, като единствена ДПС призова за използване на всички възможности. Най-важната задача се очертават поправките в Изборния кодекс, за каквито настояват всички партии, с изключение на ГЕРБ, и които ще позволят възможните предсрочни избори да се състоят по различни от досегашните правила - дистанционно гласуване, повече секции в чужбина, активна регистрация за изчистване на избирателните списъци, видеонаблюдение при броенето на резултатите и др. Ключовата реформа, която "Има такъв народ" възнамеряваше да предложи - за изцяло мажоритарен избор на депутатите, засега изглежда, че отпада от дневния ред.


Останалите приоритети, около които опонентите на досегашното управление заявиха политическо съгласие, включват нова ваксинационна стратегия срещу COVID-19, мерки за преодоляване на икономическите последици за бизнеса и гражданите от коронавируса и спешно преработване на българската програма за участие в европейския план за възстановяване и развитие след пандемията, от който се очаква България да получи достъп до финансиране от Брюксел.
Единствена ГЕРБ, която има формално, но недостатъчно мнозинство в Народното събрание, заяви готовност за правителство, но то е обречено при декларирания от останалите групи отказ да го подкрепят. Президентът съобщи, че свиква в понеделник (19 април) консултации, за да задвижи конституционната процедура.


Първото заседание на парламента ще се запомни със знаковото отсъствие на министър-председателя Бойко Борисов, който подаде оставката си не в пленарната зала, а в писмо до парламента. Празни останаха и местата за министрите - присъстваха само членовете на Министерския съвет, които са избрани за депутати от ГЕРБ, но те бяха на депутатските банки. В края на деня Борисов избегна изслушване в Народното събрание, като ненадейно обяви, че излиза в отпуск и остави за свой заместник вицепремиера Томислав Дончев.


Хронология на събитията можете да прочетете в статията.

Депутатът и зам.-председател на "Има такъв народ" Тошко Йорданов обяви, че партията не се е отказала от въвеждането на мажоритарен избор на депутати, но искала предложенията ѝ да бъдат въведени при следващи редовни парламентарни избори. Според него сложната политическа ситуация ще завърши с предсрочни избори.


По думите на Йорданов трябва да се променят сегашните 31 многомандатни избирателни райони, като станат 240 едномандатни. Част от тях пък трябва да са за гласуващите от чужбина. "За целта трябва да бъдат изчистени избирателните списъци, да бъде преброено населението, да знаем колко българи живеят в България, колко в чужбина и къде", уточни той.


Повече четете тук.

"Има такъв народ" внесе още в първия ден на новия парламент промени в Закона за политическите партии, в които се предвижда държавната партийна субсидия да стане 1 лв. годишно на получен глас на избори, вместо сегашните 8 лв. При първата си изява от парламентарната трибуна днес Тошо Йорданов от партията обяви, че това ще е едно от първите неща, което политическата сила ще предложи.


Законопроектът вече е в парламентарното деловодство. С него се иска и изменение на държавния бюджет за 2021 г., където сега е уточнена субсидията от 8 лв. От "Има такъв народ" изчисляват, че за година ще бъдат спестени малко над 21 млн. лева.

Две партии официално поискаха ревизия на разходите на кабинета

Депутатите на "Има такъв народ" и "Изправи се! Мутри, вън!" внесоха в парламента проекторешение за създаването на временна комисия, която да направи ревизия на изхарчените от правителството пари в последните 4 години. Те настояват да се провери има ли злоупотреби и нарушения при разходването на средства от Министерския съвет, министерствата, държавните органи, както и от държавните предприятия и дружества с повече от 50 на сто държавно участие.


Под искането са се подписали всички 14 депутати от групата на "Изправи се! Мутри вън!". Те са подкрепени с подписите на 45 от народните представители на "Има такъв народ". Сред тях обаче не се вижда името на лидера на партията Слави Трифонов.

На изпроводяк властта закри и оперативния щаб срещу COVID-19

Малко след като обяви решението на премиера в оставка Бойко Борисов да излезе в отпуска да края на мандата си, правителствената пресслужба съобщи, че е разформирован Националният оперативен щаб срещу COVID-19. Причина не е посочена.


Щабът беше създаден през пролетта на миналата година, когато започна пандемията от коронавируса, с цел да организира и координира действията на властите срещу разпространението на заразата, а начело беше поставен директорът на Военномедицинската академия ген. Венцислав Мутафчийски.


Новият парламент: ГЕРБ остана сама срещу всички, докато премиерът си стяга багажа да напусне властта

© Велко Ангелов


Въпреки че формално не е държавен орган и не се подчинява на правилата за работа на администрацията (включително на публичност на състава му и на провежданите заседания), щабът беше сочен като главен орган в кризисната ситуация и всички решения за противоепидемични мерки бяха взимани от негово име. От есента ген. Мутафчийски видимо беше изтеглен на втори план, след като с промени в Закона за здравето основната роля в управлението на пандемията отиде в ръцете на здравният министър Костадин Ангелов, който от днес е депутат от ГЕРБ.


Статистиката за коронавируса за деня сочи над 2500 новозаразени и 125 починали за денонощие. Обявените за излекувани са близо 3700.

Борисов внезапно взе отпуск преди да бъде извикан за изслушване от депутатите

Новият парламент: ГЕРБ остана сама срещу всички, докато премиерът си стяга багажа да напусне властта
Министър-председателят Бойко Борисов обяви изненадващо, че излиза в отпуск, а от формулировката става известно, че не възнамерява да се връща на поста си до формалното оттегляне на кабинета му.


Решението беше оповестено малко след като стана известно, че Народното събрание ще поиска утре той да бъде изслушан в пленарната зала за работата по Плана за възстановяване и устойчивост на Европейския съюз. За последния си мандат министър-председателят има едва четири-пет появявания в парламента, като отсъстваше дори при смени на министри.


В съобщение на правителствената пресслужба, разпространено този следобед, се казва, че премиерът се оттегля, за да започне "сериозна работа" по подготовката на новото правителство, което ГЕРБ ще предложи в качеството си на най-голямата парламентарна група. "Не искам да нося две дини под една мишница", заявява Борисов във видеозапис, публикуван в профила му във "Фейсбук". Премиерът е показан да говори пред част от министрите, а според правителствената пресслужба това е станало на извънредно заседание на кабинета, за което не беше съобщено предварително.

"Министър-председателят обяви, че възнамерява да работи целенасочено по темата и по тази причина излиза в отпуск, като ще бъде заместван от вицепремиера Томислав Дончев", се посочва в съобщението
По-рано днес за изслушване на премиера по Плана за възстановяване, който трябва да бъде депозиран в Брюксел до края на април, се обявиха повечето от парламентарните групи в новото Народно събрание. Техните искания бяха отправени в отсъствието на премиера, който отказа да присъства на клетвата на новите депутати и наруши традицията да обяви оставката на правителството си в пленарната зала, а обяви, че е депозирал оттеглянето си, със съобщение до медиите. От съобщението на правителствената пресслужба се разбира, че подготвеният от кабинета план ще бъде внесен в парламента, а на групите там ще бъде оставено да решат дали да го променят, или да напишат нов в оставащите две седмици до крайния срок.


Цитирани са само оценки на премиера за новия парламент, сред които новите лица там са "съвсем не са нови". Изявлението на Борисов може да видите във видеото:


Новият парламентарен шеф обяви, че връща достъпа на журналисти до депутатите

Новият председател на Народното събрание Ива Митева заяви, че ще подпише писмо, с което ще върне свободния достъп на акредитираните журналисти кулоарите на парламента при спазване на противоепидемичните мерки заради COVID-19.


Възможността за общуване с народните представители беше силно ограничена от ръководството на предходното Народно събрание - първо с аргумента, че има опасност от заразяване с коронавирус, а впоследствие с отделянето на представителите на медии в специална зала в подземията на бившия Партиен дом и забраната да посещават други зони на сградата. Първото изявление на Митева пред медиите вижте тук.

Мика Зайкова предизвика спорове в социалните мрежи

Поведението на икономиста Мика Зайкова, която отри първото заседание на 45-ото Народно събрание в качеството си на най-възрастния депутат, предизвика противоположни коментари в социалните мрежи.


Повечето потребители отбелязват умерения й тон и чувството за хумор, с които прие неволните грешки при воденето на заседанието, ироничните забележки по политически и икономически теми, както и острия й коментар за решението на премиера Бойко Борисов да не обяви оставката си в пленарната зала, а чрез съобщение до медиите: "Това е или срам, или пренебрежение". Оценките в "Туитър" варират от "Искам като порасна да съм като Мика Зайкова", до "Може ли да я вземем да коментира новините", а във "Фейсбук" преобладава "Зайкова открадна шоуто".


В същото време други потребители я обвиниха заради използвания цитат "земя като една човешка длан" на популярния по време на комунизма поет Георги Джагаров, известен като приближен на тогавашния ръководител на държавата Тодор Живков. Още по темата - тук.

Новият парламент: ГЕРБ остана сама срещу всички, докато премиерът си стяга багажа да напусне властта


След края на първия парламентарен ден част от народните представители на "Има такъв народ" се присъединиха към протестиращите срещу управлението на ГЕРБ граждани пред централния вход на Народното събрание. Всички заедно се снимаха за спомен пред паметника на "Цар Освободител".


"Всеки български гражданин е достоен да застане до своя народен представител", обясни спонтанната среща с протестиращите сценаристът Филип Станев, депутат от "Има такъв народ".

"Демократична България" предлага въвеждане на лустрация за публични длъжности

Хора, които са работили за репресивните органи на тоталитарния режим, да не могат да заемат висши държавни длъжности, предлагат депутатите от "Демократична България" (ДБ) в законопроект за промяна в Конституцията, внесен в парламента. Той предвижда още ограничения за заемане на длъжности в администрацията и на бивши членове в ръководните органи на Българската комунистическа партия.


От коалицията предлагат също промяна в правилата за избор на съдии, назначаването и освобождаването на председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд, на членове на Висшия съдебен съвет и на главния прокурор. В изказването си по време на пленарното заседание лидерът на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов обяви, че една от целите на промените и предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. Повече по темата - тук.

Заседанието е закрито

Първото заседание на 45-ото Народно събрание продължи малко над 4 часа и беше закрито минути след 13 ч., след като бяха избрани председател, зам.-председатели и секретари на парламента и беше формирана комисията, която ще изработи правилник за организацията и дейността на депутатите.


По информация от Мая Манолова следващото заседание ще е утре от 10 ч, отново в историческата сграда на Народното събрание. Тя заяви пред журналисти, че е прието предложението на "Изправи се! Мутри, вън!" утре да гласуват комисия за ревизия на управлението на Бойко Борисов, както и изслушване на премиера в оставка за плана за възстановяване и устойчивост.


Председателят на парламента Ива Митева прочете заявленията за създаване на парламентарните групи в новото Народно събрание и ръководствата им. Ето кои ще са представителите на групите:


ГЕРБ: председател: Десислава Атанасова, зам.-председатели: Александър Ненков, Това Биков, Румен Христов


"Има такъв народ": председател: Тошко Йорданов, зам.-председатели: Виктория Василева, Ивайло Вълчев, Филип Станев


БСП: председател: Корнелия Нинова, зам.-председатели: Атанас Зафиров, Георги Свиленски, Иван Иванов, Кристиан Вигенин, Крум Зарков, Христо Проданов


ДПС: председател: Мустафа Карадайъ, зам.-председатели: Йордан Цонев, Халил Летифов, Хамид Хамид


"Демократична България": председател: Христо Иванов, зам.-председатели: Надежда Йорданова, Цецка Бачкова, Владислав Панев


"Изправи се! Мутри, вън!": председател: Мая Манолова, зам.-председатели: Николай Хаджигенов

Св. Синод уточни, че патриархът не е болен, а в болница за изследвания

Светият Синод разпространи специално съобщение, в което обяви, че главата на Българската православна църква - патриарх Неофит, е в болница "за ежегодни изследвания и лечение". В съобщението изрично се посочва, че му е направен PCR тест за COVID-19, който е бил отрицателен.


По-рано днес, при откриването на първата сесия на 45-ото Народно събрание, председателстващия заседанието депутат Мика Зайкова обяви, че патриархът отсъства, тъй като е болен.


"Светейшият патриарх, както всеки човек на неговата възраст, страдащ от хронични заболявания, които периодично се обострят, е желателно да бъде проследяван в болнична обстановка, поради което, той постъпи за ежегодни изследвания и лечение в болница", се казва в съобщението, а миряните са призовани да вярват единствено на информацията, идваща от Светия Синод.

Избрана е комисията за създаване на парламентарен правилник

Депутатите избраха комисията, която трябва да напише правилника за организацията и дейността на 45-ото Народно събрание. В нея ще има равен брой депутати от всички парламентарни групи, а председател ще е Ива Митева.


Първоначално ГЕРБ предложи начело на комисията да бъде Димитър Главчев - депутат от партията и председател на предишния парламент. Той обаче си направи отвод, след като разбра, че от името на "Има такъв народ" в комисията ще бъде Митева, която преди минути оглави Народното събрание.

Определени са и шестимата зам.-председатели на парламента

Новият парламент: ГЕРБ остана сама срещу всички, докато премиерът си стяга багажа да напусне властта

© Дневник

Без дебати и с единодушие за зам.-председатели на парламента бяха избрани:


Цвета Караянчева (ГЕРБ)
Виктория Василева ("Има такъв народ")
Муккадес Налбант (ДПС)
Кристиян Вигенин (БСП)
Атанас Атанасов ("Демократична България")
Татяна Дончева ("Изправи се! Мутри, вън!")


Гласуването беше едновременно за всички кандидатури. Новите зам.-председатели заеха местата си на трибуната.


Депутатите преминават към технически гласувания - за прилагане на правилника на досегашния парламент до изработване на нов и за начина на гласуване в историческата сграда.

Пред колегите си новоизбраният председател на Народното събрание Ива Митева призова за диалог и връщане към принципите на парламентаризма и правовата държава.


"Вярвам, че правата на личността и нейното достойнство ще бъдат зачитани в това Народно събрание и няма да забравяме, че от нашите действия зависи България да е демократична и правова държава", каза Митева. Тя декларира, че прозрачността и отчетността ще са водещи принципи на парламента.


Всички парламентарни групи поздравиха новия председател. Коя е Ива Митева чете тук.

С гласовете на обединение "всички срещу ГЕРБ" Ива Митева оглави Народното събрание

Новият парламент: ГЕРБ остана сама срещу всички, докато премиерът си стяга багажа да напусне властта

© Дневник

"За" избирането на Ива Митева-Рупчева за председател на Народното събрание гласуваха 163 народни представители - от "Има такъв народ", "Демократична България", БСП, ДПС и "Изправи се! Мутри, вън!". Против нямаше, а въздържал се бяха 75 депутати, от ГЕРБ. В гласуването не участва лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов, който е в изолация заради COVID-19 и по-рано днес положи клетва чрез видеовръзка.


"За" Цвета Караянчева гласува само групата на партията й. От балкона се чу реплика на бившия председател на парламента - юриста Огнян Герджиков, че второто гласуване е излишно, защото вече има избран с нужното мнозинство кандидат.

Лидерът на групата на "Има такъв народ" Тошко Йорданов предложи за председател на парламента Ива Митева-Рупчева и призова депутатите внимателно да проследят разликите в биографията й в сравнение с тази на "прекрасната кърджалийска представителка" Караянчева. Той акцентира на юридическото образование на Митева, както и на специализациите и опита й в работата по конституционни норми и изборното законодателство.


Преди да бъде избрана за депутат от "Има такъв народ" Ива Митева-Рупчева беше директор на дирекция "Законодателна дейност и право на Европейския съюз" в Народното събрание и съветваше правната комисия при писането на законопроектите.


Последва размяна на реплики от трибуната, в която Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри, вън!" призова "да върнем гордостта на Кърджали на мястото й" и допълни, че градът е "известен с поцинкованите си изделия". Чу се реплика "Мутри", която предизвика депутата от ГЕРБ Вежди Рашидов да отговори от трибуната, че не се чувства мутра и на свой ред да нападне Мая Манолова от "Изправи се! Мутри, вън!" с думите, че тя е наричана "сестра Галева".

От името на ГЕРБ Десислава Атанасова предложи за председател на Народното събрание Цвета Караянчева, председател на предишния парламент. Тя прочете кратка биография на Караянчева, включваща техническото й образование, и подчерта, че политическата й дейност е известна публично.


Атанасова акцентира на успехите на Караянчева в Кърджали, където е успяла да "разбие политическото статукво". Тя подчерта познанията й за работата на парламента, а думите й бяха посрещнати със смях от залата. В отговор Атанасова напомни на колегите си, че един път традицията най-голямата парламентарна група да посочи парламентарен шеф и това е завършило зле, намеквайки за краткия живот на Народното събрание по време на кабинета "Орешарски". Тя настоя този път правилата да бъдат спазени.

Първи процедурни схватки в новото Народно събрание

Новият парламент: ГЕРБ остана сама срещу всички, докато премиерът си стяга багажа да напусне властта

© Юлия Лазарова

След подновяването на заседанието парламентарната група на ГЕРБ поиска промяна на правилата за избор на председател и зам.-председателите на парламента, като настоя всеки депутат да обявява как гласува не с вдигане на ръка, а със ставане на крака.


Александър Ненков от мнозинството аргументира предложението с факта, че системата за електронна регистрация и гласуване, не може да бъде ползвана и това не позволява да се вижда коя група как е гласувала по всяко предложение. По думите на Ненков подобен начин на гласуване ще покаже ясно, че опонентите на ГЕРБ са жадни за власт и готови да влязат в съглашение.


Татяна Дончева от "Изправи се! Мутри, вън!" възрази, че и в двата случая става дума за явно гласуване и обвини ГЕРБ, че цели единствено удължаване на заседанието, тъй като гласуването със ставане на крака отнема повече време.


"За" предложението на ГЕРБ гласуваха едва 74 души - депутатите от партията, и то беше отхвърлено. Гласуването върви бавно, тъй като всеки път квесторите преброяват вдигнатите ръце в залата, след което се отчитат гласовете на участващите онлайн народни представители.


По настояване на Александър Ненков водещата заседанието прочете и гласуването но групи по двете предложения.

Парламентът излезе в почивка преди избора на ръководство

След изявленията на парламентарните групи водещият заседанието Мика Зайкова обяви 20-минутна почивка. Веднага след нея народните представители трябва да пристъпят към избор на ръководство на Народното събрание.


Кандидатите за председател са: досегашният - Цвета Караянчева (ГЕРБ), и Ива Митева ("Има такъв народ"). За избор са необходими гласовете на повече от половината от присъстващите депутати, а успехът да се осигурят те ще е знак за възможностите за постигане на консолидация. Според първоначалните заявки се очаква да бъде избрана Митева, зад която да застанат всички политически сили, освен ГЕРБ.


Всяка партия ще предложи и зам.-председатели на парламента, като се очаква това да бъдат: Кристиан Вигенин (БСП), Атанас Атанасов ("Демократична България"), "Изправи се! Мутри, вън!" - Татяна Дончева.

Къде ви е лидерът, дами и господа от ГЕРБ?

"Къде ви е лидерът, уважаеми дами и господа от ГЕРБ, защо се крие?" - с тези думи председателят на парламентарната група на "Изправи се! Мутри, вън!" Мая Манолова се обърна към групата на мнозинството и беше посрещната с дюдюкания-.


Манолова заяви, че никой партиен лидер не си е позволявал да превръща парламента в посмешище, както това е направил Бойко Борисов, и обяви, че парламентаризмът се връща в страната с началото на 45-ото Народно събрание, тъй като е най-важната институция.


От името на групата си Манолова обяви, че ще внесе още утре предложение за създаване на временна парламентарна комисия за ревизия на управлението на кабинета "Борисов" 3. Сред приоритетите на групата, за които ще бъдат внесени законодателни текстове, тя повтори ремонт на изборното законодателство, включително въвеждане на активна регистрация, създаване на нова и справедлива ваксинационна програма срещу COVID-19, въвеждане на нови мерки в подкрепа на бизнеса и семействата в условията на пандемия, както и защита на гражданите от колекторските фирми - една от темите, по които Манолова работи от времето си като държавен омбудсман. Подробности - тук.

Новият парламент: ГЕРБ остана сама срещу всички, докато премиерът си стяга багажа да напусне властта

© Дневник

"Демократична България" е готова на разговори за кабинет с мандата на "Има такъв народ"

Коалицията "Демократична България" обяви, че е готова да влезе в разговори за възможно управление с мандата на втората политическа сила - "Има такъв народ", на базата на общи приоритети.


Новият парламент: ГЕРБ остана сама срещу всички, докато премиерът си стяга багажа да напусне властта

© Дневник


"Мнозинството избиратели, които поискаха промяна, избраха да я възложат на "Има такъв народ". Готови сме да влезем в разговори какво управление може да бъде излъчено с мандата на тази партия. Става дума за политики и смятаме, че това е ходът, който може да бъде предприет", заяви в словото си от парламентарната трибуна съпредседателят на коалицията Христо Иванов. Той допълни, че коалицията е готова да обсъжда и други варианти, ако не се стигне до кабинет на "Има такъв народ", за да може да се работи по важните теми за страната.


Сред приоритетите на "Демократична България" Иванов посочи: създаването на нова програма за масова доброволна ваксинация, комплекс от адекватни икономически мерки за подпомагане на бизнеса, семействата и гражданите, мерки за "саниране на финансовото положение" на страната. По думите му ключова задача е България да започне процедурата по участието си в Плана за възстановяване и устойчивост на Евросъюза и нарече отказа на кабинета "Борисов "3 да внесе българската програма за участие в плана "саботаж".


Сред първите задачи на коалицията Иванов добави възстановяването на ролята на Народното събрание, спешна реформа на изборния процес и на правосъдната система, изчистване и връщане в законността на изпълнителната власт, включително в регулаторните органи, укрепване на суверенитета на държавата - чрез изчистване на службите и чрез осигуряване ан енергийна независимост, премахване на факторите за ограничаване на свободата на медиите. Подробности - тук.

ДПС настоя да се използват всички съществуващи в момента възможности

За "по-пластично управление, което не се материализира в партийни кабинети, водени от партийни лидери," и за използване на възможностите на това Народно събрание настоя в словото си председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.


Новият парламент: ГЕРБ остана сама срещу всички, докато премиерът си стяга багажа да напусне властта

© Дневник

Той посочи, че България се намира в невиждана комбинация от кризи: пандемична, икономическа и институционална, и ако си позволи да добави към нея и политическа криза, ще сбърка много. Карадайъ повтори тезата, че от години в страната са нарушени диалогът, координацията и контролът между властите. и това рефлектира пряко върху държавата.


Според Карадайъ изборите са показали, че суверенът иска нов модел на управление и отношение. и парламентът е длъжен да отговори на това изискване. Той потвърди позицията на ДПС, че ще подкрепи опит за създаване на правителство от новите формации в Народното събрание, ако той следва няколко приоритета: да направи план за излизане от пандемичната криза от CОVID-19 с активна ваксинационна програма и мерки за защита на бизнеса; да промени съставената от сегашното управление програма за участие на България в европейския план за възстановяване и устойчивост; за създаде план за ускорено развитие на страната и за осигури достойно членство в евро-атлантическите структури. Още по темата - тук.

БСП повтори, че няма да влиза в преговори с ГЕРБ и ДПС

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отново декларира, че левицата няма да влиза в преговори с управляващите и няма да подкрепи предложен от ГЕРБ кабинет, но е готова да даде гласове за управление, излъчено от новите формации в парламента - "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри, вън!"


"Не преговаряме със задкулисието за власт и пари. Не преговаряме нито с Бойко Борисов за правителство, нито с ДПС за президент", заяви Нинова.


Новият парламент: ГЕРБ остана сама срещу всички, докато премиерът си стяга багажа да напусне властта

© Капитал


Тя повтори познатите приоритети на социалистите за спешни мерки срещу икономическите последствия от COVID кризата: помощ за малкия и средния бизнес, помощ за домакинствата и младите семейства, преизчисляване на пенсиите. Още по темата - тук.

Фокусът на "Има такъв народ" - нови изборни правила, но без мажоритарен вот

Новият парламент: ГЕРБ остана сама срещу всички, докато премиерът си стяга багажа да напусне властта

© Дневник

В първото си официално изявление след изборите втората по големина политическа сила - "Има такъв народ" се обяви за спешна промяна в Изборния кодекс и правила, по които да се проведат следващите избори.
"Няма какво да се лъжем, че този парламент ще изкара цял мандат", заяви председателят на парламентарната група на партията Тошко Йорданов.
Той допълни, че най-важното, което трябва да свърши сега Народното събрание е ремонт на изборното законодателство - сваляне на ограниченията за гласуване в чужбина, въвеждане на гласуване по пощата, избор на нова Централна избирателна комисия (ЦИК), допускане на видео наблюдение при отчитането на изборните резултати. Йорданов съобщи, че партията ще внесе още днес проектозакон за промени в Изборния кодекс с тези предложения и в Закона за политическите партии, за да може субсидията да бъде ограничена до лев на спечелен на изборите глас, вместо настоящите 8 лв.


На подвикване от залата за въвеждането на изцяло мажоритарен вот - едно от исканията от организирания от "Шоуто на Слави" референдум преди пет години, Йорданов отвърна, че за такава промяна е нужно мнозинство, каквото не вижда в настоящия парламент. Повече подробности - тук.

Новият парламент: ГЕРБ остана сама срещу всички, докато премиерът си стяга багажа да напусне властта

© Дневник

ГЕРБ повтори, че е готова за властта и отново предизвика "Има такъв народ"

В слово от трибуната председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че мнозинството е готово да предложи управление и нападна втората по големина политическа сила - "Има такъв народ". Тя демонстрира самочувствието на управляващите, че са спечелили най-много гласове на изборите, и повтори тезите им от последните дни - че са завършили успешен мандат, че са готови за нов и че евентуални предсрочни избори ще навредят на страната.


"От позицията на опитни във властта ще ви напомня, че често най-нужните мерки са непопулярните.", обърна се към колегите си Атанасова.


Тя потвърди, че ГЕРБ ще предложи състав и структура на ново правителство и това ще бъде "кабинет, който от ден първи може да заработи на високите обороти на сегашното правителство". Тя не пропусна да повтори с какво се гордее досегашното управление: "страната е в Банковия съюз, енергийно независима е, учителите получават в пъти по-големи заплати, а построените магистрали и пътища в мандата са 522 км".


Атанасова предизвика втората по големина група - на "Има такъв народ", да наруши мълчанието си и иронично добави, че е време "зрителите на шоуто да се запознаят с намеренията на втората политическа сила, да видят управленския екип и да чуят нещо повече от лозунги". Като водач на мнозинството в Народното събрание тя предупреди, че предсрочни избори ще задълбочат кризата, а назначаването на служебен кабинет ще доведе до безвремие с висока цена.


Водещият заседанието Мика Зайкова определи словото на Десислава Атанасова като "програмно" и беше посрещната с иронични възгласи и ръкопляскания. Подробности - тук.

Оставката на кабинета: срам или пренебрежение

От парламентарната трибуна Мика Зайкова обяви депозираната оставка на кабинета "Борисов" 3. След прочитането на съобщението, тя коментира отказа на премиера да оповести публично в Народното събрание оттеглянето си с думите: "Това или е срам от вас, депутатите, или е пренебрежение към тази институция. Все пак сме парламентарна република". Думите й бяха посрещнати с ръкопляскания от залата, в които не се включи единствено ГЕРБ.


В залата започват изявленията на парламентарните групи.

Президентът поиска ясна политическа отговорност за новия кабинет

Новият парламент: ГЕРБ остана сама срещу всички, докато премиерът си стяга багажа да напусне властта

© Дневник

Пред Народното събрание президентът Румен Радев обяви, че в понеделник ще свика консултации за съставяне на правителство преди да започне конституционната процедура по връчване на проучвателните мандати.


Той обаче предупреди, че постигането на мнозинството зад ново управление, колкото и да е необходимо, не следва да е математически сбор на гласове, защото безпринципна коалиция може да задълбочи кризата.

Нужни са ясни приоритети, ценностна рамка и граници на възможните компромиси и най-вече - ясна политическа отговорност, която не се крие зад експертите


Румен Радев,

президент


Той подчерта, че ако Народното събрание не успее да излъчи правителство, ще изпълни конституционните си задължения да излъчи служебен кабинет.


При излизането си на трибуната президентът беше посрещнат от пленарната зала на крака и с ръкопляскания. Само депутатите на ГЕРБ на първия ред, сред които председателят и зам.председателите на групата, останаха по местата си. Колегите им на задните редове бяха прави и пляскаха, но постепенно спряха и седнаха. На края на речта на президента един депутат от групата започна да пляска, но бързо получи знак да спре. Пълният текст на речта на президента - тук.

Румен Радев призова за връщане към парламентаризма

В обръщение от парламентарната трибуна президентът Румен Радев призова народните представители да възстановят принципите на парламентаризма в България.


"На вас се пада мисията да възродите парламентаризма. Първият тест ще бъде възстановяването на реалния парламентарен контрол върху изпълнителната власт. Никой не може да ви разменя, продава или отдава под наем, нито да заглушава гласа ви", заяви Радев, препращайки към изявленията на премиера и лидер не ГЕРБ Бойко Борисов, че е готов да "даде 10 - 20 дежурни депутати" за осигуряване на мнозинство за управление на друга партия.

Борисов е изпратил писмо за оставката на кабинета

Докато тече церемонията, пресслужбата на Министерския съвет съобщи на медиите, че премиерът Бойко Борисов е депозирал в парламента оставката на действащия кабинет.


Оттеглянето на действащия кабинет е изискване на Конституцията, но досега министър-председателите винаги са следвали традицията да го обявяват в пленарната зала пред депутатите. Така постъпваше и Борисов, подавайки оставките на първия и втория си кабинет.

За първи път депутати се заклеха дистанционно

По предложение на Виктория Василева от "Има такъв народ" депутатите гласуваха правила за дистанционно онлайн участие в заседанията на колегите им, които подлежат на изолация или карантина заради COVID-19. Възможността за участие чрез видеовръзка беше одобрено единодушно, след което клетвата положиха лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов и още петима народни представители. Тя беше излъчвана на голям екран в пленарната зала.


В залата прозвучаха националният химн и химнът на Европейския съюз.

Новият парламент: ГЕРБ остана сама срещу всички, докато премиерът си стяга багажа да напусне властта

© Юлия Лазарова

Депутатите се заклеха

Народните представители произнесоха клетвата, записана в Конституцията: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се."

Начало на заседанието

Новият парламент: ГЕРБ остана сама срещу всички, докато премиерът си стяга багажа да напусне властта

© Юлия Лазарова

Заседанието започна със слово на най-възрастния депутат - икономическия анализатор от "Има такъв народ" Мика Зайкова. Тя напомни, че България е минала през много битки, но винаги е възкръсвала, "защото нашият народ винаги е намирал правилният път към Възкресението".


Шеговито Зайкова призова депутатите за "усмивки и радост", тъй като заседанието се излъчва пряко по телевизионните канали.

Нека народът да види, че народните представители в 45-ото Народно събрание са хора с добро настроение и хумор. 


Мика Зайкова, ,

председателстваща заседанието


В залата са дипломати от други държави и главният мюфтия. Главата на Българската православна църква - патриарх Неофит, не присъства на церемонията, тъй като - според съобщеното от Зайкова, е болен. От предишните президенти на церемонията присъства единствено Росен Плевнелиев (2012 - 2017 г), а до него са бившите председатели на парламента Огнян Герджиков, Борислав Великов и Михаил Миков.
Отделените за правителството места в залата са празни. Министрите от третия кабинет "Борисов", които са избрани за депутати от ГЕРБ-СДС, са сред колегите си от парламентарната група, а премиерът Бойко Борисов не присъства, след като преди дни обяви, че отказва да се закълне като депутат.

Тече поименна проверка на кворума

Преди откриването на заседанието е необходимо да се провери дали в залата има поне 121 народни представители - необходимият кворум за начало.


Тъй като системата за електронно гласуване, чрез която се правят проверките, беше монтирана миналата есен в сградата на бившия Партиен дом, където депутатите вече заседават, проверката се прави поименно - водещата заседанието Мика Зайкова чете имената на народните представители по азбучен ред, а присъстващите отговарят с "Тук". Проверката ще отнеме поне десет минути. Видео от заседанието можете да гледате тук.

Поне три въпроса чакат отговор

Отговорите на поне три важни въпроса се очакват от първото заседание на Народното събрание:


Мисли ли "Има такъв народ" за кабинет -


до момента партията запазва пълно мълчание за намеренията си, а решението е ключово, тъй като ГЕРБ не може да прокара самостоятелно през парламента избор на правителството, което вече обяви, че ще състави. Всички участници в Народното събрание вече декларираха, че не биха подкрепили кабинет на досегашните управляващи и при тази перспектива скоро втората по големина политическа сила ще трябва да определи кандидат за премиер, на когото президентът да връчи проучвателен мандат за съставяне на Министерски съвет. Изявлението на председателя на парламентарната група на "Има такъв народ" ще е първото след изненадващия изборен резултат на партията.


Ще има ли избран председател в патовата ситуация


в парламента, при която никой от играчите не само няма достатъчно гласове за мнозинство, но е принуден да търси подкрепа от още две или три групи. Засега неофициалните информации сочат като най-постижима кандидатурата на юриста Ива Митева от партията на Слави Трифонов, която досега бе директор на дирекция "Законодателна дейност и право на Европейския съюз" в Народното събрание и съветваше правната комисия при писането на законопроектите. Всяка група трябва да излъчи и зам.-председатели.


Колко дълъг ще е животът на този парламент -


от изявленията се очаква да се разбере дали политическите играчи ще търсят компромис, за да успее парламентът да просъществува и да приеме поне част от заявените от повечето нови играчи законови промени, или конфронтацията ще е твърде силна и ще се върви към нови избори. Според заявките до момента най-широка подкрепа се очертава по поправки в Изборния кодекс, които да облекчат гласуването в чужбина и да гарантират честността на вота в България.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова влизат в парламента

© Велко Ангелов

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова влизат в парламента

Групата на Слави Трифонов пристигна заедно

Депутатите от втората по големина парламентарна група - на "Има такъв народ", пристигнаха заедно с автобус и влязоха в сградата ва парламента от парадния вход. В групата от 50 души е и икономическият анализатор Мика Зайкова, която ще открие заседанието в качеството си на най-възрастния народен представител.


По традиция главният вход се използва от официалните гости на церемонията по откриването на Народното събрание - президента и вицепрезидента, дипломати, представители на вероизповеданията и др, докато народните представители използват служебния вход откъм храма "Св. Ал. Невски".

Новият парламент: ГЕРБ остана сама срещу всички, докато премиерът си стяга багажа да напусне властта

© Велко Ангелов

Номинираният за премиер: ще е трудно, но ще направим възможното

На влизане в Народното събрание Даниел Митов, предложен вчера от управляващата партия ГЕРБ за нов министър-председател, прогнозира, че съставяне и осигуряване на подкрепа за бъдещо правителство в парламента ще е трудно. Той обаче увери, че ще бъде направено всичко възможно, за да бъде осигурено управлението на страната.
"Това е достойното поведение, което дължим на избирателите си като най-голямата политическа сила след изборите - експертен кабинет, който да преведе държавата през кризата", заяви Митов.
В отговор на въпрос той заяви, че се чувства напълно подготвен за премиер и добави, че е в политиката от 20 години.

Представители на една от новите групи в парламента - тази на "Демократична България", показаха в социалните мрежи как отиват на работа с градския транспорт. На снимката са депутатите Албена Симеонова, Владислав Панев, Иван Велов и Борислав Сандов от "Зелено движение".

Малоброен протест посреща депутатите

По утвърдила се в последните години традиция, протест посреща депутатите при първото им влизане в Народното събрание. Пред паметника на Цар Освободител - срещу централния вход на парламента, откъдето влизат официалните гости на церемонията, има група хора със свирки, плакати и знамена. Те скандират срещу управлението на ГЕРБ и Бойко Борисов. От мегафона се чуват призиви за служебен кабинет и викове "Борисов е позор, съд и затвор" и "Бойко - криминал, стига си ни крал". По информация на "Нова телевизия" това са част от участниците в летните антиправителствени протести, зад които стояха и част от днешните депутати - от групата "Изправи се! Мутри, вън!".

В новото Народно събрание ще има шест парламентарни групи, най-голямата от които е на досегашната управляваща партия - ГЕРБ. Нейните места обаче са крайно недостатъчни за постигане на мнозинство от 121 гласа, осигуряващо прокарването на решения. Това означава, че за да функционира изпълнителната власт, ще е нужно или съставяне на управляваща коалиция от няколко формации, или осигуряване чрез преговори на мнозинство по всеки важен въпрос.

Първото заседание ще бъде в историческата сграда на Народното събрание, а не в новата - в бившия Партиен дом, където депутатите заседаваха от септември досега. Предложението за това е на втората по големина партия - "Има такъв народ", и беше подкрепено от всички останали формации, с изключение на управляващата партия ГЕРБ.


Според конституционните правила заседанието ще бъде открито от най-възрастният народен представител - това е икономическият анализатор Мика Зайкова от формацията на тв водещия Слави Трифонов.

Новият парламент: ГЕРБ остана сама срещу всички, докато премиерът си стяга багажа да напусне властта

© Юлия Лазарова

В 9 ч. тази сутрин е свикана първата сесия на 45-ото Народното събрание, избрано на редовния парламентарен вот от 4 април. Новите 240 нови народни представители ще положат клетва, след което президентът ще направи от трибуната обръщение към народа и депутатите. След него лидерите на политическите формации, участващи в парламента, ще направят изявления за целите и намеренията си в този парламент.


На това заседание трябва да бъдат избрани председател и зам.-председатели на Народното събрание. По-късно през деня се очаква да бъдат сформирани и парламентарните групи, което ще позволи началото на конституционната процедура по съставяне на правителство, според която президентът връчва проучвателен мандат на определен от най-голямата група кандидат за министър-председател.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK