На вас се пада мисията да възродите парламентаризма

Необходими са решителни действия за демонтаж на отхвърления от избирателите управленски модел.

© Цветелина Белутова, Капитал

Необходими са решителни действия за демонтаж на отхвърления от избирателите управленски модел."Дневник" публикува пълния текст на обръщението на президента към народа и 45-ото Народно събрание в първия му парламентарен ден.


Уважаема г-жо Зайкова,


Уважаема г-жо вицепрезидент,
Уважаеми г-н председател на Конституционния съд,


Уважаеми народни представители,


Уважаеми министри,


Уважаеми представители на съдебната власт,


Уважаеми представители на религиозните общности в Република България,


Ваши превъзходителства,


Уважаеми президенти и председатели на Народното събрание,


Дами и господа,


Скъпи сънародници,


Първо искам да се обърна към вас, народни представители, и да Ви поздравя с високоотговорната мисия, която българските избиратели възложиха на вас - да представлявате народа, да отстоявате неговите права и интереси, да сбъднете неговите въжделения.


За мнозина тук това е първа изборна длъжност. Винаги ще се намери някой, който да Ви упрекне в липса на опит. Чувах същото, когато се впуснах в президентската надпревара през 2016 г. Чувам го и до днес. Това не бива да Ви обезсърчава. В политиката някои наричат опит своите грехове и изкуството да остават безнаказани. Да търгуват с обществения, дори с националния интерес, в името на своето оцеляване. С вота си избирателите отхвърлиха това разбиране за политиката. Те поискаха нови хора. Избраха вас.


Никой не е безгрешен, но онези, чието политическо битие започва сега, имат шанса да запишат тъкмо на общественото поприще една красива глава в своите биографии. Затова приемете липсата на опит като възможност. В тази зала има достойни политици с парламентарно минало, които в предишните мандати отстояваха парламентаризма. Уважаеми госпожи и господа, от вас зависи новото Народно събрание да заработи професионално и почтено.


Вие наследявате една институция в дълбока криза. Миналото Народно събрание абдикира от действения парламентарен контрол. Системно се прилагаха процедурни техники за избягване на общественото обсъждане. Утвърди се порочната практика законопроектите на изпълнителната власт да се внасят от групи депутати, за да не се ангажира политическата отговорност на кабинета. Ключови закони се изменяха чрез преходни и заключителни разпоредби тихомълком в други закони, които не са в центъра на общественото внимание. Правният нихилизъм на 44-ото Народно събрание достигна своя апогей, когато мнозинството реши да печели време под предлог нова конституция. Благодаря на онези от вас, които спряха това политическо и юридическо недоразумение.


Често налагах вето, но рядко, за съжаление, аргументите ми имаха оздравителен ефект. Време е да приемем, че президентското вето не е акт на война с парламента, а инструмент за усъвършенстване на законите.


Всичко изброено доведе до исторически срив в доверието към най-важната институция в парламентарната република - Народното събрание. На вас се пада мисията да възродите парламентаризма. Първият тест за вашия успех ще бъде възстановяването на реалния парламентарен контрол върху изпълнителната власт. Никой не може, Вие го знаете добре като народни избраници, да Ви разменя, продава или отдава под наем, нито да заглушава гласа Ви. Вие носите свободната воля и доверието на хиляди избиратели и не може да бъдете крепостни на никой политически лидер. Никой няма правото да оскърбява Вашето лично достойнство, освен ако Вие самите не му позволите.


45-ото Народно събрание се свиква в сложно време. То е израз на месечните протести и на общата воля за промяна. Всички виждаме, парламентът е фрагментиран и някои от вас, както и мнозина анализатори, вещаят кратък живот на 45-ото Народно събрание. Времето ще покаже какъв ще е той и това зависи изцяло от вас. Но колкото и да трае, пред парламента стоят отговорни и неотложни решения.


Първото е по съставянето на правителство. Кризата с Covid-19, фалитите, бедността, неотложната актуализация на бюджета, преодоляването на драстичното изоставане по всички важни показатели в Европейския съюз, необходимостта от интензивна модернизация на страната, изискват оперативни решения. Още в понеделник ще проведа консултации с парламентарните групи за съставяне на правителство.


Постигането на управляващо мнозинство, колкото и да е необходимо, не следва да бъде математически сбор от гласове, защото безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата. Знаете максимата, че когато всички са в управлението, народът е в опозиция. Нужни са ясни приоритети, ясна ценностна рамка, ясни граници на възможните компромиси и най-вече ясна политическа отговорност, която не се крие зад фигурите на експерти.


На изминалите избори българите престанаха да викат неволята и заявиха волята си за промяна. Дъждът и страхът от пандемията не спряха милионите избиратели да дадат гласа си. Хиляди сънародници зад граница пропътуваха стотици километри и чакаха с часове, за да заявят своята ангажираност към бъдещето на Родината.


Уважаеми госпожи и господа народни представители,


Време е!


Независимо какъв ще е ходът на консултациите и мандатите за съставяне на правителство, парламентът трябва да предприеме незабавни действия за реформа на изборния закон. На проведените при мен в рамките на година и половина консултации, в които някои от вас участваха, бяха отправени редица предложения, включващи 100% машинен вот, видеонаблюдение, изсветляване работата на изборната администрация, справедлив достъп на медиите до изборната кампания, повече избирателни секции и осигуряване на дистанционно гласуване за сънародниците ни в чужбина - в началото по пощата, а в перспектива и електронно. Дължим го на унизените членове на избирателни комисии, принудени да чакат с денонощия, натъпкани в зали и автобуси. Дължим го на нашите сънародници зад граница, които с ентусиазъм ни показаха, че за тях България е не само родно място, не само минало, но и Отечеството, в което хиляди мечтаят да се завърнат.


Историческият момент, в който се намираме, поставя този парламент пред мисията да предприеме дългоочаквани промени за постигане на най-важната непосредствена национална цел - укрепване на държавността. Необходими са решителни действия за демонтаж на отхвърления от избирателите управленски модел, за утвърждаване на върховенството на правото, неутрализиране на задкулисието, пресичане на корупцията, връщане на гражданите в управлението. Без постигането на тази цел, всякакви нови управленски конфигурации и техните икономически и социални политики ще продължат да са обречени на провал, а България да се бетонира на последните места в Европейския съюз по стандарт и качество на живот.


Ключова стъпка по този път е излъчването на нов тип управление - синтез на почтеност и компетентност. Моралните качества, културата и професионализмът на управляващите, които всички очакваме Вие възможно най-бързо да излъчите, ще бъдат от решаващо значение за връщането на доверието в институциите, за извеждането на страната от кризата и за пълноценната ни европейска интеграция. Считам, че ще бъде силен знак, ако Вие - политическите сили, на които българите дадоха своето доверие, постигнете консенсус за формулиране и прилагане на Пакт за почтеност и компетентност относно на номинираните за високи управленски длъжности.


Неотложно е и приемането на промени в нормативната база, които да гарантират гражданските права, ефективно правосъдие, отговорна и почтена прокуратура, реално разделение на властите, прозрачен и предвидим законотворчески процес, безкомпромисно преследване на корупцията, засилване на защитата на собствеността и на честната конкуренция.


Обществото ни очаква осезателно разширяване на механизмите за прозрачност и отчетност на управлението. Мисля, че е крайно време парламентът да поеме по-осезаем контрол върху харчовете на изпълнителната власт и особено върху безогледното пилеене на грижливо отглеждан бюджетен излишък. Нека се даде и по-голям шанс на общините за икономически и социален подем чрез финансова децентрализация и повишени административни права.


Възстановяването на държавността, народовластието, справедливостта и борбата с корупцията са немислими без свободни медии и независима журналистика. Благодаря, че медиите днес са тук. Надявам се да се гарантира свободата на медиите чрез прозрачност на медийната собственост, финансова независимост на обществените медии от изпълнителната власт и поддържането на високи професионални и етични стандарти. Това следва да бъде сред основните приоритети на този и на всички следващи парламенти. Старото Народно събрание изолира журналистите и се надявам вие да поправите тази грешка.


Убеден съм, че без приоритетното реализиране на промените за укрепване на държавността, които изложих пред вас, България не може да разгърне своя огромен потенциал, който съм убеден, че всички вярваме, че тя има. Те са неотменимият фундамент, върху който следващите правителства ще могат да разгърнат съзидателни политики във всички области на обществено-икономическия живот.


Имаме нужда от пълноценен дебат за препятствията пред развитието на страната ни и тяхното преодоляване, за обхвата и нивото на националните ни амбиции, за целите по пътя ни към демократична, модерна и европейска България и за начина на тяхното постигане. Искам да Ви уверя, че като държавен глава съм готов да участвам в този дебат и да работя съобразно конституционните ми правомощия, за да изведем заедно страната ни по пътя към тези национално значими цели.


Очаквам парламентът да вземе отношение и по Плана за възстановяване и устойчивост. Очаквам този план, така важен за страната ни, да отчете и редица рационални предложения и да покаже по-високо ниво на национални амбиции за решителна модернизация на страната ни.


Уважаеми народни представители,


В заключение съм длъжен да заявя: В случай, че Народното събрание не успее да излъчи правителство, ще изпълня конституционните си задължения да назнача служебен кабинет.


Пожелавам ви, на всички вас, да запишете имената си в историята на България със справедливи закони и доблестно служение на Отечеството.


На добър час!


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2212 Неутрално
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1903 Неутрално

  Малко то слушах, но нямам желание да чета поучения от човек, подготвящ преврат.

 4. 4 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5593 Любопитно

  Кампанията за президентските избори беше открита днес, от трибуната на новия парламент.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 5. 5 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1822 Неутрално

  Много точна реч на Президента.

  Sic transit gloria mundi
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1822 Весело

  До коментар [#2] от "Алла Теофиловна":

  Институция?! Боже, боже...А преди него Тато, нал тъй?

  Sic transit gloria mundi
 8. 8 Профил на fnd38686576
  fnd38686576
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Както и да го въртите, Борисов беше, е и ще си остане най-авторитетната ИНСТИТУЦИЯ в България. Самото му отсъствие от Парламента при откриването на този мутрокомунистически цирк деградира сборището до невъобразимо ниски нива, независимо от присъствието на ушатия руски резидент и целият катун около него.Уви, от тук до изхвърлянето ви с павета остават броени дни!
  —цитат от коментар 2 на Алла Теофиловна


  Алла е изпратена от ссср да подкрепя герп

 9. 9 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2988 Весело

  Буци подаде ли оставка, или пак открива нейде някой капак на шахта?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 11. 11 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  Слушах му речта, действа по-добре от кафе, толкова празни речи държи тоя човек, че ми е чудно, как нямаше заспали. И говори за капацитета на българите, когато 90% от "капацитетите" в парламента, не знаят как да си носят маската.

 12. 12 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1760 Весело

  ............аааааааа.........!!!!!?????!!!!!!.......ГЕНЕРАЛЕ.......!!!!!.........Прави служебен КАБИНЕТ..........то се видело на къде вървят нещата........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 13. 13 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2988 Весело

  Давам идея. Парламентът да привика Буци като министър предЦедател на парламентарен контрол.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 14. 14 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2011 Разстроено

  С тези "партии" и с тези "депутати"- горкото "възраждане" на родният парламентаризъм!!!

 15. 15 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2517 Неутрално

  "Никой не може, Вие го знаете добре като народни избраници, да Ви разменя, продава или отдава под наем, нито да заглушава гласа Ви. Вие носите свободната воля и доверието на хиляди избиратели и не може да бъдете крепостни на никой политически лидер."
  Да започнем първо със забраните да се публикува във ФБ и да се дават интервюта на журналисти. Свободата Санчо!!!

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 16. 16 Профил на Borko
  Borko
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Руските слуги са се активизирали отново.

 17. 17 Профил на Тошо Кочев
  Тошо Кочев
  Рейтинг: 1512 Любопитно

  Ма той парламентаризъма да не е умрел като комунизъма и пролетарският интернационолизъм?🙉

  Много съм прост
 18. 18 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5464 Неутрално

  Руският превратаджйя обиди депутатите, с което и техните избиратели.
  Освен това се опита да им наложи дневен ред, което е извън конституционните му правомощия.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 19. 19 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2558 Неутрално

  Ма разбира се, че ще я възродят. Ето и кака Мика бди на поста.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 20. 20 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 778 Любопитно

  Това форум буквално е пълен с герберски тролове. Нещо да кажете за това обръщение: "Взех решение да се оттегля и от двете места в парламента, за които ме избраха, за да им завра чекмеджета, компромати в задният двор. Щели да правят комисия, народът направи комисия. Народът постави мен и Герб на първо място"....
  Едно е да си мутра-простак, съвсем друго е да си бил летец, при това Генерал.

 21. 21 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3592 Весело

  До коментар [#2] от "Алла Теофиловна":

  Дори и бидейки непукист, да сложиш руско име да громиш " ушатия руски резидент и целият катун около него" си е Севда отвсякъде

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 22. 22 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1880 Неутрално

  Да се пробутва Резидента като някакъв свестен е позор.

  Анатема на комунизма!
 23. 23 Профил на fnd38686576
  fnd38686576
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Руският превратаджйя обиди депутатите, с което и техните избиратели.Освен това се опита да им наложи дневен ред, което е извън конституционните му правомощия.
  —цитат от коментар 18 на Петър Самсонов


  Самсонов е съветска фамилия

 24. 24 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2226 Разстроено

  До коментар [#2] от "Алла Теофиловна":

  ++ Но зрелището как лумпените все още крещят и очаквам да мятат риба, домати, екстременти... Те не са разбрали че са в парламент, мислят, че са на площада за да осират всичко.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 25. 25 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2226 Разстроено

  До коментар [#18] от "Петър Самсонов":

  Нима си очаквал друго от червения президент?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 26. 26 Профил на lemans
  lemans
  Рейтинг: 147 Неутрално

  След изборния кодекс предлагам хората на Слафчу да гласуват закон за забрана на Ковид 19 , следван такъв с който минималната заплата става 3000лв !И така с песни , танци и гюбеци напред към светлото бъдеще и възраждане на парламентаризма ! Суверенът - "мъдрият" български народ (дето си хвърля боклука през прозореца и в реката) така реши - нека така да бъде !

 27. 27 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  До коментар [#2] от "Алла Теофиловна":

  Бойко не е ИНСТИТУЦИЯ.
  Институция е постът, който заема последните десетина години.

  А отсъствоето му от откиващата сесия на парламента, какъвто и да е той, показва неуважение към ИНСТИТУЦИИТЕ в България.

  Да наречеш мутрокомунистически парламент, в който има 6 партии, включителни и бойковата най-много, е проява на невежество.

  А самия Бойко да не припознаеш като МУТРА означава, че сте ТРОЛ, Алла Теофиловна.

  п.с. Интерсно име са ви дали. Обикновено троловете са xyz689745213

 28. 28 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 606 Неутрално

  До коментар [#2] от "Алла Теофиловна":

  След записите от спалнята му Борисов не е вече никаква институция. И изтърпя последните месеци поради едни ангажменти дето беше поел към едни господа североизточ от нас. То затова и обикаляше страната, като за последно. Та, хайде по полека с големите думи.

 29. 29 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  Прегръдките между пРезидента и партиите на "промяната" започват.
  Резултат - Пременил се Илия пак в тия.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 30. 30 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  Дневник , определете са какви сте. Често ни ощастливявате с това какво е казал пРезидента, г-жа Нинова, г-жа Манолова.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Прави ми впечатление в речта се ползват думите Родина и Отечество. Ще ми се вместо тези псевдо патриотически заклинания, колкото и епично да звучат, да се ползва просто името - Република България. Това е достатъчно.

 34. 34 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Речта беше добре, но прекалено дълга.

 35. 35 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Речта беше добре, но прекалено дълга.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 447 Неутрално

  До коментар [#33] от "skeptichen":

  Хаха, много те дразнят тези думички, нали?

 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7066 Неутрално

  Радев ми направо приятно впечатление, Говори спокойно и гладко, без да чете и без да се прави на велик.

 39. 39 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Фигурантът пак нещо си е въобразил.

 40. 40 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  Направо се разплаках :)

  Ще възраждаме една говорилня :)

  Ма няма лошо на който му се говори да говори :)

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1777 Весело

  Другари! Още малко електорална тежест и ще катурнем статуквото!:
  https://tinyurl.com/2p84y98e

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 44. 44 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2797 Неутрално

  Едно от хубавите неща, които се случиха на тези избори, е качването на джипа на трупчета.

  Няма повече да живея с мисълта, че ни управлява човек, спящ с пищов до възглавницата върху шкафче, пълно с пачки по 500 долара.

  И да си представям сквернословията, излизащи от пияната му уста, докато се хвали как се отнася към западните ни партньори, от които проси пари.

  Това унижение ми идваше твърде много.

  Както съм казвал, аз не завися в никой аспект от живота си от Бойко Борисов или от онзи, който ще дойде на негово място. Неодобрението ми към него почива на чисто морално-естетически съображения.

  След като знам, че е подал оставка, довечера (котано свърши работният ми ден) с удоволствие ще си налея чаша Ноб Крийк и ще послушам оркестъра на Дюк Елингтън.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 46. 46 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2797 Неутрално

  До коментар [#28] от "Vassil Stoychev":

  "След записите от спалнята му Борисов не е вече никаква институция."

  Написах горния си пост, преди да прочета вашия. Напълно съм съгласен, добре казано!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 47. 47 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5382 Неутрално

  Още в понеделник ще проведа консултации с парламентарните групи за съставяне на правителство.
  ***
  Тоя не си дава много зор. Днес е четвъртък. Утре какво ще прави? И какво пречи консултациите да са събота и неделя?

 48. 48 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5382 Неутрално

  Радев ми направо приятно впечатление, Говори спокойно и гладко, без да чете и без да се прави на велик.
  —цитат от коментар 38 на Роси


  Мда. Имаше предостатъчно време да наизусти речта и да тренира жестове пред огледалото. Под вещото ръководство на Деса.

 49. 49 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5382 Неутрално

  Дефилето на омразата и озъбената посредственост, излъчвано на живо от парламента, е изпитание за нравствеността.
  Интелигентен, здравомислещ човек там място няма.
  Унижение е ГЕРБ да предлага правителство и изобщо да участва в дебати с бабикянчетата и селските робеспиери от учиндолската партия. Преоблечени като погребални агенти.
  Допускам, че определени хора с умствен багаж и проевропейски ценности от БСП и ДПС също се чувстват унизени.
  Сега е времето да го покажат, утре ще е късно.
  Пълен бойкот на необолшевишкия цирк, в който Мика Зайкова цитира Георги Джагаров! Пълен бойкот на мутрочалгата! Оставете ги да се удавят в собствената си злоба! Излезте сред хората и ги стягайте за съпротива!
  Българската демокрация е подложена на тест, в плен сме на старото зло. Комунизмът вампиряса.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 55. 55 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1479 Неутрално

  Възрожденецът.

  С дрона.

  Напомня на селянинът с колелото. Български игрален филм, който отдавна сме гледале.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 57. 57 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  До коментар [#44] от "Norman Granz":

  Объркал си се :)

  Джипа тръгва след 2-3 седмици коги има ново правителство и Баце вече е никой. :)

 58. 58 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3088 Неутрално

  Да се поучим от парламентаризма в Русия!

 59. 59 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Как ще стане? Заедно с червените боклуци ли? БКП/к/ и ДПС трябва да се забранят.

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 61. 61 Профил на Делян Ковачев
  Делян Ковачев
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Президентската институция в България има само 30 годишен опит и има много малко власт.

  Единствено подлизурковци могат да сервилничат на тази институция и то защото правят сравнение с държави като САЩ където наистина тази институция е силна. В Русия например президента също е силен, но и там опитът е лимитиран до последните няколко десетилетия. В България това не е така просто защото това ни е историята.

  Не казвам, че не трябва да уважаваш президентската институция, но например в момента имаме бившо БКП което съвсем сваля имиджът и. Така че не се прехласвайте толкова по тази институция.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 63. 63 Профил на Лявата ръка на мрака
  Лявата ръка на мрака
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#20] от "save_knforest":

  Като слушам Радев му давам IQ около 130-140, като слушам Борисов и особено езика който ползва, IQ около 100. Интересно ще ми е да чуя и други предположения по тоя въпрос. Интересно също ще е Радев да го го предизвика да си измерят интелигентността, ама тогава Борисов ще включи джипа на задна.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 65. 65 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 1593 Неутрално

  "..........В заключение съм длъжен да заявя: В случай, че Народното събрание не успее да излъчи правителство, ще изпълня конституционните си задължения да назнача служебен кабинет."

  Голям мерак за това служебно правителство.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 68. 68 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Много точна реч на Президента.
  —цитат от коментар 5 на Hristov


  Велик Радев, велик.😁😁😁

 69. 69 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Това форум буквално е пълен с герберски тролове. Нещо да кажете за това обръщение: "Взех решение да се оттегля и от двете места в парламента, за които ме избраха, за да им завра чекмеджета, компромати в задният двор. Щели да правят комисия, народът направи комисия. Народът постави мен и Герб на първо място"....Едно е да си мутра-простак, съвсем друго е да си бил летец, при това Генерал.
  —цитат от коментар 20 на save_knforest


  Велик Радев, велик Путин.

 70. 70 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 354 Неутрално

  Както и да го въртите, Борисов беше, е и ще си остане най-авторитетната ИНСТИТУЦИЯ в България. Самото му отсъствие от Парламента при откриването на този мутрокомунистически цирк деградира сборището до невъобразимо ниски нива, независимо от присъствието на ушатия руски резидент и целият катун около него.Уви, от тук до изхвърлянето ви с павета остават броени дни!
  —цитат от коментар 2 на Алла Теофиловна


  Алче деградацията е на тези които не разбират че са ""мутри """"прости им господи те не разбират"""!Веждичката се изтъпани обиден да пита къде се виждат мутри в парламента?Накратко що е това мутра и трябва ли да е непременно с бухалка в ръка !най достъпната формулировка е когато индивида действа от позиция """ПРАВОТО НА СИЛАТА /чрез власт пари или друго/В УЩЪРБ НА СИЛАТА НА ПРАВОТО""!Май през тази призма ще се открият доста мутри и в парламента !И все пак ""ПРОСТИ ИМ ГОСПОДИ""И АЗ СЪМ ПРОСТ И ВИЕ СТЕ ПРОСТИ ЗАТОВА СЕ РАЗБИРАМЕ ЧЕ МЕЖДУ НАС НЯМА МУТРИ""

 71. 71 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1833 Неутрално

  След записите от спалнята Борисов не е никаква институция. Естествено, че не е, институция е МС, но защо след записите от спалнята му. Чекмеджето с ментета ли? Или неясния силует на Мата Хари. И защо МС да не бъде институция след въпросния запис. Ами , примерно, ако излезе видеозапис цели две матахарита за друг държавен мъж, при това не силуети, а истински?

 72. 72 Профил на Синдбад-мореход
  Синдбад-мореход
  Рейтинг: 679 Неутрално

  До коментар [#18] от "Петър Самсонов":Нима си очаквал друго от червения президент?
  —цитат от коментар 25 на chichka


  Проблема е не само в цвета му , а в държавата на която служи! Най -жестокия пробив на съветската агентура в България!

  легендарный купец, моряк и путешественник, попадавший во множество фантастических приключений
 73. 73 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#37] от "ygo11542256":

  Излишен патос, нищо повече.

  Няма нужда да деконструирам понятието - едно е да говорим за отечество, друго за републиката ни.

  Ние сме граждани които трябва да осъзнават и отстояват правата си за да ги запазят и да живеят в страна в която имат глас. Гражданската форма на управление се нарича РЕПУБЛИКА. Това е върховното постижение на нашия народ, че има република а не живее в някаква форма на авторитарно управление.

  И нека се напомня че сме в република, за да стимулира това хората да формират свое мнение, да го изразяват и отстояват правата си да избират.

  Заклинанията с отечество и родина се ползват от тоталитарни режими когато не се разчита на лоялност към страната заради правата които тя ти дава и гласът който имаш в управлението и, а просто защото си роден там (когато се говори за отечество и родина). Така че не е достатъчно просто да съществуваме в безправие както в НРБ, защото свободата е висшата човешка ценност която се реализира в условията на демокрация и нашата република е формата която сме избрали за реализирането на това.

  Така че ползването на израза република подчертава факта че сме граждани с права, а не просто крепостни които са родени тук и затова дължат някаква лоялност.

  Разликата в тази лексика е като разликата в духа на времето между 1930те и 2000те години. Надявам се да я разбирате защото в нея е кодирана свободата и правата които имате днес.

 74. 74 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Чебурашката умно говори. И Курнелия пали свещ в църквата. И двамата са московски мурзилки.

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 75. 75 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Изключителен добър Борисов.
  Достатъчен е един поглед на новия Парламент.
  Другите са палета в сравнение с него.
  Да не говоричм, че първа точка от зачеркването на демокрацията вече направиха.
  По правилник Председател на Парламента се избира от партия или коалиция, която има най-висок вот.
  Всички протестъри плюха на това и избраха друг.
  Самият факт, че започват така още от първия ден не говори добре за тях.
  Държат се като овчарите взели властта на 9ти септември.
  Дано не съм лош пророк, но да не стане така, че в сравнение с тях Борисов да ни се види демократ. Въпреки оплюването му от години.

 76. 76 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Ами истина е - къде се виждат мутри в Парламента?
  Комунистите дойдоха на власт с обещанието да изхвърлят от властта собствениците на фабрики. И се започна една безкрайна вахканлия.

  Презинетът, който има авторско право върху фразата - Мутри вън - не се посвени само седмица след като я изрече, да се снима с най-знаковата мутра на БСП - Гергов.

  Мая и тя надига глас срещу мутрите, но и преди, когато се канддидатира за кмет Божков беше този който и плати кампанията. Сега също докато залягаха по барикадите Божков ги финансира, плати им яйцата, рибата палатките и всички останали "екстри" Но иначе се бият в гърдите какви са борци срещу мутрите.
  Изобщо комунизъм в най-чист вид.

 77. 77 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  "На вас се пада мисията да възродите парламентаризма"

  А на Авгий се пада да дезинфектира президентството.

  ТОВА КОЕТО ХРИСТО И РАДАН НЕ МОЖАХА ДА ГО СВЪРШАТ С ГЕРБ СЕГА ЩЕ ГО ПРОБВАТ 5 ГОДИНИ ПО-КЪСНО С БСП, СЛАВИ ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА. НАСЛУКА.
 78. 78 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  Дневник флагман на БСП и президентството. Цялата реч на тоя галфон без съкращения. Дума ще остане без читатели.

  ТОВА КОЕТО ХРИСТО И РАДАН НЕ МОЖАХА ДА ГО СВЪРШАТ С ГЕРБ СЕГА ЩЕ ГО ПРОБВАТ 5 ГОДИНИ ПО-КЪСНО С БСП, СЛАВИ ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА. НАСЛУКА.
 79. 79 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  Неадекватен както винаги!

 80. 80 Профил на tumnosin_1
  tumnosin_1
  Рейтинг: 138 Неутрално

  Слушайки речта на Резидента забелязах ,че е объркал текста с един друг текст,който са му написали от Москва за президенската кампания. Предполагам ,че от Кремъл са си харесали Резидента отчасти и за това ,че много прилича на двама руски анимационни герои......Той изглежда,като някакъв странен хибрид между Чибурашка и Буратино.

 81. 81 Профил на Компетентен
  Компетентен
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Кой го избра този за президент?

 82. 82 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Президентът нарежда на парламента да възроди парламентаризма.
  Говори в директиви, все едно определя задачи пред парламента, които той трябва да изпълнява.
  Държи се патерналистично - още не мога да повярвам, четох го три пъти, че още в първия пасаж изтъква колко са неопитни избранниците и как ще ги упрекват за това, че им обяснява като на невменяеми, че никой не може да ги купи и придаде.
  Дори разпорежда, къде да се сложат журналистите.
  Със самата си поява предговаря всеки акт на парламента. За парламентарна република ли говорим всъщност.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK