Мая Манолова представи в парламента общи цели с "Има такъв народ" и "Демократична България"

Мая Манолова представи в парламента общи цели с "Има такъв народ" и "Демократична България"

© Юлия ЛазароваПриоритети, сходни с тези на "Има такъв народ" и "Демократична България", изрази при първото си изказване от парламентарната трибуна лидерът на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова. Сред тях са промяна в изборните правила и смяната на главния прокурор.


"Потвърждавам една от целите, заради които хората от площадите ни изпратиха тук - мутрите вън. Първата стъпка е изваждането на мутрите от управлението. Не само за главните, а и тези, които ги обслужваха и се облагодетелстваха от това", започна изказването си Манолова. Тя се обърна към парламентарната група на ГЕРБ с думите, че не им е забранено да подкрепят правителство на новите партии, но да не си въобразяват, че ще задушат правителство на партиите от протеста в токсична прегръдка.


Манолова заяви действия за въвеждането на изцяло машинно; също така дистанционно, електронно гласуване, въвеждането на избирателен район чужбина, изчистване на избирателните списъци чрез активна регистрация, смяна на съставите на избирателната комисия. Поиска и смяна на състава на СЕМ и ръководството на БНТ.
Както и в словото на Христо Иванов, Манолова поиска нов главен прокурор и нови регулатори. Ще се търси отговорност чрез пълна ревизия на настоящото управление. "Изправи се! Мутри вън!" ще внесе проект за комисия по ревизията.


Манолова поиска премиерът в оставка Бойко Борисов да бъде извикан за изслушване по повод Плана за възстановяване и устойчивост на ЕС и участието на България в него. "Никой партиен лидер не си е позволявал да превръща Народното събрание в посмешище, както си позволи лидерът на ГЕРБ, отново не е тук", така Манолова коментира депозираната оставка на правителството, която е внесена в деловодството, без Борисов да я заяви пред депутатите.


Манолова анонсира подкрепа за хората на труда, предприемачите, хората със свободни професии. "Тези хора искат по-малко бюрокрация, повече свобода, независим съд", каза тя и изрази готовност да предложи концепция за борба с корупцията


"По време на управлението на ГЕРБ България стана най-бедната и най-корумпираната страна в Европейския съюз, няма средна класа, пропастта между доходите на шепа богаташи и свързващите двата края е огромна", каза Манолова, което предизвика реплики от парламентарната група на ГЕРБ. След края на изказването на Манолова, председателстващата днес парламента Мика Зайкова изрази учудване от реакцията на ГЕРБ, защото според нея данните нареждат страната именно като най-бедна.


Днес "Изправи се! Мутри вън!" ще внесе промени в закона за личната помощ - целта е достойна подкрепа за хората с увреждания. За утре е планирано внасяне на закон за колекторите и частния фалит.


Бе засегната и COVID кризата, като ще бъде предложен нов ваксинационен план, в който приоритет да са възрастните и болни.


"От днес България вече е друга. Промяната е необратима защото е в душите на хората. Да живее народът на България", завърши изказването си Манолова.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK