Мнозинството срещу ГЕРБ е факт

А това означава, че една голяма промяна вече се е случила.

© Юлия Лазарова

А това означава, че една голяма промяна вече се е случила.Анализът е препубликуван от "Дойче веле".


Първият ден на 45-ия парламент показа, че мнозинството срещу ГЕРБ не е просто опозиция на един модел на управление - то може да е и негова оперативна алтернатива. Борисов сигурно се е надявал, че още в самото начало това мнозинство ще се разпадне поради очевидните идеологически противоречия в него. То обаче успя безпроблемно да избере за председател на парламента Ива Митева от "Има такъв народ" (ИТН) - една квалифицирана и компетентна юристка. Което определено беше добър старт.


Но по-важното е, че пророците на краткия живот на новото мнозинство подценяват съвпадението в стратегическите приоритети на четири от партиите в това мнозинство: ИТН, БСП, "Демократична България" (ДБ) и "Изправи се! Мутри, вън!" (ИСМВ).
Допирните точки


ИТН направиха най-краткото изказване при откриването на събранието. А Тошко Йорданов де факто остави вратата отворена за два бъдещи варианта. Първият е опит на неговата партия да реализира правителствен мандат в рамките на този парламент. Вторият е отиване на избори при настоящата избирателна система с подобрения като дистанционното и изцяло машинното гласуване. Към тези промени беше добавено и предложение за намаляване на държавната субсидия до 1 лев на глас.


Отпадането (засега) на искането за мажоритарни избори, което беше голямата изненада за мнозина, има една-единствена цел: да не вкара ИТН в капан да гласува заедно с ГЕРБ и против евентуалните си парньори. Този ход демонстрира, че и след едни евентуални нови избори ИТН най-вероятно ще търси управленски варианти с ДБ и ИСМВ.


Корнелия Нинова от БСП заяви, че и тя би дала шанс на едно управление на "протестните партии", стига то да е последователно в отстраняването на дефектите на "модела Борисов". От икономическа гледна точка времената са за пръв път от десетилетия кейнсиански. С помощта на ЕС страната се готви да се измъкне от кризата, предизвикана от коронавируса, чрез масирани милиардни инжекции в икономиката. От тази гледна точка приоритетите на всяко ново правителство биха били в рамките на общата икономическа логика, споделяна от социалистите. Това щастливо стратегическо съвпадение, плюс желанието да се държи ГЕРБ в опозиция, обяснява и парламентарното поведение на БСП.


"Демократична България", представена от Христо Иванов, направи най-детайлното и съдържателно изказване по отношение на стратегическите приоритети. Тя бе и първата, която ясно постави въпроса за отстраняването на ръководителите на прокуратурата и КПКОНПИ, както и за премахването на специализираните прокуратура и съд. В икономически план ДБ е традиционно консервативна и държи на фискалната дисциплина. Но трупането на резерви в добри времена е точно с цел да има възможност за подпомагане на икономиката в кризисни моменти като сегашния. Така че и от ДБ предлагат пакети от мерки - преки помощи и данъчни облекчения, които да дадат силен рестарт на стопанската инициатива в следкризисните времена. Като добавим и желанието на ДБ и на всички от новото мнозинство да ускорят ваксинацията, полето за обща управленска платформа се разширява.


ИСМВ, най-малката формация в новото мнозинство, също има припокриващи се интереси с останалите и би подкрепила едно общо управление. А най-важният въпрос, по който четирите партии биха имали различия, е всъщност по-скоро извънпарламентарен - отношението им към номинацията на Румен Радев за втори мандат. Тук ДБ очевидно ще се разминат с останалите три партии и най-вероятно ще издигнат свой собствен, десен кандидат. Колкото по-рано го направят, толкова по-бързо ще прекратят спекулациите по темата.


Да, стратегическото съвпадение на интереси не е гаранция за успешен мандат за съставяне на правителство. Важни ще са както хората, така и конкретните политики, около които би било създадено едно правителство. Но възможност - както като гласове, така и като политическа логика - за такъв ход има.


В този контекст ГЕРБ продължават да се държат неадекватно - хем тръбят, че са победители, хем се оплакват, че са в малцинство и в парламента всички са срещу тях. (Номинацията им за председател на НС не привлече нито един глас извън тяхната група.) В парламентарната демокрация победителят е мнозинството: най-голямата партия в парламента, която не е част от мнозинството, е "победител" толкова, колкото във футбола е победител този, който пръв ритне топката.


Нещо повече: ГЕРБ изпада в глуха защита, тъй като всички ходове на Борисов са предназначени просто да успокоят неговото его. Първо: вече стана дума за твърдението, че за пети път е "победил", макар че всъщност просто получи възможност да ритне топката пръв. Второ: кандидатурата на Даниел Митов за премиер. Мнозина четат това назначение като някакъв реверанс към десния избирател извън ГЕРБ, доколкото г-н Митов е бил част от множество десни партии, преди да се озове при Борисов. Целта обаче е по-скоро друга: прави се опит да се натрие носът на десния градски избирател, който отдавна не харесва премиера в оставка, като се покаже, че "един от тях" му е пристанал. Логиката не е електорална експанзия, а по-скоро лична реабилитация: "не ме харесвате, но един от вашите се съгласи да ми е премиер".


Подобна е логиката и на също толкова обреченото предложение на г-жа Караянчева за председател на новото НС: Борисов беше я обидил безобразно в изтекъл запис и сега направи пореден опит тази вредяща му щета да бъде замазана. И накрая: виновни за загубата на ГЕРБ (макар че уж са "победители") излязоха Димитър Николов и Йорданка Фандъкова. А не например шкафчето, хазартната афера и другите скандали на премиера.


Една голяма промяна вече се е случила


Най-комична е ситуацията на ДПС в новото НС - от Движението се държат като "родени отново". И като прясно официализирани опозиционери на ГЕРБ. Може би ДПС прави опит да се отърси от наследството "Пеевски", което направи партията токсична за всички останали. Ако този опит е искрен, желанието е похвално, но за големи заключения по този въпрос е твърде рано. А и в тяхното поведение има смесване на послания - хем промяна на управлението на ГЕРБ, хем диалог между всички. Дали това не значи, че за Движението без Борисов може, но без Гешев и Цацаров - не?


Началото на парламентарния сезон беше дадено. Този сезон може и да се окаже къс, може и да има нови избори, особено ако ИТН искат да опитат силата на инерционната вълна сред избирателите. Но дори и при нови избори: съвсем очевидно е желанието на новите партии в парламента да действат координирано и заедно, така че да максимизират своите шансове. Това са лоши новини за ГЕРБ. И сигнал, че една голяма политическа промяна вече се е случила.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (142)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Дайте им време ще се изядат помежду си.

 2. 2 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3537 Неутрално

  Това се очакваше. Дори и ДПС не сефери бившите си съюзници и гладува за нов председател на парламента.

 3. 3 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  Днешната бухалка на КФН срещу Владо Панев само потвърждава думите ми, че опозицята няма избор. Ако не ги изрием тия с дружни усилия и за отрицателен срок, ще се преорганизират и ще ви подхванат един по един. Днес КФН - Панев, утре НАП - Хаджигенов, вдругиден СЕМ - Слави Трифонов и така до последния.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 5. 5 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3537 Неутрално
 6. 6 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3743 Неутрално

  От икономическа гледна точка времената са за пръв път от десетилетия кейнсиански.
  --------------
  Кейнс е застъпник на държавната регулация в икономиката.

  Любовта ще спаси света!!!
 7. 7 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 994 Неутрално

  Рибата е май още в морето, но не издържа умнокрасивата душица да изпляска поредната тъпотия.

 8. 8 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 2075 Неутрално

  Чакаме сега ГЕРБ троловете да обяснят, че всички комунисти са се обединили и само те останаха да крепят демокрацията. Както Тома Биков се опита да намекне. Странно защо председателя на НС, избран от това тоталиратно мнозинство, все че отмени забраните на ПКП за достъп на журналисти

  Не ме търсете преди обяд
 9. 9 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1880 Неутрално

  Интересно опитвам си да представя как в чуждите медии ще превеждат имената на партиите в България...
  Например на турски "Има такъв народ" звучи доста двусмислено това име...
  Първо значение "вие може и да не знаете, но такъв народ има". Второ значение "има някакъв такъв народ там някъде"... И има и други значения разбира се.
  А за "Изправи се ! Мутри вън!" просто ми е бедна фантазията как ще се преведе... Това "Изправи се!" на турски ми звучи като военна команда. А "Мутри вън!" малко на турски е неясно "Вън от къде?". А вече като ги свържем двете "Изправи се! Мутри вън!" става съвсем объркано.

  Анатема на комунизма!
 10. 10 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 534 Неутрално

  ГЕРБСП и ДПС са история. Просто още не го съзнават

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 11. 11 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3743 Неутрално

  В икономически план ДБ е традиционно консервативна и държи на фискалната дисциплина
  --------------------

  В САЩ раздадоха пари на всеки пълнолетен, за да бутнат потреблението нагоре. Това как се връзва с консерватизма на ДБ?

  Любовта ще спаси света!!!
 12. 12 Профил на kzj35678888
  kzj35678888
  Рейтинг: 394 Неутрално

  Комунистите, мутрите и чалгаджийте срещу ГЕРБ. Ще ви излезе през носа. Хората ви видяха що за стока сте още на първия ден. Ще ви ометат на следващите избори. ГЕРБ ще спечели мнозинство, а вие на политическото бунище.

 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4091 Неутрално

  Никой не е по-силен от мнозинството. ДОРИ И МУТРИТЕ!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Финансите и съдебната власт трябва да се дадат на ДБ.
  Ако Слави ме е чул, когато му казах: "Икономиката, глупако!!"

 15. 15 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3743 Неутрално

  Освен това "икономическия консерватизъм" е напълно безмислен щом ще приемаме еврото. Голяма работа, че сме малко задлъжнели, като това преимущество ще се претопи.

  Любовта ще спаси света!!!
 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4091 Неутрално

  До коментар [#9] от "anonimnii":

  Нали четеш турските. Докладвай.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3066 Любопитно

  До коментар [#3] от "cinik":

  Точно така, нищо още де факто не е започнало. Демонтажът на наследството на ГЕРБ ще бавна и много трудна работа. Да видим, най-важното е излъчване на правителство.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Доста приповдигнат е Смилов, аз лично съм песимист. Факт е едно - гербаджиите направиха невъзможното - всички да са срещу тях, въпреки дълбоките различия.
  Но трябва да кажа, че това не е устойчиво като постановка. Тепърва ще цъфнат интересите на различни партии и групи, а заедно с тях и неизбежните противоречия.
  Герб е относително еднородна смес от нискочели и алчни субекти и това ги прави трудни за разцепване и пълно изолиране.
  Да не забравяме, че за десет години милиционерите създадоха и местна власт, която трудно ще бъде изчегъртана от картата на БГ. Изобщо, отстрелването на Герп е задача с много неизвестни и непредизвестен край. Да не бързаме с оптимистичните оценки...

 20. 20 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7790 Любопитно

  Колкото да не им се иска, но пет от шестте парламентарно представените партии са опозиционни, колкото да им се иска да не са такива.

  [email protected]
 21. 21 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3743 Неутрално

  отношението им към номинацията на Румен Радев за втори мандат. Тук ДБ очевидно ще се разминат с останалите три партии и най-вероятно ще издигнат свой собствен, десен кандидат. Колкото по-рано го направят, толкова по-бързо ще прекратят спекулациите по темата.
  --------------------------

  аз мисля, че най-много се различава програмата на ДБ. не се касае само за Президента.

  Любовта ще спаси света!!!
 22. 22 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  До коментар [#12] от "kzj35678888":

  Кои хора, герберугите? Едно жалко и низвергнато малцинство което никой не понася. Нека страдат сега.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 23. 23 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 1272 Весело

  Хммм... от сърце желая успешен старт и работа, нови демократични решения, нови закони и промяна или поправка в старите недобре функциониращи. Пожелавам на новото 45-то НС да не забравя никога, че е избрано от народа ни и е най-върховната власт в страната ни.
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

  robin ot Crusoe
 24. 24 Профил на Turbofan
  Turbofan
  Рейтинг: 1354 Весело

  До коментар [#7] от "von_seeckt":

  Когато собственика подплясква задвратници де ще ходи :)

  Facing Worlds
 25. 25 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3066 Весело

  До коментар [#7] от "von_seeckt":

  Не бъди толкова песимистичен, все отнякъде се започва, ето, приличен и грамотен човек за председател на парламента. Но по принцип си прав - рано е за каквото и да било опиянение.

 26. 26 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Няма по-голям комплимент простаци, мутри и разни чалгаджии и розови пеликани да са вкупом срещу останалите. Разграничението е факт и със сигурност ще е фатално за тази политическа паплач.

 27. 27 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2816 Неутрално

  " подценяват съвпадението в стратегическите приоритети на четири от партиите в това мнозинство" - хората със самомнение, повечето от "старите" муцунки, го правят, не защото не разбират съвпаденията, приоритетите, а заради страх за досегашните си ползи. Колкото по-бързо се случат най-важните неща, сътворени в полза на партия, олигархия, мафия, толкова по-дълго ще работят заедно партиите, които искат ПРОМЯНА. ГРЕБящите са в ступор, не трябва да им се дават аванси, че са спецове по авантите.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 28. 28 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3743 Неутрално

  Второ: кандидатурата на Даниел Митов за премиер. Мнозина четат това назначение като някакъв реверанс към десния избирател извън ГЕРБ, доколкото г-н Митов е бил част от множество десни партии, преди да се озове при Борисов. Целта обаче е по-скоро друга: прави се опит да се натрие носът на десния градски избирател, който отдавна не харесва премиера в оставка, като се покаже, че "един от тях" му е пристанал. Логиката не е електорална експанзия, а по-скоро лична реабилитация: "не ме харесвате, но един от вашите се съгласи да ми е премиер".


  ---------------------
  О,да!!
  Пак повтарям, на местните избори, на втори тур в София, половината ДБ подкрепиха Фандъкова.
  Ако, има скоро избори, резултатът на ДБ ще е много по-нисък.

  Любовта ще спаси света!!!
 29. 29 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  Комунистите, мутрите и чалгаджийте срещу ГЕРБ.
  —цитат от коментар 12 на kzj35678888


  Комунистите, мутрите и чалгаджиите СА ГЕРБ. Самият Баце е и трите - партиен член, мутра през 90те и чалгар.

 30. 30 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2507 Неутрално

  Днешната бухалка на КФН срещу Владо Панев само потвърждава думите ми, че опозицята няма избор. Ако не ги изрием тия с дружни усилия и за отрицателен срок, ще се преорганизират и ще ви подхванат един по един. Днес КФН - Панев, утре НАП - Хаджигенов, вдругиден СЕМ - Слави Трифонов и така до последния.
  —цитат от коментар 3 на cinik


  Още си мислят , че властта им се полага. Дългото пребиваване във властта ги води до това. Сега ще се срещнат челно с действителността която вероятно ще е безмилостна.

  SHADOWS of SOFIA
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 32. 32 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2469 Неутрално

  Само от днешния ден не бих правил такива радикални изводи. ПКП е напълно неприемлива кандидатура, която ГЕРБ-СДС сякаш нарочно предложиха, за да бъде отхвърлена и да могат да оттренират прехвърлянето на отговорност, до предсрочните избори. Дали обаче всички са срещу ГЕРБ и доколко могат да се споразумеят помежду си, ще разберем в следващите две-три седмици. Във всеки случай, никакви промени няма да могат да изработят, нито в ИК, нито в законите за съдебната система, ако не се разберат за стабилно мнозинство в подкрепа на правителство, осигуряващо неразпускане на парламента.

 33. 33 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 994 Неутрално

  До коментар [#25] от "boevbisser":

  Абе нека, но,не виждам личностите,около които може да се гради бъдеща, разумна политика. Един колега от СУ депутат го избрали, но той беше от слабаците. Та така!

 34. 34 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2558 Неутрално

  Да де, ама дай го по точки първо, второ, трето, че иначе не възприимам.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 35. 35 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  До коментар [#9] от "anonimnii":

  ++++++++

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 36. 36 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3743 Неутрално

  Кейнсианска икономика се застъпва за смесения тип икономика – основно частен сектор, но с голяма роля на държавното управление и публичния сектор – и служи като икономически модел през последните години на Голямата депресия, Втората световна война, пост-военната икономическа експанзия

  https://bg.wikipedia.org/wiki/Кейнсианска_икономика

  Любовта ще спаси света!!!
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 912 Весело

  Рибата е май още в морето, но не издържа умнокрасивата душица да изпляска поредната тъпотия.
  —цитат от коментар 7 на von_seeckt


  Те даже не знаят, че трябва да дочакат да направят правителство, а не осъзнават, че си правят сметката без кръчмаря! Да, защото в случая кръчмаря е байното от Дондуков 2, който раздава мандатите и на който не му трябва коалиционно правителство, което ни се води, ни се кара, а иска да има служебно правителство, което зависи само от него и върши това, което той му каже! Така че си съвсем прав за рибата, дето е още в морето, а като гледам, отвсякъде търчат с кой от кой по-големи тигани да ги слагат на огъня!

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1822 Неутрално

  До коментар [#3] от "cinik":

  Е аз това го говоря от последните избори у София и ако тогава бяхте помислили малко повече, тези избори щяха да са краят на мутрата.Сега ще чакаме още едни.

  Sic transit gloria mundi
 41. 41 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1121 Весело

  С голямо нетърпение очаквам да видя първият продажник. 😁😁😁

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4091 Неутрално

  До коментар [#26] от "xso16686927":

  Шизо?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 44. 44 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1742 Весело

  Г-н Смилов ще се н..ка от кеф. Много ще се радвам след една година да напише пак една статийка за станалото в България. От кефа му няма е да е останала и следа.
  Впрочем скоро очаквайте да имаме проф. Смилов - трудът трябва да се осребрява.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 46. 46 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1903 Неутрално

  " Ива Митева от "Има такъв народ" (ИТН) - " Не знаех,че тази госпожа е при Чалгаря. Мислех я за човек с разум.

 47. 47 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2226 Любопитно

  Красота, 162 депутати против герберите. Имат конституционно мнозинство и за дни могат да въведат мажоритарен вот, субсидия за партиите по 1 лев, да преизчислят пенсиите, да спрат лоши инфраструктурни проекти, да построят Белене, да ни извадят от ЕС и НАТО.... Да ни кооптират в състава на Руската федерация, да променят конституцията, да сменят закона за съдебната власт, да въведат еврото или рублата като парична единица..... могат всичко!
  А дали ще направят поне прашинка от това.... или ще плюят и мятат екстременти?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 48. 48 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4296 Весело

  До коментар [#12] от "kzj35678888":

  "ГЕРБ ще спечели мнозинство, а вие на политическото бунище."

  И преди изборите така говорехте! И предричахте Борисов 4! Ама той се скри! Бил се разболял от мъка по властта (нали той е единственният подготвен) и утре няма да се яви в парламента! Шушумига е Баце ти!

 49. 49 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1822 Весело

  С удивление откривам, че колегите гербидж съфорумци, едва днес разбраха, че всички са срещу тях..Единствените, които си позволиха дори да допуснат общи действия с ОПГ ГЕРБ, въобще не стигнаха до Събранието.

  Sic transit gloria mundi
 50. 50 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2226 Любопитно

  До коментар [#36] от "hope":

  Класическото Кейнсианство е невъзможно в 21 век, има Рейгъномика или Неокейнсианство.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 51. 51 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1822 Неутрално

  До коментар [#48] от "vassilun":

  Шушумига и страхливец..Толко страхлив човечец не се среща често..

  Sic transit gloria mundi
 52. 52 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2226 Любопитно

  До коментар [#32] от "ivanpopov":

  Нима 162-ма депутати не са достатъчни за всичко? Видя ги днес Нинова с Цонев и Карадайъ.... любов необяснима!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 53. 53 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  Ще видим доколко има мнозинство и за какво.
  ДБ и БСП вече се обявиха против предложението на Т. Йорданов за 1 лев субсидия на глас.

 54. 54 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4296 Неутрално

  До коментар [#28] от "hope":

  "Пак повтарям, на местните избори, на втори тур в София, половината ДБ подкрепиха Фандъкова."

  И кого да подкрепят? МаяМа ли? Лично аз не гласувах на втори тур - нямаше мой кандидат! Поради същата причина не гласувах и на втори тур на президентските избори!

 55. 55 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Рибата е май още в морето, но не издържа умнокрасивата душица да изпляска поредната тъпотия.
  —цитат от коментар 7 на von_seeckt


  Помня „анализа“ на Смилов за Брекзит.
  24 часа преди гласуването Смилов „анализира“,
  че болшинството ингилизи ще отхвърлят напускането на ЕС.
  От тогава за мене „анализите“ му са като фейлетони.

  До коментар [#7] от "von_seeckt":

 56. 56 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 577 Неутрално

  До коментар [#36] от "hope":

  Опасна икономическа теория която моделира икономиката като движена само от съвкупното търсене (aggregate demand), дали от държавата или от частния потребител. За възстановяване от криза държавата трябва да харчи повече и да създава заетост (принципно в инфраструктура), а извън криза трябва да харчат само потребителите.

 57. 57 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4296 Неутрално

  С голямо нетърпение очаквам да видя първият продажник. 😁😁😁
  —цитат от коментар 41 на ju.li


  Първият бе Даниел Митов! Очакваш втория!

 58. 58 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2878 Неутрално

  Мнозинството срещу принца който се оказа обикновен кокошкар?
  Тая новина не е ли същата както след предишните 7-8 избори?
  И няма ли да е същата и след следващите 20-30 избори?

 59. 59 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4296 Весело

  До коментар [#46] от "stedim":

  "Мислех я за човек с разум."

  С разум като Дани Умното ли?

 60. 60 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Смилов врещи от щастие, че ДБ са в парламента. Лошо нема.
  Ся ше видиме как казват турците - бел ли име гъза, или черен.

 61. 61 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4296 Гневно

  До коментар [#47] от "chichka":

  "Да ни кооптират в състава на Руската федерация"

  Натам ни водеше Баце ти! Кой построи с наши пари газопровод, за да може Газпром да продава газ на Сърбия?

 62. 62 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  До коментар [#61] от "vassilun":

  По тази тема се ограмотявам от 2006 г. Прочети закона за българското гражданство, кой и кога какви промени е правил.... и дано разбереш.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 63. 63 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  До коментар [#55] от "hrx16647690":

  Нима четете написаното от Смилов, от Свиленски, от Дайнов, Владимирова.... виждайки името на автора не знаете написаното?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 64. 64 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2696 Весело

  Комунистите, мутрите и чалгаджийте срещу ГЕРБ. Ще ви излезе през носа. Хората ви видяха що за стока сте още на първия ден. Ще ви ометат на следващите избори. ГЕРБ ще спечели мнозинство, а вие на политическото бунище.
  —цитат от коментар 12 на kzj35678888


 65. 65 Профил на qid44693832
  qid44693832
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Приятна компания: БСП, ДПС, Майчето, Славчо, все чисти хора, демократи, евроатлантици, честни безсребреници.

 66. 66 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 994 Неутрално

  До коментар [#63] от "chichka":

  Отдавна на тези юнаци им зачитам само заглавията.

 67. 67 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3478 Неутрално

  " Тя бе и първата, която ясно постави въпроса за отстраняването на ръководителите на прокуратурата и КПКОНПИ, както и за премахването на специализираните прокуратура и съд."


  Браво на Христо ! Напълно последователно, мъжко и безкомпромисно поведение точно в целта !

 68. 68 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 664 Неутрално

  С голямо нетърпение очаквам да видя първият продажник. 😁😁😁

  —цитат от коментар 41 на ju.li


  Първият бе Даниел Митов! Очакваш втория!
  —цитат от коментар 57 на vassilun


  Който и да хванеш от депутатите на ДСБ, ще е търсения субект.
  В 41-то и 43-то НС депутатите на ДСБ се продадоха на ГЕРБ и гласуваха за кабинет на Тиквоний.

  До коментар [#57] от "vassilun":


  До коментар [#41] от "ju.li":

 69. 69 Профил на G.Okatova
  G.Okatova
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  То пък едно мнозинство!....Уж били по-различни! Айде


  Красота, 162 депутати против герберите. Имат конституционно мнозинство и за дни могат да въведат мажоритарен вот, субсидия за партиите по 1 лев, да преизчислят пенсиите, да спрат лоши инфраструктурни проекти, да построят Белене, да ни извадят от ЕС и НАТО.... Да ни кооптират в състава на Руската федерация, да променят конституцията, да сменят закона за съдебната власт, да въведат еврото или рублата като парична единица..... могат всичко! А дали ще направят поне прашинка от това.... или ще плюят и мятат екстременти?
  —цитат от коментар 47 на chichka


  Засега....само онова след многоточието! Все още са в еуфория!

 70. 70 Профил на Алла Теофиловна
  Алла Теофиловна
  Рейтинг: 170 Весело

  Мнозинството срещу ГЕРБ е факт
  —цитат от коментар 00 на Смръдльов


  То беше факт и при Орешарски...

 71. 71 Профил на Bizarre_infit
  Bizarre_infit
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#7] от "von_seeckt":

  Рибата отдавна не е в морето затова Винету излиза в отпуска.....

  Всеки го бива поне в едно нещо -ако и толкова не те бива, поне не пречи на другите.
 72. 72 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4296 Весело

  До коментар [#63] от "chichka":Отдавна на тези юнаци им зачитам само заглавията.
  —цитат от коментар 66 на von_seeckt


  Чукча - писател! Чукча не е читател! :-)

 73. 73 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2909 Весело

  "Мнозинството срещу ГЕРБ е факт"
  =============
  Дотук нищо, което да не съм предвидил.
  ГЕРБ печели изборите.
  Прави се ОФ на огладнелите партии, което включва и "мразеното" ДПС.
  Засега се случва. Остава правителство тип Орешарски 2 и изненадани граждани.
  Проверимо е какво съм писал.

  Еретик
 74. 74 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1819 Неутрално

  Много интересно, че автора пропуска ДПС. Ясно е, че ИТН са проект на ДПС, римейк на Барековата България без цензура. Съвсем скоро това ще е очевадно и за тези, които сега си затварят очите.

 75. 75 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1822 Весело

  Най- готиното е, че като назначат още няколко позитивни, млади и образовани хора като Ива и всички ще видят разликата с ПКП, Дани Дакела, Тетки , оная вицето на Далавери, де английският и е като майчин/ колко майка и го говори, толко и тя/ и прочие недоразумения и герболяка ще загуби целата си периферия..Ша останат с 3-4% избиратели от Факултето и Столипиново..

  Sic transit gloria mundi
 76. 76 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  Мнозинство което единствено ги сплотява злобата...а със злоба не се управлява...това сме го виждали и знаем какъв ще е краят...

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78 Профил на hocker
  hocker
  Рейтинг: 78 Неутрално

  ДБ, партията, която миналата година по това време беше толкова безидейна и неподготвена, че предложи мерки единствено в защита на наемодателите (десетократно намаляване таксата за отдаване на апартамент под наем, нулева практическа стойност) и съкращения в градския транспорт, сега щяла да приема щедър пакет антикризисни мерки.

  Към това трябвало да се добави и „желанието на ДБ и на всички от новото мнозинство да ускорят ваксинацията“, все едно ГЕРБ зорлем я бавят и ваксинацията не е фиаско в рамките на целия ЕС. Трябва да си особено безочлив да се опиташ точно там да трупаш точки на гърба на ГЕРБ и в полза на хора като ИТН, чиито началници са последователни КОВИД скептици (не било голяма работа, а здрави хора лежали по болниците само да скатават), и зализания адвокат от Мутрите, който говори за „грипчето“. Интересно какво ще стане с тая опорка след няколко седмици, когато има ваксини колкото и каквито искаш, но няма желаещи да ги слагат, до известна степен благодарение на малоумници тип Мангъров, скъп и чест гост в предаването на оня лилипут от ИТН.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 80. 80 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1822 Весело

  До коментар [#76] от "BiGman1":

  Краят вече дойде, брат..Само че още не го осъзнавате..Виж Баце как се крие кат лалугер..Това ли мише сърце ще правом отново премиер? И слепите видеха , че царят е гол..

  Sic transit gloria mundi
 81. 81 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4198 Неутрално

  Промяна на изборните правила, от които всички са доволни, особено ДПС, но и пък много българи допълнително ще имат право на вот. БСП обаче не е хич добре, защото първо е в лошо състояние, второ, от промяната в избирателната система те само ще губят, докато другите партии, без Герб ще си увеличат резултата.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 82. 82 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4198 Неутрално

  И след като новите изборни правила са прити, парламента ще се разпусне.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 84. 84 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 730 Неутрално


  "Мнозинството срещу ГЕРБ е факт"Факт е, че това мнозинство е разнородно и няма да създаде правителство.След едни нови избори то ще си остане такова.Думата промяна стана клише.Каква е тази промяна.Според отделните групи в антигербовото мнозинство тя е различна.

 85. 85 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7066 Неутрално

  Защо ли не мога да се зарадвам ?

 86. 86 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3743 Неутрално

  До коментар [#28] от "hope":"Пак повтарям, на местните избори, на втори тур в София, половината ДБ подкрепиха Фандъкова."И кого да подкрепят? МаяМа ли? Лично аз не гласувах на втори тур - нямаше мой кандидат! Поради същата причина не гласувах и на втори тур на президентските избори!
  —цитат от коментар 54 на vassilun


  ——

  Значи не намираш Фандъкова за толкова вредна.

  Любовта ще спаси света!!!
 87. 87 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3743 Неутрално

  До коментар [#37] от "hrx16647690":

  “Бившите съюзници на ГЕРБ са ДСБ!
  Депутати от ДПС не са гласували за правителство на ГЕРБ.
  Само депутатите на ДСБ са продавали избирателите си и са гласували за кабинет на Тиквата. Дори след оставката на Христо Иванов през декември 2015г, онези от ДСБ не го подкрепиха като гласуват за внесения Вот за Недоверие през януари 2016г.”

  Точно тогава Слави започна да събира подписи за Референдума.

  Любовта ще спаси света!!!
 88. 88 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4296 Неутрално

  До коментар [#86] от "hope":

  "Значи не намираш Фандъкова за толкова вредна."

  Вредна е! Но МаяМа не е алтернатива! Аз НЕ гласувах на втория тур!

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90 Профил на turanagasan
  turanagasan
  Рейтинг: 404 Неутрално

  гласуването по пощата и повече изборни секции в чужбина ще бетонират дпс и типове като божков. но на карикатури като ристо риформата и да му го обясняваш сто пъти пак ще гледа като теле пишеща машина. само си представете циганска махала от видинско село гласува по пощата? няколко дена преди изборите късно вечер ще спре един мерцедес и срещу 2-3000 лв ще пусне каквото си поиска.

 91. 91 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1657 Неутрално

  ...Герб е относително еднородна смес от нискочели и алчни субекти и това ги прави трудни за разцепване и пълно изолиране....
  —цитат от коментар 19 на SSS

  Изобщо не са трудни. Две години на властова диета и сами ще се разтурят бързо, тъй както бързо се събраха. ГЕРБ са глутница вълци.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 92. 92 Профил на turanagasan
  turanagasan
  Рейтинг: 404 Неутрално

  всичко друго освен личното явяване в изборната секция и гласуване без да те наблюдават и следят ще доведе до грандиозни измами. има лихвари с по 50-60 лични карти в джоба. пускат по един електронен подпис на всяко лице и почват да продават вота. пълно безумие. машинно гласуване става, но дистанционно в никакъв случай.

 93. 93 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  "Мнозинството срещу ГЕРБ е факт - Но по-важното е, че пророците на краткия живот на новото мнозинство подценяват съвпадението в стратегическите приоритети на четири от партиите в това мнозинство: ИТН, БСП, "Демократична България" (ДБ) и "Изправи се! Мутри, вън!" (ИСМВ)"

  Свилене, фактът че подарихме индулгенции на БСП, нищо че Христо най-после каза нещо за неразградения комунизъм и СССР, не те ли притеснява пич? Това че сега талибаните са заедно с БСП и че Мая Манолова за срам се кипри в дясната част на залата мен силно ме притеснява. Просто не вярвам на данайците.

  А фактът че шоуто на Слави обърна на 180 градуса отношението си към мажоритарните избори е повече от срамен. Признавам че за момент ме подлъгаха така както излъгаха всичките си симпатизанти. Било е не заради референдума, а заради властта.

  ТОВА КОЕТО ХРИСТО И РАДАН НЕ МОЖАХА ДА ГО СВЪРШАТ С ГЕРБ СЕГА ЩЕ ГО ПРОБВАТ 5 ГОДИНИ ПО-КЪСНО С БСП, СЛАВИ ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА. НАСЛУКА.
 94. 94 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 685 Неутрално

  след като слушахме 10 дена как вият хиените надушили сочна пържола , някой дали се е съмнявал,че "мнозинството срещу ГЕРБ" не би се обединило ... БСП и ДПС ликуват лукаво , а мая е на върха на копието...

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 95. 95 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  Смилов, Смилоов.
  Знаеш ли кога ще са мнозинство, никога.

  Кажи на Нинова да и е субсидията левче;
  Накарай ги да въведат мажоритарната система;
  Мислиш, че на всички им се иска да махнат Гешев;
  На Тошко му се виждал парламента кратък, дали на други им се иска да е така.....

  Герб ще внася всяка тяхна идея и те с погнуса ще я отхвърлят. Днес беше мажоритарната система.  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 96. 96 Профил на vista2
  vista2
  Рейтинг: 343 Неутрално

  Защо Смилов приема подкрепата на ДПС с радост? Доскоро друго мнение имаше за тях. За БСП да не говорим. Не мога да се зарадвам на това мнозинство. Ше се разбере срещу тази подкрепа какво ще бъде поискано при следващи гласувания.

 97. 97 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3743 Неутрално

  До коментар [#36] от "hope":Опасна икономическа теория която моделира икономиката като движена само от съвкупното търсене (aggregate demand), дали от държавата или от частния потребител. За възстановяване от криза държавата трябва да харчи повече и да създава заетост (принципно в инфраструктура), а извън криза трябва да харчат само потребителите.
  —цитат от коментар 56 на irobot


  —-
  По време на криза май е по-добре да се стимулира потреблението, отколкото инфраструктурните обекти. Бойко сбърка с това, налива пари в работни места, увеличи държавни заплати и пенсии, но хората си ги спестяват, не харчат..
  Е, днес показаха статистиката...
  За това трябваше да дадат пари на всеки човек, задължително щяхме да ги похарчим.

  Любовта ще спаси света!!!
 98. 98 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 685 Неутрално

  "в икономически план ДБ е традиционно консервтаивна и държи на фискалната дисциплина ..."
  Много ми е интересно , този "факт" къде го е научил Смилов ...Или характерно за десебарската секта, приемаме желаното за факт ?

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 99. 99 Профил на vvs08576060
  vvs08576060
  Рейтинг: 445 Неутрално

  До коментар [#12] от "kzj35678888":

  Скъпи форумен колега,

  Нека да се хванем на 100лв. бас при 2:1 за теб (давам ти 200, ти ми даваш 100), че след 1, не, след 2 избора, ГЕРБ пак няма да може да състави кабинет.

  Поздрави,
  vvs08576060

 100. 100 Профил на vvs08576060
  vvs08576060
  Рейтинг: 445 Неутрално

  До коментар [#96] от "vista2":

  Чета мнението ви с гласа на Томислав Дончев и звучи обективно и експертно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK