Слави Трифонов за приоритетите си: първо махаме ГЕРБ, после - мажоритарни избори

Снимката е от 4 май 2017 година, когато Слави Трифонов дойде да протестира, че току що избраното правителство на Борисов не включи исканията на референдума в управленската програма

© Надежда Чипева, Капитал

Снимката е от 4 май 2017 година, когато Слави Трифонов дойде да протестира, че току що избраното правителство на Борисов не включи исканията на референдума в управленската програмаПри един сигурен, спокоен и уверен парламент веднага ще се случи това, заради което въобще беше създадена партия "Има такъв народ", а именно - въвеждане на мажоритарна избирателна система. Всичко по реда си", това пише в първия си по-подробен коментар след парламентарните избори лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов. Публикацията му отново е във фейсбук. В нея Трифонов задава въпрос към ГЕРБ защо сега искат да въведат мажоритарната система, след като не са се съобразили с референдума преди близо 5 години. "Отговорът е много прост - когато имат проблем да загубят властта си, тези хора тупкат топката. Но ГЕРБ няма да получат време. Те са токсична партия, която трябва да изчезне от полето на българския политически живот", коментира още Трифонов.


Изказването на лидера на "Има такъв народ" идва ден след като на първото заседание на новия парламент, заместника му Тошко Йорданов обяви от трибуната, че в настоящия парламент няма мнозинство за мажоритарни избори. Думите му веднага бяха подети от депутати от ГЕРБ, че Слави Трифонов се отказва от идеите на референдума, премиерът в оставка Бойко Борисов също се намеси като поръча за втори път на депутатите на ГЕРБ да внесат предложения за мажоритарни избори, тъй като тези, които ги искали се плъзнали по "популистката плоскост" и ще вкарат "политическата класа в ръцете на олигархията". Вечерта по телевизия 7/8 Йорданов обясни, че не са се отказали от идеята.


Вероятност за нови избори
В изказване на Слави Трифонов от петък (16 апри) обаче се търси и отговор на въпроса - ще предложи ли правителство или ще върне мандата и това означава предсрочни избори, тъй като кабинет на следваща партия (лидерът на БСП Корнелия Нинова вече заяви, че партията е готова да получи третия мандат) едва ли ще събере подкрепа.


От писмения коментар на Трифонов, чиято партия говори особено пестеливо след изборите, отново не се разбира съвсем ясно каква точно ще е стратегията му освен, че потвърждава, че иска по-ясно и голямо мнозинство в парламента за промени към мажоритарни избори - това би означавало нови избори. Той обаче поставя като първа задача и ГЕРБ да не са вече на политическата сцена - това също може да се тълкува като избори. Но за да се направят промените, които в момента "Има такъв народ" иска в Избирателния кодекс, както и тези от другите партии и да се приемат и други проекти, свързани с модела "Борисов" парламента също има нужда от време, за да ги внесе, обсъжда и гласува. На първото заседание на новото Народно събрание беше потвърдено, че има анти-ГЕРБ мнозинство, но партиите в него имат и разлики в идеите за законови промени.


Така дали Трифонов ще се опитва да печели време с предлагане на правителство, за което планира да има по-кратък живот или в парламента ще се бързат законови промени, за да има избори още в началото на лятото - ще се изясни до десетина дни, когато "Има такъв народ" трябва да получи втория мандат. В четвъртък депутати от партията му препращаха отговора на въпроса на "Дневник" ще имат ли кабинет към този момент.


Традиционният въпрос на Трифонов: Защо досега не внесохте промени


"Политическа партия ГЕРБ явно има намерение да внесе в парламента законопроект за промяна на избирателната система от пропорционална на мажоритарна. И защо сега? Къде бяха близо 5 години Тома Биков, Десислава Атанасова, Цвета Караянчева, Бойко Борисов, цялата тази група мастити български законотворци?", пита Трифонов.


Основните политически цели, които до този момент партията на Трифонов е представяла, са залегналите три въпроса в референдума от 2016 г. Един от тях бе народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура. 12 000 гласа не достигнаха тогава, за да бъдат задължени депутатите да се съобразят с гражданския вот, въпреки че в референдума гласуват близо 3.5 млн. души.


"За да се въведе мажоритарна избирателна система, се изисква сигурен парламент, защото е необходимо много време за изчистване на избирателните списъци, създаването на 240 едномандатни района на базата на тези списъци и още един куп технологични въпроси. И те изискват време", обяснява днес Трифонов.Какво представлява мажоритарната избирателна система - четете тук.
Днешният ден в Парламента на живо - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK