Как вкупом се завърнахме в 90-те

Кой знае, може би тъкмо там лежи заровено днешното българско неслучило се.

© Иван Григоров

Кой знае, може би тъкмо там лежи заровено днешното българско неслучило се.Анализът е препубликуван от "Дойче веле".


При всяко гласуване агенциите се надпреварват да ни показват вота според пола, възрастта, образованието, населеното място и пр. Гласоподавателят ни се явява с пълен профил като от криминално досие, с всички взети данни. Не че от това изборите стават по-ясни и предвидими. В този екзитпол обаче отдавна ми липсва един въпрос. Ако трябваше да избирате най-добрата година или десетилетие в живота си, за какво или кое бихте гласували. Твърдя, че това хвърля светлина и на въпроса за кого.


Резултатите от последните избори като че ли ни дават отговор, без въпросът да е зададен пряко. Най-много гласове на този своеобразен референдум за минало, струва ми се, отидоха в 90-те. Сякаш се завърнахме вкупом там, волно или неволно. Възможно е това да е ирационален, подсъзнателен, емоционален вот. И вероятно е точно така. Изборите, които правим, далеч не са рационални. И май все по-малко ще са такива. Може би затова опитът да им намерим разумно обяснение през политическото обикновено се провалят.
Завръщането на неслучилото се


Защо през 2021 година избираме едно десетилетие от края на миналия век? Казват, че вълните на носталгия следват ритъм от 30-40 години - с такава цикличност се повтарят тенденции в модата, завръща се култът към определени банди и стилове в музиката. Възможно е. Но става дума и за друго. За вечното завръщане на неслучилото се. За демоните на онова, което е изглеждало постижимо и се е срутило с трясък. Или с шепот и мрънкане по Елиът и по българския ни опит. После се опитваме бързо да забравим, а накрая то изведнъж изскача пред нашите адски изненадани очи. Или всичко това е част от вечно завръщащото се желание да започнем отначало, на чисто, да рестартираме - я държавност, я младост, я други невъзможни неща.


В едно гласуване за миналото всеки би посегнал към времето, в което е бил млад. Активната част от българските избиратели днес бяха млади през 90-е. Една голяма част от тях са онези, висели по площадите на 90-те (на по двайсет или трийсет тогава), убедени, че нещата ще се случат за година-две най-много. И остарели със същата надежда там, на същите площади. Други емигрираха в кухните и чужбините - или в кухните на чужбините. И вече поглеждат обратно към страната на своето детство и младост. Пандемията също усили носталгията, изравни предимствата и недостатъците на света тук и там. Това допълнително усили изборната активност.


Какво толкова имаше в 90-те? Надежда и отчаяние, да. Възхитително усещане за нещо ново и неочаквано, но заедно с това отвратителен вкус на провал и измаменост, вкус на пепел.


Години на първите изгубени демократични избори, нещо, което се случи единствено в България. Години на опитните в задкулисието стари партийни играчи. На неопитните нови демократи. Годините на Мултигруп и по-обикновените мутри, мутренски години. Времето на Беров и Виденов. На обезценяващите се с часове левчета. Годините, в които една баба пред мен се молеше да ѝ отрежат половин лимон на пазара и обикаляше за някой изтърколил се картоф около сергиите. Всичко това - да, но и усещането за свобода и отваряне към един заключен свят и живот. Сложно съставени години, които побързахме да забравим, преди да сме осмислили или поне разказали като хората. И нормално сега се връщат изневиделица. И думата "мутри" отново се върна в оборот. И гласуването с вдигната ръка като тогава се върна в първия ден на новото Народно събрание. Гласувахме ги, 90-те, аналогово.


Онези години и тяхното копие днес


Казахме, че избиращите днес са били млади през 90-те. Повечето от тези, които сега се стремят към властта, също идват от онова десетилетие - там те бяха млади и оцеляха (други ги застреляха). Премиерът беше млад и охраняващ, изкуствовед в бойните изкуства, това беше тренд. Част от днешните ветерани на социалистическата партия също са били млади и вдъхновени, ентусиазирани последователи на Луканов, Първанов и Виденов.


Това е десетилетието, в което изгря звездата на Слави Трифонов. И той беше млад, беше хъш, лошо момче, ироник, бунтар (и другар на част от застреляните). "Ку-ку" от 90-те беше яко предаване и тези, дето сега свенливо гримасничат, го чакаха с нетърпение. Наоколо имаше толкова материал за пародиране - от неразпуснатия соц до разпищолващата се вече чалга. Да, може да се види, че ранните парчета на Слави и компания по-скоро пародираха, проиграваха с насмешка чалгата или патетичните песни. Че там имаше хармсовското "Рокендрол на падащите бабички", "Тупан текно", "Малка антиполитическа" и пр. Имаше тежки и леки пародии на свещени преди това (и сега свещени, така се въртят времената) патриотични песни.


Един от тогавашните хитове, които се припяваха по площадите на ранните 90-те, беше тъкмо "Шат на патката главата". Тогава този хит беше възможен, днес той е невъзможен - тъкмо тук минава вододелът между онези години и тяхното копие днес. Да припомним само, че в тази песен "Вятър ечи, Балкан стене" съседстваше с "пушка до колене", а "Върви народе възроден" свършваше с "от кой ли не осеменен". И след всички тези сакрални фрази, включително след "Горда стара планината", идваше рефренът "шат на патката главата". Посмейте да го изпеете сега на родолюбивия електорат - и със сигурност ще отнесете бóя. Не следя как се развива новото шоу на Слави, поправете ме, ако греша, но не съм чувал тази песен да се върти напоследък. Затова пък знам какво звучеше на протестите миналото лято: аранжименти на автентичните "Вятър ечи, Балкан стене", "Хубава си, моя горо", "Боят настана", "Тих бял Дунав" и на химна.


Когато ирониците стават патетици


Какво всъщност се случи в последните години, тук и по света? Случи се нещо такова: пародиите отидоха на боклука, иронията стана невъзможна, автентичното замени умозрителното, кавичките изпаднаха някъде по пътя.


Рожбите и създателите на смеховата култура, на подигравчийското, на шоуто и травестията, на екшъна, пародиращите статуквото - тъкмо те започнаха да се превръщат в някогашните обекти на своята сатира. Нарисуваните сълзи станаха истински, гримът тръгна да се стича, дистанцията и метапозицията изчезнаха. И от усмивката остана само скърцането със зъби, от намигащото око само строгият поглед със сключени вежди. От пародийно вдигнатия някога юмрук остана само юмрукът.


Времеубежище
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Добре, ще каже някой, за живелите през 90-те жалбата по тях е донякъде обяснима, можем да я наречем "стокхолмски носталгичен синдром". Беше и гадно, и хубаво, даже това, че беше гадно, само е усилило привързаността ни. Малко като със спомените от казармата.


Но защо младите, неживели през 90-те, също гласуваха за десетилетието, по-точно за лицата, които то роди. Вярно е, че носталгията се предава (и продава) по много начини. В известен смисъл наследяваме и носталгиите на родителите си. А може би има и друго. Младите днес виждат тези лица като за първи път. Те не са проследили тяхната метаморфоза от 90-те насам, когато постепенно ирониците станаха патетици. Вероятно част от тях са чули за пръв път "Къде си вярна ти любов народна" и "Вятър ечи, Балкан стене" тъкмо от Слави Трифонов. (Но не и в пародийния вариант от "Шат на патката главата".) Вероятно Слави успя да покаже една поп версия на патриотичното. Да изпее по-добре, с повече чувство тъгата да си българин. И гнева да се виждаш величав в свят, който не признава величието ти.


Разбира се, всяка носталгия може да бъде симпатична. Светлината на миналото омекотява ръбовете, тук-там прозира растерът на картинката, цветовете са избледнели, но това усилва чувството. Има само една подробност - миналото е холограма. Призрак, който броди из България, Европа и отвъд океана.


Ние сме общество с признаци на Алцхаймер


Веднъж вече, преди 1989, сме били лъгани с призрака на бъдещето, един светъл призрак. И сега, втори път, с призрака на миналото, един по-опърпан и мрачен, но представен ни пак като светъл, че и величав призрак. Най-лесно се лъже с минало и с бъдеще. Само там всички народи са велики, а ние самите - млади или безсмъртни. Но никой (особено колективен) избор на минало не е донесъл щастие.


90-те, които ни предлагат днес, са нещо като отровен двойник на реалното десетилетие. Там все пак имаше надежда и усещане за бъдеще. Вкусът и ирониите ни все още бяха четливи. И тънките разделителни линии светеха в тъмното. Може би това, което изгубихме днес, е тъкмо близката памет. И конкретно паметта за провали. Като всяко общество с признаци на алцхаймер ние не помним какви сме били вчера и кой какви ги е вършил (така ни е по-лесно), но си възстановяваме в детайли "спомените" отпреди няколко века. Така помнят нациите, техният исторически алцхаймер е избирателен. А колкото по-малко памет за минало, толкова повече минало, колкото по-малко памет за провали, толкова повече провали.


Разбирам тази тъга и тяга по 90-те, донякъде съм формиран от нея. Да, хубаво би било да ги изпеем, да ги изтанцуваме, да си ги разкажем и припомним (барабар с тежките им провали), но никой не може да влезе два пъти в мътните им води. И двата пъти да е на 20.


Кой знае, може би тъкмо там лежи заровено днешното българско неслучило се. И затова все ни тегли нататък, към 90-те, с любов и омерзение.


Георги Господинов получава тази година германската Узедомска литературна награда, която подкрепя "европейския диалог за историята и настоящето". Тази литературна награда, финансирана с 5000 евро, укрепва традицията на остров Узедом като литературно средище, където са живели и творили такива видни писатели като Томас Ман, Теодор Фонтане и Максим Горки. Председател на тазгодишното жури е полската Нобелова лауреатка за литература Олга Токарчук, а сред предишните носители на наградата е и Илия Троянов. Наградата се връчва на 17 април.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4054 Гневно

  Статия - пълнеж...
  Жалка история.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3 Профил на Синдбад-мореход
  Синдбад-мореход
  Рейтинг: 243 Неутрално

  След 30г. отново има ОФ !

  легендарный купец, моряк и путешественник, попадавший во множество фантастических приключений
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Както винаги, жалък.
  Напазаруваната "интелигенция" е може би най уродливото явление в българската мутренска реалност.
  Господинов така и не обясни в горния текст, защо вотът срещу мутрата Борисов и мутренския феодален строй да е вот за връщане на някакво минало "когато сме били млади", някакъв ирационален, трагичен импулс, стремеж към изгубената младост, както внушава? Но внушението отдавна е изместило аргументацията в писанията на подобни напазарувани човечета.
  Проблемът е, че тези трикове са прости и хората бързо ги научават. А тогава прилагащите ги увисват...

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 7. 7 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2473 Неутрално

  Вчера си мислех същото. Сякаш е ВНС, а ГЕРБ са БСП/БКП, БСП са вместо БЗНС, ДПС си е същото, а протестърите са брадатите, по които Работническо дело, вече Дума и присъдружните парцали плюеха и храчеха.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 8. 8 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  Както съм написал по-долу това което Радан и Христо не пожелаха да направят с ГЕРБ сега ще трябва да опитат да го правят с петгодишно закъснение, но този път със Слави Трифонов, Мая Манолова и БСП - партията на победилия социализъм. Пита се за чий ги ядохме жабетата и къде беше ползата от демонизацията на ГЕРБ?

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 9. 9 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6059 Любопитно

  До коментар [#5] от "Боян Таксиров":

  Господинов не пише, за да обяснява, а защото трябва да пише / и не за вас, а за ДВ /... !

  [email protected]
 10. 10 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 1098 Весело

  "Казват, че вълните на носталгия следват ритъм от 30-40 години - с такава цикличност се повтарят тенденции в модата, завръща се култът към определени банди и стилове в музиката."
  Ами да! Айде, хаирлия да е! Кво им беше на 90-те? Бяхме на 20 години, хората заснеха "Форест Гъмп", футболните национали биеха наред, Соломончо ни рисуваше държавите от парчетата на Русия.

 11. 11 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5378 Неутрално

  До коментар [#3] от "Синдбад-мореход":

  "Сле 30 години отново има ОФ!"

  Не! След 30 години отново има БКП (ГЕРБ) за изритване от властта!

 12. 12 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Друго си е да гласуваш за гербиджа. Опаковката му била "европейска".

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 13. 13 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5378 Неутрално

  До коментар [#4] от "kzj35678888":

  Мутренската партия за изритване е ГЕРБ! С председател - мутрата Борисов! Къде се скри шушумигата?

 14. 14 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  Много добър текст на Георги Господинов- както винаги!!!

 15. 15 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  Статия - пълнеж...Жалка история.
  —цитат от коментар 1 на Петър Самсонов


  Поредната статия, в която се вмъква реклама на книга на същия автор....... за безплатна реклама ще се подпише и под по-големи глу.... по-тенденциозни писания.....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 16. 16 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5378 Неутрално

  До коментар [#7] от "Николай Колев":

  Точно! Време е да си върнем превзетата от мутрите държава!

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 18. 18 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  "Как вкупом се завърнахме в 90-те"
  ...........
  Абсолютно вярно!
  Вчера Мика Зайкова ме върна в 80-те, когато в почетния Президиум седяха Цола Драгойчева, Пеко Таков, Мако Даков и Милко Тарабанов.

 19. 19 Профил на n_kukaleva
  n_kukaleva
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  За съжаление в живота не е като в литературата - "Времеубежище" е изпълнено с умозрения, умозаключения , прозрения и т.н. литературни похвати; а реалния живот ни го показаха първите два работни дни на новия парламент - мили бабки , нахъсани младоци, стари муцуни и новоизпечени МУТРИ, които имат претенцията да са цвета на народа! Каква носталгия, какви пет лева - всичко е неистова жажда за власт сега и на всяка цена; толкова енергична омраза и непомерно желание за реваншизъм не съм срещала в целия си живот, толкова много "законопроекти" като за два пълни управленски мандати и толкова много неподготвени избраници да свършат всичко това! Всевишният, всевиздащият, всезнаещият да пази България, дано наистина я опази!

 20. 20 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  Хубаво е написано и в много неща вярно.
  Мисля, че Адам Михник беше казал "Проблемът на източноевропееца след промените е, че всичко, което му бяха говорили за комунизма се оказа пълна лъжа, а всичко, което му бяха говорили за капитализма, пълна истина".
  И така този постсоцзиалистически човек се лашка вече 30 години в изгубените си надежди.

 21. 21 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  Само дето 90-те имаше супер инфлация, режим на тока, купона система и за да пътуваш някъде ти трябваше виза. :)

  Сега Лева е вързан за Еврото, може да пътуваш и работиш из цяла Европа с лична карта. Ток има, магазините пълни и няма купони. :)

 22. 22 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  Ми чудни бяха 90-те. По време на др. Лукановата зима например научих унгарски -- не че ми трябваше, но в Унгарския институт имаше осветление, отопление и занимание. А по време на др. Виденовата зима -- има ли нещо по-вкусно от печените прасенца на веждито, особено ако си гладен и ги гледаш през прозореца?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 23. 23 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Интересен текст, 90те бяха години на излъганите надежди, че може нещо да се промени, сега има надежда, че територията може да се възроди, само дано не станат символ на прилените надежди. Приликата е че и преди и сега дереджето е докарано от комундери и производните им. Само мутрите станаха по-рафинирани.

  Прав е ГГ, че има разлика когато си бил на 20 и сега на 50тина, по друг начин се гледа на света.

  При всички случаи живяхме , поне тези през 90те в интересни времена, не знам дали бих искал да ги изживея наново, но имаше надежда за промяна.

 24. 24 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Върнахме се защото след влизането в ЕС през 2007 изпълнихме само на хартия формалните цели, без идея какво да се прави занапред. Просто се разпищолихме. Проведохме "европейска интеграция" по стар комунистически обичай, с централизиране на финансовите и властови ресурси, с добрата стара българска шуробаджанащина. След 2007 трябваше да имаме не-поп-фолк политици от ранния преход като Филип Димитров, Костов и т.н.

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  До коментар [#4] от "kzj35678888":

  Забравил сте основната партия на мафията ГЕРБ.

 26. 26 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#3] от "Синдбад-мореход":"Сле 30 години отново има ОФ!"Не! След 30 години отново има БКП (ГЕРБ) за изритване от властта!
  —цитат от коментар 11 на vassilun


  От 2005г. БСП се стреми да изрита ГЕРБ(БКП) от властта. За съжаление до сега е успяла само да изрита Плевнелиев от Президентството (и то защото човекът не се кандидатира).
  През всичките тези години ДСБ (на Иван Костов) защитаваше Тиквата.

  До коментар [#11] от "vassilun":

 27. 27 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 787 Весело

  Тоа пак същото. Като латерна. И все по-провлачено.

 28. 28 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  Само дето 90-те имаше супер инфлация, режим на тока, купона система и за да пътуваш някъде ти трябваше виза. :)Сега Лева е вързан за Еврото, може да пътуваш и работиш из цяла Европа с лична карта. Ток има, магазините пълни и няма купони. :)
  —цитат от коментар 21 на realguru


  Да така е, мога лично да го потвърдя!

  Но защо медии като Дойче велле се опитват да налагат тяхното виждане, коренно различно от това на повечето българи?

 29. 29 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  След 30г. отново има ОФ !
  —цитат от коментар 3 на Синдбад-мореход


  На Дойче велле подобни образувания от 2021 година не им прави впечатление.

  Но иначе са радетели на разследващата журналистика!

 30. 30 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  90-те години родиха мутрите като герои на нашето време и между 2010 и 2020 година си избирахме мутра за министър-председател - Бойко Борисов. имаме напредък - след мутра си избрахме и чалгар (Борисов и Трифонов са като близнаци за мен). след 20-30 години смятам, че ще започнем да избираме още по-добре.
  с две думи - това е нивото на нацията, това са й идолите и примерите за успешни хора.
  като няма друг елит, това е.

  Истината ни прави свободни.
 31. 31 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  Българите сега съвсем не са българите от 1989 г. Тогава след като падна тоталитарният режим българите (тези, които бяха антикомунисти) бяха пълни с надежда.
  А сега някои от българите вече тотално са дали фира от към човечност.

  ДБ=БКП
 32. 32 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  За жалост самият Господинов отдавна ме изгуби като български автор, когото някога четях и слагах на първо място. И причината е точно неговото вечно съжалително мрънкане, меланхолия и скепсис. Подобно на Достоевски, за да се обясни елементарен проблем се преминава през всички фундаментални въпроси, касаещи живота, Вселената и всичко останало, без да се оформи някакъв излаз от ситуацията.
  И аз бях на площадите през 90-те години без да харесвам Слави, дето пасал крави. За мен този/тия никога не са били какъвто и да е фактор. И пак бях на площадите срещу Станишев и Орешарски без грам сантимент към 90-те. Ситуациите при които се случваха протестите не могат да се сравняват, защото през 90-те много хора бяха навън заради задълбочаващата се мизерия, а днес са против нещо съвсем различно.
  Що пък да не се върнем към 80-те?! Любимото ми време - непълнолетен, от когото нищо не зависи. Трябваше да има само метъл, пънк и по-често Бразилия-Италия по телевизора.

  CONTADOR GRATUITO!
 33. 33 Профил на vista2
  vista2
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Интересен прочит, писателски, емоционален. Всеки има право на свой поглед към времето от 90-те. Аз обаче имам и сега имам надежда, не само през онези бурни времена.

 34. 34 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  До коментар [#32] от "г-н Думанов":

  Като не разбирате Достоевски не го обсъждайте.

  ДБ=БКП
 35. 35 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2028 Неутрално

  "Казват, че вълните на носталгия следват ритъм от 30-40 години - с такава цикличност се повтарят тенденции ..."

  Специално за Промяната на Соцконституцията имаше по-скорошно подскачане..

  Не, не на умнокрасивистите и Йоло Денев а на другия бунтовник - Яне Янев - Янистия !

  Мургави почитатели на конституционалността, докарани в София от вездесъщият Яни Янев, с помощта на бели и небели автобуси, скандираха гръмко "РеЗеСе!" .. а също и "Кон-сти-ту-ци-я"! ...
  Семена, семена, интелектуални семена са хвърляли на жълтите павета мургавите ... ... и с нови идеи, оплодиха Софийската Улица!..

  Ей ги - скандиранията им достигнаха до сърцето на града , семената на новите идеи покълнаха и днес Протестърите от центъра на града, повтарят това, което искаха преди години дошлите с автобуси!
  Яне и Йоло ... Нова Конституция ... Нов обществен договор!

 36. 36 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2436 Неутрално

  С изказванията си по политически теми Господинов упорито се стреми да разруши авторитета си на писател и човек. Объркал си рейса Господинов, гласуването за връщане в 90тте, а в 80тте се състоя преди повече от 10 год. когато нашият народ си избра да го управлява бай Тошо 2 (неговия шофьор). Логично последва авторитарно управление, сливане на партията с държавата, смазване на плурализма, на медиите, превръщане на прокуратурата и полицията в репресивен апарат, торпилиране на всяка смислена опозиция.
  И ..логично сега сме в 90тте - протести, гласуване "анти", демонтиране на авторитаризма, изграждане наново на плурализъм, медийна среда, нормална политическа среда, призиви за търсене на отговорност

 37. 37 Профил на Roumen Stoilov
  Roumen Stoilov
  Рейтинг: 765 Неутрално

  Поредните празни приказки на великий господивов. Чалгарят произведе достатъчно малокултурни последоватли, за да го легитимират в ролята отредена му от посткомунистическата мафия. В едно изречение.

 38. 38 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2102 Любопитно

  До коментар [#29] от "Дария Колев":

  А това българското Дойче Веле има ли нещо общо с DW, освен приликата в имената? Отговора на този въпрос ще ви обясни прочетеното.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 39. 39 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 871 Неутрално

  "Други емигрираха в кухните и чужбините - или в кухните на чужбините."

  Е, не може всеки да цока 40 години грантове и стипендии, за да рециклира едни и същи теми, без да казва нищо ново и даже без да го казва по нов начин, ма иначе да е писател.

 40. 40 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Не знам дали авторът забелязва, че тази световна, а не само национална, деменция му осигурява приходите. Не само не казва нищо ново, ами съвсем целеустремено се повтаря, и то с грешките. И всички възхитено кимат, защото са по-зле и от него, "експерта по 90-те".

 41. 41 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Интересен прочит, писателски, емоционален. Всеки има право на свой поглед към времето от 90-те. Аз обаче имам и сега имам надежда, не само през онези бурни времена.
  —цитат от коментар 33 на vista2


  Да, много интересно как писател може да постави в един семантичен ред "ирационално, подсъзнателно, емоционално". Ма то дори от обща култура трябва да знаеш някои неща. Нали уж бил много "колебаещ се", не и когато става дума за самия него явно. Няма колебания, че е велик писател, когато е толкова повърхностен, че да ни си зададе въпроса дали всички тези елементи са действително взаимоизключващи се. Никаква носталгия не изпитвам по 90-те, нито по 80-те, нито по годините преди и след това. Ма как хем изпитваме носталгия, хем имаме Алцхаймер? Оле, боже, съвсем се обърках с тези сложни анализи. Ма нима не трябва да помним добре, за да изпитваме носталгия? Единственото, което изпитвам, е съжаление.

 42. 42 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Прав е ГГ, че има разлика когато си бил на 20 и сега на 50тина, по друг начин се гледа на света..
  —цитат от коментар 23 на olimpipanov


  Мале, мале, това някой "писател" трябва да ви го съобщи, така ли? Не можете да стигнете сами до този извод? Ма нищо чудно, че се е превърнал в латерна и се издържа от едни и същи текстове, след като има такава публика.

 43. 43 Профил на elena_pipilota
  elena_pipilota
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Мен пък и през 90-те години ме дразнеха как се подиграваха с патриотичните песни и сега ме дразнят като ги пеят.
  Иначе общото е, че и тогава и сега се правим, че една голяма част от народа не съществува. И говорим от негово име.

 44. 44 Профил на swy46682091
  swy46682091
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Чалгарите не заслужават толкова дълъг анализ.

  Ако само 20-на процента от българите симпатизират на чалгаря, значи има надежда.
  Очаквах поне половината българи да са чалгари - предимно заради медиите, през последните десетилетия спомогнаха най-много за доминацията на чалга културата..

 45. 45 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 304 Неутрално

  Имаше и "история на кенефа".

 46. 46 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Спокойно, нищо хубаво не очаква народонаселението. Проблемите са световни, и местните напъни не могат да променят съществено каквото и да е.

  master
 47. 47 Профил на pkh07609293
  pkh07609293
  Рейтинг: 52 Неутрално

  На мен лично ми харесва написаното от Господинов ......има много вярно в това, че песните от тогава не могат да се пеят днес, че не можем повече да се подиграем на бетонните комунистически мозъци защото тия които им се подиграваха тогава, бавно и полека, заеха местата им .......Жалко!......
  И друго ми прави впечатление.........как да обясня , с един пример - наскоро ( преди месец) завърши фестивала в Италия Сан Ремо, песента- победител е на една младежка рок група, Манескин, нахакани и свежи, парчето им е като вопъл на гняв и нерви на италианците след година Ковид и спечели главно благодарение на зрителския вот........с удивление прочетох в българската преса определението че е спечелила песента на " джендърски облечените младежи" !!!
  Нямам думи........
  Значи е започнало едно ново цензуриране и идейнополитическо внушаване на правилно мислене и поведение....очаквам скоро да прочета и че Фреди Меркюри, Джордж Майкъл, Майкъл Джексън, Ролинг Стоунс .......и прочие.......са проводници на джендърска култура и влияние , вредни за подрастващите.....както едно време беше вредна Кока Колата според правоверните партийни секретари ..... Егати и тъпите патриотар/комплексар/популисти🤪🤪🤪

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK