Избирателният подход на прокуратурата по избори

"Нима при публично известни практики за масово купуване на гласове съществува само една организирана група при това търгувала гласове за маргинална парламентарно непредставена партия?"

© Надежда Чипева, Капитал

"Нима при публично известни практики за масово купуване на гласове съществува само една организирана група при това търгувала гласове за маргинална парламентарно непредставена партия?"Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


Купуването и продаването на гласове е престъпление. Този принцип, залегнал в Изборния кодекс (чл. 183, ал. 2), бива практически дописван от българската mрокуратура по начин, по който силата му се стоварва върху тези български граждани, които са в немилост.


През седмицата, в която се конституира 45-ото Народно събрание, говорителят на mрокуратурата съобщи, че е разкрита престъпна група за купуване на гласове в полза на една от извънпарламентарните партии. Събраните доказателства сочат, че иде реч за т.нар. корпоративен вот, при който срещу заплащане управители и собственици на фирми ангажират вота на своите служители. На този етап резултатът от дейността на прокуратурата е повече от задоволителен.
Но остават редица важни въпроси без отговор:


- Нима при публично известни практики за масово купуване на гласове съществува само една организирана група при това търгувала гласове за маргинална парламентарно непредставена партия?


- Ръководен дефицит ли е това да разполагаш с ресурса на 2 000 редови прокурори и да не се натъкнеш на купени гласове сред водещите парламентарни сили?


- Дефицит на добро взаимодействие между МВР и прокуратурата ли е липсата на разкриваемост на други престъпления срещу политическите права на гражданите (чл. 167- 169 г от Наказателния кодекс) при изминалите парламентарни избори?


За да не останат тези въпроси без последици и за да не се стига отново до масово купен вот, е необходимо да засилим отчетността над прокуратурата и нейния ръководител - главния прокурор. На първо място, това може да стане чрез разрешаване обхвата на изслушване на главния прокурор пред Народното събрание - както предметно по обхват, така и да бъде ясно дефинирано, че инициативата за това стои у народните представители.


Втори по ред следва да бъдат обсъжданията за дейността на прокуратурата пред самия Висш съдебен съвет, чрез увеличаване на обществената квота в него за сметка на представителите, избирани от самите прокурори. В случай че неуспехите в разследването и разкриването на престъпления стои у определени звена в прокуратурата, именно тази обществена квота следва да дисциплинира редовите прокурори. А ако основанията за избирателната работа на прокуратурата е в пряка зависимост от най-висшия ѝ ръководител - то и възможност Народното събрание да инициира пред ВСС неговото отстраняване.


Припомняме, че


първото заседание на новия парламент не беше уважено от главния прокурор,


а само от председателите на върховните съдилища. Вероятно това се дължи на бурните политически изказвания срещу доскорошната парламентарна опозиция, на които той няма право и на това, че предприе незаконосъобразни действия срещу лица от президентската администрация.


Изминалите избори са само повод да си припомним тези проблемни аспекти от българската държавност и повод да държим отговорни депутатите от 45-ото Народно събрание за предстоящото им разрешаване.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  Като се гледа мнозинството в парламента , много трудно ще се прокарат основни промени в дейността на прокуратура и съда в този мандат ,просто комунистите и сателитите им са пак много в народното събрание ,а те вече второ поколение саботират всякаква реформа ,с оглед да си запазят заграбеното от народа и евросредствата и никой да не им търси отговорност и вина за това .

 2. 2 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Скоро, когато махнем Каскета, вече няма да има кой да прикрива и пази гърба на Борисов. Тогава съдът ще си свърши работата. След това и Гешев ще отговаря за деянията си.

 3. 3 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Подходът на прокуратурата е избирателен не само при избори, а при всяко разследване. Зависи на първо място от политическата власт, защото от нея е назначена и на второ място от финансовите облаги, защото заради тях е приела назначението. За съжаление това е подходът на почти всички държавно назначавани службаши.

 4. 4 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1401 Весело

  ГешефТ е изключително ефективен във вършенето на онова за което беше инсталиран. Да действа избирателно и като бухалка срещу неудобните на гербоядите.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 5. 5 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 140 Любопитно

  Скоро, когато махнем Каскета, вече няма да има кой да прикрива и пази гърба на Борисов. Тогава съдът ще си свърши работата. След това и Гешев ще отговаря за деянията си.
  —цитат от коментар 2 на murry


  Не знаех,че съдът върши работа.🙉
  Да очакваме ли харата на Лозанъ да се развихрят?🥳

  Много съм прост
 6. 6 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  Жалката каскеттура, в този й неадекватен сталинистки вид, трябва да бъде напълно изрината. И после на чисто с нови хора... В момента каскеттурата е част от мафията, питайте осемте джуджета... При полицаите е същото.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 7. 7 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3689 Неутрално

  Гешев (е радост) беше избран за да е ударния отряд на Боко и ГЕРБ, чрез подинената му прокуратура. Да сплашва и отстранява неугодните на вожда и приближените нему икономически групировки.

 8. 8 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2587 Весело

  "Ръководен дефицит ли е това да разполагаш с ресурса на 2 000 редови прокурори и да не се натъкнеш на купени гласове сред водещите парламентарни сили?" - оказва се, че Е, защото чакат Главния-специален да хвърли зарчето и да дадат сили, средства и ум за работа, работа, работа... Няма да го прави, не защото не го уважи това Народно събрание, а защото изтръгнаха зарчето от ръцете МУ. Ще трябва да я кара според написаните правила, хазартът не прощава.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 9. 9 Профил на Oliver
  Oliver
  Рейтинг: 126 Неутрално

  Прокуратурата е монархия, в която Гешев е цар. Той назначава когото си поиска, уволнява когото си поиска, повишава или понижава когото си поиска и не дължи обяснение на никого. Просто казва аз съм главния прокурор така реших, довиждане.

 10. 10 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  До коментар [#5] от "Тошо Кочев":

  Ето – вече си информиран. Отсега натаък няма да можеш да се оправдаваш, че не знаеш.

 11. 11 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  До коментар [#1] от "edin drugii":

  На първо време е достатъчно да му извадят малко зъбки, за да усети жегата зад ъгъла. Например, прехвърляне на преторианското звено към министерство на правосъдието. Сигурен съм, че може да се случат и други дребни неща.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 12. 12 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  Казах Ви още преди прокуратурата да изплюе камъчето,че престъпната група е работела в полза на Божков.Останалите престъпни групи са в добри отношения с прокуратурата и няма как да бъдат "разкрити"

 13. 13 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2088 Разстроено

  " Гласове " се купуват още от " зората " на демокрацията, както и никога нищо официално не се признаваше......сега, когато " отвън " взеха да питат къде им са подадените гласове , може да им се припомни, че този номер е още от преди над три десетилетия.......Керванът си върви , а кучетата лаят...е затова ще видим , акво ще направят малдите, пък после може и да им разкажем за " героите " от него време...факт е, обаче, нищо не се е променило, след като в НС има " уличени " в тази деятелност....

 14. 14 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  Божков вместо с имунитет се сдоби с още няколко обвинения. Както и да работи прокуратурата, това не е повод да се нарушава закона. Всеки, който реши да купи няколко махали, нарушава истинския вод на останалите хора.

 15. 15 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  Голяма част от благонадеждните избирателите на партиите се изнесоха в другите страни за по-големи социални помощи и стана жизненоважно гласуването от чужбина

 16. 16 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2171 Неутрално

  Нищо, сега като има избори и служебен кабинет, Румен Радев ще разпореди на вътрешния министър да излови търговците с гласове. И тогава ГЕРБ и ДПС ще се сритат съвсем.

 17. 17 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 851 Неутрално

  съдебната реформа трябва да е основният приоритет на този парламент - нека видим ясно кой ще подкрепи предложените от Христо Иванов реформи - това определя кой иска нормална България

  ОСТАВКА КАСКЕТ

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 18. 18 Профил на iiu09354227
  iiu09354227
  Рейтинг: 383 Неутрално

  Първата задачца е изпълнена - Борисов е аут. Следва Гешев.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6747 Неутрално

  До коментар [#9] от "Oliver":

  На една шепа държава, много монарси станаха.

 21. 21 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3315 Неутрално

  Каскетя сигурно е преценил, че изборната победа на ГЕРБ с >50% в ромските махали се дължи не на купуване на гласове, а на осмислена дясна, пронатовска и евроатлантическа ориентация на избирателите в тях.

  Ясно е, че с каквото и да се захване "прокуратурата", все Биберон излиза накрая...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 22. 22 Профил на iiu09354227
  iiu09354227
  Рейтинг: 383 Неутрално

  Протестите имат значение! И тези, които се направиха, че ги няма, си платиха. Ще перафразирам: хората забавят , но не забравят! Протестите 2013 г. срещу Пеевски дойдоха до завършек на тези избори. Минологодишните протести доведоха сега до свалянето на ББ. Ще дойде и реда на Гешев.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24 Профил на winston_smith_ii
  winston_smith_ii
  Рейтинг: 367 Неутрално

  "Купуването и продаването на гласове е престъпление." Този принцип, залегнал в Изборния кодекс (чл. 183, ал. 2), бива....
  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
  Тези, които неистово драпат да променят изборния кодекс, не е зле да се съобразят с нещо, което езиковеди и други разумни хора изтъкват от години: купуването и продаването на гласове НЕ Е престъпление. Купуването и продаването на гласове СА престъпления. Изречението в кавички (чл. 183, ал. 2) и тебеширеният надпис под заглавието на настоящата статия показват примитивната интелигентност на мнозина индивиди на високи позиции в тази държава.

 25. 25 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#22] от "iiu09354227":

  Протестите от лятото приличаха повече на протестите с горенето на сметки за ток, които доведоха до първата оставка на Борисов.... с разликата, че сега правителството изкара мандата си. ГЕРБ са все още първа политическа сила, а "протестите" материализираха представителство в лицето на 27+14= 41 мандата, от които 14 стари отлюспени комунисти.
  Най-малката група е най-креслива, втората по големина - тотално безидейна и цинична.
  Тъпото и упорито поведение на площадни аслани ми показва, че новите избори вече са решени - Трифонов ще върне мандата. Отиваме към служебен кабинет и една тотална парламентарна война срещу ГЕРБ... За да се затвърди "протестното" мнозинство.
  Това е реалността, която ни очаква. След нея -нищо чудно да ходим в Евразийския съюз.
  Петоколонниците ни нападнаха вече. Да видим дали щи победят.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 26. 26 Профил на kakva_e_istinata
  kakva_e_istinata
  Рейтинг: 31 Разстроено

  До коментар [#2] от "murry":

  Хайде вземете го махнете тоя каскет, че ни омръзна да Ви слушаме толкова месеци наред едно и също. То бива закани и високопарни изказвания, но това определено вече писва. Ето сега имате мнозинство - махайте го, какво още чакате?

  В спора се ражда истината!
 27. 27 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Марешки вече не е с имунитет - прокуратурата не знае ли?

 28. 28 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  Казах Ви още преди прокуратурата да изплюе камъчето,че престъпната група е работела в полза на Божков.Останалите престъпни групи са в добри отношения с прокуратурата и няма как да бъдат "разкрити"
  —цитат от коментар 12 на Вячеслав Атанасов


  А, то беше ясно, макар че името на купувача не беше оповестено явно. Беше казано обаче, че парите идват от чужбина. Би могло да се помисли за ДПС, но е абсурд Каскета да вземе да си разследва господаря.

 29. 29 Профил на Живко Лобутов
  Живко Лобутов
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#21] от "Norman Granz":

  Аз пък мисля, че най им допадна лозунга на Бибитко "Работа, работа, работа"!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK