На живо

След изборите: БСП постави условия на "Има такъв народ" и атакува новите партии (хронология)

След изборите: БСП постави условия на "Има такъв народ" и атакува новите партии (хронология)

© Пресцентър БСППолитическите коментари в опит да се сглоби управленският пъзел близо две седмици след парламентарните избори продължиха и днес. На заседание на ръководството на БСП бе решено да не се подкрепя правителство на ГЕРБ, а на "Има такъв народ" бяха поставени пет условия. В същото време социалистите решиха, че са зад президента Радев за втори президентски мандат. Малко по-късно Корнелия Нинова атакува новите партии в парламента заради вчерашното им гласуване против въвеждане на мораториум за действия на правителството в оставка, иницииран от БСП. Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън" коментира, че тя ще внесе такъв мораториум в понеделник, заедно с останалите нови партии.

"Дневник" проследи политическите събития днес на живо.
"В понеделник внасяме решение за мораториум върху решенията на Министерския съвет. Трябва да е ясно, че Борисов ще спре да раздава пари и концесии. Кабинетът в оставка не е спрял да харчи публични пари, да дава концесии за жълти стотинки и да извършва назначения в публични предприятия. Заляти сме от сигнали, че партийни калинки на Борисов се назначават без квалификация на високи позиции. Ще се намери начин партийните назначения да освободят тези места и на тяхно място да са компетентни хора", това заяви председателят на парламентарната група "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова. Предложението ще е мораториумът да бъде внесен заедно с "Има такъв народ" и "Демократична България".


"В петък беше предложено подобно решение да влезе в Комисията по ревизия, но това щеше да я направи противоконституционна", допълни Манолова и така отговори задочно на атаките на лидера на БСП Корнелия Нинова, че новите партии не са подкрепили БСП за мораториума и така са били "разобличени".

Няколко часа след като постави пет условия на "Има такъв народ" за да подкрепи правителство, формирано с техния мандат, лидерът на БСП Корнелия Нинова атакува новите партии в парламента, сред които е и партията на Слави Трифонов. "В политиката трябва да си последователен и принципен, а не както постъпват "новите партии"", пише Нинова във Фейсбук.Коментарът идва заради липсата на подкрепа на предложения вчера в парламента от БСП мораториум правителството в оставка на Бойко Борисов да не може да дава концесии, да продава болници, да назначава, да сменя директори и бордове.


БСП поиска парламентарна подкрепа за него веднага, макар самата Нинова да каза от парламентарната трибуна, че ще го внесе в прецизиран вид следващата седмица. "След като ги разобличих от трибуната на парламента, се хвърлиха да обясняват как не му било мястото в това решение, а трябвало в отделно такова. Стар трик - като не искаш нещо да стане - да търсиш процесуални номера", е версията на Нинова.


"И други странности станаха през първите два парламентарни дни. Атакуващите с лодка "Росенец" избраха заедно с ДПС председател на Бюджетна комисия, която да се занимава с финансите на държавата. Много бързо истината започва да излиза наяве", пише още Нинова. Вчера за председател на въпросната комисия бе избран Георги Ганев от "Демократична България".


Така най-вероятният до момента сценарий за съставяне на правителство - с мандат на "Има такъв народ" и подкрепа от "Демократична България", "Изправи се! Мутри вън!" и БСП се разклаща. Четирите партии биха имали парламентарно мнозинство. Ако БСП не подкрепи новите партии, които имат общо 92 депутати, друг вариант е подкрепа от ДПС, която има 30 депутати. Заявка за подкрепа на 10 дежурни депутати бе дал и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

БСП реши да не подкрепи правителство на ГЕРБ, постави условия на "Има такъв народ"

На днешното си заседание ръководството на БСП е взело решение при предлагане на правителство в мандата на ГЕРБ да гласува против, съобщи лидерът на партията Корнелия Нинова. При предложение за правителство в мандата на "Има такъв народ" решението е да се проведат консултации и БСП да даде подкрепа, въпреки че няма да участва в него при условие, че кандидатът за премиер и излъчилата партия изразят готовност за:
- бързи действия за разрешаване на здравната криза
- борба с корупцията, укрепване на зезависимата съдебна система и медиите
- обективна и задълбочена ревизия на състоянието на бюджета
- прозрачност на процеса на договаряне на оперативните програми с ЕС за периода 2021-2027 и нов план за възстановяване и устойчивост
- изменение в изборното законодателство за да се отчитат реално гласовете

Ако партията, която формира правителство, смята да предлага действия по своя инициатива, които противоречат на основните политически ориентири на БСП, тя няма да получи подкрепа от парламентарната група на БСП.


При трети проучвателен мандат, който бъде връчен на БСП, ще се вземе решение в спешен порядък, обясни Нинова.


Подробности - тук.

Брифинг след пленума на БСП на живо.

Националният съвет на БСП е подкрепил Румен Радев и Илияна Йотова за втори президентски мандат, потвърдиха социалисти пред "Дневник". Това е станало на закритото заседание днес след критики към Корнелия Нинова и ръководството, че решението не е било взето преди парламентарните избори.


В 16 ч. предстои пресконференция на партията по повод днешните решения.


Подробности - тук.

Не искаме избори, каза Христо Иванов

"Ние не искаме избори, нека да е ясно. Имаме всички причини да предполагаме, че на следващи избори ще имаме по-добър резултат, но подхождаме изключително отговорно към този въпрос. Но и не сме готови и на всякакво управление, защото сме длъжни да бъдем част от усилието да генерираме реално, ефективно управление на промяната", заяви лидерът на "Демократична България" Христо Иванов пред "Дарик радио".


Подробности - тук.

Час преди началото на днешния пленум на БСП пред сградата на Позитано 20 се появи бус с надпис "Корнелия до победата! СДС е с теб!", предава БНР. От колата се чуват и звуци от митинги с песента "Времето е наше". Представители на младежката организация на БСП настояват за оставката на лидера на БСП Корнелия Нинова. "Искаме оставката на председателката на Националния съвет Корнелия Нинова заради слабия резултат на изборите", заяви представител на пернишката младежка организация на БСП.

Борисов се обозначи с "Играта ни върви"

След като не се яви в Народното събрание, за да подаде лично оставката на кабинета в четвъртък, а на следващия ден си взе отпуска и отново пропусна пленарното заседание, се породиха въпроси къде всъщност е премиерът в оставка Бойко Борисов. От парламентарната трибуна Георги Свиленски от БСП дори попита някой виждал ли е го и да не е станал преврат в държавата.


Днес Борисов се обозначи, публикувайки снимка във фейсбук по спортен екип с внуците си на футболно игрище и лаконичният коментар "Играта ни върви".


Вчера депутатите задължиха Борисов да се яви в парламента на 21 април (сряда), за да представи проектоучастието на страната в Плана за възстановяване и развитие на ЕС.

Николай Хаджигенов: Коалиция с мандат на "Има такъв народ" не е вариант

След изборите: БСП постави условия на "Има такъв народ" и атакува новите партии (хронология)

© Юлия Лазарова


На консултациите при президента идната седмица позицията на "Изправи се! Мутри вън!" ще е готовност за участие "по някакъв начин" в правителство или подкрепа на правителство на опозицията, коментира пред Би Ти Ви Николай Хаджигенов, зам.-председателят на "Изправи се! Мутри вън!".


На въпрос кои са принципните точки, с които биха подкрепили коалиция с мандат на "Има такъв народ" адв. Хаджигенов отговори: "Коалиция не мисля, че е вариант. Правителство на малцинството с подкрепа на останалите е работещ вариант според мен".


"ГЕРБ трябваше да разберат, макар и по трудния начин, че вече не са на власт. За първи път в най-новата ни история има мнозинство на опозицията – обединени всички около една обща цел", така Хаджигенов коментира началото на работата на 45-ото Народно събрание


Той коментира, че въпреки първоначалните търкания в редиците на формацията, от която е част, сега вече страстите са утихнали и всички работят в една посока. "Създаването на парламентарна група, както създаването на коалиция от хора, които са в различни крайности, е сложен процес. Когато събереш на едно място няколко остри камъка, хвърлят искри", поясни Хаджигенов.


Той отново затвърди казаното по-рано от него, че да се впусне в политическия живот е огромна жертва заради работата му извън политиката. Но посочи, че няма да се откаже, защото е необходим "някой, който да свърши работата, както трябва".


Хаджигенов увери, че от парламентарната група вече са готови с конкретни промени в законодателството: "Ще предложим промяна в Закона за съдебната власт, нов Висш съдебен съвет, нов главен прокурор", поясни той.

"Проектокабинетът на ГЕРБ е готов, ще е ясен след няколко дни. Съставът на този кабинет ще бъде знак, че партията е в състояние да се обновява и да има нови лица, което е важно", заяви вицепремиерът в оставка Томислав Дончев пред Би Ти Ви. Това е второ потвърждение от ГЕРБ, че партията е готова с кабинета, след като това каза още в сряда премиерът в оставка Бойко Борисов. Въпреки това в четвъртък той взе отпуск, за да "подготвя кабинет" и не се появи в парламента на следващия ден, където бе повикан да представи участието на България в Плана за възстановяване и развитие на ЕС. Той упълномощи Дончев да направи това, но депутатите задължиха Борисов да се яви в парламента по темата на 21 април (сряда).


Подробности - тук.

БСП обсъжда изборния резултат

За първи път след изборите широкото ръководство на БСП - Националния съвет, ще се събере да обсъди изборния провал. На фона на оставката на тясното ръководство - Изпълнителното бюро, част от което се очаква да бъде сменено, и очакваните искания за оттегляне на лидера Корнелия Нинова първа точка в дневния ред днес е решение социалистите да подкрепят Румен Радев и Илияна Йотова за втори президентски мандат. За някои това е опит да се отклони дневния ред и да се смекчат критиките заради загубата.


Подробности - тук.

Парламентарната група на "Има такъв народ" е омерзена от депутатите на ГЕРБ

След изборите: БСП постави условия на "Има такъв народ" и атакува новите партии (хронология)

© Юлия Лазарова


Чрез профила във фейсбук на Слави Трифонов новият депутат от "Има такъв народ" Филип Станев изрази омерзението на парламентарната група от депутатите от ГЕРБ-СДС. "Парламентарната група на "Има такъв народ" е от два дни в новоизбрания български Парламент. И тази парламентарна група е в пълен шок от поведението на една друга парламентарна група –тази на ГЕРБ. Шок е меко казано. Ние сме омерзени", пише Станев.

Станев коментира, че част от групата на ГЕРБ използва брутални цинизми в пленарна зала, и се държи арогантно и просташки в общуването си с колеги депутати.


"Част от депутатите се държат по-грозно и от пияни бабаити в селска кръчма", обобщава Станев.


Какъв речник представи самият Станев в парламента вчера - четете тук.

Не съм кандидат за премиер от "Демократична България", каза Александър Симидчиев

След изборите: БСП постави условия на "Има такъв народ" и атакува новите партии (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


"Няма да съм кандидат за премиер от "Демократична България". Това каза пред БНТ д-р Александър Симидчиев, депутат от обединението. Вчера той бе избран за председател на здравната комисия в парламента, а името му бе сред циркулиращите за евентуална номинация за премиер от "Демократична България", но Симидчиев определи това за спекулация.


Обединението се подреди на пета позиция в изминалите избори, но след връчването на първите два мандата на челните политически сили и при тяхна невъзможност да съберат достатъчно подкрепа за кабинет, президентът Румен Радев може да даде третия по своя преценка на политическата сила, която има най-голям шанс да състави правителство.


Новият председател на здравната комисия коментира и няколко важни цели. "Трябва да имаме електронно здравеопазване. Трябва да подредим къщата си, да има ясни правила, които да спазваме. Спешно трябва да се направят стратегически и законови промени в сферата на здравеопазването, трябва да се приоритизира профилактиката, да се работи с данни", каза Александър Симидчиев.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK