Томислав Дончев: Викат Борисов в Народното събрание, за да го обиждат

Томислав Дончев: Викат Борисов в Народното събрание, за да го обиждат

© Юлия ЛазароваПроектокабинетът на ГЕРБ е готов, ще е ясен след няколко дни. Съставът на този кабинет ще бъде знак, че партията е в състояние да се обновява и да има нови лица, което е важно", заяви вицепремиерът в оставка Томислав Дончев пред Би Ти Ви. Това е второ потвърждение от ГЕРБ, че партията е готова с кабинета, след като това каза още в сряда премиерът в оставка Бойко Борисов. Въпреки това в четвъртък той взе отпуск, за да "подготвя кабинет" и не се появи в парламента на следващия ден, където бе повикан да представи участието на България в Плана за възстановяване и развитие на ЕС. Той упълномощи Дончев да направи това, но депутатите задължиха Борисов да се яви в парламента по темата на 21 април (сряда).


"Смисълът на упражнението вчера не беше премиерът да дава разяснение по Националния план за устойчивост, едва ли някой има съмнения, че ако някой трябва да дава разяснения, това съм аз. Смисълът на драматизацията вчера беше Борисов да бъде вкаран в Народното събрание и да бъде обиждан, само това", смята Томислав Дончев. "България не е в уникална ситуация, където близо до срока за подаване на плана се сменят правителствата. От ЕК биха проявили толерантност от един, два или три месеца, новото правителство да разработи друг план", обясни той. "По време на кампанията чух, че планът на Дончев е скапа, корупционен, некадърен. Чух, че всички имали алтернативни планове - по-добри от моя. В крайна сметка имам около 10 дни до края на мандата, редно ли е аз да внасям този план тогава. Уважаеми колеги, дайте вашите планове", призова той. "Ако Народното събрание прочетат кратката версия на плана и ми възложат плана да го внеса, аз ще го направя", обобщи Дончев.


"Ще има и нови лица, ще има и приемственост - комбинация от двете", обясни Дончев за състава на проектокабинета. Кандидатурата за премиер в него е на Даниел Митов, като Борисов обясни, че е било възможно това да е Дончев, но самият той не е искал "и него да го намразят".
"Може да не ми е дошло времето да съм премиер или да е минало", каза Дончев пред Би Ти Ви.


"Вероятно предложението за кабинет ще мине през парламента, мандатът няма да бъде върнат веднага. Не може да се държим безотговорно към всички българи, които са ни подкрепили", коментира Дончев. От уважение и благодарност към тях трябва да предложим кабинет, дори да доведем процедурата до край, заяви той и уточни, че процедурата няма да бъде бавена умишлено.


Дончев коментира и създадената вчера в парламента комисия за проверка на управленията в последните 10 години - изразходените средства от Министерски съвет и редица фирми с повече от 50% държавно участие. "Това за мен е политически трибунал, който ще се опитва да генерира политически сензации. Проверка не се прави от комисия в народното събрание, а от одитори и проверяващи - в България има такива служби", каза Дончев.


Дончев стана поредният от ГЕРБ, който призова мнозинството в парламента от останалите партии да не се държи като опозиция, а да започне да управлява.


"Странен е този парламент, мисля, че мотото на новото мнозинство е всички народни представители от ГЕРБ да бъдат заковани на банките, за да могат безгласно за бъдат обиждани", коментира Томислав Дончев.


По повод думите на Филип Станев от "Има такъв народ" за просташко поведение на депутатите от ГЕРБ, Дончев отвърна, че така се държат опонентите на партията в парламента.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK