Капаните в Изборния кодекс целят дълго служебно правителство, май

Проектът на "Има такъв народ" предвижда "по изключение", ако избирателят не може да гласува машинно, да му се даде хартиена бюлетина

© Цветелина Белутова, Капитал

Проектът на "Има такъв народ" предвижда "по изключение", ако избирателят не може да гласува машинно, да му се даде хартиена бюлетинаНякои може и да помнят от началото на прехода това "май", с което първите комерсиални вестници правеха кратки и ударни заглавия плюс само три букви вместо уговорката, че всъщност не се знае май дали написаното е вярно.


Май, май натам отива работата - бързи промени в Изборния кодекс (ИК) и служебно правителство до неизвестно кога.


ЗИД-ове ще ми позволите да наричам законопроектите за изменение и допълнение на ИК на "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън". Това, че тези изключително подробни и професионално подготвени в техническо отношение документи бяха внесени в първия и втория работен ден на Народното събрание, е ясна индикация за готовност или дори намерение за предсрочни избори. Което не е изненадващо, можем да си кажем, че е ОК - политика.
В ЗИД-овете се искат сходни неща, като сред първите - по последователността на разпоредбите на ИК - е


редуцирането на състава и особено безмилостният при "Има такъв народ" отстрел на сегашната ЦИК.


С редуцирането на състава по принцип не би трябвало да има проблем. За Изборната комисия на Индия, която се грижи за 911 милиона избиратели, знаех, че е от трима, а сега, гледам, на сайта им само две снимки и имена - единият е главен комисар. При тези разпространени по света модели на electoral management комисарите отговарят за принципните решения и са надзорници на разгърната териториално и функционално изборна администрация. Каквато, функционално, в българската ЦИК почти няма, а териториално РИК и СИК са временни минипарламенти с партийни квоти, подобно на ЦИК.


Българските комисари пишат и гласуват лично почти всичко - от най-важните проекти на решения до отговорите на писма от граждани, които искат да гласуват където им е най-удобно. (Не визирам засегнатите от ковида.) Няма как новата ЦИК да си набере опитен и компетентен персонал преди евентуалните избори през юли. Да спомена и Румъния, където има постоянна изборна администрация с около 300 души състав в двайсетина функционални единици.


За милост към сегашната ЦИК не пледирам. Даже предлагам обвинителен акт срещу комисията - пет-шест страници, до поискване чрез редакцията, за неефективност, партийни пристрастия, дефицит на административен и IT капацитет, нечуваемост към идеи отвън, непрозрачност и липса на инициатива.


Предлагам обаче смаляване и преформатиране на ЦИК, защото като внимателен читател на протоколите от заседанията им знам, че там има неколцина, които макар и като партийни орел, рак и щука все пак бутат или теглят каруцата по стръмнините на закона и действителността. Бутат и дърпат до момента, когато два дни след екзит половете по телевизиите имаме и някакви официални резултати, мандати и депутати, да са ни живи и здрави. Доколкото разбирам, у тези неколцина е институционалната памет, а другите са партиен пълнеж. В този смисъл ЗИД-овете


не дават надежда, че в новата ЦИК няма всичко да е пълнеж.


Не са предвидили високи професионални и морални критерии, нито възможност за избиране или назначаване на непартийни специалисти като членове на комисията. И трите законопроекта запазват партийните номинации, от "Демократична България" са се сетили обаче да махнат процентните квоти.


Вторият и пак не най-голям проблем е, че ЗИД-ът на "Има такъв народ" предвижда в първите параграфи 15-членна ЦИК, назначена вече изцяло от президента след публични консултации и процедура, определена от президента. И някъде сбутано в преходните и заключителни разпоредби (параграф 63) се дават две седмици за тази драматична реформация. (ЗИД-ът на "Демократична България" предлага един месец, тоест възможност все пак за смислени консултации; при "Изправи се! Мутри вън!" - 20 дни.)


Истинският проблем е - стигаме до капаните най-сетне, че новата, смалена на 15 или 9 члена, без гарантирана приемственост ЦИК се натоварва да прави вероятните извънредни избори през юли, като


покрай огромния обем рутинни дейности се занимава с неизпробвани в българската практика тежки задачи:


организирането на гласуването в избирателен район "Зад граница" (и в трите ЗИД-а); гласуване по пощата (и за избирателите в страната по проекта на "Демократична България", при "Има такъв народ" - "ако е възможно"); електронни подписки за подкрепа на регистрацията на партии; видеонаблюдение на преброяването на гласовете във всяка секция на платформа, осигурена от ЦИК. За дистанционното електронно гласуване "Демократична България" имат и отделен законопроект с експериментално дистанционно електронно гласуване в разумно дълъг период от време, докато от "Изправи се! Мутри вън!" искат дистанционно електронно гласуване веднага, без експерименти. Искат и активна регистрация, като новата ЦИК незабавно започне да прави избирателни списъци на основата на гласувалите на последните избори.


Всичко по-горе минус пощенското гласуване и видеонаблюдението плюс повече секции в чужбина приветствам в тези ЗИД-ове, но няма да как да се направи от набързо скалъпената нова ЦИК. Да повторя - смалена по състав, без гарантирана приемственост и без разгърната и опитна администрация. Нямат IT експерти, бе хора! И те ли тепърва ще се назначават и учат на избори в движение? ЦИК дотук за всичко зависи от "Информационно обслужване", за машините - от доставчика "Сиела" и трите държавни агенции, извършили одита. Реформата на изборната администрация с куклен театър ли я започваме?


С РИК-овете и СИК какво правим, нищо?


Но да дообясня заглавието за всеки случай. Ако някакви избори станат и правилните партии спечелят - добре. А ако едно-две-три сериозни неща се сгафят и изборите бъдат опорочени, служебното правителство остава до второ нареждане. Win-win ситуация. На български - празно няма.


С бързината около внасянето и очаквания от мен напор за бързо приемане на ЗИД-овете ще се цели да се поприкрие още една хватка за служебна победа - задължителното машинно гласуване. Няма да те питат в секцията с над 299 избиратели "с машинка или с хартийка?". Така е и в трите ЗИД-а, като според "Изправи се! Мутри вън" машини трябва да има и в малките секции в България, а според ИТН - и в чужбина.


Помня отпреди около две години дискусиите около едно предложение, дошло от "статуквото" - в квадратчето пред името на партия или коалиция на бюлетината да няма пореден номер. И мен са ме питали по "Хоризонт" не е ли това скрит образователен ценз. И дали ще ни съдят в някой международен съд. ЗИД-ът на "Има такъв народ" предвижда "по изключение",


ако избирателят не може да гласува машинно, да му се даде хартиена бюлетина след деклариране


на това обстоятелство. Идеята да декларираш, че си технофоб или умствено непълноценен, е вероятно заложена като вратичка за пред Конституционния съд при възражения за дискриминация.


Такава вратичка няма в ЗИД-а на "Демократична България", подписан най-отгоре от г-н Христо Иванов, който на 4 април пусна хартиена бюлетина заради информациите (достоверни се оказаха) за проблеми с машините. Ясно е във всеки случай, че има такъв народ, виждал съм го, който търси помощ пред банкомата или ползва телефони с клавиши. Изборът пред този народ ще е да си остане у дома или, по-сложното, да се регистрира по селата с под 300 избиратели - откъдето основно си е, ако ще си говорим искрено. И което, разбира се, е целта на занятието, както казвахме в казармата.


Но покрай другото ЗИД-ът на "Има такъв народ" с двуседмичния срок за назначаване на новата ЦИК може да попречи на Христо Иванов да използва срока - също двуседмичен - да получи от сегашната ЦИК по Закона за достъп до обществена информация детайлни сведения за проблемите с машините. А такава папка в ЦИК има и не е само за Велико Търново и Добрич. Коя ЦИК ще я отвори?


Има ли значение?


Има ли изобщо нещо от значение на сергията? Гласувал, не гласувал - политика, майна. Някой вън, някой - вътре.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (258)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Нормално е,мутрите вече са вътре!Действат да си увеличат бройката!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА
 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4074 Весело

  Брей, най-накрая един по-светнат!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3802 Неутрално

  Промените трябва да са в ДВЕ посоки- честни избори
  Дистанционно гласуване.
  После народът ще решава а не фалшификаторите на бокаса.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3802 Неутрално

  До коментар [#1] от "АмброзСП":

  Вътре са от доста години с доста фалшифицирани избори.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на vincenzo76
  vincenzo76
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Айдее.....почнаха да се "осветяват" истинските намерения на новата политическа "дегенерация"......!И най-вече на един жаден за власт комлексар със синдрома на "циментовата глава". Ама няма да му се получи нито на Руменчо, нито на лакеите му!

 7. 7 Профил на Benedikt Fahnenträger
  Benedikt Fahnenträger
  Рейтинг: 466 Любопитно

  Нормално е да се предлагат такива промени, както каза Борисов : " Толкова големи юристи" са от Демократична България :)

 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3456 Неутрално

  А ако едно- две-три сериозни неща се сгафят и изборите бъдат опорочени, служебното правителство остава до второ нареждане."

  И какво конкретно се "сгафят" е породило подобна мисъл?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2146 Неутрално

  А какво стана с обещанието за намаляване на народните представители? Колегите на Трифонов от 5 звезди го направиха.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 10. 10 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  Образованието е задължително до 16г.според Конституцията. Та ако някой е нарушил задължението да се образова, сам се е лишил от правото на информиран избор. Машини, задължителни преференции и партии без номера. Все пак барем едно име трябва да може да прочете клетият избиращ.

 11. 11 Профил на СМЕТ В СЯНКА
  СМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 215 Весело

  До коментар [#1] от "АмброзСП":Вътре са от доста години с доста фалшифицирани избори.
  —цитат от коментар 5 на КМЕТ В СЯНКА


  Издадени присъди има ли за фалшифициране на избори? Хайде, няма да те мъча, поне някакво солидно доказателство за това твърдение?

 12. 12 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Промените трябва да са в ДВЕ посоки- честни избори
  Дистанционно гласуване.
  —цитат от коментар 4 на КМЕТ В СЯНКА


  При дистанционно гласуване не може да се гарантират честни избори.

 13. 13 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  Очевидно се търсят вратички за манипулиране на бъдещите избори в полза на новите властимащи.

 14. 14 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  Промените трябва да са в ДВЕ посоки- честни избориДистанционно гласуване.После народът ще решава а не фалшификаторите на бокаса.
  —цитат от коментар 4 на КМЕТ В СЯНКА


  И пенционерите задължително да гласуват за Партията.

 15. 15 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  100% машинно гласуване от народа означава 0 % гласуване от Михаил Константинов.
  Мишо и другите мишки от "Информационно обслужване на Борисов" ще драпат със зъби и нокти за да остане тоалетната хартиена бюлетина.
  Защото без нея стават безсмислени както многомилионните договори за обществените поръчки, така и многомилионните договори за индивидуални поръчки към "обслужването".

 16. 16 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2821 Неутрално

  Май, май няма да могат да се разберат :)

  Почна се с критиките към промените на ИК :)

 17. 17 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  [quote#11:"СМЕТ В СЯНКА"][/quote]

  "Издадени присъди има ли за фалшифициране на избори? Хайде, няма да те мъча, поне някакво солидно доказателство за това твърдение?"
  .................................................
  Так говрят в ППО-то! Това е най -солидното доказателство за Кмета.

 18. 18 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1169 Любопитно

  До коментар [#10] от "Лелка":

  къде има в европа машини...?

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 19. 19 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Очевидно се търсят вратички за манипулиране на бъдещите избори в полза на новите властимащи.
  —цитат от коментар 13 на von_seeckt


  Бащите на последната Конституция бяха доста по-умни мъже (и жени) от сегашните гербери и тошковци. Вярно е, че и тогава имаше „талаш“ но 39-ма от 400 депутати може да се приеме за малко. А и част от онези 39-ма, гладуваха, защото бяха заплашени от тяхната си политическата сила.


  До коментар [#13] от "von_seeckt":

 20. 20 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  Потресаващо бе да видим от екрана на телевизора в деня на провеждането на изборите кадри от избирателната секция, в която похарчилият два милиарда и половина за цифровизация на държавното управление и електронно правителство зам-премиер Томислав Дончев гласува с еднометрова хартиена бюлетина.

 21. 21 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  Няма как кашите забърквани с години да се оправят за месец, нежели по-малко. Първата задача е да се осигури екзистенц минимум за равнопоставеност на изборите.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 22. 22 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2821 Неутрално

  Някои хора си мислят, че като променят ИК и ще спечелят изборите.

  Реалността за съжаление показва друго. Почти няма значение кой организира изборите и и кой брои бюлетините.

 23. 23 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 2133 Неутрално

  До коментар [#7] от "Benedikt Fahnenträger":

  Но пък предложенията може да ги прочетем, оплюем и променим. Някой път дори преди да се внесат въобще в Народното събрание. А и ако има основателни критики в обсъждането, ще бъдат взети предвид. Но може би предпочитате великата юридическа мисъл на Менда да вкара промените в Изборния кодекс между първо и второ четене на закона за движение по пътищата? Или когато Радев им върне някоя откровена глупост, 30 минути да го хули Бойко и накрая все пак да признае, че е прав?

  Не ме търсете преди обяд
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 25. 25 Профил на Ганьо дъ Болкан фюри
  Ганьо дъ Болкан фюри
  Рейтинг: 126 Неутрално

  Така е. На всички е ясно, че ГЕРБ фалшифицираха изборите.

 26. 26 Профил на Корабов
  Корабов
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Айдее.....почнаха да се "осветяват" истинските намерения на новата политическа "дегенерация"......!И най-вече на един жаден за власт комлексар със синдрома на "циментовата глава". Ама няма да му се получи нито на Руменчо, нито на лакеите му!
  —цитат от коментар 6 на vincenzo76


  Недей да си сигурен! Руската агентура съвсем не е разбита и е дълбоко загнездена повсеместно из институциите!

 27. 27 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 633 Неутрално

  До коментар [#10] от "Лелка":къде има в европа машини...?
  —цитат от коментар 18 на sarunka


  То, също и никъде в Европа няма 5-6% недействителни гласове. Ако смъкнем бройката недействителни гласове до 0,3-0,5% може да се мисли за премахване на машините.


  До коментар [#18] от "sarunka":

 28. 28 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4074 Неутрално

  До коментар [#22] от "realguru":

  Има значение увеличаването на броя секции, от което печелят, на първо място ДПС, на второ - Трифонов, и на трето - "ДБ".

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 29. 29 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 858 Неутрално

  До коментар [#1] от "АмброзСП":Вътре са от доста години с доста фалшифицирани избори.
  —цитат от коментар 5 на КМЕТ В СЯНКА


  Пак "опорки",що не сигнализирате!Защото сте част от "доста години",и все втори!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА
 30. 30 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2821 Неутрално

  До коментар [#20] от "Литекс се преименува на ЦСКА минус София":

  Ми кажи, едно време имаше едни цветни хартийки бюлетини, дето се пускаха в един непрозрачен плик. И системата работеше. :)

  После се почна - интегрална бюлетина с преференции. Една от идеите дето вървеше под сурдника била уж неграмотния електорат на ДПС да не може да гласува. Ма той се оказа че пак си гласува. :)

  Единственото дето се случи беше обърквацията с 15/15 на избирателите на БСП. :)

  И невалидните бюлетини нараснаха малко щото сложността нараства. Но това по никакъв начин не се отрази на резултата на изборите.

  Сега всички искаха машинно гласуване - така и не разбрах що. Уж за да нямало невалидни бюлетини. Може и да са намалели невалидните бюлетини тук не споря. Ама резултатите не се промениха. :)
 31. 31 Профил на Корабов
  Корабов
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  А какво стана с обещанието за намаляване на народните представители? Колегите на Трифонов от 5 звезди го направиха.
  —цитат от коментар 9 на AModoMio


  Как какво, организират народен съд точна с тази цел......

 32. 32 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  До коментар [#10] от "Лелка":къде има в европа машини...?
  —цитат от коментар 18 на sarunka


  А къде има в Европа дерибей едноличен търговец, обсебил държавата, съдебната власт, прокуратурата, телевизиите , Централната избирателна комисия и фирмите, които обработват изборните резултати???

 33. 33 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 2133 Неутрално

  До коментар [#31] от "Корабов":

  Стига сте се гаврили с жертвите на народния съд и престанете да си присвоявате страданията и борбата на истинските борци против комунизма. Които са били по затворите, а не членове на БКП, понеже "такова било времето". Изключително гнусно е да твърдете, че задаването на неудобни и евентуално заядливо безсмислени въпроси може да бъде сравнено с разстрел. Близките на Борисов като близките на разстреляните ли ще се чувстват след тоя "народен съд"?

  Не ме търсете преди обяд
 34. 34 Профил на Х
  Х
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  До коментар [#18] от "sarunka":

  Къде в Европа има ромски квартали, които гласуват на 70+% за ГЕРБ?
  Тези циркове трябва да секнат.

 35. 35 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2821 Неутрално

  Така е. На всички е ясно, че ГЕРБ фалшифицираха изборите.
  —цитат от коментар 25 на Ганьо дъ Болкан фюри


  Само да ти кажа, че това са първите парламентарни избори, които организира ГЕРБ и на тях спечели най-малко от всички останали. :)

  Първите избори, които печели ГЕРБ са организирани от тройната коалиция.

  После следва оставка и предсрочни избори организирани от Плевнелиев.

  После БСП и ДПС преправят изборния кодекс - Мая Манолова участваше активно в преработката му. И уж изгониха всички калинки на ГЕРБ от ЦИК.

  Съответно с нов изборен закон и нова ЦИК - БСП и ДПС (правителството на Орешарски) организираха избори за Европарламент, които пак ГЕРБ спечелиха и то с много. И като видяха че БСП губят страшно много електорат от явния съюз с ДПС предизвикаха предсрочни избори.

  Обаче пак ГЕРБ спечелиха. Тези избори бяха по нов кодекс, с нова ЦИК и организирани от Плевнелиев.

  След това Радев спечели президентските избори. ГЕРБ подадоха оставка и отидохме на поредни предсрочни избори, този път организирани от Радев, които пак ГЕРБ спечелиха. :)

  Та това са първите избори за парламент организирани от ГЕРБ. :)

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37 Профил на Корабов
  Корабов
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#33] от "tulup":

  Звучите нервно! Нормално е, когато истината боли...

 38. 38 Профил на Х
  Х
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  До коментар [#22] от "realguru":Има значение увеличаването на броя секции, от което печелят, на първо място ДПС, на второ - Трифонов, и на трето - "ДБ".
  —цитат от коментар 28 на hamiltonf


  Всъщност ДПС няма да са най-големият печеливш.
  Защото гласуващите в Турция са съсредоточени в градове, в които винаги има секции. А сме виждали, че имат желание да се организират и да гласуват в България.
  Виж, ако на няколкостотин хиляди българи в други държави им се даде възможността да гласуват по-лесно, а не да пътуват по 3-4 часа до единствената секция в държавата Х, тогава резултатът от чужбина ще е доста по-обективен.

 39. 39 Профил на СМЕТ В СЯНКА
  СМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 215 Весело

  До коментар [#18] от "sarunka":Къде в Европа има ромски квартали, които гласуват на 70+% за ГЕРБ?Тези циркове трябва да секнат.
  —цитат от коментар 34 на Х


  Защо? Вие знаете ли как работи демокрацията, Другарю Диктатор?

 40. 40 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2713 Неутрално

  В Европа няма машинно гласуване, ние като най умни, ще го въвеждаме. Европа няма електронно гласуване,/освен малката Естония/,ние като нация техническа, ще го прилагаме. На прав път сме, другари,с новото ОФ.

 41. 41 Профил на Младолик Мъдрец
  Младолик Мъдрец
  Рейтинг: 842 Неутрално

  Промени в последния момент, налагащи цялостна промяна на изборните правила, с минималистичен срок за изпълнение, ще доведе до огромен хаос и провал за следващите избори.
  Конституцията е много ясна за сроковете. След като рулетката се завърти, има максимум 21 дни общо, разпускане на НС и до 2 месеца за дата на следващите избори.

 42. 42 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2821 Неутрално

  До коментар [#22] от "realguru":Има значение увеличаването на броя секции, от което печелят, на първо място ДПС, на второ - Трифонов, и на трето - "ДБ".
  —цитат от коментар 28 на hamiltonf


  Това е само за секции извън ЕС. Турция и Англия бяха най-засегнатите. Българите в САЩ силно ме съмнява да проявяват някакъв огромен интерес към изборите в България.

  Не знам колко мандата има за чужбина и как ги разпределят. Но има идея чужбина да стане отделен избирателен район с 6 мандата. Т.е. квото и да правят ще разпределят 6 мандата, ако ще и 1 милион българи извън чужбина да гласуват.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44 Профил на Х
  Х
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  До коментар [#39] от "СМЕТ В СЯНКА":

  Демоктацията работи, когато не се пазрува и контролира вотът.

 45. 45 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 633 Неутрално

  До коментар [#20] от "Литекс се преименува на ЦСКА минус София":...Сега всички искаха машинно гласуване - така и не разбрах що. Уж за да нямало невалидни бюлетини. Може и да са намалели невалидните бюлетини тук не споря. Ама резултатите не се промениха. :)
  —цитат от коментар 30 на realguru


  Резултатите не са се променили, защото огромното болшинство са гласували с хартиени бюлетини. С машините ще се сложи някакъв образователен ценз. А ако на някой му е толкова трудно да гласува с машина да отива в секциите за инвалиди.
  Щом проф. Константинов е против машините,
  значи те са по-честния начин на гласуване!

  До коментар [#30] от "realguru":

 46. 46 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2821 Неутрално

  До коментар [#38] от "Х":

  В ЕС им е дадено това права. Остава една Англия и евентуално САЩ.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48 Профил на takeshi_kitano
  takeshi_kitano
  Рейтинг: 0 Разстроено

  До коментар [#35] от "realguru":
  Недей, дори фактите отскачат от чугуна...

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Разораването на ЦИК трудно ще стане по две причини:системните партии ще са против, а в партиите на протеста има противоречия.

 51. 51 Профил на takeshi_kitano
  takeshi_kitano
  Рейтинг: 0 Разстроено

  До коментар [#38] от "Х":
  Продължавате да се замозаблуждавате, че всички в чужбина ще гласуват анти-герб.
  Нищо де, направете сега секции във всеки град по света, където живеят българи, похарчете стотици милиони за това, и ще видите резултата, но няма да ви хареса...

 52. 52 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2821 Неутрално

  С машините ще се сложи някакъв образователен ценз.
  —цитат от коментар 45 на hrx16647690


  Същото го мислеха като замениха цветните хартиени бюлетини с интегрални.

  Предполагам че си малък и не си спомняш, че преди дългите интегрални бюлетини имаше цветни малки бюлетини (с размер лист А4 разделен на 4 все едно). И на тея цветните бюлетини пишеш номер и име на партия. :)

  На БСП бяха червени, на СДС сини, на НДСВ като дойде жълти - другите съм ги забравил.

  И всички си мислеха че като въведат интегралните бюлетини и електората на ДПС като най-необразован няма да може да гласува - ми нищо такова не се случи. :)

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 54 Профил на Х
  Х
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  До коментар [#38] от "Х":В ЕС им е дадено това права. Остава една Англия и евентуално САЩ.
  —цитат от коментар 46 на realguru


  Изискваше се набиране на определен брой (в повечето случаи 60 заявления), за да се обмисли дали да се открие секция. В някои държави като Унгария, за отриване на секция извън столицата се изискваха 500 заявления. При все че има над 5000 българия, които са пръснати из цялата страна, това не работи.
  В Чехия, Полша, Швеция и куп други държави, удобни секции имаше на няколко часа път за доста сънародници.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 56. 56 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 633 Неутрално

  В Европа няма машинно гласуване, ...
  —цитат от коментар 40 на uvtest


  То, също и никъде в Европа няма 5-6% недействителни гласове.
  Там стигат до 0,3-0,5%

  До коментар [#40] от "uvtest":

 57. 57 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5284 Неутрално

  До коментар [#25] от "Ганьо дъ Болкан фюри":

  Ами оспорвайте ги!

 58. 58 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 2133 Неутрално

  До коментар [#37] от "Корабов":

  Коя истина? Какво общо има Народното събрание с народния съд - извънредно ли е излъчено, не е според Конституцията, издигнато с помощта на червената армия, ще разстрелва някой? И да, то как да не се ядосаш на такава гавра с паметта на хората. Щял да ходи на народен съд драгия. Той да беше подвил опашка и да беше станал пръв партиец в тия времена, въобще нямаше да си рискува животеца

  Не ме търсете преди обяд
 59. 59 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2713 Неутрално

  До коментар [#45] от "hrx16647690":

  На български се казва МНОЗИНСТВО, /това за кремълските петоколонници/.Сега да питам, какво правим, ако машината се развали? Как постъпваме, ако в дадено населено място спре тока? Радетелите за само машинен вот, имат ли отговори на тия въпроси?

 60. 60 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3456 Весело

  До коментар [#42] от "realguru":ще разпределят 6 мандата

  Е точно в това е комизма на предложенията

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 61. 61 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  Др. Божков и др. Василев радостно потриват ръце!

 62. 62 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2821 Неутрално

  [quote#54:"Х"][/quote]

  Секциите в чужбина няма как държавата да ги открие. Трябва българите в чужбина да се самоорганизират и да си открият секции. Иначе става прекалено скъпо да има секция в населено място където живеят 20 човека.


 63. 63 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2821 Неутрално

  [quote#56:"hrx16647690"][/quote]

  Щото няма толкова сложни интегрални бюлетини :)

  Преди и при нас нямаше като бюлетините бяха по прости :)

 64. 64 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3802 Неутрално

  До коментар [#12] от "hrx16647690":

  Може. С електронен подпис.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 65. 65 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3802 Неутрално

  До коментар [#11] от "СМЕТ В СЯНКА":

  Като паднат гешев и мишо ще разбереш.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 67. 67 Профил на Х
  Х
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  До коментар [#38] от "Х":Продължавате да се замозаблуждавате, че всички в чужбина ще гласуват анти-герб.Нищо де, направете сега секции във всеки град по света, където живеят българи, похарчете стотици милиони за това, и ще видите резултата, но няма да ви хареса...
  —цитат от коментар 51 на takeshi_kitano


  Не, не казвам, че в чужбина няма да има гласуващи за ГЕРБ. Просто процентът им ще е символичен. Около 8%.

 68. 68 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2713 Неутрално

  удобни секции имаше на няколко часа път за доста сънародници.
  —цитат от коментар 54 на Х


  Предлагате, във всяко населено място, навсякъде по света където живеят по десетина български граждани, да се отваря секция?Правилно ли съм разбрал?

 69. 69 Профил на takeshi_kitano
  takeshi_kitano
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#67] от "Х":
  Ами да сме живи и здрави да видим.
  Ето, сега с новия ИК секциите в чужбина явно ще бъдат увеличени, ще видим как това ще се отрази на резултатите
  Особено в братска Турция...

 70. 70 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Същото го мислеха като замениха цветните хартиени бюлетини с интегрални.
  —цитат от коментар 52 на realguru


  Най-важното е да се намали броя на недействителните. На кметските избори (при балотажа) в с.Бозвелийско е имало 30% недействителен вот. Като всичките недействителни гласове са били за кандидата на БСП и така е спечелил ГЕРБ. Имаше съдебно дело и тези проценти са доказани в Съда!


  До коментар [#52] от "realguru":

 71. 71 Профил на Х
  Х
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  [quote#68:"uvtest"][/quote]

  Не, в чужбина да може да се гласува дистанционно.
  Всички печелят - хем българите зад граница ще си спестят време, хем няма да има харчове за откриване на секции.

 72. 72 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Доводите на автора срещу машинния вот са несъстоятелни! Това е най-удобния, лесен и обективен начин на гласуване! Друг е въпроса, че ГЕРБ направиха всчико възможно да го опорочат за да кажат: Ето видяхте ли,че не става!

 73. 73 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2713 Неутрално

  То, също и никъде в Европа няма 5-6% недействителни гласове
  —цитат от коментар 56 на hrx16647690


  Дали не послъгваш малко,а ? 2 544 270 са гласували с хартиени бюлетини, от тях 44 604 са недействителни. Я сметни,това 5 или 6 % от всичките са.

 74. 74 Профил на w
  w
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Дистамционно гласуване и гласуване по пощата са най - великата простотия по нашите ширини. Това дори и ГЕРБ не си е позволявал да предалга. Само си представям след като го въведат как Ковачки и други дерибеи си събират работниците и почва едно чинно гласуване за определената партия. Даже може и да не ги събират. Направо ще гласуват от тяхно име пред компютъра в някоя маза. Същото ще е по селата. А и нали си представяте кой ще попълва бюлетината преди да се пусне по пощата.
  А пък за задължително машинно гласуване дори не ми се говори. В Дневник имаше статия за машиното гласуване в Европа. Прочетете я!
  https://www.dnevnik.bg/evropa/2019/04/02/3413486_mashinnoto_glasuvane_-_kude_v_evropa_se_izpolzva/
  Тези искали да го правят задължително. И да отнемат правото на бабите и дядовците, както и на хеграмотните да гласуват. Ами давайте направо служебна победа да им се даде. Айде моля ви се. Дори и на Дневник не му прилича да ги подкрепя тези глупости.

 75. 75 Профил на Младолик Мъдрец
  Младолик Мъдрец
  Рейтинг: 842 Неутрално

  До коментар [#12] от "hrx16647690":Може. С електронен подпис.
  —цитат от коментар 64 на КМЕТ В СЯНКА


  Което означава, че държавата трябва да осигури сметката за електронен подпис на всеки български гражданин или да го предостави безплатно, при поискване.
  В противен случай, ще е дискриминация. При това, електронен подпис за поне 10 години.
  Което веднага вдига сметката за следващите избори с 6 млн * 300 (поне) лв за е-подпис за 10 години, или едни кирливи 1.8 млрд лв.

 76. 76 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2146 Неутрално

  До коментар [#42] от "realguru":ще разпределят 6 мандатаЕ точно в това е комизма на предложенията
  —цитат от коментар 60 на дерибеев


  В много държави е тази практика, представляват сънародниците си в чужбина

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 77. 77 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  Др. Божков и др. Василев радостно потриват ръце!
  —цитат от коментар 61 на balkantourist


  Наистина странно.
  Тези, които са давали подкупите са с осемнайсет обвинения от прокуратурата.
  А, тези, които са ги вземали - с нула.

  Народът гласува и с вота си показа, че не е съгласен с това.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 79. 79 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  Точно така, служебен кабинет на Радев до края на втория му мандат и пълно прочистване на мутрите от ГЕРБ.

 80. 80 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2713 Неутрално

  Др. Божков и др. Василев радостно потриват ръце!
  —цитат от коментар 61 на balkantourist


  Те луди пари фърлиха лятото,време е да осребрят вложенията.

 81. 81 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 633 Гневно

  До коментар [#12] от "hrx16647690":Може. С електронен подпис.
  —цитат от коментар 64 на КМЕТ В СЯНКА


  Кмете, какъв „електронен подпис“?
  Нали като стоя до компютъра, и видя, че жената е гласувала за онези от ДСБ ще и „счупя“ главата!

  До коментар [#64] от "КМЕТ В СЯНКА":

 82. 82 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5284 Неутрално

  Някои може и да помнят от началото на прехода това "май", с което първите комерсиални вестници правеха кратки и ударни заглавия плюс само три букви вместо уговорката, че всъщност не се знае май дали написаното е вярно.
  ***
  Служебно правителство май ще имаме през май, май.

 83. 83 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5284 Неутрално

  Някои може и да помнят от началото на прехода това "май", с което първите комерсиални вестници правеха кратки и ударни заглавия плюс само три букви вместо уговорката, че всъщност не се знае май дали написаното е вярно.
  ***
  Служебно правителство май ще имаме през май, май.

 84. 84 Профил на Х
  Х
  Рейтинг: 1071 Неутрално  То, също и никъде в Европа няма 5-6% недействителни гласове

  —цитат от коментар 56 на hrx16647690


  Дали не послъгваш малко,а ? 2 544 270 са гласували с хартиени бюлетини, от тях 44 604 са недействителни. Я сметни,това 5 или 6 % от всичките са.
  —цитат от коментар 73 на uvtest


  Дали вие не послъгвате малко?
  Почти 2 пъти повече от посочените 44 604 са недействителните гласове - 86 527 броя.
  Справка: https://results.cik.bg/pi2021/rezultati/index.html 85. 85 Профил на Младолик Мъдрец
  Младолик Мъдрец
  Рейтинг: 842 Неутрално

  Електронното гласуване отваря и веднага сергията за купен вот. Буквално. Тези на които се плаща, веднага ще 'гласуват' електронно, под зоркия надзор на местния 'лидер'.
  Особеното,е че има пълен контрол върху вота. Тоест, 100% сигурно вложение.

 86. 86 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2713 Неутрално

  Доводите на автора срещу машинния вот са несъстоятелни! Това е най-удобния, лесен и обективен начин на гласуване!
  —цитат от коментар 72 на silverman


  Що в ЕС не я знаят тази "истина"?

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 88. 88 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 971 Неутрално

  За разлика от друг път, не пише нищо за автора, но си личи, че той е съвсем наясно с материята, върху която пише. Личи си трескавото, припадничаво бързане на субектите от ИТН (Их Там Нет) да направят такъв Изборен кодекс и такъв закон, който да ги постави – и то служебно – на първо място вовеки веков. Да оставим това! Ясно е вече, че както са тръгнали нещата, Христо Иванов ще се окаже политик с десет глави над Слафчо Учиндолски, нищо че Слафчо е висок близо 2 метра! Да не говорим, че Христо Иванов има диплома на юрист и е виждал – най-малкото – кабинета на министъра на правосъдието отвътре! Слафчо има диплома на виолист, за чието получаване изстрада целокупният български народ! Но по същество, да дадем пример! Ето: „Но покрай другото ЗИД-ът на "Има такъв народ" с двуседмичния срок за назначаване на новата ЦИК може да попречи на Христо Иванов да използва срока - също двуседмичен - да получи от сегашната ЦИК по Закона за достъп до обществена информация детайлни сведения за проблемите с машините“. Въздържам се от коментар, защото има хора, които тези неща ги пишат по-добре от мен!

  Нещо повече! Ето какво намирам тук - https://alexanderbtodorov.com/2021/04/17/slavi/?fbclid=IwAR0tx-afhhFd9jYsNLtAiImvYYu-ewRYF-KVE_1GuoHJsdJ4e0DCzeIxQls – „Отворено писмо до Слави Трифонов и други, които ще се разпознаят“. Който иска, може да го прочете, но ще цитирам само следното – ей така, за мостра:

  „Привет Слави, ти или твоите сценаристи, които ти управляват страницата са си позволили да отправят заплахи. Да цитираме следното:

  „Но ГЕРБ няма да получат време. Те са токсична партия, която трябва да изчезне от полето на българския политически живот.“

  Може би 1 милион и повече граждани искат да знаят как точно ще изчезнат? Отрова във водата, или разстрели, или каква е идеята точно? По модела 44-та ли, когато избиват интелигенцията и аристокрацията и остават живи само най-простите лизачи, чието най-голямо наказание е да съществуват въобще, или как?

  Между другото в коя друга държава някой си позволява да заплашва политически противници по такъв начин?

  Ще ти кажа сега няколко неща. Едно време сме били на една сцена. Това е било през 90-те години, когато правеше концерти, бореше се срещу комунизма (или поне така изглеждаше). Имаше фенове. Даже автограф като те видеха хората щяха да искат.“

  Който не го мързи, може да дочете за какво, аджеба, иде реч, а то не е хич, ама никак приятно за ушите на Слафчо и сие, т. е. сценаристи! Така че да няма учудени защо се пръкват такива проекти за изменение на Изборния кодекс!

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 90. 90 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5284 Неутрално

  До коментар [#72] от "silverman":

  Сигурен бях, че ГЕРБ са виновни, че Льотчика не можеше да се оправи със сложното меню на машината за гласуване.

 91. 91 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3802 Неутрално

  До коментар [#68] от "uvtest":

  Не, не си разбрал правилно. Просто няма да има секции ако има ел. подпис.
  Може би ти е сложно?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 92. 92 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  До коментар [#75] от "Младолик Мъдрец":


  Което означава, че държавата трябва да осигури сметката за електронен подпис на всеки български гражданин или да го предостави безплатно, при поискване....
  —цитат от коментар 75 на Младолик Мъдрец


  Някъде под една друга статия май бясно защитаваше ГЕРБ на тема дигитализация....Имаш ли спомени да се е говорило за лични карти с чип? Е, това е персоналния електронен подпис....

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 94. 94 Профил на СМЕТ В СЯНКА
  СМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 215 Весело

  Точно така, служебен кабинет на Радев до края на втория му мандат и пълно прочистване на мутрите от ГЕРБ.
  —цитат от коментар 79 на nij50393132


  Алооооооооооо, а Демокрацията?

  Диктатори-комунисти, сър.

 95. 95 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3802 Неутрално

  До коментар [#81] от "hrx16647690":

  Това си е ваш проблем а не на ИК. Освен това не бъди сигурен, че виздаш всичко, което прави жеати. Както и обратното. Виждаш ли какво прави тя с парите си ако банкира електронно?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 96. 96 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3802 Неутрално

  До коментар [#61] от "balkantourist":

  Защо го твърдиш това? На какво основание??

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 97. 97 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3802 Неутрално

  До коментар [#88] от "Santos":

  Не си добре.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 98. 98 Профил на Младолик Мъдрец
  Младолик Мъдрец
  Рейтинг: 842 Неутрално

  До коментар [#91] от "КМЕТ В СЯНКА":

  И кой ще го плати този ел. подпис ? Бабата с 300 лв пенсия ли ?

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 100. 100 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 1627 Неутрално

  Добър материал, смислен и безпристрастен.Дневник, значи можело, а?
  —цитат от коментар 24 на takeshi_kitano


  Това промяна на редакционната политика ли е ?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK