На живо

След изборите: Борисов смята, че не е премиер, политици и конституционалисти го опровергаха (хронология)

След изборите: Борисов смята, че не е премиер, политици и конституционалисти го опровергаха (хронология)

© Правителствена информационна пресслужбаДве седмици след парламентарните избори премиерът в оставка Бойко Борисов даде организирана пресконференция за първи път от месеци. В нея той каза, че ще отиде в парламента в сряда (21 април), след като беше задължен от народните представители. Коментира новите партии в парламента, които след това не останаха безучастни. Борисов коментира и приетата оставка на правителството в петък, а според него това го прави редови гражданин. Конституционалисти обясниха, че това не е така и Борисов е премиер, макар и в оставка, докато не бъде избран нов кабинет.


"Дневник" проследи днешния политически ден на живо.
Въпреки гласуваната оставка, Борисов засега е премиер, категорични са конституционалисти

След изборите: Борисов смята, че не е премиер, политици и конституционалисти го опровергаха (хронология)

© Юлия Лазарова


Въпреки че депутатите са гласували оставката на правителството на Бойко Борисов, той е премиер в оставка до избирането на нов кабинет, Конституцията е категорична по този въпрос, обясниха пред Би Ти Ви конституционалистите проф. Екатерина Михайлова и проф. Пламен Киров.


По-рано днес на брифинг Бойко Борисов каза, че "злобата и реваншизмът са стигнали дотам, че в петък в Народното събрание толкова са искали бързо да се саморазправят, че са приели оставката на кабинета".


"Сега тук възникна първият спор. Да, има чл. 111, ал. 3 в Конституцията, който казва, че до следващото правителство този кабинет изпълнява своите функции. Спомням си при Станишев - чак когато има ново правителство, се приема оставката на старото, защото сега министрите, които са уволнени от парламента, в сряда ще явят да искат да стават депутати, защото с акт на парламента са махнати от там. В желанието си са толкова да унижат ГЕРБ, че те в петък приеха такова решение. Нали там бяха новите най-велики юристи, прависти. Спомням си на конгреса Таня Дончева, на който присъствах много се надявах, че там действително има юридическа мисъл. Другите от "Да, България" няколко години знам колко им е юридическата мисъл", каза още Борисов.


"Защо да се явя, като те са ми гласували оставката. По тяхното решение, аз вече съм гражданин", каза по повод явяването си в парламента Борисов.


"Гражданин и премиер в оставка", обясни проф. Киров.

"Поне 7 млрд. от 8 млрд. лева държавен резерв, са в няколко фонда, които не могат да бъдат изразходвани за ежедневни цели. Минимално изискуемият е 4 млрд., но това е по-ниско от реално нужният", коментира пред Би Ти Ви бившият финансов министър на НДСВ Милен Велчев. Според него е нужна бърза актуализация на бюджета за тази година. Това може да стане в случай, че се формира редовно правителство. "За първи път откакто следя бюджета първото тримесечие завършва с дефицит", каза още Велчев.


Друг бивш финансов министър - Симеон Дянков, каза, че бързо трябва да се направи ревизия, за да се види къде са изхарчени няколко милиарда. "Обикновено нашият резерв е 10-12 млрд. Не излизат сметките", каза Дянков.


Тази сутрин финансовият министър в оставка Кирил Ананиев каза, че през следващата седмица държавният резерв ще е 8 млрд. лева. Така той отговори на опасенията на новите партии в парламента, че финансовото състояние на държавата не е добро.

"Политическата ситуация е сложна, а интересите разнопосочни. И както обикновено в такъв момент - всякакви брокери, посредници, пoзнати на познати тръгнаха от централа в централа, от кафене в кафене да водят преговори и да редят кабинети", написа в социалната мрежа фейбук председателят на БСП Корнелия Нинова."Чувам, че това се прави и от името на БСП, и от мое име. Искам да съм ясна:


1. Не съм упълномощавала никого за това. Единствено колективните органи на партията – Изпълнителното бюро, Националният съвет и Общото събрание на парламентарната група могат да взимат решения. Тези решения се обявяват от председателя на партията и на парламентарната група. За контакти с другите парламентарни групи имаме избран заместник-председател.


2. За да се спре всеки опит за задкулисни договорки - заявявам, че ако някоя от другите партии желае разговор с нас, то нека отправи официално покана и такава среща ще се проведе публично и прозрачно, с ясни позиции от наша страна по всички въпроси", пише още Нинова.

Парламентът не е трибунал, отговори Манолова на Борисов

След изборите: Борисов смята, че не е премиер, политици и конституционалисти го опровергаха (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


"Нямаме намерения да прилагаме средствата на принудителното довеждане. Народното събрание взе решение, с което задължи Борисов да дойде в парламента и той е длъжен да го направи, като всеки български премиер, министър, всяко длъжностно лице и дори български гражданин. Парламентът не е трибунал. Сградата на съда е на друго място и тук присъди не раздаваме", заяви председателят на парламентарната група на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова по повод изявлението на Бойко Борисов по-рано днес.


По повод твърденията на ГЕРБ от днес, че Борисов вече вече не е длъжностно лице, Манолова уточни, че според Конституцията до избирането на ново правителство, сегашното в оставка изпълнява функциите си.


"Законите трябва да се спазват и премиерът да дойде и да обясни в парламента какво е състоянието на държавната хазна, на здравната и икономическата криза и каква е подготовката на българското правителство за внасяне на Плана за възстановяване и устойчивост в Европейските институции. Очакваме в сряда да има важен за българите дебат дали ще е внесен в срок планът, ще дойдат ли в България тези 12 млрд. лв. в срок и ще обхванат ли засегнатите от пандемията отрасли и хора", допълни тя.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков коментира пред БНР, че партията е против увеличаване на правомощията на президента, което е предвидено във внесено от "Има такъв народ" (ИТН) предложение за промяна в Изборния кодекс, според което държавният глава да назначава членовете на ЦИК.


По-рано днес в същия дух се изказа и лидерът на "Демократична България" Христо Иванов.

Разумно е да се излъчи кабинет, който да управлява до Нова година, смята Татяна Дончева

След изборите: Борисов смята, че не е премиер, политици и конституционалисти го опровергаха (хронология)

© Юлия Лазарова


"Бойко Борисов смята, че викането му в парламента е посегателство на достойнството на особата, което и Фердинанд не си е позволявал". Това заяви пред БНР Татяна Дончева от "Изправи се! Мутри вън!", заместник-председател на 45-ото Народно събрание. Тя допълни, че Борисов не зачита парламента и мисли, че "там работят хора, с които само може да си послужи", a белег за това е отношението му към предишната председателка Цвета Караянчева. Според Дончева премиерът в оставка не е в състояние да представи Плана за възстановяване пред НС и констатира, че това означава, че Борисов не би могъл да го представи и пред европейските институции, което означава, че "интересите на страната ни са били злепоставени". "Той иска пари от Европа, без да може членоразделно да обясни основите на плана, на мерките, това е потресаващо и трябва да ни занимава", смята Дончева.


"Структурната промяна на Министерския съвет е полезна, но ако няма сили за това, защото мнозинството в НС е крехко, няма да можем да го направим", коментира зам.-председателката на парламента. "Премислянето на едно правителство, дори то да съществува една седмица, е важно, защото то ще служи като емблема за следващите избори, в които ще влезем всички. Ако "Има такъв народ" предложи правителство, което хората смятат за несъстоятелно, те няма да спечелят от това, ако ние подкрепим такова правителство, ние също няма да спечелим от това", допълни Дончева.


Тя беше категорична, че ще е разумно, ако се излъчи кабинет, който да управлява до Нова година, за да се осигури плавно превземане на властовите позиции на ГЕРБ и да не се проведе кампания за президентските избори в условия на служебен кабинет.


Юристката определи случващото се в Народното събрание като обнадеждаващо: "В дясната част на залата усетиха, че трябва да си сътрудничат. ДПС се метнаха на влака на промяната в движение. БСП предложиха мораториум, който по начина, по който го предлага Корнелия Нинова, е юридически неиздържан и конституционно уязвим. Ние сме отворени за такова нещо, но искаме да бъде доработено. Въпрос на такт е дясната част на залата да не отнема инициативата на Нинова и да дадем възможност на колегите от БСП да прецизират предложението си и да го внесат по нормален начин... Това ще бъде начало на добро сътрудничество", каза Дончева.

Христо Иванов: Готвим анкетна комисия за Росенец

След изборите: Борисов смята, че не е премиер, политици и конституционалисти го опровергаха (хронология)

© Юлия Лазарова


Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов е категоричен, че скрито мнозинство с участието на формацията и ДПС в парламента няма. Пред БНР той коментира изказванията от днешната пресконференция на премиера Борисов, който посочи общо гласуване на двете формации в парламента и каза по адрес на "Демократична България", че "повече няма да ги видите на Росенец".


"Ние готвим искане за анкетна комисия за Росенец, защото смятаме, че парламентът трябва да се заеме с разплитането на цялата тази мрежа от бездействия и съдействия, които са оказвали институциите на Ахмед Доган, за да оформи това свое имение с неговия специфичен статут. Разбира се, ще се занимаем и с другия обект, който е известен с името "Росенец" - това е нефтеното пристанище на Лукойл, което всъщност ни доведе като тема там. Така че г-н Борисов може да е спокоен и ще очаквам от него коментар. Ще видим, между другото ГЕРБ дали ще подкрепи нашето предложение. Даже се замислям дали да не се обърна към тях за подписи за тази анкетна комисия", каза Иванов.

"Демократична България" не подкрепя увеличаване на правомощията на президента

След изборите: Борисов смята, че не е премиер, политици и конституционалисти го опровергаха (хронология)

© Юлия Лазарова


"Със сигурност ние не подкрепяме увеличаване на правомощията на президента, особено в предизборен период. Не подкрепяме изземване на инициативата на парламента. Ако става дума за това кой ще подписва указа, това не е проблем, но в рамките на дебата ще защитаваме централната роля на Народното събрание". Това заяви пред БНР Христо Иванов, председател на парламентарната група на "Демократична България", във връзка с внесено от "Има такъв народ" (ИТН) предложение за промяна в Изборния кодекс, според което президентът да назначава членовете на ЦИК.


По думите на съпредседателя на "Демократична България" около ИТН трябва да бъде фокусиран опитът този парламент да излъчи "управление на промяната":


"Не можем да говорим за безусловна подкрепа. Нашето условие е наистина това да бъде правителство на промяната, което да има капацитета и персоналния състав, който да реализира тази промяна... Ще подходим конструктивно и добронамерено. Надяваме се да не ни се налага да излъчваме министри в това правителство. Но да не избързваме, да видим, ако изобщо ни бъде поискана такава подкрепа".


Според него може да се окаже, че в този парламент ще е трудно да се излъчи жизнеспособно управление:


"Ще подходим отговорно към всеки опит на ИТН да реализира мандат, но за нас е важно това да не е на всяка цена, а да бъде пригодно управление, което да реализира промяна".

Нинова към Борисов: Плащате, за да ми вземат главата и да разбият БСП отвътре

След изборите: Борисов смята, че не е премиер, политици и конституционалисти го опровергаха (хронология)

© Лили Тоушек


"Да, господин Борисов, чувам викове за оставка пред "Позитано" от хора, на които плащате четири години, за да ми вземат главата и да разбиват БСП отвътре, защото само нас не можахте да купите. Интересно е, че в изброяването на имена днес пропуснахте най-големите си любимци в БСП, които в продължение на години захранвате с обществени поръчки, покупко- продажба на имоти, на горива. ВЕЦ-ове, назначения". Така председателят на БСП Корнелия Нинова отговори на Бойко Борисов по повод негови думи от днес, съдържащи откровения за назначаване на постове на роднини на популярни социалисти. Премиерът в оставка даде брифинг в неделя сутринта, когато призна, че е помагал на хора от БСП и членове на "новите" партии, като изброи конкретни имена.


Вчера преди началото на Националния съвет на БСП пред сградата на Позитано 20 се появи бус с надпис "Корнелия до победата! СДС е с теб!". От колата се чуваха звуци от митинги с песента "Времето е наше". Мероприятието бе представено с организатори от младежката организация на БСП в Перник, които настояваха за оставката на Нинова.

На новите партии им трябва служебно правителство и месеци репресии, каза Борисов

На брифинг на ГЕРБ премиерът в оставка Бойко Борисов каза, че ще се яви в парламента в сряда (21 април), след като бе задължен от депутатите. Според него обаче причината да бъде повикан не е за да даде обяснения по повод Плана за възстановяване и развитие на ЕС, а за да бъде превърнат парламента в Народен съд. Според него след като е гласувана оставката на правителството, той вече е само гражданин.


Борисов изрази опасение, че в рамките на това Народно събрание няма да бъде съставено правителство, тъй като според него на новите партии им трябва служебно правителство на Румен Радев и "след месеци на репресии да постигнат по-добър резултат".


"Летният преврат в Росенец е общо координирано действие на "Да, България" и ДПС", каза още Борисов. Според него това си проличало при общи гласувания в рамките на новия 45-и парламент. Лидерът на ГЕРБ декларира, че между неговата партия и ДПС не е имало, няма и няма да има нищо общо.


Борисов предложи Националният оперативен щаб за борба с коронавируса да продължи да функционира, като начело застане Александър Симидчиев от "Демократична България", който бе избран за председател на здравната комисия в парламента.


Подробности - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK