На живо

След изборите: президентът връчва мандат за кабинет утре, а Борисов внезапно се озова в болница

След изборите: президентът връчва мандат за кабинет утре, а Борисов внезапно се озова в болница


Първата фаза от конституционната процедура по съставяне на ново правителство завърши. Свиканите от президента консултации с парламентарните формации продължиха близо осем часа и очертаха като най-вероятни варианти излъчването на кабинет на малцинството с мандата на някоя от новите формации в Народното събрание или предсрочни избори, предшествани от спешни промени в изборното законодателство.


Следващата крачка отново е на президента, който трябва да връчи мандат за правителство на кандидата за министър-председател на най-голямата парламентарна група - ГЕРБ. Вече е известно, че това ще е Даниел Митов, бивш министър и настоящ депутат. Той ще разполага със седем дни след началото й, за да предаде проект за структура и състав на Министерския съвет, или да откаже да изпълни възложената му задача - възможност, за която днес управляващата партия намекна на консултациите. Дори ГЕРБ да състави кабинет, шансовете той да бъде одобрен от парламента са нулеви, доколкото всички останали групи обявиха, че ще гласуват против него, а партията на Бойко Борисов има едва 75 депутати - много под нужните 121 гласа.


Вторият мандат следва да отиде у "Има такъв народ" като втора по численост група. Засега няма никаква информация как би действала тя, а Тошко Йорданов, парламентарен лидер на партията на тв водещия Слави Трифонов, днес отказа да отговаря на въпроси по темата, докато мандатът не бъде връчен. Ако и "Има такъв народ" не успее да сформира правителството в рамките на седмица, президентът сам ще определи на коя група да даде последната възможност. Хронология на днешните консултации четете в статията.
"Изправи се! Мутри вън!" внесе няколко законопроекта в парламента. Един от тях предвижда налагане на мораториум върху решенията на Министерския съвет в оставка за концесии и назначения, каквото предложение имаше от страна на БСП миналата седмица. Срокът на мораториума е до избирането на нов Министерски съвет или назначаването на служебно правителство. Освен това с промени в Закона за извънредното положение се предвижда добавката от 50 лв. към пенсиите да се изплаща до края на 2021 г., а принудителните действия по събиране на публични вземания от гражданите по време на пандемията да се прекратяват.


Внесени са и промени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, с които се ограничават привилегиите на народните представители. С предложените изменения се отменя признаването на допълнителни разходи за частен или обществен транспорт, включително и самолетните билети, на народните представители. Отменят се и квартирните и дневните, плащани от Народното събрание. Служебните автомобили пък се ограничават до един за парламентарна група.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова заяви за Би Ти Ви, че премиерът в оставка Бойко Борисов не се е явявал често в Народното събрание в последния си мандат, защото самите депутати не са го викали и не са задавали адекватни въпроси. Според нея целта на привикването на Борисов в парламента в сряда е с цел той да бъде обиждан. Все още не се знае дали той ще успее да се яви в Народното събрание за изслушване по националния План за възстановяване и устойчивост, след като по-рано днес беше съобщено, че е опериран по спешност заради контузия в коляното, получена по време на футболен мач.

Премиерът в оставка Бойко Борисов е в столична болница за операция на дясното коляно, потвърдиха за "Дневник" от пресслужбата на управляващата партия ГЕРБ.


По-рано днес електронното издание на вестник "24 часа" съобщи, че Борисов е бил сниман да влиза в спешната болница "Пирогов", придружаван от директора ѝ Асен Балтов, след като се контузил на футболен мач. Изданието посочва, че в "Пирогов" му е направен ядрено магнитен резонанс, който установил контузия, но операцията е в друга болница. Малко след 19 ч. от частната болница "Софиямед", където Борисов вече е претърпял няколко интервенции, потвърдиха, че той отново е пациент там. Според съобщението той е бил приет по спешност, след като "при ядрено-магнитен резонанс в "Пирогов" е установена увреда на вътрешния менискус на ставата с дислокация на част от него".


Не е известно и колко време ще се възстановява Борисов,


който в сряда трябва да се яви в Народното събрание за изслушване по националния План за възстановяване и устойчивост. Според съобщението на "Софиямед" интервенцията е била артроскопска, а Борисов се възстановява под наблюдение, но не се уточнява колко време ще отнеме това.


В четвъртък - след като при откриването на новото Народно събрание беше призован да се яви пред депутатите по темата, Борисов обяви, че излиза в отпуск, за да работи по съставянето на бъдещо правителство на ГЕРБ. Ден по-късно с решение, подкрепено от всички парламентарни групи, с изключение на ГЕРБ, парламентът задължи премиера, въпреки отпуска му, да се яви в пленарната зала. На изненадваща пресконференция в неделя сутрин, премиерът потвърди, че ще отиде, но обяви, че целта не е да бъде изслушан, а да бъде изправен през Народен съд. Днес двама от министрите му пък обясниха в телевизионни интервюта, че не става дума за нормална парламентарна процедура, а за унижение на министър-председателя. Още по темата - тук.

Президентът Румен Радев ще връчи утре първия проучвателен мандат да съставяне на ново правителство, съобщи прессекретариатът на държавния глава минути след края на днешните консултации с парламентарно представените формации.


Той ще бъде даден на Даниел Митов, кандидат за министър-председател на най-голямата партия в Народното събрание - ГЕРБ. По Конституция Митов ще разполага със седем дни, за да предложи структура и състав на кабинет, който подлежи на одобрение от Народното събрание. Може също да го върне неизпълнен, като това може да стане както при получаването, така и във всеки момент от седмицата след това.

"Изправи се! Мутри вън!" призова президента да даде третия мандат на някоя от новите партии

Парламентарният лидер на "Изправи се! Мутри вън" Мая Манолова заяви, че е малко вероятно коалицията, при нейните 14 депутати, да получи третия мандат за съставяне на правителство. В същото време обаче призова президента, ако се стигне до този краен вариант, да го връчи на някоя от новите партии в Народното събрание, защото това ще бъде възможност за създаване на правителство на промяната.


След изборите: президентът връчва мандат за кабинет утре, а Борисов внезапно се озова в болница

© Дневник


Новите партии в парламента - извън "Изправи се! Мутри вън!", са две. "Има такъв народ" ще получи със сигурност мандат, тъй като е втора по численост политическа сила, а шансът кабинет на ГЕРБ да бъде одобрен изглежда нулев. Другата - "Демократична България", вече обяви, че не вижда основание да получи мандата, тъй като е пета по численост с едва 27 депутати.
Видео от началото на разговорите - тук.

След изборите: президентът връчва мандат за кабинет утре, а Борисов внезапно се озова в болница
На излизане от разговорите "Демократична България" даде знак, че е готова да загърби различията с останалите нови партии в парламента, в името на постигането на промяна. "Готови сме да изоставим разликите, защото припокриванията ни са много повече в големите цели", каза той.


Иванов повтори, че задачата за съставяне на кабинет пада върху втората политическа сила - "Има такъв народ", и допълни, че големият въпрос не е дали може да има правителство в рамките на този парламент, а дали това правителство може да свърши работа.


Иванов посочи, че коалицията не изключва хипотезата за скорошни предсрочни избори, ако конституционната процедура завърши без резултат, и подчерта, че в такъв случай трябва да бъдат направени спешно промени в изборното законодателство, които да гарантират честен вот.

"Демократична България" не вижда основание да получи мандат за кабинет

"Демократична България" не вижда основание да получи третия мандат за съставяне на правителство, ако първата и втората по численост политическа сила не успеят да изпълнят тази задача. "Не смятаме, че с 27 депутати и при политически сили с по-голяма численост от нас имаме право на претенция за трети мандат", заяви съпредседателят на коалицията Христо Иванов в началото на консултациите при президента.


По думите му здравата основа, върху която трябва да бъдат фокусирани усилията, е мандатът на втората политическа формация - "Има такъв народ", на която мнозинството от избирателите, търсещи промяна, са възложили надеждите си. Иванов потвърди, че "Демократична България" е готово за води конструктивни разговори с партията на Слави Трифонов, основани на приоритетите от предизборната си кампания. Той изрично подчерта, че не става дума за предварителни условия, а за критерии, на базата на които ще се преценява дали даден формат и състав на управление могат да доведат до решаване на проблемите на страната.


Христо Иванов предупреди, че основната цел в разговорите между политически сили и институциите трябва да е осигуряването на стабилна подкрепа в Народното събрание не просто за ново управление, а за реализиране на определени политики, които ще доведат до излизане на България от кризите.

Може да се окажем в рискова ситуация, в която се излъчва правителство, за да се осигури живот на парламента с цел статуквото да продължи да съществува


Христо Иванов,

съпредседател на "Демократична България"


Видео от началото на разговорите - тук.
Подробности - тук

ДПС обвини ГЕРБ в арогантност и агресия

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обвини индиректно най-голямата партия в парламента - ГЕРБ, в арогантност и агресия. Без да назовава името на формацията, той заяви, че моделът на агресия, противопоставяне и арогантност, продължава и негов носител е една парламентарна група в Народното събрание.


"Този модел трябва да бъде променен и това е заявката, която избирателите дадоха на 4 април", каза Карадайъ на излизане от президентството, където представители на партията участваха в консултации за съставяне на правителството. Той се обяви за възстановяване на диалога в парламента.


След изборите: президентът връчва мандат за кабинет утре, а Борисов внезапно се озова в болница

© Дневник


В първите два дни на 45-ото Народно събрание ГЕРБ остана в изолация и влезе в остри пререкания с останалите парламентарни групи. Най-видимо това беше при гласуването на решението премиерът Бойко Борисов да бъде задължен да представи пред депутатите националния План за възстановяване и устойчивост. ДПС не отговори по същество на въпроси за съставянето на ново правителство.


Как движението отговори на обвиненията на премиера, че е действало съвместно с "Демократична България" при акцията на плажа в парк "Росенец" през лятото четете тук.

Президентът обсъжда с ДПС бъдещото управление

На "Дондуков" 2 започна четвъртата поред среща от днешните президентски консултации с парламентарните партии - с ДПС.


Румен Радев увери лидера на движението Мустафа Карадайъ - също както по-рано и БСП, че разчита на дългогодишния парламентарен опит и традиции на ДПС във важната мисия да се намери баланс между неотложните законодателни промени и съставянето на правителство. Поска също да знае какво би направила партията, ако получи третия мандат за управление.


Карадайъ повтори позицията на партията си, че няма да подкрепи правителство на ГЕРБ или БСП, но би дала гласове за управление на някоя от новите формации, ако то има за приоритети справянето с COVID кризата, промяна на Плана за възстановяване и развитие и създаване на програма за ускорено икономическо развитие. Разговорите продължават при закрити врата.

БСП иска парламентът да работи, засега не мисли за третия мандат

БСП е потвърдила пред президента готовността си да подкрепи правителство на "Има такъв народ" при спазване на предварително формулирани условия, съобщи след консултациите с Румен Радев лидерът на социалистите Корнелия Нинова. В изявлението си пред медиите - най-дългото от всички до момента, Нинова повтори единствено многократно изразяваните от партията ѝ до момента позиции - от отказ да гласува правителство на ГЕРБ до "Ако някой иска нашата подкрепа, да заповяда" по адрес на "Има такъв народ".


В отговор на въпрос Нинова посочи, че левицата предпочита този парламент да работи колкото време е способен, за да реши спешните въпроси, по които има съгласие, вместо да се върви към бързи предсрочни избори. Тя потвърди, че БСП е против идеите на "Има такъв народ" за сваляне на държавната субсидия за партиите до 1 лв. и за мажоритарен избор на всички депутати.


След изборите: президентът връчва мандат за кабинет утре, а Борисов внезапно се озова в болница

© Цветелина Белутова, Капитал

Всички партии ще отговарят дали са готови за третия мандат

Ще задам и на вас, и на всички формации след вас в днешните консултации, въпроса за готовността да получат третия мандат за съставяне на правителство - с тези думи се обърна президентът Румен Радев към представителите на БСП в началото на срещата им. Той допълни, че от разговорите, които започнаха сутринта, не изключва хипотезата да се стигне до такава възможност и държи да уточни коя от политическите сили в каква готовност е за нея и какви възможности за диалог с останалите вижда.


Според Конституцията ако първите две по численост парламентарни групи не успеят да сформират Министерски съвет или той не бъде одобрен от Народното събрание, мандатът за управление отива в трета група по преценка на държавния глава.


Радев направи реверанс към социалистите, като обясни, че разчита на дългогодишния опит и традиции на БСП в парламентаризма за разрешаване на трудната политическа ситуация. В отговор Корнелия Нинова повтори, че партията ще гласува против кабинет на ГЕРБ, но е готова да подкрепи опит на "Има такъв народ", ако бъдат спазени поставените от ръководството й условия за бързо справяне със здравната криза, ревизия на досегашното управление, промени в Плана за възстановяване и устойчивост и нови изборни правила. Видео от срещата можете да гледате тук.

Представителите на БСП вече са на "Дондуков" 2

След изборите: президентът връчва мандат за кабинет утре, а Борисов внезапно се озова в болница

© Юлия Лазарова

Лидерът на БСП Корнелия Нинова и членовете на ръководството на парламентарната група на социалистите Ирена Атанасова, Кристиан Вигенин и Атанас Зафиров вече са в президентството и очакват всеки момент да започнат консултациите им с президента.

"Има такъв народ" отказа да говори за намеренията си, докато не получи мандат

Единственото изявление на "Има такъв народ" след консултациите при президента гласи, че няма да се коалира с партиите на статуквото и че евентуално правителство може да се прави само с подкрепата на останалите формации на протестите - "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън".


След изборите: президентът връчва мандат за кабинет утре, а Борисов внезапно се озова в болница

© Цветелина Белутова, Капитал


Парламентарния лидер на партията Тошко Йорданов повтори вече многократно лансираната теза, като обясни, че е крайно време политиците да спазват обещанията, които дават преди изборите, и отказа всякакви други коментари.


В отговор на многобройните журналистически въпроси той подчерта, че "Има такъв народ" има своите отговорности като втора по численост политическа сила в Народното събрание и е наясно с тях. Още по темата - тук.

Започват разговорите с "Има такъв народ"

В този час започва срещата на президента с втората по численост парламентарна група - на "Има такъв народ". Тя е представена от зам.-председателя на партията Тошко Йорданов и членовете на ръководството Виктория Василева и Филип Станев.


Тошко Йорданов (вдясно) и Филип Станев на влизане в президентството

© Дневник

Тошко Йорданов (вдясно) и Филип Станев на влизане в президентството


В откритото за медиите встъпление Румен Радев акцентира на важната роля, която избирателите са дали на партията на тв водещия Свали Трифонов - да получи възможност за съставяне на кабинет, ако най-голямата група не успее. "Искам да чуя при какви условия бихте съставили правителство, каква е вашата ценностна рамка, какъв е хоризонтът на компромисите, които бихте направили", очерта темите на разговорите президентът.


Тошко Йорданов отговори, че той и колегите му имат отговори, които са готови да дадат. Това обаче ще стане в закритата част от срещата, така че информация за обсъждането може да има след края ѝ, ако представителите на "Има такъв народ" решат да я оповестят публично. Досега партията пази пълно мълчание за намеренията си, ако се стигне до получаване на управленски мандат.

ГЕРБ поиска бърз кабинет, вече дава 2-3 депутати в подкрепа на Слави Трифонов

България трябва да има час по-скоро правителство със солидна парламентарна подкрепа - това, според изявленията на представителите на ГЕРБ, е била консенсусната точка в разговорите им с президента Румен Радев. От управляващата партия повториха, че са готови да предложат кабине "до дни, след като бъде получен мандат", но допуснаха и вариант да се откажат, ако е сигурно, че няма да получат подкрепа и че само ще загубят време.


След изборите: президентът връчва мандат за кабинет утре, а Борисов внезапно се озова в болница

© Дневник


"Ясно е, че при всички положения България трябва да има бързи решения с оглед на пандемичната обстановка, възстановяването на икономиката и сложната геополичитеска обстановка недалеч от нас", коментира кандидатът за премиер на ГЕРБ Даниел Митов.


Изпълняващият длъжността премиер Томислав Дончев подчерта, че ако ГЕРБ не успее да прокара кабинет, мнозинството е готово за подкрепи втората политическа сила за такъв опит.

Такова нещо не съм виждал: никой не иска на управлява, всички искат да ни критикуват.


Томислав Дончев,

и.д. премиер


"Ако на Слави Трифонов не му стигат двама или трима народни представители, в състояние сме да го подкрепим, за да има стабилно правителство", каза той. В отговор на въпрос уточни, че става дума за два-три гласа и че това би било "знакова подкрепа". Първият анонс за подобна подкрепа дойде от премиера Бойко Борисов малко след изборите, който заяви, че е готов да "даде" на Трифонов 10 - 20 дежурни депутати, които да осигуряват мнозинство за решения. Подробности - тук.

От името на най-голяма група Десислава Атанасова заяви, че ГЕРБ е готова на всички варианти. "Готови сме и за опозиция, и за управление, и за служебно правителство. Били сме и преди в подобна ситуация, не ни е страх нито от проверки, нито от ревизии, нито от служебен кабинет, както чуваме, че някой се опитва да внуши на обществото. Готови сме и за нови избори", декларира Атанасова.

Очаквахме, г-н президент, да ни поздравите за резултата от изборите


Десислава Атанасова,

председател на парламентарната група на ГЕРБ


Тя повтори, че партията ѝ има готовност веднага да представи проектокабинет, воден от присъстващия на срещата Даниел Митов, въпреки нулевите шансове той да бъде одобрен от парламента.


Тя призова за балансирани отношения между парламентарните групи и изрази надежда, че "патосът на първите дни ще отмине и ще бъдем по-прагматични".

Разговорите продължават при закрити врата, а след тях се очаква изявление на представителите на ГЕРБ.

Президентът не бърза със служебен кабинет, но и отказва да е архитект на управленска коалиция

В изявлението си в началото на консултациите за съставяне на правителство президентът Румен Радев заяви, че не бърза да съставя служебно правителство. В същото време декларира, че няма да бъде архитект на бъдеща управленска коалиция и отговорността за изпълнителната власт е изцяло в ръцете на Народното събрание. "Нямам никакви правомощия за това и не искам да замесвам институцията в този процес", каза той.

Правителството е в оставка, премиерът е в отпуск, но отговорността за управлението на България тегне върху това правителство по силата на Конституцията


Румен Радев,

президент


"Призовавам и вас, и всички парламентарни групи да работят в рамките на своята отговорност - без да бягат от нея, но и без да я превишават", обърна се към представителите на ГЕРБ държавният глава. Той напомни, че отговорността за управлението продължава да е на правителството "Борисов" 3 до момента, когато министрите предадат ключовете от кабинетите си на наследниците си, като индиректно се противопостави на изявленията на премиера в оставка Бойко Борисов от вчера, че след приетата от парламента оставка, кабинетът му вече не е действащ.


След изборите: президентът връчва мандат за кабинет утре, а Борисов внезапно се озова в болница

© Дневник


Още по темата - тук.

Начало на консултациите при президента

Започна първата от поредицата насрочени за днес консултации на президента с основните политически сили преди връчването на проучвателния мандат за съставяне на правителство. От името на най-голямата група - на коалицията ГЕРБ-СДС, в залата са председателят на парламентарната група Десислава Атанасова, и.д. премиерът в оставка Томислав Дончев и номинираният за премиер Даниел Митов.


Видео от началото на срещата можете да гледате тук.

Минути преди началото: на път към президентската администрация под проливния дъжд парламентарният лидер на ГЕРБ Десислава Атанасова "загуби" временно едната си обувка. Атанасова реагира бързо и след секунди отново вървеше редом до колегите си, за да стигнат навреме за срещата с президента.


След изборите: президентът връчва мандат за кабинет утре, а Борисов внезапно се озова в болница

© Юлия Лазарова

Министри обвиниха парламента в опит да унижи премиера

В телевизионни интервюта тази сутрин министри от кабинета в оставка лансираха тезата, че гласуваното миналата седмица решение, с което парламентът задължи премиера Бойко Борисов да се яви на изслушване по Националния план за възстановяване и устойчивост, има една-единствена цел - да бъде унизен министър-председателят.


Правителството в оставка не носи политическа отговорност пред 45-тото Народно събрание в същата степен, в която го носи редовно правителство. В този смисъл


Бойко Борисов е длъжен да се яви пред депутатите само по правилата на парламентарния контрол,


а "хрумки за привиквания унижават правовата държава от гледна точка на разделението на власите", коментира пред "Нова телевизия" министърът на транспорта в оставка Росен Желязков.


"Доверието, което всеки парламент гласува на правителство, се нарича инвеститура, облича го с доверие и отговорност. Това важи за правителство в мандата на този парламент. Този парламент не е дал доверие на този кабинет, кабинетът е дал оставка и политическа отговорност не може да бъде носена по смисъла на редовно правителство", каза Желязков.


По думите му "на всеки е ясно, че целта е да бъде унизен премиерът, а не да се чуе планът, който е ясен и е съгласуван с работодателите, синдикатите и всички заинтересовани".

Можете да проследите публичната дейност на премиера Бойко Борисов ден по ден на фейсбук страницата му


Деница Сачева,

социален министър в оставка


Това, което се случва в Народното събрание, не е желание да бъде изслушан, а опит за унижение на министър-председателя, заяви и социалният министър в оставка Деница Сачева. По думите й всички обвинения, че дейността на Борисов не е публична, са несъстоятелни. "От гледна точка на съдържание, неговата дейност е публична. Това, че някой има желание за определена форма на публичност, е друг въпрос", каза Сачева в интервю за Би Ти Ви.

БСП: Борисов се крие от парламента, защото знае, че не може да се справи

Премиерът Бойко Борисов се опитва да избегне представянето на Националния план за възстановяване и устойчивост пред депутатите в Народното събрание, защото вероятно знае, че няма да се справи. Това предположение изказа пред "Нова телевизия" зам.-председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски. Той беше помолен да коментира отказа на Борисов да застане пред депутатите, последвалото съгласие, изказано вчера, но и коментари на висши представители на ГЕРБ, че това няма да се случи.


Георги Свиленски

© Георги Кожухаров

Георги Свиленски


Свиленски отказа да коментира хипотезата на ГЕРБ, че обединената опозиция с поканата към Борисов цели да го унижи и да го изправи пред подобие на Народен съд. "Този човек иска да унижава и използва депутати и министри с условие неговото съществуване по-дълго във властта. И преди месец ли имаше Народен съд? А преди година?" попита риторично Свиленски, намеквайки за това, че Борисов от дълго време на влиза в Народното събрание. Вероятно не може да представи плана, няма да може да се справи с тази задача и затова са опитите да бъде скрит. Може би се притеснява да се самоунижи. Досега на всички въпроси, задавани по темата, е отговаряно, че въпросът не е към него", каза социалистът.

След разговорите се очаква да стане известно кога президентът ще връчи проучвателен мандат на ГЕРБ, като най-голяма група, за формиране на кабинет. Най-вероятно това ще стане на 20 април.


Ако в рамките на седем дни управляващата партия откаже да сформира Министерски съвет, или ако предложеният състав не бъде одобрен от парламента, мандат ще получи втората по численост формация в парламента - "Има такъв народ" на тв водещия Слави Трифонов. Според заявките, включително декларациите при откриването на 45-ото Народно събрание миналия четвъртък, ГЕРБ няма да успее да събере необходимите 121 гласа, за да прокара кабинет. Мнозинството разполага със 75 депутатски гласа.

Президентът дава ход на конституционната процедура по съставяне на нов кабинет

След изборите: президентът връчва мандат за кабинет утре, а Борисов внезапно се озова в болница

© Юлия Лазарова

Президентът Румен Радев днес ще даде ход на конституционната процедура по съставяне на ново правителство.


Първата стъпка от нея е свикването на консултации с представителите на парламентарно представените партии и коалиции. Разговорите започват в 9 ч. с първата по численост политическа сила - ГЕРБ, и ще завършат със среща с най-малката група - на "Изправи се! Мутри вън!" в 16 ч. Макар и лидер на ГЕРБ, премиерът в оставка Бойко Борисов най-вероятно няма да присъства на срещата, тъй като отказа да се закълне като депутат.


Все още не е известно дали срещите ще бъдат излъчвани, и ще текат при закрити врата и изявления за медиите след края на разговорите.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK