Какво управление

Очакванията днес са към разнородната "партия на протеста".

© Юлия Лазарова

Очакванията днес са към разнородната "партия на протеста".Анализът е препубликуван от блога на автора.


Нека така по-добре да поставяме въпроса, вместо "Какво правителство?", защото очакванията са за промяна на начина на управление. С други думи - нормализация на държавата, връщането й на гражданите, премахването на захвата й от мрежата на зависимостите и страха. Това е революционна задача, но не може да се реши с революционни средства (защото цената ще е непомерна), а с радикална последователна реформаторска политика. Времето за това вероятно ще е по-дълго от един единствен парламентарен мандат, но и за една година на упорито и порядъчно управление могат да се заложат основите на един непреодолим реформаторски процес.


Защо ГЕРБ произведе анти-ГЕРБ?
Този въпрос в ГЕРБ не си задават. Продължават с вече използваната мантра: "Спечелихме изборите, редно е да управляваме". Нима не разбират, че относителното мнозинство няма значение, ако всички останали изолират или дори просто неглижират партията? Защо след вече 11 години на власт се случи така, че въпреки получените най-много гласове на изборите, ГЕРБ е така изолирана от другите партии, изправена през един разнороден "анти-ГЕРБ фронт"?


Несъмнено е нужен сериозен дебат по тези въпроси вътре в партията, но се опасявам, че това няма да се случи. Защото досега в ГЕРБ наистина са свикнали със ситуацията, в която един лидер взема решенията, а от останалите се очаква да ги изпълняват. Не мога да си представя истински дебат на някои национално събрание на партията - досега тези форуми протичаха с монологични речи от трибуната и гласуване с овации.


Протестите от 2020 г., които все пак значително повлияха на днешната ситуация, защото обновиха парламента почти наполовина (имам предвид персоналния му състав), искаха две оставки - на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Не искаха непременно края на ГЕРБ. Но ГЕРБ не отстъпи, дори не опита да играе с оставка на лидера си и с правителство, оглавявано от друг. Направиха това едва сега, но не само е твърде късно, а и е екзотично. Нима някой си представя ГЕРБ без Бойко Борисов - и сега мнозина депутати на партията застават с телата си да го предпазват от неприятното за него привикване в парламента, както личната гвардия на Наполеон е пазела императора от вражеските куршуми на бойното поле. Защо? Нима в ГЕРБ всички приемат ситуацията на едноличното ръководство на лидера? Нима няма порядъчни хора, които се чувстват засрамени от поредицата скандали, свързани с Бойко Борисов и някои видни фигури на партията?


Ако ГЕРБ решат, че са в позицията от 2013 г., когато бойкотираха парламента в очакване на по-добри времена, днешната ситуация е друга. Но мнозина не го разбират и опитват просто да саботират работата на Народното събрание с добре известни похвати: шумотевица, неразбория, процедурни хватки. Дори и с лични обиди към другите депутати, както това става ясно от едно свидетелство на Филип Станев, сценарист и сега депутат от ИТН. Той заявява в своя публикация, че е омерзен, "Защото една част от групата на ГЕРБ използва брутални цинизми в пленарна зала и се държи арогантно и просташки в общуването си с колеги депутати от други парламентарни групи. Използват се подвиквания като: 'Ква си ти, ма?', 'Я, трай бе, глупак!', 'Ти знаеш ли кой съм аз, къв си ти бе?', 'Ела ми отвънка бе, тъпак!', 'Сядай бе, гном, пак ще получиш инсулт!', както и доста цинизми, които не могат да бъдат публикувани в публичното пространство". Едва ли всички избрани депутати на ГЕРБ се държат така (затова избраха по-речовитите и прилично изглеждащите като Александър Ненков или Тома Биков за говорители), но нямам никакво основание да не вярвам на написаното от Филип Станев.


Най-добре е депутатите на ГЕРБ да приемат, че в днешния парламент вече няма да имат решаващата дума. Както и да подемат разговор помежду си по горния въпрос.


Кой не може да оглавява ново правителство?


Това е вторият въпрос на днешната ситуация. Очевидно е, че ГЕРБ, въпреки първото си място по получени гласове, няма как да оглави или дори да участва в едно ново правителство. Защото това ще предизвика отново пълни площади (вече е пролет, това улеснява уличните протести). Политическата изолация на ГЕРБ в момента е като карантина - никой не иска да ги подкрепи (поне публично). А и с поведението се сега в парламента ГЕРБ никак не съдейства за такава подкрепа, защото заклеймява "фронта анти-ГЕРБ". Капанът, който се опитаха да поставят на "Има такъв народ" с бързо извадения законопроект за въвеждане на мажоритарна избирателна система, беше опит да се разбие единството (и без това крехко) на противниците на ГЕРБ. И се учудиха, че не се получи - Слави Трифонов обясни накратко, че за такава реформа има нужда от стабилен парламент и мнозинство, а не от случайно аритметично мнозинство.


Но партиите от опозицията в предишния парламент също няма как да оглавят едно ново правителство. ДПС, макар и предишна опозиция, е също в нещо като карантина - никой от сегашните парламентарни партии не искат официалната му подкрепа. А и те едва ли са забравили, че в хода на протестите Движението излезе с чудноватото си предложение за едновременната оставка и на премиера, и на президента. Нещо като организирана институционална криза, вероятно с надеждата, че това няма как да стане или пък, ако стане, ще позволи "да се лови риба в мътна вода".


БСП също няма как да оглави правителство или дори правителствена формула в този парламент. Първо, защото, според признанието и на нейната председателка Корнелия Нинова, избирателите продължават да смятат партията за част от статуквото, което е станало неприемливо и мнозина очакват промяна. БСП не се привижда като активен елемент на тази промяна, защото и не показа, че по някакъв начин е чула и разбрала посланието от тези избори. Няма дори символичен жест, какъвто беше колективната оставка на изпълнителното бюро, но без тази на председателката. Макар да подкрепи избора на нов председател на парламента от "Има такъв народ", макар да гласува засега предложенията на "анти-ГЕРБ коалицията", макар да заяви, че ще подкрепи правителство, предложено от партията на Слави Трифонов, това не е достатъчно, за да бъде припозната и тя като част от реформаторската група в новия парламент.


Това поставя БСП в трудна позиция, особено защото ще е нужно значително политическо умение да установи диалог с "партиите на протеста", при това съдържателен, а не формален. В това отношение фигури като Крум Зарков, Елена Йончева или Калоян Паргов (вероятно и други) биха могли да имат незаменима роля. Но засега подобна промяна в БСП не проличава и тя е най-добре да не се опитва да заема позиция на "незаобиколим фактор", защото би трябвало да бъде много по-предпазлива към едни бързи предсрочни избори. Защото има нужда от време, за да покаже на избирателите си някаква съществена промяна, включително за да опита да върне подкрепата на оттеглилите се от нея предишни избиратели, за не говорим за нуждата да привлече избиратели извън обичайната електорална територия на партията.


Какво ново правителство е възможно?


Очакванията днес са към разнородната "партия на протеста". Трудността е, че в днешния парламент няма абсолютно мнозинство, което да споделя едни и същи виждания за по-далечното бъдеще, но пък има достатъчно голямо мнозинство, което споделя немалко общи виждания за близкото бъдеще. "Партиите на протеста" заедно и независимо от различията си, имат 92 места в новия парламент или 38,3% от всички. Това е значително повече от иначе първата по брой места в парламента ГЕРБ - 75 или 31,3% (ще припомня, че на предсрочните избори през 2014 г. ГЕРБ имаше 97 места, не много повече). Е, не е абсолютно мнозинство и затова ще трябва подкрепата на поне една от другите две партии в парламента: БСП (43 места или 17,9%) или ДПС (30 места или 12,5%). Задачата е трудна, но решението е в това, какво най-вече трябва да направи този парламент и подкрепяното от него мнозинство.


Задачата е да даде тласък на нормализирането на политическото управление, което изисква "освобождаване от захвата" (т.е. откъсване на ГЕРБ от управлението) и поставяне на началото на цикъл от реформи, които да върнат държавата на гражданите и доверието в политическата система на либералната демокрация. Това могат да направят заедно, а не поотделно, трите нови партии в парламента: "Има такън народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън". Което изисква да преодолеят за момент идеологическите си различия, да помнят миналите си грешки, но това да не им пречи да гледат в бъдещето, да оставят малко настрана партийното и личното си его. Но също така е нужна и подкрепата от страна на БСП или ДПС (при това е достатъчно да бъде поотделно, което улеснява ситуацията).


Най-същественото предизвикателство, обаче, пред едно ново управление, изглежда е "кадровият ресурс". Очакванията сега са най-вече към втората партия в парламента "Има такъв народ". За какъв кадрови ресурс става въпрос, след като е ясно, че реформата неизбежно изисква смяна в позициите в цялата пирамида на изпълнителната власт, заемани досега от ГЕРБ? Като начало са нужни не по-малко от 1200 души, които: (а) приемат за своя кауза реформата на начина на управление; (б) почтени са; (в) знаят, какво трябва да се прави и как, имат професионален опит; (г) имат добро реноме в обществото и не носят дълъг исторически шлейф от известни прегрешения.


Една бърза сметка показва следната необходимост от нови кадри:


Какво управление


Може ли "Има такъв народ" да се справи сама с това предизвикателство? Колко е дълга тяхната "банка с кадри"? Вероятно ще имат затруднения сами да се справят, но пък фактът, че предложиха Ива Митева за нов председател на парламента, както и че Мика Зайкова е сред техните депутати несъмнено вдъхва надежда. Със сигурност ще имат нужда и от помощта на другите, стига те да предложат кандидатури, отговарящи също на горните критерии. Вероятно трите ще могат да се справят заедно, без взаимни претенции, но и в съгласие и без да си спестяват критиките (стига споровете да не се водят чрез медиите).


Едно ново правителство може да устои и по-дълго, въпреки разнородността на подкрепата за него. Условията за това не са много, но освен това да покаже професионализъм и почтеност, то трябва да бъде подкрепяно постоянно. Това означава да не се допускат нито скандални назначения, нито скандални уволнения, нито скандални решения или още по-малко скандални действия. Това означава подкрепящите ги партии в парламента да се откажат поне за една година да гласуват в подкрепа на вот на недоверие, дори когато имат разногласия. Както и да оставят въпросите, които дълбоко ги разделят, за едно по-далечно бъдеще.


Не е нужно да се говори за коалиция, разбира се - една дума, от която мнозина се страхуват. Нека подкрепящите едно ново управление партии решат, че са част от едно "реформаторско съгласие". При това с едно ядро от трите "партии на протеста", подкрепяни поотделно от БСП или ДПС. Като тази подкрепа не бива да бъде обвързвана с участие в управленския екип, но пък може да не бъде за всяко едно отделно начинание на правителството. Така и самото ново правителство ще трябва добре да обмисля начинанията си, защото ще работи в условията на значителна несигурност. Което обаче е много по-добре за обществото, отколкото значителната сигурност в която досега управляваха трите правителства начело с Бойко Борисов.


Разбира се, съм в лесната позиция на "даващия съвети", а и не смятам, че само аз имам ключ към изход от трудността на ситуацията. Може и да се лъжа. Този текст е част от многобройни други текстове на уважавани от мене колеги, така че го предлагам като една малка част от едно публично обсъждане на едно ново управление.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2764 Неутрално

  Защо ГЕРБ произведе анти-ГЕРБ?

  Като само папат, без да решават проблемите, така става...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 3. 3 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 425 Неутрално

  "Нима няма порядъчни хора, които се чувстват засрамени от поредицата скандали, свързани с Бойко Борисов..."

  в герб няма

 4. 4 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  ГЕРБ е срутище като всичко създадено от тях!

 5. 5 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3298 Неутрално

  "в ГЕРБ наистина са свикнали със ситуацията, в която един лидер взема решенията, а от останалите се очаква да ги изпълняват." - как порядъчно да помислят, след като Баш Бос мисли по-различен от нормалното начин? Сложно е когато няма яснота какво са сътворили, но не е чак толкова защото се знае заради какво са го правили, по какъв начин, а какви са последствията е видно на всяка "построена" магистрала. Механичното спазване на правила и протоколи е приемливо ако го правят нормално мислещи хора, които имат за цел грижа за държавата, за всеки гражданин. Заявките на "новите" партии са ясни, хората, избрани заради това съзнават отговорностите, имат желание и трябва само да направят възможно професионалното им отношение да върне почтеността - в управлението, в отношението към него. Тогава всяко такова управление ще продължи по-дълго и безпроблемно за всички.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 6. 6 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 425 Неутрално

  "Това означава подкрепящите ги партии в парламента да се откажат поне за една година да гласуват в подкрепа на вот на недоверие, дори когато имат разногласия. "

  тука е заровено кучето/тука е ключът от бараката

 7. 7 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Много думи,малко съдържание. Важният въпрос е какво ще поискат бсп и дпс за евентуалната подкрепа.

 8. 8 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1961 Неутрално

  "Нима някой си представя ГЕРБ без Бойко Борисов"
  ..........
  Авторът представя ли си иТ.Н. без Слафчо. ДПС без Доган, мутрите без Мая и ДБ без Ристьо?
  За срам на всички Партията само може да спечели без Корни.

 9. 9 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Относно поведението на Герб в пленарна зала, припомням този цитат:
  „- Гледай… Яла, боже, помози… Хоп!… – И се хвърли във въздуха, изкриви краката си на кравай и – бух! – сред басейна.
  Снопове вода бризнаха нагоре и се посипаха по главите на вцепенените от учудване немци: вълнисти кръгове отскочиха от центъра към краищата, преляха зад басейна, хлътнаха пак назад и когато водата подир няколко секунди се утаи и избистри, всякой от находящите се в банята можеше да види уморителните жестикулации на бай Ганя под водата…
  – Булгар! Булга-ар! – и още по-силно се удари в гърдите.“
  (от „Бай Ганьо в Банята“)

 10. 10 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 854 Весело

  "Вероятно ще имат затруднения сами да се справят, но пък фактът, че предложиха Ива Митева за нов председател на парламента, както и че Мика Зайкова е сред техните депутати несъмнено вдъхва надежда."

  Тони, Мика ти вдъхва надежда!? Дневник, къде ги намирате такива ....... анализатори!?

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 11. 11 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  Изчегъртването на ГЕРБ сега и веднага ще бъде като да изгориш юргана заради една бълха. Трябваа кръгла маса и държавност и далновидност.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 12. 12 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 574 Любопитно

  И трябва ли да имаме 20 министри?
  Какво точно го налага?
  За агенциите и т.н. важи същото.
  Сигурна съм, че числата могат да се оптимизират. А 600 човека лесно ще се намерят. Е, вярно, шансът да са с изредените качества всички те не е много голям.

 13. 13 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4523 Весело

  Да се обадят във Форума на "Днивник", специалисти имаме всякакви, и то топ специалисти!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на zhoo
  zhoo
  Рейтинг: 121 Неутрално

  кадруването е трудна работа, зад тези 1300 стоят поне още 13000 свързани лица държавна афминистрация, които със зъби и нокти ще защитават пизициите си и ще саботират всяка промяна. Единственият правилен подход (спореф мен) е да се започне с редуциране, с поне 30% на административния апарат.

 16. 16 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  Като типичен представител на френското ляво Антоний Тодоров е много симпатичен, като университетски преподавател и теоретик и напълно безпомощен, като познавач на политиката на терен и анализа и!!!

 17. 17 Профил на Nice
  Nice
  Рейтинг: 254 Неутрално

  Прекрасен анализ!

  мдааа...
 18. 18 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3895 Неутрално

  Какво ли......ами, такова, което да премахне стагнацията по всички нива на държавното управление......как ли....може !

 19. 19 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  Считам, че дори дебилите (по проф. Иво Христов) са разбрали, че това управление е комунистическо. То се състои от партията-майка БКП (БСП+ДПС) и новите ѝ отрочета ИТН, Пеевска и ДБ.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 20. 20 Профил на kmat
  kmat
  Рейтинг: 321 Неутрално

  До коментар [#14] от "Алла Теофиловна":

  Ако в България не могат да се намерят 1000 почтени и кадърни хора, готови да жертват себе си, за да измъкнем страната от тресавището, жална ни майна! Пълно е с кадърни и порядъчни хора, но допускаме да ни се качат на главите непорядъчни, хитри и прости наглеци! С тях ли ще правим качествено управление пак?

 21. 21 Профил на jtz40435812
  jtz40435812
  Рейтинг: 10 Весело

  Хахаха , чалгарската партия "Има такъв ИДИОТ" се изложиха тотално.

 22. 22 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3045 Весело

  До коментар [#13] от "hamiltonf":

  Стюпито ли визираш?
  Той по е специалист, ако не е тайна?

 23. 23 Профил на sanjose
  sanjose
  Рейтинг: 111 Неутрално

  След еуфорията и лозунгите, винаги следва челен сблъсък с реалността. А реалността е, че никоя партия и никой "лидер" извън ГЕРБ и Борисов не са в състояние да излъчат качествено управление - по ред причини. Но в случая водещата е тази, че хоризонтът пред едно такова управление е повече от кратък и нерадостен. Той буквално е предопределен и това затваря омагьосания кръг пред жълтопаветния мутрокрадливитет. От една страна - няма как с некадърници и крадци да формираш успешно управление, от друга - няма да се намерят 1000 почтени и кадърни управници, които да се набутат в управление с предопределен крах, за да се орезилят и компрометират, и в голяма степен да плюят на кариерите си, за да ги оплюват, увикват и много вероятно - да ги гонят с павета по софийските улици. Но - съгласно заявките на подопашните радикал-комунистически мутрокрадливи бабикяни, те ще ни управляват перфектно и сега ще имат идеалната възможност да го докажат. Проблемът е, че всички трябва да понесем последствията от поредния комунистически метеж!
  —цитат от коментар 14 на Алла Теофиловна


  Защо и кого лъжеш? Най-големите комунисти са ГЕРБ и Бойко. Какъв управленец е Бойко? Какво е направил той и неговите калинки? Последни в Европа, а той самия е като прокажен - никой не иска да се докосва до него...

 24. 24 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 658 Неутрално

  "Нима някой си представя ГЕРБ без Бойко Борисов"..........Авторът представя ли си иТ.Н. без Слафчо. ДПС без Доган, мутрите без Мая и ДБ без Ристьо?За срам на всички Партията само може да спечели без Корни.
  —цитат от коментар 8 на 4ort


  ДБ си я представям без Хр.Иванов. Затова и тази партия е трън за Герб, ДПС,Мвро, Воля, Нфсб и т.н.

 25. 25 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4523 Весело

  До коментар [#22] от "pamela":

  Той е в политическият кабинет, главен философ...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 26. 26 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  Естествено е всяко ново правителство да извърши подмяна на т.нар. политически длъжности, свързани с прокарване на политиката на предишното правителство.
  Оказва се, че въпреки предизборните твърдения, че едва ли не половин България зависела от порциите на ГЕРБ, това са само малко над 1200 души. Който иска да бъде в политиката, да си носи последствията когато партията му падне от власт.
  Интересно защо много коментатори предвиждат само година живот на новото правителство? Какво очакват да стане на новите избори след година? Биха ли споделили някоя и друга идея?

 27. 27 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 3098 Неутрално

  Защо Герб произведе анти-ГЕРБ?
  Допира с Буци ще е ритуално самоубийство.

  SHADOWS of SOFIA
 28. 28 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 576 Неутрално

  “Експертизата” на бойковия екип е в това, че са постигнали синхрон на работа с правилните фирми на властта, знаят как документално да оформят сделките за да вървят схемите, и знаят как да мимикрират пред ЕС въпреки негативните макро показатели.

 29. 29 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 658 Неутрално

  До коментар [#28] от "irobot":

  И краденето е занаят, има си чалъми...:-)

 30. 30 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 1643 Неутрално

  "Вероятно ще имат затруднения сами да се справят, но пък фактът, че предложиха Ива Митева за нов председател на парламента, както и че Мика Зайкова е сред техните депутати несъмнено вдъхва надежда."Тони, Мика ти вдъхва надежда!? Дневник, къде ги намирате такива ....... анализатори!?
  —цитат от коментар 10 на todor._89


  Че то в Дневник други няма, не им се дава думата.

 31. 31 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 1643 Неутрално

  Да се обадят във Форума на "Днивник", специалисти имаме всякакви, и то топ специалисти!
  —цитат от коментар 13 на hamiltonf


  Така си е - само като погледнеш Кмета, Грънеца и Стюпида, експерт до експерта.😁😁😁

 32. 32 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 1643 Неутрално

  Прекрасен анализ!
  —цитат от коментар 17 на Nice


  😁😁😁

 33. 33 Профил на Далечен близък
  Далечен близък
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#7] от "von_seeckt":

  Точно така. ДПС няма да искат нищо, защото ще си го получат в програмата на ДБ и Мутровън - падане на ограниченията за гласуване навън. Затова и ще подкрепят. Иначе такива бърборковци като тоя дето ги знаем какво ще кажат аз не ги и чета дори.

  от близо и далеч
 34. 34 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 1643 Неутрално

  Използват се подвиквания като: 'Ква си ти, ма?', 'Я, трай бе, глупак!', 'Ти знаеш ли кой съм аз, къв си ти бе?', 'Ела ми отвънка бе, тъпак!', 'Сядай бе, гном, пак ще получиш инсулт!', както и доста цинизми, които не могат да бъдат публикувани в публичното пространство".

  Явно анализатора не е гледал животопредаване, щото там други работи се чуваха. И други неща се виждаха, депутати вземат думата без разрешение, не стоят по банките, не спазват мерките. Предубеден човек няма да направи реален анализ, това по-горе е някакъв пасквил.

 35. 35 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1961 Любопитно

  [quote#24:"Ruse_Island"][/quote]

  "Нима някой си представя ГЕРБ без Бойко Борисов"..........Авторът представя ли си иТ.Н. без Слафчо. ДПС без Доган, мутрите без Мая и ДБ без Ристьо?За срам на всички Партията само може да спечели без Корни.
  —цитат от коментар 8 на 4ort


  ДБ си я представям без Хр.Иванов. Затова и тази партия е трън за Герб, ДПС,Мвро, Воля, Нфсб и т.н.
  .....................
  И можеш ли да обясниш, как петата партия е трън в очите , на когото и да било?!?!?!?!?

 36. 36 Профил на tapat0p
  tapat0p
  Рейтинг: 467 Неутрално

  [quote#24:"Ruse_Island"]
  —цитат от коментар 35 на 4ort
  "Нима някой си представя ГЕРБ без Бойко Борисов"..........Авторът представя ли си иТ.Н. без Слафчо. ДПС без Доган, мутрите без Мая и ДБ без Ристьо?За срам на всички Партията само може да спечели без Корни.—цитат от коментар 8 на 4ortДБ си я представям без Хр.Иванов. Затова и тази партия е трън за Герб, ДПС,Мвро, Воля, Нфсб и т.н......................

  И можеш ли да обясниш, как петата партия е трън в очите , на когото и да било?!?!?!?!?[/quote]

  Мания за величие тресе най-малките в парламента - МаяМа също цепи мрака с някакви подобни изказвания за събраната и от кол и въже коалицийка :D

 37. 37 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#29] от "Ruse_Island":

  Много добре е описана нашата ситуация в книгата "Why Nations Fail". Не сме открили топлата вода, има стотици такива примери в историята. Проблемът се нарича екстрактни полит-икономически институции, ограничаващи включването на представители на всички прослойки в тях, създаващи привилегирована каста която изпомпва в свой интерес. Другото са инклузивните институции, където социалните лифтове са по-широко отворени и политическата система репрезентира по-широко обществото.

 38. 38 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Кадрите, за които пише А. Тодоров - тези 1200 човека, към момента не са само на ГЕРБ. Там има изключително много безпартийни и от други политически формации. Ето защо внушенията му са изкуствени и съответно бликат на постулати, съставени от изкуствени хора и известни с прозвището "червени боклуци". БСП и нейните патерици винаги говорят по този начин, за да прикриват историческата си вина за България, което е основна причина повече да не са във властта. От хората Нищо друго не очаквайте.

 39. 39 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 358 Неутрално

  Използват се подвиквания като: 'Ква си ти, ма?', 'Я, трай бе, глупак!', 'Ти знаеш ли кой съм аз, къв си ти бе?', 'Ела ми отвънка бе, тъпак!', 'Сядай бе, гном, пак ще получиш инсулт!', както и доста цинизми, които не могат да бъдат публикувани в публичното пространство". Явно анализатора не е гледал животопредаване, щото там други работи се чуваха. И други неща се виждаха, депутати вземат думата без разрешение, не стоят по банките, не спазват мерките. Предубеден човек няма да направи реален анализ, това по-горе е някакъв пасквил.
  —цитат от коментар 34 на oak17621787


  КО речи??????Че от трибуната на народното събрание г–н Станев е ИЗЛЪГАЛ ?ВИЕ го наричате ЛЪЖЕЦ !Вероятно този спор може да продължи в съда за установяване на ОБЕКТИВНАТА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ с евентуални неблагоприятни последици за ГЕРБАДЖИИСКОТО ВИ ТРОЛЕНЕ!

 40. 40 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Без як мандат за промяна няма да стане. Колкото и да се опитваме да оправдаем гласоподавателите, че са жертви и нямат грам вина, точно те насират положението.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 41. 41 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 358 Неутрално

  До коментар [#29] от "Ruse_Island":Много добре е описана нашата ситуация в книгата "Why Nations Fail". Не сме открили топлата вода, има стотици такива примери в историята. Проблемът се нарича екстрактни полит-икономически институции, ограничаващи включването на представители на всички прослойки в тях, създаващи привилегирована каста която изпомпва в свой интерес. Другото са инклузивните институции, където социалните лифтове са по-широко отворени и политическата система репрезентира по-широко обществото.
  —цитат от коментар 37 на irobot


  Нищо ново под слънцето Такова е ЕСТЕСТВЕНОТО СЪСТОЯНИЕ в природата !Корена на нещата е в закодирания ИНСТИНКТ ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ И ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА РОДА /най близките генетично //Но докато в природата няма ЛИЦЕМЕРИЕ //прикритост на МОТИВИТЕ движещи съществата //то при човека се хвърлят огромни усилия в тази посока !Извода е ПЪРВО :обществото да допуска до власта НЕОПЕТНЕНИ! И ВТОРО:ДА ЗАПАЗИ МОРАЛА ИМ ОТ СЪБЛАЗНИТЕ чрез закони и правила моментално САНКЦИОНИРАЩИ И МИНИМАЛНО СЪМНЕНИЕ ЗА ТАКОВА ПОВЕДЕНИЕ!""кога ще ги стигнем ""!В България в момента тече такова преформатироне от ПРАВИЛОТО ДА Е ПЕЧЕЛИВША ПРАВОТО НА СИЛАТА /пари власт и др/И НАГЛОСТА НАД СИЛАТА НА ПРАВОТО/върховенството на ЗАКОНА/ и"дай БОЖЕ" да сме узрели.

 42. 42 Профил на lii07621540
  lii07621540
  Рейтинг: 247 Неутрално

  1200 мераклии за власт винаги ще се намерят.Да връщат политическите бегълци като Цветан Василев, Васил Божков,които са жертва на ГЕРБ и Гешев и веднага получават качествени кадри за управлението си.Цв. Василев ще бъде прекрасен министър на финансите,а Божков на вътрешните работи.Другите партии също могат да помогнат с много кадри.Румен Гечев като икономически министър,а Татяна Дончева като министър на правосъдието,Христо Иванов като главен прокурор и така до 1200 честни управленци е лесно да се стигне.Стига думи,дела трябват.

 43. 43 Профил на galina georgieva
  galina georgieva
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  До коментар [#34] от "oak17621787":

  Абсютно точно!!!
  Ако "Дневник" са толкова обектини и "БЕЗПРИСТРАСТНИ", защо не дават всичко което се случва в парламента? Аз също гледах два дена на живо парламентарните заседания. И видях как квесторите казват,че има 200 присъстващи,Ива Митева казва, че са 208,и накрая гласували 216 😅😅😅. Видях също как се приема за обсъждане закон на ДЕБЪ с 27 подписа,при необходими 60 🤔🤔🤔.
  Простоооо, всичко в първите два дена в НОВОТО народно събрание беше абсолютен фарс!!!
  И "Дневник" са същия фарс,личи си по статиите им!!!
  Само че,не забравяйте,че не само четат и слушат,ами и гледат!!!

 44. 44 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1399 Весело

  Искам специално да благодаря на автора – гус‘ин Антоний Тодоров – за чудесните смешки, от които за малко да си разлея второто за деня кафе, но които ми оправиха леко мрачното настроение от надвисналото и дъждовно време! Ето например, когато прочетох историческия пасаж „… че Мика Зайкова е сред техните депутати несъмнено вдъхва надежда“, така гръмогласно се изсмях, че котката се стресна, изгледа ме бая учудено, слезе от дивана и се премести на по-спокойно място. Така де – хоум офис! Да е жива и здрава баба Мика, да ви вдъхва надежда, а може и една мусака да ви сготви тия дни, че да хапнете малко домашна храна – стига с тия ресторанти!

  Що се отнася до така прочутите вече 1230 души самоотвержени кадри, за тях нямам никакво съмнение, че ще се намерят. Още Големанов е казал, че „Една партия може да няма членове, но кандидати за министри има!“. Така че министрите са готови: Гацо Бацов (на спорта), Шишо Бакшишо (на транспорта), Тошко – на външните работи (щото, нали, има връзка с Африка), а Филип Станев, сценарист и сега депутат от ИТН (Их Там Нет), който заявява в своя публикация, че е омерзен – за министър на вътрешните работи, за да вкара ред в безредиците! Малко се чудя кой ще бъде лансиран за шеф на ДАНС, но се сещам за Ванката и веднага се успокоявам. В този порядък бай Шиле ще бъде шеф на външното разузнаване, защото той сам често си признава: „В Русия съм, в Русия съм!“.

  Освен това сега очаквам бодри редици от хора, „които: (а) приемат за своя кауза реформата на начина на управление; (б) почтени са; (в) знаят, какво трябва да се прави и как, имат професионален опит; (г) имат добро реноме в обществото и не носят дълъг исторически шлейф от известни прегрешения“ – по указанията и критериите на автора да напъплят към Министерския съвет в търсене на общото благо и „на ползу роду“! Сега някой да не си помисли „на ползу джобу“, щото хич, ама никак няма да е вярно! Нали? После си представям как хора като Христо Иванов получават ценни указания, напътствия и програмни документи за реализация от изтъкнатия учиндолски философ, стратег и олицетворение на „българската мечта“ – от продажби на мартеници в подлеза на ЦУМ до министър-председателското кресло! Е, как да не подгънеш коляно, кръст или да сведеш покорно глава пред такъв човек!

  Отново благодаря на автора за чудесния и така смешен словесен талаш, с който е благоволил да ни зарадва рано сабахлента, като изразявам – смея да го направя – и съкровената надежда и на другите съфорумци пак да имаме честта и удоволствието да четем неговите творения!

 45. 45 Профил на hocker
  hocker
  Рейтинг: 261 Неутрално

  Отговорната политика за бъдещето на страната се изчерпва изцяло с принципа „всичко друго, но не и ГЕРБ“, което в реалността може единствено да означава подкрепа за събраната от кол и въже ИТН. В какъв свят трябва да са живели професионални политици като Корнелия Нинова и Христо Иванов през последните 30 години, ако са искрени в очакванията си човек като Слави Трифонов да предложи приемлив кабинет и компетентна администрация? Дори широко одобрения избор на новия медиен фаворит Ива Митева за председател на НС се сведе основно до трескаво разлистване на правилника, докато Татяна Дончева ѝ виси зад рамото, а така презряната от всички Караянчева обяснява кое как е. Единственият възможен отговор е, че не са. Корнелия Нинова държи БСП заложник и заклеймява всеки недоволен от катастрофата на изборите като враг с партиен билет, включително с твърдения как вътрешнопартийната опозиция всъщност е платена от Борисов. ДБ вероятно проучва доколко несъответстващо голямо на резултатите ѝ може да бъде влиянието ѝ в един евентуален нов кабинет, а пасмината около Мая Манолова знае, че ситуацията за тяхната коалиция е „сега или никога“.

  Това е стабилната основа, върху която ще се строи светлото бъдеще.

 46. 46 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1640 Неутрално

  Който сега е против ИТН, той е за ГЕРБ, без всякакви условности.
  По това ще ги познаете гербавите тролчета.
  Те въртят, сучат, ... и накрая изсипват нещо притив ИТН.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 47. 47 Профил на amat
  amat
  Рейтинг: 8 Разстроено

  В останалите - нормални - държави хората отиват, гласуват и животът продължава. Само при нас всичко е на "живот и смърт", а в дните след избори е едно тегаво, мрачно, тревожно...
  Уважаеми минали, настоящи и бъдещи кандидат-политици, има живот и след/без власттта!

 48. 48 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  Разсъжденията, изводите и препоръките са много вярни. По- добре е правителство на новите партии с подкрепата на части от ДПС, БСП и от разцепено ГЕРБ. За да има време за промени в изборния кодекс и 100 дни време за правителството.

 49. 49 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 358 Неутрално

  До коментар [#34] от "oak17621787":Абсютно точно!!!Ако "Дневник" са толкова обектини и "БЕЗПРИСТРАСТНИ", защо не дават всичко което се случва в парламента? Аз също гледах два дена на живо парламентарните заседания. И видях как квесторите казват,че има 200 присъстващи,Ива Митева казва, че са 208,и накрая гласували 216 😅😅😅. Видях също как се приема за обсъждане закон на ДЕБЪ с 27 подписа,при необходими 60 🤔🤔🤔.Простоооо, всичко в първите два дена в НОВОТО народно събрание беше абсолютен фарс!!!И "Дневник" са същия фарс,личи си по статиите им!!!Само че,не забравяйте,че не само четат и слушат,ами и гледат!!!
  —цитат от коментар 43 на galina georgieva


  Да бе ГЕРБЕРСКИ ТРОЛОВЕ ТАКА Е !%""КОЙ" ви плаща да сте вечно на ЛИНИЯ /вероятно давате дежурство/ХАХА !Нищо лично ДРАЩЕТЕ си опорките!

 50. 50 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7998 Неутрално

  ГЕРБ "управляваха" достатъчно. Уморени и изхабени са. На България и трябват нови хора.

 51. 51 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Авторът: Работа в условията на значителна несигурност, както сега, е много по-добре за обществото отколко работа в условията на значителна сигурнсот, както при ГЕРБ.
  !!!
  Какво да чета повече...

 52. 52 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Ми то кадрите се раждат от правилата.
  Не се намират на пътя.
  Създай добра среда за работа, с точни правила, валидни за всички, и ще имаш кадри.
  Направи правилата само за едни, въведи корупция, и кадрите изчезват мимолетно.

  Хора, желаещи промяна, трябва да защитават твърдо като първостепенна задача:
  Правила за всички.
  Засега не чух такова нещо. Вие чухте ли?

 53. 53 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  До коментар [#43] от "galina georgieva":

  Кой ви е виновен, че сикаджията не иска да влиза в НС и да внесе ред? На Герб (гамени за евразийско развитие на Булгаристан) все някой им е виновен за нещо. А простият народ, който ви държа на власт 10 години вкара простите сценаристи на чалгара, дето горе долу от същото време не мога да ги търпя, но на вас "ДеБъ" все са ви виновни. Но няма какво да ви се чуди човек, вие сте просто придворни на сараите, с някой друг парашутист в редиците ви (като Биков и Дончев) и говорите каквото ви се спусне от ченгето Доган.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 54. 54 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 795 Неутрално

  До коментар [#20] от "kmat":

  Е един се намери да се жертва за страната .... Хаджигенов , си го каза , че ще се жертва като стане министър ....

 55. 55 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  Не виждам защо простащината на някои депутати от ГЕРБ оневинява простащината и използваните похвати от ИТН.

 56. 56 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  Естествено е всяко ново правителство да извърши подмяна на т.нар. политически длъжности, свързани с прокарване на политиката на предишното правителство.Оказва се, че въпреки предизборните твърдения, че едва ли не половин България зависела от порциите на ГЕРБ, това са само малко над 1200 души. Който иска да бъде в политиката, да си носи последствията когато партията му падне от власт. Интересно защо много коментатори предвиждат само година живот на новото правителство? Какво очакват да стане на новите избори след година? Биха ли споделили някоя и друга идея?
  —цитат от коментар 26 на pamela


  Интересно защо пък някои смятат, че ще изкара повече едно правителство на малцинството с "тематични мнозинства" в парламента при това , зависещо от партии на статуквото като ДПС и БСП :)

  Не съм анализатор, но и с просто око е видно нивото на "политиците" от ИТН. Честно казано аз мисля, че и година е много до нови избори, а личните ми очаквания са, че като лъсне "компетентността" на трупата на Слави и Тошко, резултатът им ще е наполовина. Мая и Ко няма да влязат. ПатрЕотите ще се поосвестят и ще влязат, обединени пак под някаква форма. ДБ ще повиши резултата, БСП също ще се поокопити и също ще увеличи резултата.

 57. 57 Профил на nxl27679751
  nxl27679751
  Рейтинг: 801 Весело

  Изчегъртването на ГЕРБ сега и веднага ще бъде като да изгориш юргана заради една бълха. Трябваа кръгла маса и държавност и далновидност.
  —цитат от коментар 11 на Корки


  Какво говориш, това е венецът на десетгодишните им напъни с посрани резултати, впрегнаха всичките си ресурси. Най-веселото предстои.

 58. 58 Профил на nxl27679751
  nxl27679751
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Антоний Тодоров от политолог се превърна в политагитатор и вече е политинженер или акушер на Дебилите, като зае местото на Дайнов и Смилов. Предстои да видим какво ще направят пигмеите след като вързаха Гъливер.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK