ДПС обяви Борисов за пряк участник в акцията "Росенец"

ДПС обяви Борисов за пряк участник в акцията "Росенец"

© Юлия ЛазароваДПС няма да подкрепи правителство на ГЕРБ и БСП, но би подкрепила правителство на новите партии с ясна програма, приоритети и срокове. Това повтори след срещата с президента лидерът на партията Мустафа Карадайъ, след което обяви, че не са водени разговори с други формации.


"Най-вероятно сте забелязали, че моделът на правене на политика, на който сме свидетели 11 г. - омраза, разделение, противопоставяне и агресия, в момента продължава от една парламентарна група, но трябва да бъде променен", обяви Карадайъ. Той призова да възстановят демокрацията и да започне рестарт на държавността.


Попитан за коментар на думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че "Да, България" и ДПС са направили заедно летния преврат на плажа "Росенец", където са т.нар. сараи на Ахмед Доган, Мустафа Карадайъ каза: "Прекият участник в тези акции беше Борисов и други негови изпълнители и това се вижда от кадрите и техните действия. Техните координирани действия с "Да, България" да не ги прехвърлят на ДПС."
В началото на срещата, което медиите заснеха, президентът Румен Радев отново повтори, че има значими предизвикателства пред страната, за които е необходимо оперативно и отговорно правителство с необходимата устойчива парламентарна подкрепа. Както и на БСП, държавният глава каза, че на парламентарния опит на ДПС се разчита да се намери верния баланс между необходимите важни законодателни промени и съставянето на ново правителство. Накрая обяви, че и пред ДПС стои въпроса за евентуален трети мандат. По-късно ДПС не отговори на журналисти иска ли мандата и какво би направила.


Пред президента лидерът Мустафа Карадайъ повтори решението на ръководството, че партията разчита вота като желание за промяна, в т.ч. да се спрат омразата, разделението, противопоставянето, арогантността и агресията в политика, да се възстановят политическата нормалност и демокрацията и да започне рестарт на държавността. Той отново обяви, че ДПС няма да подкрепи правителство на ГЕРБ и БСП, от които има отлив на избиратели, но има готовност за евентуална подкрепа на правителство на трите нови партии при няколко приоритети - борба с кризата с коронавируса, социално-икономическите мерки и ускорена ваксинация, план за възстановяване и устойчивост и подготовката за следващия оперативен период, достойно членство в евроатлантическите структури и програма за икономическо развитие, ако времевият хоризонт е по-дълъг.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK