Христо Иванов: Започва формирането на нова политическа система

Христо Иванов

© Надежда Чипева, Капитал

Христо ИвановИнтервюто с депутата от "Демократична България" и съпредседател на коалицията е препубликувано от "Дойче веле". Заглавието е на "Дневник".


"Демократична България" (ДБ) е предпоследна по резултат, но в този парламент сякаш размерът няма значение - далеч по-важни стават репутацията, опитът, компетентността. Има ли перспектива да се превърнете във водеща политическа сила и да диктувате законодателния дневен ред? Или дори да излъчите правителство?


- Да, прав сте, че визията на една политическа сила може да бъде по-важна от чисто количествените параметри. Особено в такъв преходен период и в такава степен на фрагментация на парламента. Това, което се случва, не е просто смяна на едно управление с друго или дори залезът на ерата "Борисов". Започва формирането на нова политическа система, в смисъл на трайни елементи на политическия пейзаж, в рамките на които се развива властовата динамика. Според някои политолози, това ще бъде четвъртата политическа система след началото на прехода.
Големият въпрос е в какво ще се състои промяната: дали новото положение ще бъде просто поредната фасада за все същата властова реалност, при която "дълбоката държава" (задкулисието) ще продължи да определя хода на нещата - или ще успеем да променим това положение в основата му. Името "република" значи публичност на властта, така че нейното упражняване да обслужва общия интерес. Тоест това е обратното на задкулисието, в което властта се приватизира и консумира корупционно.


Въпросът е дали ще възстановим този смисъл на републиката, като изпълним демократичните институции с реално съдържание. Факт е, че "Демократична България" има и такава визия, и такава амбиция. Но ситуацията е изключително сложна и аз разбирам, че ако искаме да налагаме дневен ред на дълбока промяна, ще трябва да извървим сериозен път.


Още с първото гласуване стана ясно, че се е създала задочна анти-ГЕРБ коалиция, в която участва дори ДПС. Има ли следизборен потенциал в подобна "негативна солидарност"? Загуби ли смисъл понятието "партии на статуквото", в което включвахте ГЕРБ, БСП и ДПС?


- Би било прибързано да се правят заключения от първите гласувания в парламента. ГЕРБ са достигнали такава степен на токсичност, че всички могат да бъдат единствено срещу тях. Но това не е признак за политическо обединение или дори координация. И точно затова самото просъществуване на парламента е на карта - съмнително е дали може да се конструира мнозинство, което да излъчи управление с ясна политическа програма.


Опитът на БСП по повод избора на Георги Ганев за шеф на бюджетната комисия да ви прехвърли "горещия картоф" ДПС сложи ли край на тази "негативна солидарност"?


- Чисто фактически се случи следното - гласуваха се последователно съставите на три комисии. По първите две БСП гласува спокойно в общи мнозинства с ДПС. По третата - без никакво предупреждение или мотиви - гласува против кандидатурата на Георги Ганев и веднага започна да използва това за разгърната атака, че гласовете на ДПС се оказали решаващи за неговото избиране. Издигнахме Ганев, без да правим предварителни совалки, особено с ДПС или БСП, а просто защото той е една много добра кандидатура. БСП дори нямаха собствен кандидат.


В по-общ политически план се боя, че наблюдаваме нещо, което вече съм виждал през 2015 година. Тогава положих големи усилия да убедя Михаил Миков да стане част от мнозинството за съдебната реформа, но той упорито отказа всякакъв смислен диалог по темата и остави БСП в глухо отрицание на всичко. С това беше осигурена възможността на ДПС да бъде решаващ фактор дали има мнозинство и за какво. Помним до какво доведе това.


Сега Нинова знае, че съвсем скоро ще трябва да се определи по нашите предложения за реформа на конституцията, освобождаване на Гешев и състава на ВСС (включително излъчените от нея членове, които са непоклатима част от Гешевото мнозинство), премахване на специализираните съд и прокуратура, КПКОНПИ в настоящия ѝ вид и пр. Има достатъчно примери за това, че Нинова не подкрепя никакви конкретни действия за разрушаване на статуквото в съдебната власт, дори и след като протестите я принудиха да застане на думи срещу Гешев. И сега изглежда, че чрез тази превантивна атака търси повод БСП отново да не подкрепи нашите усилия. И, както и през 2015 г., това поведение позволява на ДПС да се позиционира като решаващ фактор. Силно се надявам в БСП да се намерят сили, които да не позволят и този път партията да обслужи Сарая по този начин.


Погледната отдалеч, партията на Слави Трифонов прави впечатление на ПНО (политически неидентифициран обект). Погледнато от по-близо обаче, какви политически белези разпознавате, извън общата съпротива срещу ГЕРБ? И основа ли са те за надеждно партньорство?


- Струва ми се, че самата парламентарна практика ще започне да произвежда отговори на въпросите Ви. Нека изчакаме.


В уводната Ви парламентарна пледоария прозвучаха антикомунистически акценти, които бяха по-ясни и по-твърди, отколкото в предизборната кампания. Какво ги предизвика? Има ли в политиката на ДБ връщане към разделението ляво-дясно (червено-синьо)? И в този смисъл как се реши кой къде ще седи в парламентарната зала от ляво надясно?


- Уводната ни декларация обобщи основните ни послания от кампанията. Винаги сме поддържали тезата, че днешните проблеми на българската държавност и авторитарните тенденции, които стават основа за корупцията, не могат да бъдат лекувани без ясното разбиране за техния генезис в комунистическия режим. И, честно казано, все ми се струва, че тази позиция е въпрос на здрав разум и може да бъде споделяна и от демократи с иначе леви възгледи. Когато Корнелия Нинова се кланя на Тодор Живков, но се обявява за борец срещу неговия бодигард, това не е въпрос на разделение по оста ляво-дясно, а политическа шизофрения - и то на ценностно ниво, която води и до съответните резултати на изборите.


Говорихте смело по една тема, покрай която през годините се минава "на пръсти" - за нуждата от лустрация. Кой ще попадне под нейната санкция и как ще опровергаете дежурните контрааргументи: че вече е твърде късно, че е трудно днес да се изчислят персоналните вини от онова време, че санкционирането на стари вини отклонява вниманието от новите.


- И в сегашния състав на Народното събрание се оказаха немалко хора с обвързаности с комунистическите тайни служби. Много партии така и не се дистанцираха от подобни фигури след тяхното обявяване. Това е просто най-очевидното доказателство, че мрежите на ДС продължават да оказват своето влияние в много сфери, поради което необходимостта от лустрация не е отпаднала. Когато говорим за лустрация обаче, ние имаме предвид изчистване и на определени влияния, свързани и с времето след 1989, в течение на криминалния преход. Затова настояваме за отваряне на разработките на МВР и на службите от последното десетилетие на 20-и и първото на 21-ви век и за прилагане на политика по проверка на лоялността за ключови позиции в службите и администрацията.


Отказахте се от обща снимка на 45-то НС, защото на нея щяха да присъстват и депутатите от ГЕРБ. Избирателите, които стоят зад всеки от тях обаче, не им ли дават същите легитимност и права като на депутатите от другите партии? Доколко в парламентарната демокрация политическата нетърпимост към една политическа сила се пренася и върху избирателите ѝ?


- Инициативата за липсата на такава снимка не е наша. Ние считаме, че може да се поддържа политическо и идейно противопоставяне и без излизането извън традициите във функционирането на парламента.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (176)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тошо Кочев
  Тошо Кочев
  Рейтинг: 1587 Любопитно

  Кога,къде?🤡

  Много съм прост
 2. 2 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Да, политическа система, при която НПО-тата ще определят държавната политика. Това е недопустимо.

  Кога ли избирателите на тази лява партия ще разберат какви са реалните й намерения? И дали вече не е късно?

  "Регулирането на словото е опасна идея, която не е съвместима с принципите на свободното общество." - Рон Пол
 3. 3 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Отказахте се от обща снимка на 45-то НС, защото на нея щяха да присъстват и депутатите от ГЕРБ.
  Уникална елементарщина ! Вярно че не направиха снимка на официалното откриване на парламента.
  Вероятно всички осъзнават, че няма смисъл в този си вид.

 4. 4 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  До коментар [#2] от "Дисидент в ЕССР":

  Аз като тяхен избирател бих искал да ми посочиш истината и да ми разкриеш козните им.

 5. 5 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2333 Весело

  Монархия ли ще ставаме или президентска република?!

 6. 6 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Иван Гешев:
  „Опитът на един, засега неуспял политик, да щурмува Зимния дворец, е неуспешен към този момент поради няколко причини.
  Най-малкото това не е Зимния дворец,
  вътре не е Каренин,
  той е с гумена лодка, а не с Аврора.
  Явно се опитва да установи работническо-селска власт.
  Дали ще успее, не мога да ви кажа", 19.07.2021 г.

 7. 7 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  От цялата статия разбрах, че новата система ще се състои от лустрация. По принцип лошо нема, ама тия дето заемаха някакви що годе важни длъжности при комунизЪма, т.е. били са поне на 30 гидини, сега се вече над 60 и постепенно си отиват.
  Децата им пък са вече в демократичните редици и некои редовно списват в демократични вестници и медии.
  Та какво точно ще се лустрира, не е ясно.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9
  karabastun
  Рейтинг: 8710 Любопитно

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 951 Весело

  Иван Гешев:„Опитът на един, засега неуспял политик, да щурмува Зимния дворец, е неуспешен към този момент поради няколко причини. Най-малкото това не е Зимния дворец, вътре не е Каренин, той е с гумена лодка, а не с Аврора. Явно се опитва да установи работническо-селска власт. Дали ще успее, не мога да ви кажа", 19.07.2021 г.
  —цитат от коментар 6 на Боян Баянов


  Ма днеска е 20.04.2021 бря? Ти от бъдещето ли го видя това?

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  До коментар [#7] от "georgievb":

  Ще лустрират гербавите комунисти.

 15. 15 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  До коментар [#2] от "Дисидент в ЕССР":

  Е, айде разкажете ни. Последен шанс преди да е прекалено късно. Как НПО е лошо нещо? То и БЧК е НПО, сигурно и те рушат последните устои на държавността? Сорос? Рептилите? Джендърите?

  Не ме търсете преди обяд
 16. 16 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3858 Неутрално

  До коментар [#5] от "Да вярваме на истината":

  " Монархия ли ще ставаме или президентска република?!"


  Нормална държава ! Досега сме мутренска губерния на Кремъл !

 17. 17
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2333 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 18. 18 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  Бой по Тиквата-комуне! Загроби милиарди в Руски поток на Путин. Работа, работа, работа да се разбира ремонт на ремонта на ремонта с парите на данъкоплатците. Гарантирано от ГЕРБ-комунета!„

 19. 19 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3858 Неутрално

  До коментар [#2] от "Дисидент в ЕССР":

  " Кога ли избирателите на тази лява партия ще разберат какви са реалните й намерения? И дали вече не е късно?"


  Когато бай Тошовия почитател с червената си книжка ни светне колко е десен и син ! Ама май няма да е скоро, че нещо си е оперирал минискуса.......

 20. 20 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 865 Неутрално

  Не знам дали ще започне нова политическа система, и ако започне кога ще завърши, но само по себе си присъствието на хора като Христо Иванов на политическата сцена е положително. Ясен и аргументиран изказ, без излишен драматизъм.
  Достатъчно се нагледахме на полуграмотни едносричници, които освен да повтарят подадени им шаблони, не могат да вържат две смислени изречения.

 21. 21 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2333 Весело

  До коментар [#16] от "samoedin":

  Хубавото при мен е, че нямам и една стотинка от беш с Държавата, че при нормалното с Мая, Славчо БСП и ДПС майко мила:)

 22. 22 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3420 Любопитно

  Струва ми се, че ако не искат да се изпокарат още преди да са направили правителство, лидерите на всички анти герб партии, вкл. и БСП, трябва да спрат да дават изявления. Иначе нищо няма да стане, а и ние много добре знаим и историята, и какво ги разделя. Въпросът е да намерят - ако могат, какво може да ги обедини.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  До коментар [#15] от "tulup":

  Т.е според вас няма проблем едно НПО с анонимно финансиране да направлява диалога в обществото ? Или няма проблем ако финансирането е от АзаБ ? А ако финансирането и прекарваните тези са от Русия или Китай пак ли няма да е проблем ?

 25. 25 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  До коментар [#16] от "samoedin":

  И това ще го направи ДБ с 27 депутата ?

 26. 26 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2043 Любопитно

  А кога да чакаме Червената армия?

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  Пароле, пароле, пароле - пееше Мина......

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 29. 28 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  Пак ли? ;)

  Той май ги говореше същите неща кога беше министър при Баце преди 7-8 години. :)

  Ама нищо то електората не помни от тогава. :)

 30. 30 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  Дано Христо Иванов успее да проумее в каква обстановка се намира.Засега ми се струва че очаква от всички партии в парламента да се държат като градска десница с нейните разбирания и мераци.Колкото до претенциите му към републиката,тя е основана от неговите политически противници с референдум през 1946 год. и няма никакъв смисъл да ги лустрира.Трябва да ги слуша и уважава.

 31. 31 Профил на b.rainstorm
  b.rainstorm
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Нормалността е спешно да се завърне. Достатъчна доза от ГЕРБ поехме.

 32. 32 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Пожелаваме успех! ...
  —цитат от коментар 8 на Корабов


  Докато си пожелавате успехи един на друг,
  г-н Бойко Борисов поднови борда в БЕХ
  и назначи там свои хора за следващите 5 години!

  ПП: Новината е от днес, очаквам ДБ да разберат след седмица

  До коментар [#8] от "Корабов":

 33. 33 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1048 Весело

  Пред умнокрасивите ОФ джихадисти има само един малък проблем - на дунава ги нема тия дето са турили предците им на власт
  —цитат от коментар 27 на Hella Good


  Секи, който не гласува за Митов, е против евроатлантизъма.

 34. 34 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3420 Весело

  До коментар [#33] от "razor":

  а-ха-ха, горе-долу същото като Борисов ни пази от Путин и комунистите.

 35. 35 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Хайде, тези пак ще строят комунизма...

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3858 Неутрално

  До коментар [#21] от "Да вярваме на истината":

  " Хубавото при мен е, че нямам и една стотинка от беш с Държавата, че при нормалното с Мая, Славчо БСП и ДПС майко мила:)"

  И при мен е така ! След малко излизам да си пусна годишната данъчна декларация и да си платя данъците за миналата година ! Не съм получил и 1 стотинка евросредства, не съм в политиката, не съм млад успял мъж ! Това не ми пречи да търся държавата да се превърне в общество за нормално хора, а не място за опраскване на чуждите бизнеси от една престъпна самодоволна шайка........

 38. 38 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 951 Неутрално

  До коментар [#10] от "Jibko":Хубаво де, Борисов е прост но ето - бутнахте го най-накрая. И сега какво правим ?
  —цитат от коментар 13 на m17


  Абе вие гербаджиите много чувствителни станахте изведнъж 😀 Кой го е бутнал Борисов? Да не говориш за като е ритал мачле? 😆

  Хем ГЕРБ са първи на изборите, хем некой го бутнал Борисов - изберете си едното моля 😄

 39. 39 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3858 Любопитно

  До коментар [#25] от "m17":

  " И това ще го направи ДБ с 27 депутата ?"


  Кога е казал такова нещо и къде ?

 40. 40 Профил на liberalche
  liberalche
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Христо, ако ровиш, върни се и преди 9-ти да проследиш ква държавност е имало. Сети се какво направиха комунстите след това и каква е приликата с говоренето ти сега. Няма разлика, ти си комунист и то не само по кръв, но и идейно.

 41. 41 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4543 Неутрално

  Бате Ваньо по "Хоризонт" преди някъде около час даде "зелена светлина" за новата партийна класа, каза убедително, че тези от ИТН били много качествени, много интелигентни хора имало сред тях, и въпреки, че преди години са правили много закачки с него, можели да съставят читав кабинет.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 42. 42 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  До коментар [#24] от "m17":

  Америка за България - враг номер едно на тутраканската селищна система. Вие не сте ли фенове на една проНАТО партия, какво точно ви бърка това НПО? Какво иска да постигне? Как и защо? Кои са неестествените за българското общество теми, които уж се опитва да прокара?

  Не ме търсете преди обяд
 43. 43 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 2052 Весело

  До коментар [#0] от "Статията":

  " И точно затова самото просъществуване на парламента е на карта"
  Иценка, мама ма то да не е като да се разхождаш с гумени лодки до сараите по сценарий на сараите и да се превъплъщаваш в новата Атака?
  Тука трябва мисъл за държавата а не за партията любима. На вас тези нещица са ви непонятни и ще го разберете много добре на следващите избори където "простия" народ ще ви сложи пак там дето ви е мястото. Да, позна чуваш ли цвиленето веки?

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 44. 44 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1227 Весело

  Този е на по-силна дрога и от Слави Трифонов...

  В ДБ истинските читави хора с десни убеждения се броят вече на пръстите на едната ръка. В парламента освен може би Георги Ганев други такива няма...

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 45. 45 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  До коментар [#23] от "cpl40723722":

  За кое няма доказателства? За Студения резерв? Какви доказателства точно искате? Официално сключен договор с официалният собственик Доган, това не е ли достатъчно?

  Не ме търсете преди обяд
 46. 46 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5669 Неутрално
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  [quote#36:"georgievb"][/quote]

  Да не забравяме приватизацията, разпродажбата за стотинки, рушенето на това което бе създадено, за да се облагоденстват само "наши хора".

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 49. 49 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3493 Неутрално

  Започва филмирането на нов епизод от "На всеки километър". Това започва.

 50. 50 Профил на Сенсей НАНАЙ Шкембе НАНАЙ Боко НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Шкембе НАНАЙ Боко НАНАЙ
  Рейтинг: 70 Неутрално

  Демократична България се доказва като единствената смислена политическа сила в България с всеки изминал ден след изборите. Забелязавям, че даже заклетите им критици нещо нямат мерака да хвърлят помията си връз Христо и останалите. Наистина доста сериозна парламентарна група заформиха. Няма човек вътре, който да не е сериозен като интелект и авторитет. Само един Манол Пейков вземи - таакъв сърцат човек няма как да те подведе. Както се казваше в стихотворението, "той пепел ще яде", но няма да те излъже.

  А за сравнение...? Бойко се преструва на болен само и само да не отиде в Парламента. Такова падение май не съм виждал в съзнателния си живот. И комунистите се предаваха с повече достойнство.

 51. 51 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3493 Неутрално

  Може ли за разнообразие новата класа да не е от хора расли в АБПФК апартаменти?!?

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  До коментар [#38] от "herbaltea":

  И защо, и двете са верни - ГЕРБ е най-голямата парламентарна група и едновременно с това са опозиция на новата тройна коалиция. Т.е верно е и второ - че протестърите бутнаха Борисов.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  Христо Иванов: Започва формирането на нова политическа система
  "Нова политическа система"? Обича наш Христо бомбастични изказвания. Още от времето на "историческия компромис". Преди нова политическа система установяваше "Аврора", сега на Христо му е достатъчна само една гумена лодка. Историческа лодка!

 57. 57 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  До коментар [#42] от "tulup":

  Очевидно не схващате тезата ми. А тя е че е лоша идея дневния ред на обществото да бъде задаван от анонимни субекти, финансирани от вън. Защото тоя номер го могат не само "добрите" от АзаБ. Но го могат и "лошите" и като гледаме Слави, номера минава доста успешно. И точно както днес тържествува ДБ и Х.Иванов, утре ще тържествува Възраждане и Костя Копейкин. И тогава ще имаме истинска проблем.

 58. 58 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3858 Неутрално

  До коментар [#17] от "Да вярваме на истината":

  "Нормална държава със Мая, Слави, БСП и ДПС и ДБ
  Хахахахахахахаха"

  Много по - нормална ще е от тази, която беше опрасквана от един тип, дето не смее да влезе в парламента, който дерибействаше с помощта на ДПС, а сега се моли на Слави за коалиция, че и на ДБ, а то май само Мая остана още да не и е търсена подкрепата.....! Вместо това, обаче, беше изритан и от бившата си любовница във властта - ДПС ! Жалка картинка !

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  До коментар [#55] от "m17":

  И откъде наднича този "джендъризъм"? В предложението за лустрация? В закона за премахване на синия талон? В някоя точка от програмата? Отделно как това би довело до някакви финансови изгоди на САЩ, че да влагат пари в това? Или изведнъж станаха много големи идеалисти, а не капиталисти? И последно - една шепа хора дали ще се могат да се оженят/омъжат или там и аз не знам какво, как би довело до разпад на обществото? А и каква полза има там, който седи зад тази идеология, от разпада?

  Иначе казано - това да има такова външно влияние не е хубаво на принципна основа. Но за да е състоятелна вашата теза, трябва да може да го добутате до това да има нещо, което а) някой има полза и б) е във вреда на българското общество. В момента и в близкото бъдеще геополитическите интереси на България съвпадат с тези на САЩ, та много трудно ще намерите такова. Боли ги примерно тях дали ще купуваме газ баш от САЩ, понеже сме много малък пазар, а и компаниите са частни - т.е. малка част евентуално би стигнала до лобистите. Обаче биха искали да не сме изцяло зависими от Русия. В което не виждам нищо лошо

  Не ме търсете преди обяд
 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3420 Любопитно

  Абе прав беше едно време Царят, като нареди на министрите си да са господари на мълчанието. Не го разбирам това - да говориш, преди да си се разбрал с останалите лидери, и то във видимо нестабилна обстановка и с идващ мандатоносител, за който нищо не знаеш. Ако не се смирят и не излъчат правителство, ще е много, много жалко и нищо чудно да върнат Борисов на бял кон с бонус т.нар. патриоти. Неслучайно днес премиерът със скъсан менискус каза нещо като ген. Макартър едно време в Япония - I will be back.

 64. 64 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  Ще му е трудно на ХИ, хем да подкрепя ИТН, хем да търпи простащината на Трифонов и сценаристите, а и на Галева също.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  От цялата статия разбрах, че новата система ще се състои от лустрация. По принцип лошо нема, ама тия дето заемаха някакви що годе важни длъжности при комунизЪма, т.е. били са поне на 30 гидини, сега се вече над 60 и постепенно си отиват. Децата им пък са вече в демократичните редици и некои редовно списват в демократични вестници и медии. Та какво точно ще се лустрира, не е ясно.
  —цитат от коментар 7 на georgievb


  Както се казва ще лустрира баба си.
  Лустрацията беше за преди 30 години. Сега вече не може да се прави от чедата, като Бойкикев, на тези които тогава е трябвало да бъдат лустрирани.
  Защо не пита в драгалевци защо не се проведе лустрацията.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 67. 67 Профил на Сенсей НАНАЙ Шкембе НАНАЙ Боко НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Шкембе НАНАЙ Боко НАНАЙ
  Рейтинг: 70 Неутрално

  До коментар [#24] от "m17":Америка за България - враг номер едно на тутраканската селищна система. Вие не сте ли фенове на една проНАТО партия, какво точно ви бърка това НПО?
  —цитат от коментар 42 на tulup


  Както съм предвидил, последният пристан на гербаджиите ще е пишман-консерватизма. Те Недялко, Харизанов и Г.Марков (Николай) отдавна ги подготвят. Ще има бош-лафове за "джендъри", гей-паради и т.н. много повече от тяхна страна.

 68. 68 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 2052 Весело

  До коментар [#64] от "pepisky":

  НЕма да му е трудно... Само носа му ще расте ли расте...
  Аз съм малко дървено човече....

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 69. 69 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2035 Неутрално

  То хубаво да има нова политическа система ама няма лошо да я беше формулирал Христо. Какви са основните принципи в тази нова система? Или ще е някаква соросоидна либерастия дето ще се изчерпва до ръбене на русия и оправдаване с русия въпреки че цялата ни икономика и политика е обвързана със западния свят от поне 20 години, оправдаване с режим отпреди 30 години, бутане на паметници и смяна на имената на улици или това да се кълнем в принадлежността си към нато и ЕС, независимо дали това което решават тези организации е полезно за България. По интересно ми е да чуя визията му за здравеопазването, образованието, концесиите на природни блага, какво ще направи държавата за да се индустриализира така че да има достатъчно и добре платени работни места и т.н. Че законите трябва да се спазват това за всеки е ясно, не може да бъде основа на политическа система.

 70. 70 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  До коментар [#57] от "m17":

  Не, аз друго имам предвид. Не, че е добро в една ситуация и лошо в друга и че нямам против. Просто смятам, че е не е вярно. И най-лесния начин да се види това е да се разгъне тезата и да се види, че няма голям смисъл в нея. Ето, в Дневник очевидно има финансиране от САЩ, както пише най-долу на всяка страница, но как достигате от това до тезата, че налагат някакъв странен дневен ред, за мен е мистерия. Разбира се, най-добре е да са изцяло в полза и финансирани от читателите си, но не виждам медия, работеща на този принцип, за съжаление

  Като норвежците, дето щели да крадат деца. И като ги питаш защо - измислиха, че всички там обърнали резбата и нямало как да имат по естествен път. Което на всеки що-годе норамален човек вече започва да звучи налудничаво.

  Не ме търсете преди обяд
 71. 71 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3193 Весело

  България цяла сега вази гледа...
  Почти по Вазов...
  Мисля, че времето на обясненията вече мина.

 72. 72 Профил на Сенсей НАНАЙ Шкембе НАНАЙ Боко НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Шкембе НАНАЙ Боко НАНАЙ
  Рейтинг: 70 Неутрално

  Абе прав беше едно време Царят, като нареди на министрите си да са господари на мълчанието. Не го разбирам това - да говориш, преди да си се разбрал с останалите лидери, и то във видимо нестабилна обстановка и с идващ мандатоносител, за който нищо не знаеш. Ако не се смирят и не излъчат правителство, ще е много, много жалко и нищо чудно да върнат Борисов на бял кон с бонус т.нар. патриоти. Неслучайно днес премиерът със скъсан менискус каза нещо като ген. Макартър едно време в Япония - I will be back.
  —цитат от коментар 63 на boevbisser


  Човек, уважавам те, ама някой път големи глупости говориш. Какъв бял кон бе, мен? С тази поредна клоунада Бойко съвсем се закопа. Гербавите може да са всякакви, ама и някои от тях даже вече прогледнаха за какъв дебил иде реч.

  Бойко прекали, но най-забележителното е, че явно е изгубил тотално представа какво е допустимо и какво - не. Това криене го съсипа. А може би има чисто прагматични причини да не се явява в парламента, по-важни от достойнството му, както и бъдещето на партията му.

  Край, човече! Със "скъсания" менискус Бойко скъса с политиката тотално.

 73. 73 Профил на justauser
  justauser
  Рейтинг: 323 Неутрално

  До коментар [#5] от "Да вярваме на истината":

  Монархия.

  РОА Русская Освободительная Армия
 74. 74 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  Много отдавна е нямало интервю с др.Иванов!

 75. 75 Профил на Сенсей НАНАЙ Шкембе НАНАЙ Боко НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Шкембе НАНАЙ Боко НАНАЙ
  Рейтинг: 70 Неутрално

  То хубаво да има нова политическа система ама няма лошо да я беше формулирал Христо. Какви са основните принципи в тази нова система? Или ще е някаква соросоидна либерастия
  —цитат от коментар 69 на Billy Pilgrim


  Не, няма да е. По простата причина, че такова нещо като "соросоидна либерастия" не съществува. Освен в главите на копейкинчетата като теб де, дето сте готови да преглътнете палатите на вожда, щото ... сигурно за тая си саможертва да се бори за хората, заслужава да живее на брега на езерото, и обзавеждането му да е за над 100К, нали?

 76. 76 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  До коментар [#13] от "m17":

  Е и без Борисов ще съмне. България си беше много по-добре без мафиота Борисов.

 77. 77 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1544 Весело

  До коментар [#50] от "Сенсей НАНАЙ Шкембе НАНАЙ Боко НАНАЙ":
  Не пренавивай пружината.
  От новите маймунки на промяната естествено, че ДБ са най-подготвени като специалисти (с малки изключения, Нанай :). Очаквам, обаче, да видя как ще се справят политически. Устати са (не отричам), имат някакви идеи, имат ясна външнополитическа позиция (изключително важно!) и...слаба визия за реализацята им.
  Един път вече се подведоха по Мая Ма, ако го направят отново - сори, ама отиват у киреча.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 78. 78 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6158 Весело

  "Демократична България" (ДБ) е предпоследна по резултат, но в този парламент сякаш размерът няма значение - далеч по-важни стават репутацията, опитът, компетентността."
  $$$$%$*&^%[email protected]
  И добавяме, по Радой Ралин:
  "Първите паднаха в кърви,
  последните станаха първи!"

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 79. 79 Профил на Сенсей НАНАЙ Шкембе НАНАЙ Боко НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Шкембе НАНАЙ Боко НАНАЙ
  Рейтинг: 70 Неутрално

  Както се казва ще лустрира баба си.
  Лустрацията беше за преди 30 години.
  —цитат от коментар 66 на zz_s


  И за сараите ще гледаме подобно поведение на гербаджиите. Отбой. Хора без принципи, какво да кажем... Правят се на големите анти-комунисти, а лидер им е човек, който нарича комунистическия диктатор свой "университет"??? Само там трябваше да свърши увлечението на всеки анти-комунист по това недоразумение ГЕРБ.

 80. 80 Профил на justauser
  justauser
  Рейтинг: 323 Неутрално

  До коментар [#76] от "Роси":

  Кога?
  Той ББ просто се задръсти.
  Особено последната му коалиция с "патриотите" не трябваше да я има, защото България се затваря и няма бъдеще.
  Освен това липсата на промени също обрича България да няма бъдеще.

  РОА Русская Освободительная Армия
 81. 81 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3420 Весело

  До коментар [#72] от "Сенсей НАНАЙ Шкембе НАНАЙ Боко НАНАЙ":

  Аз се занимавам с бизнес, прието е да не коментираш партньори и сделка, докато не сте се разбрали, затова и бизнесът в България що годе върви, за разлика от политиката.
  А иначе за Борисов говореха така, като се кандидатира първо за кмет, като падна началото на 2013, като лятото започнаха протестите..... Колко хора го отписваха и всичките с малки изключения са на политическото бунище. Не го харесвам и също смятам, че това е лебедовата му песен, но не го и отписвам, нито пък смятам, като Христо Иванов, че започва формирането на нова политическа система. Засега старата система е на Борисов, той в голяма степен я контролира и още разграждането й не е започнало, пък Иванов вече нова направи.
  Малко по-леко и тихо и току виж нещата тръгнат в правилна посока.

 82. 82 Профил на justauser
  justauser
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Да видим какво ще стане с лустрацията. И само лустрация няма да е достатъчна. Трябва и декомунизация. Всички членове на БКП вън от всякакви държавни постове, длъжности и работа.

  РОА Русская Освободительная Армия
 83. 83 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 561 Неутрално

  "нова политическа система, в смисъл на трайни елементи на политическия пейзаж"!? То бива олигофрения, но чак до такава степен... Розовият пеликан улучи небето!

 84. 84 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  До коментар [#60] от "ibx06671563":

  Айде ще го видим това и то както се очертава съвсем скоро.

 85. 85 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1544 Весело

  До коментар [#72] от "Сенсей НАНАЙ Шкембе НАНАЙ Боко НАНАЙ":

  Удри, Сенсей! :)

  --------------------------------
  Колега, по добре слушай каквоти пишат хора, които са ти съмешленици. Не boevbisser, а ти говориш глупости. Вникни в това, какво е написъл, пък после се карай ... и с него.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 86. 86 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  До коментар [#76] от "Роси":

  Е та разбира се че си беше добре за някои - за младата приватизаторка Нинова, за на Станишев брат му, за братко и батко, за Малеева. И за всички знайни и незнайни герой на прехода.

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 88. 88 Профил на army
  army
  Рейтинг: 664 Неутрално

  От която политическа система ще се помолим да не бъдеш част.

 89. 89 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  До коментар [#70] от "tulup":

  Точно това е смисъла на пропагандата - разтягаш някакви глупости до крайност за да може публиката да преглътне "меките" варианти. И се получава. Примерно разтягаш тезата за корумпирания Борисов и воала - вече е допустимо да се коалираш с Мая и Дончева, един вид жертва за голяма цел.

 90. 90 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5892 Неутрално

  Ще му е трудно на ХИ, хем да подкрепя ИТН, хем да търпи простащината на Трифонов и сценаристите, а и на Галева също.
  —цитат от коментар 64 на pepisky


  Те всички, докато критизират Борисов, са много единни!

  Като почнат да управляват ще им гледаме сеира!

 91. 91 Профил на Сенсей НАНАЙ Шкембе НАНАЙ Боко НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Шкембе НАНАЙ Боко НАНАЙ
  Рейтинг: 70 Неутрално

  А иначе за Борисов говореха така, като се кандидатира първо за кмет, като падна началото на 2013, като лятото започнаха протестите..... Колко хора го отписваха и всичките с малки изключения са на политическото бунище.
  —цитат от коментар 81 на boevbisser


  Явно нямаш способността да откриваш качествени разлики в ситуациите.

  Както Христо ти каза: дишай свободно. Борисов е пътник. Проблемът е, че същата мафия, която до този момент го експлоатираше, няма да се предаде лесно. В този смисъл си прав - не бива да се бърза с радостта.

 92. 92 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5892 Неутрално

  Не става така, другарю Иванов.Нова политическа система не се гради с хората, които в момента населяват Парламента.От всички, което се говореше срещу Борисов нямате никакви доказателства. Както каза един съфорумец - ми то няма нужда от доказателства, защото е очевидно. Кое е очевидно? Всичко се доказва с факти, тогава става "очевидно" Така ни пълнеха главите 45 години, било очевидно колко сме по-добре от Запада.Толкова бяхме "очевидно добре", че цялата соц система рухна и никой даже не я бутна и с пръст.Очевидно за сега са връзките на Мая с МУТРАТА Божков, очевидни бяха връзките на Дончева с Мултигруп, очевидни са лъжине на Слави, че вирус няма, и даже не се извини за тях. Очевидни са връзките на Нинова за Техноимпекс и платеното обучение на синчето в САЩ, въпреки лъжите, че е на стипендия.Не си мислете, че българите са слепи и глухи.Иванов, с тия СТАРИ курви НОВА политическа система не можете да формирате.
  —цитат от коментар 23 на cpl40723722


  Да ги оставим 100 дни да управляват и после да критикуваме!

 93. 93 Профил на Сенсей НАНАЙ Шкембе НАНАЙ Боко НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Шкембе НАНАЙ Боко НАНАЙ
  Рейтинг: 70 Неутрално

  До коментар [#70] от "tulup":Точно това е смисъла на пропагандата - разтягаш някакви глупости до крайност за да може публиката да преглътне "меките" варианти. И се получава. Примерно разтягаш тезата за корумпирания Борисов и воала - вече е допустимо да се коалираш с Мая и Дончева, един вид жертва за голяма цел.
  —цитат от коментар 89 на m17


  Че какъв е проблемът да се коалираш с Мая и Дончева - те демонстрират воля за промяна. Това е най-важното. Докато я искат, не виждам драма.

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 95. 95 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3493 Неутрално

  От цялата статия разбрах, че новата система ще се състои от лустрация. По принцип лошо нема, ама тия дето заемаха някакви що годе важни длъжности при комунизЪма, т.е. били са поне на 30 гидини, сега се вече над 60 и постепенно си отиват. Децата им пък са вече в демократичните редици и некои редовно списват в демократични вестници и медии. Та какво точно ще се лустрира, не е ясно.
  —цитат от коментар 7 на georgievb


  Аз да кажа. Христ ще върне АБПФК апартамента на баба и, и с държавен вестник ще се откаже от майка си.

 96. 96 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  До коментар [#89] от "m17":

  Но какви са реалните цели на тази кампания? Намирам това за най-слабата точка на вашата теза и затова питам. Не казвам, че е добре политическите партии да се контролират отвън, било то от Кремъл, Америка за България или „Конрад Аденауер”. Връзките на последното НПО с ГЕРБ между другото са доста по-силни, но това не знам защо не ви възмущава тогава?

  Та затова питам - Какво някой би целял с подобно финансиране? Как ще спечелят нещо от джендър нещата (каквото и да имате предвид), че да вложат толкова усилия да спонсорират някой, който евентуално би съставил партия, после евентуално би спечелил някаква подкрепа и би влязъл евентуално в някаква коалиция? Кой би жертвал толкова усилия? И предвид, че имате 2-3 милиона българи в Западна Европа, където тая джендър идеология си е доста разпространена и им "промиват мозъците", то те по естествен път биха гласували, какво ще се хабите с партийно инженерство?

  Не ме търсете преди обяд
 97. 97 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  До коментар [#89] от "m17":

  Всъщност, при вас как е различно? Разтягаш тезите за джендърите и хоп ченгето от ДС Георги Марков става приемлив депутат, щото ги бори? И Джамбазки, дет бил за казармата, ама скатавал

  Не ме търсете преди обяд
 98. 98 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 951 Весело

  До коментар [#38] от "herbaltea":И защо, и двете са верни - ГЕРБ е най-голямата парламентарна група и едновременно с това са опозиция на новата тройна коалиция. Т.е верно е и второ - че протестърите бутнаха Борисов.
  —цитат от коментар 54 на m17


  Ама никой не го е бутал тоя вашия любим вожд бре 😆
  Изкараха ли сиГЕРБ мандата до края? Изкараха го (щото Шиши не дава).
  Първи ли са на изборите? Първи са (само ако погледнеш разпределението на вота в ромските махали и ще разбереше веднага как).
  Имат ли мандат за съставяне на ново правителство? Имат (новина от днес ако си пропуснал).

  Са, тва че Буци играе номера от 6ти клас и че някой трябва да му каже, че вече не е в училище е съвсем отделна тема.

 99. 99 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Човекък на Маджо пак се изказа. Как не се намери един смел журналист да му хване връзките с подземния свят, и кой му пише сценариите.

  'progressives' is the politically correct word for communists
 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK