Колко дълго ще живее новият парламент? Всичко зависи от "Има такъв народ"

"Този парламент ще работи толкова, колкото трябва", загадъчно каза зам.-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

© Юлия Лазарова

"Този парламент ще работи толкова, колкото трябва", загадъчно каза зам.-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.Коментарът е препубликуван от "Дойче веле".


Ако има нещо безспорно след първите два дни на Народното събрание, то е, че се върна интересът към ставащото във висшия орган на държавната власт. Нямам данни, но допускам, че прякото излъчване на заседанията е било сред най-гледаните телевизионни предавания тези дни.


Добро начало
Силни емоции, приповдигнат тон, ентусиазъм и кипеж с леко усещане за революционност на ситуацията. На фона на скучната предвидимост, кухата безличност и липсата на смисъл в предишния парламент, това, което видяхме миналата седмица, си е направо увлекателен спектакъл. Завръщане към нормалността и парламентаризма.


Дали след първоначалния интерес на публиката ще последва и възстановяване на общественото доверие в парламента - рано е да се каже. Но началото е окуражително. Вярно, има някои признаци на безсмислена хиперактивност, като например идеята да се разследва всичко десет години назад. Но пък се чуха и много смислени идеи и намерения.


Въпросът е ще има ли време за тях. Някои видяха основания за положителен отговор на този въпрос в безпроблемния избор на председател на Народното събрание. Струва ми се обаче, че тези основания са твърде крехки.


Двата варианта


Разбира се, едва ли има някой, който да си мисли, че това Народно събрание може да изкара целия си мандат. Оттук нататък за продължителността на неговия живот има два варианта - съвсем кратък или малко по-дълъг. Кой от тях ще се сбъдне, зависи от това ще бъде ли излъчено ново редовно правителство или не.


В първия вариант, ако такова правителство не бъде излъчено, парламентът ще просъществува месец до месец и половина - докато се завърти рулетката с връчването на трите мандата и президентът назначи служебен кабинет и насрочи избори. В този вариант единственото по-съществено нещо, което този парламент ще има време да направи, е да промени някои от изборните правила, за което очевидно съществува достатъчно голямо мнозинство.


При условие че парламентът успее да излъчи нов редовен кабинет, влизаме във втория вариант, при който животът му ще е по-дълъг - примерно между 6 и 12 месеца. Има поне три политически сили, които декларират готовност за този вариант: двете коалиции на протеста - "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!", плюс БСП. Ако се съди по някои техни предварителни изявления, и трите имат предвид не класическа коалиция (с коалиционно споразумение и квотно разпределение на министерски постове), а правителство на втората политическа сила ("Има такъв народ") с тяхната принципна подкрепа - при определени условия, за изпълнение на одобрявани от всички политики, с (може би) конкретен срок. При всичките различия между тези партии, очевидно има достатъчно пресечни точки за приоритетни реформи в ключови сфери. Освен това този модел дава възможност да се избегнат упреците за нарушени предизборни обещания - да не се влиза в коалиция с БСП например.


Сметка без кръчмаря?


Всичко това обаче е сметка без кръчмаря. В тази роля е "Има такъв народ". Дали ще има правителство или не, а оттам и колко време ще просъществува този парламент, в най-голяма степен зависи от това ще има ли тази партия желание да се включи в играта или не. По този въпрос засега не знаем нищо. Можем само да търсим косвени знаци, като тълкуваме оскъдните изказвания на партийните лидери. А тези изказвания са всъщност само три.


"Този парламент едва ли ще изкара пълния си мандат. Не е ясно колко ще изкара. Ще работи толкова, колкото трябва", загадъчно каза зам.-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. След което като задължителна задача на този парламент посочи единствено промените в изборното законодателство - и нищо друго. Освен това на фона на пространните слова на останалите лидери на парламентарни групи неговото беше символично кратко.


Второто изказване (писмено) е на партийния лидер в карантина Слави Трифонов. Той даде да се разбере, че не смята този парламент за "сигурен, спокоен и уверен". Освен това обяви, че ГЕРБ "няма да получи време", понеже е "токсична партия, която трябва да изчезне". А това няма как да стане, докато съществува сегашният парламент.


И третото, отново на Тошко Йорданов и отново кратко и неясно: "Ние в коалиция с партии от статуквото няма да влезем. Ако изобщо може да се стигне до кабинет, то е с другите две партии - от протестите. Така че, каквото сме казали, това ще направим".


Цялостното усещане от изявите на "Има такъв народ" е, че това не са хора, които са склонни да се пазарят за постове, да се съобразяват с чужди принципи, условия и капризи или да се консултират и да търсят мнозинство за всяко решение на евентуалното си правителство.


Въобще засега наличните знаци говорят, че втората политическа сила по-скоро няма намерение да прави правителство в този парламент. Тъй че много по-вероятен изглежда краткият вариант за неговия живот. Може би се лъжа, но ми се струва, че и останалите партии го знаят - всички се държат и говорят така, сякаш с единия крак са вече извън парламента, в предизборна кампания.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (99)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Всичко е в ръцете на чалгата

 2. 2 Профил на Корабов
  Корабов
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Въпроса е не "какво зависи от ИТН", а от какво зависи ИТН!

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6027 Любопитно

  Някой виждал ли е Слави Трифонов на протестите?

  [email protected]
 4. 4 Профил на N I K E
  N I K E
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Такъв народ има, но такова чудо, недоразумение на политиката няма....

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6027 Любопитно

  Някой виждал ли е Слави Трифонов на дебати ?

  [email protected]
 6. 6 Профил на justauser
  justauser
  Рейтинг: 120 Неутрално

  Има такъв прост народ...

  ДБ криптикомунисти боядисани в лилаво, но отвътре червени. Проект на БКП за промиване на мозъци и лъжене за миналото на България. Идеята на ДБ не е декомунизация и лустрация, а реставрация на Виденов, Орешарски и всички комунисти.
 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6027 Любопитно

  Някой виждал ли е Слави Трифонов на изборите?
  А след изборите ?

  [email protected]
 8. 8 Профил на N I K E
  N I K E
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Къде е Славито да попитам Тошко Афр

 9. 9 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  Какво точно да зависи от "Има такъв народ" с 51 депутати :)

  До 120 трябват още 70 :)

  Зависи от партии дето ще се опитат да съберат мнозинство.

 10. 10 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6027 Любопитно

  Колко дълго ще живее новият парламент може да зависи от "Има такъв народ"
  Интересно е от кого зависи "Има такъв народ"?
  Че нито Слави смее да се покаже, нито "Има такъв народ"да гъкне... ???

  [email protected]
 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4132 Неутрално

  Дайте анализа на Иван Костов, човека повече го разбира...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 12. 12 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1131 Весело

  До коментар [#5] от "karabastun":

  Не, ама и Бойко не съм. Явно е печеливша стратегия

  Не ме търсете преди обяд
 13. 13 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2131 Неутрално

  Още на 5 април стана ясно , че който и да направи правителство , ще се насади на пачи яйца. В тоя ред на мисли, не бих се изненадал кабинета на Митов да мине в парламента. Шоуто ще е пълно :)

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 14. 14 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6027 Весело

  До коментар [#9] от "realguru":

  Видяхме какво се случва в Парламента, когато го налазят "Партиите на протеста", Почти същото, както - ако го налазят жителите на Факултето...:)
  Някой крещят, други тихичко се оглеждат ...
  И в калабалъка стават ... неща ,..... :)

  [email protected]
 15. 15 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1131 Весело

  До коментар [#13] от "schwimmwagen":

  Щеше да е забавно и добре премерено надцакване, ама не мисля, че дори Тошко се отнася чак толкова несериозно към парламента.

  Не ме търсете преди обяд
 16. 16 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1131 Весело

  До коментар [#14] от "karabastun":

  Аз пък видях Тома Биков да блъска като маймуна, Караянчева нещо да обяснява викайки от място, а Дончева в ролята на класната да казва на Ананиев - сядай и почвай да говориш. Първите две действия сигурно са по правилник и израз на високо възпитание?

  Не ме търсете преди обяд
 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6027 Весело

  До коментар [#8] от "N I K E":

  Питай Станислав Балабанов - той е говорителят на ИТН и микрофона на Дългия :)

  [email protected]
 18. 18 Профил на justauser
  justauser
  Рейтинг: 120 Неутрално

  Три седмици го келяфтили
  Ни дума, ни вопъл, ни стон
  Еее не човек, а тенекия
  Просъскал народа сърдит
  Тихо мъртвият казал
  "Не, Слави Трифонов"...

  ДБ криптикомунисти боядисани в лилаво, но отвътре червени. Проект на БКП за промиване на мозъци и лъжене за миналото на България. Идеята на ДБ не е декомунизация и лустрация, а реставрация на Виденов, Орешарски и всички комунисти.
 19. 19 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Славчо само да предложи кабинет и ще мине с 160. После другите ще стоят отстрани и ще му гледат сеира. Чалгаджията не я харесва тази роля и затова ще прехвърли топката на президента за третия мандат.

 20. 20 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Славчо само да предложи кабинет и ще мине с 160. После другите ще стоят отстрани и ще му гледат сеира. Чалгаджията не я харесва тази роля и затова ще прехвърли топката на президента за третия мандат.

 21. 21 Профил на itwasalladream
  itwasalladream
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Как така, нали големият победител е Бибитко, не зависи ли всичко от него? Потресен съм. Искам мигновено включване от БолницаТВ за разяснения.

 22. 22 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  До коментар [#16] от "tulup":

  Парламента по традиция е институцията с най-ниско одобрение от населението. Цяло чудо е ако имат над 10% одобрение. И това не е от вчера, от време оно си е.

 23. 23 Профил на Wornoxmaniak Верка СУ рибата и футата са умрели напълно
  Wornoxmaniak Верка СУ рибата и футата са умрели напълно
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  Чалгария онемя, дами и господа.

  Какво падение!

  Жалка история.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 24. 24 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 2491 Неутрално

  Колко да живее....
  До лятното турне на Учиндолеца!

  Комунистите са виновни!
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 3130 Неутрално

  Колко дълго ще живее новият парламент. Всичко зависи от "Има такъв народ"
  ============================
  Зависи от спонсорите които стоят зад тях и какви сметки са правили предварително. Май малко излязоха сбъркани.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 29. 29 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Аз лично искам да живее колкото се може повече. По две причини
  - първата е да се види, колкото от тези които протестираха имат реален капацитет за повече, като в същото време имат реална подкрепа от обществото. Защото е много лесно да имаш добри идеи, но е много трудно те да срещнат масова подкрепа в реалния свят.
  - втората е да се види как крайното ляво пълзи в обществения живот, и как псевдо десните партии всъщност са крайно дясно. Как либерализъм вече няма, и той е превзет от новите комунисти.

  'progressives' is the politically correct word for communists
 30. 30 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 585 Неутрално

  ...втората е да се види как крайното ляво пълзи в обществения живот, и как псевдо десните партии всъщност са В крайно ЛЯВО

  'progressives' is the politically correct word for communists
 31. 31 Профил на Сенсей НАНАЙ Шкембе НАНАЙ Боко НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Шкембе НАНАЙ Боко НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Мисля, че с тоталното падение на Борисов да симулира контузия от страх, сега е моментът за нови избори.

  ГЕРБ със сигурност ще загубят гласове след срамното поведение на лидера си и свитата му, поскачаща като маймуняци в сградата, на която пише "Съединението прави силата".

  Мисля, че с тайствеността си, ИТН също са загубили гласоподаватели, които могат да се прелеят за ДБ на едни бързи избори.

 32. 32 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3441 Разстроено

  Еееее нали това искаха едни хорица,една Лая и едни дубайски крад....Е сега зависим от Чалгаджията и менторите му!!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 33. 33 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  Направо съм шашнат (като доста други нормални хора извън форума на Дневник и актива на ДБ) как уж дясно мислещи и интелигентни хора могат да превъзнасят една пасмина чалгари, селски комплексари и откровени простаци (hello Тошко).


  Norman Granz е гласувал за Румен Радев на балотажа през 2016 г.
 34. 34 Профил на tapat0p
  tapat0p
  Рейтинг: 265 Неутрално

  Направо съм шашнат (като доста други нормални хора извън форума на Дневник и актива на ДБ) как уж дясно мислещи и интелигентни хора могат да превъзнасят една пасмина чалгари, селски комплексари и откровени простаци (hello Тошко).
  —цитат от коментар 33 на nv


  Защото в момента е по-модерно след "интелигенцията" да мразиш повече Бойко, отколкото чалгата :D

 35. 35 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3227 Весело

  До коментар [#9] от "realguru":

  Съгласен, една партия извън Герб и ДПС да реши да играе соло и край - никакво правителство и предсрочни избори. А там гаранции няма.
  Ако трябва да гадая, шансовете за кабинет са не повече от 30 %. И лидерите на анти-герб партиите не млъкват по цял ден.

 36. 36 Профил на Wornoxmaniak Верка СУ рибата и футата са умрели напълно
  Wornoxmaniak Верка СУ рибата и футата са умрели напълно
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  До коментар [#31] от "Сенсей НАНАЙ Шкембе НАНАЙ Боко НАНАЙ":

  Стюпи, ГЕРБ ще са първи на нови избори пак. Цяла България видя какво се изправи срещу тях. Посредственост, злоба, глупост, некомпетентност и чалга.

  Каракачанов и Симеонов като се обединят и мнозинството за следващото Народно събрание е в кърпа вързано.

  Бойко Борисов се връща на бял кон.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 37. 37 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3227 Весело

  До коментар [#33] от "nv":

  Само си представи колко им е омръзнал Боко и калинките му.....

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  До коментар [#36] от "Wornoxmaniak подложен на патетична реторика демагогия пропаганда":

  Тогава един млад човек няма да остане в тая държава, сами ли ще си плащате пенсиите?

  Не ме търсете преди обяд
 40. 40 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 585 Неутрално

  [quote#34:"evf54378219"][/quote]

  'интелигенцията' са хора на които крайния продукт са идеи. В този смисъл, писатели, художници и преподаватели не са интелигенция. Интелекта няма нищо общо с образованието. Знанията не правят хората по-умен, само по-образован. Интелекта е нещо с което се разждаш, а на този свят не е открит начин той да се повиши

  'progressives' is the politically correct word for communists
 41. 41 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 585 Неутрално

  как уж дясно мислещи и интелигентни хора могат да превъзнасят една пасмина чалгари, селски комплексари и откровени простаци До коментар [#33] от "nv":Адмирации Много точно описание на комунистическите утайки от ГЕРБКП : Простакесите - Пробитата кърджалийска кофа, Деса Общата с Немитата шунда , Селския комплексар -чалгар Буци простака , Шофьора на Мето , Барни Ръбъл , Деница Смърдолячева, Теменужника Петкова и останалите гербидж помияри
  —цитат от коментар 38 на Al Tikvone


  Ти имаш ли нещо по съществто да кажеш или само опорки по адрес на разни политици. Тролско поведение, не ми отговаряй че ще се задавиш от злоба

  'progressives' is the politically correct word for communists
 42. 42 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  Ако Слави и Тошко искат да са по-дългичко на политическата сцена, парламентът ще изкара много кратичко :)
  Просто е :
  ГЕРБ+ДПС+БСП = 148 депутати.
  Т.е., ако Славчо иска да прави правителство трябва някой от гоените да го подкрепи. да, ама той от тях подкрепа не ще. Ако реши да се направи на фокусник и хем да има подкрепа от горните 3 партии, хем да го играе твърдо против тях, ще загуби всички свои избиратели, освен най-невиждащите :)
  Така че ми се струва ясно :)

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1618 Весело

  До коментар [#39] от "tulup":

  И ти ли ще увеличиш електората на Има такъв народ в чужбина?

  Norman Granz е гласувал за Румен Радев на балотажа през 2016 г.
 45. 45 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1618 Весело

  До коментар [#37] от "boevbisser":

  Това не е оправдание да си затварят очите за това за какви отрепки става дума.

  Norman Granz е гласувал за Румен Радев на балотажа през 2016 г.
 46. 46 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 3130 Неутрално

  Три седмици гласувалите за Трифонов го чакат да измънка нещо, а дори забранил и на неговите да говорят. По този ли начин ще защитават правата на българина и в Парламента ? Дали най-накрая НТН няма да се прегърне с Доган?

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 47. 47 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 585 Неутрално

  ...втората е да се види как крайното ляво пълзи в обществения живот, и как псевдо десните партии всъщност са В крайно ЛЯВОДо коментар [#30] от "AllLivesMatter":Само и единствено комунистическия изклесък Буда Методиевич е автентично десен , защото е седял отдесно на Тодор Живков
  —цитат от коментар 43 на Al Tikvone


  Тоест всички други са леви, но не си го признават също като гебр?

  'progressives' is the politically correct word for communists
 48. 48 Профил на ThePal
  ThePal
  Рейтинг: 712 Неутрално

  СлаФчо ще върне мандата ! 101 % ! Радев ще го връчи ДБ, те пък съответно няма да получат подкрепа от ГЕРБ, БСП и ДПС . Поради което на следващите избори партиите ще са 8 , вкл. ВМРО , Марешки и може би Костя. Някой готов да се басира ?

 49. 49 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3227 Весело

  До коментар [#45] от "nv":

  Не бързай с етикетите, не ги познаваме като политици, ти вече ги заклейми. А Борисов изпусна правилното време да си тръгне, това е голата истина и сега ще има последици.

 50. 50 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  До коментар [#44] от "nv":

  Аз за партии без ясна цел, бягащи от дебати или изслушвания в парламента и разчитащи на див популизъм, няма как да гласувам, ама не само Славчу се вписва в това описание

  Не ме търсете преди обяд
 51. 51 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1618 Весело

  До коментар [#39] от "tulup":

  Така е, а при правителство на Слави всичкото гласувало за него гастарбайтер ще се върне в България.  Norman Granz е гласувал за Румен Радев на балотажа през 2016 г.
 52. 52 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  Чалгарите са тези които 31 години не направиха никакви реформи ,писаха се десни пък политиката им беше лява популистка от типа 'Това ще е безплатно ,онова ще е безплатно). Запазиха си комунистическите форми на здравеопазване ,пенсионно осигуряване, милиционерско съдебна власт, тлъстата разплута бюрокрация от комунистически тип и назначенията на баджанашко-партиен принцип, освен това борба с 'мръсния частник' и накачурването му с куп данъчно законодателни издевателства ,като смяна касови апарати и/или софтуер на 2 години и други 'фатки за дране за целите на политическия кетъринг . И тн. Ето това са чалгаджиите ,а много от вас танцихте на тяхната музика .. И пак си ги искате на тАлавизора., нищо ,че нищо европейско не видяхте 31 години фалшив преход...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 53. 53 Профил на d04
  d04
  Рейтинг: 136 Неутрално

  До коментар [#39] от "tulup":

  Да, прав си, ако ни управляват младите Слави Трифонов, протежето му Тошко и чистите от политическата кал Маяма и Татяна Дончева, всички млади щяха да стоят в България. Хора, събудете се от летаргията - Борисов и ГЕРБ могат да имат вина за много неща, но обезлюдяването на държавата ни няма общо с тях. Второ поколение българи растат в чужбина и тъй като винаги доброволната емиграция е лично решение, тя не е свързана с тази или онази партия. Свързана е с липсата на воля да изградиш живота си и да опиташ да развиеш България. Та с две думи да поясня: тези, които искаха да си тръгнат от България, си тръгнаха още през 90-те и то на огромни вълни. Днес вече говорим за университетска емиграция, гастербайтери и прочие.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  До коментар [#49] от "boevbisser":

  Не е вярно. Знаем какви чудовищни идеи не успяха за една бройка да ни натресат с референдума през 2016 г. Специално избирателната система е 1:1 като тази, която Орбан въведе в Унгария.

  Знаем и какво каза Тошко за журналиста от Нова. На мен ми е достатъчно.

  Norman Granz е гласувал за Румен Радев на балотажа през 2016 г.
 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  До коментар [#53] от "D04":

  Наистина ли смятате, че млади и образовани хора не са достатъчно отвратени от простотията на Борисов, уморени от обръчите на Доган, че да предпочитат те и децата им да живеят на друго място? Може би не е единствена причина, но достатъчно да наклони везните?

  Не ме търсете преди обяд
 58. 58 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  " ИТН " имат уникален шанс.....както за себе си, така и за хората !Проста е аритметиката, има далеч работа за кирки и лопати , вместо да се гледа " статукво " , защото има и едно, но и друго.......

 59. 59 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  До коментар [#57] от "tulup":

  Да, ама тези за които си гласувал, явно не виждат проблем да ги подкрепят за сформиране на правителство.

  Norman Granz е гласувал за Румен Радев на балотажа през 2016 г.
 60. 60 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  До коментар [#59] от "nv":

  Чисто хипотетично, какъв друг вариант има? Нови избори?

  Не ме търсете преди обяд
 61. 61 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1618 Любопитно

  До коментар [#57] от "tulup":

  Добре де, ти лично ще емигрираш ли? Съвсем честно? Ако имаш прилична четирицифрена заплата, (почти) нова кола и собствено жилище, каквито, предполагам, имаш?

  Norman Granz е гласувал за Румен Радев на балотажа през 2016 г.
 62. 62 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  До коментар [#60] от "tulup":

  Ами да. Откъде накъде ще дават празен чек (защото ИТН очевидно нямат и най-малка идея какво искат да правят) на едни откровени полически авантюристи, само и само за да не се върне ГЕРБ на власт.

  Norman Granz е гласувал за Румен Радев на балотажа през 2016 г.
 63. 63 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  До коментар [#62] от "nv":

  Първо, това абсурд да доведе до фундаментално различни резултати, евентуално т.нар партии на протеста да имат мнозинство без ДПС, БСП, ама това ми изглежда прекалено оптимистично. А без ИТН никакъв шанс. А България все пак е парламентарна република. Дори някой без трудов договор в сивия сектор е по-трудно да изгониш отколкото премиера. В рамките на дни мнозинството може да го изхвърли. Та въпросът е какво ще е то. Най-лошият вариант е да се легитимира чрез нормално мнозинство, а после да се крепи от ДПС и БСП, които да се правят на луди при вот на недоверие. Като Борисов 3, дето Сидеров уж го клевети, ама някак си все гласуваше против вотовете. Но то може и да си го издигнат по този начин, та не съм много сигурен политически какъв е най-добрият ход, ама чисто действие не виждам.


  До коментар [#61] от "nv":

  За себе си говоря предимно, да. И за моя "социален" балон. По-миналата година се занимавах с глупостта на Горанов за касовите апарати и си загубих сума си време, а после го отмениха. А толкова хора му обясняваха, че идеята може би е добра, ама реализацията ѝ е абсурдна. И че не всички, дето са против, са мошеници. Ама той едно си баба знае, едно си баба бае. Та колко да ми се занимава с такива умници мислите?

  Не ме търсете преди обяд
 64. 64 Профил на Сенсей НАНАЙ Шкембе НАНАЙ Боку НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Шкембе НАНАЙ Боку НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Свързана е с липсата на воля да изградиш живота си и да опиташ да развиеш България..
  —цитат от коментар 53 на D04


  Глупости. Свързана е с това, че повечето хора получават около 7-800 лв заплата, за нормален, честен труд. Не всеки може да е мениджър, но това не значи, че трябва да живее с толкова ниска заплата. И хората го доказват на Запад, където за подобен труд вземат много повече.

 65. 65 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  Свързана е с липсата на воля да изградиш живота си и да опиташ да развиеш България. .
  —цитат от коментар 53 на D04


  Понякога. Не може ли да е свррзано с липсата на желание като работиш Х години по изграждането на нещо, после да дойде Петьо Еврото и осемте джуджета?

  Не ме търсете преди обяд
 66. 66 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  Добре че е Дневник, за да разберем какво пише в Дойче веле. Ние сме неграмотни и не можем да посетим сами сайта на Дойче веле, трябва някой да ни копира оттам информацията. Само да ви кажа Дневник, че от гледна точка на Search Engine Optimization копирането на съдържание ще намали много Google page rank на сайта ви.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 67. 67 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 285 Весело

  До коментар [#3] от "karabastun":

  Да на снимка.Една другарка я носеше.

 68. 68 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  Егати и държавата щом всички с трепет очакват какво ще каже един чалгаджия.
  Гнус!

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 69. 69 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  До коментар [#62] от "nv":

  А той всъщност и Бойко получи един такъв празен чек след един исторически компромис. Та ако го беше използвал да бие шута на Доган, а не да му подарява един студени резерви, сега можеше и да не е толкова отритнат на всяка цена. Дори повече от ДПС, което си е леко абсурдно, ама той все пак беше даващия при тия далаверки, а не е луд, тоя дет яде баницата. Също да беше сложил Митов вместо Цачева срещу Радев. И други такива простотийки във времето, които се натрупват. Славчу може би и той ще клекне, но поне все още сме на "може би".

  Не ме търсете преди обяд
 70. 70 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 285 Весело

  Станислав ще бъде задължен да състави правителство. Ще се съгласи под някаква форма текезесарското министерство да го даде на дпс -то. Така те уж няма да са в управлението . За бившия соц. прокурор ще е МВР,може би.Ще се стремят да надминат кабинета на Виденов.

 71. 71 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 812 Неутрално

  До коментар [#68] от "kvasimodo":

  Само да припомня, че днес най-великият министър - председател обяви новия кабинет, който предлагат във фейсбук по долни гащи....
  От там нататък точно герберите нямате никакво право да обсъждате чалгата в парламента. По-голяма чалга от вашия никъде няма.
  Или е толкова болен, че не може да си обуе панталон и следователно не му е работа да се занимава да привиква 20 души в болницата в ситуация на ковид и може Томислав Дончев да свърши тази работа, или е достатъчно добре, за да си обуе панталон. Другото е неуважение към министрите, които той лично е подбирал като най-добри (особено Любен Дилов и Калин Вельов), за да ги обявява по долни гащи.

 72. 72 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1333 Любопитно

  Ами не, не мога да се съглася с това, че „всички се държат и говорят така, сякаш с единия крак са вече извън парламента, в предизборна кампания“. Кой е готов за нова предизборна кампания? „Партиите на протеста“? ИТН (Их Там Нет)? ДеБъ? Какви са им гаранциите, че след изцепките в парламента ще могат пак да влязат там? Какво, да не би народът да е сляп и да не вижда що за хора драпат за министерски постове? Ами БСП? Да не би да си вдигне изборния резултат, след като и най-глухите баби, които гласуваха за нея по селата, не разбраха как дрОгарката Нинова пое вината – барабар с мезетата?

  Така че натискът да се направи правителство ще дойде от всички страни, дори и от ДПС, които дори и да не се безпокоят как ще се класират на следващи избори, много си падат по правителство на Слафчу, защото те знаят че той никога не е правил скеч на бай Ахмед и много го уважава! Така че не виждам какво ще спре Слафчу и компания сценаристи да предложат ново правителство! Само трябва много да внимават с кадрите, че които и да сложат, те ще са или технократи, или довереници на други политически партии, или хора около Славе, които, дори и да се изказват „загадъчно“ като Тошко Йорданов, ще го правят твърде кратко време – в България може и да се изказваш за известно време „загадъчно“, но в Европа Тошко не е Симеон Сакскобургготски, че да има роднини, които да го изслушат.

  Така че честито на новото правителство, а още повече честито на мандатоносителя – даже няма и да разбере, как ще си заделят в офшорни фирми, сметки, банки, сейфове и дори в чорапогащници благополучно постъпили суми „на ползу джобу“. Щото, нали, сценаристите и босът им много разбират от енергетика, европейски фондове, финанси, емисия на външен и вътрешен дълг, разширение на АЕЦ, армейско въоръжение и т. н., и т. н.! Оставам на любезните читатели да се сетят кой ще обере негативите и ще „опере пешкира“, докато облечените с доверие министри ще осигуряват поколенията занапред до девето коляно! Айде, пак честито! Някой нещо да пита?

 73. 73 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 103 Неутрално

  ИТН са лумпенпролетариатът.
  Личи си по всичките им действия и предложения.
  Тоест най-лявата част от БКП.
  Честито на всички българи!
  Нали не искахте БКП. бе?
  Кво става?
  Докога ще ги търпим тия?

 74. 74 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 103 Неутрално

  Всички на улицата против лумпенпролетариата!
  Иначе след 2 месеца няма да познаем страната си.
  Откраднат машинен вот, ИТН нямат право да управляват.
  Направо към пандиза.

 75. 75 Профил на n_kukaleva
  n_kukaleva
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Новият парламент ще просъществува дотогава докато:
  - Мая Ма прередактира предишното си творение ИК, така че и тя няма да си го познае;
  - Хр.Иванов пренапише предишните си закони и нормативни документи на тема право и вътрешен ред, защото нещо не му харесва това, което е творил и въвел в правния свят;
  - новия председател на бюджетната комисия /не му знам името/ и Мика Зайкова напишат изцяло нова икономическа и бюджетна теория за държавно управление;
  - новата председателка на НС попие всички уроци, които и предават Т.Дончева и Ат.Атанасов в движение и прекалено я обгрижват да не кривне / съчувствам на тази млада интелигентна дама, но само тя може да си помогне и посочи мястото на мухлясали комунистки и бивши комунистически агенти/;
  - има и още , но за това после!!!

 76. 76 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  Три седмици гласувалите за Трифонов го чакат да измънка нещо, а дори забранил и на неговите да говорят. По този ли начин ще защитават правата на българина и в Парламента ? Дали най-накрая НТН няма да се прегърне с Доган?
  —цитат от коментар 46 на AModoMio


  Това мълчание е уникум в българската политика, прилича на изборен шок!

 77. 77 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Тошко Африкански пардон Йорданов не прави разлика между езика на вечерното шоу и на полигиката.

 78. 78 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  "Цялостното усещане от изявите на "Има такъв народ" е, че това не са хора, които са склонни да се пазарят за постове, да се съобразяват с чужди принципи, условия и капризи или да се консултират и да търсят мнозинство за всяко решение"
  Цялостното усещане е , че ИТН въобще нямат усещане, какво трябва да правят и се оказаха в капан.

 79. 79 Профил на nxl27679751
  nxl27679751
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Какво може да се очаква от трупа позьори, при тях дори телевизията им не е както трябва. Когато ББ спре да управлява тези освен чалга друго не могат да измислят.

 80. 80 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2421 Неутрално

  Някой виждал ли е Слави Трифонов на дебати ?
  —цитат от коментар 5 на karabastun  А ти да си виждал Буци на дебати ?
  Да си спомняш, че сви опашка като бито куче пред Татяна Дончева, а преди 4 години и пред Корнелия Нинова ? А ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 81. 81 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4513 Неутрално

  Колкото по - скандално се държат депутатите, толкова повече се харесват на прогресивните журналисти. Стига да плюят по ГЕРБ.

 82. 82 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 911 Неутрално

  Няма такъв парламент!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 83. 83 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2026 Весело

  Има такъв прост народ...
  —цитат от коментар 6 на justauser


  "Има такъв пост и наивен народ", а някой дори съкратиха на "Има такъв идиот"!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 84. 84 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4513 Неутрално

  Румен Радев връчи мандат на Даниел Митов, въпреки че ако зависи от него, би го пратил в някой от манастирите на Кирил Московски.

  Папката с мандата изглежда чиста и прегледна, защото още не е облизвана от Годжи, Корнелия, Манолова, Дончева и останалите мъже от Братството на почтените.

  За жалост най-вероятно това няма да е новият български премиер, за сметка на сина на Илчо Димитров, бившия мъж на Деси Радева, наследниците на Пеко, Мако, Тако, Жеко, Цола и останалите в списъка на маскираните руските разведки.

 85. 85 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  По-скоро, отново всичко зависи от ДПС. Макар че ДБ се намесиха доста ефективно в разпределянето на баницата и объркаха тънките сметки на много хора.

 86. 86 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2026 Любопитно

  ИТН вече станаха и "ИхТамНет" или по нашему ихтамнети!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 87. 87 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5821 Неутрално

  Да почакаме седмица и ще разберем мая ли ще ни управлява или нови избори и т. н.

 88. 88 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3231 Неутрално

  До коментар [#13] от "schwimmwagen":

  " В тоя ред на мисли, не бих се изненадал кабинета на Митов да мине в парламента. Шоуто ще е пълно "
  ============
  Няма да мине. Поддържам си прогнозите - ново ОФ тип Орешарски, ново оплескване и разочарование.
  Разбира се, аз не съм Нострадамус, разчитам на опита си и че не се впрягам.

  Еретик
 89. 89 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3231 Неутрално

  До коментар [#37] от "boevbisser":

  "Само си представи колко им е омръзнал Боко и калинките му....."
  ==============
  Бойко е омръзнал и на мен, но пак гласувах за него, защото съм наясно какви са другите. Другите избиратели си мислят, че ще им вдигнат веднага заплатите, ще се вмъкнат в Шенген, вирусчето ще стане кашлица.....
  А аз съм наясно, че ще е същото, но без асфалт и стиропор.
  Справка - Орешарски, който блокира строежа на няколко пътя, финансиране за което имаше.
  Старият лаф: От трън на глог ще се избистря с всеки следващ ден.

  Еретик
 90. 90 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3231 Неутрално

  До коментар [#39] от "tulup":

  "Тогава един млад човек няма да остане в тая държава, сами ли ще си плащате пенсиите?"
  =============
  Първо виж как са те оценили колегите, после ще ти обясня защо.
  Защото Христо също няма потенциал да ги задържи, а чалга могат да слушат и в Канада.
  После... говориш в трето лице. Хайде не се притеснявай за нас, ако не си тука.

  Еретик
 91. 91 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3231 Весело

  До коментар [#40] от "AllLivesMatter":

  'интелигенцията' са хора на които крайния продукт са идеи. В този смисъл, писатели, художници и преподаватели не са интелигенция. Интелекта няма нищо общо с образованието. Знанията не правят хората по-умен, само по-образован. Интелекта е нещо с което се разждаш, а на този свят не е открит начин той да се повиши"
  ================
  Не съм обиден от твоето твърдение, но съм несъгласен с него.
  Не идва от идея, а от интелект. А без интелект не можеш да си творец. И образованието не дава интелект, но го развива. За какъв дявол ти е консерватория, ако си талант? Що ще чиракуваш при Голям майстор, като всичко иде от татка ти?

  Еретик
 92. 92 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 882 Неутрално

  След като се отказа от мажоритарните избори, Трифунов се изплю връз сурата на 2.5 милиона българи. Туй нема как да му бъде простено...

 93. 93 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  Господин Бояджиев е имал доброто намерение да каже нещо.

  Нищо, другия път. Дойче не са придирчиви

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 94. 94 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 882 Весело

  Уж гласувахме за младите, умните и красивите, а получихме...Мика Зайкова...

 95. 95 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Слави си е политическа проститутка и от него нищо няма да излезе.
  Едно голямо насиране!

  Машини прости, народ неук.
 96. 96 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Бояджиев, от простаци може да зависи единствено простащината. С други думи този парламент не може да сътвори каквото и да било друго и съответно никой нормален няма да му позволи да съществува повече от две-три седмици.

 97. 97 Профил на Джони Пенкофф
  Джони Пенкофф
  Рейтинг: 161 Гневно

  Най ми се драйфа когато чуя "електронно правителство", "електронно гласуване" и "голяма е администрацията". Не може банките да се дават като пример за електронно гласуване, там има реални пари, и конкурентни банки - ако те мами една отиваш в друга, и банките имат надзори и ревизии и регулации. Естония все ни беше пример за електронно правителство и дясно, и ниска администрация. https://ec.europa.eu/eurostat/documents/4187653/8983589/Government+employment.jpg/81fb477a-1679-49b4-ac23-664e8a4f8a27?t=1531130117012

 98. 98 Профил на Джони Пенкофф
  Джони Пенкофф
  Рейтинг: 161 Гневно

  Най ми се драйфа когато чуя "електронно правителство", "електронно гласуване" и "голяма е администрацията". Не може банките да се дават като пример за електронно гласуване, там има реални пари, и конкурентни банки - ако те мами една отиваш в друга, и банките имат надзори и ревизии и регулации. Естония все ни беше пример за електронно правителство и дясно, и ниска администрация. https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/images/a/a5/Total_general_government_expenditure_on_general_public_services,_2019 _(%_of_GDP).png

 99. 99 Профил на Джони Пенкофф
  Джони Пенкофф
  Рейтинг: 161 Гневно

  Най ми се драйфа когато чуя "електронно правителство", "електронно гласуване" и "голяма е администрацията". Не може банките да се дават като пример за електронно гласуване, там има реални пари, и конкурентни банки - ако те мами една отиваш в друга, и банките имат надзори и ревизии и регулации. Естония все ни беше пример за електронно правителство и дясно, и ниска администрация. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_public_sector_size

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK