Най-видимият проблем – разделението на анти-ГЕРБ вота

Трите "фрагмента" на анти-ГЕРБ вота от днес нататък трябва да правят (при това обща) политика в този парламент.

© Юлия Лазарова

Трите "фрагмента" на анти-ГЕРБ вота от днес нататък трябва да правят (при това обща) политика в този парламент.Анализът е препубликуван от Портала "Култура". Заглавието е на "Дневник".


В предишния си текст обещах да разгледам проблемите около създалата се у нас след изборите на 4 април политическа ситуация. За тях също бе писано много през изминалата седмица, само че част от него ми се струва повърхностно, а друга - тенденциозно и даже манипулативно.


Така редица медии и публични лица (например бившият президент Росен Плевнелиев) започнаха да ни внушават, че в новия парламент се оформили две групи партии: "системните" и "новите". Не мога да не обърна внимание на това лукаво определение. Прилагателното "системни" има за своя подразбираща се противоположност прилагателното "не-(или анти-) системни", а то без съмнение е натоварено с негативна конотация.
Когато партиите на досегашното статукво - на първо място ГЕРБ, а след това БСП и ДПС - ни се приподнасят именно не като партии "на статуквото", срещу което масивно гласуваха над 1 млн. избиратели, а като "системни[те]" партии в страната ни, това определено трябва да ни внуши, че онези, които им противостоят в новосформирания парламент, не просто са политически неопитни или неоформени, но са и образувания с деструктивна програма - партии, рушащи една (така или иначе) изградена и функционираща "система"; партии и коалиции, които вместо позитивна промяна в "системата" ще доведат до не-система, до хаос.


Тази тънка - на нивото на концептуалността - манипулация,


разбира се, имаше за първоначална цел да се опита да изкуши партиите на десетилетното статукво, които действително бяха в по-голяма или по-малка степен декласирани на 4 април, да изоставят досегашните си противоречия и да направят усилие да се "разберат" в името на запазването на "системността", в името на противодействието на настъпващия "анти-системен" хаос.


Да, детронираният ГЕРБ, тежко поразената БСП и вечният задкулисен "диригент" ДПС не са и не могат да бъдат единомишленици - в довчерашната "система" те са даже съперници, но са съперничещи си "клиентели", съперничещи си олигархични кръгове. Нещо повече - именно съперничеството им в различни сфери и постепенно отработения "баланс" помежду им в задкулисието и е "системата", на която се опитват да ни ги представят за изразители. Та ето - в този момент те са едновременно ударени от народния вот и това ги прави по неволя съюзници - обединява ги в една група, която манипулативно оттук нататък започват да наричат "системните партии" и да ги противопоставят на онези, които, съумели да подрият тяхната десетилетна "система", характеризират като "антисистемни", почти рушителни и създаващи "хаос".


Мисля следователно, че един от по-дълбоките (но и по-трудно забележимите на повърхността) проблеми, създали се в настоящата политическа ситуация в страната, е именно този, за който ни свидетелства започналата да се извършва манипулация. Оттук нататък се появява един постоянен и имащ потенциала да се изостря антагонизъм - антагонизъм между солидно "ударените" (но не и поразени) формации на досегашното статукво и онези, които олицетвориха протеста и отвращението от това статукво.


Сега сякаш се вижда само антагонизмът на всички срещу ГЕРБ


(та как иначе - тази партия практически иззе почти цялата "клиентела" на "бившите комунисти" и принуди ДПС да търси симбиоза с по-новата "гербаджийска" олигархия). Аз обаче предвиждам възможен бъдещ антагонизъм на целокупното довчерашно статукво с т. нар. партии на протеста, намерили място в този парламент, който би могъл да доведе до ad hoc сближавания на БСП, ДПС и ГЕРБ. Ето защо разчитам тук на политическата зрялост на най-опитната между формациите на анти-статуквото - на "Демократична България", която би трябвало да има съзнанието, че ситуационна подкрепа на БСП и ДПС за едно бъдещо управление не може да е нещо, на което да се разчита.


Разбира се, най-видимият проблем след изборите на 4 април е фрагментираността на самия анти-ГЕРБ вот, който, да - бе масивен, ентусиазиран (което не означава несистемен) и за който писах миналия път. Там е работата - и тук повечето наблюдатели са прави - че това до голяма степен бе главният мотив, който обединяваше общностите и групите, които постигнаха неутрализирането на Борисов. Днес вече трябва да започнем да си даваме сметка и за различията между въпросните "фрагменти".


Имах възможност да прочета много острастени изказвания на привържениците на демократичната гражданска общност (на т. нар. градска десница) срещу "чалгарите", гласували за формацията на Слави Трифонов. Прочетох и не по-малко страстни призиви (всъщност изхождащи от привържениците на същата тази общност) да бъдат загърбени "естетическите пристрастия и несъвместимости" на тези две анти-ГЕРБ групи в името на бъдещите, неминуемо налагащи се общи действия. Ще кажа, че разбирам и двата вида реакции, но трябва да предупредя, че зад двете формации действително стоят две не просто политически различни групи избиратели, но и


две дълбоко културно-политически и даже манталитетно-културно различни общности.


Всъщност, мисля че въобще не става дума просто за "естетическите" им пристрастия. Ако бяха само те, то наистина те биха могли да бъдат и "заскобени". Само че - нещата са по-дълбоки.


Според мен гласувалите за ИТН в немалка своя част въобще не са с профила на гласуващи за политическа партия и за тях ИТН действително можеше да се нарича по всякакъв друг начин. Защото това са (нека от предпазливост да повторя - в немалка своя част) хора, гласували за шоу-звездата Слави Трифонов и - колкото и неприлично да е (но в името на точността) - за "пича Слави". С други думи това са хора, чийто мотив при гласуването не е тъкмо политическото, не е "полисът", а шоуто, играта - да наложиш "своя любимец" над "чуждия", или - в този случай: да дисквалифицираш, да извадиш от "мача" нелюбимия, онзи, който - казано с езика на тази манталитетна група "вече не можеш да дишаш".


Никак не е случайно, че сред избирателите "на Слави" преобладават хората между 19- и 28-годишна възраст, "учащите" и хората със средно образование. Това са хора, за които (все още или поначало) участието в политическия живот се преживява като спортно състезание, като сблъсък на "фен-клубове". Да, наистина и в един "фен-клуб" може да възникне нетърпимост към определена публична личност, още повече ако "звездата" на клуба се е заявила като неин противник (както бе в случая със Слави Трифонов, обявил се яростно срещу "бате Бойко"). Само че тази нетърпимост се изчерпва бързо след "победния край на играта" и най-важното: не иска нищо друго, нищо определено, нищо повече след "победния край на играта".


Ако си позволя да се "вживея" в местния представител на електората на ИТН, ще кажа, че


на въпроса "какво очакваш от тези избори", той най-вероятно би отвърнал "да падне Бойко Борисов".


На въпроса пък "какво искаш да стане, когато Бойко Борисов падне", отговорът би бил "да дойде Слави" и накрай - на въпроса: "а като дойде Слави?" отговорът би бил - "ами да е Слави". Толкоз.


Вече съм на възраст и доста ясно си спомням как изгря на политическия небосклон звездата на самия Бойко Борисов. Собствено - по доста подобен начин. Първоначалният Борисов бе "шоумен" само че в други поприща - "ловеше бандити", дефилираше в черни "тужурки", демонстрираше мъжество в телевизионни предавания от типа на "Нощни птици" и т. н. И да, от самото начало (за разлика от Слави Трифонов) имаше заявки за влизане "в политиката". Партията му - ГЕРБ, бе формирана като представителство на неговия "фен-клуб" и именно неговият "фен-клуб" в началото го изстреля във властта. След това, едва след това, ще припомня, Борисов бавно и постепенно преобразува представителството на "фен-клуба" си в организатор на бизнес и служебна "клиентела", която именно вече го задържа на власт цели 10 години.


Ето защо обаче - без да се тревожа толкова от "чалгата", чийто "майстор" е Слави, безпокойство у мен буди обстоятелството, че над 17% избиратели у нас все още са склонни да гласуват "шоу"-мотивирано, на принципа на "фен-клуба", така както гласуваха през годините и за днес опротивелия им Борисов. Подчертавам: проблем за мен е избирателното тяло на ИТН. По-голямата част от депутатите на тази партия са ми непознати; от биографиите им разбирам, че имат някаква професионална квалификация, но как ще се съвместят с другите политически субекти "анти-ГЕРБ", не те, а техният електорат? Повтарям, той е не просто политически, а и манталитетно различен.


По-нататък: третият политически субект от реализиралите общата политическа задача "фрагменти":


да детронират ГЕРБ и да нанесат удар на десетилетното статукво -


"Изправи се, мутри вън" в най-голяма степен наистина наподобява на "Отечествения фронт", с който критиците на летния протест сравняваха всичките негови групи. Казвам: формацията ми прилича днес на един микро-анти-ГЕРБ "ОФ", защото обединява (силно проблемно) определени леви политически персони, неуспели да се интегрират в голямата лятна протестна общност (определено "сегрегирани" от нея) и амбициозни протестни активисти, идеологически нямащи почти общо с тях. Тук, проблемът който виждам следователно, е не толкова в избирателната общност, която ги изпрати в парламента (тя е просто част от голямата протестна общност), а в самите избрани нейни представители - доста различни и с неясен идеологически профил.


И ето: тези три "фрагмента" на анти-ГЕРБ вота от днес нататък трябва да правят (при това обща) политика в този парламент. Не мога да не отбележа проблемността на тази ситуация, в която "Демократична България" стои най-стабилно и (нека и аз си послужа иронично с тази дума) "системно". Проблематичност, казвам, още и затова, че поради различния електорален профил на въпросните "фрагменти" те - усеща се -


имат и различни стартови виждания за близкото бъдеще.


Ако ДБ има същинска политическа програма, която се надява да осъществи, без да се бои от (но и без да желае непременно) бързи нови избори, на които, ще кажа и тук, има обоснована надежда да получи по-голям успех, то ИТН - тласкан от масивния си "фен-клубен" електорат (и от определени задкулисни "гуру") сякаш е склонна да привижда 45-ото Народно събрание като бърз епизод между първата си - все още частична и една евентуална бъдеща, вече същинска победа. "Изправи се, мутри вън" пък са по-склонни да съхранят колкото се може по-дълго трудно постигнатото си и крехко единство. А тези три визии за бъдещето, доколкото, както се вижда също се различават помежду си, са още един проблем, който не би могъл да се пренебрегва.


Така или иначе аз откровено заявявам, че желая успех на описаната конфигурация, защото отвъд различията между съставляващите я, тя нанесе сериозен удар на досегашното, трудно поносимо вече политическо статукво в България. Нанесе го, но, мисля, на този етап той не е окончателен и поне в името на довършването на започнатото, едно усилие за решаването на проблемите, които се опитах да очертая, е просто задължително.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Опитът за кратковременна конфигурация в този парламент е задължителен, именно за да може времевият фактор да спомогне за ерозията на Герб - нещо, което неизбежно се случва с всяка авторитарна партия, загубила властта, но и за което е нужно известно време. Илюзия е, че тази конфигурация може да постигне нещо повече в управлението и в парламента, освен вече заявените промени в изборното законодателство и - дай боже - някои в съдебната власт. Нещо повече, един по-дълъг от няколко месеца престой във властта би донесъл рани от подводни камъни и от обективната реалност, което да ерозира и самата конфигурация. Така че избори след няколко - 5,6 месеца са нужни и неизбежни. А през това време ДБ силно се надявам да успее и малко "да слезе сред народа" - което вече успешно прави, защото дори чалгарите, когато правилно им се обяснява, са способни да възприемат правилните тези - надявам се.

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 2. 2 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2473 Неутрално

  Както е казал шопа - "я не сакам на мен да ми е добре, я сакам на Вуте да му е зле!"... Та докато се избирателя не осъзнае какво иска и не започне да гласува "За" някаква политика, а гласува "Против", независимо дали това е ГЕРБ, комунистите, СДС-арите, турците, мутрите, ченгетата и т.н.... ще е зле не само на вуте, но и на въпросния избирател. Същоъо се отнася и когато се гласува "За" някого, щото е мноо як, щото крадял за децата си или щото някъде там, зад граница ни го хвалят.

 3. 3 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2352 Неутрално

  Кое дава право на автора да мисли, че разделеният вот е все анти-ГЕРБ вот? Ами че това е проблемът на пропорционалния вот, че разделя анти вота. 30 години търпяхме БСП въпреки че може би 80% бяха против БСП. Ами че както Желю отбеляза през 1990 52% от хората още тогава не гласуваха за БСП, но БСП си спечели убедително мнозинство във ВНС.

  Виж при мажоритарни избори се отчитат до голяма степен и вторите предпочитания на избирателите. На втори тур щеше да се разбере дали тези които не гласуват за ГЕРБ са наистина против ГЕРБ защото те могат и да са против всеки от останалите. Сега нямаме мачин да разберем този детайл и затова Дневник и революционерите си приписват всеки глас неподаден за ГЕРБ. По тази тяхна логика и гласувалите "за никого" пак са против ГЕРБ.

  ТОВА КОЕТО ХРИСТО И РАДАН НЕ МОЖАХА ДА ГО СВЪРШАТ С ГЕРБ СЕГА ЩЕ ГО ПРОБВАТ 5 ГОДИНИ ПО-КЪСНО С БСП, СЛАВИ ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА. НАСЛУКА.
 4. 4 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  Един от Бабикяните не спазва рапорежданията, да носи маска! Защо ние трябва да спазваме правилата установени в държавата?
  Честито на печелиФшите!!!

 5. 5 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 890 Неутрално

  Те, че не са състояние да управляват разумно и дълго е ясно на всекиго. Надеждата ни е, ако могат да се спогодят, поне да поразбутат непоправимо темелите на кочината. Съградена орташки от Рапона и Сарая, под благосклонния поглед на Московията.
  Туй да сторят - берекет версин.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 6. 6 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 989 Весело

  Един от Бабикяните не спазва рапорежданията, да носи маска! Защо ние трябва да спазваме правилата установени в държавата?Честито на печелиФшите!!!
  —цитат от коментар 4 на 4ort


  Аз пък съм доволен, че не един от Бабикяните, а баш- Бабикян (на снимката- зад Атанасов)- е с костюм. Сега- вярно, че малко на кондуктор го докарва, но все пак- еволюира. Къде елечето от протестите- къде сако! 😂😂😂😂😂😂😂

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 7. 7 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  ГЕРБ не се срути при Орешарски година и нещо, когато уж му "вадеха зъбките", че днес ще го срутят образования без всякакви дългосрочни или идеологически виждания.
  Засега всеки предлага всякакви популистки неща необвързани с икономиката. Всякакви изключващи се условия и всякакви безумия.
  Да Правителство е хубаво да има. Парламент също в тези времена щото едно Служебно Правителство няма прерогативи да решава важни въпроси (няма Парламент), но какво ще е това Правителство и кой ще се жертва освен Хаджигенов е въпросът.

 8. 8 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Да добавя към първия си пост - сформирането на правителство от партиите на протеста ще изиграе важна психологическа роля за "обективиране" на две неща: загубата на Герб пред неговия електорат и възможността на "партиите на протеста" да управляват. С други думи, първото ще принуди електората на Герб да признае: Загубихме, факт. Едно служебно правителство не би имало такъв психологически ефект, напротив - то ще нахъса електората на Герб и ще стегне редиците му. Второто ще покаже че след нови избори може да се очаква по-силна конфигурация, способна да управлява, а не просто отричаща досегашната система.

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 9. 9 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4229 Весело

  Горкият Калинчо! Не мож преживя, че ДБ не е втора, ами четвърта политическа сила! Къв рев само!

 10. 10 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1902 Весело

  До коментар [#0] от "статията":

  "ни се приподнасят именно не като партии "на статуквото", срещу което масивно гласуваха над 1 млн. избиратели"
  Значи Калине чашата може да е полупълна, ма може е да е полупразна...
  Щото масивно гласоподавателите гласуваха за една партия 840000, най-много от всички поотделно. А този сбирщайн единственото което го обединява е жаждата за власт.
  А това че гласоподавателя е гласувал за сбирщайна не значи че му е казал да не се коалира с най-голямата партия. Много добре знаем кой на кое ушенце казва какво да се прави и това със сигурност не е гласоподавателя а финансиста на партията/те. Те са няколко, големите финансисти и всички са в немилост. И общото е че всичките са спестовни касички на БКП които са ударени много лошо. Всичко разбира народа, това което не разбира е тези които се титуловат "автентично десни" (всъщност автентично леви- точно копие на демократическата соросоидна партия) какви ги дирят в този сбирщайн. Ма нищо де всичко сега е на ачика и скрито-покрито няма.

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 11. 11 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3180 Любопитно

  Ако анти-Герб партиите не успеят да съставят правителство, макар и с ограничен хоризонт и с множество компромиси, нищо хубаво не ги чака на следващи избори, поне според мен. Суверенът се произнесе доволно ясно - не иска Герб, но и не натоварва една сила да изпълни волята му, а обединение. Ако не могат представените в парламента да разчетат народния вот - в канала. И отново Борисов....

 12. 12 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  Като чуя или видя Плевнелиев, веднага сменям канала. Този човек въобще не ми е критерий. Унизяван от бившият премиер, той не може да бъде пример за държавник. Или пък да вярваме в казаното от него.

 13. 13 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3683 Неутрално

  Леко и тънко подготвяне на хората "вижте ги, тези не могат" и наблягането на зрелищното в кампанията на ИТН. А се забравя всекидневното шоу по радио, телевизия, фейсбук, сътворено от Бойко и тези около него. Бойко на нивата, Бойко на магистралата, Бойко до подпорната стена, Бойко рита мачле, Бойко строи заводи и така нататък. И зад всичко това прозира внушението, ГЕРБ са най - подготвени и кадърни, а Бойко е незаменим.

 14. 14 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3416 Неутрално

  И на президентските избори имаше протестен вот - ако загуби Цачева, Борисов ще си подаде ли оставката.

 15. 15 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3396 Весело

  До коментар [#6] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":

  разделението на анти-ГЕРБ вота
  ======
  Същото като.....разделението на властите....
  Нали....' дедовия'...!

  Bukalemun
 16. 16 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  До коментар [#11] от "boevbisser":

  Ако хората не усетят вдигане на стандарта си ефектът ще е същият. Сложна задача.
  А всички дадоха гръмки обещания за заплати и пенсии. А туризмът ме притеснява. Още един провален летен сезон и ще имаме стотици хиляди потърпевши, които ще си изкарат гнева върху държавата според мене.
  Иначе промишлеността и селското стопанство са добре. Но там са заети сравнително малко хора.

 17. 17 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3416 Неутрално

  До коментар [#16] от "Да вярваме на истината":

  Трудна работа, при пандемия има или стагнация, или влошаване на стандарта на живот.

 18. 18 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  До коментар [#12] от "papunqk":

  Плевнелиев от много време си е "пудел" на ББ. При влизането си в кабинета ББ 1 не се отказа от бизнесите си, не го и направи като стана президент. От стоенето на ББ във властта му зависят доста неща.

 19. 19 Профил на Oliver
  Oliver
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Въпрос към всички Герб фенове.
  Във Варна първи избран депутат е 30 годишна студентка, хостеса на нощен клуб, на която мъжът и е в затвора за търговия на дрога. Никому неизвестна побеждава министъра на здравеопазването и на спорта от бившото правителство.
  Това как точно става ?

 20. 20 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1936 Неутрално

  ГЕРБ, БСП и ДПС ще с останат системните партии, докато ИТН, ДБ и ИСМВ не покажат, че могат да предложат правителтво. Ако БСП не подкрепи правителство от тези партии, на втори избори просто няма да е вариант за 70% анти-ГЕРБ избирателите. Ще изпадне зад Демократична България, 6-та политическа сила

 21. 21 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1593 Неутрално

  Трите изброени партии имат общо 108 места в парламента.Дори и в коалиция пак не им достигат 13 депутати, за да имат мнозинство. Така че трябва да привлекат или ДПС,или БСП.

 22. 22 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  До коментар [#17] от "Тsonkooo":

  Много трудна. Държавата трябва да преразпредели много правилно частта от БВП, който се събира в нея. От богатите области към бедните.

 23. 23 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1802 Весело
  До коментар [#11] от "boevbisser":Ако хората не усетят вдигане на стандарта си ефектът ще е същият. Сложна задача. А всички дадоха гръмки обещания за заплати и пенсии...........
  —цитат от коментар 16 на Да вярваме на истината

  ............
  Всички знаем, че дохододите и пенсиите са ниски, защото Боеко пълни чекмеджетата. Сега очакванията са огромни. Боеко вече го няма, сега всички ще станем богаташи.

 24. 24 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4229 Весело

  До коментар [#21] от "Мусаши":

  Не бяха ли 92 депутати на трите изброени партии?
  Или вие, юристите, с такива малки числа не можете да смятате? -Такива хонорари няма, а?

 25. 25 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Орел, рак и щука ще направят така, че Борисов ще управлява още два мандата.

 26. 26 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Симпатиите си автора не крие.
  Но си е направил труда максимално на база случилото от близко и по-далечно минало да анализа перспективата пред сегашният анти-Баце фрагментиран парламент. Засега, всички, вкл. и т. н. ситемни партии в лицето на БСП и ДПС си дават сметка, че всяко заиграване с лидерската партия ГЕРБ е изпепеляващо. Един вид, научили са си "уроците".
  Хоризонтът на НС е обречено къс. Да се реформира ИК, да се направи читава програма за възстановане и стабилност пред Брюксел, да се спрат люшканията в борабата с пандемията предизвикана от китайският вирус и максимално, с оглед на възможностите да се подмогне не толкова с пари на калпак но с политики задъхващия се малък и среден бизнес.
  После, нови избори на които суверена да даде власт на "отличниците" на сегашния парламент. Междувременно, БУЦИ се превръща в лесно заобиколим фактор, оказало се е, за голямото мнозинстово, ТОЙ не само не е незаменим както си (само) внушава(т) най-големият Нарцис в историята на родната политика но и без него, да го цитирам е: "с пъти, пъти повече" по-добре. А ако стане и клиент на "прозрелия" Главен Каскет на "Републико наша, здравей", хвърляме капите нагоре и цепим въздуха с мощно ура.
  Всички се нуждаем от справедливост произтичаща от народната мъдрост: "Кой каквото е дробил, да го сърба".

 27. 27 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Горкият Калинчо! Не мож преживя, че ДБ не е втора, ами четвърта политическа сила! Къв рев само!
  —цитат от коментар 9 на Patsis


  Мдаа, бая острастен му е анализа.😁😁😁

 28. 28 Профил на Kephy
  Kephy
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  Кое дава право на автора да мисли, че разделеният вот е все анти-ГЕРБ вот? Ами че това е проблемът на пропорционалния вот, че разделя анти вота. 30 години търпяхме БСП въпреки че може би 80% бяха против БСП.
  —цитат от коментар 3 на emil


  Може би фактът, че разделените партии поставиха на първо място свалянето на Борисов и демонтирането на клиентелисткия моддел на ГЕРБ. Предполагам , че изричната им заявка, че няма да се коалират с ГЕРБ също показва това.
  И не - пропорционалният вот не разделя анти-вота, а освен това дава възможност да гласуваш и за нещо, не само против нещо. Ще дам пример: ако на втори кръг на мажоритарни избори трябва да избирам между Борисов и Нинова , ще пусна невалиден вот или няма да гласувам, защото няма за кого да гласувам.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 29. 29 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Леко и тънко подготвяне на хората "вижте ги, тези не могат" и наблягането на зрелищното в кампанията на ИТН. А се забравя всекидневното шоу по радио, телевизия, фейсбук, сътворено от Бойко и тези около него. Бойко на нивата, Бойко на магистралата, Бойко до подпорната стена, Бойко рита мачле, Бойко строи заводи и така нататък. И зад всичко това прозира внушението, ГЕРБ са най - подготвени и кадърни, а Бойко е незаменим.
  —цитат от коментар 13 на Vlado Nikolov


  Корега,стига с този Бойко. Бойко загубие, антисистемните партии спечелихте, вземете и управлявайте. Покажете какво можете, щото досега аз съм видял само приказки колко лош бил Борисов и нищо друго.

 30. 30 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  До коментар [#16] от "Да вярваме на истината":Трудна работа, при пандемия има или стагнация, или влошаване на стандарта на живот.
  —цитат от коментар 17 на Тsonkooo


  Чакайте малко, нали нямаше такъв вирус, горяхте маските да не ви пречат да говорите, сега имало пандемия. Пък и дори да има пандемия, Герб е управлявали лошо, вземете ли вие властта, пандемията ще изчезне от самосебе си.😁😁😁 Май партиите на популистите ( по Плевналиев) просто ви е страх да управлявате.

 31. 31 Профил на Cv St
  Cv St
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Гледам хората , че пишат , анти-герб , анти еди кво си , абе хора , Герб не може да бъде унищожен със правителство каквото и да било , смяна на кодекс , смяна на прокурори и т.н . Герб може да бъде сринат САМО ако партиите направят повече за народа от Герб , образование, здравеопазване, съдебна система , заплати.

 32. 32 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  Аха, аха да ни каже нещо Калин, па го оставил за утре.

  А какво място беше портал Култура...

  Сега стана бетер дойче зеле.

 33. 33 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  До коментар [#11] от "boevbisser":Ако хората не усетят вдигане на стандарта си ефектът ще е същият. Сложна задача. А всички дадоха гръмки обещания за заплати и пенсии. А туризмът ме притеснява. Още един провален летен сезон и ще имаме стотици хиляди потърпевши, които ще си изкарат гнева върху държавата според мене. Иначе промишлеността и селското стопанство са добре. Но там са заети сравнително малко хора.
  —цитат от коментар 16 на Да вярваме на истината


  И мен туризмът ме притеснява.Там ще има глад за работна ръка.Поне това,което виждам ежедневно в Jobs.bg,много ме плаши.Търсят се главно нискоквалифицирани работници.Едва ли ще ги намерят.

 34. 34 Профил на Kephy
  Kephy
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  Гледам хората , че пишат , анти-герб , анти еди кво си , абе хора , Герб не може да бъде унищожен със правителство каквото и да било , смяна на кодекс , смяна на прокурори и т.н . Герб може да бъде сринат САМО ако партиите направят повече за народа от Герб , образование, здравеопазване, съдебна система , заплати.
  —цитат от коментар 31 на Cv St


  Защо трябва ГЕРБ да бъде сриван?
  Трябва да бъде сринат моделът на срастване на партия и държава. За целта ГЕРБ трябва да бъде оставен в опозиция.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 35. 35 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  Доста добре е описал настоящата картина автора, като е посочил и съответните аргументи в подкрепа, но едно на мен ми се губи - а от утре накъде?
  Иначе вярно, че няма как трудно постижимата, не зная дали въобще възможна коалиция на ИТН, ИСМВ и ДБ, да разчита на подкреа от ДПС/БСП - това ще данайски дар.
  Без тях даже гласове не стигат, освен ако баце, както обеща не осигури дежурни депутати ( майтап бе Уили).
  Та положението е като за следващи избори, а междувременно живота, вируса, икономиката и маса други неща ( план за възстановяване, примерно) не чакат.

 36. 36 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 966 Неутрално

  Най-видимият проблем – разделението на анти-ГЕРБ вота

  "В предишния си текст обещах да разгледам проблемите около създалата се у нас след изборите на 4 април политическа ситуация."
  ===
  Калинчо, ти този проблем сега ли го видя?
  Сега ли се сети да го "анализираш"?
  Щото много хора го видяха преди повече от година
  А отговор на проблема в заглавието ще дадеш ли или ще продължаваш да анализираш до припадък?
  ПП
  Да ти имам анализаторския ти капацитет.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 37. 37 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3069 Неутрално

  До коментар [#9] от "Patsis":

  Не четвърта, а пета политическа сила в парламента.
  Анти ГЕРБ партиите имат мнозинство и от тях се очаква да съставят правителство. Всякакви оправдания: "Ама не мислехме, че ще стане така..." не вършат работа.

 38. 38 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2716 Неутрално

  До коментар [#2] от "ivanpopov":

  не знам как ще се осъзнае избирателя, но хората кпоито са осъзнати, не зависят много от политическият живот в България, по най-различни начини

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 39. 39 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Непосредствено след изборите професорът-филисоф възторжено възкликна: "Борисов е политически кастриран".От написаното по-горе се разбира, че той едва ли ще повтори тази фраза, разбира се не от приличие, а от реалните политически обстоятелства.

 40. 40 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2716 Неутрално

  и Жорж Ганчев взе 17 процента на избори...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 41. 41 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2716 Неутрално

  До коментар [#19] от "Oliver":

  да не е феноменът 15/15

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7634 Неутрално

  БСП уж е против ГЕРБ, обаче май е и против всички. Това ще и изиграе лоша шега.

 43. 43 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3683 Неутрално

  До коментар [#29] от "oak17621787":

  Едно по едно. Сега ГЕРБ има мандат. Като го върне, тогава е ИТН. Така е по конституция. Ама не четете.

 44. 44 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 372 Неутрално

  Крайно време е да се разбере, че българина не може да играе в отбор.Дори и мажоритарните избори не са решение.Най-добре- президентска република.Една силна личност обединява народа и той назначава правителство от най-доброто,което нацията може да предложи.С нужните механизми за контрол.Партийте в парламента да си творят законите.

 45. 45 Профил на kate
  kate
  Рейтинг: 303 Неутрално

  До коментар [#9] от "Patsis":

  Не е четвърта ,а пета

 46. 46 Профил на kate
  kate
  Рейтинг: 303 Неутрално

  До коментар [#21] от "Мусаши":

  Не 108, а 92

 47. 47 Профил на nxl27679751
  nxl27679751
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Теолозите още не сте разрешили спора от средновековието: "колко дяволи могат да се съберат на върха на една игла". Ние по-простите се придържаме към по-прагматични критерии, до колко ни се подобрява живота. Тезата на метежа беше, че парите на държавата отиват в чекмеджето на Бойко. Той ви отговори: разследвайте ме през целия десетгодишен период на управлението ми, отказвам се от имунитета, съдете ме!
  Тезата на българите е: направете живота ни по-добър, за да ни управлявате!
  Ето колко простички задачки имате, ДЕЙСТВАЙТЕ! Другото са празни приказки на фалирали политици.

 48. 48 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4229 Неутрално

  До коментар [#45] от "kate":

  Не е четвърта ,а пета

  Толкоз по-зле за нея!

 49. 49 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Дългия не ще да поеме управлението на България и по всяка вероятност не може да го поеме.

 50. 50 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Ми то управлението сложно нещо, бе.
  Не е като да пееш чалги.

 51. 51 Профил на tlr33621309
  tlr33621309
  Рейтинг: 155 Неутрално

  Тоя като Николай Михалов същия дървен философ - богослов . Ще ти реди думи сложни думи цял ден

  Всичко, което може да се яде е обект на властта
 52. 52 Профил на galina georgieva
  galina georgieva
  Рейтинг: 212 Неутрално

  До коментар [#12] от "papunqk":

  Ааа,викаш по - добре руския патриарх да го унижава,както направи с пРезидента Радев. Още ми е пред очите,как му държеше тон,че едва ли не, българите трябвало да целуваме краката на руснаците,и зеления чорап стоеше като сгафила ученичка пред директора на училището. Не каза и една дума поне да се отсрами, пък камо ли да защити народа и държавата си.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK