"Колко назначения са на Пеевски": Парламентът наложи мораториум на решения на "Борисов 3"

"Колко назначения са на Пеевски": Парламентът наложи мораториум на решения на "Борисов 3"

© Юлия ЛазароваСлед двучасов спор парламентът прие мораториум върху действията на правителството в оставка на Бойко Борисов. Парламентарната група на ГЕРБ-СДС не участва в гласуването, а оставалите 151 депутати от всички партии бяха "за".


Забраната за действия на Министерския съвет и министерствата касае възлагане на концесии, даване на разрешения за проучвания за подземни богатства, вземане на дългове, промени в ръководствата на дружества и болници, разпоредителни сделки с имущество и назначения в държавната администрация.


Кой е по-голям опозиционер


Мораториумът, който се подкрепя от всички освен ГЕРБ въпреки съмнения за неговата конституционност, предизвика препирни между БСП И останалите. Според Корнелия Нинова останалите партии забавили мораториума в спор "Кой да води бащина дружина", като решили, че опонент е БСП, а не ГЕРБ. Заради това имало назначения на второто ниво на властта, което всъщност правило избори. Тя цитира сектори като енергетика, земеделие и здравеопазване.
Председателят на групата на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова каза, че мораториумът не е приет миналата седмица, защото е нямало как юридически да е в решението за комисията за ревизията. Тя обеща законови промени, които да дадат възможност на следващото правителство да ревизира назначенията на "калинки".


"Колко назначения са на Пеевски": Парламентът наложи мораториум на решения на "Борисов 3"


По-късно от парламентарната трибуна министърът в оставка Теменужка Петкова обясни, че конкурсът за назначенията на директори на Българския енергиен холдинг е приключил в края на март по законова процедура, подкрепена от БСП. Сред назначените е и бившият депутат от ГЕРБ Валентин Николов.


Накрая колегата й Арман Бабикян каза, че не е нужно депутатите да си играят на "Кой е по-голям опозиционер". Според Явор Божанков от БСП не е нужен спор дали мораториумът ни е по-добър от мораториума ви.


Депутатът Тома Биков от ГЕРБ-СДС обяви, че мораториумът е противоконституционен. Освен това призова останалите да кажат дали ще управляват, тъй като ГЕРБ ще върне мандата.


"Има ли назначения на Пеевски"


"Колко от назначенията са на ДПС и лично на Делян Пеевски?" Този въпрос зададе депутатът от БСП Стоян Мирчев на Йордан Цонев от ДПС по повод последните назначения в енергетиката, земеделието и държавната администрация.


Въпросът дойде след изказване на Цонев, че ДПС подкрепя мораториума, но има съмнения за конституционността на спирането на назначенията. "Назначенията на ДПС и на Пеевски са нула", отвърна Цонев.


"Колко назначения са на Пеевски": Парламентът наложи мораториум на решения на "Борисов 3"

От трибуната Корнелия Нинова обяви, че Йордан Цонев й казал пред ръководството на БСП в петък: "Оттегли това предложение за мораториума, другата седмица ще те подкрепим, че има няколко обществени поръчки и няколко концесии на плажове. Тя му отвърнала: "Кой си ти да ми казваш какво ще правя?".


В отговор Йордан Цонев обяви, че не е произнасял такива думи. Той каза, че е казал, че решението, написано в такъв вид от БСП, би затруднило служебен кабинет.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK