На изборите в страната ще се гласува само с машини, в чужбина - може би и по пощата

На изборите в страната ще се гласува само с машини, в чужбина - може би и по пощата

© Юлия Лазарова



След няколко часа дебати единодушно на първо четене парламентът прие промени в изборните правила, внесени от партията на Слави Трифонов "Има такъв народ", сред които - гласуване само с машини, видеонаблюдение при отчитането на резултатите, гласуване по пощата в чужбина, отпадане на ограничението за секции извън ЕС, район "Извън страната", но след преброяването т.г., нова Централна избирателна комисия, избрана по процедура на президента по предложение на партиите в националния, но не и в Европейския парламент.


На второ четене обаче се очаква да бъде прието със сигурност само видеонаблюдението при отчитането на резултатите от изборите и гласуването единствено с машини, за което се обявяват не само новите партии в парламента, но и БСП и ДПС. Сега групата на ГЕРБ-СДС подкрепи всички законопроекти и ако действа така и на второ четене, ще има и мнозинство за гласуване по пощата в чужбина. Другите стари партии обаче са против (още четете тук).


Окончателното гласуване на промените в Изборния кодекс се очаква да е другата седмица, тъй като беше даден срок от само три дни за предложения между първо и второ четене. По неофициална информация партиите бързат да приключат с промените в изборните правила, тъй като вероятно правителство няма да се състави и ще се върни към предсрочни избори през юли.




На изборите в страната ще се гласува само с машини, в чужбина - може би и по пощата

© Юлия Лазарова


Имаше още пет законопроекта, които не бяха приети. ГЕРБ остана сама и никой не подкрепи предложението й за мажоритарни избори за народни представители. То предизвика и най-голям спор, тъй като партията на Бойко Борисов обвини "Има такъв народ", че се отказва от него и е лъгала избирателите. Тезите на ГЕРБ са, че двете партии имат мнозинство и могат да приемат точно районирането, предложено преди пет години от "Шоуто на Слави". А тези на "Има такъв народ" - че такава сериозна промяна не може да се направи за една нощ, но ще е факт за следващите редовни избори. Накрая Тошко Йорданов обяви, че ако има правителство, ще се направи сега, а ако няма - след предсрочните избори.


На изборите в страната ще се гласува само с машини, в чужбина - може би и по пощата

© Юлия Лазарова


Най-голямата парламентарна група обаче подкрепи останалите законопроекти, различните предложения в които бяха за гласуване по пощата и у нас (на "Демократична България") и за електронно дистанционно гласуване (на "Демократична България" и на "Изправи се! Мутри вън"). ГЕРБ-СДС се опита да демонстрира, че новите партии в парламента не се подкрепят помежду си, но се видя, че всички искат да мине само един законопроект, в който да правят предложения между двете четения.


Не е известно дали ще бъде променен съставът на Централна избирателна комисия, тъй като трите нови партии имат различни виждания, а старите са против.


Кой какво предлага и какви позиции отстоява четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK