"Телевизии на 112-о място: Пряко излъчване от хола на Вожда"

Излъчването на живо от дома на премиера в оставка предизвика възмущение сред зрителите.

© Дневник

Излъчването на живо от дома на премиера в оставка предизвика възмущение сред зрителите.В пряко излъчване във "Фейсбук" от дома си в Банкя премиерът в оставка Бойко Борисов обяви, че партията му ще върне мандата за съставяне на правителство. Режисираната сценка беше излъчена тази сутрин директно от обществената телевизия БНТ и от другите две национални телевизии bTV и Нова. И трите прекъснаха предаванията си, докато течаха разговори с гости в студията - на поканените събеседници просто им беше отнета думата без предупреждение. През последните дни по същия начин телевизиите прекъсваха порграмата си и за други спонтанни излъчвания на Борисов неглиже.


Само преди броени дни класацията на "Репортери без граници" постави България на 112-о място по свобода на словото, като един от аргументите беше, че безкритично се транслира всичко, което силните на деня поднасят на журналистите.


"Дневник" събра без претенция за изчерпателност коментари в социалните мрежи за поведението на телевизиите, и особено за обществената БНТ, която се издържа от данъкоплатците.
Полина Паунова, журналист:


Скъпи колеги, докога ще прекъсвате всякаква телевизионна програма, за да излъчвате пряко "Фейсбука" на премиера в оставка, болнични и отпуск Бойко Борисов.


Аз самата настоявам за публичност на политическите лица, но това НЕ е публичност. Тя изисква в-ъ-п-р-о-с-и, а това, което наблюдаваме в момента е обикновен пиар, който един политически лидер си прави сам.


Забележете, че вече си е купил микрофонче, с цел да се чува по-ясно. Но да се чува това, което сам си е намислил. Не ви ли смущава, че има поне 50 въпроса, които произтекоха досега от изявлението, което се лее в ефира. Някои от въпросите са пряко свързани с истинността на твърденията на Борисов.


Миролюба Бенатова, журналист:


Монолози на патерица! 20 минути ефир, out of the blue, добре ли е! 112.


Генка Шикерова, журналист:


Прекъсваме, защото премиерът в оставка прави изявление. Изявление?!? Па и надпис: "Изявление на премиера в оставка". И накрая момчето пак вика, за който се е объркал в жанра: изявление чухте.


Душана Здравкова, съдия:


Нямам думи! В студио е поканен зам. председател на Народното събрание (няма значение кой). Прекъсват предаването, за да се излѝчва монолог на политически лидер!! Къде е парламентарната република, питам?! И докато не се реагира на това, все ще си живеем с чл. 1 явно...


Спас Спасов, журналист:


Някой може ли да ми обясни защо трите национални телевизии излъчват на живо боянските брътвежи? В пълен обем! И на всичко отгоре това ни беше пробутано като "изявление на премиера"!


Роси Михова, журналист:


Трите национални телевизии днес издигнаха низкото до нови висоти.


Всичките сутрешни блокове прекъснаха предаванията си и игнорираха гостите в студията си, за да излъчват на живо домашните Фейсбук монолози на Борисов.


Въпросът ми е в какво негово качество той има подобен свободен достъп до национален ефир? Ако е в качеството му на лидер на партия, това е недопустимо, защото има поне още 5 парламентарно представени партии, които не се ползват с подобни привилегии. Ако е в качеството му на премиер в оставка, това е неприемливо, защото на практика всичките му коментари бяха обвинения към политическите му опоненти в парламента - обвинения, абсолютно необезпокоявани от журналистически въпроси.


Борисов върти политиката така, както я разбира и умее.


Но трите телевизии какво друго могат, освен да се въртят лакейски около него?


112 - мястото на България по свобода на медиите!


112 - зов за спешна помощ!


Емилия Недева, адвокат:


Телевизиите от 112 място прекъсват предаванията, за да го излъчват! Спрете се! Прекъснете на думите, че връща мандата, и това е!


Ангел Иванов:


Нали никой не се съмнява защо сме на едно от последните мяста по свобода на словото? Срам за българската журналистика и държавност!


Илиян Василев:


Върнахме се във времената на генералните секретари на ЦК - излъчват пряко от хола на Първия, всички телевизии, до една плуралистични и независими.


Голям дебат и плурализъм показаха камерите на БНТ, bTV и Нова, като в Северна Корея. Вождът говори - всички мълчат и кимат в одобрение.


Иво Инджов, преподавател по журналистика:


Почти 20-минутния монолог на премиера в оставка от къщата му в Банкя, с което той "върна" мандата за правителство, показва защо той няма да се върне на бял кон в българската политика. Народняшкият му език, гарниран с обиди към политическите опоненти, беше в пълен синхрон с хъшлашкото му излъчване. Четиримата велможи от ГЕРБ, предвождани от нереализирания премиер Даниел Митов, очаквано слушаха верноподанически. Дънковата риза със запретнатите ръкави, мартеницата и червения конец против уроки на лявата ръка на "Бат Бойко" никак не се връзваха с внушението за религиозност и смиреност на обитателя на голямото помещение, на чиито стени са окачени голям кръст и поне три икони.


През последните месеци и дни публичният образ на Борисов, ретранслиран от джипката, а след това от болницата и накрая от Банкя чрез "Фейсбук" доби завършен еклектичен вид. И окончателно се отдалечи от политиката. Той продължава с усилията си да прави "Фейсбук" шоу, а обвинява Слави Трифонов, че чрез тв шоуто е влязъл в политиката.


На този фон е учудващо, а може би не (112 място по свобода на словото е добър измерител на родните медийни реалности), че трите национални телевизии предадоха напоително и този ПРопаганден ход на Борисов. На "гражданина Борисов", както впрочем той вече се нарича.


Къде е новинарската стойност на това излъчване? Къде са критичните или поне уточняващите журналистически въпроси? Къде е чувството за мяра в отразяването на политическите теми?


За да не оставя съмнение в порочния модел на медийното обслужване на властта, държавната БНТ блесна с оценките за излиянията на Борисов, дадени от журналистите Валерия Велева и Валери Найденов. Според тях Борисов "ги довърши", той е "най-големият оратор на прехода" и т.н. Липсваше ми само диагнозата на Петьо Блъсков...


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK