Върховният съд ще пита съда на ЕС за видеонаблюдението на изборите

Съвместната инструкция на ЦИК и КЗЛД бе атакувана от "Демократична България - Обединение", които поискаха отмяната й и възможност за снимане и излъчване в реално време на преброяването.

© Лили Тоушек, Капитал

Съвместната инструкция на ЦИК и КЗЛД бе атакувана от "Демократична България - Обединение", които поискаха отмяната й и възможност за снимане и излъчване в реално време на преброяването.Върховният административен съд ще отправи преюдициално запитване до Съда на Европейския съюз преди да се произнесе по делото за видеонаблюдението на броенето на бюлетините и въвеждането на резултатите в протоколите след края на изборния ден.


Преди да се произнесе по казуса, съдът ще очаква отговорите от съда в Люксембург, а те може да дойдат след евентуални предсрочни избори. По-рано днес (петък, 24 април), в продължение на няколко часа единодушно на първо четене парламентът прие промени в изборните правила, внесени от партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" като едно от предложенията бе да има видеонаблюдение при отчитането на резултатите. Очаква се текстът за видеонаблюдението да мине и на второ четене другата седмица.


До делото във ВАС се стигна, след като на 8 февруари Централната избирателна комисия (ЦИК) и Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) излязоха със съвместни инструкции относно обработването и защитата на личните данни, с които на практика не се допуска видеозаснемане на процеса по броенето на бюлетините.
Тази инструкция бе атакувана в Административния съд-София град от "Демократична България - Обединение", които поискаха отмяната й и възможност за снимане и излъчване в реално време на преброяването. Със свое решение от 15 март 2021 г. Административният съд уважи искането им и разреши провеждането на видеонаблюдението след края на изборния ден, но Централната избирателна комисия и Комисията за защита на личните данни го обжалваха пред Върховния административен съд.


Заради засиления обществен интерес и близката дата на изборите (на 4 април) Върховният административен съд насрочи при съкратени срокове делото и първото заседание бе два дни преди изборите - на 2 април. Макар че имаше 3-дневен срок за произнасяне по закон, съставът излезе с решение в последните минути на работния ден, от което се разбра, че няма да има видеозаснемане в изборния ден.


По време на заседанието на 2 април от ЦИК и КЗЛД възразиха и поискаха делото да не започва по същество, тъй като не са изпълнени изискванията на закона и не са уведомени в срок по-малък от 7 дни за провеждането на заседанието. Така процесът бе отложен, а в съдебната зала от Комисията за защита на личните данни поискаха да се отправи преюдициално запитване до Съда на Европейския съюз във връзка с прилагането на Директивата за защита на личните данни. Върховната административна прокуратура (ВАП) подкрепи искането за видеозаснемането и излъчването от броенето на бюлетините по време на избори.


Днес Върховният административен съд е решил да отправи такова запитване до Съда на ЕС като в него са формулирани общо 6 конкретни въпроса, свързани предимно с регламента за защита на личните данни.


"Доколко и какви лични данни биха се събрали при едно евентуално видеозаснемане на преброяването и установяването на резултатите е въпрос на организация и регламентация на изборният процес, респективно рамките, в които и субектите, по отношение на които би се осъществило видеозаснемане. Подобна регламентация обаче е пар екселанс (напълно - бел. ред.) изключена посредством забраната, инкорпорирана в обжалвания акт - Указания", пишат магистратите в определението си.


Заради това и магистратите питат допустима ли е националната мярка като тази, която забранява ведозаснемане на процеса на отваряне на изборните кутии и установяване на изборните резултати, поради риск от потенциално видеозаснемане на лицата, участници в изборния процес, без да допуска дори анализ и допълнителна регламентация на изискванията към обработка на личните данни.


Безспорен е фактът, че членовете на секционните избирателни комисии и лицата имащи право да присъстват в изборните помещения имат публично качество и изпълняват законово регламентирана, обществена дейност, при провеждане и приключване на изборния процес. Същите се регистрират публично, присъстват публично и са достъпни и разпознаваеми за всички гласоподаватели в процеса на гласуване, посочват още съдиите от ВАС.


В този смисъл след регистрацията им и влизането им в изборното помещение в началото на изборният ден, разпознаваемостта и идентификацията им е несъмнена, респективно защитата на личният им живот - относително условна. От което следва изводът, че реализирането на преследваната цел също е под условие, пише в определението на ВАС.


Въпросите на Върховния административен съд, които се съдържат в преюдициалното запитване:


1. Следва ли нормата на чл.2 пар.2 б. "а" от Общия Регламент за защита на личните данни да се тълкува в смисъл, че не допуска приложението на Регламента спрямо една наглед чисто вътрешна ситуация, като провеждането на избори за Народно събрание, когато обект на защита са личните данни на лица, граждани на Европейския съюз и когато действията по обработка на данните не се изчерпва единствено със събирането им в контекста на съответната дейност?


2. При положителен отговор на първия въпрос - приключването на дейността по провеждане на избори за Народно събрание /попадащи наглед извън обхвата на правото на ЕС/, освобождава ли администраторите, обработващите и съхраняващите личните данни лица от задълженията им по Регламента, като единствен способ за защита на личните данни на гражданите на ЕС на ниво - съюзна регламентация? Приложимостта на регламента обусловя ли се единствено от дейността за която са създадени, респ. събрани личните данни, от което следва и извода за преклузия на последваща му приложимост?


3. При отрицателен отговор на първият въпрос - допуска ли нормата на чл. 6 б."д" от Общия регламент за защита на личните данни и принципа на пропорционалност инкорпориран в съображения 4 и 129 от Общия Регламент една национална регулаторна мярка по приложение на Регламента, като процесната, която изначално забранява и ограничава възможността да бъде извършено каквото и да било видеозаснемане при преброяване на изборните резултати в изборните помещения, като не допуска диференциация и регламентация на отделни елементи от процеса по видеозаснемане и преклудира възможността за постигане целите на Регламента - защита на личните данни на лицата, с други средства?


4. Алтернативно и в контекста на приложното поле на правото на ЕС - при провеждане на общински избори и избори за европейски парламент - допуска ли нормата на чл. 6 б."д" от Общия регламент за защита на личните данни и принципа на пропорционалност инкорпориран в съображения 4 и 129 от Общия Регламент една национална регулаторна мярка по приложение на Регламента, като процесната, която изначално забранява и ограничава възможността да бъде извършено каквото и да било видеозаснемане при преброяване на изборните резултати в изборните помещения, като не прави, нито дори допуска диференциация и регламентация на отделни елементи от процеса по видеозаснемане и преклудира възможността за постигане целите на Регламента - защита на личните данни на лицата с други средства?


5. Допуска ли нормата на чл.6 пар.1 б."д" от Общия регламент квалифицирането на действията по установяване законосъобразното протичане и преброяване на резултатите от проведени избори като задача от обществен интерес, оправдаваща определена, подчинена на изискването за пропорционалност, намеса по отношение на личните данни на присъстващите в изборните помещения лица, когато същите изпълняват официална, публична, законово регламентирана функция?


6. При утвърдителен отговор на предходният въпрос, допуска ли защитата на личните данни въвеждането на национална регулаторна забрана за събиране и обработване на лични данни, ограничаваща възможността да се извършват съпътстващи дейности по видео заснемане на материали, обекти и предмети, които не съдържат лични данни, когато е налице потенциална възможност в процеса по ведозаснемане да бъдат събрани и лични данни,чрез видеозаснемане на присъстващи в помещението лица, изпълняващи дейност в обществен интерес в съответният момент?

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  Да питат и арменския поп! Явно е че не искат да има видеонаблюдение.....

 2. 2 Профил на Ганьо фурийката на Балкана
  Ганьо фурийката на Балкана
  Рейтинг: 18 Неутрално

  Ма много политкоректно прехвърлиха топката - да не се оцапат горките....

 3. 3 Профил на 1908
  1908
  Рейтинг: 201 Неутрално

  Интересно ще е ако съдът на ЕС отхвръли видеонаблюдението. Дали тогава ще бъде обявен за мутренски. Ха-ах-аха! Дебилна мъка!

  Няма мрак, който светлината да не може да разсее.
 4. 4 Профил на wvk19677913
  wvk19677913
  Рейтинг: 208 Неутрално

  Позор. За толкова елементарен казус.

 5. 5 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  Крайно време е електоратите да разберат, че те , а не любимата им партия решава подобни казуси и като не им харесва нещо......просто не участват в сценарии.....

 6. 6 Профил на lpj381006165
  lpj381006165
  Рейтинг: 24 Неутрално

  Що само при преброяването? Урната не трябва да остава без видеонаблюдение през целия изборен ден.

 7. 7 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  Добре де при толкова наблюдатели, застъпници и членове на комисии от различни партии какво толкова ще е интересно да има камера дето да предава какво правят 30 човека в една стая. Едва ли някой ще разбера. Па и едва ли ще показват всяка бюлетина на камерата да са вижда какво са преброили. :)

  Отделно ако стане 100% машинно гласуване както се постигна компромис - то няма да има броене. Щото машината ще вади протокол автоматично. И какво ще снима камерата тогава? :)

 8. 8 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  Да, ако стане 100% машинно гласуване, то няма да има броене - съответно това отпада. :)

 9. 9 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  Участието в изборите е доброволен акт.
  Който се срамува - има пълното право да не участва в него.

 10. 10 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  До коментар [#7] от "realguru":

  Трябва да се снима целия изборен процес.

 11. 11 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Ако видеонаблюдението е на броенето, то е безмислено. Разпечатването на 100% машинен вот продължава една минута.

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 12. 12 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2668 Любопитно

  "видеонаблюдението на броенето на бюлетините и въвеждането на резултатите в протоколите след края на изборния ден." - във всяко помещение, обикновено в у-ще, има видеокамери, с които се "наблюдават" учениците, особено при матури, което не е повод за никаква реакция, от "загрижени" институции, дали се нарушават права, свободи, граници. Когато децата са на показ(на кого ли, за какво ли?), а за едно елементарно действие - броене!?!, и то от обучени за честни избори хора, се търси някаква "защита", то не е демагогия, а изкривяване на ъгъла от видеокамерите. Погледът върху съвременния свят трябва да бъде без каквито и да е очила.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 13. 13 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Не е коректно да се снима гласуващия.
  Вижда се къде по екрана пипа по-горе или по-долу или в средата.

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 14. 14 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Не е коректно да се снима гласуващия.
  Вижда се къде по екрана пипа по-горе или по-долу или в средата. Може да се наблюдава и сменя ли страници.

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 15. 15 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Извинете!

  Не е коректно да се снима гласуващия.
  Вижда се къде по екрана пипа по-горе или по-долу или в средата. Може да се наблюдава как сменя страници и маркира ли преференция.

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 16. 16 Профил на shymi
  shymi
  Рейтинг: 191 Весело

  До коментар [#2] от "Ганьо фурийката на Балкана":

  То така са затънали в екскременти, че не знам дали е възможно да се изцапат.

 17. 17 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  До коментар [#7] от "realguru":Трябва да се снима целия изборен процес.
  —цитат от коментар 10 на atmanpg


  Тука става въпрос за заснемане на броенето само.

  Не знам дали някъде в Света изобщо снимат целия процес. Това значи всяка секция по около 12 часа видео. Ще се съхранява ли, какво ще се прави. Само стриийм не върши работа, трябва да се съхранява някъде - на сървърите на YouTube :)

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  За други не гледаме Европа, сега защо?

 19. 19 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Не виждам за какво трябва да има видео-наблюдение, след като ще има 100% машинно гласуване. Има си застъпници, наблюдатели.

  Who the fuck are you to lecture me?
 20. 20 Профил на esk431063202
  esk431063202
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Комисия за защита на лични данни се владее от дпс, май

 21. 21 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  До коментар [#19] от "Helen of Bikini":
  Заради мъртвите души.
  Комисията може да гласува от името на хора, които изобщо не са отишли да гласуват.

  До коментар [#14] от "Красимир Андонов":
  Какъв е проблема да се сложи параван, който да скрива гласуващият до раменете?

 22. 22 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Когато те съдят и ги молиш да се допитат до ЕС, защото тукашната практика на съда очевидно противоречи на европейското право, ти казват, че всичко е ясно и няма нужда.
  Когато им изнася да протакат, са готови да питат за очевадни неща.
  А забавеното правосъдие също е отказ от правосъдие.

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 23. 23 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2416 Любопитно

  Не виждам за какво трябва да има видео-наблюдение, след като ще има 100% машинно гласуване. Има си застъпници, наблюдатели.
  —цитат от коментар 19 на Helen of Bikini


  И аз съм учудена, защо някои натискат за това видеонаблюдение!

  Искат изборен Биг Брадър?

 24. 24 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Отваря се много работа за съда на ЕС. Колкото повече време пасмината от жълтите павета е в Парламента, толкова повече ще работи и този съд. Целта беше да се създаде хаос, но тези вече го постигнаха и спасение за тях не се предвижда.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK