Извънпарламентарната етика и духът на парламентаризма

Депутатите да помислят за неотложните реформи в областта на правосъдието, които изискват висока политическа ловкост и добра коалиционна култура.

© Юлия Лазарова

Депутатите да помислят за неотложните реформи в областта на правосъдието, които изискват висока политическа ловкост и добра коалиционна култура.Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


Само за седмица в Народното събрание се чуха и случиха неща, които доскоро изглеждаха немислими. Духът на парламентаризма, макар и недодялано, намира своите естествени очертания в 45-ото Народно събрание (НС).


На първо място - аргументираният дебат по съществените за живота на българската държава теми се завръща - досега никой не смееше да говори за корупция, реформа на съдебната власт и отчетност на главния прокурор. А ето че основната тема - за справедливостта, тоест и за организацията на съда и прокуратурата, е на дневен ред.
Второ по реда си е възстановяването на естественото състояние на баланса между отделните власти и отчетност на министрите пред обществото в лицето на народните представители. Вярно, Борисов е с поредния скъсан менискус, но по-важното - Борисов е със скъсана харизма и дори вече и ДПС си дава фасон на привидно недоволство.


И като че ли и най-същественото е наяве - появиха се задълбочени законопроекти, изготвени от "Демократична България", по отбягвани болежки като - изменения на Конституцията, статута на КПКОНПИ, организацията на Висшия съдебен съвет, при това съобразени с международните препоръки към страната. Разбира се, за да не се чувстват похвалени партиите "освободителки" от ГЕРБ, БСП и ДПС (менте патриотите ни самоосвободиха засега), можем да отправим някои бележки към крехкия парламентарен живот.


Процедурализмът изисква и законосъобразност на действията


Наглед смелото решение, известно като "мораториум", целящо да озапти раздаването на постове, концесии, държавна собственост и пари в последните дни на правителството Борисов 3, е съвсем на ръба на законността. Макар и мотивите на голяма част от партиите да са основателни, едно такова поведение оставя усещане за действие в разрез с Конституцията - не бива и не може Народното събрание със свой акт да изземва правомощия на Министерския съвет. Ако пък толкова много Мая Манолова и Корнелия Нинова, и двете с юридическо образование, искаха да спрат злоупотребите, възможни бяха и по-издържани действия. Този кулоарен устрем може и да се харесва на избирателя, но отваря вратата на популизма, а през нея и други болести за демократичния живот могат да нахлуят.


И тук е важно да направим едно разграничение - назначаването на управители и членове на управителните и надзорни тела на държавните компании следва да бъде отделено от попълването състава на държавните независими регулатори. Процедурите за първите назначения в предприятията започнаха по силата на новоприет закон далеч преди изборите и следват своя естествен ход. Желанието за следизборно целесъобразно разместване на постовете може да се случи по няколко законово издържани начина, нищо не налага настоящите мерки, които ще влекат хем удар по закона, хем плащане на обезщетения.


Далеч по-значимо внимание заслужават образуванията, призвани да пазят реда и обществения интерес от политическо вмешателство - като се почне от ВСС, Инспекторат на ВСС, СЕМ, КЗК и т.н. Там ГЕРБ, със скритото съучастие на ДПС и БСП, удължава мандати, не провежда избори само и само да окопае послушни към партийните централи лица. Липсват законови предложения или преговори за стартиране на процедури, какъвто е случаят с Инспектората към Висшия съдебен съвет. С право можем да наречем бутафорния мораториум парламентарен примитивизъм.


Съдебната власт и главният прокурор


Предложението на "Демократична България" да бъде задължен главният прокурор да се явява на изслушване в НС на всеки три месеца получи обезвреждане от ДПС като към това задължение отново неправилно бяха пришити и двамата председатели на Върховните съдилища. Именно в този еднакъв статус между съдии и прокурори се коренят несполуките на десетилетния преход на обществото ни. За да е ясно - какъв отчет да даде един председател на ВКС като нито решава делата на долните съдилища, нито им дава указания, нито им изземва преписките, всичко което има право да прави Главният. И точно тук пролича отново познатата тройна коалиция между ГЕРБ, БСП и ДПС. Ако трябва да се съставя правителство на подчиняването на съда и вихрещата се корупция тези три партии са доказали, че имат "експерти" и неограничен ресурс.


Спорът за отчетността на главния прокурор се пренесе и сред по-чувствителните догматици по наказателен процес. Те веднага отпочнаха дебат провеждал ли главният прокурор наказателната политики на държавата или бил длъжен да се отчита само за приложението на закона. Като съберем активността на прокуратурата по избори, КТБ аферата и пасивността ѝ по "Осемте джуджета", премиерските чекмеджета и други подобни ще видим, че главният прокурор води сериозна политика или направо икономическата политика на страната - отглежда и назначава новобогаташи, притиска и обезимотява неудобни на властта лица. И ако това не е политика, не знам какво е? При това за тези си правомощия, установени с Конституцията и Закона за съдебната власт, ни пред съдебния съвет се отчита, нито пред Народното събрание, нито на избори се явява.


Законодателният процес


Определено това е крайъгълният камък за това събрание и това се видя в преуреждането на Изборния кодекс. И може би ролята на този парламент е да върне първо желанието на хората да станат политически активни и правейки това да обезпечи достъпна за всички български граждани по света достъпна процедура. Законопроектите на досега извънпарламентарната опозиция от "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън" си приличаха по това да се улесни вотът в чужбина, да се създаде избирателен район "Чужбина" и да бъде допуснато видеонаблюдение при преброяването на гласовете. В самото обсъждане пролича скалъпеният проект на ГЕРБ като бе убедително разобличен от Ива Митева - вече председател на НС и бивш кадър на парламентарната администрация. Накрая обаче всички проекти, без този на "Има такъв народ", бяха отхвърлени въпреки тематичното си родство.


Това действие е за отбелязване, защото практиката и приложението на Правилника на НС изисква да се приеме обединен законопроект и след това да се премине към прецизиране на текстовете. Наглед несъщественото действие издава обаче друго - първата сред новите парламентарните партии е склонна към тотална доминация, а така чрез налагане трудно ще печели съмишленици в mарламента. За големи промени трябват силни мнозинства, а за конституционни изменения опозиционерите на ГЕРБ- ДПС-БСП трябва да се научат да броят до 180.


Особено внимание заслужава поведението на парламентарната група на "Демократична България". Предложеният от тази формация конституционен законопроект и доразвиващите концепцията съпътстващи промени в Закона за съдебната власт и Закона за КПКОНПИ показват търсенето и предлагането на съществени разрешения за реорганизацията на съда, прокуратурата и действителната борба с корупцията. Този законодателен подход съвпада с маниера на Христо Иванов от 2014-2015 г., когато той и екипът му представиха Стратегия за съдебна реформа, конституционен проект, обвързан и с промени на устройствения за съдебната власт закон. Подкрепата или отхвърлянето на предложенията на "Демократична България" от партиите с лидери Манолова и Трифонов ще ги затвърди или разобличи като реална алтернатива на статуквото. По това и ще ги познаете.


Разбира се и на "Демократична България" не ѝ липсват самодейни белези като този за намаляване на законната лихва. При изрядни правила за кредитиране и принудително събиране на дълговете лихвата е най-малкият проблем. Тя основно служи да стимулира активното поведение на длъжника, в това число и да уведоми, че е в затруднение и да опита да предоговори плащанията си, а не просто кредиторът му да го гони докато той се укрива. В тази светлина бъдещ закон за личния фалит е неизбежно решение. Такъв бе предложен от някогашния "Реформаторски блок" и по-добре от "Демократична България" да се върнат към него отколкото да се заиграват с обезвреждането на доказано работещи институти.


В заключение


За да се върне духът на парламентаризма, не е нужна надпревара по популистки теми или кой колко законопроекта ще внесе в НС. Редно е да се помисли какво заслужава подкрепа и кое пълно и аргументирано отхвърляне, за да успее това, а вероятно и следващото НС, да извърши микрореформи с положителен знак там, където е трудно да събере мнозинство. И да помисли за неотложните реформи в областта на правосъдието, които изискват висока политическа ловкост и добра коалиционна култура. Именно съдебната реформа е в състояние трайно да разруши модела "Борисов", в който буйно живеят корупцията, неравенствата и безправието.


Твърде вероятно е през юли да ходим на избори отново. "Революцията застива в най-топлите месеци!" е възкликнал Сен Жюст към Робеспиер малко преди гилотината. Термидор или горещникът, както са го наричали французите, или именно юлският месец ще определи бъдещето на страната.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 901 Неутрално

  Важното е, че герберите(носители на демагогията, посредствеността, непрофесионализма, корупцията....) бяха изритани. Никой не ги иска и това е правилното. Новото НС очаквано поведе борба срещу тези явления. Нови избори ще има, но началото на промяната е поставено. Има надежда!

 2. 2 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3531 Неутрално

  Особено внимание заслужава поведението на парламентарната група на "Демократична България". Предложеният от тази формация конституционен законопроект..."

  И как беше "внесен" този законопроект? Един анализ трябва да е безпристрастен, всичко друго е ода за който си плати.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 3. 3 Профил на D04
  D04
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#1] от "papunqk":

  Наистина си папуняк. Не знам дали знаеш кои говорят за "изритване", "изриване" и "изметване" - едните се наричат комунисти, а другите фашисти. Не можеш просто така да изриташ 800 000 души, гласували за ГЕРБ, а генерализирането, че вече никой не ги искал, е доста неиздържано.
  Протестните партии, както сами се нарекоха, се опитват да вкарат някакъв дух на революционна промяна. Към какво? Промяна на системата - към какво? И ако си мислят, че хората ще ги харесат, просто защото не дадоха възможност на Борисов да продължи да управлява, то са се излъгали. Тепърва, сега когато са управляващи и когато имат реален шанс да направят правителство, ще бъдат оценени по достойнство. А и ИТН, и ИСМВ са радикално некомпетентни партии. Впрочем колко депутати от ИТН са взимали думата и са говорили на трибуната? Колко пъти заседанието на НС се спира заради нуждите на Дончева?
  Да не се окаже след няколко месеца, че протесните партии, със своята собствена некадърност (изключение правят ДБ, които обаче също са ослепени от революционната еуфория), са върнали на власт Борисов?

 4. 4 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 973 Неутрално

  Супер етика от Герб труженнички, Ив.Иванов&банда лукави примитиви или Гьоков&Нинова рабфакаджии.

 5. 5 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  Славиту продължава да се крие, въпреки че дойде времето за връчване на мандата на ИТН, с което досега се оправдаваха и президента е принуден да задържа мандата и да го връчва с обяснението, че НС има много работа. Като имат много работа депутатите, да не излизат великденска ваканция, а да работят.

 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3531 Неутрално

  До коментар [#5] от "ggot":депутатите, да не излизат великденска ваканция

  Ами те не излизат

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  До коментар [#1] от "papunqk":

  Ами хайде де.
  Покажете сега как трябва да се управлява.
  Аз очаквам следните неща дето Борисов все ви беше виновен:
  - бум на чуждестранните инвестиции.
  -растеж от 10+ процента
  -рязък скок на доходите
  -двойно по-голям строеж на инфраструктурата
  -да не сме последни в ЕС.

 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3531 Неутрално

  До коментар [#7] от "Да вярваме на истината":

  И всичко това го искаш до следващата събота? Или след 3 мандата?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Славиту продължава да се крие, ...
  —цитат от коментар 5 на ggot


  Затова трябва да се мисли, на кой ще се падне третия мандат.
  Ако Корнелия Нинова обещае на Атанас Атанасов да го направи Гл.Прокурор, ще има голяма вероятност от ДБ да подкрепят правителство на БСП

  До коментар [#5] от "ggot":

 10. 10 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2774 Неутрално

  " С право можем да наречем бутафорния мораториум парламентарен примитивизъм."--------------------------------------------------------------------------Момент, супер професионалистите от ПГ на ДБ и брилянтните прависти Бойкикев и Атанасов, не гласуваха ли с ДА за този бутафорен мораториум? Ако е така, как да сме сигурни, че и предложението им за изменение на КРБ, внесено с 27, вместо необходимите 60 подписа, не е също така "бутафорно"?

 11. 11 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3588 Неутрално

  До коментар [#7] от "Да вярваме на истината":

  След 11 години ГЕРБ, ще трябват поне 20,та да се оправят нещата.

 12. 12 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  До коментар [#6] от "дерибеев":

  Блокирана е работата на президента, на старото правителство с обяснение, че тях чакат. От НС трябва да отговарят, какво точно трябва да правят, щом това не е гласуването на новия кабинет и да работят без почивни дни

 13. 13 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  До коментар [#11] от "Vlado Nikolov":

  Хахаха.
  Сега отново смяна на плочата.
  Което доказва, че икономиката си има закони.
  А не е див популизъм както се мъча да ви обясня. Значи още 20 години ще слушам как ГЕРБ е виновен.
  Затова да се концентрира в местната икономика.
  Тука поне не сме по-долу от Германия например.
  Тунел под Шипка така или иначе няма да ни направите и вие както не ни направи и Бойко така, че да работим.

 14. 14 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  До коментар [#8] от "дерибеев":

  Не съм определял време.
  Но растежът на БВП го очаквам веднага. Искам да видя тази икономическа магия.

 15. 15 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3154 Весело

  Абе каквото и да си говорим за връщащия се дух на парламентаризма - има подобни индикации, лошо няма, без правителство няма да стане. Да видим Слави Трифонов какво ще направи все пак, надеждата умира последна.

 16. 16 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  До коментар [#15] от "boevbisser":

  За съжаление вече гледаме, какво прави, продължава да се крие и президентът му се връзва и отлага връчването на мандата. Нямат притеснение от хората, станахме за смях пред цял свят с тази партия.

 17. 17 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  е възкликнал Сен Жюст към Робеспиер
  ==================================================
  Бойко Борисов яде за двама сенжуста и трима робеспиеровци, освен това те не са познавали възможностите на джипките. Нищо не спира днес в борбата за парламентарни и извънпарламентарни кюлчета злато.

  Свободата, Санчо...
 18. 18 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3154 Весело

  До коментар [#16] от "ggot":

  Нищо все още не прави Трифонов, само мълчи. А със сегашната партия да се гордеем пред света, така ли?
  Марк Твен май беше казал, че по- добре да мълчиш и да те мислят за глупак, отколкото да си отвориш устата и да отпаднат всички съмнения. Та, за Герб поне съмнения отдавна няма. Да видим новите ще ни изненадат ли приятно.
  Весел ден на всички и честито на именниците.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на 1908
  1908
  Рейтинг: 132 Неутрално

  Все пак напълно нормално за хора влезли от улицата. Все пак знаем, че там живеят предимно уличници.

 21. 21 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2155 Весело

  Да си премиер на България в момента е много готино.
  Икономиката ти изсипва 45 милиарда ЕС по 8 милиарда на година. Имаш право на 43 милиарда още държавен дълг по Маастрихтските критерии. Имаш 8,5 милиарда фискален резерв.
  Какво му трябва на човека?!

 22. 22 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Какво общо има между домати, яйца, павета и етика? А прегазването на Конституцията с парламентаризма? Чалгаджийско-мутринската симбиоза с политиката? Държавата пропада, а тези си мерят психо отклоненията... Нещастници.

 23. 23 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  ИПИ както често им се случва с разказчета от женския пазар.

 24. 24 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 905 Неутрално

  При това ниво на обща култура във парламента съм сигурен че някои
  депутати не знаят значението на думата етика !!!

 25. 25 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2854 Неутрално

  "За да се върне духът на парламентаризма"

  От кога псуването като каруцари стана парламентаризъм. :)

  Да не говорим за безсмисленото преправяне на закони, най-вече на изборния кодекс. :)

 26. 26 Профил на СМЕТ В СЯНКА
  СМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 384 Весело

  До коментар [#7] от "Да вярваме на истината":И всичко това го искаш до следващата събота? Или след 3 мандата?
  —цитат от коментар 8 на дерибеев


  Ми както опозицията го говореше всичко опира до РЕФОРМАТА в съдебната система и ще потече златна река. В рамките на година ще се отлепим от дъното.
  Обаче, това което наблюдаваме е, че те още не могат да се ориентират и да съставят правителство, пък какво остава да ни отлепят от дъното.

 27. 27 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3588 Неутрално

  До коментар [#13] от "Да вярваме на истината":

  Не е смяна. Оревахте орталъка за 1 млрд заем, който искаше да вземе Орешарски. Боко 2 кабинет взе 16 млрд €, още в първите дни на съществуването си. А от тогава, още колко взе?

 28. 28 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3588 Любопитно

  До коментар [#16] от "ggot":

  Що не върнахте мандата в четвъртък, а изчакахте до петък след обяд? Утре може да се даде мандат на ИТН. Или ви е яд, че никой не ще да играе с вас?

 29. 29 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3588 Неутрално

  До коментар [#24] от "valtoro":

  За герберските е сигурно. За новите - ще видим.

 30. 30 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#1] от "papunqk":Наистина си папуняк. Не знам дали знаеш кои говорят за "изритване", "изриване" и "изметване" - едните се наричат комунисти, а другите фашисти. Не можеш просто така да изриташ 800 000 души, гласували за ГЕРБ, а генерализирането, че вече никой не ги искал, е доста неиздържано. Протестните партии, както сами се нарекоха, се опитват да вкарат някакъв дух на революционна промяна. Към какво? Промяна на системата - към какво? И ако си мислят, че хората ще ги харесат, просто защото не дадоха възможност на Борисов да продължи да управлява, то са се излъгали. Тепърва, сега когато са управляващи и когато имат реален шанс да направят правителство, ще бъдат оценени по достойнство. А и ИТН, и ИСМВ са радикално некомпетентни партии. Впрочем колко депутати от ИТН са взимали думата и са говорили на трибуната? Колко пъти заседанието на НС се спира заради нуждите на Дончева? Да не се окаже след няколко месеца, че протесните партии, със своята собствена некадърност (изключение правят ДБ, които обаче също са ослепени от революционната еуфория), са върнали на власт Борисов?
  —цитат от коментар 3 на D04


  В каквато посока да се отклони махалото ВИДИМО е и с просто/просташко/ око че това е началото на КрАЯ на този модел на управление !

 31. 31 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Дали в Дневник някога ще успеят да си изсмучат калта под ноктите или тя е неизчерпаема? Тържественото преклонение пред екземпляри като Бабикян, Манолова и "вся осталная" начело с един Фигурант е меко казано служебно падение.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 400 Неутрално

  Много несръчен опит за защита на този парламент. По-неприятен не е имало в историята.

 34. 34 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  До коментар [#27] от "Vlado Nikolov":

  Напротив.
  Аз още като встъпи Орешарски казах, че трябва да вземем 10 милиарда лева.
  Точно 16 милиарда лева му гласуваха на Бойко оползотворяване 9,7 милиарда.
  Значи 6ъм познал.
  А опозицията това й е работата. Орешарски що е послушал ГЕРБ.

 35. 35 Профил на D04
  D04
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#30] от "Blaga Yankova":

  Ето как опорката навлиза в един организъм, поглъща го и хората започват да го повтарят без дори да знаят за какво става въпрос. Кажете ми как дефинирате сегашния модел на управление? С какъв ще бъде заменен? Кой ще го смени сегашния модел на управление?
  Забелязвате ли как аз съм написал коментар от 10 изречения, Вие отговаряте с полуграмотен, просташки коментар. И един съвет - когато си помагате с капслок, ефектът на написаното не се засилва, но мнението за използвалия го намалява.

 36. 36 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5495 Любопитно

  Духът на парламентаризма, макар и недодялано, намира своите естествени очертания в 45-ото Народно събрание (НС).
  _______________________________________________________________________

  Какъв парламентаризъм? Това си е реваншистко сборище на три нови партии, които до вчера хвърляха развалени домати по сградата на парламента.

  НПО-то Институт за пазарна икономика тук трябваше да има акцент върху съставяне на новото правителство от ИТН, да убеждава, че без такова би било много вредно за бизнеса!

  И защо не се каза поне една дума за скрилият се Трифонов?

 37. 37 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5495 Любопитно

  До коментар [#16] от "ggot":Що не върнахте мандата в четвъртък, а изчакахте до петък след обяд? Утре може да се даде мандат на ИТН. Или ви е яд, че никой не ще да играе с вас?
  —цитат от коментар 28 на Vlado Nikolov


  Утре да се даде мандат на ИТН?

  Трифонов се е скрил, ИТН нямат излъчен премиер, защо пишеш нереални неща?

 38. 38 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Този кулоарен устрем може и да се харесва на избирателя, но отваря вратата на популизма, а през нея и други болести за демократичния живот могат да нахлуят.

  Вратата на популизма не само е отворена отдавна,но е и основмата за влизане във властта чрез избори.От над десет години се влиза основно през нея,и ГЕРБ влязоха през нея ,и Царя преди него.

 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7209 Неутрално

  До коментар [#7] от "Да вярваме на истината":

  Ами, Борисов управлява 11 години. 11 години , след тяхното управление, ще правим сметката.

 40. 40 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 971 Неутрално

  Ей комуне, стига си разсмивал хората, бе!
  От една седмица само крякане и викане, нищо друго.
  Толкова са ви възможностите.
  Ама поне недейте да пречите на околните, които работят.

 41. 41 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 971 Неутрално

  Чакаме широко обществено обсъждане на Изборния кодекс - нали така обещахте?

 42. 42 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4170 Весело

  До коментар [#11] от "Vlado Nikolov":
  Николов, пак започна с глупостите!? Ами ние след 3 години ще сме в Еврозоната...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 43. 43 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  До коментар [#28] от "Vlado Nikolov":

  Петък сутринта е върнат мандата, можеше дори още петък да се връчи следващия мандат, но президентът вече каза, защо не го е връчил.

 44. 44 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  До коментар [#18] от "boevbisser":

  Философите са казали, че количеството се превръща в качество. Трифонов мълчи почти цял месец, страхотно представяне

 45. 45 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#30] от "Blaga Yankova":Ето как опорката навлиза в един организъм, поглъща го и хората започват да го повтарят без дори да знаят за какво става въпрос. Кажете ми как дефинирате сегашния модел на управление? С какъв ще бъде заменен? Кой ще го смени сегашния модел на управление? Забелязвате ли как аз съм написал коментар от 10 изречения, Вие отговаряте с полуграмотен, просташки коментар. И един съвет - когато си помагате с капслок, ефектът на написаното не се засилва, но мнението за използвалия го намалява.
  —цитат от коментар 35 на D04


  Сегашния се основава на ЕДНОЛИЧНАТА власт на лице в ПАРЛАМЕНТАРНА РЕПУБЛИКА/ако това ви говори нещо/!Модела ще го смени ПАРЛАМЕНТА /народа/!Ще бъде заменен от МОДЕЛ ХАРАКТЕРИЗИРАЩ СЕ С ОТГОВОРНО/преди всичко чрез поставянето им в нови законоустановени правила и норми/ УПРАВЛЕНИЕ ЧРЕЗ ИНСТИТУЦИИИТЕ!Г–НЕ ДЪРЖАВАТА ТОВА СА ИНСТИТУЦИИТЕ !!!!!!!!БЕЗ ИНСТИТУЦИИ НЯМА ДЪРЖАВА /има достатъчно ВИСОКА литература за опита на ЦИВИРИЗОВАНИТЕ ДЪРЖАВИ по темата ограматете се !!!!!!!!!!!!

 46. 46 Профил на bsa22555059
  bsa22555059
  Рейтинг: 13 Неутрално

  До коментар [#3] от "D04":

  хайде,по-спокойно: знаем речника на твоя менискус по къси гащи (насрани гащи);не сме всички идиоти, както се казва: "с вашите камъни по вашите тикви":мачкахте народа дълги години,извратеняци сте,копие на живковизма. :заслужавате повече,благодарете се ,че случихте наистина на бг сееелЕне.

 47. 47 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 952 Неутрално
 48. 48 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  [quote#45:"Blaga Yankova"][/quote]

  Тъп коментар и пълен ( дори и за мен😁😁😁) с правописни грешки. И стга сте викали.

 49. 49 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 316 Неутрално

  [quote#45:"Blaga Yankova"]
  —цитат от коментар 48 на oak17621787
  Тъп коментар и пълен ( дори и за мен😁😁😁) с правописни грешки. И стга сте викали.[/quote]
  ХАХА когато ВИ липсват аргументи ПО СЪЩЕСТВО ОТКЛОНЯВАМЕ ВНИМАНИЕТО /типичен ченгиджииски приом / ЩЕ ПИША КАКТО СИ ЖЕЛАЯ /КОЕ В КОМЕНТАРА НЕ Е ВЯРНО ???????????????????МЪЛЧИШ !!!!!!!!!!!

 50. 50 Профил на Костинбродская Маяма Галевна
  Костинбродская Маяма Галевна
  Рейтинг: 122 Неутрално

  "За да се върне духът на парламентаризма"От кога псуването като каруцари стана парламентаризъм. :)Да не говорим за безсмисленото преправяне на закони, най-вече на изборния кодекс. :)
  —цитат от коментар 25 на realguru


  Не си разабрал! Псуването като каруцари е "новата етика". ПарламентаризЪмът е гласуването с чужди карти!

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3588 Весело

  До коментар [#42] от "hamiltonf":

  Ще, ще, ще! 😀

 53. 53 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 884 Любопитно

  "Предложението на "Демократична България" да бъде задължен главният прокурор да се явява на изслушване в НС на всеки три месеца"

  И как ще стане тая работа без промяна на конституцията...

 54. 54 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  Няма такава чалга!
  И изобщо настъпва времето да се ЗАДАВАТ ВЪПРОСИ и да се ТЪРСИ ОТГОВОРНОСТ за цялостната саботажна дейност на всички така наречени неолиберални НПО от троцкистката мрежа на Отворено общество. По списъчно! За поставяне в услега на чужда държава и наднационални корпоративни конгломерати.
  Няма таква чалга до безкрайност!
  !

 55. 55 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  Като чета коментарите ми става сно, защо и парламента ни е такъв - орел, рак и шука, всеки е велик и знае всичко за всички, а за нас, НЕ депутатите остава, като дойде време за гласуване малко да помислим. Да ама не, ние най- първосигнално да гласуваме за хора, дето си имат телевизия и си плямпат каквото им дойде на акъла или за други, понеже са много гласовити, въореки че ни лъжат в очите - като Мая примерно.
  Непрекъснато се убеждавам, че хората в парламентите, правителствата и въобще държавното управление са напълно представителна извадка на това, което сме ние.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK