Като не зачита адвокатите, Борисов подкопава правовия ред

Висшият адвокатски съвет осъжда остро изказването на министър-председателя в оставка: "Мутрите си вкараха адвокати в парламента".

© Анелия Николова

Висшият адвокатски съвет осъжда остро изказването на министър-председателя в оставка: "Мутрите си вкараха адвокати в парламента".След Софийската и Благоевградската адвокатска колегия днес и Висшият адвокатски съвет осъди в декларация изказването на министър-председателя в оставка Бойко Борисов: "Мутрите си вкараха адвокатите в парламента." Така той разкритикува решението на мнозинството на ГЕРБ, БСП и ДПС в парламента да задължи главния прокурор и председателите на Върховния административен и Върховния конституционен съд да се явяват веднъж на тримесечие на изслушване в парламентарната правна комисия. Заглавието е на "Дневник".


Висшият адвокатски съвет осъжда остро изказването на министър-председателя в оставка - г-н Бойко Борисов, в което в ефира на всички национални телевизии при обявяване на връщането на мандата за съставяне на правителство той заявява, че "мутрите си вкараха адвокати в парламента".


Това не е първото подобно изказване на г-н Борисов и на други лица, заемащи висши държавни длъжности, насочени към адвокатите и адвокатурата като цяло. През последните няколко години
адвокатурата е обект на тенденциозни нападки, на незачитане и подкопаване


на нейната конституционна и обществена роля. Висшият адвокатски съвет намира подобни изказвания за абсолютно недопустими и неприемливи в една европейска и правова държава, в която висшите държавни чиновници следва да зачитат върховенството на правото, правовия ред и правата на човека. Подобно отношение не само към адвокатурата, а и към парламента и неговите представители показват неуважение към принципите на конституцията и закона.


Висшият адвокатски съвет е на мнение, че наличието на повече адвокати в парламента и като цяло на повече народни представители юристи е предпоставка за по-добро и по-качествено законодателство, с по-малко промени, приемани без обществено обсъждане и без надлежна оценка за въздействие, често през преходни и заключителни разпоредби. Това бе лоша практика на предишния парламент, която доведе до трайно влошаване на законодателната рамка в редица области и необходимост от постоянни промени в едни и същи закони. Само за 2020 г. се наложи Висшият адвокатски съвет да реагира и да внесе повече от 40 становища по законопроекти, както и множество декларации и становища по актовете на изпълнителната власт.


Висшият адвокатски съвет напомня, че


отъждествяването на адвоката с неговия клиент е абсолютно недопустимо.


Подобна реторика от лица, заемащи най-високите постове в държавата, изпраща изключително лоши сигнали към обществото, подкопава доверието не само в адвокатурата, но и в правосъдието, а оттам и в самия правов ред.


Представителите на законодателната, изпълнителната и съдебната власт не бива да забравят, че тяхната основна роля по времето, през което заемат своите длъжности, е да служат на страната в рамките на конституционно установените си правомощия при зачитане на основните принципи на правото, при спазване и утвърждаване на законността и при проявяване на уважение към останалите институции в страната и на техните представители, една от които безспорно е адвокатурата.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK