Партията на Трифонов се отказа от гласуване по пощата в чужбина за предсрочните избори

Партията на Трифонов се отказа от гласуване по пощата в чужбина за предсрочните избори

© Юлия ЛазароваМалко след 11 часа днес "Има такъв народ" отново промени позицията си и поиска гласуване по пощата в чужбина още на предсрочния вот (още четете тук).


Гласуване по пощата в чужбина за очакваните през юли предсрочни парламентарни избори няма да има.


Досега то се подкрепяше от "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън", а въвеждането му зависеше от гласовете на групата на ГЕРБ-СДС, тъй като БСП и ДПС са против. На първо четене партията на Бойко Борисов даваше знак, че ще подкрепи всякакви промени, т.е. такова предложение би се приело. Без тази подкрепа обаче новите партии имат само 92 гласа.
Преди окончателното гласуване на промените в Изборния кодекс, което ще е днес в правната комисия и вероятно утре в парламента, от партията на Слави Трифонов предлагат експериментално гласуване по пощата в чужбина за президентските избори, което да се осъществява при настоящ адрес в съответната държава, без да се зачитат резултатите от него. Вероятно причината е, че въвеждането на гласуване по пощата изисква повече време, а заради предсрочните избори парламентът ще бъде разпуснат в средата на май и няма как да се изработят правилата.


Формацията се отказва и от машинно гласуване навсякъде в чужбина, а иска устройства само в секциите, за образуването на които са изпратени 300 подписа, се разбира от предложенията на председателя на парламента Ива Митева.


Очаква се все пак да отпаднат ограниченията за образуване на секции в страните извън Европейския съюз, т.е. да има повече от 35 секции във Великобритания, както и ако има заявления - в Турция, САЩ и Канада.


Така основните промени в изборните правила преди предсрочните парламентарни изборни ще са две. В страната ще се гласува само с машини освен в случаите, в които избирателят не може да гласува с устройства. Освен това ще бъде разрешено видеонаблюдението при отчитането на резултатите от изборите.


Не е известно дали ще се стигне до промени в състава на Централната избирателна комисия. "Има такъв народ" предлага по-малко членове, които да се назначават от президента по предложение на партиите, а "Демократична България" - професионален орган от деветима души, но старите партии ГЕРБ, БСП и ДПС са против.


Партията на Слави Трифонов предлага депутатите да се избират пропорционално до провеждането на редовни парламентарни избори. Обяснението е, че ще се работи за обещаната на референдума мажоритарна система, но за това трябва време. Критиките на ГЕРБ-СДС са, че формацията се е отказала от основното си обещание, тъй като редовни избори може да няма години наред - преди тези на 4 април 2021 г. последните редовни бяха през 2009 г.


Преди второто четене на промените в Изборния кодекс БСП предлага създаване на публичен регистър на избирателите, чрез който от списъците да бъдат изчистени т.нар. мъртви души, а ДПС - агитация и на майчин език.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK