Ректорът на УНСС и препъникамъкът "Мартин"

Ректорът на УНСС и препъникамъкът "Мартин"

© "Фейсбук"/Бойко БорисовТекстът е препубликуван от Портала "Култура". Проф. дфн Стилиян Йотов е преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" в катедра История на философията.


"Мартин" е малкото име не само на доц. Осиковски, но и това на Мартин Лутер, чиито смели думи, произнесени пред райхстага във Вормс на 18 април 1521 г., дават най-яркия израз на решителните действия на самия Мартин Лутер, но са мотивация и за тези на Мартин Лутър Кинг.


Буквално 500 години след това знаменателно събитие от 18 април 1521 г. ректорът на УНСС, вместо да си спомни и да почете Мартин Лутер, се държи така, както не са се държали нито императорът Карл V (същият дето говорел на немски с конете си), нито епископският двор, призовал ден по-рано Лутер да се откаже от думите и книгите си, струпани пред него, и дал му ден за размисъл. На което Лутер, давайки си сметка, че го чака смърт, отвърнал:
"Ако не бъда убеден от свидетелства в Писанието и от ясни основания на разума - защото не вярвам нито само на Папата, нито само на Съборите, понеже те често пъти са се заблуждавали и са противоречали на самите себе си - тогава чрез местата от Светото писание, които приведох, аз съм превъзмогнат в съвестта си и обвързан с думите на Бог. Поради това не мога и не искам да оттеглям нищо, тъй като да се извърши нещо против съвестта, не дава нито сигурност, нито спасение. Бог да ми е на помощ, Амин!"


Думите "Ето ме, тук съм - другояче не мога!"


(Hier stehe ich und kann nicht anders), които знае дори всяко немско дете, са легенда. Затова пък е легендарно мястото, където Лутер е стоял, стъпил непоклатимо на земята и уповавайки се изцяло на себе си.


Огромните обувки не са за всеки, макар всеки да може да опита да влезе в тях. За мнозина обаче е по-лесно да не опитват и да се правят, сякаш нищо не се е случило преди толкова години. И три дни по-късно да постановяват своя "Вормски едикт" под формата на заповед за уволнение.


Господин ректор, на кой Папа служите, пред кой Император се докарвате, с коя Инквизиция се опитвате да изтръгвате признания?


Правите ли разлика между репутацията на институцията, която представлявате, и Вашата репутация?


Колко къса трябва да е една памет, че да забрави, как само година по-рано - април 2020 г. - един професор фармацевт, на всичко отгоре председател на Българския фармацевтичен съюз, бе обвинена от прокуратурата, че "сеела неоснователна тревога у гражданите в условия на извънредно положение"? През 2020 г. "липсата на основания", а през 2021 г. "липсата на доказателства" са достатъчни за обвинение или за уволнение, без нито прокуратурата, нито ръководството на УНСС да положи минимални усилия да схване смисъла на правото на свобода на изразяване.


Още през 1919 г. върховните съдии на САЩ Оливър У. Холмс и Луис Брандайс сравняват свободата на словото със "свободна търговия", с "пазар", с "експеримент, какъвто е и самият живот" (Abrams, vs. US, 1919). Същият съдия Брандайс продължава мислите си в друго решение: "свободата е тайната към щастието, а смелостта - тайната към свободата" (Whitney vs. California, 1927). През 1961 г. (още един достоен юбилей) Александър Микълджон обяснява защо Първата поправка на Конституцията на САЩ е "абсолютна". Днес всеки грамотен човек знае, че неговата статия лежи в основата на друго решение на Върховния съд на САЩ, с което е постановено, че и погрешното твърдение се нуждае от защита, "щом за свободата на словото е нужна глътка въздух (breathing space), за да оцелее" (New York Times vs. Sullivan, 1964).


Ако това са стандарти за свободата на словото изобщо, какви би трябвало да са те на територията на един университет?


Където в някои страни преподавателите са на доживотен договор не за какво да е, за да е гарантирана свободата на изследванията им от всякакво посегателство от страна на две сили - на църквата и на политиката.


А понеже нито за миг в разправата с Мартин Осиковски не става дума за това по какво е специалист, ще споделя с най-голяма благодарност и възхищение три негови приноса в националната ни култура.


Като студент Мартин Осиковски се дипломира с интерпретация на един от най-важните дебати на хуманизма - този между Еразъм Ротердамски и Мартин Лутер, а през 2002 г. публикува своя превод на т.нар. 95 тезиса (1517) на Мартин Лутер - "Диспут за изясняване силата на индулгенциите или 95 тезиса".


През 2009 г. преведе и публикува един от най-проникновените опити да се обясни решение в ситуация на липса на ясни критерии и на достатъчния основания - "Волята да вярваш" (1896) на Уилям Джеймс.


През 2020 г. преведе и публикува първия текст с обем на трактат в защита на свободата на словото - Ареопагитика (1644) на Джон Милтън.


За образованието. Ареопагитика
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

И за миг не ми минава през ума, че не познавате изброените текстове на Еразъм и Лутер,


защото най-вероятно още като дете сте се си подчертавал есето на Стефан Цвайг, имам добри основания да предполагам, че цитирате в публичните си речи - тайно или явно - Милтън и че в управленските си решения следвате Джеймс.


Но защо не опитате за миг да влезете в обувките на Мартин, не Лутер, а Осиковски - преводача; онзи, който живее с чужди текстове като със свои, защото го прави не професионално, а от сърце. Нямаше ли и Вие като него да изкажете на глас онова, което виждат всички, но предпочитат да премълчат в името на инфраструктурния просперитет и на добрите отношения с властта.


Останалото е продажба на индулгенции!


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Георги Христов
  Георги Христов
  Рейтинг: 942 Неутрално

  Работа, работа, работа....... циганска работа!

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1746 Неутрално

  Не знам защо се сетих за онова парче на "Ъпсурд" : "унсс- 20 лева и едно прасе".

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1746 Неутрално

  цифрата разбира се беше "200"

 4. 4 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3128 Неутрално

  А къде е свободата на словото под платените статии за Лидл и другш? Много искам да кажа свободно какво мисля за тях, ама много, пък не ми давате.

 5. 5 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  Мутрата няма да е вече министър-председател. Проблемът е кой ще е следващият?
  Защото се оказа, че никой не иска да управлява.
  Това е все едно в открито море в буря да има избори за капитан на кораба и всички да казват "Сегашният не става" и да го махнат и после все пак някой трябва да управлява кораба. Но всеки който бива посочен за капитан започва да говори неща от сорта "Ами сега не му е времето да управлявам“, "Не чувствам подкрепа за да управлявам", "Ще управлявам, но не сега"...

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 6. 6 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 791 Неутрално

  А сега си представете какво става в ниските етажи на властта. Или в малките населени места... Не си ли лоялен, бял ден няма да видиш.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 8. 8 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Професоре, колко ви е часа?
  И кажете на нас простосмъртните, дето не сме чели Еразъм и Лутер в оригинал какво искахте да кажете!

 9. 9 Профил на koliok5
  koliok5
  Рейтинг: 391 Неутрално

  гнус е да посичаш литерати, за да се подмажеш на един илитерат!

 10. 10 Профил на Иполит Матвеевич
  Иполит Матвеевич
  Рейтинг: 1344 Весело

  За съжаление, вече е много трудно да си представим нашата родна действителност, движена от високоморални хора. Хората на високи позиции по цялата палитра на елита са с тотална липса на морал. Нещо повече. Това, в днешно време, е едно от изискванията за заемане на висок пост. Човек на висок пост, днес, трябва да е в състояние да изпълни всяко решение и всяко действия, независимо от нивото на гнус, което носи то. Ректорът на УНСС не се различава по нищо от описания нискоморален модел. Явно, човекът е отговорил напълно на изискванията за заемането на поста. Препратките към епохите на Мартин Лутер и Мартин Лутър Кинг биха били адекватни, ако имаше поне малка съпоставимост в нивото на морала, а то няма никаква съпоставимост. Разлика от земята до небето, дето се вика ... :-)

 11. 11 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Трябва да го изменя малко, но е точно: Господи, какви нищожества стоят начело на България (и УНСС)

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 12. 12 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 951 Неутрално

  Този "университет" най-добре е да го затворят, там освен на корупция на друго нищо няма да ги научат. Само като види човек кой им прави ремонтите (галчев) ти става ясно за какво иде реч.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 13. 13 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1657 Неутрално

  Човек трябва да знае контекста на нещата. Зад Мартин Лутер (бащата на протестанството) са стояли немските фюрстове, които са искали да се отърват от Папата и неговите данъци. Именно затова един от тях крие Лутър в замъка си в Айзенах, където Лутър прави превод на Библията от латински на немски, нищо че преди него има други преводи.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 14. 14 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  Който не се е записал, той не е завършил УНСС.

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 15. 15 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1657 Неутрално

  А Ректорът си служи ревностно на своята църква и своята религия ... Всеки със своята вяра

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 16. 16 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4236 Неутрално

  В САЩ за изказано неправилно мнение уволняват и си нарочен за цял живот. Това в 21 век. В София - също. Всяка прилика м/у двете "демократични" страни е случайна.

 17. 17 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 591 Неутрално

  До коментар [#8] от "hunt":

  Въпросът ви е трогателно наивен.За съжаление няма нужда да четете Лутер и Еразъм ,тъй като не сте разбрали смисъла на написаното тук. Съмнявам се да е грешка във образователната система, така че се постарайте сам.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 19. 19 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Заповядайте на мирните протести 24/7 утре 28 Април, пред Народното Събрание, по ваше време и усмотрение.

 20. 20 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Браво на проф. Йотов!

  Свободата, Санчо...
 21. 21 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Да подкрепим завръщането на работа в УНСС на доц. Мартин Осиковски.
  Мутри Вън!

 22. 22 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1746 Весело

  До коментар [#21] от "nmy381005793":

  Бихте ли ни информирали любезно как точно в условията на академичната автономия подкрепяте връщането на определен преподавател ....
  По кой точно Кодекс на труда?

 23. 23 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Протестите трябва да продължат до следващите Парламентарни Избори, пред Президенството и Народното Събрание.

  Не смятам че сънародниците ми са толкова безмислено безотговорни да изберат партия която няма платформа, но всичко това го казвам с уговорката че тези неща се случват на Балканите, статуквото има план и този план е повече от съсщото.

 24. 24 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2053 Гневно

  Този ректор е позор!
  Незабавна оставка и вън от УНСС!

  Да видим дали следващият ще допусне мутренска агитация в учебното заведение...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 25. 25 Профил на Djendo Venenter
  Djendo Venenter
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#24] от "Рим":

  Доц. Мартин Осиковски трябва да бъде назначен за ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

 26. 26 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  До коментар [#13] от "Сатана Ликующий":
  ами правилно, данъците са зло ,необходимо зло , но не и там където управлява мафия. Църквите не са нищо по различно от мафиотска структура, е малко по злокобна защото се хранят и от душите на хората

  Тиква под наем.
 27. 27 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  До коментар [#21] от "nmy381005793":Бихте ли ни информирали любезно как точно в условията на академичната автономия подкрепяте връщането на определен преподавател ....По кой точно Кодекс на труда?
  —цитат от коментар 22 на selqnin

  автономия , автономия , колко да е автономия щом целуват на бащицата ръчицата/ за да не бъдем вулгарни /

  Тиква под наем.
 28. 28 Профил на pilgrim
  pilgrim
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До коментар [#4] от "blondofil":

  Направи си блог и пиши по цял ден, кой те спира.

 29. 29 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2164 Неутрално

  Ректумът (ректорът) на УНСС заедно с банкянския сатрап упорито се опитват да ни върнат в средновековието. А и преди това. Въпросът е този защо още е ректор? Знам че не малко от студентите в УНСС не се влияят по никакъв начин от тази подлога и тотално го отсвирват, но са задължени на всички ни да го изритат.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 30. 30 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  Черната/хейтърска кампания срещу УНСС продължава с пълни сили. За отбелязването на 100-годишнината на университета (втори след Софийския по възраст у нас) нямаше нито ред в обективните и прозрачни лииберални медии, а сега порой от статии за нещо тривиално. Това е то - свобода на словото в името на насочването на народните маси в правилната посока. Другото е без значение.

 31. 31 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  Ректорът лъжец, който твърдеше, че се сблъскали на огравата с Буци, който първи подсказа тази опорка... всъщност, цялата сценка я има във фейсбука на Буци и показва ясно, колко е импровизирана.

  Буци разбира се е съден за клевета, което си е синоним на лъжа... :)

 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  "Днeшнитe кaдри oт унивeрcитeтcкия двoр, в дoпълнeниe нa cнимкитe нa бивши и нacтoящи члeнoвe нa Cтудeнтcки cъвeт и унивeрcитeтcкo ръкoвoдcтвo в зaлa „Тържecтвeнa“ и при глaвния вхoд нa УНCC c нaдпиcи „Бюлeтинa №28“ и „Зa ПП ГEРБ oбрaзoвaниeтo винaги e билo приoритeт“ ca cрaмнa cтрaницa в иcтoриятa нa тaзи инcтитуция."
  Това, ако не е агитация, тогава какво е.

 33. 33 Профил на реалист
  реалист
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Едно е, какво ви се струва за справедливо, друго е, Законът за деполитизацията на ВУЗ, Образователната система, БНА, Полицията и др. структури. Никой от работещите във ВУЗ-а няма право да право на политическа пропаганда и политическа дейност на територията на Учебното заведение, а също и другаде, ползвайки името си, ВУЗ-а и служебните си позиции в него. Това е точка и от закона за Автономията на ВУЗ, така че Ректорският или Академичният съвет са длъжни да санкционират въпросното лице по правилника на Академичната самостоятелност с гласуване. Решението може да бъде обжалвано в Съда. Разбира се, при гласуване на избори, всеки има право на личен избор и тайна на вота.

 34. 34 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4443 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Не е същото.
  Имало Римокатолически политкоректни църкви
  и преводи на немски. Зависими.

  Въпреки че години по-рано храбри тевтонции сразили
  три римски региона в Булонски лес... Тевтонски.

  Английският крал Хенри също се оказал много зависим.
  Искал да се развежда, но Папата не давал.
  Кандидатка за втора съпруга на Хенри подшушнала факта за
  прогресивно лутеранство протестантство независимо от католицизма.

  Хенри прекроил факта според свои, на островитяни, особености.

  Сполучил: независима от папата Англиканска църква.
  Само с крал Хенри (непосредствено) отгоре.

  Въобще, църковната независимост се движела доста бавно
  на Запад.

  Рано-рано имало независими християнски църкви, автокефални.
  Арамейска
  Арменска
  Източна Ромейска православна "Вселенска"
  Българска православна църква при (автокефален) Симеон Велики Цар на Българи и Гърци
  ...

  Независими от католически Рим Лутеранство и независим страничен продукт Англиканска църква идват 5 века по-късно.
  След като България и Константинопол паднали под поганско присъствие.

  Почти едновременно, в Германия (протестант?) Гутенберг изобретил печатна машина.

  Откритието разкрило широки възможности за тиражиране на просвета, Библии и книжнина... словослагани или в превод... разнообразни писмени речи.

  До коментар [#13] от "Сатана Ликующий":
  Човек трябва да знае контекста на нещата.

  Зад Мартин Лутер (бащата на протестанството) са стояли немските фюрстове, които са искали да се отърват от Папата и неговите данъци.

  Именно затова един от тях крие Лутър в замъка си в Айзенах, където Лутър прави превод на Библията от латински на немски, нищо че преди него има други преводи.

 35. 35 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  Помпиерчето е функциониращ илитерат (еднокнижника).
  Продукт на соца!
  Недоразумението “ректор” е натегач деформиран от соц-а!

  Все повече вярвам че следва да минат поне 50г след 1989 - и измирането на мутантите които СОЦ- а произведе - за да има някакъв шанс нещо различно от “криво о сакато” да се издигне...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 36. 36 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 958 Неутрално

  ректорът на УНСС в един миг се превърна в ректум.

  няма връщане назад.

 37. 37 Профил на chicho_gosho
  chicho_gosho
  Рейтинг: 745 Весело

  До коментар [#21] от "nmy381005793":Бихте ли ни информирали любезно как точно в условията на академичната автономия подкрепяте връщането на определен преподавател ....По кой точно Кодекс на труда?
  —цитат от коментар 22 на selqnin


  А би ли обяснил ти аргументите на дисциплинарното уволнение как ти се струват?!?! Като съшити с бели конци или юридически състоятелни? :):):) И когато съда отмени уволнението, като незаконосъбразно и написано с по-тъпи текстове, отколкото проекта на Барни Ръбъла и Барба Ганьос за нова конституция, какво правим тогава, ще плещим за академична автономия и лош съд ли пак? :):):)

 38. 38 Профил на ii
  ii
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Просто е:
  УНСС се представя от Ректора му /Устав/ ! Преподавателят /асистент, доцент,професор/ в него има право на изказване по съвест по всеки въпрос на света - даже, длъжен е да говори, каквото мисли и да не замълчава за това, което мисли !
  Следователно:
  1. Доцентът е свободна съвременна личност, добър пример за младите студенти.
  2. Ректорът е уронил престижа на УНСС пред гражданството у нас и света !
  Проявил е мислене на фашист или болшевик от познат у нас комунистически тип !

  ii
 39. 39 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  До коментар [#21] от "nmy381005793":Бихте ли ни информирали любезно как точно в условията на академичната автономия подкрепяте връщането на определен преподавател ....По кой точно Кодекс на труда?
  —цитат от коментар 22 на selqnin


  Вълкът изисква от агнето Кодекс, който да го защити!
  Няма такъв "кодекс" извън съзнанието на вълка-лъжец!

  Същия този вълк се виеше като червей на кука пред безпощадните въпроси на журналистката в ТВ1! Безогледни лъжи се посипаха от устата му! За липса на политическа агитация му повярва група случайно преминаващи деца от първо отделение/ клас!
  Жалка твар!

 40. 40 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1579 Неутрално

  "И за миг не ми минава през ума, че не познавате изброените текстове на Еразъм и Лутер, защото най-вероятно още като дете сте се си подчертавал есето на Стефан Цвайг, имам добри основания да предполагам, че цитирате в публичните си речи - тайно или явно - Милтън и че в управленските си решения следвате Джеймс...."
  --------
  Проф. Йотов високо надценява специалиста по милиционерство (днес наречено "национална и международна сигурност" и много популярна дисциплина в повечето български университети) с това предположение.

  CONTADOR GRATUITO!
 41. 41 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 736 Неутрално

  ТОЯ ПРОФЕСР ДАЛИ НЕ Е СЛЪНЧАСАЛ

  Де е Мартин Лутер, де е червения доцент Осиковски...та светлинни години. Безпогрешно става ясно, че и уважамият професор има червена семка в родословието

 42. 42 Профил на Elysium
  Elysium
  Рейтинг: 301 Неутрално

  До коментар [#8] от "hunt":Въпросът ви е трогателно наивен.За съжаление няма нужда да четете Лутер и Еразъм ,тъй като не сте разбрали смисъла на написаното тук. Съмнявам се да е грешка във образователната система, така че се постарайте сам.
  —цитат от коментар 17 на wpo34378687


  Вие за каква образователна система говорите, след като пишете неграмотно?

 43. 43 Профил на реалист
  реалист
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#38] от "ii":

  Това е голяма илюзия. Качеството "съвест" е недефинирано субективно явление и отношение, и го няма в никакъв трудов договор. В трудовите договори съществуват точки, като, изпълняване съвестно и стриктно, задълженията на съответното работно място по Правилник в съответствие със ЗАКОН, който в случая е Законът за Академична самостоятелност и правилникът за приложението му. Спорните въпроси се разрешават от Съдът.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK