Министри на ГЕРБ ще обясняват защо държавни дружества бавят документи към комисията по ревизия

Министри на ГЕРБ ще обясняват защо държавни дружества бавят документи към комисията по ревизия

© Цветелина Белутова, КапиталМинистрите на енергетиката и на регионалното развитие и благоустройството в оставка Теменужка Петкова и Петя Аврамова ще бъдат поканени на следващото заседание на временната комисия за проверка на направените разходи по времето на управлението на ГЕРБ. Те ще трябва да съобщят в какъв срок и по какъв начин ресорните им предприятия и дружества - "Булгартрансгаз", "Автомагистрали" и Агенция "Пътна инфраструктура", ще предоставят изисканата от комисията документация. До това решение се стигна след едночасов скандал между депутатите от ГЕРБ Маноил Манов, Дани Каназирева и Тома Биков, от една страна, и Мая Манолова, от друга, по въпроса защо Манолова и още четирима членове на комисията са посетили централата на държавното дружество "Булгартрансгаз".


В петък Манолова и още членове на комисията посетиха централата на компанията с намерението да изискат документи за строителството на газопровода, продължение на "Турски поток", през българска територия. Посещението беше обяснено с това, че дружеството не е предоставило исканата документация в кратък срок, докато част от задачите на комисията са да провери как са похарчени 3 млрд. лв. за изграждането на тръбата, която служи за пренос на руски природен газ към Сърбия. На срещата с изпълнителния директор на дружеството Владимир Малинов в петък се появи и министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова. Още тогава бе съобщено, че срокът за представянето на документацията няма да бъде спазен. На днешното заседание на комисията Мая Манолова прочете писмо от дружеството, в което се казва, че държавното предприятие "Булгартрансгаз" има технически проблем и заради това изискуемата информация не може да бъде предоставена в срок.


По този повод депутатът от "Демократична България" Калоян Янков заяви, че очевидно даването на информация "зависи изцяло от политически лица и затова трябва да се извикат принципалите на всички дружества, които да разпоредят на своите подчинени да ни предоставят информация".
Така бе решено министрите на енергетиката и на регионалното развитие и благоустройство Теменужка Петкова и Петя Аврамова да бъдат поканени на утрешното заседание на комисията, за да обяснят по какъв начин народните представители, извършващи проверката, биха могли да се сдобият с необходимата документация. Освен тях на заседанието са поканени и разследващи журналисти, които да задават въпроси по теми, свързани с конкретните проверки.


Второто заседание на комисията по проверка за разходването на средства по време на управлението на ГЕРБ премина под знака на лични нападки и обиди между депутатите от ГЕРБ и председателя на комисията Мая Манолова. Маноил Манов от парламентарната група на ГЕРБ определи посещението на Манолова в "Булгартрансгаз" като "рекетьорска предизборна кампания".


От заседанието на комисията се разбра още, че са изпратени 56 въпроса в 26 писма до дружествата, включени в т.нар. стартов списък. Мая Манолова съобщи, че освен писмото от "Булгартрансгаз" в комисията са постъпили отговори от "Монтажи" ЕАД (които съобщават, че не могат да предоставят исканата информация в срок), от държавното предприятие за управление и стопанисване на язовирите, от Министерството на финансите, както и от Българската банка за развитие.


До този момент в комисията са постъпили и 46 сигнала за корупция и злоупотреби.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK