Министри на ГЕРБ ще обясняват защо държавни дружества бавят документи към комисията по ревизия

Министри на ГЕРБ ще обясняват защо държавни дружества бавят документи към комисията по ревизия

© Цветелина Белутова, КапиталМинистрите на енергетиката и на регионалното развитие и благоустройството в оставка Теменужка Петкова и Петя Аврамова ще бъдат поканени на следващото заседание на временната комисия за проверка на направените разходи по времето на управлението на ГЕРБ. Те ще трябва да съобщят в какъв срок и по какъв начин ресорните им предприятия и дружества - "Булгартрансгаз", "Автомагистрали" и Агенция "Пътна инфраструктура", ще предоставят изисканата от комисията документация. До това решение се стигна след едночасов скандал между депутатите от ГЕРБ Маноил Манов, Дани Каназирева и Тома Биков, от една страна, и Мая Манолова, от друга, по въпроса защо Манолова и още четирима членове на комисията са посетили централата на държавното дружество "Булгартрансгаз".


В петък Манолова и още членове на комисията посетиха централата на компанията с намерението да изискат документи за строителството на газопровода, продължение на "Турски поток", през българска територия. Посещението беше обяснено с това, че дружеството не е предоставило исканата документация в кратък срок, докато част от задачите на комисията са да провери как са похарчени 3 млрд. лв. за изграждането на тръбата, която служи за пренос на руски природен газ към Сърбия. На срещата с изпълнителния директор на дружеството Владимир Малинов в петък се появи и министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова. Още тогава бе съобщено, че срокът за представянето на документацията няма да бъде спазен. На днешното заседание на комисията Мая Манолова прочете писмо от дружеството, в което се казва, че държавното предприятие "Булгартрансгаз" има технически проблем и заради това изискуемата информация не може да бъде предоставена в срок.


По този повод депутатът от "Демократична България" Калоян Янков заяви, че очевидно даването на информация "зависи изцяло от политически лица и затова трябва да се извикат принципалите на всички дружества, които да разпоредят на своите подчинени да ни предоставят информация".
Така бе решено министрите на енергетиката и на регионалното развитие и благоустройство Теменужка Петкова и Петя Аврамова да бъдат поканени на утрешното заседание на комисията, за да обяснят по какъв начин народните представители, извършващи проверката, биха могли да се сдобият с необходимата документация. Освен тях на заседанието са поканени и разследващи журналисти, които да задават въпроси по теми, свързани с конкретните проверки.


Второто заседание на комисията по проверка за разходването на средства по време на управлението на ГЕРБ премина под знака на лични нападки и обиди между депутатите от ГЕРБ и председателя на комисията Мая Манолова. Маноил Манов от парламентарната група на ГЕРБ определи посещението на Манолова в "Булгартрансгаз" като "рекетьорска предизборна кампания".


От заседанието на комисията се разбра още, че са изпратени 56 въпроса в 26 писма до дружествата, включени в т.нар. стартов списък. Мая Манолова съобщи, че освен писмото от "Булгартрансгаз" в комисията са постъпили отговори от "Монтажи" ЕАД (които съобщават, че не могат да предоставят исканата информация в срок), от държавното предприятие за управление и стопанисване на язовирите, от Министерството на финансите, както и от Българската банка за развитие.


До този момент в комисията са постъпили и 46 сигнала за корупция и злоупотреби.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ボートマン
  ボートマン
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Няма по-лошо начинание от популизма!

  Mой приятель Меди Доганов е несправедливо осъдьен
 2. 2 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 839 Неутрално

  При други "нормални"обстоятелства Тиквата би заключил министЕрчетата си по къщЯта.

 3. 3 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  Уф, "Шоуто на Мая" - нов телевизионен формат за предизборно оплюване и омаскаряване. Ако наистина се иска ревизия, за тая работа трябва съответно хора и време. Така и аз ако се заровя в документацията на омбудсмана от нейно време, сигурно ще намеря нещо, с което да разлайвам кучетата един месец до изборите. Далеч съм от мисълта, че настоящото правителство си няма "скелети в гардероба", но това по-скоро ще се открие от служебното правителство, а не от Мая.

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  Имали технически проблеми.
  А га усвояваха парите нямаха никакви проблеми!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  До коментар [#2] от "Тони КОСТОВ":

  Първо полагаема, после менискусите и болнични по добре познатата и отработена схема.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  До коментар [#3] от "georgievb":

  Ами зарови се , кой ти пречи?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3244 Неутрално

  Министри на ГЕРБ ще обясняват защо държавни дружества бавят документи към комисията по ревизия
  ––––––––––––––––––––––––
  Другари журналисти от 112-тото място!
  Комисията не е за РЕВИЗИЯ, а за проверка.
  Научете българския език, защото иначе ставате смешни като депутати...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 8. 8 Профил на themtrx
  themtrx
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Ясно е защо бавят. Чакат да се разпусне парламентът. След това с приятелчетата си от ГЕРБ ще скалъпят нещата спокойно за 2-3 месеца докато се избере нов парламент. Борисов прави същото - печели време, чрез пропаганда и лъжи.

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  Ами, замитат следи и крият доказателства, под предлог, че представляват някаква тайна. И никой не им казва, че над тях е парламентът.

 10. 10 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2017 Весело

  С IT card компютърна грамотност могат да работят само на хартиен носител. А пък да натискаш копчето на тоя принтер си е сложно и надхвърля длъжностната им характеристика.
  Ей на затова.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 11. 11 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  Усещам как всички диретори на дружества ще излязат в отпуск, забременеят, разболеят, ще си оперират менискусите и т.н.

 12. 12 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  До коментар [#3] от "georgievb":

  "Шоуто на Лая" ++++++ много сполучливо.
  Значи министрите ги каним в комисията, и каним разследващи журналисти за да стане какафонията пълна. Награчваме, налайваме ги, оплюваме и веднага публикации , "министрите не отговориха".
  Спомнете си същия филм игран от Милийончева. Атака на АПИ с камера и публика, Дайте документи, проекти, сертификати, договори...... обясняват ѝ че всичко ще го съберат и предоставят след ден. Събират всичко хората на АПИ, подреждат купчините в една зала и канят Милийончева. Познайте дали кракът ѝ стъпи там?
  Сега няколко месеца до изборите ще слущаме Лая как бойковите хора са скрили и не дали документите.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 13. 13 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2151 Весело

  Препоствам си коментара от съседна статия, щото е актуален!
  "Пинчерите са объркани! Метлата се приближава застрашително, и лаят им вече стига до истерия. Полека лека, амокът обхваща все повече и повече от ОПГ& присъдружие, виждайки вдигнатия "прах" от Метлата!
  Ужасът бавно настъпва! ;)"

 14. 14 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 434 Весело

  Хммм... освен, че минискус-председателя се скри на три ката отпуска, оставка и скъсан менискус, сега започват да се крият доказателствата за неща, които иначе са публична тайна, а иначе специалисти в тези области открито заявяват, че има сериозни злоупортеби. Жалко, че и кандидат-управляващият се скри като болен от „няма такъв вирус“, а партията му се лута напред назад, дано само да не дерайлира от политическата сцена.
  Колкото и да говорите срещу Христо и Мая, за сега те се оказаха най-праволинейни.
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

  robin ot Crusoe
 15. 15 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  Ами, замитат следи и крият доказателства, под предлог, че представляват някаква тайна. И никой не им казва, че над тях е парламентът.
  —цитат от коментар 9 на Роси


  А ти защо забравяш, че депутатите в парламента положиха клетва "да спазват законите и Конституцията на страната"??? Сигурна ли си че чувствителна информация е позволено да се разнася на флашка? Знаеш ли колко закона и регламента касаят копирането и предаването на някои документи? Мислиш ли че точните чернежи и карти на електропреносната мрежа, на язовирните стени, на газовите и бензинови тръбопроводи, на главните тръбопроводи... са така достъпни? Например депутат без достъп на класифицирана информация може да получи достъп само по надлежния ред! Утре Лая ако иска да влезе в операторната на Козлодуй и да върти копчета... дали ще ѝ разрешат? Или да ѝ дадат на флашка графика и организацията на извозване на свежо или отработено ядрено гориво?
  Научете, депутата не е над законите и Конституцията на страната!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 16. 16 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  Министри на ГЕРБ ще обясняват защо държавни дружества бавят документи към комисията по ревизия––––––––––––––––––––––––Другари журналисти от 112-тото място!Комисията не е за РЕВИЗИЯ, а за проверка.Научете българския език, защото иначе ставате смешни като депутати...
  —цитат от коментар 7 на Петър Самсонов


  Да, ама Лая Дзержинская е вече ЧК. Утре с наган и кожена тужурка ще командва и АЕЦ!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 17. 17 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  Ми то ясно що бавят, чакат този парламент да се разпусне.

 18. 18 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4547 Любопитно

  До коментар [#7] от "Петър Самсонов":

  "Комисията не е за РЕВИЗИЯ, а за проверка."

  И разликата между ревизия и проверка е?

  http://www.onlinerechnik.com/duma/ревизия

 19. 19 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2017 Весело

  Научете, депутата не е над законите и Конституцията на страната!
  —цитат от коментар 15 на chichka


  Само Буци е над тях. Понякога, когато той реши.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 910 Весело

  Министри на ГЕРБ ще обясняват защо държавни дружества бавят документи към комисията по ревизия
  ––––––––––––––––––––––––
  Другари журналисти от 112-тото място!Комисията не е за РЕВИЗИЯ, а за проверка.Научете българския език, защото иначе ставате смешни като депутати...
  —цитат от коментар 7 на Петър Самсонов


  Мая Галева с какъв ентусиазъм щурмува фирмата, все едно е мандра преди 1944 година!

  И какво означава бавят документите, има ли някакви срокове в някой закон или това е по лично усмотрение на Галева?

 22. 22 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5068 Неутрално
 23. 23 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  След новите избори Мая по телевизора ще наблюдава,
  как Парламента си взима решения и без нея си заседава.

 24. 24 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  Това неубоздано Кюстендилско кречетало,
  ще даде тишина на парламентското тяло.

 25. 25 Профил на b.rainstorm
  b.rainstorm
  Рейтинг: 32 Неутрално

  Сигурно ги режат тия документи в момента, колко ли шредери работят...
  Абе, къде е Гешев? Нещо е тих тия дни, дали подготвя удар срещу нелегалното варене на ракия в село Горно Нанадолнище?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK