Закриване на спецсъдилища и прокуратури - тестът за партиите за съдебна реформа

Гласуване по време на заседание на новия парламент

© Юлия Лазарова

Гласуване по време на заседание на новия парламентВсички партии, които влязоха в новия парламент, твърдят, че искат сериозни реформи на правосъдната система. Дори и т.нар. "стари партии", които участваха през последните години в изграждането на този модел, който се нуждае от спешна промяна. Идеите, представени от политическите формации, обаче са твърде разнопосочни, някои от тях се дублират, а други са съвсем радикални. Крайъгълен камък за всички тези предложения обаче е идеята за закриване на специализираните прокуратури и съдилища, създадени от ГЕРБ през 2012 г. и често посочвани, че действат като органи за репресия и "бухалка" срещу неудобните на властта ("инструменти на ГЕРБ срещу конкуренцията" ги нарече зам.-председателят на парламента Татяна Дончева преди дни). Такава промяна е и първи тест кой наистина иска реформа и кой говори за реформи, които обаче пазят статуквото или са в далечно бъдеще.


Предложението за тяхното закриване, както и за реформа на Антикорупционната комисия в този й вид, бяха внесени под формата на конкретни законопроекти в първите дни от работата на Народното събрание от "Демократична България" и биха могли да съберат подкрепа, доколкото темата бе залегнала в предизборната платформа на БСП и в предизборните заявки на "Изправи се! Мутри вън!". Към този момент единствено от "Има такъв народ" не са дали никаква ясна индикация дали биха подкрепили или не подобно предложение, а от ДПС видимо не бързат с конкретен отговор на въпроса.


Дали и кои от парламентарно представени партии искат и могат да се обединят около това предложение и да го гласуват, все още е в сферата на предположенията и никой не се ангажира с ясна подкрепа и някакъв срок. Причината, посочена от представителите на всички партии, с които "Дневник" разговаря - приоритет са промените в Изборния кодекс, а всичко останало идва след това.
Ако бъде подложен на гласуване, законопроектът би показал ясно и кой би влязъл в обединението срещу ГЕРБ и подкрепил началото на реална реформа в правосъдието. В сряда (28 април) предложенията ще бъдат обсъждани в правна комисия. (Гледайте на живо в "Дневник" от 14 часа.)


Трябва да се подходи внимателно


"Дневник" потърси за коментар представители на всички партии, които влизат в новия парламент, за да направят прогноза на приоритетите в правосъдната сфера и да кажат с кого биха се коалирали, както и кои предложения и идеи на други партии биха подкрепили. Почти всички са единодушни, че в правосъдието "трябва да се пипа" изключително внимателно, обмислено и професионално, но все още няма яснота кога и как ще се случи това.


Парламентарно представените партии и коалиции са изключително предпазливи и пестеливи в коментарите си за това чии идеи биха подкрепили. А какви формални и неформални съюзи ще се създадат в подкрепа на една или друга идея, предстои да видим едва след съставянето на ново правителство.


"Демократична България": За 10 години няма ефективни резултати


Предложените промени в Наказателнопроцесуалния кодекс, с които се закриват специализираните съдилища и прокуратури, се обосновават с липсата на ефективни резултати от специализираните структури през последните 10 години, посочват в мотивите си към законопроекта вносителите от "Демократична България".

За десетгодишния срок на своето функциониране специализираните наказателни съдилища и съответните им прокуратури не оправдаха заложените със създаването им през 2011 г. очаквания.


Становище на "Демократична България"

"Първоначално възложената им компетентност по дела за усложнена престъпна дейност по тежки престъпления, свързани с организираната престъпност, беше разширена, включвайки и дела по корупционни състави по отношение на лица, заемащи висши публични длъжности, и делата по съставите на престъпленията срещу републиката", се посочва в мотивите.


Предизборните идеи за правосъдието - радикални, някои и осъществими


"Закриването на специализираните прокуратури и съд тепърва ще бъде обсъждано текст по текст в правната комисия в парламента, но преди това има други приоритети като промените в изборното законодателство", коментира пред "Дневник" доц. д-р Атанас Славов от "Демократична България".


По думите му, все още няма декларирана официална или неофициална подкрепа от други политически сили за предложението.


ГЕРБ: Нужен е широк дебат за промените в правосъдието


Реформата в правосъдната система е въпрос на обединение и национален разговор с участието на всички партии, неправителствени организации, Венецианската комисия, Европейската комисия и американските ни съюзници, които наблюдаваха изборите. Нужен е широк обществен и институционален дебат - това заяви пред "Дневник" избраният за депутат от ГЕРБ и бивш министър на външните работи в кабинета "Борисов" 2 Даниел Митов.


Новоизбраният депутат от ГЕРБ и бивш министър на външните работи в кабинета "Борисов" 2 Даниел Митов обясни, че промените в правосъдната система трябва да се обмислят внимателно.

© Анелия Николова

Новоизбраният депутат от ГЕРБ и бивш министър на външните работи в кабинета "Борисов" 2 Даниел Митов обясни, че промените в правосъдната система трябва да се обмислят внимателно.


Без да отговори категорично и еднозначно дали е нужно закриването на специализираните съдилища и прокуратури, както и реформа на Антикорупционната комисия, той посочи, че промените трябва да обхванат всички аспекти на правосъдието - от залагане на стандарти за всички 14 юридически факултета в страната, които всяка година излъчват бъдещи юристи, до промени в МВР, прокуратурата и съда.


"Няма партийна рецепта, която да реши този ребус. Нужен е дебат за промени в конституцията, защото промените се правят на парче, като кръпки. Назрял е моментът, в който всички партии трябва да обсъдят преподреждането на логиката на правосъдието. Има много разнопосочни идеи за бъдещето на правосъдната система, а това кои ГЕРБ биха подкрепили и кои не, не можем да кажем от сега", коментира Митов. По думите му, ако не се подредят и да се очертаят в една реформа, има няколко пътя, по които може да се тръгне.


"Подкрепата за една ли друга теза може да дойде след като изминем път и да очертаем линията за развитие на правосъдната реформа. Надявам се, че би могло да се случи в този парламент, ако не можем да говорим сега - то ще трябва да го направим след няколко месеца след евентуални предсрочни избори", коментира бившият министър на външните работи. "Този дебат трябва да се води сериозно, а не партизански. Ако искаме реформа, трябва да действаме като зрелите демокрации. В момента има тежки разделения, много сме натоварили публичното говорене с омраза", каза още Митов.


Тома Биков от ГЕРБ коментира конкретно внесения от "Демократична България" законопроект и на въпрос дали биха го подкрепили, отговори: "Да ни поканят на разговори и ще обсъдим".


БСП имат своя концепция за специализираните структури


БСП вероятно биха подкрепили предложението закриване на специализираните прокуратури и съдилища, за каквото се обявиха и "Изправи се! Мутри вън", доколкото идеята е залегнала и в предизборната платформа на социалистите. В предизборната програма те уточняват, че целта е "за пресичане на противоконституционния стремеж за утвърждаване на извънреден съд и гарантиране на еднаквост в процедурите и предвидимост в резултатите на всеки процес".


В предизборната си платформа от БСП също поискаха закриване на специализираните съд и прокуратура като от левицата прогнозират, че ще има "тематични коалиции" в новия парламент.

© Анелия Николова

В предизборната си платформа от БСП също поискаха закриване на специализираните съд и прокуратура като от левицата прогнозират, че ще има "тематични коалиции" в новия парламент.


"Не сме го обсъждали още, но специално за специализираните съдилища и прокуратури е заложено и в нашата предизборна платформа. За Антикорупционната комисия не сме гледали конкретно техните предложения (на "Демократична България - бел. ред.), но ние имаме наша идея за съвсем друга структура на КПКОНПИ и предполагам, че ще държим на нея", каза пред "Дневник" Явор Божанков.


"Изправи се! Мутри вън": Най-спешно е отстраняване на главния прокурор


"Приоритетно трябва да се работи за предсрочно прекратяване на мандата на сега действащия Висш съдебен съвет и на главния прокурор. Идеята за пряк избор на главен прокурор е нещо опасно и глупаво, защото сваляйки Гешев, получаваме Цацаров. Подлежи на дебат и дали фигурата на главния прокурор ни е нужна изобщо. Темата е сложна и трябва да се пипа много внимателно", подчерта Николай Хаджигенов от коалиция "Изправи се! Мутри вън". Той обаче също посочи, че сред приоритетите на този парламент ще бъдат промените в Изборното законодателство.


Адвокат Николай Хаджигенов е категоричен, че един от приоритетите в правосъдната система е предсрочно освобождаване на главния прокурор и разпускане на сега действащия Висш съдебен съвет.

© Велко Ангелов

Адвокат Николай Хаджигенов е категоричен, че един от приоритетите в правосъдната система е предсрочно освобождаване на главния прокурор и разпускане на сега действащия Висш съдебен съвет.


"Най-важно и спешно е да успеем да се обединим около промените в Изборния кодекс и Закона за съдебната власт - реалистично е и може да се случи в следващите месеци. Абсолютно необходимо е да има промяна и в структурата на Висшия съдебен съвет, но и това би трябвало да се обмисли добре. Според нас ВСС трябва да бъде разделен на два съвета - съдийски и прокурорски", смята Хаджигенов.


"Бих седнал на една маса с тях само на площада, за да видя как си подписват оставките", категоричен е Хаджигенов на въпрос дали би седнал с ГЕРБ на една маса за обсъждане на реформите в съдебната система.


ДПС и "Има такъв народ" - планове в бъдеще време


"Дневник" потърси и Йордан Цонев от ДПС, но той категорично отказа всякакъв коментар по темата. А на въпроса дали биха подкрепили идеята за закриване на специализираните структури, Мустафа Карадайъ отговори уклончиво: "Всичко това предполага диалог, разумен диалог и разумен подход. Все пак не се знае животът на това правителство колко ще продължи".


Правосъдието - пренебрегваната тема в предизборните платформи


"Има такъв народ" и екипът на Слави Трифонов все още не обсъждат евентуални коалиции и обединения с други парламентарни сили за промени в правосъдната система, но за идеите им може да се съди по предизборните ангажименти.


Председателят на правната комисия Радостин Василев от "Има такъв народ" коментира лаконично пред "Дневник", че темата за закриването на съдилищата ще бъде обсъдена на съвет по-нататък и тогава партията ще излезе с общо становище по темата.


С връщането на мандата от "Има такъв народ" е ясно, че на това Народно събрание остават броени дни и вероятно тези промени ще остават за следващия парламент.


Гледайте на живо в "Дневник" - заседанието на правната комисия, на което ще бъдат обсъждани промените от 14 часа.


"Дневник" следи всичко най-важно след парламентарните избори - тук

Коментари (64)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  Нашия човек.. таман да се отърве и се оказа че е заложил на куц кон

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 2. 2 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1740 Неутрално

  И тук очаквам коалиция "Гешев" отново в действие. Нинова пак ще излезе и ще каже, че го прави "за хората".

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  "Закриване на спецсъдилища и прокуратури"

  Забравете.
  Нищо няма да се променя и никой няма да бъде пипан.
  Гарантирано - от „БКП обединена" (ГЕРБ+БСП+ДПС).

 6. 6 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  Какви съдебни реформи, има "важни проблеми на хората" и "работа, работа, работа" да се върши. Я да раздадат по 50 лева на калпак държавни пари по-добре и да не правят реформи.

 7. 7 Профил на B-dot
  B-dot
  Рейтинг: 518 Неутрално

  „широк обществен дебат“ = „друг път“ = „никога нищо“

  Успех е колко на високо ще отскочиш след като удариш дъното.
 8. 8 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  Целта на цялата кондика е да бъде свален запорът от 200 милиона на Иво Прокопиев. Той затова си отгледа Христо Иванов и затова докараха общо държавата до сегашния пълен хаос. Заедно с това ще отменят запорите и на Цветан Василев и Васил Божков. За това става дума и за това беше целогодишната дандания!

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 9. 9 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  така е - точно това е теста кой партия къде е

  днес обаче доста ясно се видя, че БСП не е част от промяната - тя си е част от тройната БКП ламя - ГЕРБ+БСП+ДПС - за тях Каскета е по-мило от всички - това им пави схемите и кражбите

  за ИТН още не съм сигурен

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 10. 10 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 874 Неутрално

  Е то отсега е ясно, че ГЕРБ+БСП+ДПС няма да подкрепят каквито и да са реформи в съдебната система. Пак ще има "нужен е широк дебат" (като на Митов изхода), "трябва да се подходи сериозно" и т.н. протакания...

 11. 11 Профил на themtrx
  themtrx
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Коалицията на ГЕРБ, БСП и ДПС няма да позволи промени в съдебната система. Та нали ако съдът и прокуратурата започнат да работят по случаите с истински престъпници, то членовете на 3-те партии ще бъдат редуцирани поне на 50%. Ще могат да гледат парламентарните заседания само с разрешение от охраната на затвора.

 12. 12 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 937 Неутрално

  Момента на истината - коалицията "Гешев" срещу промяната. ..

 13. 13 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  Новата лъжа на ГЕРБ е, че ДБ искат да се прекратят всички започнати дела, а по тези с осъдителни присъди да им се върнат парите.

 14. 14 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2048 Весело

  Кой каза, че Божков не е влязъл в парламента!?

 15. 15 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5118 Неутрално

  Да се очакват промени в съдебната система от коалицията ГЕРБ+БСП+ДПС е повече от безумие!

  Отиваме на нови избори с надеждата повече хора да са разбрали, че проклятието на България е коалицията ГЕРБ+БСП+ДПС !

 16. 16 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1247 Любопитно

  До коментар [#8] от "emil":

  Я кажи по тия запори колко внесени дела има в съда и от колко време ги влачат?

 17. 17 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2890 Неутрално

  Е то отсега е ясно, че ГЕРБ+БСП+ДПС няма да подкрепят каквито и да са реформи в съдебната система. Пак ще има "нужен е широк дебат" (като на Митов изхода), "трябва да се подходи сериозно" и т.н. протакания...
  —цитат от коментар 10 на herbaltea


  мда, и баце днес прожектира и каракачанов по тв. днес им е голям шлем да се покажат колко са отвратителни

 18. 18 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  Тестът ще демаркира кръга от партии, командвани от генерало-сарайския управленски център, който от своя страна се осланя на здрав гръб от ГРУ. ГЕРБ и ДПС са двете емблематични генералосарайски партии, патриотите и Воля също, но тях ги няма в този парламент.

  Остава да се разбере, доколко БСП е пробита от Сараите. Оказва се, че е доста повече, отколкото се предполагаше.

  Партиите от генерало-сарайския кръг трябва да бъдат занулени на следващите избори.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 19. 19 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Както и връщането на парите на Васил Божков и останалите 😊!

  agent
 20. 20 Профил на Nagarjuna
  Nagarjuna
  Рейтинг: 18 Неутрално

  чудно - ще се види кой подкрепя червените олигарси освен ДБ и Мутри вън!

 21. 21 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 380 Весело

  Поредна ТЕСЛА за про-руската шайка на Барисич и съветската Каскетура

  САЩ за България: Стратегическа страна, но с корупция и олигарси

  https://segabg.com/hot/category-bulgaria/sasht-za-bulgariya-strategicheska-strana-no-korupciya-i-oligarsi

  В раздела "Проблеми с корупцията и върховенството на закона" се отбелязва, че в продължение на няколко години България е на последно място сред страните-членки на ЕС в годишния индекс за възприятие на корупцията на Transparency International. Изявление за инвестиционния климат на Държавния департамент на САЩ за България описва корупцията като „ендемична, особено при големи инфраструктурни проекти и в енергийния сектор“ и „при обществени поръчки и използване на средства от ЕС“.

  Правителството в оставка беше отслабено от множество съмнения за корупционни скандали, в които участваха представители на ГЕРБ. Тези твърдения предизвикаха в средата на 2020 г. вълна от антикорупционни протести, посочват авторите на доклада и изрично отбелязват, че "предизвикателствата пред върховенството на закона и слабата медийна среда затрудняват усилията за борба с корупцията и организираната престъпност".  Специално място е отделено на раздел "Енергийна сигурност и потенциални санкции на САЩ". "Съединените щати подкрепят заявената от българското правителство цел да се превърне в регионален енергиен транзитен „център“. В момента България разчита силно на внос на енергия от Русия - зависимост, която отчасти произтича от инфраструктурните ограничения", пише в документа.


  "В същото време американски власти изразиха загриженост, че някои енергийни проекти, като удължаването на газопровода „Турски поток“ на руската държавна фирма „Газпром“ през България, могат да увеличат зависимостта от руските доставки", пишат авторите на доклада. Изрично се отбелязва, че през юли 2020 г. Държавният департамент на САЩ публикува актуализирани насоки относно раздел 232 от Закона за противодействие на американските противници чрез санкции (P.L. 115-44). В тях се уточнява, че дискреционни санкции могат да се прилагат за определени дейности, свързани с европейското разширение на „Турски поток“ (втора линия) и проекта на „Газпром“ „Северен поток 2“. Посочва се, че разширяването на „Турски поток“ „може да подкопае енергийната сигурност на Европа, като запази в продължение на десетилетия доминиращия дял на Русия на европейските газови пазари“. Българските власти отричат, че разширението на „Турски поток“ (което те наричат „Балкански поток“) е руски геополитически проект. Вместо това те го представят като разширяване на вътрешната инфраструктура в съответствие с амбициите на правителството за енергиен хъб, пише в американския документ.

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 22. 22 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  Както и връщането на парите на Васил Божков и останалите 😊!
  —цитат от коментар 19 на Ronald Reagan


  Те това е и целта на ДБ и мутрите на Галева, да спасят запорираното имущество на обвинените олигарси. Здравните и социалните проблеми, други да ги решават.

 23. 23 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1332 Разстроено

  Всичко е ясно. В НС отново имаме огромно мнозинство ПРОТИВ съдебната реформа.
  Това което ме притеснява, е че огромно мнозинство от населяващите Територията също са ПРОТИВ съдебната реформа. Андрешко и бай Ганьо са неизтребими.
  Тъжна история, не ли?

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 24. 24 Профил на Are de
  Are de
  Рейтинг: 207 Неутрално

  Кака Корни опозиционерката с мириз на нафталин нещо се е покрила днес, не иска да излезне и да обясни на избирателите си защо партията и участва в откровен сговор със ГЕРБ и ДПС. Не че не е била коалицията явна и до сега, но днес е официално подписана.

 25. 25 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  До коментар [#23] от "Das Territorium":

  При положение, че т.н. "съдебна реформа" има за цел единствено да спаси обвинените червени олигарси, не е ли напълно закономерно, че мнозинството от народа не я подкрепя? Ти друго ли си очаквал?

 26. 26 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  И тук очаквам коалиция "Гешев" отново в действие. Нинова пак ще излезе и ще каже, че го прави "за хората".
  —цитат от коментар 2 на Doge


  Предполагам , че коалиция каскет ще препотвърди общото мнение за пазене на бухалките.

  SHADOWS of SOFIA
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4116 Весело

  " Закриването на специализираните прокуратури и съд тепърва ще бъде обсъждано текст по текст в правната комисия в парламента, но преди това има други приоритети като промените в изборното законодателство", коментира пред "Дневник" доц. д-р Атанас Славов от "Демократична България"."

  Да ама от БСП - то вече бламираха промените е ИК ! Най - вероятно ще откажат да закрият и спец. бухалката на Каскета......

 29. 29 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  Целта на цялата кондика е да бъде свален запорът от 200 милиона на Иво Прокопиев. Той затова си отгледа Христо Иванов и затова докараха общо държавата до сегашния пълен хаос. Заедно с това ще отменят запорите и на Цветан Василев и Васил Божков. За това става дума и за това беше целогодишната дандания!
  —цитат от коментар 8 на emil


  Мне само. Според списъка има и още:

  Цветан Василев / около 2 милиарда /,
  Баневи / около 140 милиона/,
  Прокопиев / около 200 млн.лв./,
  Арабаджиеви /около 350 милиона лв./,
  Миньо Стайков / около 130 млн. лв./,
  Васил Божков / около 200 милиона/
  https://www.24chasa.bg/novini/article/9745222

  Сериозна Реформа се задава.

 30. 30 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  До коментар [#25] от "uvtest":

  Това е толкова плоска мутромилиционерска опорка, че не заслужава коментар.
  Все пак за колегите във форума, а не за мутромилиционерските тролове, ще кажа само, че със закриването на ушевите съдилища делата им НЯМА да бъдат прекратени, а изпратени в нормални съдилища. Точка.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 31. 31 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  При създаването на спецсъдилищата и спец.прокуратурата преди години - БСП и ДПС бяха притив и при обсъждането му на една "кръгла маса" е документирано това....... сега няма да са против най вероятно...... Въпроса е защо?

 32. 32 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2890 Неутрално

  " Закриването на специализираните прокуратури и съд тепърва ще бъде обсъждано текст по текст в правната комисия в парламента, но преди това има други приоритети като промените в изборното законодателство", коментира пред "Дневник" доц. д-р Атанас Славов от "Демократична България"."Да ама от БСП - то вече бламираха промените е ИК ! Най - вероятно ще откажат да закрият и спец. бухалката на Каскета......
  —цитат от коментар 28 на samoedin


  корнелия открито се подиграва с радев

 33. 33 Профил на Are de
  Are de
  Рейтинг: 207 Неутрално

  До коментар [#25] от "uvtest":Това е толкова плоска мутромилиционерска опорка, че не заслужава коментар. Все пак за колегите във форума, а не за мутромилиционерските тролове, ще кажа само, че със закриването на ушевите съдилища делата им НЯМА да бъдат прекратени, а изпратени в нормални съдилища. Точка.
  —цитат от коментар 30 на Das Territorium


  Хаха, тези колкото повече такива елементарно плоски опорки бълват в обществото, толкова по-голямо отвръщението към тях става.

 34. 34 Профил на Are de
  Are de
  Рейтинг: 207 Неутрално

  До коментар [#25] от "uvtest":Това е толкова плоска мутромилиционерска опорка, че не заслужава коментар. Все пак за колегите във форума, а не за мутромилиционерските тролове, ще кажа само, че със закриването на ушевите съдилища делата им НЯМА да бъдат прекратени, а изпратени в нормални съдилища. Точка.
  —цитат от коментар 30 на Das Territorium


  Хаха, тези колкото повече такива елементарно плоски опорки бълват в обществото, толкова по-голямо отвръщението към тях става.

 35. 35 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 331 Неутрално

  Цветан Василев, Прокопиев, Божков, Арабаджиеви и някои други почтени хора ще отърват общо няколко милиарда.

  Ето това се нарича съдебна реформа.

  "Нашите деца не получават образованието, от което имат нужда. Те трябва да бъдат обучавани в традиционните морални ценности, но вместо това им се казва, че имат изконното право да бъдат гей. Това е измама, която ги отклонява от верния път в живота." - Маргарет Тачър, 1987
 36. 36 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  БСП се оказва най лъжливата партия и винаги са се подигравали на избирателите си и това е документирано стотици пъти...... Едно говорят а правят точно обратното и се гаврят с хората които гласуват за тях....... лъжите на Първанов и и Станишев са толкова гнусни че БСП отдавна трябваше да не съществува и тея двамата да бъдат съдени ...... прочетете за каква гнус иде реч https://bivol.bg/wlusbasing.html

 37. 37 Профил на negodnik
  negodnik
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Защо ГЕРБ не предложиха ШИРОКО ОБЩЕСТВЕН дебат за конституционните промени форсирани преди 6 месеца.
  ГЕРБ е съставена от лицемери, манипулатори, лъжци и от един престъпник и негодник.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  До коментар [#30] от "Das Territorium":

  Защо червените олигарси да не бъдат съдени в специализирания съд, защото там го няма Лозан Панов да ги спасява ли?

 40. 40 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 610 Неутрално

  Всичко е ясно. В НС отново имаме огромно мнозинство ПРОТИВ съдебната реформа.Това което ме притеснява, е че огромно мнозинство от населяващите Територията също са ПРОТИВ съдебната реформа. Андрешко и бай Ганьо са неизтребими.Тъжна история, не ли?
  —цитат от коментар 23 на Das Territorium


  Това не е съдебна реформа, а изпълнение на поръчката на Мафията, финансирала т.нар. "протестъри". Сега те трябва да върнат запорираното и конфискуваното и имущество и да и осигурят вечен имунитет за извършени преди, сега и в бъдеще тежки престъпления. Затова се закриват и специализираните съдилища, създадени за едрия бандюгитаж, и комисията за конфискуване на имуществото им. Прокуратура ще може вече единствено да приема и архивира сигнали и доказателства за тежки престъпления срещу държавата и нейните финанси. Въвежда се и смехотворна давност от 2 г. - ако не си успял да осъдиш или намериш мафиота под чадъра на ДеБъ и окончателно да го вкараш зад решетките за 2 години, при средна продължителност на съдопроизводството за несложни дела от 5 години гранд-криминалът излиза на бял кон от ареста и търси компенсации в Страсбург! Череп, ЦвВас, връщайте се в Бг - вече нищо не ви грози. Шайката на Бойкикев ви връща всичко и ви прекратява делата. Прокопа, спонсорът на Маджото, пък си прибира близо половин милион запоприрано имане. България става балканската Колумбия от А до Я!

 41. 41 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1891 Разстроено

  Има да чакаме с мнозинството на Тройната коалиция ОПГ ГЕРБ ДПС и БСП.

  Sic transit gloria mundi
 42. 42 Профил на lovkya
  lovkya
  Рейтинг: 0 Весело

  Умилява ме твърдата вяра на здравите форумни сили, че като махнат съдиТе и прокурориТЕ - до един слуги на статуквото, на тяхно място магически ще дойдат новиТЕ и честниТЕ.

 43. 43 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3118 Любопитно

  Когато Герб направиха специализираните органи, никакъв дебат не им трябваше, а сега - широк, че и обществен.... Гиди мискини, колко грешни пари потрошиха и колко човека окаляха, освен това и никакъв ефект. Но отдавна е казано - пази боже прост човек с власт.

 44. 44 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  До коментар [#43] от "boevbisser":

  В спец съда вече върви делото КТБ. Ако той се закрие, това дело тепърва трябва да се разпределя на на друг състав, той да се запознае с хилядите страници по него, отново да започне изслушване на страните, свидетели, вещи лица...Кой има полза от това ?

 45. 45 Профил на yp123
  yp123
  Рейтинг: 306 Весело

  Герберугите днес са тръгнали невероятни силно с тъпите опорки. Айде осъдете ги тези "червени олигарси" и им отнемете незаконно придобитото имущество бе!

  До коментар [#29] от "dosetliv":

  Къде са присъдите на изброените от вас хора?! Тези хора нито са осъдени, нито сумите, които изброявате са отнети. Специално за Цветан Василев... тая банка фалира през 2014 г, сега сме 2021 .... ше кацаме ли на луната или още пълним резервоара на ракетата с кюмюр :D

 46. 46 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 610 Неутрално

  Коалицията "Божков-Бобокови-Прокопа-Фатмака" се избистри като кристално чист планински извор. Наркос ряпа да яде пред политическите хаджипенчовци от ДеБъ!

 47. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  Един ден, всеки ще си получи заслуженото, но жалко за децата ни и за България.

 48. 48 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  До коментар [#8] от "emil":Я кажи по тия запори колко внесени дела има в съда и от колко време ги влачат?
  —цитат от коментар 16 на У Чен


  Нямам представа. Аз обаче знам едно. Такова трескаво бързане за някаква измислена от Дневник уж съдебна реформа досега не сме имали. Тоя парламент не може и няма време и един правилник за работата си да приеме та е седнал съдебна реформа на парче да прави. Ясно е че става дума за прокарване на отдавна подготвяни поръчкови решения. Зад Христо Иванов и зад мутрите на Хаджигенов стоят хора които им платиха музиката и сега си събират вересиите.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 49. 49 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  От спецсъдилищата и спец. прокуратурата няма никаква полза от създаването им до сега...... 0....... Единствено са инструмент за незаконно малтретиране на гражданите и нарушаване на гражданските им права .......

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Очаквам промените в съдебната власт да се случат по две причини :

  Предстоят избори и БСП ще се бори за гласове защото ако и този път резултата не се хареса на политбюро— й взимат главата. С подкрепата си за промените Нинова ще покаже , че наистина желае промяна.

  Второ, спецсъда е ненужна форма в правния мир.
  Прокуратурата има нужда от “проветрение” , защото Гешев пази ГЕРБ , а това не се харесва на другите , и с право. Всеки момент тази “бухалка” може да се използва произволно за разчистване на политически сметки.

 52. 52 Профил на abc
  abc
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Ако се извърши съдебна реформа, но такава каквато предлагат от Демократична България, още на другия ден ще се събудим в друга България.

 53. 53 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3118 Весело

  До коментар [#44] от "uvtest":

  Вече? Ами то минаха 7 г..... Представяш ли си, да не беше специализиран клетия съд, можеше и за 27 г. да не стигнат до заседание.
  То и прокуратурата и ДАНС от немай къде днес внезапно направиха връзка, която журналистите от Свободна Европа направи преди тях, ама да не се заяждаме.
  Ей.

 54. 54 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  До коментар :Вече? Ами то минаха 7 г..... Представяш ли си, да не беше специализиран клетия съд, можеше и за 27 г. да не стигнат до заседание..
  —цитат от коментар 53 на boevbisser


  Нападението над "Шарли Ебдо", беше извършено януари 2015г., присъдите бяха прочетени декември 2020г. Дали някой борец със статуквото във френското НС ще предложи закриване на френския съд?

 55. 55 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3118 Весело

  До коментар [#54] от "uvtest":

  Присъдите - прочетени. При нас още върви делото, а за Баневи, Арабаджиеви, Миню Стайков и пр. още не са почнали заседания. Моля те, мълчи, нали прокуратурата публично обяви, че има доказателства за 2-3 влакови композиции....
  От специализирания съд и прокуратура няма никаква, нито една полза, освен да ги ползват за бухалки срещу опозицията на властта, това е. Ако имаше доказателства за противното, ушите ни щяха да проглушат, ама на - няма и това е.

 56. 56 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 846 Неутрално

  До коментар [#8] от "emil":

  ти си един тъжен и объркан човек вероятно правен отзад.

 57. 57 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1122 Весело

  требе си рИформа
  спецсъд води делото срещу Пламен Узунов
  на фигурантина съветника
  требе се закрие тоя съд
  че да не изгори Мунката

 58. 58 Профил на chicho_gosho
  chicho_gosho
  Рейтинг: 359 Весело

  Цветан Василев, Прокопиев, Божков, Арабаджиеви и някои други почтени хора ще отърват общо няколко милиарда.Ето това се нарича съдебна реформа.
  —цитат от коментар 35 на Дисидент в ЕССР


  А защо покрай Цветан Василев, Прокопиев, Божков, Арабаджиеви, Миньо Стайков не добавим и Шиши, Домусчиеви, Вальо Златев, Ковачки, Доган и Сашо Сталийски? Или те са добри олигарси, защото пълнят чекмеджето на Барба Ганьос и поради тази причина Кухия Каскет не ги закача, а? :):):) Ето това е съдебна реформа - на всеки това, което заслужава :):)

 59. 59 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  Нямам представа. Аз обаче знам едно. Такова трескаво бързане за някаква измислена от Дневник уж съдебна реформа досега не сме имали. Тоя парламент не може и няма време и един правилник за работата си да приеме та е седнал съдебна реформа на парче да прави. Ясно е че става дума за прокарване на отдавна подготвяни поръчкови решения. Зад Христо Иванов и зад мутрите на Хаджигенов стоят хора които им платиха музиката и сега си събират вересиите.
  —цитат от коментар 48 на emil


  Нямаш представа колко обвинения срещу посочените олигарси са внесени в съда, защото отговора е 0 (НУЛА)!!!
  По случая Васил Божков мина една година и още няма внесени обвинения в съда! Междувременно отпадна и запора върху имуществото му!
  По другите случаи положението е същото! Така че до тук работата която е свършила тази комисия е 0 (нула)! Единственото което прави е да се ползва като бухалка срещу неудобните на властта или за придобиване на бизнеси от КОЙ-то трябва!

 60. 60 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  До коментар [#54].полза, освен да ги ползват за бухалки срещу опозицията на властта, това е.
  —цитат от коментар 55 на boevbisser


  Няма да кажа, че и ти почна с опорките, само ще помоля да кажеш поне един невинен, ударен от тази бухалка, защото е бил опозиция на властта. И , ако позволиш, още един въпрос.Мислиш ли, че за милионите обикновени граждани, това е най главния проблем в съдебната ни система?

 61. 61 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  Единственото което прави е да се ползва като бухалка срещу неудобните на властта или за придобиване на бизнеси от КОЙ-то трябва!
  —цитат от коментар 59 на У Чен


  Как си личи, че получавате инструкции от едно и също място, лилавите. Ти дали можеш да посочиш поне един невинен, който е ударен от тази бухалка и чийто бизнес е придобит от КОЙ?

 62. 62 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3118 Весело

  До коментар [#60] от "uvtest":

  Разбира се, че всичко е предизборно, и смятам, че не е сега времето, това е закриване на съд и прокуратура и трябва да се действа много подготвено и внимателно.
  Но иначе ти гледаш крайно неправилно - къде са осъдените, всеки е невинен до доказване на противното, по закон е така. А осъдени няма, има обвинени, това е била винаги идеята - ти кажи за някой, че сестра му е курва....
  А отделно от това мен като данъкоплатец ужасно ме дразни какви колосални пари се похарчиха за параван институции, тук включвам и КОНПИ, от които няма никаква, ама никаква полза.

 63. 63 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  :Разбира се, че всичко е предизборно, и смятам, че не е сега времето, това е закриване на съд и прокуратура и трябва да се действа много подготвено и внимателно
  —цитат от коментар 62 на boevbisser


  Дойдохме си на думата.Само че, според мен, се прави не с предизборна цел/ едва ли българите се вълнуват от това/, а с користна такава. Иначе за какво е това бързане в един отиващ си Парламент. Съгласен съм, че всеки е невинен до доказване на противното, но нали знаеш, арестите в страната са пълни с обвиняеми подсъдни на обикновени съдилища. Знаеш,надявам се, че и там много дела се точат дълги години, да закриваме ли и тях?

 64. 64 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1247 Любопитно

  Ти дали можеш да посочиш поне един невинен, който е ударен от тази бухалка и чийто бизнес е придобит от КОЙ?
  —цитат от коментар 61 на uvtest


  Вече ти го обясниха, докато не ги осъдят всички са невинни!
  Все пак ето ти един случай в който КПКОНПИ се ползва като бухалка, срещу някой на който КОЙ иска да придобие бизнеса:
  https://blitz.bg/obshtestvo/kpkonpi-iska-konfiskatsiya-na-13-mln-lv-ot-emiliyan-gebrev_news674432.html
  Нарочно ти давам линк и от кафява медия!
  А ти можеш ли да посочиш един олигарх, който е осъден от тази комисия?


За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK