На живо

След изборите: "Има такъв народ" върна мандата (хронология)

Партията "Има такъв народ", която е втората след изборите на 4 април, прие и веднага върна мандата за съставяне на правителство. Междувременно заседанието на парламента се провали днес, тъй като ГЕРБ, БСП и ДПС не приеха дневния ред, точка по който бяха и промените в Изборния кодекс. Новите партии нямаха достатъчно гласове да прокарат програмата и заседанието бе закрито 10 минути след началото. Повече вижте в хронологията.
"България вече е в политическа криза, защото третият мандат за съставяне на кабинет е кризисен, каза пред Би Ти Ви съпредседателя на Демократична България Христо Иванов. Той допълни, че в допълнение страната се намира в още три кризи - тази на епидемиологичната обстановка, икономическа и на държавността. За Иванов този парламент е доказал вече, че няма ресурс за промяна. Христо Иванов е на мнение, че дори и да се сформира кабинет, той няма да такъв, който да донесе дълбока промяна.

"Въздържаме се при гласуването на всички законопроекти, касаещи промени за една нощ в съдебната власт", заяви в кулоарите на парламента Десислава Атанасова, председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС по повод заседанието на правната комисия днес.


"Промените, които предлага "Демократична България" в Конституцията, наказателно-процесуалния кодекс, закриването на КПКОНПИ са с цел да се спрат започнали производства, вкл. такива за отнемане на имущество", коментира Атанасова. Според нея "Демократична България" защитава лобистки интереси на обвиняеми и определи промените като безобразни.


Какво предвиждат предложенията за изменение на Наказателно-процесуалния кодекс и промените в Закона за съдебната власт, предложени от "Демократична България" - четете тук.

Предложението на "Демократична България" за промени в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, с които се закриват специализираните съдилища и прокуратури и се променя структурата на Висшия съдебен съвет минаха на първо четене в комисията по правни въпроси с подкрепа от "Има такъв народ", принципната подкрепа за "философията на промените" от БСП и "Изправи се! Мутри вън!". Против гласуваха двама депутати от ДПС, които по време на дебата обявиха, че принципно биха подкрепили подобна промяна, но за нея няма достатъчно време в "краткия живот" на този парламент и тя трябва да бъде обсъдена подробно от следващото Народно събрание. Депутатите на ГЕРБ гласуваха "въздържал се", а по време на обсъждането на законопроекта обявиха категоричната си позиция – че са против подобни промени.
След изборите: "Има такъв народ" върна мандата (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


На първо четене в комисията не минаха предложенията за промени в Закона за съдебната власт на "Изправи се! Мутри вън!", с които се предвиждаше отпадане на ограничението магистрати да участват в политически партии и да се кандидатират на избори. Единствено адвокат Николай Хаджигенов гласува "за", 7 бяха "против" и 9 "въздържал се".


Друго предложение на "Изправи се! Мутри вън!" също не събра подкрепата на депутатите на комисията по правни въпроси – за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се предвижда отпадане на т.нар. "вечен обвиняем". Предложението бе подкрепено от двама депутати, 7 гласуваха "против" и 8 "въздържал се".


Подробности можете да прочетете тук.

Ректорът на УНСС върна на работа уволнения преподавател

От днес доц. д-р Мартин Осиковски е на работа в УНСС. Това гласи съобщение на сайта на университета. Преподавателят първо подаде оставка след като установи агитация при посещението на премиера Бойко Борисов преди изборите в учебното заведение, а след това бе уволнен.


След серия от срещи и консултации на ректорското ръководство с представители на различни академични звена в Университета за национално и световно стопанство, както и с ръководството на катедра "Медии и обществени комуникации", е взето решение за отмяна на наложеното дисциплинарно наказание, се посочва още в съобщението.


Ректорът Димитър Димитров беше заявил, че може да го върне работа, ако даде доказателства за агитация. Днес той изтъква, цитиран в съобщението, че внимателно е следил и анализирал обществения дебат и се надява разрешаването на тази ситуация да допринесе за консолидиране на академичната общност.


Очаквайте подробности!

Георги Ганев не очаква служебен кабинет да има проблеми с бюджета

"Актуализация на бюджета не може да бъде направена без да е предложена от Министерския съвет, но към момента сякаш не изглежда, че служебното правителство може да се озове в невъзможност да изпълнява закона за бюджета в този му вид". Това коментира пред "Дневник" председателят на бюджетната комисия в парламента Георги Ганев от "Демократична България" след като днес част от напрежението между институциите се съсредоточи по тази тема.


Президентът Румен Радев отново упрекна правителството в оставка, че не внася актуализация и обрича хората и бизнеса да останат без помощ заради пандемията, а премиерът в оставка контрира с упорит отказ да предложи актуализация и пренасочи въпроса към следващо правителство.


Повече по темата четете тук.

"Демократична България" предлага по-висок праг на регистрация по ДДС

"Демократична България" внесе проект за промени в Закона за ДДС, с който се предлага прагът за регистрация по ДДС да се увеличи от сегашните 50 хил. лв. на 166 хил. лева. С промените се въвежда облекчен режим за регистрация по ДДС за микро- и малките предприятия, както и за физическите лица, упражняващи независима икономическа дейност. Целта е те да си поемат глътка въздух в кризата и да инвестират в развитие на бизнеса, а не в администриране на дейността си.


Коалицията мотивира предложението с това, че регистрацията е свързана с множество завишени изисквания, като повишена счетоводна отчетност подаване на месечни справки, декларации и дневници, които неминуемо водят и до завишени счетоводни разходи. Вносителите посочват и планираните изменения на правилата на ЕС, според които от 2025 г. ще има единен праг на облагаем оборот от 85 хил. евро. Очакваният резултат е, че много търговци се задържат под установения праг, за да избегнат регистрацията по ДДС.


Вносителите очакват мярката да има положителен ефект от "изсветляване" на част от сивата икономика и повече данъчни приходи от ДДС в държавния бюджет.


Предвижда се да се запази регистрация по избор.

Трифонов отвърна на старите партии - поведението им показало защо е трябвало да върне мандата

След изборите: "Има такъв народ" върна мандата (хронология)

"Уважаеми сънародници, днес се случиха две неща. Първо: "Има такъв народ" върна мандата за съставяне на правителство. И второ: ГЕРБ, БСП и ДПС показаха защо "Има такъв народ" трябваше да върне мандата".


Това написа по традиция от профила си във "Фейсбук" лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов, който все още не се е появил в парламента след като по време на изборите бе под карантина заради положителен тест за коронавирус.


И КНСБ настоява за актуализация на бюджета

КНСБ настоява правителството в оставка да предложи актуализация на бюджета, защото в противен случай от 1 юни ще спрат всички мерки в подкрепа на заетостта и доходите, няма да бъдат давани по 1000 лева бонуси за медиците на първа линия и възрастните хора ще останат без подкрепата от допълнителни 50 лева към пенсиите за времето на пандемия. Това коментира пред журналисти президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от "Нова телевизия".


По-рано през деня от резиденцията на Борисов в "Бояна" финансовият министър в оставка Кирил Ананиев увери, че янма нужда от актуализация на бюджета, а социалните и икономическите мерки са гарантирани до края на юни. За целта идната седмица с колегата си Деница Сачева щели да предложат за одобрение от кабинета в оставка пакет от 240 млн. лв. ДНес бяха одобрени 83 млн. лв., с които да си осигури допълнителното заплащане от 1000 лв. на работещите на първа линия.


Пламен Димитров припомни, че от КНСБ поискаха актуализация на бюджета още преди две седмици, а след това искането беше потвърдено и в съвместната ни позиция с работодателите по повод Националния план за възстановяване и устойчивост.


Той смята, че след края на май не са гарантирани нито помощите от 50 лв. за пенсионерите, нито парите за работещите на първа линия, нито пари по еврофондовете за бизнеса.

Планът за възстановяване отива в Брюксел

Както още вчера бе обявено от премиера в оставка Бойко Борисов правителството реши проектът на Плана за възстановяване и устойчивост на България да бъде изпратен в Брюксел.


"Никой не предложи план, всички се вторачиха да услугват на Радев, без изобщо да се занимават с ежедневните неща на хората. Благодаря на всички министри, че сте толкова отговорни. Проектът за плана е изключително важен, видяхме, че няма други планове, нито разумни предложения, спазихме всички процедури", обясни Борисов през профила си във "Фейсбук" в пряко предаване от заседанието. Така обясни защо кабинетът е възложил на вицепремиера в оставка Томислав Дончев да започне консултации с ЕК за окончателното изпращане на проекта.


Самият Дончев обясни, че се изпраща последният вариант на плана от 20 април и по него може да започне предварителна проверка, която да удостовери дали той съответства на критериите на ЕС.


След изборите: "Има такъв народ" върна мандата (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал

Депутатите решиха да работят в четвъртък

Следващото заседание на парламента е насрочено за четвъртък в 9 ч., обяви след проведения председателски съвет председателят Ива Митева. Днешното продължи само 10 минути, защото бе провалено с гласовете на ГЕР, БСП и ДПС. Според Митева трите не са формирали коалиция с тази цели, а просто заради конфигурацията е трудно да се съберат мнозинства и да се взимат решения.


В дневния ред за утре са предвидени две точки - довършване на правилника за дейността на Народното събрание и второ четене на Изборния кодекс. На нов председателски съвет в 8.30 ч. ще бъде обсъдено дали в дневния ред да влязат и докладите на комисии по проекти за първо гласуване, които заседават днес - правната, по здравеопазване и по бюджет и финанси.


Митева коментира, че е провела разговори, обстановката е спокойна и смята, че утре ще събере необходимите гласове за откриване на заседанието.

След изборите: "Има такъв народ" върна мандата (хронология)

© Юлия Лазарова


Подробности вижте тук.

И Мая Манолова видя предателство като на Юда в парламента

"Тъй като сме в Страстната седмица, да припомним какво се е случило на Велика сряда преди 2000 г. Юда е спазарил предателството срещу 30 сребърника. Точно това се случи днес в Парламента. Юда влезе и беше извършено предателство спрямо българския народ, което струва не 30 сребърника, а над 13 млрд. лева. Направиха го три партии, които блокираха парламента, блокираха неговата работа. Няма нещо по-страшно от това", коментира в кулоарите на парламента Мая Манолова, лидер на парламентарната група на "Изправи се! Мутри вън!". По-рано символиката използва и премиерът в оставка, но неговото тълкуване бе по адрес на новите партии.


След изборите: "Има такъв народ" върна мандата (хронология)

© Юлия Лазарова


"Ние настоявахме освен внасянето на плана за възстановяване и устойчивост и за други важни теми за българския народ – 50 лева за пенсионерите, които, няма да се изплащат след 31 май, подкрепата за хората с увреждания, Закона за личната помощ, подкрепата за малките фирми и за микропредприятията, подкрепа за самоосигуряващите се. Настоявахме изслушване на КЕВР, предстои повишаване цената на парното, тока и водата. Също така решението за намаляване на депутатските заплати на 1400 лева. Всички тези решения бяха блокирани днес", каза още Манолова. Тя призова незабавно важните за хората теми да влязат в пленарна зала.


"С действията си българското Народно събрание изглежда има желание към здравната и икономическата криза, в която се намираме, да се добави и политическа", добави Арман Бабикян.


"Разбирам устрема някой да се представи за единствена опозиционна партия, която единствена трябва да управлява България. Повярвайте ми, това не се случва в 2/3 от Европейския съюз, най-вероятно няма да се случи и в България, Така че тези, които искат да срещнат подкрепа, първо трябва да се научат да разговарят поне с тези, които са декларирали подкрепа за тях. Не се ли научат да разговарят, а са решили да разпореждат, както до ден днешен правеше Бойко Борисов, са си избрали грешният партньор", каза още Бабикян, задочно обръщайки се към "Има такъв народ".


"Има такъв народ" допуска правителство на ГЕРБ и БСП

"Да видим какво ще се случи с третия мандат. Да не се смеем всички с глас от странните решения и изненади, които могат да се случат, защото днес всички показаха, че на практика суверенът не ги интересува и могат да правят каквото си искат в пленарна зала. Няма да се изненадам ГЕРБ и БСП да направят правителство", коментира в кулоарите на парламента депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов. Днес неговата партия върна връчения от президента Румен Радев мандат за съставяне на правителство.


"Върнахме мандата, защото щяхме да бъдем задушени от тези, които в политическата си агония взимат решения, които са срамни. Всички чакат да се промени нещо, ето имаме повод - Изборния кодекс. Като гледате какво се случи днес в пленарна зала, която и от партиите от протеста да предложи правителство, ще бъде задушена", така Балабанов коментира блокираната от ГЕРБ, БСП и ДПС работа на парламента заради несъгласие с дневния ред.


"Има такъв народ" както преди изборите, така и досега комуникира единствено с "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!". Така отговори Балабанов на въпрос кого ще подкрепи партията на Слави Трифонов при връчване на трети мандат. "Ако трябва ще идем на нови избори и суверенът отново ще раздаде картите, защото виждате каква е ситуацията в пленарна зала. Докато не се смени модела...", каза Балабанов.


"Тези от ГЕРБ, които предлагаха популистки мажоритарната система за да ни поставят в неудобна ситуация, защо вчера в правна комисия гласуваха против мажоритарната система? Както правят проекти за Конституция, така предложиха законопроект за мажоритарна система, просто да печелят време и да тупкат топката", добави той.

Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков е сезирал Европейския парламент заради предложението на "Демократична България" антикорупционната комисия да бъде закрита, съобщиха от ГЕРБ. Според Новаков предложението е намеса в дейността на комисията, оглавявана от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, е опит за политизиране и застрашаване на работата й.


Писмото на Новаков е адресирано до председателя на комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент Моника Холмайер и в него се твърди, че промените в закона ще имат директен ефект върху вече образувани производства и стартирали дела за отнемане на активи на стойност над 3 млрд. лв.


Проектът на "Демократична България" предвижда комисията да бъде закрита в този й вид и да се раздели на две, както беше преди 2018 г. При разделянето едната комисия ще е ангажирана с противодействие на корупцията и санкциониране на конфликт и на интереси, а другата ще се занимава с конфискация.

Христо Иванов: Вече официално сме в политическа криза

ГЕРБ, БСП и ДПС днес бламираха работата на парламента и провалиха възможността да се приеме промяна на изборните правила. Хората очакваха да свършим поне това, коментира пред журналисти в Народното събрание председателят на парламентарната група на "Демократична България" и съпредседател на коалицията Христо Иванов.


След изборите: "Има такъв народ" върна мандата (хронология)

© Юлия Лазарова


По думите им гласуването в зала днес, при което заседанието на парламента бе провалено, показва ясната физиономия на политическите сили. "Същите формации гласуваха и в защита на Гешев", посочи той имайки предвид ситуацията от миналата седмица, когато "партиите на статуквото" се обединиха при разглеждането на въпроса кога и по какъв начин главният прокурор да бъде изслушван от парламента.


С изчерпването на двата мандата вече официално сме в политическа криза.


Христо Иванов,

Демократична България


Той припомни заявката на коалиция за подкрепа, ако бъде потърсена, за съставяне на кабинет, но без да отстъпва от програмните си приоритети.

"Нека видим заявките на политическите сили на консултациите при президента. Въпросът не е да искаме мандат все едно искаме вафла. Въпросът е да се направи много трезва оценка за възможностите да се формира работещо мнозинство в този парламент", каза още Иванов.

По думите му при очерталите се ясни разделителни линии и общото гласуване на ГЕРБ, БСП и ДПС се вижда, че е трудно да се излъчва мнозинство за истински реформи. Иванов добави, че при това положение може би е добре трите партии да се явят пред избирателя и да обяснят това си поведение.

Десислава Атанасова очаква в четвъртък парламентът да заседава

Утре трябва да направим опит да се проведе парламентарно заседание. Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова в кулоарите на парламента. "Все още не е ясно какъв ще бъде дневният ред, някои от групите настояват да се гласуват закони, които са внесли, други за Изборния кодекс. Надяваме се, че г-жа Митева (Ива Митев, председател на парламента - бел. ред.) ще прецени кой е най-адекватният дневен ред, който обслужва не политическите партии, а гражданите", каза Атанасова.
След изборите: "Има такъв народ" върна мандата (хронология)

© Юлия Лазарова


По повод днешното гласуването на депутатите на ГЕРБ "въздържали се" и "против" дневния ред, Атанасова посочи, че причината е твърде краткия срок между гласуването на първо и второ четене на промените в Изборния кодекс. "Настояваме да има достатъчно време, за да може и парламентарните групи да имат позиция по текстовете. Ние считаме, че следва решенията, които взима Народното събрание да не затрудняват българските граждани. След това да мислим за политиците. В доклада от правната комисия има взаимоизключващи се предложения", каза Атанасова, като не даде категоричен отговор как ще гласува парламентарната група на ГЕРБ, ако и утре в дневния ред са заложени промените в Изборния кодекс.

Кабинетът в оставка няма да предложи актуализация на бюджета

Кабинетът в оставка няма да предложи актуализация на бюджета. Това се разбра от излъчваното в профила на премиера в оставка Бойко Борисов заседание на кабинета, което от кадрите се вижда, че се провежда в резиденцията му в "Бояна". Коментарът е в отговор на поредния призив тази сутрин на президента Румен Радев за това с мотива, че заради политическата криза има опасност хората и бизнеса да останат без помощ заради пандемията.


Скрийншот от фейсбук профила на Бойко Борисов.

Скрийншот от фейсбук профила на Бойко Борисов.


В разпалено слово по темата финансовият министър в оставка Кирил Ананиев обяви, че президентът е изрекъл поредната неистина. Борисов го прекъсна с риторично питане защо си губи времето "да ги гледа". Ананиев увери, че всички разходи в бюджета са финансово осигурени, а извънредните, свързани с помощите за хората и бизнеса заради пандемията, са осигурени за май и юни. Обяви, че днес допълнително се отпускат 83 млн. лв. за плащане по 1000 лв. към заплатите на работещите на първа линия с коронавируса. Допълни, че идната седмица съвместно със социалния министър в оставка Деница Сачева ще бъде внесе проект за отпускането на 240 млн. лв., които да са за социални и икономичеки мерки.


"Няма ли да си ходиме, бе?! Цяло лято искат, те трябва да имат вече правителство, да са актуализирали бюджета, да направят каквото лъжеха хората. Не ги гледай, да не се ядосваш. Това са измамници", обяви Борисов.

Борисов: Днес е денят на предателството

С множество препратки към собствената си религиозност и днешния ден - Велика сряда, в която Юда предава Исус Христос, премиерът в оставка Бойко Борисов обяви през профила си във "Фейсбук" взетите днес по-важни решения на правителството, което се е събрало при него, а не в Министерския съвет, и сподели актуалните си коментари за политическата обстановка, повечето от които бяха нападки срещу президента и новите партии.
"Днес е денят на предателството, неслучайно и парламентът не се събра да работи, защото голяма част от умните, красивите, знаещите и можещите не ходят на работа. Така както бях предупредил. Те обичат да спят до късно. Някой да работи, а те да му намират кусури. Днес Юда е предал Господа, но пък знаете, че с наше решение от 10 г. Разпети петък е неработен ден", обяви Борисов.


Заключи, че досега е могло партиите в парламента да свършат всичко, вместо да обсъждат броя на секциите в чужбина и да проверяват действията на правителството."Така че тъжен ден е днес и той съвпада с това национално предателство. За една шепа парички са предали Господа, тези предадоха мечтите и очакванията на хората", заключи премиерът в оставка. Направи намеци за дълъг живот на служебно правителство и диктатура.


На свой ред лидерът на ВМРО и министър в оставка Красимир Каракачанов, чиито хора протестираха тази сутрин пред парламента, обяви, че всичко било ясно, само не го бил свързал с деня на предателството. Обяви, че зам.-председателят на "Има такъв народ" се появил днес в автомобили, който струвал 80 хил. лв., колкото стрували автомобилите на един министър, заместниците му и политическите им кабинети заедно. Премиерът се заинтересува от темата, макар няколко пъти да каза, че не гледа действията на президента и новите партии, за да не се ядосва.


Без да искам агресирам, а искам да обичаме врага си.


Бойко Борисов,

премиер в оставка


Заключи, че "по нито една тема "нямаме реален опонент, скриха се, единстевно се водят от злобата и от своята некадърност, от национални предатлства и колкото по виждат, че са некомпетентни, толкова по-злобни стават".

Нинова: Най-важно е парламентът да приеме мерки за помощ заради пандемията

След изборите: "Има такъв народ" върна мандата (хронология)

© Юлия Лазарова

Не подкрепихме програмата за работа на Народното събрание, в нея има лобистки текстове, но не и най-важните теми като социалните и икономически мерки, обяви в кулоарите лидерът на БСП Корнелия Нинова, след като с участието на нейните депутати заседанието на парламента бе провалено. Обяви, че единствената причина БСП да не подкрепи дневния ред е само една - в него няма социални и икономически мерки за подкрепа.


"Нашата грижа в момента са доходите, помощ за безработните, помощ за възрастните хора и икономически мерки, които да гарантират стабилност и растеж на българската икономика", заяви още Нинова.Депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков обяви, че ако е имало заседания, групата е щяла да гласува против видеонаблюдението и процедурата за назначаване на избирателна комисия от президента.

Той прехвърли отговорността за случващото се изцяло на президента. "Той е един от факторите, довели до тази патова ситуация. От 1 г. се опитва да предизвика политическа криза. Честито! Успя. И сега да е така добър да съдейства да не стигнем до конституционна криза", коментира той пред журналисти в кулоарите след изявата на Нинова.


Повече по темата четете тук.

Радев критикува кабинета в оставка, че не предлага актуализация на бюджета

"Наред с всички предложения, които постъпват и се разглеждат от парламента, липсва най-важното". Това обяви държавният глава Румен Радев при връчването на мандата за съставяне на правителство на "Ива такъв народ". С това той критикува правителството в оставка, че продължава да не внася предложение за актуализация на бюджета.


"Така българските пенсионери, гражданите и бизнесът се лишават от подкрепа в случай, че Народното събрание се разпусне и се назначи служебно правителство. Аз вярвам, че вашата парламентарна група е съпричастна към тези важни за обществото ни теми и съм готов са обсъдим вашите позиции по тях", обърна се той към представителите на "Има такъв народ".


След изборите: "Има такъв народ" върна мандата (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


В събота Радев повдигна въпроса за належащата актуализация, за която призова и останалите представени в парламента партии като обяви, че в бюджета няма средства за антикризисни мерки в помощ на хората и бизнеса. Съвсем различна позиция зае през седмицата финансовият министър в оставка Кирил Ананиев. Пред депутати той увери, че в момента има средства и актуализация ще се наложи само ако епидемичната обстановка се влоши.


По-късно в кулоарите на парламента Тома Биков от ГЕРБ обяви, че няма как актуализация да бъде направена от правителство в оставка. Това означава това правителство, което ще си отиде скоро, да определи политиките на държавата до края на годината, а да не може да ги изпълнява.


Който иска актуализация, да направи правителство.


Тома Биков,

ГЕРБ

Акцията на ВМРО създаде напрежение пред парламента

След изборите: "Има такъв народ" върна мандата (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал

Продължава демонстрацията на представители на ВМРО пред Народното събрание. Полиция е на място и се опитва да въведе ред. Демонстрантите съпроводиха с викове "Еничари", "Турци" и "Тошко, цървул, върви в Истанбул" Антоанета Стефанова и Тошко Йорданов след излизането им от президентството.


Протестиращите са недоволни от поправките в Изборния кодекс, по-конкретно за секциите в Турция. Протестът съпроводи Стефанова и Йорданов от входа на президентството до автомобила му.


Те обградиха автомобила на Тошко Йорданов, зам.-председател на "Има такъв народ". Жандармерия го ескортира и той успя да излезе от паркинга.


След изборите: "Има такъв народ" върна мандата (хронология)

© Лили Тоушек


Александър Сиди обясни на свой ред пред репортери, че протестът тази сутрин е срещу намерението на новите депутати, сред които няма такива на ВМРО, да премахнат ограничението за броя изборни секции в страните извън ЕС. Той обяви, че това ще даде възможност на турския президент Ердоган да влияе върху изборите в България.


Разказа, че със зам.-председателя на "Има такъв народ" Тошко Йорданов" са разменили контактите си във "Фейсбук", което определи като "новото нормално" и заключи, че явно така ще контактуват занапред.

ГЕРБ, БСП и ДПС провалиха заседанието на парламента

Заседанието на парламента се провали днес, тъй като ГЕРБ, БСП и ДПС не приеха дневния ред, точка по който бяха и промените в Изборния кодекс. Новите партии нямаха достатъчно гласове да прокарат програмата и заседанието бе закрито 10 минути след началото.


След малко ще започне председателски съвет, като възможността е ръководството на Народното събрание да свика извънредно заседание с определен от него дневен ред.


По-късно в кулоарите на парламента лидерът на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова обяви, че хората са очаквали парламентът да се занимае с техния дневен ред, а партиите, които провалиха заседанието се занимават с вземане и връщане на мандати, партийни интриги, разнасяне на папки, проблеми, които интересуват тях, посочи тя.


След изборите: "Има такъв народ" върна мандата (хронология)

© Юлия Лазарова

"Има такъв народ" очаквано върна получения мандат

След изборите: "Има такъв народ" върна мандата (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


"Има такъв народ" очаквано върна получения мандат. Сега президентът трябва да избере на коя политическа сила да го връчи като няма законов срок за това.


"Ние вече обявихме, че няма да влизаме в коалиции с партиите на статуквото, защото те са безпринципни. Затова връщаме мандата", обяви номинираната за премиер Антоанета Стефанова.


България се нуждае от редовно и ефективно правителство, но разбирам и вашите мотиви, защото устойчиво правителство не може да бъде създадено на базата на безпринципни договорки, каза на свой ред държавният глава.

На въпрос на журналисти след излизане от президентството ще подкрепите ли кабинет на БСП за да няма избори, Тошко Йорданов отговори: "При положение, че не искаме коалиция с БСП, мислите ли, че ще подкрепим правителсто".


Посочи, че народът от години очаква парламентът да вземе конкретни решения за изсветляване на изборния процес. Не по-маловажна е и устойчивостта в условията на социална и икономическа криза. Посочи, че в тази ситуация трябва да се търси баланс между процедурата за съставяне на правителство, законодателната дейност на Народното събрание и важните срокове. Открои като видима липса сред внесените проекти в парламента проект на актуализация на бюджета от страна на кабинета в оставка. Посочи, че това ще лиши гражданите и бизнеса от подкрепа в условията на продължаваща пандемия.

Представители на "Има такъв народ" очакват мандата

Ивайло Вълчев, Тошко Йорданов и номинираната за премиер от "Има такъв народ" Антоанета Стефанова са вече при президента в очакване да получат мандат за съставяне на правителство.


ВМРО в акция срещу промените в изборните правила

ВМРО организира протестна акция днес пред Народното събрание "срещу безпринципната и опасна ревизия на изборните правила, които "новите" депутати възнамеряват да гласуват и на второ четене тази седмица".


Проблемът на партията, която не успя да влезе в парламента на последните избори, е намерението да отпадне ограничението за броя секции в страните извън ЕС, "с което върнаха водещата роля на етническата партия ДПС и Ердоган в българския политически живот", пише в съобщение до медиите ВМРО. Освен това поддържат тезата на Борисов, че депутатите са си дали възможност заплатите им да достигнат 10 хил. лв.


"Какво следва оттук нататък – отмяна на чл. 1 от Конституцията и провъзгласяването на депутатските им мандати като безсрочни и унаследяеми", заключават хората на Каракачанов.


След изборите: "Има такъв народ" върна мандата (хронология)

© Юлия Лазарова

Кабинетът в оставка ще приеме плана за възстановяване

Кабинетът в оставка ще приеме на заседанието си проекта за План за възстановяване и устойчивост на България. Това се разбра вчера от изказване на вицепремиера в оставка Томислав Дончев в парламента. Той обясни, че след това правителството би било склонно да поиска от Европейската комисия предварителна проверка, тъй като тя не е обвързваща.


Проектът е разчетен само върху възможностите за получаване на безвъзмездно европейско финансиране и не включва проекти, които биха се осъществили срещу нисколихвени заеми от ЕС. България има право на над 10.8 млрд. евро по Механизма за възстановяване и устойчивост, от които €6.22 млрд. грантове и до €4.55 млрд. заеми.


След изборите: "Има такъв народ" върна мандата (хронология)

© Георги Кожухаров

Президентът Румен Радев ще връчи мандат на "Има такъв народ"

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от втората по численост парламентарна група в 45-ото Народно събрание - "Има такъв народ". Лидерът й Слави Трифонов вече обяви, че кандидат за премиер е световният шампион по шахмат и настоящ депутат Антоанета Стефанова.


Преди дни от профила си във "Фейсбук" Трифонов каза, че формацията му ще върне мандата за съставяне на правителство незабавно, тъй като няма необходимия брой депутати или партньори, за да му осигури стабилно парламентарно мнозинство. "Предлаганата подкрепа е от политически субекти, които са вредни, алчни и доказано компрометирани. И това тяхното не е подкрепа, а зависимост", посочва Трифонов.


Така Румен Радев следва да определи трета парламентарна група, на която да даде шанс за формиране на управление. Според Конституцията изборът й се пада на държавния глава, като той не е длъжен да се съобразява с числеността на групата. Петата група - "Демократична България", вече заяви, че не възнамерява да реализира мандата, а във вторник от шестата група - "Изправи се! Мутри вън", декларираха, че ще обмислят какво ще правят, но не отхвърлиха възможността да предложат проект на кабинет. БСП и ДПС досега отказваха конкретни коментари дали биха се опитали да съставят кабинет. Ако и третата група върне проучвателния мандат неизпълнен, Румен Радев ще трябва да назначи служебно правителство, да разпусне Народното събрание и да насрочи нови парламентарни избори.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK