На живо

След изборите: "Има такъв народ" върна мандата (хронология)

Партията "Има такъв народ", която е втората след изборите на 4 април, прие и веднага върна мандата за съставяне на правителство. Междувременно заседанието на парламента се провали днес, тъй като ГЕРБ, БСП и ДПС не приеха дневния ред, точка по който бяха и промените в Изборния кодекс. Новите партии нямаха достатъчно гласове да прокарат програмата и заседанието бе закрито 10 минути след началото. Повече вижте в хронологията.
"България вече е в политическа криза, защото третият мандат за съставяне на кабинет е кризисен, каза пред Би Ти Ви съпредседателя на Демократична България Христо Иванов. Той допълни, че в допълнение страната се намира в още три кризи - тази на епидемиологичната обстановка, икономическа и на държавността. За Иванов този парламент е доказал вече, че няма ресурс за промяна. Христо Иванов е на мнение, че дори и да се сформира кабинет, той няма да такъв, който да донесе дълбока промяна.

"Въздържаме се при гласуването на всички законопроекти, касаещи промени за една нощ в съдебната власт", заяви в кулоарите на парламента Десислава Атанасова, председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС по повод заседанието на правната комисия днес.


"Промените, които предлага "Демократична България" в Конституцията, наказателно-процесуалния кодекс, закриването на КПКОНПИ са с цел да се спрат започнали производства, вкл. такива за отнемане на имущество", коментира Атанасова. Според нея "Демократична България" защитава лобистки интереси на обвиняеми и определи промените като безобразни.


Какво предвиждат предложенията за изменение на Наказателно-процесуалния кодекс и промените в Закона за съдебната власт, предложени от "Демократична България" - четете тук.

Предложението на "Демократична България" за промени в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, с които се закриват специализираните съдилища и прокуратури и се променя структурата на Висшия съдебен съвет минаха на първо четене в комисията по правни въпроси с подкрепа от "Има такъв народ", принципната подкрепа за "философията на промените" от БСП и "Изправи се! Мутри вън!". Против гласуваха двама депутати от ДПС, които по време на дебата обявиха, че принципно биха подкрепили подобна промяна, но за нея няма достатъчно време в "краткия живот" на този парламент и тя трябва да бъде обсъдена подробно от следващото Народно събрание. Депутатите на ГЕРБ гласуваха "въздържал се", а по време на обсъждането на законопроекта обявиха категоричната си позиция – че са против подобни промени.
След изборите: "Има такъв народ" върна мандата (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


На първо четене в комисията не минаха предложенията за промени в Закона за съдебната власт на "Изправи се! Мутри вън!", с които се предвиждаше отпадане на ограничението магистрати да участват в политически партии и да се кандидатират на избори. Единствено адвокат Николай Хаджигенов гласува "за", 7 бяха "против" и 9 "въздържал се".


Друго предложение на "Изправи се! Мутри вън!" също не събра подкрепата на депутатите на комисията по правни въпроси – за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се предвижда отпадане на т.нар. "вечен обвиняем". Предложението бе подкрепено от двама депутати, 7 гласуваха "против" и 8 "въздържал се".


Подробности можете да прочетете тук.

Ректорът на УНСС върна на работа уволнения преподавател

От днес доц. д-р Мартин Осиковски е на работа в УНСС. Това гласи съобщение на сайта на университета. Преподавателят първо подаде оставка след като установи агитация при посещението на премиера Бойко Борисов преди изборите в учебното заведение, а след това бе уволнен.


След серия от срещи и консултации на ректорското ръководство с представители на различни академични звена в Университета за национално и световно стопанство, както и с ръководството на катедра "Медии и обществени комуникации", е взето решение за отмяна на наложеното дисциплинарно наказание, се посочва още в съобщението.


Ректорът Димитър Димитров беше заявил, че може да го върне работа, ако даде доказателства за агитация. Днес той изтъква, цитиран в съобщението, че внимателно е следил и анализирал обществения дебат и се надява разрешаването на тази ситуация да допринесе за консолидиране на академичната общност.


Очаквайте подробности!

Георги Ганев не очаква служебен кабинет да има проблеми с бюджета

"Актуализация на бюджета не може да бъде направена без да е предложена от Министерския съвет, но към момента сякаш не изглежда, че служебното правителство може да се озове в невъзможност да изпълнява закона за бюджета в този му вид". Това коментира пред "Дневник" председателят на бюджетната комисия в парламента Георги Ганев от "Демократична България" след като днес част от напрежението между институциите се съсредоточи по тази тема.


Президентът Румен Радев отново упрекна правителството в оставка, че не внася актуализация и обрича хората и бизнеса да останат без помощ заради пандемията, а премиерът в оставка контрира с упорит отказ да предложи актуализация и пренасочи въпроса към следващо правителство.


Повече по темата четете тук.

"Демократична България" предлага по-висок праг на регистрация по ДДС

"Демократична България" внесе проект за промени в Закона за ДДС, с който се предлага прагът за регистрация по ДДС да се увеличи от сегашните 50 хил. лв. на 166 хил. лева. С промените се въвежда облекчен режим за регистрация по ДДС за микро- и малките предприятия, както и за физическите лица, упражняващи независима икономическа дейност. Целта е те да си поемат глътка въздух в кризата и да инвестират в развитие на бизнеса, а не в администриране на дейността си.


Коалицията мотивира предложението с това, че регистрацията е свързана с множество завишени изисквания, като повишена счетоводна отчетност подаване на месечни справки, декларации и дневници, които неминуемо водят и до завишени счетоводни разходи. Вносителите посочват и планираните изменения на правилата на ЕС, според които от 2025 г. ще има единен праг на облагаем оборот от 85 хил. евро. Очакваният резултат е, че много търговци се задържат под установения праг, за да избегнат регистрацията по ДДС.


Вносителите очакват мярката да има положителен ефект от "изсветляване" на част от сивата икономика и повече данъчни приходи от ДДС в държавния бюджет.


Предвижда се да се запази регистрация по избор.

Трифонов отвърна на старите партии - поведението им показало защо е трябвало да върне мандата

След изборите: "Има такъв народ" върна мандата (хронология)

"Уважаеми сънародници, днес се случиха две неща. Първо: "Има такъв народ" върна мандата за съставяне на правителство. И второ: ГЕРБ, БСП и ДПС показаха защо "Има такъв народ" трябваше да върне мандата".


Това написа по традиция от профила си във "Фейсбук" лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов, който все още не се е появил в парламента след като по време на изборите бе под карантина заради положителен тест за коронавирус.


И КНСБ настоява за актуализация на бюджета

КНСБ настоява правителството в оставка да предложи актуализация на бюджета, защото в противен случай от 1 юни ще спрат всички мерки в подкрепа на заетостта и доходите, няма да бъдат давани по 1000 лева бонуси за медиците на първа линия и възрастните хора ще останат без подкрепата от допълнителни 50 лева към пенсиите за времето на пандемия. Това коментира пред журналисти президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от "Нова телевизия".


По-рано през деня от резиденцията на Борисов в "Бояна" финансовият министър в оставка Кирил Ананиев увери, че янма нужда от актуализация на бюджета, а социалните и икономическите мерки са гарантирани до края на юни. За целта идната седмица с колегата си Деница Сачева щели да предложат за одобрение от кабинета в оставка пакет от 240 млн. лв. ДНес бяха одобрени 83 млн. лв., с които да си осигури допълнителното заплащане от 1000 лв. на работещите на първа линия.


Пламен Димитров припомни, че от КНСБ поискаха актуализация на бюджета още преди две седмици, а след това искането беше потвърдено и в съвместната ни позиция с работодателите по повод Националния план за възстановяване и устойчивост.


Той смята, че след края на май не са гарантирани нито помощите от 50 лв. за пенсионерите, нито парите за работещите на първа линия, нито пари по еврофондовете за бизнеса.

Планът за възстановяване отива в Брюксел

Както още вчера бе обявено от премиера в оставка Бойко Борисов правителството реши проектът на Плана за възстановяване и устойчивост на България да бъде изпратен в Брюксел.


"Никой не предложи план, всички се вторачиха да услугват на Радев, без изобщо да се занимават с ежедневните неща на хората. Благодаря на всички министри, че сте толкова отговорни. Проектът за плана е изключително важен, видяхме, че няма други планове, нито разумни предложения, спазихме всички процедури", обясни Борисов през профила си във "Фейсбук" в пряко предаване от заседанието. Така обясни защо кабинетът е възложил на вицепремиера в оставка Томислав Дончев да започне консултации с ЕК за окончателното изпращане на проекта.


Самият Дончев обясни, че се изпраща последният вариант на плана от 20 април и по него може да започне предварителна проверка, която да удостовери дали той съответства на критериите на ЕС.


След изборите: "Има такъв народ" върна мандата (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал

Депутатите решиха да работят в четвъртък

Следващото заседание на парламента е насрочено за четвъртък в 9 ч., обяви след проведения председателски съвет председателят Ива Митева. Днешното продължи само 10 минути, защото бе провалено с гласовете на ГЕР, БСП и ДПС. Според Митева трите не са формирали коалиция с тази цели, а просто заради конфигурацията е трудно да се съберат мнозинства и да се взимат решения.


В дневния ред за утре са предвидени две точки - довършване на правилника за дейността на Народното събрание и второ четене на Изборния кодекс. На нов председателски съвет в 8.30 ч. ще бъде обсъдено дали в дневния ред да влязат и докладите на комисии по проекти за първо гласуване, които заседават днес - правната, по здравеопазване и по бюджет и финанси.


Митева коментира, че е провела разговори, обстановката е спокойна и смята, че утре ще събере необходимите гласове за откриване на заседанието.

След изборите: "Има такъв народ" върна мандата (хронология)

© Юлия Лазарова


Подробности вижте тук.

И Мая Манолова видя предателство като на Юда в парламента

"Тъй като сме в Страстната седмица, да припомним какво се е случило на Велика сряда преди 2000 г. Юда е спазарил предателството срещу 30 сребърника. Точно това се случи днес в Парламента. Юда влезе и беше извършено предателство спрямо българския народ, което струва не 30 сребърника, а над 13 млрд. лева. Направиха го три партии, които блокираха парламента, блокираха неговата работа. Няма нещо по-страшно от това", коментира в кулоарите на парламента Мая Манолова, лидер на парламентарната група на "Изправи се! Мутри вън!". По-рано символиката използва и премиерът в оставка, но неговото тълкуване бе по адрес на новите партии.


След изборите: "Има такъв народ" върна мандата (хронология)

© Юлия Лазарова


"Ние настоявахме освен внасянето на плана за възстановяване и устойчивост и за други важни теми за българския народ – 50 лева за пенсионерите, които, няма да се изплащат след 31 май, подкрепата за хората с увреждания, Закона за личната помощ, подкрепата за малките фирми и за микропредприятията, подкрепа за самоосигуряващите се. Настоявахме изслушване на КЕВР, предстои повишаване цената на парното, тока и водата. Също така решението за намаляване на депутатските заплати на 1400 лева. Всички тези решения бяха блокирани днес", каза още Манолова. Тя призова незабавно важните за хората теми да влязат в пленарна зала.


"С действията си българското Народно събрание изглежда има желание към здравната и икономическата криза, в която се намираме, да се добави и политическа", добави Арман Бабикян.


"Разбирам устрема някой да се представи за единствена опозиционна партия, която единствена трябва да управлява България. Повярвайте ми, това не се случва в 2/3 от Европейския съюз, най-вероятно няма да се случи и в България, Така че тези, които искат да срещнат подкрепа, първо трябва да се научат да разговарят поне с тези, които са декларирали подкрепа за тях. Не се ли научат да разговарят, а са решили да разпореждат, както до ден днешен правеше Бойко Борисов, са си избрали грешният партньор", каза още Бабикян, задочно обръщайки се към "Има такъв народ".


"Има такъв народ" допуска правителство на ГЕРБ и БСП

"Да видим какво ще се случи с третия мандат. Да не се смеем всички с глас от странните решения и изненади, които могат да се случат, защото днес всички показаха, че на практика суверенът не ги интересува и могат да правят каквото си искат в пленарна зала. Няма да се изненадам ГЕРБ и БСП да направят правителство", коментира в кулоарите на парламента депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов. Днес неговата партия върна връчения от президента Румен Радев мандат за съставяне на правителство.


"Върнахме мандата, защото щяхме да бъдем задушени от тези, които в политическата си агония взимат решения, които са срамни. Всички чакат да се промени нещо, ето имаме повод - Изборния кодекс. Като гледате какво се случи днес в пленарна зала, която и от партиите от протеста да предложи правителство, ще бъде задушена", така Балабанов коментира блокираната от ГЕРБ, БСП и ДПС работа на парламента заради несъгласие с дневния ред.


"Има такъв народ" както преди изборите, така и досега комуникира единствено с "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!". Така отговори Балабанов на въпрос кого ще подкрепи партията на Слави Трифонов при връчване на трети мандат. "Ако трябва ще идем на нови избори и суверенът отново ще раздаде картите, защото виждате каква е ситуацията в пленарна зала. Докато не се смени модела...", каза Балабанов.


"Тези от ГЕРБ, които предлагаха популистки мажоритарната система за да ни поставят в неудобна ситуация, защо вчера в правна комисия гласуваха против мажоритарната система? Както правят проекти за Конституция, така предложиха законопроект за мажоритарна система, просто да печелят време и да тупкат топката", добави той.

Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков е сезирал Европейския парламент заради предложението на "Демократична България" антикорупционната комисия да бъде закрита, съобщиха от ГЕРБ. Според Новаков предложението е намеса в дейността на комисията, оглавявана от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, е опит за политизиране и застрашаване на работата й.


Писмото на Новаков е адресирано до председателя на комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент Моника Холмайер и в него се твърди, че промените в закона ще имат директен ефект върху вече образувани производства и стартирали дела за отнемане на активи на стойност над 3 млрд. лв.


Проектът на "Демократична България" предвижда комисията да бъде закрита в този й вид и да се раздели на две, както беше преди 2018 г. При разделянето едната комисия ще е ангажирана с противодействие на корупцията и санкциониране на конфликт и на интереси, а другата ще се занимава с конфискация.

Христо Иванов: Вече официално сме в политическа криза

ГЕРБ, БСП и ДПС днес бламираха работата на парламента и провалиха възможността да се приеме промяна на изборните правила. Хората очакваха да свършим поне това, коментира пред журналисти в Народното събрание председателят на парламентарната група на "Демократична България" и съпредседател на коалицията Христо Иванов.


След изборите: "Има такъв народ" върна мандата (хронология)

© Юлия Лазарова


По думите им гласуването в зала днес, при което заседанието на парламента бе провалено, показва ясната физиономия на политическите сили. "Същите формации гласуваха и в защита на Гешев", посочи той имайки предвид ситуацията от миналата седмица, когато "партиите на статуквото" се обединиха при разглеждането на въпроса кога и по какъв начин главният прокурор да бъде изслушван от парламента.


С изчерпването на двата мандата вече официално сме в политическа криза.


Христо Иванов,

Демократична България


Той припомни заявката на коалиция за подкрепа, ако бъде потърсена, за съставяне на кабинет, но без да отстъпва от програмните си приоритети.

"Нека видим заявките на политическите сили на консултациите при президента. Въпросът не е да искаме мандат все едно искаме вафла. Въпросът е да се направи много трезва оценка за възможностите да се формира работещо мнозинство в този парламент", каза още Иванов.

По думите му при очерталите се ясни разделителни линии и общото гласуване на ГЕРБ, БСП и ДПС се вижда, че е трудно да се излъчва мнозинство за истински реформи. Иванов добави, че при това положение може би е добре трите партии да се явят пред избирателя и да обяснят това си поведение.

Десислава Атанасова очаква в четвъртък парламентът да заседава

Утре трябва да направим опит да се проведе парламентарно заседание. Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова в кулоарите на парламента. "Все още не е ясно какъв ще бъде дневният ред, някои от групите настояват да се гласуват закони, които са внесли, други за Изборния кодекс. Надяваме се, че г-жа Митева (Ива Митев, председател на парламента - бел. ред.) ще прецени кой е най-адекватният дневен ред, който обслужва не политическите партии, а гражданите", каза Атанасова.
След изборите: "Има такъв народ" върна мандата (хронология)

© Юлия Лазарова


По повод днешното гласуването на депутатите на ГЕРБ "въздържали се" и "против" дневния ред, Атанасова посочи, че причината е твърде краткия срок между гласуването на първо и второ четене на промените в Изборния кодекс. "Настояваме да има достатъчно време, за да може и парламентарните групи да имат позиция по текстовете. Ние считаме, че следва решенията, които взима Народното събрание да не затрудняват българските граждани. След това да мислим за политиците. В доклада от правната комисия има взаимоизключващи се предложения", каза Атанасова, като не даде категоричен отговор как ще гласува парламентарната група на ГЕРБ, ако и утре в дневния ред са заложени промените в Изборния кодекс.

Кабинетът в оставка няма да предложи актуализация на бюджета

Кабинетът в оставка няма да предложи актуализация на бюджета. Това се разбра от излъчваното в профила на премиера в оставка Бойко Борисов заседание на кабинета, което от кадрите се вижда, че се провежда в резиденцията му в "Бояна". Коментарът е в отговор на поредния призив тази сутрин на президента Румен Радев за това с мотива, че заради политическата криза има опасност хората и бизнеса да останат без помощ заради пандемията.


Скрийншот от фейсбук профила на Бойко Борисов.

Скрийншот от фейсбук профила на Бойко Борисов.


В разпалено слово по темата финансовият министър в оставка Кирил Ананиев обяви, че президентът е изрекъл поредната неистина. Борисов го прекъсна с риторично питане защо си губи времето "да ги гледа". Ананиев увери, че всички разходи в бюджета са финансово осигурени, а извънредните, свързани с помощите за хората и бизнеса заради пандемията, са осигурени за май и юни. Обяви, че днес допълнително се отпускат 83 млн. лв. за плащане по 1000 лв. към заплатите на работещите на първа линия с коронавируса. Допълни, че идната седмица съвместно със социалния министър в оставка Деница Сачева ще бъде внесе проект за отпускането на 240 млн. лв., които да са за социални и икономичеки мерки.


"Няма ли да си ходиме, бе?! Цяло лято искат, те трябва да имат вече правителство, да са актуализирали бюджета, да направят каквото лъжеха хората. Не ги гледай, да не се ядосваш. Това са измамници", обяви Борисов.

Борисов: Днес е денят на предателството

С множество препратки към собствената си религиозност и днешния ден - Велика сряда, в която Юда предава Исус Христос, премиерът в оставка Бойко Борисов обяви през профила си във "Фейсбук" взетите днес по-важни решения на правителството, което се е събрало при него, а не в Министерския съвет, и сподели актуалните си коментари за политическата обстановка, повечето от които бяха нападки срещу президента и новите партии.
"Днес е денят на предателството, неслучайно и парламентът не се събра да работи, защото голяма част от умните, красивите, знаещите и можещите не ходят на работа. Така както бях предупредил. Те обичат да спят до късно. Някой да работи, а те да му намират кусури. Днес Юда е предал Господа, но пък знаете, че с наше решение от 10 г. Разпети петък е неработен ден", обяви Борисов.


Заключи, че досега е могло партиите в парламента да свършат всичко, вместо да обсъждат броя на секциите в чужбина и да проверяват действията на правителството."Така че тъжен ден е днес и той съвпада с това национално предателство. За една шепа парички са предали Господа, тези предадоха мечтите и очакванията на хората", заключи премиерът в оставка. Направи намеци за дълъг живот на служебно правителство и диктатура.


На свой ред лидерът на ВМРО и министър в оставка Красимир Каракачанов, чиито хора протестираха тази сутрин пред парламента, обяви, че всичко било ясно, само не го бил свързал с деня на предателството. Обяви, че зам.-председателят на "Има такъв народ" се появил днес в автомобили, който струвал 80 хил. лв., колкото стрували автомобилите на един министър, заместниците му и политическите им кабинети заедно. Премиерът се заинтересува от темата, макар няколко пъти да каза, че не гледа действията на президента и новите партии, за да не се ядосва.


Без да искам агресирам, а искам да обичаме врага си.


Бойко Борисов,

премиер в оставка


Заключи, че "по нито една тема "нямаме реален опонент, скриха се, единстевно се водят от злобата и от своята некадърност, от национални предатлства и колкото по виждат, че са некомпетентни, толкова по-злобни стават".

Нинова: Най-важно е парламентът да приеме мерки за помощ заради пандемията

След изборите: "Има такъв народ" върна мандата (хронология)

© Юлия Лазарова

Не подкрепихме програмата за работа на Народното събрание, в нея има лобистки текстове, но не и най-важните теми като социалните и икономически мерки, обяви в кулоарите лидерът на БСП Корнелия Нинова, след като с участието на нейните депутати заседанието на парламента бе провалено. Обяви, че единствената причина БСП да не подкрепи дневния ред е само една - в него няма социални и икономически мерки за подкрепа.


"Нашата грижа в момента са доходите, помощ за безработните, помощ за възрастните хора и икономически мерки, които да гарантират стабилност и растеж на българската икономика", заяви още Нинова.Депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков обяви, че ако е имало заседания, групата е щяла да гласува против видеонаблюдението и процедурата за назначаване на избирателна комисия от президента.

Той прехвърли отговорността за случващото се изцяло на президента. "Той е един от факторите, довели до тази патова ситуация. От 1 г. се опитва да предизвика политическа криза. Честито! Успя. И сега да е така добър да съдейства да не стигнем до конституционна криза", коментира той пред журналисти в кулоарите след изявата на Нинова.


Повече по темата четете тук.

Радев критикува кабинета в оставка, че не предлага актуализация на бюджета

"Наред с всички предложения, които постъпват и се разглеждат от парламента, липсва най-важното". Това обяви държавният глава Румен Радев при връчването на мандата за съставяне на правителство на "Ива такъв народ". С това той критикува правителството в оставка, че продължава да не внася предложение за актуализация на бюджета.


"Така българските пенсионери, гражданите и бизнесът се лишават от подкрепа в случай, че Народното събрание се разпусне и се назначи служебно правителство. Аз вярвам, че вашата парламентарна група е съпричастна към тези важни за обществото ни теми и съм готов са обсъдим вашите позиции по тях", обърна се той към представителите на "Има такъв народ".


След изборите: "Има такъв народ" върна мандата (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


В събота Радев повдигна въпроса за належащата актуализация, за която призова и останалите представени в парламента партии като обяви, че в бюджета няма средства за антикризисни мерки в помощ на хората и бизнеса. Съвсем различна позиция зае през седмицата финансовият министър в оставка Кирил Ананиев. Пред депутати той увери, че в момента има средства и актуализация ще се наложи само ако епидемичната обстановка се влоши.


По-късно в кулоарите на парламента Тома Биков от ГЕРБ обяви, че няма как актуализация да бъде направена от правителство в оставка. Това означава това правителство, което ще си отиде скоро, да определи политиките на държавата до края на годината, а да не може да ги изпълнява.


Който иска актуализация, да направи правителство.


Тома Биков,

ГЕРБ

Акцията на ВМРО създаде напрежение пред парламента

След изборите: "Има такъв народ" върна мандата (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал

Продължава демонстрацията на представители на ВМРО пред Народното събрание. Полиция е на място и се опитва да въведе ред. Демонстрантите съпроводиха с викове "Еничари", "Турци" и "Тошко, цървул, върви в Истанбул" Антоанета Стефанова и Тошко Йорданов след излизането им от президентството.


Протестиращите са недоволни от поправките в Изборния кодекс, по-конкретно за секциите в Турция. Протестът съпроводи Стефанова и Йорданов от входа на президентството до автомобила му.


Те обградиха автомобила на Тошко Йорданов, зам.-председател на "Има такъв народ". Жандармерия го ескортира и той успя да излезе от паркинга.


След изборите: "Има такъв народ" върна мандата (хронология)

© Лили Тоушек


Александър Сиди обясни на свой ред пред репортери, че протестът тази сутрин е срещу намерението на новите депутати, сред които няма такива на ВМРО, да премахнат ограничението за броя изборни секции в страните извън ЕС. Той обяви, че това ще даде възможност на турския президент Ердоган да влияе върху изборите в България.


Разказа, че със зам.-председателя на "Има такъв народ" Тошко Йорданов" са разменили контактите си във "Фейсбук", което определи като "новото нормално" и заключи, че явно така ще контактуват занапред.

ГЕРБ, БСП и ДПС провалиха заседанието на парламента

Заседанието на парламента се провали днес, тъй като ГЕРБ, БСП и ДПС не приеха дневния ред, точка по който бяха и промените в Изборния кодекс. Новите партии нямаха достатъчно гласове да прокарат програмата и заседанието бе закрито 10 минути след началото.


След малко ще започне председателски съвет, като възможността е ръководството на Народното събрание да свика извънредно заседание с определен от него дневен ред.


По-късно в кулоарите на парламента лидерът на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова обяви, че хората са очаквали парламентът да се занимае с техния дневен ред, а партиите, които провалиха заседанието се занимават с вземане и връщане на мандати, партийни интриги, разнасяне на папки, проблеми, които интересуват тях, посочи тя.


След изборите: "Има такъв народ" върна мандата (хронология)

© Юлия Лазарова

"Има такъв народ" очаквано върна получения мандат

След изборите: "Има такъв народ" върна мандата (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


"Има такъв народ" очаквано върна получения мандат. Сега президентът трябва да избере на коя политическа сила да го връчи като няма законов срок за това.


"Ние вече обявихме, че няма да влизаме в коалиции с партиите на статуквото, защото те са безпринципни. Затова връщаме мандата", обяви номинираната за премиер Антоанета Стефанова.


България се нуждае от редовно и ефективно правителство, но разбирам и вашите мотиви, защото устойчиво правителство не може да бъде създадено на базата на безпринципни договорки, каза на свой ред държавният глава.

На въпрос на журналисти след излизане от президентството ще подкрепите ли кабинет на БСП за да няма избори, Тошко Йорданов отговори: "При положение, че не искаме коалиция с БСП, мислите ли, че ще подкрепим правителсто".


Посочи, че народът от години очаква парламентът да вземе конкретни решения за изсветляване на изборния процес. Не по-маловажна е и устойчивостта в условията на социална и икономическа криза. Посочи, че в тази ситуация трябва да се търси баланс между процедурата за съставяне на правителство, законодателната дейност на Народното събрание и важните срокове. Открои като видима липса сред внесените проекти в парламента проект на актуализация на бюджета от страна на кабинета в оставка. Посочи, че това ще лиши гражданите и бизнеса от подкрепа в условията на продължаваща пандемия.

Представители на "Има такъв народ" очакват мандата

Ивайло Вълчев, Тошко Йорданов и номинираната за премиер от "Има такъв народ" Антоанета Стефанова са вече при президента в очакване да получат мандат за съставяне на правителство.


ВМРО в акция срещу промените в изборните правила

ВМРО организира протестна акция днес пред Народното събрание "срещу безпринципната и опасна ревизия на изборните правила, които "новите" депутати възнамеряват да гласуват и на второ четене тази седмица".


Проблемът на партията, която не успя да влезе в парламента на последните избори, е намерението да отпадне ограничението за броя секции в страните извън ЕС, "с което върнаха водещата роля на етническата партия ДПС и Ердоган в българския политически живот", пише в съобщение до медиите ВМРО. Освен това поддържат тезата на Борисов, че депутатите са си дали възможност заплатите им да достигнат 10 хил. лв.


"Какво следва оттук нататък – отмяна на чл. 1 от Конституцията и провъзгласяването на депутатските им мандати като безсрочни и унаследяеми", заключават хората на Каракачанов.


След изборите: "Има такъв народ" върна мандата (хронология)

© Юлия Лазарова

Кабинетът в оставка ще приеме плана за възстановяване

Кабинетът в оставка ще приеме на заседанието си проекта за План за възстановяване и устойчивост на България. Това се разбра вчера от изказване на вицепремиера в оставка Томислав Дончев в парламента. Той обясни, че след това правителството би било склонно да поиска от Европейската комисия предварителна проверка, тъй като тя не е обвързваща.


Проектът е разчетен само върху възможностите за получаване на безвъзмездно европейско финансиране и не включва проекти, които биха се осъществили срещу нисколихвени заеми от ЕС. България има право на над 10.8 млрд. евро по Механизма за възстановяване и устойчивост, от които €6.22 млрд. грантове и до €4.55 млрд. заеми.


След изборите: "Има такъв народ" върна мандата (хронология)

© Георги Кожухаров

Президентът Румен Радев ще връчи мандат на "Има такъв народ"

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от втората по численост парламентарна група в 45-ото Народно събрание - "Има такъв народ". Лидерът й Слави Трифонов вече обяви, че кандидат за премиер е световният шампион по шахмат и настоящ депутат Антоанета Стефанова.


Преди дни от профила си във "Фейсбук" Трифонов каза, че формацията му ще върне мандата за съставяне на правителство незабавно, тъй като няма необходимия брой депутати или партньори, за да му осигури стабилно парламентарно мнозинство. "Предлаганата подкрепа е от политически субекти, които са вредни, алчни и доказано компрометирани. И това тяхното не е подкрепа, а зависимост", посочва Трифонов.


Така Румен Радев следва да определи трета парламентарна група, на която да даде шанс за формиране на управление. Според Конституцията изборът й се пада на държавния глава, като той не е длъжен да се съобразява с числеността на групата. Петата група - "Демократична България", вече заяви, че не възнамерява да реализира мандата, а във вторник от шестата група - "Изправи се! Мутри вън", декларираха, че ще обмислят какво ще правят, но не отхвърлиха възможността да предложат проект на кабинет. БСП и ДПС досега отказваха конкретни коментари дали биха се опитали да съставят кабинет. Ако и третата група върне проучвателния мандат неизпълнен, Румен Радев ще трябва да назначи служебно правителство, да разпусне Народното събрание и да насрочи нови парламентарни избори.

Коментари (544)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Изходът от този ход е известен! Интересно е следващият при кого ще отиде - опасенията са, че Корнелия Нинова може и да се изкуши да управлява с ДПС и ГЕРБ!

 2. 2 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1323 Любопитно

  Министър председател, който не иска да има министри, е председател само на себе си...... разсилният на И Т.Н.

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5066 Неутрално

  Някой трябва да си сложи главата в торбата и да управлява макар и са по-кратко. Може само да спечели.
  Ситуацията изисква политическа смелост и отговорност.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5066 Неутрално

  До коментар [#2] от "the_flea":

  Бойко е еднолично управляващия държавата.
  ПОЛИТИЧЕСКИ МОНОСПЕКТАКЪЛ С ТРАГИЧЕН КРАЙ!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на d04
  d04
  Рейтинг: 94 Неутрално

  До коментар [#1] от "petrapetra":

  ГЕРБ, БСП и ДПС си правят правителство само във въображението Ви. За какво им е? По този начин ГЕРБ само ще изгубят значително количество избиратели, а БСП за пореден път ще отслабне заради връзката с ДПС.
  Вече сме имали една крайно безпринципна тройна коалиция и днес всички са научили урока си по история, за да създават такъв тип правителство.

 6. 6 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 623 Весело

  Най-после банкоматите започнаха да пускат нови банкноти.
  Нови работи със стари такова не се правят.

 7. 7 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4176 Неутрално

  " Петата група - "Демократична България" вече заяви, че не възнамерява да реализира мандата, а във вторник от шестата група - "Изправи се! Мутри вън", декларираха, че ще обмислят какво ще правят, но не отхвърлиха възможността да предложат проект на кабинет. "

  От ДБ трябва да покажат отговорно държавническо поведение и да изразят готовност да съставят кабинет ! Едни ИМВ остават в целия този парламент, които единствено декларираха, че може да предложат правителство ! Тъжно, но това е реалността !

 8. 8 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2892 Неутрално

  Президентът трябва да пише в заглавието, колкото и ехидно да се мислите че сте над нещата. Ако ИТН, БСП и ДПС откажат правителство, ще видим ДБ колко струват на действия, време е да покажат нещо.

 9. 9 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  Нормално е да го връчи на БСП. Даже мога да се ловя на бас. Само те могат да направят поне опит за съставяне на правителство. А и Президентът ще бетонира позицията си за предстоящите президентски избори. Другите ( ДБ и ИМВ)си казаха, че не могат нищо да направят и биха върнали мандата. А ДПС - просто нямат шанс, а президентът и не би връчил на тях мандата. От тях всеки бяга.

 10. 10 Профил на b.rainstorm
  b.rainstorm
  Рейтинг: 17 Неутрално

  Нови избори наесен, никаква мажоритарна система - така ще се бетонират разни андрешковци. Трябва широко представен суверен, с нормална опозиция. И да гледаме наистина към Европа, а не към Мадар Раша

 11. 11 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4176 Неутрално

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  " Някой трябва да си сложи главата в торбата и да управлява макар и са по-кратко. Може само да спечели.
  Ситуацията изисква политическа смелост и отговорност."

  Една Мая Манолова декларира дотук подобна готовност ! Като гледам, нещата отиват към ИМВ , най - малката партия в това НС ! Как пък никой от " големите" не дръзна да поеме отговорност в такъв критичен момент !!!

 12. 12 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4176 Весело

  До коментар [#2] от "the_flea":

  " Министър председател, който не иска да има министри, е председател само на себе си...... разсилният на И Т.Н."

  А такъв, който не иска да влезе в парламента, щото го е страх !?!

 13. 13 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4113 Весело

  До коментар [#12] от "samoedin":

  Страхливец.

 14. 14 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4176 Неутрално

  До коментар [#9] от "papunqk":

  " Нормално е да го връчи на БСП. Даже мога да се ловя на бас. Само те могат да направят поне опит за съставяне на правителство. А и Президентът ще бетонира позицията си за предстоящите президентски избори. Другите ( ДБ и ИМВ)си казаха, че не могат нищо да направят и биха върнали мандата. А ДПС - просто нямат шанс, а президентът и не би връчил на тях мандата. От тях всеки бяга."

  Нито една партия в този парламент няма да подкрепи правителство с мандат на БСП ! Поне такива бяха заявките дотук !Президентът е наясно с това и ако иска, да и го връчи ! Отиваме на служебно правителство......ако това е целта !

 15. 15 Профил на СМЕТ В СЯНКА
  СМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 8 Весело

  " Петата група - "Демократична България" вече заяви, че не възнамерява да реализира мандата, а във вторник от шестата група - "Изправи се! Мутри вън", декларираха, че ще обмислят какво ще правят, но не отхвърлиха възможността да предложат проект на кабинет. "От ДБ трябва да покажат отговорно държавническо поведение и да изразят готовност да съставят кабинет ! Едни ИМВ остават в целия този парламент, които единствено декларираха, че може да предложат правителство ! Тъжно, но това е реалността !
  —цитат от коментар 7 на samoedin


  Глупости, Боко имаше готов проект за Правителство, не го внесе защото никой не декларира подкрепа.

 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5066 Неутрално

  До коментар [#15] от "СМЕТ В СЯНКА":

  Значи е страхливец.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на СМЕТ В СЯНКА
  СМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#15] от "СМЕТ В СЯНКА":Значи е страхливец.
  —цитат от коментар 16 на КМЕТ В СЯНКА


  Интересно как хода на ББ е страх, а на Лърч гениалност. Заслепени, двулични тролове.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5066 Неутрално

  До коментар [#17] от "СМЕТ В СЯНКА":

  Не знам кого визираш за да си получиш отговора.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5066 Неутрално

  До коментар [#18] от "selqnin":

  Като джипко ли ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 21. 21 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4176 Неутрално

  До коментар [#15] от "СМЕТ В СЯНКА":

  " Глупости, Боко имаше готов проект за Правителство, не го внесе защото никой не декларира подкрепа."

  Нищо няма, освен лъжи, корупция и демагогия ! Очаквано !

 22. 22 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  ЦИРК Фатмашки със специалното участие на учиндолското фрийкшоу. И ако утре борисов се върне на боядисан в бяло катър - ето ги виновниците, като шоумена все повече и повече се чудя дали не е патерица на Борисов

  15.02.1989 - 07.02.2018
 23. 23 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  До коментар [#18] от "selqnin":Като джипко ли ?
  —цитат от коментар 20 на КМЕТ В СЯНКА


  Дай Боже, ама плешивците от снимката не работят за това. Много, много искам тоя ноември да няма генерали във властта, ама надали, не го вярвам. Според мен и Тиквочът и Шофьорът ще са преизбрани :(((

  15.02.1989 - 07.02.2018
 24. 24 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3256 Неутрално

  "Трифонов каза, че формацията му ще върне мандата за съставяне на правителство незабавно....."

  Чалгарят ако имаше акъл колкото едно просено зрънце, щеше поне да бави една седмица. За да може този дефектен парламент да свърши нещо.

 25. 25 Профил на Stoyan Kostov
  Stoyan Kostov
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Кабинетът в оставка ще приеме плана за възстановяване

  България има право на над 10.8 млрд. евро по Механизма за възстановяване и устойчивост, от които €6.22 млрд. грантове и до €4.55 млрд. заеми.

  Бойко пак сътворява глупост. Колкото за харченето на пари някакси ще се разберат новите. БСП ще даде безусловна подкрепа. Да ги беше оставил да си го правят тоя план каквото искат.

 26. 26 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#7] от "samoedin":

  С кого ще съставят правителство. С чалгарите, с бесепарите, с депесарите, с мутрите вън и вътре. ДБ няма съюзници в една чалгарска и опростачена мафиотска държава

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 28. 28 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#11] от "samoedin":

  Т.нар. големи фактически са малки.без подкрепа сред българското общество

 29. 29 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6388 Любопитно

  Нови избори наесен, никаква мажоритарна система - така ще се бетонират разни андрешковци. Трябва широко представен суверен, с нормална опозиция. И да гледаме наистина към Европа, а не към Мадар Раша
  —цитат от коментар 10 на b.rainstorm


  Наесен - значи ще са след юлските нови избори....

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 30. 30 Профил на iiu09354227
  iiu09354227
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Ако са малко отговорни политически , ИТН не трябва да върне мандата веднага, а да даде законните 7 дни - НС да гласува някои ценни законопроекта.

 31. 31 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  До коментар [#7] от "samoedin":

  Това просто не е вярно, Бабикян вчера каза, че след като ИТН не иска да участва, те с толкова малко депутати е абсурдно да съставят правителство. Никой не иска с ГЕРБ, БСП и ДПС а без тях не става.

 32. 32 Профил на Веселяк У
  Веселяк У
  Рейтинг: 358 Неутрално

  До коментар [#18] от "selqnin":

  За щастие това не зависи от вас, и още четири години ще имаме истински президент!

 33. 33 Профил на BezEmotsia
  BezEmotsia
  Рейтинг: 603 Весело

  "ще върне мандата за съставяне на правителство незабавно, тъй като няма необходимия брой депутати или партньори, за да му осигури стабилно парламентарно мнозинство"

  Дали ще продължават глупавите твърдения, че на изборите от 04.04.2021 България е избрала "промяната" и че 70% искали промяна (основен фалшив звук от ДБ и ИСМВ). Така наречената "промяна" има общо около 90 депутата, а останалите са на статуквото. Всъщност, промяна ли са Иванов, Манолова, Дончева и други подобни герои от политическото минало? За промяна може да се говори единствено за Трифонов и неговите петдесетина депутата.
  Много е вероятно част от "промяната"да не влезне в новия парламент, ама хорицата ще отбележат 1 месец като депутати.

  Хи хи хи

 34. 34 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Чичкото без коса от плевеските села за три дни три пъти се отрече от ангажиментите, които пое пред избирателите си!
  Сбогом, чалгарю, няма да липсваш на никого!!!

 35. 35 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  Любимката на Васил Божков получи и върна мандата. Вождът ѝ предишния ден ни каза как ще протече тази среща, декориран с черепче на ревера си.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 36. 36 Профил на Младолик Мъдрец
  Младолик Мъдрец
  Рейтинг: 36 Весело

  Шокиран съм !
  ИТН обещаха нещо оня ден и го изпълниха. Безаналогова проява на принципност и последователност !

 37. 37 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  Работата в НС загрубя и заприлича на селски събор.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4795 Гневно

  "ГЕРБ, БСП и ДПС провалиха заседанието на парламента"

  Ето я новата - стара коалиция в парламента!

 40. 40 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3702 Неутрално

  До коментар [#1] от "petrapetra":

  "Корнелия Нинова може и да се изкуши да управлява с ДПС и ГЕРБ!"

  Това само ще официализира коалицията на трпите БКП-та: ГЕРБ/БСП/ДПС, която си управлява вече 12 години.

  Днешното обединение на КАРТЕЛА срещу внесените промени само потвърждава нещо, което пиша от 10 години насам.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 41. 41 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  Лъснаха им такованката, видя се кои партии са от статуквото - ГЕРБ, БСП и ДПС.
  Тези тричките дали са част от българския народ или работят против интересите на народа.
  Боже, ама то и в клетвата им така пише "... да защитавам интересите на народа".

  кратък
 42. 42 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 2014 Неутрално

  "ГЕРБ, БСП и ДПС провалиха заседанието на парламента"

  ГЕРБ, БСП и ДПС = мнозинство на мафията и статуквото.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1569 Весело

  До коментар [#38] от "keepwalking":

  Приятел, ИТН с помощта на ДБ и Мутрите не могат да прокарат дневния ред на парламента, ти викаш мажоритарен вот да са пробвали. Я се стегни малко и си пусни НС, за да се върнеш в реалността.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 45. 45 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1587 Любопитно
 46. 46 Профил на Северозападнал
  Северозападнал
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Единствената партия, която има визия, капацитет и подготвени кадри да управлява е ГЕРБ! Всичко друго в българския Парламент е шлака, политически миндили случайно озовали се там. Сегашната ситуация просто доказва това!

 47. 47 Профил на serenalipuma
  serenalipuma
  Рейтинг: 49 Неутрално

  Славчо що не сложи някой сериозен човек наместо нискостебления? Той се държи клоунско-арогантно-просташко-поучително. Да беше намерил някого като Ива Митева - сериозна жена, уважавана, никой не гласува против нея. Даже герберугите се въздържаха. И що не си направи правителство на малцинството, ама не от сценаристи, а от уважавани специалисти. Нека ги бламират в парламента! Те да вършат адекватни неща, да комуникират нормално, да го излъчва, телевизия си има. И като ги бламират, въпреки добра работа, на следващите избори ще помете всички.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 49. 49 Профил на brighty
  brighty
  Рейтинг: 11 Неутрално

  ГЕРБ, БСП и ДПС провалиха заседанието на парламента - разбрахте ли защо с мафията не трябва да се работи и защо връщането на мандата беше най-правилното решение?

 50. 50 Профил на Младолик Мъдрец
  Младолик Мъдрец
  Рейтинг: 36 Весело

  Заседанието на парламента се провали днес, тъй като ГЕРБ, БСП и ДПС не приеха дневния ред, точка по който бяха и промените в Изборния кодекс. Новите партии нямаха достатъчно гласове да прокарат програмата.
  +++++

  Правилно! Откъде накъде, този провален парламент ще приема закони на партии, които не желаят да управляват ! У лево, с 200!

 51. 51 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 795 Неутрално

  БСП потъва жестоко с всяко свое действие. Не може да се хванеш с ДПС и ГЕРБ и да проваляш работата на парламента. Явно им изнася сегашното положение. С подобни действия губят повече даже и от Майчето и лудия и екип. Интересни ще са резултатите на следващите избори - Първи ИТН, втори ДБ, трети ГЕРБ, четвърти БСП, пети Възраждане.

 52. 51 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1587 Любопитно

  До коментар [#1] от "petrapetra":"Корнелия Нинова може и да се изкуши да управлява с ДПС и ГЕРБ!"Това само ще официализира коалицията на трпите БКП-та: ГЕРБ/БСП/ДПС, която си управлява вече 12 години.Днешното обединение на КАРТЕЛА срещу внесените промени само потвърждава нещо, което пиша от 10 години насам.
  —цитат от коментар 40 на Norman Granz


  Очевидно чупите чугуномера!
  Герб не биха подкрепили БСП.
  А и ДПС преди го подкрепяха заради конкретна изгода. Докато ДБ се гушка с него и без (видима) нужда.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4176 Весело

  " Заседанието на парламента се провали днес, тъй като ГЕРБ, БСП и ДПС не приеха дневния ред, точка по който бяха и промените в Изборния кодекс. Новите партии нямаха достатъчно гласове да прокарат програмата."

  Красота ! Напълно очаквана при това !!!

 55. 55 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1131 Весело

  лузъри!

  Евроатлантида
 56. 56 Профил на stanchopansa
  stanchopansa
  Рейтинг: 484 Неутрално

  "ГЕРБ, БСП и ДПС провалиха заседанието на парламента"

  Вече не крият, че са си дружки. Някой да не е разбрал кой управлява държавата през последните 11 години?

 57. 57 Профил на _pataran_
  _pataran_
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Единствената партия, която има визия, капацитет и подготвени кадри да управлява е ГЕРБ! Всичко друго в българския Парламент е шлака, политически миндили случайно озовали се там. Сегашната ситуация просто доказва това!
  —цитат от коментар 46 на Северозападнал


  Жалко, че е така, но си е точно така...

 58. 58 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 743 Неутрално

  " Заседанието на парламента се провали днес, тъй като ГЕРБ, БСП и ДПС не приеха дневния ред, точка по който бяха и промените в Изборния кодекс. Новите партии нямаха достатъчно гласове да прокарат програмата."

  Коалиция Гешеф в действие. Трифонов може да е мошеник, но в случая е прав да не разчита на тия.

 59. 59 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Ще излезе, че "Слави" беше прав, да иска име на партята "Няма такъв народ", защото наистина няма друг нард, който да си избира такива умни, отговорни и изключително загрижени за нас представители в парламента.
  Радев направо да разпуска тези умници и да назначава нови избори - очевидно нашите тикви зреят по-бавничко, та дано през лятото да узреят за нещо смислено.

 60. 60 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4795 Неутрално

  До коментар [#51] от "Тангра":

  "Герб не биха подкрепили БСП."

  Точно обратното направиха днес! ГЕРБ+БСП+ДПС провалиха заседанието на парламента!

 61. 61 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#54] от "samoedin":

  Това очакваше Слав а и всяко едно правителство на малцинството. На изборите народът не гласува за партиите на промените. Даде им сила да са непреодолима опозиция но не и да управляват

 62. 62 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2527 Неутрално

  ГЕРБ, БСП и ДПС провалиха заседанието на парламента


  --------------------------------------------

  Ето колко прав беше Слави , като върна мандата. Това го чакаше, ако беше приел.

 63. 63 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4795 Любопитно

  лузъри!
  —цитат от коментар 55 на sa6


  Кои? ГЕРБ+БСП+ДПС?

 64. 64 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Някой трябва да си сложи главата в торбата и да управлява макар и са по-кратко. Може само да спечели.Ситуацията изисква политическа смелост и отговорност.
  —цитат от коментар 3 на КМЕТ В СЯНКА


  Каквато от една страна очевидно липсва, но от друга орел и рак и щука каруца не теглят.

 65. 65 Профил на Младолик Мъдрец
  Младолик Мъдрец
  Рейтинг: 36 Весело

  До коментар [#51] от "Тангра":"Герб не биха подкрепили БСП."Точно обратното направиха днес! ГЕРБ+БСП+ДПС провалиха заседанието на парламента!
  —цитат от коментар 60 на vassilun


  Както казваше Иванов, ГЕРБ гласуват по съвест и не са виновни, че ДПС ги подкрепят.. нъл тъй ?

 66. 66 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1587 Любопитно

  [quote#57:"_pataran_"][/quote]

  То това беше ясно и преди изборите, ... на някои от избирателите.
  Тези, с повечето акъл.

 67. 67 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 6392 Неутрално

  "Политическа култура означава да владееш умението да преговаряш с всяка друга партия, с която можете да формулирате общи цели" – коментар на Евгений Кънев.
  –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

  Партия ИТН на Трифонов просто няма политическа култура! Факт.

  Избирателите и трябва сериозно да се замислят за кой са гласували.

  ДБ: Време е да спечелим България
 68. 68 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2527 Неутрално

  Заседанието на парламента се провали днес, тъй като ГЕРБ, БСП и ДПС не приеха дневния ред, точка по който бяха и промените в Изборния кодекс. Новите партии нямаха достатъчно гласове да прокарат програмата.

  -----------------------------
  Къде е сега ОСЪДЕНИЯ ЛЪЖЕЦ БМБ , дето ни обясняваше, как Слави имал 168 гласа?

 69. 69 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  Тошко и А. Стефанова ,обградени от тълпа пред президентството под скандирания "турски мекерета" :))

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 70. 70 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 6392 Неутрално

  чалгарина ще прояви наличие на разум само и единствено, ако разпореди окончателно разпускане на т.н. му партия - сбирщина от кретени, малоумници и прочие дебили, и престане да се занимава с "политика", избори и изобщо с неща от които няма хал-хабер.така само пуска мухи на разни изкукали мизерници като маямата галева, бибикянчев, бойкикюф и подобни, така се губи ценен ресурс и кочината продължава да обеднява...
  —цитат от коментар 53 на _pataran_


  Малко пресилено, но много вярно!

  ДБ: Време е да спечелим България
 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 72. 72 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1569 Весело

  До коментар [#27] от "Дисидент в ЕССР":

  Споделяш кафява хибридка. "Да спре" не означава "да прекрати". В самия законопроект е разписано при какви условия се възобновяват делата, вкл. и служебно. Десиславка ви лови на гола кука и лапнишараните се хващате.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 73. 73 Профил на iiu09354227
  iiu09354227
  Рейтинг: 435 Неутрално

  "ГЕРБ, БСП и ДПС провалиха заседанието на парламента"

  Някой още да не е разбрал, защо новите партии в НС не приеха "подкрепа" от партиите на статуквото? Някой още да се пита , защо ИТН върна мандата? Някой да е повярвал на Нинова, че БСП не е част от статуквото?

 74. 74 Профил на mr.sun
  mr.sun
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#27] от "Дисидент в ЕССР":

  Дневник никога няма да плюе ДБ, тази медия е най корумпираната. Обслужва интересите на Прокопиев и свитата му!

 75. 75 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2408 Неутрално

  Парламентарната "група" на БКП, провали заседанието на Парламента!
  Това е обещаната подкрепа от "силно подкрепящата и отговорна" политическа Мафия в НС!
  Някой да има илюзии още?!

 76. 76 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 623 Неутрално

  "Има такъв народ" + "няма такъв мандат" = 7/8 т.е. як гьобек

 77. 77 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2564 Неутрално

  карай бе .
  те и белгийците бяха сума време без правителство .
  ко , да не са фалирали:)))

 78. 78 Профил на themtrx
  themtrx
  Рейтинг: 222 Неутрално

  "ГЕРБ, БСП и ДПС провалиха заседанието на парламента"
  Отново се видя кои работят заедно. Много добре направи партията на Трифонов, че върна мандата. Трябват избори, иначе ГЕРБ, БСП и ДПС щяха да провалят всяко заседание, които не им е удобно. Тези 3 партии нямат място в парламента. Приятелчетата им от ВМРО също.

 79. 79 Профил на tsefan_92
  tsefan_92
  Рейтинг: 102 Неутрално

  Добре, че ИТН върнаха мандата на секундата- иначе щеше да даде управлението на коалицията ГЕШЕВ, които за пореден път се обединиха срещу промяната. БСП колкото и да говори, че са партия на протеста и на промяната са си една голяма част от статуквото, против което трябва да се борим!

  Да изринем ГРОБ-авите комунисти с 200! Да си върнем държавата!
 80. 80 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 946 Неутрално

  "Заседанието на парламента се провали днес, тъй като ГЕРБ, БСП и ДПС не приеха дневния ред, точка по който бяха и промените в Изборния кодекс. Новите партии нямаха достатъчно гласове да прокарат програмата."
  .................................

  БКП-Коалицията "Каскет" в действие. Няма как да има правителство ако трябва да се разчита на тия

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 81. 81 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1131 Весело

  Върнете ми 78 стотинки!!!!

  Евроатлантида
 82. 82 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1587 Весело

  Най-малко морал имат от МММ (мая мано мрън)
  Те нямат претенции и ще вземат мандата, стига някой да им гласува мутрите.

 83. 83 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Нинова - кво стана с великите изказвания мари? Кой с кого е в един кюп?

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 84. 84 Профил на _pataran_
  _pataran_
  Рейтинг: 12 Неутрално

  много правилно са постъпили ГЕРБ, БСП и ДПС.
  да има стане ясно на някои как се яде мед с мечка, та да знаят още отсега, че обещанията им пред електората са кухи; самият електорат би трябвало да им е скроил вече шапка на такива клоуни и гастрольори и на идещите избори да им даде заслужен шут в пърделниците.

 85. 85 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3412 Весело

  До коментар [#39] от "vassilun":

  "ГЕРБ, БСП и ДПС провалиха заседанието на парламента"
  Ето я новата - стара коалиция в парламента!"
  =============
  Нали не очакваш изброените да се нагласят Мая да ги трича?

  Еретик
 86. 86 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1587 Весело

  "Кабинетът в оставка ще приеме на заседанието си проекта за План за възстановяване и устойчивост на България. Това се разбра вчера от изказване на вицепремиера в оставка Томислав Дончев в парламента. Той обясни,, че след това правителството би било склонно да поиска от Европейската комисия предварителна проверка, тъй като тя не е обвързваща."

  Добре, че е герболяка, да оправя бакиите в тая държава.
  От кукувци и артисти, работа не чакай. От сценаристи, ептен!

 87. 87 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 6392 Неутрално

  Слави играе вабанк, заложил е всичко и иска пълно мнозинство, но с показаното до сега сори не става!

  ДБ: Време е да спечелим България
 88. 88 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 2014 Неутрално

  Борисов за ИТН: „Страхливец е този, който не може да управлява със 165 гласа“

  ГЕРБ+БСП+ДПС = 75+51+30 = 156 гласа = смело управляващо мнозинство

 89. 89 Профил на stanchopansa
  stanchopansa
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#27] от "Дисидент в ЕССР":

  Само че делата срещу Черепа, Баневи и т.н. всичките окапват като круши. КПКОНПИ и специализирания съд са създадени само с цел да потискат тези, които не слушкат Баце, Гешев и Доган.

 90. 90 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 751 Неутрално

  На Тошко му нахлузили един фес на главата от ВМРО. След излизането от президента. Интересно няма ли охрана. Голяма издънка на НСО да оставят да се гаврят с депутати

 91. 91 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2624 Неутрално

  "ГЕРБ, БСП и ДПС провалиха заседанието на парламента"
  Коалиция Шайка тужур.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 92. 92 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  Голям зор бе да управляват,
  а сега Всичките се опасяват.

 93. 93 Профил на xlu12683878
  xlu12683878
  Рейтинг: 33 Неутрално

  Е в крайна сметка Слави се оказа прав да върне мандата. ГЕРБ, БСП, ДПС не им минават номерата този път. Ясно е и че управляват заедно.

 94. 94 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1587 Весело

  Нови избори наесен, никаква мажоритарна система - така ще се бетонират разни андрешковци. Трябва широко представен суверен, с нормална опозиция. И да гледаме наистина към Европа, а не към Мадар Раша
  —цитат от коментар 10 на b.rainstorm


  Добре де, за да се спестят пари, не може ли едновременно Парламентарни и президентски избори. Летецът да хвърля оставката, в името на едни спестени милиони, и на есен хората да гласуват едновременно за президент и парламент.

 95. 95 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2037 Неутрално

  До коментар [#48] от "vassilun":

  Станахте точно като Тръмп дето толкова го плюхте - всичко което не ви харесва е "фейк нюз". Но за ваше нещастие, в България все още има свобода на словото и можем да се информираме и от други медии, които не са собственици на поръчителите на тия лобистки промени.

 96. 96 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2624 Неутрално

  Представете си правителство, което ще трябва да работи срещу ТОВА.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 97. 97 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1587 Весело

  Слави играе вабанк, заложил е всичко и иска пълно мнозинство, но с показаното до сега сори не става!
  —цитат от коментар 87 на Полковник Паликъщов


  Няма вменяем човек, който да си го помисли, дори и Слави.
  Дори с неговия ограничен капацитет е ясно, че този шанс няма да се падне 2ри път.
  По-скоро това му е ДС ролята и до тук му стигат силиците. А и поръченията.
  Няма друго обяснение.

 98. 98 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#73] от "iiu09354227":

  Е, някои напоително ни обясняваха как можело с ДПС и БСП да управляват в името на нещо си. Срам за тях. Чалгьо излезна по умен.

 99. 99 Профил на Младолик Мъдрец
  Младолик Мъдрец
  Рейтинг: 36 Весело

  Тошко избяга с 200 от пряка среща с народнота любов. Що така бе Тошко, що те е страх от среща с народа ?

 100. 100 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  Приключи ли революцията?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK