За политическата култура

"Политическа култура означава да владееш умението да преговаряш с всяка друга партия, с която можете да формулирате общи цели."

© Юлия Лазарова

"Политическа култура означава да владееш умението да преговаряш с всяка друга партия, с която можете да формулирате общи цели."Коментарът е от профила на автора във "Фейсбук".


45-ото Народно събрание приближава към своя край.


За мен причината е основно една.
Не е, че партиите на протеста нямат мнозинство.


Не е, че ГЕРБ е токсичен и никой не иска да управлява с него.


Не е, че БСП не е припозната като опозиция.


Причината е липса на политическа култура.


Политическата култура означава да си реалист как е възможно да си постигаш целите. Не е политическа култура да искаш да постигнеш всички и само всички цели, за което ти трябва собствено мнозинство. Такива мнозинства няма почти никъде при пропорционалните избирателни системи.


Политическа култура означава да владееш умението да преговаряш с всяка друга партия, с която можете да формулирате общи цели. Това не значи пълно съвпадение на целите, защото тогава няма да има смисъл от различни политически партии.


Политическа култура означава да можеш да водиш дебата, т.е лидерство, без да те е страх, че твоите ценностни позиции губят гласове. Защото политическата култура включва и комуникационни умения как да управляваш очакванията на твоите избиратели.


Още преди изборите беше ясно, че Единственото възможно правителство на политическа, а не корупционна основа е програмно правителство на трите протестни партии и БСП.


Имаше ли някакво съвпадение на целите? Абсолютно. Моделът ГЕРБ нямаше да бъде унищожен, но силно обезсилен за следващите избори. За целта обаче не са достатъчни парламентарни тематични мнозинства, а програмно правителство.


Точно като това на Димитър Попов през 1991 г, което стартира пазарните реформи, защото Статуквото не искаше да ги прави, а СДС нямаше мнозинство. Но достъпът на СДС до ключови министерства показа на бял свят безобразията на БСП, въпреки че БСП участваше (!) в управлението. А сега дори не иска (!).


И въпреки че после СДС се разцепи на три части, пак най-голямата от тях спечели изборите през есента. Но това нямаше да е възможно, ако Луканов беше останал премиер, както Бойко Борисов сега.


Единственият шанс да има живот това събрание е "Демократична България" да получи мандат и да седне да преговаря с всички без ГЕРБ и ДПС - да се сглоби програмно правителство за макс 1 година, което да работи по програма за разграждане на модела; за справяне с тежките последици на епидемията и за провеждане на дълго отлагани реформи.


Публично-частно партньорство
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Просто се сяда на една маса и се търсят допирни точки. Апропо, БСП си каза думата, нямаше неизпълними претенции.


Но тази наслоена омраза и плакатна политика...


Това програмно правителство щеше си е свършило работата, ако ГЕРБ бъде сведен до под 500 хил. души на следващите избори.


Сега през юли това е малко вероятно. ГЕРБ ще вземе малко по-малък резултат, но по-голям ще имат ДПС и БСП, партията на Слави по-малко, а "Изправи се! Мутри вън" може и да не влязат, за разлика от патрЕоти и Божков.


Уви, 45-ото Народно събрание можеше да е реалност, ако "Демократична България", а не Слави беше втори. Защото са нужни политици, които ценят политическото време.


Защото са нужни държавници.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Добър текст, казва всичко за положението в момента.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 2. 2 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2912 Весело

  Съгласен с автора за липсата на политическа култура, то в някои депутати и базова култура няма, но да не се заяждаме. След това г-н Кънев става много пожелателен- ако, то.... Ами ДБ /за които и аз съм гласувал впрочем/ иска повече тежест при решенията, да се потруди много повече на следващите избори.

 3. 3 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 757 Неутрално

  "Точно като това на Димитър Попов през 1991 г, което стартира пазарните реформи"

  Най-ужасните правителства н най-новата история на България са на Димитър Попов и Любен Беров. Поставени на власт от комунистите, те поставиха уродливото начало на съществуващия безкраен преход.
  Няма по-глупав ход на ДБ от опит за съставяне на правителство. При нови избори единствените печеливши ще са ДБ и ИТН и именно това трябва да е целта им. Всичко друго е не само самоубийство, но и убийство на идеята за по-добър политически живот.

 4. 4 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1726 Весело

  Знасчи според автора политическата култура е да си конформист...

  Когда мужчина не способен любить женщину, он начинает любить что попало: Родину, партию, профессию и пельмени...
 5. 5 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 626 Неутрално

  "Политиката е изкуство на възможното...и наука за относителното"
  Ото Фон Бисмарк

 6. 6 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Нека не бързаме със славословенвто за ДБ. Не е като да са получили мандат и като да са заявили голяма диалогичност.
  Дори да се състави такова правителство, то ще е доста зависимо от въшни фактори и може да повтори съдбата на правителството на Филип Димитров.
  От друга страна, аз също смятам, че е по-добре да съставиш правителство и да си понесеш позитивите и негативите, отколкото да го играеш безпринципно принципен, като ИТН.

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 7. 7 Профил на _pataran_
  _pataran_
  Рейтинг: 58 Неутрално

  За каква изобщо "култура" може да става дума при наличието в парламента недоразумения като т.н. "тошко африкански" с неговите джипки и бибитки, настрана босът му с кретенските татуировки и песните - връх на простащината.
  Какво друго, освен формени простакеси са маяма галева и крушовишката приватизаторка нинова? Форменият дебил бибикян?

 8. 8 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  Евгений Кънев тегли салама към БСП. Тегли Генчо, тегли. Беше ясно открай време, че разчитате на по-простата част от народа да върне властта у поизгладнялата БСП. Всичко вървеше по плана да ама не си дадохте сметка, че народът е даже по-прост от това което си мислехте та взе та преобладаващо гласува за чалга и сеир. И сега к'о прайм? Спешно насаждаме култура по внушение. Вълчо не е толкова лош ако се говори с него възпитано.

  МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ СА ЕДИНСТЕНИЯТ ИЗХОД ОТ ПАТОВАТА ПАРЛАМЕНТАРНА СИТУАЦИЯ. НЕ СИ ЗАТВАРЯЙТЕ ОЧИТЕ!
 9. 9 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2559 Неутрално

  ДБ са предложили софийското училище "Проф.Петър Златарски" да бъде преименувано на..."Юрий Гагарин"! Без коментар.


  До коментар [#5] от "save_knforest":

  Освалд Шпенглер има подобна мисъл...


  До коментар [#6] от "kilgore":

  Понеже съм тъп,би ли ми обяснил как може Слави да състави правителство,когато има само 50 депутати от 240?! Като всички депутати извън тези на Слави,са комунисти.

 10. 10 Профил на _pataran_
  _pataran_
  Рейтинг: 58 Неутрално

  Най-ужасните правителства н най-новата история на България са на Димитър Попов и Любен Беров. Поставени на власт от комунистите, те поставиха уродливото начало на съществуващия безкраен преход.Няма по-глупав ход на ДБ от опит за съставяне на правителство. При нови избори единствените печеливши ще са ДБ и ИТН и именно това трябва да е целта им. Всичко друго е не само самоубийство, но и убийство на идеята за по-добър политически живот.
  —цитат от коментар 3 на Lazarus

  Ами те, комунистите, в лицето на фигуранта и партията му пак точно натам драпат - "служебни" кабинети до дупка, т.е. да са на власт, без да са печелили избори и да управляват, без да носят каквато и да било отговорност - всичкото с цел да си тъпчат гушите като крадат безнаказано.

 11. 11 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 546 Любопитно

  Ще се изисква доста политическа смелост от страна на Румен Радев която по мое мнение Президента няма, за даде мандата на ДБ.
  Сметката ще бъде платена на Президентските Избори есента като БСП даде подръжка за втори мандат на Радев за президент, с подкрепа от ИТН и други по всяка вероятност, Радев ще бъде преизбран.
  За така наречените несистемни политически партии ИТН, ДБ, ИМВ е абсолютно важно да представят политическата програма и какво точно ще направят за своите избиратели. Само в България от целият Европейски Съюз може да има политическа партия като ИТН без комуникация, нула между избиратели и политическа партия, много вероятно резултатът от последните парламентарни избори да бъде най доброто за ИТН, а това важи и за другите две несистемни ДБ И ИМВ.
  И последно да добавя, Политическа Програма, Платформа глупако, без нея си чао!

 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2894 Весело

  "Велика сряда - денят на предателството"?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 546 Неутрално

  За предстоящите избори трябва партиите на промяната да акцентират върху олигархично/корупционните ГЕРБ, купените гласове за Борисов/ГЕРБ са някъде меджду 200/300 хиляди, при добра организационна работа купеният вот може да бъде спрян, ГЕРБ ще спечелят макс 550 000 гласа на следващите избори.

 14. 14 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2894 Неутрално

  Не можеш да си позволиш политическа култура с ядро на електорат изграден единствено с "кой не скача..." Политическата култура беше унищожена умишлено с разцепването на СДС

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 15. 15 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Българинът е професионален предател по принцип, така че не съм изненадан от Слави, ИТН изобщо :)

 16. 16 Профил на b.rainstorm
  b.rainstorm
  Рейтинг: 104 Гневно

  Политическа култура няма, има печалбарска такава. Като едни пияни каубои в центъра на града, ГЕРБ и прикачените им пиявици стрелят напосоки и не се интересуват от жертвите - имат си главен прокурор да ги пази,.
  Нещастници, ще дойде Видов ден!

 17. 17 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2926 Любопитно

  "Политическа култура означава да владееш умението да преговаряш с всяка друга партия, с която можете да формулирате общи цели"
  _____________________________________________________________

  Такава култура липсва на партия ИТН, Трифонов нямал мнозинство, поради тази причина не можел да управлява!

  Впрочем г-н Кънев Трифонов защо сте го пренебрегнали в анализа?

 18. 18 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  Удивляват ме неспирните, въпреки неуспеха опити на "автора"да се прави на оригинален и интересен...!
  Нищо, че не му се получава- упоритостта му е пословична!

 19. 19 Профил на n_kukaleva
  n_kukaleva
  Рейтинг: 1059 Разстроено

  Преди наличието (в случая липса) на политическа култура трябва да има грижа и желание да служиш на обществото, да мислиш най-напред за хората, техните най-важни проблеми и да търсиш начин за решаването им. Уви настоящите нови и кратковременни депутати показаха, че ги вълнуват най-напред заплатите и лимузините, правилата за тяхното избиране и с това се изчерпва тяхната заинтересованост. Не усещате ли подигравката с избирателите и циничната ирония в техните действия?

 20. 20 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2340 Весело

  "Уви, 45-ото Народно събрание можеше да е реалност, ако "Демократична България", а не Слави беше втори. Защото са нужни политици, които ценят политическото време."
  *
  Ех, мечти, мечт-и-и-и!
  На някой подобен резултат може и да му се е присънвал, но едно са сънищата, а друго - реалностите.
  Както се видя, за депутатите най-важният приоритет се оказа изборният закон. А също и вероятно противоконституционното блокиране на работата на правителството. Внесени бяха и предложения за промени в Конституцията(!?), за които най-малкото изискване е квалифицирано мнозинство.
  Като резултат народът ще гласува още веднъж в епидемична обстановка и ще се похарчат едни нови 60 милиона за избори.
  Да предположим, че се получат резултати, близки до сегашните. Тогава какво? Пак ли избори? И така всеки три месеца докато на народа му писне и този път наистина излезе да протестира, но този път както през 1997.

 21. 21 Профил на hocker
  hocker
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Ясна работата, в мига, в който на дневен ред се появи някаква що-годе реалистична възможност ДБ да получат третия мандат, Дневник смениха плочата. Усилено се заговори за това как правителство на Христо Иванов, подкрепено от БСП, Шоуто и ония другите, всъщност би било проява на „национална отговорност“ и Realpolitik.

  Дали ще мине тоя номер пред типичния ДБ избирател след толкова приказки за статуквото, задкулисието и коалицията „Гешев“?

 22. 22 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  "Политическа култура" е частния образ на "културата" въобще, нещо, което в съчетание с добро или поне прилично образование и нагласа да се мисли малко повечко преди да се действа и/или говори, са остро дефицитни.
  Та няма нищо чудно, че се потвърждава факта, че уж избираме, но се оказва че пак сме настъпили мотиката.
  Но има надежда, като ни тресне достатъчно много пъти по главата, може и да престанем да я настъпваме.

 23. 23 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Айде бе Кънев, протестър бледен! Я, да обясним как изведнъж забравихте изчегъртването, ковчезите, бай Ставри, яйцата и всекидневния тормоз като символ на либералната политческа култура. Ама ти не си от тях, нали как'Сийке. Е-ееех, мъко недоклатена.

 24. 24 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1914 Весело

  "Единственият шанс да има живот това събрание е "Демократична България" да получи мандат..."
  Потресаващо!

 25. 25 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 589 Весело

  Аз разбирам, че хората около Трифонов нямат политическа култура (и няма как да имат щото нали са хъшове), но не разбрах, защо Кънев смята, че ДБ имат политическа култура? Та те са още по-зле в това отношение. Ако ИТН вижда в БСП само "партия на статуквото", ДБ виждат в нея много по-страшни неща, някои съвсем реални, а други напълно въображаеми като караконжули. А още по-интересно ми дали Кънев ще изисква ДБ да покажат политическа култура, ако БСП получи мандата и предложи програмно правителство и търси тематични мнозинства. Те вече веднъж се провалиха на теста за политическа зрялост, когато можеха да бутнат Данчето Фандъкова, но се държаха инфантилно. Точно по обратния начин действа БСП, като им подкрепи общинските кандидати срещу Герб.

  Who the fuck are you to lecture me?
 26. 26 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 589 Весело

  Усилено се заговори за това как правителство на Христо Иванов, подкрепено от БСП, Шоуто и ония другите, всъщност би било проява на „национална отговорност. Дали ще мине тоя номер пред типичния ДБ избирател след толкова приказки за статуквото, задкулисието и коалицията „Гешев“?
  —цитат от коментар 21 на hocker


  А, то пред избиратели на ДБ какво ли не номера са минавали - трикове, исторически компромиси и прочие фокуси. Но с 'комунистите" да се съберат, мисля, е твърде голям залък. По-лесно биха се върнали при Борисов, в крайна сметка пред един и същ посланик се отчитат :)

  Who the fuck are you to lecture me?
 27. 27 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Защото са нужни държавници.
  ------------------------------------------

  За деа има държавници трябва да има държава. А това означава образовани личности на политически позиции.
  Преди 4 години в подобна ситуация в Германия президентът Щайнмайер събра в двореца Белведере шефовете на ХДС и СДП и ги убеди да съставят голямата коалиция.Наистина позициите се уточнваха 3 месеца след това и бяха на над 500 страници но новите избори бяха избягнати ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 28. 28 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  Късно е Кънев за китка

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 29. 29 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 718 Любопитно

  За политическата култура?!
  а изобщо има ли такава?!!!

  45-ото Народно събрание приближава към своя край! (може би остава още около месец и след Великден някъде през юни би трябвало да имаме служебно правителство при днешното развитие на нещата?!!!)

  "За мен причината е основно една. Не е, че партиите на протеста нямат мнозинство" (естествено е, че го нямат!!! при налични 92 -ма депутати от 240, но тук трябва да отбележим, че те също не са единни!!!)

  "Не е, че ГЕРБ е токсичен и никой не иска да управлява с него". (и да те са такива и всеки, който се допре до тях е обречен!!!)

  "Не е, че БСП не е припозната като опозиция". (естественно, че не е припозната, то тя ако беше истинска опозиция повреме на летните протести трябваше да излезе от парламента и да предизвика предсрочни парламентарни избори, което искаха хората на протеста, а и не само те!!!)

  "Причината е липса на политическа култура, което означава да си реалист. Как е възможно да си постигаш целите, ако не е политическа култура да искаш да постигнеш всички и само всички цели, за което ти трябва собствено мнозинство. Такива мнозинства няма почти никъде при пропорционалните избирателни системи.
  Политическа култура означава да владееш умението да преговаряш с всяка друга партия, с която можете да формулирате общи цели. Това не значи пълно съвпадение на целите, защото тогава няма да има смисъл от различни политически партии.
  Политическа култура означава да можеш да водиш дебата, т.е лидерство, без да те е страх, че твоите ценностни позиции губят гласове. Защото политическата култура включва и комуникационни умения как да управляваш очакванията на твоите избиратели"........

  Да може би ако партията на Слави бе провела диалог с другите партии на протеста и евентуално с БСП (която в случая се явява незаобиколим фактор, но избягвайки Д(П)С и ГРОБ! с около 135 депутати би имала възможност при разписване на ясно очертани общи цели да се сформира правителство с точно определен хоризонт и приоритетни задачи и в рамките до края на годината или малко по-дълго, но не за пълен мандат и без коалиция с БСП!!!

 30. 30 Профил на kdesen
  kdesen
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Г-н Кънев, като толкова ги разбира тези работи, да направи той една партия "За принципна коалиция с де що може". Като нищо да влезе в следващия парламент - вижда се, че точно сега това не е трудно.

  Аз поне за себе си мога да кажа, че на следващите избори със сигурност няма да гласувам за партия, която е подкрепила съставяне на правителство от този парламент.

 31. 31 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  да, реалната политика е изкуство на възможното, умението да се формулират политики, да се намира съгласие около тях и да се осъществяват. в България няма коалиционна култура. смятам, че можеше да се проведат реални преговори между 3-те нови + БСП (колкото и да са антипатични последните), и да се стигне до правителство поне за 6 месеца. а ако има непреодилими различия, един вот на недоверие и се отива на избори.
  но не съм сигурен в прогнозите на автора за резултатите от следващи избори, а ако ДБ бяха на мястото на ИТН - защо не са е добър въпрос към ДБ, не към ИТН и избирателите.

  Истината ни прави свободни.
 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7145 Неутрално

  "Причината е липса на политическа култура.":
  Много е прав г-н Кънев. Но тука не ни липсва само политическа култура, тука липсва всякаква култура. И в този парламент го видяхме.

 33. 33 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  Хубаво е, че ДБ не бързат да дават отговор на въпроса, ако получат третия мандат, какво биха направили. Това показва, че много сериозно и отговорно следят положението и обмислят кой е правилният подход.

 34. 34 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Каква политическа култура!Още преди изборите бяха изгорени всички мостове, така че дори и задкулисните преговори станаха невъзможни.Второто място за ДБ е утопия-Но дори да стане чудо , тази партия трябва да корегира поведението си, да се огледа за идейни съюзници, с които да синхронизира действията си.

 35. 35 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 3779 Неутрално

  До коментар [#33] от "Fiji":

  Не не бързат , а не знаят.

 36. 36 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1657 Неутрално

  Както обикновено Евгени Кънев е точен, с чувство за реализъм. Жалко, че толкова много хора не разбират, че в момента само в Демократична България има смислени хора. И в "Изправи се, мутри вън" донякъде.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK