Кой, ако не вие? Кога, ако не сега

И представете си, че през 1876 г. на Оборище Бенковски ги връща всички: "Елате, казва, наесен, да се съберем, ама този път истински".

© Юлия Лазарова

И представете си, че през 1876 г. на Оборище Бенковски ги връща всички: "Елате, казва, наесен, да се съберем, ама този път истински".Анализът е препубликуван от Портала "Култура". Георги Тенев е автор е на романите "Партиен дом", "Кристо и свободната любов", "Господин М.", "Балкански ритуал" и на сборника с разкази "Свещена светлина" (отличен със стипендия за превод на Американския ПЕН център).


Имам няколко въпроса. Прости са, така че няма как да нямат отговори.


На първия въпрос отговорът сякаш е ясен:
1. От какво се боят народните представители?


Защо превърнаха горещата изборна пролет в политическа зима? Те някак се дръпнаха и се скриха в уюта на своите "процедури" (които доскоро презираха като символ и инструмент на статуквото). Изведнъж стриктно се прилепиха към дисциплинираното спазване на "конституцията" (която бяха готови да прекрояват). "Конституцията", тази сакрална дума, е на път да се превърне в новото понятие-заместител, универсално оправдание, нов "Член първи". С нея се обяснява всичко, но никой не обяснява за какво е създадена и написана конституцията - каква е целта, с едно изречение, смисълът на този документ? Май конституцията е закон за смисъла на държавата. А какъв е смисълът на държавата? Не е ли в поддържането на държавността с всички възможни средства, поддържане на работния ѝ режим, като система, която не бива да се разпада? И то - поддържане на парламентарно представената държавност, колкото и разместени да са пластовете.


2. Пред каква дилема са изправени? И около какво се колебаят? Какво очакват?


Че "доливането" на няколкостотин хиляди гласа (или може би на половин милион?), към една или друга коалиция ще вкара в Народното събрание още от тези "съвсем различни" политици, които ще направят "съвсем различни" неща? Нима не са способни да ги направят и без такъв мощен колектив край себе си, без тотална критична маса?


Представете си, че през същия този месец април, но през 1876 година, на Събранието в местността Оборище водачите на народа се огледат, преброят и установят, че май са малко - не всички са редовни, не всички са упълномощени, не всички са надеждни И представете си, че Бенковски ги връща всички: "елате, казва, наесен, да се съберем, ама този път истински". Основополагащото събитие на българската представителна демокрация, Оборищенското събрание, би заминало без знак в историята. За какво му е да има дори предател


Какво чакат и на какво се надяват хората, избрани в Народното събрание през април 2021 г.? Че при следващи избори ще удвоят (или може би ще утроят?) своите места и така ще могат вече с леко сърце да се впуснат в реформи и кормчийство на държавния кораб? Какви по-точно проценти искат? От кого и с какво до момента (минаха 7 дни) са показали, че си струва да ги получат тези допълнителни гласове при едни следващи избори? За 7 дни е създаден светът. За седем дни ние още не успяваме да усетим, че нашите избраници са наясно в каква тежка криза се намират обществото, здравето, как растат страховете на мнозинството, разочарованието


Затова - нека пак се върнем на първия въпрос, за страха, понеже той, страхът, е обзел сега и елита на политиката, представителите на народа. В този смисъл - имаме наистина пълно представителство, щом при несигурност и тревога сред населението, се шири страх и в парламента. Страх от действие.


От какво се боят? Естествено - всеки се страхува от провала. Човешко е, и авторът на тези редове също си го признава. Но народните избраници са нещо повече, или поне трябва да бъдат. Те не са коментатори, не са професионални политици дори, нещо друго са. Поне така е в нашата родина - тук политиката никога не е станала чиста професия. Както и демокрацията не идва автоматично, с въздуха, не тече от чешмата. За нея постоянно трябва да се полагат усилия, да се бди като над новородено. След всички избори.


И така - за провала, който дебне партиите и коалициите. Провалът, заложен в недостатъчните на пръв поглед мандати. Тези партии и коалиции не разбраха ли - провалът е единственото, което им е гарантирано. Нищо друго, само провалът и народното отдръпване, след като си свършат работата. Кое управление през последните 40 години си е отишло мирно в "заслужена пенсия", с почести и лаврови венци?


3. Защо не може да има правителство на националната отговорност и прагматичните цели?


Причините могат да са две - липса на дух на отговорност и/или липса на способност, на качества и професионализъм. Дори да няма натрупан опит, поне може да има намерение, решимост, вдъхновение. Още дълго ли няма да признаваме и да разбираме сложността на положението? Ще отричаме ли пълната изостаналост на нашия административно-политически софтуер от изискванията на момента? Не осъзнаваме ли колко агресивен е дневният ред на световната политика, очевидните военни приготовления, зреещите огнища в разни посоки на картата, които пряко и косвено ни засягат. Как се готвим за всичко това? Къде сме в битката с болестта на десетилетието, която коси човешки живот? Да не говорим за онези сякаш по-далечни, но и по-дълбоки проблеми - прираста, оптимизма на нацията, емиграцията, деградирането на образователната система, спадът на националната културна осъзнатост тъгата, срамът почти от това да си българин


Всичко или почти всичко е ясно, независимо от речите и лозунгите. Това, че сме българи и (засега) все още можем да очертаваме границите на нашата (засега) независима, собствена държава, е основното градивно "нещо", с което разполагаме. Думата "конституция" много скоро може да се окаже прекалено тежка и претенциозна за опростената, почти еднопистова програма, до която е сведен българският политически дневен ред. За какво ни е сложен и съвършен програмен документ, ако в реалността у нас тече просто живот за оцеляване, живот без голям, светъл и висок проект? Ние сега се лутаме в усилията как да опазим възрастните хора, на които не можем да помогнем адекватно дори в битката с епидемията - при това, без да е ясно какво ще предложим на още неродените. Лутане.


От какво се боят сегашните народни представители - подобно на юнаци пред пещерата на ламята (ако вземем пример със сюжета на народната приказка). Да, и пещера има, и е тъмно вътре, и ламята е повече от ламя. Но какво да се направи? Кой, ако не те? С какво ще се подобри положението, ако се разотидат и се върнат в друга конфигурация? Каква ще е тази конфигурация? Какво ще стане през това време - с пещерата и с ламята (да продължа плоската метафора, за която, естествено, се извинявам)


Кой, ако не вие? Кога, ако не сега

© Юлия Лазарова


Винаги има критична маса. Но най-често тя е сбор


4. Защо може да има служебно правителство за половин година, а да няма програмно правителство за година или две?


Толкова ли е трудно да се спазват уговорки и да се следват принципи? Напълно ли са загубили народните представители своето достойнство, че да не могат да удържат една донякъде балансирана система от принципи, скрепена с подписване на декларация - ако веднъж стигнат до съзнанието, че от тях зависи нещо важно и ще останат в историята по един или друг начин:


а) действени или б) бездействени.


Какво очакват силите, които претендират да са двигател на реформите - че след време ще имат много по-мощна подкрепа и реформите ще се проведат по-лесно? Или че ще загубят и тази подкрепа, която имат сега? И тогава от плещите им ще падне опасната тежест, дадена със сложния и пъстър народен вот?


Не се ли досещат реформаторски настроените народни представители, че на тях с някакъв процент надежда гледат дори (част от) директните им политически противници, които в момента органично нямат възможност да провеждат реформи, защото са били твърде дълго активисти на статуквото?


Защо трябва да вярваме на изчисленията на някакъв т.н. "партиен калкулатор", според който се събират и вадят проценти? Нали за да е верен калкулаторът, на първо място трябва да приемем, че нацията е разделена в такива проценти. Че е насечена като шарена торта. Сякаш не сме един народ, а някакъв цветови спектър - "двайсет за този", "десет от онзи", "по пет тук" и "пет там".


Когато възрастни и незащитени хора умират от вирусна епидемия, те като партийни квоти ли умират или като човешки същества?


На какво се надяват партиите днес - че при една следваща (кога?) изборна победа (с колко процента?) ще наложат модел на щастие? Кой досега успя да го направи и кога в миналото, което преживяхме и познаваме от опит?


Нима управлението на Обединените демократични сили (след изборите от 1997 г.) с неговите феноменални от днешна гледна точка 53 % от гласовете в парламента, не завърши по драматичен начин, пометено от една новопоявила се сила (Симеон Сакскобургготски)?


Кога и при какъв изборен резултат за последните 20 или 30 години у нас видяхте да се промени дълбинно и качествено животът на хората, моралът в политиката, културната матрица и мотивите за корупцията, престъпността, отчаянието на широки маси (най-вече - загубата на илюзии сред младежта)? И ако е имало някакви мигове на въздигане, дали това стана просто и само заради добрия резултат на изборите? Или беше важна програмата? И следователно - няма ли шанс зад една програма да се обединят повече от един или два политически цвята? Дори това да стане за учудване на избирателите, които са виждали какво ли не и са свикнали на всичко - партийна травестия, съглашенство, цинизъм - но май не са виждали единство и разумен компромис в името на нещо по-голямо


Народът е един. Хората, избрали една бюлетина, не са от различна планета, спрямо онези, избрали различна бюлетина. Въпреки сложните и обективно непреодолими културни, социални и личностни различия, все пак общите черти на участниците в политическия живот са по-скоро съвпадащи, отколкото контрастни. Крайностите на разделението, до което се стигна по ред причини, са тъй да се каже "кинетични". Единствената потенциална енергия на публичния процес (от който политиката е само незначителна част) е енергията на колективното ускорение, на голямата тежест, на критичната маса.


Резиденцията
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Кой човек с памет и с малко разум не я неясно, че политиката е въпрос на промени, еволюция и отношения, изменящи се във времето? И нали тя се прави от хора, не от машини. Никой не е робот, сглобен веднъж завинаги и с програма, пусната в действие без корекции. Ето само няколко примера:


Кой не знае и не помни, че г-жа Мая Манолова и г-жа Татяна Дончева са били високопоставени членове и активисти на Българската социалистическа партия, с която днес са директни конкуренти (ако не и противници) в парламента? Или че г-н Йордан Цонев години наред е бил общински съветник от СДС, а също народен представител, избран с бюлетина на СДС, дори и председател на Парламентарната комисия по финанси от страна на Съюза на демократичните сили, а даже и член на Изпълнителния съвет на СДС - същият Съюз, който в момента е партньор на управлявалата десетилетие ГЕРБ, през което време пък г-н Цонев, след своя лична еволюция, е станал ключова фигура в парламентарната група на ДПС в шест поредни Народни събрания


Нима някой вярва, че представителите в отделните парламентарни групи днес са чак толкова различни? Аз не вярвам. И вие не вярвате. Познаваме се - ние сме българи, малък народ.


Балкански ритуал
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Малък народ са и представителите на народа в малкия дом-къща на Народното събрание. Тяхно дело и решение е дали ще се върнат в хаоса, за да изчезнат без следа. Или ще напишат история - малка, може би кратка, но различна история.


Защо първото правителство на демократичните сили можа да подаде оставка, при положение, че имаше 110 депутати, правейки го "в името на принципите на демокрацията", играейки "по правилата", само защото не постигна желания вот на тотално доверие? И защо да не може тогава днес да има правителство на малцинството, поддържано в духа на някакви видими правила, скрепено с разумни компромиси заради духа и ценностите на демокрацията?


Не е ли важно, освен всичко друго (освен повсеместната несигурност, икономическите трудности, здравната криза) и това, че от година живеем с по-изострена обществена чувствителност? Договорите, скрепени в този момент пред очите на всички, "пред кулисите", на осветеното място на политическата сцена, ще бъдат гледани с повече внимание и критичност от гражданите. Това ще даде повече публичен контрол, повече гражданско участие - нещо, което от десетилетия липсва на политическия процес.


Не е толкова ценно (в исторически план) какво няма да направи някой, следвайки своите лични принципи и предварителни намерения. Важно е - ако моментът го поиска - какво би се опитал да извърши в името на страната си.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  Силно !

  Краткият отговор: Защото са там заради омраза към друга политическа сила.

 2. 2 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Това е демокрацията авторе, тя почива върху разделението,партизацията на народа нежели върху неговото единение. Ако това не си разбрал, значи нищо не си разбрал.

 3. 3 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3004 Неутрално

  Какъв великолепен текст, поне аз с всичко съм съгласен. Страхливците преобладават в Парламента, оттам тръгва всичко.

 4. 4 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  Лозунги,лозунги,лозунги...

  Имам само един въпрос към Тенев,как Слави да състави правителство,след като има само 50 депутати? Като депутатите извън тези на Слави,са комунисти и у червата!

 5. 5 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 1682 Неутрално


  Проф. Румяна Коларова :

  "Какви нелепости бяха изговорени в този парламент. Започна се със заявката на президента, че когато всички са в управлението, народът е в опозиция. В Швейцария 50 г. всички са в управлението, дали някой смята, че там народът е в опозиция? От Слави Трифонов пък чухме, че той не може да зависи. Влиза в парламента и ще управлява само тогава, когато не зависи от останалите.

  В Холандия правителството обикновено се прави от 3 основни партии плюс още няколко.
  Те не са избрани в парламента, за да се харесват, а за да управляват, това е принципът навсякъде.

  Шансът на Слави Трифонов бе да направи кабинет с широко мнозинство, където няма партия, която да изнудва останалите.

  Това е решение, което вече 60 г. в Европа работи. Всъщност към кое европейско политическо семейство принадлежи партията на Слави Трифонов? Никой не знае, мисля, че и Слави Трифонов не знае".

 6. 6 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2387 Разстроено

  Хубаво сравнение е направил автора с първото ни събрание на Оборище но то е било чисто българско ако и с предател пък сега си имаме събрание с пета турска колона - ДПС която непрекъснато увеличава властта си а нашите уж български представители с новите изборни правила ще я направят втора политическа сила в уж независимата ни държава!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 7. 7 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Страхотен текст!

  Нерде Бенковски, нерде бг депутат!

  Заменки, схеми, постове, подаръци, облаги, привилегии, зависимости, услуги, законодателен съпорт ...

  Каква полза има държавата и обществото от тоя срамен орган?

  По-добре дървеници отколкото депутати - по-малко вреди нанасят.

 8. 8 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  Това е демокрацията авторе, тя почива върху разделението,партизацията на народа нежели върху неговото единение. Ако това не си разбрал, значи нищо не си разбрал.
  —цитат от коментар 2 на von_seeckt  До коментар [#2] от "von_seeckt":

  Къде видя разделение по партиен признак? Всички партии досега бяха ЕДНА партия. Комунистическата.

 9. 9 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  Едно време имаше една логическа задачка как да прекараш вълк, коза и зелка с лодка на която може само по две от тях. Горе долу това е отговорът на въпроса поставен от автора. То е ясно че Дневник много ще натиска някак си тоя парламент да се запази за да може Христо Иванов да прокара всички необходими поправки и да освободи запора на Иво Прокопиев. Призивът и обработката са за правителство на всяка цена, но на определена цена. Цената която всеки заангажирал се с мандата ще плати е да бъде този който е възкресил БСП. Партията която не намери сили да разпусне БКП и да започне на чисто, а се писа наследник за да знаят всички оцапани с комунизма къде да се приютят за да си опазят секвестираното и привилегиите. 30 години пречиха на прехода с каквото можаха. И с агентите си, и с внедрените в другите организации, и с водената политика на разделение и обезверяване. Сега ги гласим за всепрощение и вселенска индулгенция. Честито на протестиращите. За това беше цялата дандания.

  МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ СА ЕДИНСТЕНИЯТ ИЗХОД ОТ ПАТОВАТА ПАРЛАМЕНТАРНА СИТУАЦИЯ. НЕ СИ ЗАТВАРЯЙТЕ ОЧИТЕ!
 10. 10 Профил на b.rainstorm
  b.rainstorm
  Рейтинг: 284 Любопитно

  Всички ги е страх - големите "лидери" Слаби и Бочко се крият по паланки и домове.
  Елате в центъра на София да си поговорите със суверена на живо?

 11. 11 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#8] от "deaf":

  Когато се опитваш да даваш лесни обяснения на сложни проблеми винаги стигаш до едно и също място, това на безмисленото плямпане.

 12. 12 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  Лозунги,лозунги,лозунги...Имам само един въпрос към Тенев,как Слави да състави правителство,след като има само 50 депутати? Като депутатите извън тези на Слави,са комунисти и у червата!
  —цитат от коментар 4 на deaf


  Нека да отговоря вместо Тенев:

  С компромиси и преговори. Казват му 'политика'.

 13. 13 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  До коментар [#5] от "Хай Буй":

  Това е страшният и неразрешим проблем на повечето държави в Европа,че имат повече от две партии. Когато на власт е повече от една партия,тогава става манджа с грозде.
  Най-успешната система е тази в САЩ,където има само две партии...

 14. 14 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#10] от "b.rainstorm":

  Ще ги биеш ли😆?

 15. 15 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2266 Любопитно

  До коментар [#4] от "deaf":

  165, 165 депутата са против старите управляващи. Злоба, омраза, реваншизъм плюс простотия са най-силното лепило, сплотяващо хората. Колко иска, 245 депутата?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 16. 16 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  След около един ден стъписване и умълчаване днес Дневник минава в настъпление. Започва всеобща паническа обработка на крайния десен електорат за пускане на вълка в кошарата. Дайте да проявим политическа култура и да бъдем на висотата на момента за да пуснем Кумчо Вълчо в кошарата и да спасим агнетата от магарето на съседа. Той Кумчо Вълчо е добричък. Вече е демократ и от 1989 ходи на църква. Да ама още иска да внесем ваксината Спутник 5 от Русия и когато трябва ходи да се покланя на гроба на бай Тошо. А за диверсиите в Чехия и Словакия няма становище. Иначе е с нова козина.

  МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ СА ЕДИНСТЕНИЯТ ИЗХОД ОТ ПАТОВАТА ПАРЛАМЕНТАРНА СИТУАЦИЯ. НЕ СИ ЗАТВАРЯЙТЕ ОЧИТЕ!
 17. 17 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2163 Неутрално

  Какъв великолепен текст, поне аз с всичко съм съгласен. Страхливците преобладават в Парламента, оттам тръгва всичко.
  —цитат от коментар 3 на boevbisser


  Страхливците избират страхливци!
  Да не се сърдим на тези в парламента.

 18. 18 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3005 Неутрално

  До коментар [#16] от "emil":Да ама още иска да внесем ваксината Спутник 5 от Русия и когато трябва ходи да се покланя на гроба на бай Тошо. А за диверсиите в Чехия и Словакия няма становище. Иначе е с нова

  Ето тези ви глупости унищожиха СДС, тези глупости ви държаха на здравословните за обществото 3%, и същите ще ви върнат там.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 19. 19 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2163 Неутрално

  ....... Всъщност към кое европейско политическо семейство принадлежи партията на Слави Трифонов? Никой не знае, мисля, че и Слави Трифонов не знае".
  —цитат от коментар 5 на Хай Буй

  На библиотекарите.

 20. 20 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 863 Неутрално

  Лозунги,лозунги,лозунги...Имам само един въпрос към Тенев,как Слави да състави правителство,след като има само 50 депутати? Като депутатите извън тези на Слави,са комунисти и у червата!
  —цитат от коментар 4 на deaf


  И на следващите избори ще има 121 депутати ли ? Не мисля.
  Да, определено е по-лесно да се управлява с абсолютно мнозинство отколкото без. Това обаче няма да е възможно в следвашите 20-30 години. И какво правим дотогава ?

 21. 21 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 4864 Неутрално

  Проф. Румяна Коларова :"Какви нелепости бяха изговорени в този парламент. Започна се със заявката на президента, че когато всички са в управлението, народът е в опозиция. В Швейцария 50 г. всички са в управлението, дали някой смята, че там народът е в опозиция? От Слави Трифонов пък чухме, че той не може да зависи. Влиза в парламента и ще управлява само тогава, когато не зависи от останалите. В Холандия правителството обикновено се прави от 3 основни партии плюс още няколко. Те не са избрани в парламента, за да се харесват, а за да управляват, това е принципът навсякъде. Шансът на Слави Трифонов бе да направи кабинет с широко мнозинство, където няма партия, която да изнудва останалите. Това е решение, което вече 60 г. в Европа работи. Всъщност към кое европейско политическо семейство принадлежи партията на Слави Трифонов? Никой не знае, мисля, че и Слави Трифонов не знае".
  —цитат от коментар 5 на Хай Буй


  Много добър анализ1 Трифонов е описан много точно.

  Иначе цялата статия тук е синтезирана в някакво програмно правителство:

  "4. Защо може да има служебно правителство за половин година, а да няма програмно правителство за година или две?"

 22. 22 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  До коментар [#20] от "pafaka22":

  Това е проблем на комунистите. Защо Слави да им оправя бакиите? Нека те си "управляват" още десет години,да видим как ще стане тая работа...

 23. 23 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2188 Разстроено

  Няма депутати с топки, а само вакли агънца които блеят за "нахранване".

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 24. 24 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2188 Любопитно

  До коментар [#22] от "deaf":

  И защо 10 години, а не 200 - направо да се н@с@рат от кеф?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 25. 25 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Ако някой е очаквал някаква саможертва или поемане на обществена отговорност от Слави, значи не е наред.

 26. 26 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4357 Неутрално

  Преди малко в сутрешното предаване на "Дарик" с Дюзев и Райчев, по телефона гостуваше една народна представителка от "ДБ", избрана от региот Добрич, производителка. Жената говори много начетено, ставаше дума на Устойчивият план, как там са предвидени над 850 000 000 лв.!? за "Напоителни системи", за липсата на протекционизъм към родните производители, революционно налагане на български сортове, жива комуникация, истинска, между научни институти и производители. Каза, че има подкрепа, и дори и при служебно правителство, ще могат да внасят промени, и да постигнат тези цели.
  А дано!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 27. 27 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  Стига сте се тръшкали трети мандат ше има Правителство.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 28. 28 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  Светла памет на Бенковски!
  Изключително разтърсващ спомен имам от мястото на залавянето и екзекуцията му в Тетевенския балкан...

 29. 29 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2549 Неутрално

  В следващия парламент ламята много вероятно ще има още три глави - Патриотите, Божков и Възраждане, а от страната на юнаците Мутри, вън! Може да изпадне. После ще има "тук уволняват журналисти", "там сменят директори", "там откраднаха още 5 милиарда" от опечалените физиономии на лидери на партии от сигнатурата ми.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 30. 30 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Приказките на новите партии са само за глупаците! Всичко е докато влязат в парламента. Аз от тридесет години го гледам този филм. Само крайнодясно управление наистина може да разбие либерал-бошевишката смрад, но такова на хоризонта не се вижда.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 31. 31 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3076 Неутрално

  "От какво се боят?"

  Страх ги е, защото не знаят как се управлява държава. Нямат нужния ресурс. А май и желание нямат.

 32. 32 Профил на Angel Georgiev
  Angel Georgiev
  Рейтинг: 18 Неутрално

  На 4 май 1903 г.край с.Баница(Серско) в сражение с турски аскер падна Гоце Делчев,войводата Димитър Гущанов и още няколко момчета-вечна слава...

 33. 33 Профил на Младолик Мъдрец
  Младолик Мъдрец
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Не лош анализ, но е по-скоро патетичен изказ на желание за едни по-разумни партийни централи.

  Което в България е напълно невъзможно, заради ДНКто на бай Ганьо.
  Авторът тръгва от презумпцията, че партиите са ръководени от висш смисъл и идея.
  Това просто не е вярно.
  Видя се, че единствено ГЕРБ желае да преговаря и още от първия ден предложи разумното - експертно правителство с пълна подкрепа от всички партии и ограничен хоризонт на действое.
  Никоя друга партия не направи нищо такова, напротив - развихри се език на омразата и слобоблудството не пропусна нито една от новите партии.
  ДПС ги пропускаме - прекалено токсична партия.
  БСП, с водеща роля на този икономически гений Р. Гечев в предните редици, очевидно е решила, че българите са забравили Виденовата зима. Не, не са. Докато героите от онази трагедия са водещи в БСП/БКП, тази партия не може да бъде партньор дори за игра на табла.

  При останалите партии обаче, няма такива предусловия.
  ДБ и ГЕРБ имат общо политическо семейство - ЕНП.
  ИТН е нова партия и жалкото инатливо поведение, не е достоен отговор на гласуваното им доверие.
  Мая, дето издигна Шиши за шеф на ДАНС, изобщо няма да я коментираме - това е утайката на изхвърлените от други партии и откровени нещастници, драпащи за министирество на нещо, или поне за митница.

  Поне тези три партии, имат повече общи неща, отколкото разделителни линии.
  Но, не се получава. Защото ИТН са некомпетентни, смятащи политиката за каране на кола. Не, не е драги ми дълъг и прост, това е каране на лодка, в която всички или поне мнозинството трябва да гребат в синхрон.
  Упоритото и срамно поведение на ДБ, които не се свенят да приемат подкрепа от ДСБ, но отказват дори да говорят със сестринската си партия, показва само едно - те имат други цели, несъвпадащи с интересите на мнозинството българи...

 34. 34 Профил на Младолик Мъдрец
  Младолик Мъдрец
  Рейтинг: 414 Неутрално

  До коментар [#33] от "Младолик Мъдрец":

  да се чете:
  Упоритото и срамно поведение на ДБ, които не се свенят да приемат подкрепа от ДПС

  извинения за грешката.

 35. 35 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#34] от "Младолик Мъдрец":

  вече почва да прозира законодателната политика на "десните" партии - пускане на Юбер и ревизия на запорите.

  законодателен съпорт срещу кеш!

 36. 36 Профил на Boky
  Boky
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Съгласен съм с всичко написано. Едно допълнение от мен: за да се постигне разбирателство по няколко важни за българите въпроса е необходим достатъчен брой единомишленици (такива има) и нещо много важно, според мен, лидер, който да организира и поведе тези хора (какъвто няма в момента). Примерът с Бенковски е много удачен, но изглежда появата на подобни хора е голяма рядкост на територията на тази държава.

 37. 37 Профил на the_librarian
  the_librarian
  Рейтинг: 682 Неутрално

  [quote#21:"Дария Колев"][/quote]

  Ами не! Квинтесенцията на тази статия се съдържа в един оксиморон, който бившият бивш - "царят - премиер" изрече: "нов морал в политиката". Авторът, както и повечето от всички нас, нормалните и неангажирани с политическа дейност люде, очакват от своите избраници - да притежават морални принципи и прагматичен разум. За съжаление, в България словосъчетанието "политически морал" е оксиморон. Партиите изповядват свои тесни финансово-психологически интереси, които нямат нищо общо дори с интересите на техните поддръжници и избиратели. Вмъквам психологически, защото за някои от участниците в политическия цирк въпросът вече опира не само до това да се облагодетелстват от "народните пари", но се издига до това да поддържат нивото на адреналина си, с упражняването на власт над "народонаселението", на принципа "колкото повече, толкова повече".
  Ето защо очакванията на избирателите се разминават с реалността на политическата върхушка. Те не са отишли там да работят за благото на хората, а за своето собствено, или за благото на един много тесен кръг от хора. И на тази върховна цел е подчинена политическата стратегия на всяка една партия. Затова няма как да очакваме да се изграждат коалиции на база на общи икономически, културни или идеологически виждания. Всяко коалиране намалява заветните "мазниники", които съответния "политически конструкт" би изконсумирал. Затова вместо ангажираност и проява на политическа гъвкавост за да се постигне по-висша цел - защитата на интереса на обществото, ние ставаме свидетели на дребни интрижки, боричкания, ежби, просташки изцепки, "ДПСарски шутове", "отлюспване", почитическа миграция и предлагане на депутати на кило на друга партия, сякаш са картофи. Затова няма да видим истинско коалиционно правителство, защото никой политически лидер не иска да се надмогне и да отстъпи "порцийките". Защото всеки политически лидер се е обкръжил с едни "обръчи от фирми" и знае, че ако не им се отплати подобаващо за дадената подкрепа, ще му "набият обръчите"... По тази причина, вместо всички да живеем малко по-добре, в по-уредена държава, с по-добра техническа и социална инфраструктура, с по-добър и по-ефективен административен апарат, с по-чиста природа, нашите пари отиват за значително подобряване на живота на същият този тесен олигархичен кръг, овладял политиците.
  Ето затова, от Алеково време насам, не съм видял нито една причина за опровержение на тъжната реплика, че "политиката е мръсна работа, за мръсни хора".

 38. 38 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1520 Неутрално

  Кога да чакаме отговорите на христо?

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости
 39. 39 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3651 Неутрално

  Силно !Краткият отговор: Защото са там заради омраза към друга политическа сила.
  —цитат от коментар 1 на Хай Буй


  Преди да се хвърляш да обясняваш това, си обясни защо ви мразят?
  Как и защо стана така?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 40. 40 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4033 Весело

  Това е демокрацията авторе, тя почива върху разделението,партизацията на народа нежели върху неговото единение. Ако това не си разбрал, значи нищо не си разбрал.
  —цитат от коментар 2 на von_seeckt


  Лошо нещо било демокрацията. Тя разделя и партизира народа. Друго беше при социализЪма. Народът единен и гласува 99.99% за БКП начело с дрОгаря Тодар Живков.

 41. 41 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1520 Неутрално

  Георги Тенев е свестен мъж и добър творец.

  Но къде бяхе вие, Тенев,

  когато Портал Култура беше обърнат на дойче веле и свободна европа от тъговците в храма като янакиев?

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости
 42. 42 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  "Толкова ли е трудно да се спазват уговорки и да се следват принципи? Напълно ли са загубили народните представители своето достойнство, че да не могат да удържат една донякъде балансирана система от принципи, скрепена с подписване на декларация - ако веднъж стигнат до съзнанието, че от тях зависи нещо важно и ще останат в историята по един или друг начин:"

  Много е трудно, бих казал това е най-трудното, защото те, нашите представители, са точно толкова разделени между собствените си интереси, партийните интереси накрая, ако въобще нещо остава и за нашите интереси, колкото и ние като народ и общество.
  Вероятно не всички, може би между тях има съвсем честни и почтени хора ( дори аз, без да ги познавам, мога да назова няколко), но няма критична маса от хора с подобни качества.
  А и това не е изненада, те, по един или друг начин, са всъщност достатъчно представителна извадка на това, което сме ние - умни и глупави, образовани и не съвсем, честни, някои склонни към относително безопасни далаверки та до откровено крадливи.
  Май нещата ще трябва да станат по трудния начин. Първо ние като народ/общество ще трябва да изкараме А и Б на общественото развитие по системата "со кротце, со благо и со малко ( дали малко или повечко е друга тема) кютек" за да достигнем до приемлив минимум, да речем нещо като основно образование и тогава да си изберем хора, които да направят каквото трябва за държавата. А до тогава, ще си ручаме жабетата.

 43. 43 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2542 Весело

  Истината е, че този, който може и е уверен в себе си не се страхува да поеме отговорност.
  Обединяващият лозунг на силите извън парламента беше: "Да ги свалим тези, пък после ще видим!"
  Е, видя се.

 44. 44 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Автора защо пише глупости?

  ДПС, ГЕРБ и БСП имат около 150 депутата.

  Защо не направиха едно програмно правителство на единението и спасението?

  Ако ИТН, ДБ и ИСМВ бяха приели подкрепата на някои от горните партии, това щеше да бъде предателство към хората, които са гласували за тях.

  Автора на статията ще бъде ли съгласен да напише съвместна книга с Недялко Недялков и Спас Гърневски?

  Георги Тенев сам определя и решава развитието в своите романи, но в парламента трябва да се съобразяваш с още 239 човека.

  И да не забравяме, че под знамето на "единението и общата цел" в световната история са правени големи престъпления и жестокости.

 45. 45 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 874 Неутрално

  "Нима някой вярва, че представителите в отделните парламентарни групи днес са чак толкова различни? Аз не вярвам."

  аз пък не вярвам. аз знам, че са различни.

  абсолютно безобразно писание.

 46. 46 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4033 Неутрално

  До коментар [#44] от "nebido":
  "ДПС, ГЕРБ и БСП имат около 150 депутата."

  което означава, че партиите на статуквото победиха в тези избори.
  Но дори "новите" партии със старите муцуни да имаха мнозинство , те са менте. Слави , Мая, поразяващата уста и сие , те ли ще променят статуквото?
  Политическата ситуация в България е отчайваща. Не се вижда светлина в тунела. При нови избори нещата ще са още по-зле , защото в парламента ще се намърдят ВМРО, разните обединени патрЕоти , Копейкин , Черепа.
  Българският парламент отдавна се е превърнал в свърталище на политическите представителства на мафията, овладяла всички власти на страната.

 47. 47 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 790 Неутрално

  До коментар [#44] от "nebido":"ДПС, ГЕРБ и БСП имат около 150 депутата."което означава, че партиите на статуквото победиха в тези избори.Но дори "новите" партии със старите муцуни да имаха мнозинство , те са менте. Слави , Мая, поразяващата уста и сие , те ли ще променят статуквото?Политическата ситуация в България е отчайваща. Не се вижда светлина в тунела. При нови избори нещата ще са още по-зле , защото в парламента ще се намърдят ВМРО, разните обединени патрЕоти , Копейкин , Черепа.Българският парламент отдавна се е превърнал в свърталище на политическите представителства на мафията, овладяла всички власти на страната.
  —цитат от коментар 46 на tacheaux


  Но това не се споменава от анализатори и политолози.
  А се говори за някаква промяна, която е победила.
  Ако ИТН бяха предложили правителство ГЕРБ щяха да го подкрепят веднага. И все още не мога да си обясня защо ГЕРБ ги е страх от нови избори и служебно правителство? Те разполагат все още с голям финансов ресурс и власт в местното управление, агенции, министерства, корпоративни обвързаности с държавните поръчки.
  Единственото ми обяснение е в някакви външни фактори.

  Имам съмнения, че Възраждане и Божков ще влязат поотделно.
  Но някаква колаборация (политически Франкенщайн) помежду им и ВМРО, Воля, НФСБ има голям шанс.

 48. 48 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2163 Неутрално

  Приказките на новите партии са само за глупаците! Всичко е докато влязат в парламента. Аз от тридесет години го гледам този филм. Само крайнодясно управление наистина може да разбие либерал-бошевишката смрад, но такова на хоризонта не се вижда.
  —цитат от коментар 30 на Мизийски


  Напълно подкрепям тезата, че само крайнодясно управление може да ни измъкне от блатото.
  Но 31 години сценаристите на сценаристите, ги караха да осмиват и отричат всичко случващо се у нас.

 49. 49 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2163 Неутрално

  ......И да не забравяме, че под знамето на "единението и общата цел" в световната история са правени големи престъпления и жестокости.
  —цитат от коментар 44 на nebido


  "Новите партии" не се ли обединиха в общата цел, изчегъртването на ГЕРБ? Или това обединение не е, като онова обединение?

 50. 50 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Обединението срещу ГЕРБ е жизненоважна необходимост.

  Единението в името на "националната отговорност и прагматични цели" е смокинов лист на статуквото и безвремието.

 51. 51 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7386 Неутрално

  Напълно съгласна съм с написаното. С такива кръчмарски сметки, никога няма да се оправим.

 52. 52 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7386 Неутрално

  Напълно съгласна съм с написаното. С такива кръчмарски сметки, никога няма да се оправим.

 53. 53 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 658 Неутрално

  "Голямата коалиция" - ХДС/ХСС и ГСДП управлява от 2005 г. в Германия.
  Коалиционното споразумение е над 300 страници. Всяка от страните по него го спазва.
  Всичко това не в името на партийните шнтереси а в името гражданите на Германия.
  Рандъл макМърфи/"Полет над куквиче гнездо"/, знаеше, че няма сили да вдигне чешмата, да разбие прозорците и мрежата за да избяга от лудницата, Но направи опит пред останалите обитатели. Не успя. Но се обърна към тях и каза - "Поне опитах".
  А по - късно индианецът/Вожда/, успя да избяга. По начина на Рандъл.

 54. 54 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  “ народните избраници[…] не са коментатори, не са професионални политици дори, нещо друго са.”
  ——
  Определението, което търсиш е “головодници”. А проблемът (им) е, че те си го знаят.

  Само това там, за “разочарованието” ми звучи странно … нали “народът” си ги “избра” щото можели да фъргат яйца … ми дайте им яйца назаем, кът си нямат … се има запъртъци останали от Великден за още една Велика Революция… през маските миризмата може да не е толкоз остра.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 55. 55 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 759 Неутрално

  До коментар [#4] от "deaf":
  Безмислен въпрос за демокрацията. Единна воля има единсвено в други строеве.
  Трифонов и неговите тошковчета нямат елементарен политически усет, да не говорим за управленски капацитет. В един филм ако не се лъжа "Кървав диаманд" имаше една сцена, където надрусани негри бунтовници дадоха автомат на една опитомена маймуна... ей така за шоуто.
  В нашата ситуация тошковчетата са маймуната.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 56. 56 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 759 Неутрално

  До коментар [#52] от "Роси":

  Това не са кръчмарски сметки, а паник-атака на самозабравилете се шоуменчета. Просто всичко им дойде над капацитета. Прости момченца със свръхсамочувствие, подхранвано от вродена глупащина. Нали си спомняш, как гологлавия гуру на къдравия тошко обясняваше, че да си депутат е лесна работа? Питаше зрителите си "Защо някакъв си депутат си мисли, че е повече от тебе? Ти тъп ли си..." Е, получи си отговора, но твърде болезнено и сега се гърчи като настъпен червей. Лъжа след лъжа, глупост след глупост.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 57. 57 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Айде, като си почнал с лафчетата, кажи кога е оргинълдъто....

  "Кой ако не ти и кога ако не сега. СДС ще признае резултата от изборите".
  Ж.Желев, 1990-та. Ма пак на същата гола кука ли ше ни ловите?
  НЕЩАСТНИЦИ.

 58. 58 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Лозунги,лозунги,лозунги...Имам само един въпрос към Тенев,как Слави да състави правителство,след като има само 50 депутати? Като депутатите извън тези на Слави,са комунисти и у червата!
  —цитат от коментар 4 на deaf


  Бъзлювци. Май не сте достойни да подкарате жипката.😁😁😁

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK