Тайната на рекордьорите по машинно гласуване в Сърница

"Абе, изобщо ДПС си е хай-тек партия. Няма спор."

© Георги Кожухаров

"Абе, изобщо ДПС си е хай-тек партия. Няма спор."Уикипедия: "В Сърница има над 100 фирми за дърводобив. Те преработват дървесина от 29 стопанства, включително от Смолян, Благоевград и Пазарджик. Развит е транспортът - в града има над 1000 леки автомобила, над 500 товарни камиона и около 50 ТИР-а камиона. Върху площ от около 1700 дка се сади и отглежда известният сърнишки картоф. През последните години се наблюдава разрастване на туристическия бранш."


Уважаеми читатели, не се чудете защо започвам това закачливо текстче с цитат за община Сърница. Това е столицата на машинното гласуване в България. Или поне беше на евроизборите. Там бяха направени най-много машинни гласове в една секция - 329 гласа в секция No. 33900002. Най-много в цялата Родина! Злите езици говорят, че там е работил кръжокът "сръчни ръце". Тия зли езици цял живот цъкат на компютрите и знаят какво говорят.


Преди 2-3 седмици минаха и парламентарните избори с над 9000 машини за над 40 млн. лева. Логично беше да очакваме бум на машинното гласуване. Особено в Родопите и особено в местата, където традиционно ДПС получава голяма подкрепа. Щото именно ДПС твърди, че иска да махне хартията и химикалката от изборния процес и предлага масово машини и за гласуване, и за броене. Значи техните хора са агитирали за машините. Не е ли логично?
Абе, изобщо ДПС си е хай-тек партия. Няма спор.


Именно това ме провокира да разгледам числата от машинното гласуване тук и там. И логично беше да започна със шампионите на машинното гласуване от предишните избори. За разлика от ЦИК, който анализира изборите на едро и от птичи поглед, аз съм анализатор-надомник. И затова ще анализирам точково. Точките са две.


На 4 април 2021 г. в община Сърница е имало 5 секции с машини за гласоподаване от общо 7 секции. Шампионите от секция 33900002 са се стегнали и вече са набутали в машината 449 гласа от общо 691 подадени при 907 регистрирани по списък. Или 120 гласа отгоре спрямо евроизборите. Обаче, внимание - имаме нов победител! Това е секция 33900001, пак в Сърница. Тук са постигнати 631 машинни гласа от 693 общо подадени при 938 регистрирани. Засега не знам дали е национален рекорд, но и това число е впечатляващо.


Явно агитацията за машините не е била навсякъде на ниво и ДПС агитаторите са се изложили малко. В третата секция в Сърница има само 222 машинни гласа от 659, а в двете селски секции има само по 31 машинни гласа, макар че там има по 314 и 382 хартиени гласа. Изглежда кръжокът "сръчни ръце" не е многоброен и не е покрил селските секции в Медени поляни и Побит камък.


Искам да кажа, че уважавам труда и на производителите на картофи, и на дървосекачите от Сърница. Все пак


малко странно ми е, че точно там са постигнати 48.7% машинно гласували


от общо 2801 гласували. Интересно е да видим и как машинното гласуване е преборило страшния бич на недействителните гласове. В секцията с най-много машинни гласове има и най-много недействителни гласове - 7 от 62-ма с хартиен глас, цели 11.3%. Тайната на тия проценти се крие във факта, че ГЕРБ и "Има такъв народ" (ИТН) имат 62 гласа и не е лошо да им се направи някой глас нефелен.


Във втората, обаче, има само 1 от 242, в третата 3 от 437, в Медени поляни 14 от 314. И там ГЕРБ и ИТН имат 85 гласа и малко инвалидирани гласове са добре дошли за основната сила в региона. В Побит камък има 0 (нула) недействителни гласа от 382 хартиени. Изглежда там е имало окумуш застъпници, щото ГЕРБ, БСП и ИТН имат към 114 гласа. Като цяло в общината недействителните гласове са средно 1.74%., което си е много ОК и няма никаква нужда да харчим пари за машини. Хората са грамотни, СИК-овете перфектно преценяват действителността на гласовете.


Защо бе, уважаеми депутати от ДПС, искате толкова да махнете хартията и химикалката от изборния процес? Мистерия.


Да видим се още една точка от нашата изборна разходка из приказните Родопи, където е пял Орфейq когато още е нямало машинно гласуване. Той затова е пял тъжни песни, щото една пепелянка клъвнала Евридика и тя се пренесла на оня свят. После вакханките утрепали Орфей и той се намерил с Евридика пак на оня свят след като минавал напред-назад иди ми-дойди ми през реката Стикс. Но това е друга тема.


Отиваме в Джебел. Знаете ли какво значи Джебел. Не знаете. И редакторката не знае. Джебел на арабски значи планина. Вие може да си мислите, че е сорт тютюн и пак ще сте прави. С какво се занимават хората там може да видите тук.


Та в община Джебел е имало 30 секции с машини за гласуване. Това място, както и Сърница, е електорална крепост на ДПС. И е съвсем логично да очакваме високи резултати от машинното гласуване и даже социалистическо съревнование кой повече хартийки и химикалки ще изхвърли от изборния процес. А дали е такаааа кооой ще ми каже=


От тези 30 секции, в града са 5. Общо са гласували 1669 човека от всичките 6294 регистрирани или 26.5%. Другите избиратели или са в Турцияq или са на гурбет. И тука започват чудесата на машинното гласуване -


от тези 1669 гласували до машината са се докоснали цели 35 избиратели.


Изглежда душманинът на изборната математика проф. Константинов е прав за страха на населението от токов удар. Ако една машина е 4000 лева, то един машинен глас в град Джебел е струвал 571 лева. Но понеже си купихме машините, с всеки следващ избор, цената ще пада и след 10 избора ще бъде само 57 лева на глас, ако оцелеят машините и ако не харчим пари за поддръжка, складове, охрана сервиз, транспорт и др. И да завършим с град Джебел - недействителните гласове в петте секции с машини са 60 от 1634 хартиени гласа. Или 3.7%. Много далеч от апокалиптичните числа, които мотивираха харчовете за машините.


"Какво ще стане, ако партиите наредят на избирателите си да декларират, че искат само хартиени бюлетини?"

© Юлия Лазарова

"Какво ще стане, ако партиите наредят на избирателите си да декларират, че искат само хартиени бюлетини?"


Сега отиваме по селата на китната община Джебел.


Тук картината е потресаваща - никой не ще да изхвърля хартийката и химикалката от изборния процес! От 25 секции с машини са произведени 24 гласа и то само в две секции. В едната 23 гласа и в другата 1 (един!). А в останалите 23 секции са произведени общо 0 (нула!) машинни гласа. Та така 25 машини по 4000 лева за 24 гласа - един глас 4166 лева. За да стане 41 лева трябват 100 пъти избори.


В машинните секции на община Джебел е имало общо 20 060 избиратели по списък. Гласували са 4636. Или 23.11% избирателна активност. Или средно по 154 човека на секция при 669 средно регистрирани в секция. Или средно на 1 секция има 1.97% машинни гласа. Хайде да са 2 (два). От мен да мине. Щото съм пич.


Сега да видим прочутата мантра за недействителните гласове. За града видяхме, че е само 3.7. Как е, обаче в селата? Трепач е! Недействителните гласове от общо 2943 са само 2.51%. А в 9 секции няма нито един недействителен глас, в 5 секции има само по един.


Излиза, че селяните са по-грамотни от гражданите как да правят действителни гласове.


И много странно е, че в секция 090800030 с. Припек, където има 23 машинни гласа, има и 21 недействителни хартиени гласа. Излиза, че машината стимулира недействителните гласове. Не е ли така! Ама то така беше и в една секция в Сърница с 11.3% недействителни. Мистерии.


И за да не ви уморя от сметки, уважаеми читатели, ще ви кажа защо в с. Припек има много недействителни гласове - защото в тази секция ГЕРБ имат цели 373 гласа, а ДПС само 8. Значи трябва много гласове да станат недействителни. Така е и в секция 0001 в град Джебел. Там има 24 недействителни гласа, а ГЕРБ има 49, ИТН 24 и БСП 29. В секция 004 са 22 недействителни, а ГЕРБ и ИТН имат 70 действителни. Така че и тук трябва да се инвалидират гласове. Този тренд се наблюдава във всички секции, в които има гласове за други партии, освен ДПС. Къде 5, къде 8, къде 7 - кой ти ги дава.


Така ни разказват приказки за лошата преференция, която шашнала избирателите и те масово пускали недействителни гласове, и трябвало да похарчим едни милиони, за да няма хартийки и химикалки.


Искам да питам господата от ДПС, като искат да няма химикалки, що не казаха на собствените си избиратели да гласуват на машините?


Искам да питам и другите мераклии за машини - какво ще стане, ако партиите наредят на избирателите си да декларират, че искат само хартиени бюлетини.


Да не се окаже, че няма да има в секциите достатъчно хартийки и химикалки?


И разбирате ли сега, че списъкът на българите по всички земни кълбета не става за чеп за зеле при планирането и управлението на изборния процес. Особено за изборите в чужбина.


Искате ли още машини в секциите с над 300 избиратели по списък или по-добре е да се концентрират в секциите с над 300 действително гласували на последните два или три избора? Както отдавна препоръчваме по радиа и телевизори.


Искате ли да си купим още 1500 - 2000 машини за гласуване на средно 26.9% избиратели, щото имаме бол пари за харчене? И защо не оправите най-накрая скапания избирателен списък и да дадете възможност хората предварително да избират дали да гласуват на машина или с хартия, като формирате изцяло машинни секции/центрове за гласуване?


Защо председателите на двата водещи СИК-а в Сърница още не са станали членове на ЦИК? Таман сега ще сменяме тоя с по-печени изборджии.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 806 Неутрално

  Изключително глупаво похарчени пари за тия машини.
  Прогнозирам, че скоро ще идат на боклука.

 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3248 Весело

  "Абе, изобщо ДПС си е хай-тек партия. Няма спор."
  ===============
  Отдавна обясняваме, че машините и пощата ще обслужат не "интелигентските" партии, ама кой да слуша и чете.

  Еретик
 3. 3 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2305 Любопитно

  До коментар [#2] от "Костадин Иванов":

  За пощата и онлайн е ясно, но при машините как ще става врътката?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 4. 4 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  Посланичката на опозиционния президент на Венецуела Хуан Гуйадо в София Н.Пр. Естефания Мелендес заяви пред „Биволъ“, че международната компания „Смартматик“ (Smartmatic), която в партньорство със „Сиела Норма“ доставя машините у нас, е сигнализирала за скандални нарушения при броенето на гласове на парламентарния вот в Каракас през 2017 г. от страна на режима на Николас Мадуро. „

  Накрая ще избрем Мадуро.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 5. 5 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3248 Весело

  До коментар [#3] от "DDR":

  След като американците реват, че руснаците ги хакват, няма начин да не може. При това ще се плаща на едно момче, а не на цяла махала.
  Какво точно трябва да направи момчето, не е моя работа. Аз се занимавам с литература.

  Еретик
 6. 6 Профил на Далечен близък
  Далечен близък
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#3] от "DDR":

  Нали е тайна, как да ти я издадат :§

  от близо и далеч
 7. 7 Профил на Далечен близък
  Далечен близък
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#5] от "Костадин Иванов":

  Ама ти вярваш ли им? Кой кого хаква? Руснаците една операционна система не могат да си създадат и един собствен интернет ...

  от близо и далеч
 8. 8 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 310 Любопитно

  Изключително глупаво похарчени пари за тия машини.Прогнозирам, че скоро ще идат на боклука.
  —цитат от коментар 1 на jmf29537805


  Те са глупаво похарчени........,за ТОЯ дето ги е купил.🥳👍

  Много съм прост
 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3080 Неутрално

  До коментар [#4] от "deepblue":Посланичката на опозиционния президент на Венецуела Хуан Гуйадо в София Н.Пр. Естефания Мелендес заяви пред „Биволъ“

  Това освен безсмислено е и малоумно.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2851 Разстроено

  Факт е че дори в България не може да се осъществява ефективен контрол в ДПС-арските каази, след като пак се допусна неограничен брой секции в Турция ще има пак всякакви изборни рекорди за брой гласували в турските секции за ДПС!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3080 Неутрално

  До коментар [#10] от "Julian Mall":

  Доган взима само колкото мандата му трябват, а повече не му трябват в момента

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2261 Весело

  Що бе - мен машинното гласуване ме изкефи. Отиваш на машината, фърляш и бЕгаш. Няма да разнасяш чаршафи, да дращиш с някаква химикалка за 30 ст. и т.н. Интересното е как тия дето лелеят за гласуване по интернет (щото явно изборът кой да взема решения за управлението е като да си поръчаш пица според тях) сега пък не харесват машинното гласуване, ама те са така - само мрънкат...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 13. 13 Профил на lovkya
  lovkya
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Мда, фторият акъл на българина...

 14. 14 Профил на Х
  Х
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Авторът малко си противоречи.
  Тези гласове на хартия, които вероятно постфактум са се превърнали в недействителни, защото не са били за правилната партия, няма как да бъдат зачеркнати, ако бяха пуснати на машина.
  А и откъм обработване на резултатите ще е толкова по-бърз и точен процесът. Ако идеята за изцяло машинен вот се приеме на второ четене днес, очаквам при следващия вот да имаме резултати 2-3 часа след края на изборния ден.

 15. 15 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Сърница е депесарски бастион. Мърдаш малко встрани и веднага се появяват мислещи и свободни хора - в Побит камък са много, а в Медени поляни съм изненадан, че все още има хора.

 16. 16 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4000 Весело

  " Това е секция 33900001, пак в Сърница. Тук са постигнати 631 машинни гласа от 693 общо подадени при 938 регистрирани. Засега не знам дали е национален рекорд, но и това число е впечатляващо."

  М дааа.....Скромните помаци в Западните Родопи се оказаха свръхчевръсти и гласуващи ударно ! За кого ли ? Сигурно за Да, България ! Не ? Не може да бъде ! За оня, фъфлещия ? Каква изненада !

 17. 17 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1233 Любопитно

  А ако има задължително видео наблюдение на изборните секции по време на гласуване какъв е проблема колко изборни секции има в Турция?

 18. 18 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 874 Неутрално

  От ДПС са си направили експеримент в първите секции за които се споменава в статията дали избирателите им, които масово са с по-ниско образование ще успеят да се справят с изцяло машинно гласуване, местните са били инструктирани да гласуват с устройствата, получило се е.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 19. 19 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3021 Любопитно

  "малко странно ми е, че точно там са постигнати 48.7% машинно гласували" - изобщо не е странно защото ТАМ и малките деца са наясно с "дигиталните" средства за комуникация. Какво странно е от дете до баба да цъкат на телефони, таблети, лаптопи за да се свържат с родата в странство? Как може да греши софтуер, ако не греши този, който го обслужва? Угодия няма и то за едно ПРОСТИЧКО гласуване. Но само в страна като Абсурдландия, в която дяволиите изместват правила и принципи.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 20. 20 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4003 Весело

  "Защо бе, уважаеми депутати от ДПС, искате толкова да махнете хартията и химикалката от изборния процес? Мистерия."!?

  Да не са единствените?! Нямаше ли едни други, които от поне година ни проглушиха с искане за машинното гласуване, и накрая лидерът им гласува с хартиена бюлетина?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 21. 21 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Цялата далавера в Сърница доказва, че машинното гласуване не е панацея!

 22. 22 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2261 Весело

  До коментар [#20] от "hamiltonf":

  Не търси логика сред умнокрасавитета, хеле пък принципност. Понеже Ристю и Радан не излизат от широкия център на София (и се гордеят с това), не са наясно, че хората по районите (най-вече селата) с компактно мюсюлманско и ромско население може да не могат да четат и пишат като света, ама са на "ти" с всякакви електронни устройства и приложения (както правилно е отбелязал колегата ЗаНиЗа), щото във всяко семейство има поне по един в чужбина и така си комуникират, пращат пари и т.н. Та поради това си мислеха, че с машинно гласуване ще накривят шапката на някого. Сега видяха, че не става и ревнаха. Същото ще е и с електронното и с гласуването по пощата. Ако го прокарат и от САЩ и Западна Европа дойдат 200 000 гласа за Слави и още по толкова за Баце и ДПС - ще се късат ризи колко е лошо, а Дневник ще ни публикува "анализи" като този, само че не за картофаджиите и дървосекачите, а за берачите на ягоди и персонала в заведенията за бързо хранене. Умнокрасивият никога не признава две неща - че е изгубил и че нещо не му е ясно. Е гледай тия с фреймовете във ФБ и няма какво да говорим.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 23. 23 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1334 Весело

  До коментар [#10] от "Julian Mall":

  Ми да гласуват, след като искат или отнемете гражданството им, след като не ги броите за българи.. Да гласуват и гласоподавателите в Китай, Англия, САЩ, ЮАР и т.н.
  Ако ще почнем да режем хората да гласуват, защото не ни харесва за кого гласуват, аз викам първо да забраним гласовете за БКП (гербсп) - и без това комунистическият режим им е обявен за престъпен със закон - пък после да мислим турците.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 24. 24 Профил на Manol Nedyalkov
  Manol Nedyalkov
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Авторът се опитва да направи обобщение от няколко секции. Далече е от сериозен анализ.

 25. 25 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 874 Неутрално

  До коментар [#10] от "Julian Mall":Ми да гласуват, след като искат или отнемете гражданството им, след като не ги броите за българи.. Да гласуват и гласоподавателите в Китай, Англия, САЩ, ЮАР и т.н. Ако ще почнем да режем хората да гласуват, защото не ни харесва за кого гласуват, аз викам първо да забраним гласовете за БКП (гербсп) - и без това комунистическият режим им е обявен за престъпен със закон - пък после да мислим турците.
  —цитат от коментар 23 на Darulio


  Защо да им се отнема гражданството, просто да не се организират избори извън държавата. Не намирам за правилно някой който си е устроил живота в Чикаго или Измир да определя кой да управлява в България където живея аз, както не е редно аз да решавам кой да е кмет в Силистра или Петрич при положение, че живея в София.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 26. 26 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 898 Неутрално

  Много вероятно е, след промените в изборните правила Д(п)С да прескочи 15 % с гласовете от търкей.

 27. 27 Профил на Nagarjuna
  Nagarjuna
  Рейтинг: 12 Неутрално

  ДБ подкрепя ДПС и президента просто защото иска и у нас да станем като белите хора във Венецуера и във Филипините, а не да сме прости ганьовци-европейци

 28. 28 Профил на Nagarjuna
  Nagarjuna
  Рейтинг: 12 Неутрално

  До коментар [#2] от "Костадин Иванов":За пощата и онлайн е ясно, но при машините как ще става врътката?
  —цитат от коментар 3 на DDR


  ако от дпс не ви отговорят, обърнете се към администрацията на американския президент или към посолствата на Венецуела и на Филипините

 29. 29 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  До коментар [#2] от "Костадин Иванов":За пощата и онлайн е ясно, но при машините как ще става врътката?
  —цитат от коментар 3 на DDR


  Както казва един приятел - НЯМА НАЧИН .......ДА НЯМА НАЧИН....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 30. 30 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Що бе - мен машинното гласуване ме изкефи. Отиваш на машината, фърляш и бЕгаш. Няма да разнасяш чаршафи, да дращиш с някаква химикалка за 30 ст. и т.н. Интересното е как тия дето лелеят за гласуване по интернет (щото явно изборът кой да взема решения за управлението е като да си поръчаш пица според тях) сега пък не харесват машинното гласуване, ама те са така - само мрънкат...
  —цитат от коментар 12 на Тюфлекчия


  Самото гласуване с машините си е ОК. Но не става дума въобще за мрънкане , а става дума колко НИ ( на НАС, дето плащаме сметката) ни излиза всеки машинен глас. При това, в тази коректно направена сметка става дума само за първонаално похарчените за закупуването пари. От тук насетне следват, транспорт, складови разходи, ремонт където трябва и задължителното преди всеки избор проверка и калибриране.
  Всичко това при гласуване онлайне го няма. Всеки ще гласува от собствено устройство, няма транспорт, складиране, поддръжка и т.н.
  Още нещо, при машинното гласуване навсякъде трябва да има резервен хартиен вариант, защото като се повреди машината, а това живота показа че се случва, трябва да има и бюлетини. Т.е. разхода за машинното гласуване се прибавя към обчайните средства за изборите. Но това за нас няма значение, ние сме богата европейска страна и парите похарчени за избори са по израза "бълха би е ухапала".

 31. 31 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3016 Весело

  За машинното гласуване може да има възражения, че не само неграмотните, но и по-възрастните пенсионери и особено тези по селата може и да не се справят.

 32. 32 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2668 Неутрално

  Може би ДПС са си платили за програмка за таблет с емулация на машина за гласуване, и бърз курс за гласоподавателите.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 33. 33 Профил на tsefan_92
  tsefan_92
  Рейтинг: 147 Неутрално

  Хартиена бюлетина много лесно може да се "направи" на невалидна- драснеш малко с химикалка на нея и готово. Машинната бюлетина ако има следи от химикалка на нея става очевадно, че някой от броящите я е надраскал. Крайно време е избирателният процес у нас да влезне поне в 20-ти век...

  Да изринем ГРОБ-авите комунисти с 200! Да си върнем държавата!
 34. 34 Профил на n_kukaleva
  n_kukaleva
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Предлагам един прост експеримент - да се подберат 10 човека на случаен принцип от това населено място и да бъдат помолени да се пробват да изтеглят голяма сума от банкомат! 200% гаранция, че половината от по-възрастните няма да се справят! Това е положението! А на изборите и там и на много други места наистина действа кръжок ловки ръце!

 35. 35 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  До коментар [#33] от "tsefan_92":

  На теория да, на практика не се случва.

  Когато хората са няколко от различни партии и се познават гледат да не се лъжат и обикновено се разбират. Т.е. дори и малко чертичката да излиза извън квадратчето пак признават бюлетината - нищо че според предписанията не би трябвало да е валидна.

  Т.е. на ниско ниво хората не се лъжат и не правят машинации, щото все пак живееш с тея хора заедно и утре ще ти е малко трудно да ги погледнеш в очите.

 36. 36 Профил на antikonti
  antikonti
  Рейтинг: 209 Неутрално

  Прочетох цялата статия, но така и не разбрах каква е тайната на рекордьорите по машинно гласуване от Сърница.

 37. 37 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  Тоя човек аФтора е толкова глупав, че сам не може да разбере какво казва, само му е ясно, че машините са лоша работа. Когато погледнах кой е автора на тая потресающа глупости ми той същия като на предишната мозъчна диария за безсмислието на гласуването в чужбина и "логичната" му забрана

 38. 38 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  До коментар [#34] от "n_kukaleva":

  Е колко голяма сума да изтеглят, като макс е 400 лева?И каква разлика има дали теглиш голяма или малка сума? Май друг не е наясно с банкомата.

 39. 39 Профил на iiu09354227
  iiu09354227
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Машинното гласуване за съжаление ще откаже да гласуват българите, които не се справят с този начин , но там където има концентрация на население, подвластно на ДПС, ще гласуват няколко човека от името на всички.
  Осман Октай разказваше, че в такива села например, гласуващият си показвал бюлетината преди да я пусне, иначе имал неприятности.
  Дано днес отменят задължителното гласуване с машини и остане по желание, както досега, иначе точно част от българите ще бъдат отказани да гласуват.

 40. 40 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  Статията е прилично манипулативна :)

  Вадят се някакви данни се насаждат някакви твърдения без изобщо да има връзка между данните и твърденията. :)

  Със същия успех мога да твърдят хиляди други неща.

 41. 41 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  До коментар [#39] от "iiu09354227":

  Определено ще откаже някои хора.На първо място ще откаже мъртвите души или поне ще ги намали доста

 42. 42 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 91 Неутрално

  Абе туй да беше кусура, добре.
  Плащаш и толкова.
  Ама всъщност плащаш да те ЛЪЖАТ, защото с машините много лесно се манипулират гласове.
  5 пъти отколкото с хартиени бюлетини.
  5 човека от отделни партии поне следят хартията, трудно за манипиулиране.
  Кой ще следи машината, кой?
  Камери ли ще инсталират вътре, какво?
  Ако инсталират вътре камери и всичко се предава на живо, със съгласен.
  Но това нарушава тайната на вота.
  Така че кой ще следи процеса на машинно гласуване за нередности?

 43. 43 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  До коментар [#39] от "iiu09354227":Определено ще откаже някои хора.На първо място ще откаже мъртвите души или поне ще ги намали доста
  —цитат от коментар 41 на uq


  Това няма как да се случи. Мъртвите души могат да гласуват единствено ако комисията е съставена само от членове на една партия и няма външни наблюдатели. А дали е с хартия или на машина - това няма никакво значение.

  Т.е. важни са тези дето следят за изборния процес, а не самата технология на изборния процес.

 44. 44 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 91 Неутрално

  Основната идея на автора, без да я споменава - при изцяло машинно гласуване дерибеите на ДПС при липса на външно наблюдение карат един специалист да цъка машинно гласове за всички.
  Тоест, с машините се манипулира МНОГО по-ЛЕСНО.
  Ако се чудите, защо вероятно не са обръщани гласове от ДПС за друга партия тук с машините, просто защото не е било в алгоритъма да крадат гласове от ДПС.

 45. 45 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 91 Неутрално

  Машините са Троянски кон.
  Да се изхвърлят незабавно и смачкат с багер последен модел, пред погледа на цяла България.

 46. 46 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Не мога да разбера защо авторът на статията е против машините?
  И с машини и без машини в секциите, които се цитират в статията, резултата щеше да бъде същият.
  Ако няма страх от наблюдатели и застъпници членовете на СИК могат да правят каквото си искат. И никоя технология не може да ги спре.

  Но тук се пропуска индивидуалната гледна точка на всеки избирател.
  Ако той гласува с хартия, няма гаранция, че ще бъде отчетен гласът му правилно.
  При машините няма такава опасност.
  Например секциите в Сърница и да се насерат не могат да превърнат в недействителни гласовете на "неправилната партия".

 47. 47 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  Основната идея на автора, без да я споменава - при изцяло машинно гласуване дерибеите на ДПС при липса на външно наблюдение ..
  —цитат от коментар 44 на fmo211046145


  Че ДеБъ , не са ли са се сетили, да имат наблюдатели в секциите?

  Законът им дава право!

 48. 48 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 91 Неутрално

  Ако се приеме изцяло машинно и на следващите избори идват напълно едни и същи проценти гласове за всички партии от всички секции, с точност до стотната, какво ще кажете?
  Сега не го забелязахме, защото имаше смес на машинен и хартиен вот, с различни проценти предпочитания на различни места, но следващия път ще бъде фрапантно!
  Защо да вярвам на компанията Смартматик, идваща от комунистическа Венецуела, и ползваща машини, произведени в комунистически Китай, след като е фалшифицирала последните 158 от 158 проведени избора, че ще оперира честно на 159-ия път?
  Защо?
  Мерси, не вярвам нито на комунистическа Венецуела, нито на комунистически Китай, нито на плачевната история на Смартматик.
  Вие вярвате ли?

 49. 49 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 91 Неутрално

  А представяте ли си каквоще стане, когато в края на изборния ден на следващите избори хакерите на Русия и Китай се хвърлят да обръщат гласове за ИТН и ДБ, а 5 минути по-късно добрите хакери почват да обръщат за ГЕРБ?
  Предтсавяте ли си?
  Ножът е двуостър, внимателно.

 50. 50 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Абе туй да беше кусура, добре.Плащаш и толкова.Ама всъщност плащаш да те ЛЪЖАТ, защото с машините много лесно се манипулират гласове.5 пъти отколкото с хартиени бюлетини.5 човека от отделни партии поне следят хартията, трудно за манипиулиране.Кой ще следи машината, кой?Камери ли ще инсталират вътре, какво?Ако инсталират вътре камери и всичко се предава на живо, със съгласен.Но това нарушава тайната на вота.Така че кой ще следи процеса на машинно гласуване за нередности?
  —цитат от коментар 42 на fmo211046145


  Машинното гласуване се следи също от тези пет човека.
  Защото тези пет човека контролират отразяването на гласуващия в Избирателният списък.

 51. 51 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Основната идея на автора, без да я споменава - при изцяло машинно гласуване дерибеите на ДПС при липса на външно наблюдение карат един специалист да цъка машинно гласове за всички.Тоест, с машините се манипулира МНОГО по-ЛЕСНО.Ако се чудите, защо вероятно не са обръщани гласове от ДПС за друга партия тук с машините, просто защото не е било в алгоритъма да крадат гласове от ДПС.
  —цитат от коментар 44 на fmo211046145


  Когато нямаше машини, го правиха с хартиените бюлетини.
  Но има една малка подробност, че при машините не могат да произвеждат недействителни бюлетини.
  Сега хората в тези райони спокойно могат да гласуват на машина и да не се притесняват, че техният глас, ако е различен от правилната партия, ще бъде превърнат в недействителен.

 52. 52 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  .. транспорт, складови разходи, ремонт където трябва и задължителното преди всеки избор проверка и калибриране.
  Всичко това при гласуване онлайне го няма.
  Всеки ще гласува от собствено устройство.. ..
  —цитат от коментар 30 на tsvetko_51

  Или усторйство, което му е купено..

  Давахме примери с местни избори и някакви бизнес-начинания предвидени в някаква община..


  Ковачки, ще има инсталации , или Вълкът иска да вземе проекти , или Митко Очите и Маджо им трябва болшинство в община на морето ..

  И им трябва да вземат изборите!
  Как мислите ДАЛИ ЩЕ КУПЯТ електронни устройства на всеки , само да се гласува ?

  Така пестим !
  Ако Вълкът , или Митко Очите се заемат с цялостната организация - още по-пестим и печелим, като общество ...

  Дистанционното гласуване - дава точно тази възможност и трябва да я ползваме ..

 53. 53 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  А представяте ли си каквоще стане, когато в края на изборния ден на следващите избори хакерите на Русия и Китай се хвърлят да обръщат гласове за ИТН и ДБ, а 5 минути по-късно добрите хакери почват да обръщат за ГЕРБ?Предтсавяте ли си?Ножът е двуостър, внимателно.
  —цитат от коментар 49 на fmo211046145


  И как се хаква машина, която е офлайн?

  Може би с парен чук?

 54. 54 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  Машинното гласуване се следи също от тези пет човека.
  Защото тези пет човека контролират отразяването на гласуващия в Избирателният списък.
  —цитат от коментар 50 на nebido


  Що ДеБъ не е пратило навред наблюдатели , законът им дава право.
  Така предават интересите на избирателите си ..

  Бедно ми, бедно ДеБъ , като те остави Радан и се замъкна в Брюксел, та да се бори за Истанбулската .. хептен вятър ви вее, на бял кон ..

  Не сте се сетили, елементарни работи ..

 55. 55 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  [quote#43:"realguru"][/quote]

  Точно така!

  Но има една малка подробност, че при машините не могат нарочно да произвеждат недействителни бюлетини.

 56. 56 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  [quote#54:"sim4o"][/quote]

  Това не е мой проблем.
  Нямам нищо общо с ДъБъ.

  Но съм чувал разкази от познати, които са били застъпници в затънтени места. И не е много лесно. Всички са враждебни към теб и не получаваш съдействие от местната власт и полицията.

  Може би в бъдеще би било добре да се командироват членове на секции от други области в съмнителни населени места.
  Както например НАП прави с екипите за проверка по търговските обекти. Екип от Бургас цяла седмица е командирован в Ямбол, а екипа от Ямбол в Габрово.

 57. 57 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  До коментар [#42] от "fmo211046145":

  Абе мой , ти виждал ли си машинно гласуване или си говориш наизуст? Машинката ти печата бележка, която си я проверяваш какво пише на нея, сгъващ я и си я пускаш в урната, така че машинното гласуване няма как да се манипулира по-лесно защото пак си има хартия и пак се брои, с тази разлика, че в случая с машините, машината вече е преброила и резултата трябва да се равни.
  Дори и там, където вота е контролиран, пак е по-тегаво, щото трее се цъкне на машината и то в определен часови прозорец, не може след края на изборния ден да ги пуснеш, както и ако цъкнеш 100 гласа за 1 час, има логове ЦИК ще каже Абе алоуу как гласуваха по 2ма човека на минута?
  Е такива ми ти неща

 58. 58 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 91 Неутрално

  [quote#53:"nebido"][/quote]

  Машините са онлайн, пише го в самото ръководство на Смартматик.
  Дори да не бяха, има поне 5 начина.
  Например, задаваш в софтуера изкривено броене, по твое предпочитание, само за деня за изборите.
  Правят проверка на кода, всичко окей, стартират броене, всичко окей, защото НЕ Е датата на изборния ден.
  Но в самия изборен ден софтуерът действа различно и брои гласовете различно.
  Чаткаш ли?
  Кой ще гарантира, че няма да е така, след като САМО Смартматик оперират всичко?
  Прочети и в Доклада за съответствие на Агенция електронно управление.
  Нашите не са прегледали целия код, а само отделни части.
  Това го пише черно на бяло.
  Отвори страницата на тази агенция и виж новината от 1 април.

  Така че манипулации бол.

 59. 59 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  [quote#43:"realguru"]
  —цитат от коментар 55 на nebido
  Точно така!Но има една малка подробност, че при машините не могат нарочно да произвеждат недействителни бюлетини.[/quote]

  Това е така, само че с машините няма Ънду.

  Ако на хартия объркаш нещо, може да искаш друга бюлетина, а грешната да бъде унищожена.

  Т.е. процента невалидни бюлетини ще бъда заменен с процент на грешно/случайно гласуване. Който няма да знаем колко е. Но ще го има и ще има запитвания към комисията - "Абе тука цъкнах, па то така, па то онака и накрая стана това, може ли пак". Няма да са много, може би под/около 1%.


 60. 60 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 91 Неутрално

  А бе като са толкоз сигурни тези машини, да ви питам случайно да знаете думичката "МАШИНАЦИЯ" от коя основна дума е производна?
  Ами те хората са си го казали - машинации се правят най-лесно с машини!

 61. 61 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  [quote#54:"sim4o"]
  —цитат от коментар 56 на nebido
  Това не е мой проблем.Нямам нищо общо с ДъБъ.Но съм чувал разкази от познати, които са били застъпници в затънтени места. И не е много лесно. Всички са враждебни към теб и не получаваш съдействие от местната власт и полицията.[/quote]

  За това ВСИЧКИ парламентарно представени партии ,получават КВОТА ВЪВ ВСЯКАКВИ КОМИСИИ .. и БСП, може да изпрати, примерно човек от Пловдив в Девин- за да е в комисия, никой не ги е спрял!

  В секционна, или областна или друга комисия, като правило са хора - дето не са от секцията, града, областта..

  И в момента е така!

  Освен участие в комисии - имат право и на наблюдатели ..
  Освен това- граждански и обществени сдружения, могат да се регистрират и да вземат участие в изборния процес ..

  Та ми е неясна малко статията ..
  Като искаш контрол - иди, контролирай ..!

  Законът ти дава право!

 62. 62 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  Молитвата в джамията е задьлжително за голяма част от хората в този край на Бьлгария.

 63. 63 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  [quote#59:"realguru"][/quote]

  Не е точно така.
  Преди да натиснеш бутон гласуване има бутон преглед и ако видиш, че си сбъркал можеш да се поправиш.

  Бутон Гласуване се равнява на пускане на хартиена бюлетина в урната. И в двата случая няма връщане назад

  При хартиената бюлетина имаш право само на една грешка.

 64. 64 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  [quote#61:"sim4o"][/quote]

  Няма такова правило членовете на СИК и РИК да са от друго населено място.
  Изборната администрация в СИК не е професионална.
  Може би липсват смели хора, които да участват в секции намиращи се в затворени общности и цигански гета. И е разбираемо.

  Партиите не могат да имат наблюдатели.

 65. 65 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2340 Неутрално


  Та ми е неясна малко статията на Стоил Стоилов- Стоилестия ..
  Като искаш контрол - иди, контролирай ..!

  Законът ти дава право!

  Като не щеш - кво скимучеш?

  Нали баш умнокрасивщинта бесня и къса рубашки за машинно, и дистанционно гласуване?
  Надаше се, народът по места да не може да се оправи - и техните "жълтопаветни ентилектуалци" да останат с много гласове ..

  Да, ама се оказа, че прости секачи и овчари - като седнат да учат - и се оправят , а надеждата на ДеБъ за як пробив на изборите - се изнизва ..

  И се чудят ся .. кво па да мрънкят.

  Що при секачи и овчари - имало по-висока успеваемост и по-голям % , а при жълтопаветниците - нямало било ..

  Ми да не е, щото на онеа хора всъщност, по им сече акълът, а умнокрасивистите са си тъпи, като гъзове?

 66. 66 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  [quote#53:"nebido"]
  —цитат от коментар 58 на fmo211046145
  Машините са онлайн, пише го в самото ръководство на Смартматик.Дори да не бяха, има поне 5 начина.Например, задаваш в софтуера изкривено броене, по твое предпочитание, само за деня за изборите.Правят проверка на кода, всичко окей, стартират броене, всичко окей, защото НЕ Е датата на изборния ден.Но в самия изборен ден софтуерът действа различно и брои гласовете различно.Чаткаш ли?Кой ще гарантира, че няма да е така, след като САМО Смартматик оперират всичко?Прочети и в Доклада за съответствие на Агенция електронно управление.Нашите не са прегледали целия код, а само отделни части.Това го пише черно на бяло.Отвори страницата на тази агенция и виж новината от 1 април.Така че манипулации бол.[/quote]

  Машините в България са офлайн.

  Прекалено много съмнения имате в софтуер, който е на нивото на калкулатор.

  Никой не може да се осмели да извърши такива софтуерни магии, защото не могат да се заличат следите. Иначе досега ГЕРБ 100 пъти щяха да са приели да се гласува само с машини.

  И разберете, че Смартматик не оперират с машините, те само ги произвеждат.

 67. 67 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  До коментар [#40] от "realguru":

  ++++++++++++++++++

 68. 68 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  До коментар [#57] от "uq":

  Кой цик, този на льотчика ли?

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 69. 69 Профил на Димитър Митев
  Димитър Митев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много плитко Стоил Стоилов!?Кажи колко стотинки взе от Тиквата да напишеш тоя бълвоч?
  Изтъркаха ви се вече гербераските номера!Ще плашим с етноси,зли хакери,руски шпиони,торбалан,мадурковци и все такива шашкснии,сътворени от едноклетъчните ви мозъчета,алчни за гербави стотинки!!!

 70. 70 Профил на Ivan Valchev
  Ivan Valchev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#42] от "fmo211046145":

  Ти май не си ходил да гласуваш скоро?

 71. 71 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  За много мюсюлмани днешният ден сьщо могат да почерпя.

 72. 72 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 96 Неутрално

  До коментар [#69] от "Димитър Митев":

  Де да бях взел кинти от някоя партия... Щях и Вас да почерпя. Четете какво пиша! По-умен ще станете.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK