На живо

След изборите: за 13 ч. парламентът промени някои правила за изборите (хронология)

След изборите: за 13 ч. парламентът промени някои правила за изборите (хронология)

© Юлия ЛазароваТринадесет часа и с много скандали днес парламентът гласува окончателно промени в изборните правила, които ще важат за очакваните предсрочни парламентарни избори през юли. По време на дългия пленарен ден бяха приети няколко ключови промени – в секциите с над 300 избиратели ще се гласува изцяло машинно на следващите избори. Те ще бъдат и първите с официално организирано видеонаблюдение на броенето на подадените гласове. Отпада ограничението за секции в държавите извън ЕС.


На 5 май президентът Румен Радев ще връчи третия мандат за съставяне на правителство на БСП, стана ясно днес. Социалистите свикват пленум на 1 май, за да решат как да действат. Единствената официална заявка досега е, че е изключена коалиция с ГЕРБ. След проваленото заседание вчера, днес парламентът се захвана с промените в Изборния кодекс.


"Дневник" проследи политическата ситуация в страната на живо.
Селата над 100 души ще избират кмет

В селата с население над 100 души ще се избират кметове, реши парламентът. Досега избор имаше в селата с население над 350 души.

Хората под карантина ще гласуват, където са

След изборите: за 13 ч. парламентът промени някои правила за изборите (хронология)

© Здравка Андонова

Карантинираните заради коронавирус ще могат да гласуват с подвижна урна на мястото, на което са в изолация, независимо дали имат настоящ адрес там. Те ще могат да подават заявления за гласуване с подвижна урна и в деня на изборите.


За изборите на 4 април заявления се приемаха до третия ден преди вота, само ако са на постоянен адрес или предварително са подали заявление за гласуване по настоящ адрес. Така над 15 хил. души не успяха да гласуват.

След почивката депутатите от ГЕРБ и "Има такъв народ" приеха заедно текст, който няма смисъл. От предложението за гласуване по пропорционална система отпадна редовни избори, но не се и въведе мажоритарна за предстоящия вот.

Скандал заради мажоритарния вот прекъсна заседанието на парламента

Скандал в парламента за мажоритарния вот доведе по почивка в 13-ия час от заседанието за промени в изборните правила. Макар и проектът да не предвижда въвеждане на мажоритарно гласуване, един текст в преходните разпоредби на "Има такъв народ" доведе до разправи с ГЕРБ коя партия иска мажоритарен вот и коя - не.


В проекта се предвиждаше, че до следващите редовни избори депутатите ще се избират по пропорционалната система, а - после обещанието е, че ще има мажоритарна. ГЕРБ пък иска въвеждането и още сега.


Председателстващият парламента Татяна Дончева се опита да избегне гласуването, тъй като текстът не е по приетите промени, но се стигна до скандал и почивка.


След изборите: за 13 ч. парламентът промени някои правила за изборите (хронология)

© Красимир Юскеселиев

Гласуване по пощата зад граница няма да има

След изборите: за 13 ч. парламентът промени някои правила за изборите (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал

Гласуване по пощата зад граница няма да има, реши парламентът. Предложението на "Има такъв народ", от което партията веднъж се отметна, а после - не, бе гласуване по пощата да се организира, ако е възможно.


По принцип бе приета идеята за район "Извън страната", но бе отхвърлено районирането. Председателстващата Татяна Дончева обяви, че с други думи район "Чужбина" няма да има.


Отхвърлено бе и предложението за въвеждане на електронно гласуване.


Заради текстове "ако е възможно", ГЕРБ заподозря другите партии, че искат да провалят предсрочните парламентарни избори, за да може да остане да управлява служебен кабинет на президента и да осигури служебна победа на Румен Радев на вота за държавен глава.


Заради текстове "при техническа възможност" отпаднаха предложенията за видеонаблюдение на отчитането на резултатите с камери, но бяха приети текстове за заснемане с телефон.


Гласуването на промените в Изборния кодекс продължава.

ГЕРБ ще обжалва решението за машинното гласуване в Конституционния съд

ГЕРБ ще обжалва решението за машинното гласуване в Конституционния съд


След оспорван дебат в пленарна зала за промяна в Изборния кодекс за машинното гласуване в страната и чужбина, която бе приета с гласовете на "Има такъв народ", БСП, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън", от парламентарната група на ГЕРБ обявиха, че ще обжалват пред Конституционния съд решението на Народното събрание. Според тях по този начин се отнема отнема правото на българските граждани по Конституция да изразят своя вот.


След изборите: за 13 ч. парламентът промени някои правила за изборите (хронология)

© Юлия Лазарова


Основният аргумент на депутатите от ГЕРБ е, че решението е било взето с по-малко гласове от необходимия кворум, тоест с по-малко от 88 гласа, заяви пред журналисти Десислава Атанасова. Тома Биков също коментира въпроса с думите: "Ако ние бяхме направили това, което се случва в предишното Народно събрание, аз съм сигурен, че и вие, и една не малка част от българските граждани щяхте да ни разгромите. Такова погазване на правилата на парламента - приемане на Изборния кодекс не само за една нощ писане, но и приемане с гласове под кворума."


По-рано парламентът прие, че в избирателните секции в страната с 300 и повече избиратели ще се гласува само с машини. Изключение ще има само при непредвидени външни обстоятелства, когато машинното гласуване се окаже невъзможно и се наложи преминаване към гласуване с хартиени бюлетини.

БСП решава за мандата на 1 май

Националният съвет на БСП, на който левицата ще вземе решение за проучвателния мандат за съставяне на правителство, ще се състои на 1 май от 14.30, съобщи Корнелия Нинова. На въпрос от журналисти тя обяви, че вече е решила как ще гласува, но ще съобщи своето решение след заседанието в събота.


Пленумът на БСП ще се проведе след официалните тържества по случай 1 май.


Нинова обясни, че заседанието ще бъде заедно с парламентарната група, тъй като по процедура според устава на партията, правилникът на групата и Конституцията, парламентарната група също трябва да се произнесе. "Така че ще бъдем Националният съвет, парламентарната група и коалиционните партньори. Това е редът и правилата в партията за взимане на такова решение", допълни тя.


След изборите: за 13 ч. парламентът промени някои правила за изборите (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал

В секции с над 300 избиратели ще се гласува само с машини

В секции в страната с поне 300 избиратели ще се гласува само с машини. Изключение ще има само при непредвидени външни обстоятелства, когато машинното гласуване се окаже невъзможно и се наложи преминаване към гласуване с хартиени бюлетини.


С хартиени бюлетини ще се гласува само в секциите с по-малко от 300 избиратели, при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в избирателни секции на плавателни съдове под българско знаме и в избирателни секции извън страната.


Промените в Изборния кодекс бяха окончателно приети днес с гласовете на "Има такъв народ", БСП, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън". Те ще важат за очакваните предсрочни парламентарни избори.


Досега в секциите над 300 избиратели, или около 9400 секции, имаше възможност за избор дали да се гласува с машини или с бюлетини. По данни на Централната избирателна комисия гласувалите с машини на 4 април са 789 923 души от 3 334 283 избиратели.


Повече по темата четете тук.

Парламентът отхвърли предложението на ДПС за агитация на език, различен от българския. На презиборни събития на ДПС често се говори на турски език, за което има санкции.

Въпреки критиките на ГЕРБ, че не е необходимо, тъй като гласуването ще е основно машинно и че не може да се осъществи навсякъде, видеонаблюдение при отчитането на изборните резултати ще има, решиха депутатите. Технически видеонаблюдението ще трябва да се осигури от Министерския съвет, а правилата - да се определят от Централната избирателна комисия. При дебатите се разбра, че ще се ползват камерите в училищата. Секционните комисии ще трябва да предават в районните записите.

След скандал в парламента мнозинство "Всички срещу ГЕРБ" реши по процедура, определена от президента Румен Радев, предсрочните парламентарни избори да се проведат от нова Централна избирателна комисия, в която участват 15 члена, а не досегашните 20. Те ще се предлагат само от партиите в парламента, а не - и от тези в Европейския парламент.


Така в комисията ще влязат представители на ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС, както и на новите партии "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън". От комисията отпадат представителите на ВМРО ("Обединените патриоти"), с които ГЕРБ правеше мнозинство.


Повече - тук.

"Дали ще има актуализация на бюджета зависи от това дали ще има нова вълна на пандемията." Това коментира пред БНТ председателят на бюджетната комисия в парламента и депутат от "Демократична България" Георги Ганев.


"Ако има една или две нови вълни, няма как така структурираният бюджет да издържи, защото това означава, че ще има по-големи разходи и по-малки приходи заради затворените бизнеси, но ако няма следваща вълна, е възможно с разумно управление на бюджета, както е заложен в сегашната рамка, да се изкара до края на годината", обясни Ганев. Той уточни обаче, че това е възможно, ако се спре изплащането на 50-те лева добавка към пенсиите, както е и заложено в Закона за държавния бюджет за тази година.


Повече - тук.

От "Изправи се! Мутри вън!" смятат, че БСП трябва да опита с правителство

След изборите: за 13 ч. парламентът промени някои правила за изборите (хронология)

© Юлия Лазарова


В "Изправи се! Мутри вън" смятат, че трябва да видят евентуалните кандидати за министри на БСП, за да решат за евентуална подкрепа, но пък са изразявали позиция, че правителството трябва да е на партиите на протеста. Мая Манолова на няколко пъти е давала знаци, че няма да подкрепи правителство на БСП. Решението на най-малката група обаче е трудно, тъй като при предсрочни избори може да не влезе в парламента.


"БСП трябва да опита, защото най-малкото те са системна партия, не са импровизатори. От това какво ще предложат като състав на кабинета също могат да се вадят изводи за кадровия им потенциал", смята зам.-председателят на парламента от "Изправи се! Мутри вън" Татяна Дончева. Попитана дали би подкрепила правителство с мандата на БСП, тя отговори: "За мен като персона важен е кадровия потенциал. Не ме интересува дали са партийни активисти или са граждани без партийна принадлежност, важното е те да стават. Що се отнася до реалните шансове, мисля, че отговорът в залата ще ви даде възможност да си дадете отговора на много въпроси по време на предизборната кампания - кой с кого, от кога и защо има договорки, така че да почакаме".

Христо Иванов: Позицията ни да не подкрепим кабинет на БСП е непроменена

След изборите: за 13 ч. парламентът промени някои правила за изборите (хронология)

© Юлия Лазарова


Със сигурност правителство на БСП няма да подкрепят депутатите от "Има такъв народ", които днес обаче отказаха коментар. Такива са нагласите и в групата на "Демократична България", където казват, че трябва да има мнозинство за промени.


"Това е очакван ход на президента и е логичен от гледна точка на волята на избирателя. Но волята е на нашите избиратели е много ясна, ние сме казвали, че не можем да подкрепим управление с мандат на БСП. Тази наша позиция остава непроменена", обяви днес съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. Според него се върви към предсрочни избори, като се е сбъднала прогнозата му, че 45-ият парламент "ще изгори като мокър фас".

Карадайъ не изключи преговори с БСП

След изборите: за 13 ч. парламентът промени някои правила за изборите (хронология)

© Юлия Лазарова


Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ припомни решението на партията да не подкрепя правителство на ГЕРБ и БСП и каза, че според него се отива към предсрочни парламентарни избори. Това стана след обявеното решение от президента Румен Радев да даде третия мандат за съставяне на правителство на БСП. Карадайъ все пак даде знак, че преговори може да има. "Трябва да кажа, че връчването на третия мандат не е случайно е предвидено в Конституцията и с оглед на това би било добре, докато получат третия мандат, да се опитат и да потърсят съгласие в Народното събрание за определени политики. Така че тепърва ще видим каква ще е позицията на БСП и според нея ще видим как ще се развиват процесите", каза Карадайъ.


ДПС вече даде заявка, че няма да подкрепи правителство на друг освен т.нар. партии на протестите, но пък винаги е била коалиционен партньор на БСП, така че според неофициални коментари не бива да се изключва изцяло промяна на мнението или задкулисни договорки.

ГЕРБ призова БСП да върне мандата по най-бързия начин

След изборите: за 13 ч. парламентът промени някои правила за изборите (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


Парламентарната група на ГЕРБ призовава БСП максимално бързо да върне мандата за съставяне на правителство, който президентът обяви, че ще връчи. Това съобщи председателят й Десислава Атанасова пред журналисти в парламента.


"Имаме решение, че няма да участваме с БСП в управление. "Има такъв народ" също са заявили, че не желаят да се коалират с БСП. Няма смисъл мандатът да се бави, трябва да се върне по най-бързия начин, за да се разпусне Народното събрание и да се обяви дата за предсрочни избори, В противен случай всеки ден в Народното събрание е възможно да се приемат противоречиви и лобистки законопроекти. Народното събрание не се занимава с дневния ред на обществото, а с теми, които целят оцеляването на политическите партии или изграждането на тяхната предизборна кампания", каза Атанасова.

БСП ще решава на пленум какво ще прави с мандата

След изборите: за 13 ч. парламентът промени някои правила за изборите (хронология)

© Юлия Лазарова


Днес в 15.30 ч. БСП свиква изпълнително бюро, което да определи дата и час за провеждане на Национален съвет на партията. На него ще се вземе решение как да се процедира след връчването на мандата за съставяне на правителство от президента Румен Радев. Това обяви в кулоарите на парламента лидерът на социалистите Корнелия Нинова. Няма да се търси коалиция с ГЕРБ - това е единственото сигурно за момента.


Изпълнителното бюро би могло да съвпадне с работата на парламента. В момента в него се гледат промените в Изборния кодекс, които са 91 страници.


Президентът Радев реши да даде мандат за съставяне на правителство на третата по сила политическа сила след парламентарните избори. По Конституция третият мандат се връчва на парламентарна група по негова преценка.


Президентът връчва третия мандат за съставяне на правителство на БСП

След изборите: за 13 ч. парламентът промени някои правила за изборите (хронология)

© Юлия Лазарова


На 5 май от 11 ч., на "Дондуков" 2 президентът Румен Радев ще връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от третата по численост парламентарната група в 45-ото Народно събрание - "БСП за България", съобщават от Президентството.


Подробности - тук.

Заявленията за гласуване по настоящ адрес да се подават не в съответната община, а електронно в ГРАО, реши парламентът днес.


Хората с увреждания също ще подават електронно заявления за гласуване с подвижна урна. Електронни подписи не се изискват.


След изборите: за 13 ч. парламентът промени някои правила за изборите (хронология)

© Георги Кожухаров

Парламентът премахна ограничението за изборни секции извън Европейския съюз

След изборите: за 13 ч. парламентът промени някои правила за изборите (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


Със скандал и гласове на ръба парламентът премахна ограничението за 35 секции за гласуване в страните извън Европейския съюз. Въпреки че ГЕРБ и БСП бяха против отпадане на ограничението, те събраха само 107 гласа, а другите партии "Има такъв народ", ДПС, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън" имаха 117 гласа "за". Осем депутати от партията на Бойко Борисов се въздържаха.


Така в чужбина секции ще се образуват в посолствата и консулствата, на места, където са подадени поне 40 заявления, както и където в последните пет години е имало поне една секция със сто избиратели. Така ще има възможност за повече секции във Великобритания, САЩ и Канада, но и в Турция.


След гласуването имаше ръкопляскания и викове "Браво".


Подробности - тук.

Борисов пак поиска кабинет, атакува промените в Изборния кодекс и правосъдната система

След изборите: за 13 ч. парламентът промени някои правила за изборите (хронология)

© Правителствена информационна пресслужба


По време на поредното включване от дома си в Банкя министър-председателят в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов отново призова партиите в парламента да съставят правителство.


"Докога ще има Министерски съвет? Глася се да сдаваме. Както могат за три дни да решат да помогнат на мафията (бел. ред. - визира предложените промени в правосъдната система), да си направят за една седмица правителство и да решат важни неща. Продължават да ни държат, нарочно се мотаят", каза Борисов.


"На следващите избори ГЕРБ приемаме, че сме втори, трети – партиите на статуквото пак ще са в парламента, г-н Трифонов, пак няма да можеш, тогава пак избори правиме... Ама през това време държавата ще лети по нанадолнището. Накъде водят държавата с този инат? Навсякъде в Европа са коалиционни правителства с компромис", добави Борисов.


Според него мнозинството в парламента не го интересува следващите парламентарни избори, а всичко се прави в помощ на президента Румен Радев за президентските избори. "На Радев някой трябва да му актуализира бюджета, да му даде празаен чек с пари, да иде да си купи "Грипени", каза още Борисов.


Бе повторена партийната теза за предложените промени в правосъдния сектор. Борисов каза, че със закриването на КПКОНПИ, ще се освободят парите на олигарси, които ще се ползват за следващите избори.


Премиерът в оставка критикува и предложените промени в изборния кодекс. "Как ще занесат машините в болниците?", попита Борисов по повод идеята за изцяло машинен вот. От гласуване по пощата всички страни се отказали, а електронното гласуване щяло да направи хакерите много богати хора, според Борисов.

Партиите си размениха обвинения в парламента

След изборите: за 13 ч. парламентът промени някои правила за изборите (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


Пленарното заседание днес започна с кворум, но и с декларации, в които парламентарните сили се разграничиха една от друга. Програмата днес няма да се гласува, тъй като заседанието е извънредно. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че партията й не е празен чек, който всеки да ползва, както намери за добре. Тя каза, че левицата е готова за диалог за реформа в изборните правила и ред и правосъдие, но не е в договорка нито с ГЕРБ и ДПС, нито с новите партии.


Зам.-председателят на "Има такъв народ" Филип Станев каза, че няма как да работи с партиите на статуквото и това се е видяло от вчерашния провал на заседанието от тяхна страна. Той каза, че Бойко Борисов заслужава Нобелова награда за логика щом казва, че парламентът може да работи, а ГЕРБ го проваля.


В отговор Тома Биков от ГЕРБ каза, че се готви преврат и обвини подкрепилите закриването на спецсъда и спецпрокуратурата, че са "братство на почтените", което връща услуга на някого със запорирани пари. Той разкритикува защо от дневния ред е отпаднало намаляването на партийните субсидии, а Виктория Василева от "Има такъв народ" му се скара и обяви, че партията й е тук, за да прави каквото искат българските граждани.


Колегата му Николай Хаджигенов прекръсти парламентарната група "Изправи се! ГЕРБ, вън" и обяви, че полицейското насилие на протестите трябва да се разследва.


Председателят на групата на "Демократична България" Христо Иванов обяви, че ще се разследва и насилието на протестите, и случая "Росенец". Той призова да се затворят бухалките спецсъд и спецпрокуратура, без от това да се прави политика.


Подробности - тук.

Вредно и опасно е за България да бъдат закрити специализираните съд и прокуратура. Такова мнение изрази пред "Нова телевизия" външният министър и вицепремиер по правосъдната реформа Екатерина Захариева. Предложението за закриването им е на "Демократична България", като вчера мина на първо четене в комисията по правни въпроси с подкрепата на "Има такъв народ", БСП и "Изправи се! Мутри вън!".


"В доклада на вносителите на тези промени няма нито един аргумент. Искат да се вдигнат запорите по някои дела и така подсъдимите ще си изнесат парите. Грешка е закриването им по този начин. Закриването от днес за утре не е в интерес на българските гражданите. Това е вредно и опасно за България", каза Захариева.

Съвещание на премиера в оставка Бойко Борисов и част от министрите в оставка от кабинета му.

"Дневник" излъчва на живо заседанието на Народното събрание.

Тома Биков определи правосъдните предложения на "Демократична България" като погром

След изборите: за 13 ч. парламентът промени някои правила за изборите (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


"Ние сме готови за предсрочни парламентарни избори, останалите партии нямат идея за съставяне на правителство. Час по-скоро трябва да се отива натам, защото виждаме какви погроми има в българското законодателство. Според мен те ще имат потенциал да вкарат страната в много по-тежка политическа криза", коментира пред Би Ти Ви депутатът от ГЕРБ Тома Биков. Като погром той определи предложенията на "Демократична България" за промени в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс.


По думите на Биков приетото на първо четене в правна комисия предложение за закриване на спецпрокуратурата и спецсъда е скандално, щяло да върне запорирани пари на обвиняеми олигарси, а някой от тях може и да влязат в парламента при следващи избори, визирайки Васил Божков.


По повод друг законопроект, на "Има такъв народ", за разпускане на ЦИК, Биков коментира, че целта е да се назначат хора на президента Румен Радев. Добави, че подобно решение не само ще задълбочи политическата криза, но ще я превърне в конституционна.


"Идеята на сегашния изборен кодекс е ЦИК да се самоконтролират. Членовете, предложени от ГЕРБ да контролират тези от БСП. Този тип отношения вървят 30 г. и ние, благодарение на това, имаме легитимно управление", коментира Биков.


Народният представител заяви, че е против намаляването на изборните секции в чужбина, защото страната ни няма административен капацитет, а и определени партии щели да се възползват от него.

Георги Свиленски, БСП: Ще свикаме Национален съвет, ако получим третия мандат

След изборите: за 13 ч. парламентът промени някои правила за изборите (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


"Не блокираме работата на народното събрание, това е изкуствено пакетиране на БСП с ГЕРБ и ДПС. Вчера се въздържахме при гласуването на дневния ред, на председателския съвет поставихме въпросите, които парламентът трябва да гледа", каза пред Би Ти Ви зам.-председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски.


"Като парламентарна група сме внесли предложение за актуализация на бюджета, за социални закони - тези неща не бяха включени", добави Свиленски. Според него от промени в изборния кодекс няма да произтече нищо за хората, а парламентът трябва да работи с грижа за тях, а не за политическите партии.


"Ако изборът на президента за трети мандат е БСП, в най-кратък срок в рамките на два - три дни ще бъде свикан Националния съвет и ще решим какво ще правим", обясни той. "Не се обсъждат имена за министри и министър-председател, кадри БСП има, тъй като сме партия на 130 години и на всички избори участваме с идеята да бъдем победители и управляващи", посочи Свиленски.


"Не виждам воля моделът "Борисов" да бъде сменен, по-скоро виждам воля да продължи и да се окопава по-дълбоко в политическата система", коментира той.

Депутатите на ГЕРБ отново са против дневния ред на парламента

Заседание на 45 народно събрание, парламент депутати ГЕРБ

© Юлия Лазарова

Заседание на 45 народно събрание, парламент депутати ГЕРБ


Ден след връщането на втория мандат за съставяне на правителство от "Има такъв народ", днес политическият дневен ред е фокусиран върху заседанието на парламента. Вчера то се провали, след като депутатите не гласуваха програмата си за работа. Днешният опит е насрочен за 9 ч., а половин час преди това се събира председателският съвет, който ще реши какви точки да предложи на депутатите за работа.


Пред Би Ти Ви Тома Биков заяви, че и днес депутатите на ГЕРБ ще гласуват против дневния ред, тъй като от него са отпаднали създаването на комисия "Росенец" и предложението за намаляване на субсидията на партиите на 1 лев.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK