"Новини с добавена стойност": Великденска беседа в неформална обстановка

"Човекът с парите" – колаж на Иван Червенков

© Иван Червенков, Фейсбук

"Човекът с парите" – колаж на Иван Червенков"Дневник" препубликува рубриката "Новини с добавена стойност" на Иво Балев от в. "Сега" в неделното предаване на БНР през уикенда - "Политически некоректно". Можете да чуете текста му в звуковия файл.


Добър ден, в тоя велик ден, когато преди години Христос воскресе и както се казва, смертию смерт поправ. Тоест със смъртта си победи смъртта.


Празникът си е празник, а ние в "Новините с добавена стойност" пак сме до ушите в работа, работа, работа, както ни учи Бойко Борисов. И той работи днес, защото другояче не може и защото изборите пак чукат на вратата като предсрочен гостенин.
В тоя ден някои дори смятат, че не трябва да се говори за политика, ами само за духовни работи. Обаче всяка религия, щем, не щем, носи със себе си две същности - духовна и политическа. И нито една от тези две субстанции не можем да я отстраним просто така. Затова ние винаги гледаме духовния вектор в политическия процес, точно както следим и политическия вектор в духовните работи. Аз даже имам пагони от духовна сигурност, лично архангел Гавриил ми ги е сложил и ми е казал: само няма да се гавриш!


И аз подхождам сериозно.


Христос например отива на доброволни страдания по духовна необходимост. Обаче процесът срещу него е политически мотивиран. И в крайна сметка Пилат си измива ръцете не заради страх от бактерии, ами защото го било страх да поеме политическа отговорност за рисковано решение. И съображенията му били изцяло политически.


Понеже Христос казвал, че е цар на царете. Той нямал предвид земни царства и политическо владичество. Но тези, които искали смъртта му, извъртели думите му, така че да има политическа причина да го разпънат.


Лъжата, демагогията и манипулацията са част от инструментариума на политиците. Някои политици манипулират по-фино, други по-грубо, то си е въпрос на натюрел.


С което не искаме да кажем, че политиците са бездуховни. Просто добрият политик не може да има чисто духовни съображения.


Което пак си е саможертва в името на обществото. Политикът доброволно се отказва от такива хубави човешки качества като честност, човечност, състрадание, смирение и така нататък. Това са чувства, които добрият политик имитира до съвършенство, но в политически план те представляват слабост.


Абе не е лесна и тяхната, то ако беше лесно, всички щяхме да сме Бойко Борисов и Иван Вазов.


Гледаме тия дни една друга доброволна и скъпа жертва - руския опозиционер Алексей Навални, който можеше да си стои в чужбина, но доброволно се прибра в Русия да го потормозят за общественото благо. Той представлява голямо политическо предизвикателство пред президента Владимир Путин. Путин сигурно доста се чуди какво да го прави тоя Навални. Не може просто да го ликвидира, това ще има нежелани последствия. Като нежеланите реакции на лекарствата - примерно, пиеш някакво хапче, то ти носи духовно равновесие, но ти уврежда черния дроб. Путин не може и да приобщи Навални към политиката си, защото в Русия политическата култура не е толкова висока като у нас, не ги могат тия номера - наругаеш началника и хоп - той те прави депутат или те бие с пържолки през устата.


И сега Навални изтърпява наказание в човеконенавистни условия, прави гладни стачки и громи Путин със силата на словото.


Навални използва публичността на поредния процес срещу него и каза пред съда буквално следното: царят е гол и крадлив!


За нашия цар също се говорят такива работи, макар че аз не вярвам на всичко, което пише в интернет, но съм го виждал в еротичен стайлинг.


За крадливост не мога да кажа, то като цяло мащабите са несравними. Но ако е за великодържавна голота, нашият е по-смел. Путин също се снима сегиз-тогиз по голи гърди по време на отдих. Ама това е в неформална обстановка. Дума да няма, здравеняк е полковник Владимирович, става за манекен, но я да събере проектокабинет по гащи като нашия! Не смее и може би дори не му е хрумвало, няма го това творческо дръзновение, от което е изтъкан нашият лидер. А я си представете Путин по пещемал в една руска сауна да привика Мишустин, Медведев и разни там от неговите технократи и подизпълнители. И те да стоят по костюми в сауната и да си водят записки, докато Путин нещо ги лъготи на тема шпионски подвизи и между фантазмите вмъква актуални политически манипулативни опорки. Не може да си го позволи, както не може да си позволи да ликвидира Навални.


Малко сме смелчаците, които могат да бистрят висшата политика полуголи.


Сега например говоря пред вас в костюм и вратовръзка, но тая сутрин имах сериозен политически и психологически разговор с една манекенка в басейна.


Говорихме си за това как Борисов прави неща, които другите не могат да си позволят - и как успява да извлече политическа полза от най-дивашки изпълнения.


Моята събеседничка от басейна е почитателка на мошеника Карл Густав Юнг.


Тя си обяснява успеха на Борисов с разни доводи от юнгиански четива. И тя ми каза така:


Г-н Балев, научно доказано е, че хората от дадено общество изпитват извънредно дълбока психопотребност от наличието на обединяваща обществото фигура. И дори няма значение дали тая фигура се занимава пряко с политика, важното е да има такава обединяваща личност - една за всички. Дали ще е цар, дали ще е английска кралица, дали ще е президент, дали ще ръководи екзекутивната власт като chief executive или ще е само с представителни функции - няма значение. Важното е обществото да си знае, че има такава фигура има - символ на политическата и духовната стабилност. Един ще го благославя, друг ще го пустосва, но почти всички ще се облизват за пържолките му. И щом Борисов е съсредоточил към себе си тия съзнателни и несъзнателни чувства на обществото, почти всички по един или друг начин поддържаме мита за Добрия цар.


И като пресметнем поуката, която са си взели патриотите, на следващите избори Борисов най-вероятно ще си има пак една Обединена патерица, която да го стабилизира и политически.


Доказателство, че моделът "Борисов" е дори твърде устойчив, се съдържа в това, че главният му опонент Слави Трифонов всъщност играе някаква версия на този, с когото се бори. Например когато се снима в дома си, давайки политическо обяснение защо партията му връща мандата. Без да обсъждаме изобщо политическото съдържание, по форма изпълнението на Слави Трифонов беше някаква пародия на Борисов. По патерица, в небрежно облекло, с нахакани реплики, мъжкарски шеги и закачки. Надприказване с лафчета. Тоест в нашето общество още няма лидер, който да концентрира към себе си общонародни чувства по някакъв различен модел.


Всичкото това манекенката го извлякла от някакво юнгианско четиво, та ме заболя кръстът, докато я слушах.


Викам - пак по-добре от книги за самопомощ и шамандуреста журналистика!


Не ѝ казах, че е вредно за нея да чете Юнг и още по-вредно е да си вади изводи. Щом си го харесва, щом я обогатява Не можеш да кажеш на хората - обичайте и мразете някой друг, не Борисов? И Густав Юнг не можеш да го извадиш от главите на тези, които са възприели неговия начин на аналитично мислене.


Карл Густав Юнг е един Бойко Борисов и Макиавели на психонауките!


За разлика от мен - всички мои психически и аналитични движения представляват отказ от намеса във вътрешните работи на слушателя и отказ от търсене на лична изгода.


Аз не съм Макиавели и не умея да манипулирам!


Аз съм Г-н Балев от в-к "Сега", медията на свободните хора.


С пожелания за весел Великден и духовна стабилност, в тази минута ние се разделяме - временно!


Знам аз, че психо-манекенът Густав


привлича те със мисъл златоуста.


Приятелко, Николо Макиавели


в главата ти поставя манивели!


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тошо Кочев
  Тошо Кочев
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  За съжаление процесът срещу Христос е бил политическа поръчка,каквито са и процесите срещу българските честни частници.Прав е Иво Балев.🥳👍

  Много съм прост
 2. 2 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1839 Неутрално

  "Празникът си е празник, а ние в "Новините с добавена стойност" пак сме до ушите в работа, работа, работа, както ни учи Бойко Борисов."
  .......................
  Други са до ушите в револуция, револуция, револуция, както ни учи Троцки.

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  ЖЕСТОКО. Ама що го курдисахте в жип с обратен волан !!!

 4. 4 Профил на ACER
  ACER
  Рейтинг: 288 Неутрално

  До коментар [#3] от "442":

  Ами, жипката си идеален модел на Държавата ни?! Що не дойде до Северна България?

 5. 5 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3937 Весело

  Приятно сатирично четиво. Особено с манекенката и Юнг!

 6. 6 Профил на pso451006238
  pso451006238
  Рейтинг: 381 Неутрално
 7. 7 Профил на ACER
  ACER
  Рейтинг: 288 Весело

  С удоволствие ще го посрещнем, а може дори и да го изпратим плюс волана на каруцата 🙂

 8. 8 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4276 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Не е манипулация...
  Водачът не е обратен.

  Просто кара по английска магистрала ;)

  До коментар [#3] от "442":

  Ама що го курдисахте в жип с обратен волан !!!

 9. 9 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Г-н Борисов ясно демонстрира, че колкото управникът стои по- близо до Бога, толкова по голям шанс имат туземците. Премиер да стане Патриарха, синодът - министерски съвет, митрополитите - областни управители и така надолу. Какво пречи на селския поп да стане кмет. Така Бог още повече ще възлюби туземците. Може дори местните да изместят израелтяните от божията квота за избран народ.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 1421 Неутрално
 12. 12 Профил на Alan Blackmore
  Alan Blackmore
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#11] от "oak17621787":

  да, би могло да е и по-тъпо, особено частта с манекенката и юнг.

  BLUE Planet Corporation
 13. 13 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  Посредствен текст на ниво за фейсбук макс.

 14. 14 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  Много преди Юнг шопът е забелязал: Козата си сака пръч! И Бойко Борисов го е забелязал (не Юнг, а мъдростта на шопа). Пък и е пръч по природа. Българският народ не забелязва, че е коза в политиката.

 15. 15 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  Ех, как липсва Доктора...

 16. 16 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 1087 Весело

  Какво значи Великден? Щом е ден, което е парче от време, излиза че е дълъг. Ама едни звездобройци са го курдисали почти веднага след пролетното равноденствие, което би трябвало да наричат равнонощие. Значи на този единствен ден в годината трябва да се работи колкото се може по-дълго. Кой да работи дълго? Естествено - зъбите, и за да не се оплакват от многото работа, е наречено спорт на зъбите. И покрай тях се включва и езикът и политиците като се понапият покрай спорта на зъбите започват да плещят всякакви глупости. Но основната причина за това е друга. Те са единствените съвременни бачкадори, които най-бързо си събират инструментите след работа. Затварят си устата и си тръгват...

  73! Go Go
 17. 17 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3193 Весело

  Не успях да го дочета...
  Не смятам, че времето по Великден, Коледа и Нова година е подходящо за политическа агитация...

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 354 Неутрално

  Защо ми е блокиран коментара

 20. 20 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 354 Неутрално

  Сериозно :До тук цялото АЛА БАЛА е просто фиксация на ГЛЕДНА ТОЧКА!Факт е че един обект би изглеждал различно ОПИСАН през бедброй гледните точки ОФОРМЕНИ от безброй ПРЕДСТАВИ /от психологията понятието е плод на ЗНАНИЕ И ОПИТ чрез които древния мъдрец е достигнал до ""аз знам че нищо не знам !А невидимата СУБСТАНЦИЯ от която произтича ОБЕКТА е прид очите ни !Но както твърди Фройд ИСТИНАТА Е СРАМНА/морална категория при човека а ЕСТЕСТВЕНО СЪСТОЯНИЕ ПРИ ЖИВОТНИТЕ!!!!!!!!!!!А ИСТИНАТА Е ЧОВЕК НЕ МОЖЕ ДА ИЗБЯГА ОТ ТАЗИ СИ СЪЩТОСТ КОРЕНА НА ВСИЧКО ЖИВО –ПРОДЪЛЖАВАНЕТО НА РОДА И ОЦЕЛЯВАНЕТО МУ!Ако погледнете Обекта от тази гледна точка изчезва всичкото ЛИЦЕМЕРИЕ И МИМИКРИЯ/замъгляващи ИСТИНАТА ""не ме гледай кво ти говоря а какво правя""/Истината защо хората непрекъснато желаят ВЛАСТ /осъществяване на МОЕТО решение / и ПАРИ начин за оцеляване в ОБЩЕСТВОТО чрез алчноста като МОТИВ!!!!!!!!!!

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  Инфантилна глупост. Как успяхте да намерите този жалък клоун?

 23. 23 Профил на poitoucharante
  poitoucharante
  Рейтинг: 148 Неутрално

  Пропаганден глупак. Тъп, примитивен колаж - подсети ме за борбата с "опиума на народа" през 50те, когато тогавашните умнокрасавци замеряха свещениците с нечистотии. След колажа въобще не четох просташкия хумор на тоя - между другото, не беше ли вързан за парцала на Валентин Златве, или олигарсите си менкат прислугата вече?. ''Хумор"следващ рецептата "гъделичкай ме, че да се посмея". Ако с такива пропагандни примитиви мислят да бият герберите, жална им майка.

 24. 24 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Е, някои народи ги обединяват принципи, норми, закони, култура, докато българите трябва да ги обединява някой си, бил той и Б.Х.

  Проблемът е, когато настъпи твърде голямо противоречие между закона и морала от една страна и "обединяващата" фигура, от друга. Замазването в крайна сметка престава да върши работа, въпреки всевъзможното облъчване. Но тогава идва просто следващия "обединител".

  И така си живеем мирно и щастливо, смитайки неудобните проблеми под килима, с рефрена "такъв е животът", и т.н.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 25. 25 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 354 Неутрално

  ХАХА ОПРЕДЕЛЕНО НА ПЛАТЕНИТЕ ГРОБАРСКИ ТРОЛОВЕ ИМ ПЛАЩАТ ДВОЕН НАДНИК ХАХА!

 26. 26 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 500 Неутрално

  До коментар [#22] от "валентин николов":

  Тоя и Бамбалов са новия интелектуален елит, знамето на умните и красивите.

 27. 27 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  До коментар [#25] от "Blaga Yankova":

  Скудоумна бабушка, за толкова ли ти стига акъла?

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  Вечните простотии от Афторчето

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  "За крадливост не мога да кажа, то като цяло мащабите са несравними. Но ако е за великодържавна голота, нашият е по-смел."
  Нашият е по-смел, ама е и по-прост.

 31. 31 Профил на
  Рейтинг: 255 Неутрално

  Г-н Балев е талантлив български хуморист. Жалко, че се налага да го похваля за текста тук, в имиграция, а не в "Сега", където отрязаха коментарите. Сигурно си имат някакви благородни доводи, които намират за корпоративно и/или обществено полезни, а ние не ги виждаме и разбираме, но се налага, по необходимост, да уважим.

  Авторът с лекота вижда тъжното в смешното и смешното в тъжното, затова се откроява на фона на масовото съзнание, което, разбира се, няма да му прости това откъсване напред с няколко обиколки. Изоставащите, като не могат да го стигнат с хумор, ще го замерят с каквото творчество си имат - укори, обиди, назидания и други изяви в тъжните жанрове.

  Който не носи злоба в себе си, е недосегаем за чуждата. Няма злоба в смешките на г-н Балев. Ако имаше, текстовете му щяха да се борят в по-намръщената категория на политическата сатира, която се взима по-насериозно и затова минава за жанр с по-лек морал, но е кариерно по-пробивен. Засега. Обществото ни взима исторически завой и още не е ясно при излизането от него на каква посока ще случи. Пиша това като навременно предупреждение, авторът да се готви. В текстовете му има повече мисъл от депутатските речи, а някои от нас са оптимисти за бъдещето на държавата и обществото.

  Познавач е г-н Балев на диалектиката и затова черпи щедро от изворите `и. Няма по-духовита майтапчийка от нея, но не на всеки понася. Ясно е, че бистра вода с катран няма да се смеси. Как да се обясни динамиката на противоположностите, във всичко съществуващо, на хора, които усещат само едното от двете, при това – смътно, когато ги удари. Размахват сърдити показалци, защото вече не могат да размахват други пръсти. Ами смешно е, имаха толкова много власт и я загубиха сами, с техните си усилия и сериозност. Така е, като не носят на майтап и не познават обществената му функция.

  Качественият хумор има антисептично действие и приложението му е необходимо, нищо, че върху някои гноясали обществени рани щипе и дразни. Трябва да се изтърпи. За добро е. Рак и слабоумие не лекува, но външни рани пази от замърсяване и възпаление.

  Естетическите разбирания, вкл. и на онази малка част от тях, наречена хумор, са според душевните натрупвания, затова е разбираемо, защо някои предпочитат да връчат титлата "талантлив български хуморист" само на г-н Борисов. Ценим и този артист, нищо че не винаги разбираме смисъла на казаното от него. Той също не разбира, но е вироглав, в смисъл на самонадеян. Народът това го казва и по-кратко.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK