Регистър "Чужбина" – основата вече я има

Въпросът е имат ли очи ЦИК и законодателят да видят този факт и да осмислят за какво може да послужи той.

© Георги Кожухаров

Въпросът е имат ли очи ЦИК и законодателят да видят този факт и да осмислят за какво може да послужи той.Гласуването в чужбина беше един от гвоздеите на последните промени в Изборния кодекс, пък и на самите последни избори поради високият брой гласове, които дойдоха от външните избиратели - около 180 000 - най-много досега. Политически разправии по темата има отдавна. То не беше гласуване по ресторанти и сладкарници, не бяха ограничен брой секции, ту 60 заявки за секция, ту 40, ту с декларация, ту без.


В последните години се откриваше секция с поне 60 заявления. На практика от тия 60 заявили гласуваха половината, но отнякъде се появяваха още 300 или 1300 и после почваха клетви по адрес на Централната избирателна комисия (ЦИК), че не се е справила. И, разбира се, дежурните съмнения за двойно гласуване и гласуване от името на други хора. И уверения, че ГРАО проверява 3-4 месеца след изборите дали някое ЕГН на гласоподавател няма да светне едновременно в Лондон и в Лом или в Париж и Павликени, в Къркларели и в Кърджали да речем.


Всякакви вопли да се направят реални избирателни списъци поне на избирателите в чужбина бяха отхвърляни. Отхвърлят ги и тия, дето са там - било дискриминация, не искали да казват на БГ властите къде живеят в чужбина и други такива. Ама много искали да гласуват! На тези избори даже имаше избиратели, които хем са заявили пред ЦИК, че ще гласуват в чужбина и искат секция, хем се жалваха, че ЦИК ги е написала в регистъра, на заявилите гласуване в чужбина. Демек огласила им е личните данни. Нещо като искам да гласувам, ама не искам никой да знае, че искам да гласувам.
И, сега главното! На тези избори беше произведен реален изборен регистър на българските гласоподаватели в чужбина. Да. Колкото и да не ви се вярва списъците на действително гласувалите БГ граждани в чужбина се прекрасна основа (подложка) за формирането на избирателен списък за следващото гласуване в чужбина.
Въпросът е имат ли очи ЦИК и законодателят да видят този факт и да осмислят за какво може да послужи той.


На първо място - за реално планиране и организация на целия изборен процес зад граница. И това никак не е малко като се имат предвид разходите и усилията по това гласуване.


Вече знаем колко избиратели са гласували. И те са най-много, откакто има гласуване в чужбина. Вече има система за дописване. Който не се намери в тоя списък, може да се допише. Може да се създаде система, а може да се ползва и тази, която работи, през която тези избиратели да се отпишат от списъка за чужбина, ако имат намерение да се върнат в страната. И ако са вече отписани от списъка по постоянен адрес, да се запишат отново в родния Пържиграх, Провадия или Павликени.


Може да се създаде възможност част от избирателите да поискат пререгистриране в друга изборна секция, ако тази, в която сега са гласували не им е удобна или щото ЦИК ги е пратил там служебно. Такава пререгистрация може да бъде и в друга държава. Ако не искат да гласуват в Лион, може да идат до Женева - два часа е с влака. Хем ще си купят по един швейцарски часовник, по едно швейцарско ножче и по един шоколад за децата.


Дипломатическите представителства ще могат да анализират гласуването и да оптимизират разположението на секциите, да разделят големите и пренаселени секции, за да няма хора, лишени от гласуване или обосновани съмнения за измами при 1000 и повече гласували в една секция.. Еле пък в Обединеното кралство ще настъпи голяма радост - във всяко графство секция или към 150 - 160 секции. Такава радост ще има и в САЩ, и в Турция и по други места. А от гледна точка на логистиката такъв изборен регистър ще бъде безценен. Като се почне от планирането на разходите, разпределението на материалите, евентуално машините за гласуване и се свърши с предаването им обратно в ЦИК.


При това, забележете, работата е свършена. След промяната на протокола на СИК няма как да разберете, кой си е поискал секция на последните избори и кой се е дописал. Има едно число и това е броят гласували. Остава да се задължи ГРАО да произведе списъка на гласувалите и да го публикува. И после да се даде възможност на тези хора, които са в този прекрасен проекто-изборен регистър за чужбина, да могат да се определят в рамките на един месец къде ще гласуват. И след това да бъдат отписани от избирателните списъци по постоянен адрес.


И в заключение: Представете си, че правите сватба на щерката или на сина си. Потвърдили са ви, че ще дойдат 100-тина гости и вие сте приготвили хапване за тях и пийване поне за 150 гости (да има). В ресторанта обаче се появяват само 50 от потвърдилите, но идват още 450 гости, които твърдят, че сте длъжен да ги нахраните, щото са ви роднини от 16-тo коляно нагоре и искат щастие за младото семейство. На всичко отгоре ресторантът има само 200 места Така изглежда грубо сегашният изборен процес зад граница.


И да не забравяме - масрафа (сметката) за сватбата гласуване в чужбина го плащат българските данъкоплатци, които гласуват в страната и плащат данъците си в българската хазна. И желанието за оптимизиране на процеса е напълно разбираемо, независимо че някои гласовити задгранични активисти искат изборни секции в чужбина на съседната улица или поне с честотата на секциите в България. Няма да стане. И не трябва!


Аз не съм фантазьор и знам, че подобен изборен регистър няма да бъде създаден. Колкото и да е полезен. Но нищо не пречи да помечтаем, да го предложим. А умните хора да ни кажат, че ще ни купят колело, ама друг път...


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2139 Неутрално

  Батка, като негласуващ извън страната от поне 25 години на български избори мога да те уверя - мерси, нито меда, нито жилото.

 2. 2 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 668 Весело

  Господин Стоилов, няма ли да ви номинират вашите хора в ЦИК та да го публикувате този списък на гласувалите извън страната. Ако може с ЕГН-то и точния адрес. Обещавам ви голяма веселба!

 3. 3 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3670 Неутрално

  И да не забравяме - масрафа (сметката)
  ======
  Ок.....
  И да не правим грешни преводи.....
  Не всяка сметка е масраф.......въпреки че всички разходи си имат сметка....

  Bukalemun
 4. 4 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  Накрая да не стане така че хората напуснали България да определят как да живеят хората в България. Прекалено внимание се отделя на тези гласове и то съвсем конюнктурно. Вслушването в глас отвън е нож с две остриета. От една страна това са хора с по-широк кръгозор защото са видели и опознали други страни, но от друга страна много са откъснати от събитията в България и лесно могат да бъдат подведени от политическата чалга.

  МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ СА ЕДИНСТЕНИЯТ ИЗХОД ОТ ПАТОВАТА ПАРЛАМЕНТАРНА СИТУАЦИЯ. НЕ СИ ЗАТВАРЯЙТЕ ОЧИТЕ!
 5. 5 Профил на Векил Дринов
  Векил Дринов
  Рейтинг: 95 Неутрално

  Справедливостта изисква една от двете опции - или да може да се гласува САМО в България - където се простира действието ба българската Конституция и записаните в нея права могат да бъдат гарантирани от държавата, или желаещите да ни "оправят" другари по странство да си плащат масрафа за организирането на секции извън страната! От къде на къде с парите от моите данъци ще се плаща на Сульо и Пульо, отишъл да разнася пици в Калифорния, че да можел да гласува? С гласа си той определя кой ще харчи моите пари от данъци в България - към които той няма абсолютно никакъв принос, защото си плаща данъците в Калифорния. Ама не стига, че ще определя кой ще харчи моите пари, ами и аз трябвало да му платя за разкриването на секция на другия край на света, да командировам хора, да разнасям машини и да осигурявам секции по села и паланки в САЩ, Аржентина или Колумбия?! От къде на къде бе, другарю Стоилов? Па избирателни райони да сме им правели, па електронни гласувания и всякакви други откровени простотии. Пак повтарям - хора, които НЕ ПЛАЩАТ данъци в България, нямат никакво право да определят, как да се харчат данъците на над два милиона работещи в България! Поне не и срещу допълнителни разхищения на наши пари за тях! Ако толкова искат да упражнят правото си на глас - да си плащат сами - самолетното билетче и опашката за гласуване в родното село, където правото им на глас е гарантирано. Толкова!

 6. 6 Профил на zakkwylde
  zakkwylde
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Идеята, че чалга-поколението в чужбина ще спаси българската демокрация взима свидни жертви. А уж са разумни индивиди.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  До коментар [#4] от "emil":

  Няма шанс Станислави да ме подведе. Знам го от ей такованка. От кукуту. Овълчи се, омутри се, опростачи се и се осатанизира от млад.

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 9. 9 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 743 Любопитно

  Регистър "Чужбина" – основата вече я има?!

  Въпросът е имат ли очи в ЦИК и законодателят дали вижда този факт и дали осмислят за какво може да послужи той?!

  И да крайно време е да се разбере, кои са хората гласуващи в чужбина и да се направи така, че ниКОЙ да не може да гласува с тяхна лична карта в България, демек да има "дубъл"!!! И да се направи активна регистрация и ГРАО да изчисти избирателните списъци от мъртвите души и хората постоянно живеещи в чужбина, за това се говори от началото на прехода, но ниКОЙ не смее да го направи и когато е във властова позиция го използва, за да прибави някой и друг процент към резултата си и после да се тупа погърдите "видите ли пак сме първи"!!! И естественно да се направи преброяване на населението и тогава ще лъсне голямята измама, че видиш ли гласоподавателите били 6 милиона 800 хиляди (ха-ха-ах!!!) При днешната демография и повишена смъртност май вече сме изпълнили Плана на Ран и Ъп гласуван тайно от Великото Народно Събрание, а именно че населенито на България е значително по-малко от това, с което ЦИК работи?!

 10. 10 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2841 Весело

  До коментар [#4] от "emil":

  "Накрая да не стане така че хората напуснали България да определят как да живеят хората в България. Прекалено внимание се отделя на тези гласове и то съвсем конюнктурно. Вслушването в глас отвън е нож с две остриета. От една страна това са хора с по-широк кръгозор защото са видели и опознали други страни, но от друга страна много са откъснати от събитията в България и лесно могат да бъдат подведени от политическата чалга."
  ++++++++++++
  И изборът може да се сведе до Слави Трифонов и Орхан Мурад.

  Еретик
 11. 11 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  Браво! Много добра статия, макар и твърде мека към чужденците, настояващи да гласуват.

 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3169 Весело

  И да не забравяме - масрафа (сметката) за сватбата гласуване в чужбина го плащат българските данъкоплатци, които гласуват в страната и плащат данъците си в българската хазна. И желанието за оптимизиране на процеса е напълно разбираемо, независимо че някои гласовити задгранични активисти искат изборни секции в чужбина на съседната улица или поне с честотата на секциите в България. Няма да стане. И не трябва!"

  Вече дори и това се допуска тук?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2886 Неутрално

  Има ли вероятност, да се изберат такива хора, които да направят така, че можещите българи да се завърнат тук.......защото, това с " регистъра " е повече от обидно!

 14. 14 Профил на uchuden
  uchuden
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Страхотно е чувството, кой да те управлява да решават хора, които не живеят тук. Невероятно е към трите баници през годината, двете хора по празници и носията, поръчана по нета, да боднеш бюлетинка за Слави, защото направи голямо шоу в Торонто, например. Българи, юнаци, мачкай Гришо! Да сме живи и здрави само, че като се разболеем трябва да се прибираме да се лекуваме в гадната ни здравна система.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на imar
  imar
  Рейтинг: 239 Неутрално

  А колко по-лесно би било всичко, ако имаше електронен регистър на населението, където всеки е вписан с актуален адрес и др. подобна инфо.

 17. 17 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2694 Неутрално

  "не искали да казват на БГ властите къде живеят в чужбина"

  Това е един от големите проблеми тук - адресната регистрация. Масово се злоупотребява, защото МВР вече 30 г си е същата корупционна, газеща законите кочинка, междувременно с ново поколение престъпници на държавна заплата.

 18. 18 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1205 Весело

  Пак празни мантри - не живеели, неправилно гласували, скъпо било...

  Се едно раята в БГ сте сите академици и не гласувате за вариантите на БКП, капейкин, агент Иван и прочие "патреотични" уроди...

  Смешни и жалки сте!

 19. 19 Профил на bistr
  bistr
  Рейтинг: 71 Неутрално

  сега, за да сме честни, трябва да признаем, че има логични аргументи и на 2-те страни. Обаче, българите у нас, в Бг, забравят 2 факта:
  а/ българите в чужбина може да не плащат данък в бг, но ИЗпращат милиони и милиарди до бг, на своите деца и баби и дядовци, и така са най-големия "инвеститор" в западналата бг икономика !!!
  б/ Бг е вече една малка незначителна страна, на периферията на Европа - все едно като някакво затулено селце в нашето пограничие... е, кой тогава ще се погрижи по-добре ???
  видяхме докъде я докарахме с плачевното състояние на икономиката ни..
  Извода е предлно ясен : българите в чужбина са необходими на Бг и затова ако искат да гласуват, нека да гласуват ! дори и с цената на някой друг лев - те иначе тези данъци така и така ги краде върхушката...

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на coffee.bean
  coffee.bean
  Рейтинг: 525 Неутрално

  За мен, най-доброто е един ден да се разреши от компютъра да си гласуваш. Удостоверяваш се например с някакъв код(даден от ЦИК) или с електронен подпис и си гласуваш. Да, вота няма да е таен, може да се установи с едно разследване например, но много хора не се притесняват да заявят за кого и защо са гласували и да застанат с името си. А за хората в чужбина, това ще бъде най-голямото удобство.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24 Профил на noirdesir
  noirdesir
  Рейтинг: 494 Неутрално

  До коментар [#5] от "Векил Дринов":

  при първото управление на борисов имахте 117 депутати, питай шефа си защо не е направено всичко това, за което роптаеш. имахте тотално мнозинство и нищо. освен това, погледни колко пари идват отвън и се вливат в икономиката, неформално е но е факт. колко данъци плати миналата година? или вие в трол фермата получавате всичко в плик?

 25. 25 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  по темата за уж нарушени конституционни права на българите в чужбина, крайно време е да пуснат жалба в Конституционния съд, Европейския съд за правата на човека и тогава ще лъсне заблудата и манипулацията. осигурено им е правото да гласуват по адреса им в България, никой не им отнел това право.
  другият мит как били 'най-големият инвеститор в България' е чак смехотворен - паричните трансфери в България не са инвестиция и това е ясно за всеки който разбира поне малко от икономика.

  Истината ни прави свободни.
 26. 26 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  всичко това е много шум за нищо - активността на българите в чужбина е около 15-20% -180,000 от поне 1 милион. дори и с електронно/дистанционно гласуване няма да достигне активността на избирателите в България, която е над 50%.

  Истината ни прави свободни.
 27. 27 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  Добре де, каква е разликата дали има регистър или не - нали могат да те допишат ако си в чужбина ?. Там списъка е празен и всеки го дописват, каква е разликата ако вече има едни 60% попълнени - освен спестяване на писането ? Или идеята е да не се позволи дописване т.е ако те няма в списъка просто не ти позволяват да гласуваш? Но тогава това може да се тълкува като ограничение на изборните права т.е ще падне в КС.

 28. 28 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  До коментар [#21] от "coffee.bean":

  Някъде по света това да е направено, някоя развита държава да е въвела такова гласуване ?. Айде първо да го въведе Германия,Франция, Великобритания,Холандия друга голяма и уредена държава пък тогава ние в България да експериментираме, става ли ?

 29. 29 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  До коментар [#9] от "Emil Dimov":

  И как точно ГРАО да разбере кой живее постоянно в чужбина и да го махне от списъка му по постоянен адрес ?. И какво се води "постоянно" - 5 години, половин година, само по времето на изборите ?!?

 30. 30 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1561 Весело

  ...
  ....
  ....другият мит как били 'най-големият инвеститор в България' е чак смехотворен - паричните трансфери в България не са инвестиция и това е ясно за всеки който разбира поне малко от икономика.
  —цитат от коментар 25 на Forest


  От икономика не разбирам, от парични потоци и тяхния импакт върху живота на хората в България-още по малко! За разлика от теб😀

  Ще ти опиша два процеса, кАжи тий кой как се отразява на живота на хората в България.

  1. Инвеститор от чужбина "инвестира" в България 1 милиард €. За 900 милиона машини и оборудване (закупено в ЧУЖБИНА), за 100 милиона-сртоителни услуги в България (строи сгради и урежда дворовете между тях. И ползва инфтаструктурата вече построена от държавата. ДО ТУК ИНВЕСТИЦИЯТА! Която се "амортизира" в данъчни понятия според които тази "загуба" от амортизацията се признава за припадане от облагаемите приходи. Това ако не е сключил договор с държвата да бъде освободен от дДОД. Купува и преработва суровини които продава на местния пазар и в чужбина, да кажем че не печели в долната чертичка за опростяване. И плаща заплати на бачкерите, като им удържа ДОД.

  КОЛКО пари остават в БЮДЖЕТА, и с колко пари се повишава платежоспособността на българите. Според мен-в бюджета остават само данъците свалени от бачкерите. А САМО бачкерите му си повишават платежоспособността, не пенсионерите. И разбира се икономиката получава нов приток пари генерирани в България-тези които бачкерите на този инвеститор ще изхарчат. ТИ, КАТО РАЗБИРАЧ от икономика ми кАжи к'ъф процент от инвестирания милиард за НЕТО заплатите за период от месец и после го умножи по 12, за една година. Някой икономист/счетоводител на подобна фирма да каже какъв е процента, и да се аргументира, моля.

  А, да не пропусна-инвеститорът си взима обратно инвестираните пари (ако не са го окрали някои джужета с помощта на франтишеци и "гнили ябълки".

  2. Българите бачкащи в чужбина вкарват САМО ПО БАНКОВ ПЪТ (ТОВА ОСВЕН КЕШ И ПРЕВОДИ ПО МОНИГРАМ и подобните) СЪЩИЯ ТОЗИ МИЛИАРД ЕВРО, ВСЯКА ГОДИНА! Тези пари увеличават плтежоспособността (демек вадят ги от мизерия) пенсионираните родители на гастарбайтерите. И се вливат в икономиката чрез тях...Досущ като заплатите на бачкерите от първия вариант.

  Разликата е че в този вариант сумата е 1 МИЛИАРД евро и получателите са пенсионери! В първия вариант-сумата е МНОГОКРАТНО ПО МАЛКА ОТ 1 МИЛИАРД.

  Да, да наричаш ВЕДНАГА парите пратени от гастарбайтери на пенсионираните им роднини "инвестиция" е НЕПРАВИЛНО. Ама ай' да оставим "имената" настрани-кАжи ми КОЕ ИМА ПО ГОЛЯМ ИМПАКТ върху живота на българите в България-"чистак'инвестициите от чужбина" ИЛИ пратените от гаст'арбайтерите пари.


  До коментар [#25] от "Forest":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7702 Неутрално

  До коментар [#4] от "emil":

  Ами, щом напусналите в България се налага да издържат родителите си в България , имат право на глас.

 32. 32 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  До коментар [#30] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":
  поне за 'най-големият инвеститор' се разбрахме, че не е вярно по простата причина, че не всеки разход е инвестиция.
  както има трансфери на пари от чужбина в България така има и в обратната посока, да се гледа само в едната посока е избирателно. никой никого не кара на сила да праща пари където и да е, освен данъци, които българите в чужбина не плащат в България. да гласува българин който живее постоянно в чужбина е все едно аз в София да гласувам за кмет на Варна, което разбира се е абсурдно и НЕ е противоконституционно.
  има свободен обмен на капитали в Европа и милиарди внос и износ. българите пращаме примерно в Германия и Турция доброволно милиарди за техни стоки, но никой българин не е поискал да гласува на техните избори.


  Истината ни прави свободни.
 33. 33 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1561 Весело

  До коментар [#32] от "Forest":

  Бъркаш компоти с компютри, този път умишлено😀

  Освен ако не си АПЦОЛЮТЕН ТЪПАНАР ( а не си такъв, доколкото помня твойте коментари😀) не би отрекъл ОГРОМНИЯТ импакт (КРАТНО ПО ГОЛЯМ от 'стинските преки инвестиции на чудненци) които имат парите внасяни в България от гаст'арбайтерите за подобряването на живота в България. НА ПЪРВО място на тяхните получатели-възрастни пенсионирани родители/близки роднини, и после по веригата за тяхното харченето (покупка на лекарства, по качествена храна, отопление през зимата и др. подобни). И тяхното влияние на икономиката в България като се завъртя тези пари в България.

  И ПАК УМИШЛЕНО пренебрегваш факта че тези пари (Милиард € годишно САМО преведените по банков път) СЕ ХАРЧАТ В БЪЛГАРИЯ! Докато от инвестирания от чужбина милиард се харчи в България само тази част от НЕТО заплатата на бачкерите (и покупки на суровини и услуги в България), но с времето този милиард € СЕ ВРЪЩА в чужбина!

  Вероятно имаш свои лични причини да омаловажаваш тяхното влияние. И исконното право да искаш живеещите извън България да не избират управляващите те в България. Легитимно😀

  Ама не си криви душата и разправяй бабини дивитини за свободно движение на пари и стоки😀 Българите в България издържат само свойте деца студенти в чужбина, не издържат цели семейства там😀 И купуват вносни стоки (И ХРАНИТЕЛНИ, по дяволите) щото няма местни такива.
  До коментар [#32] от "Forest":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 34. 34 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  До коментар [#33] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  а парите за потребление 100% ли остават в България като си купиш примерно вносно лекарство??? ограмотете се малко преди да коментирате, а не само да си драскате и да повтаряте глупости като 'най-големият инвеститор' в България и знак за равенство между инвестиция и потребление и как потребление е по важно. Ами тогава сменете мита на 'най-големият потребител' в България., което ще е нова глупост.
  тези които живеем тук харчим много повече, дори и на глава от населението. като плащате данъци тук тогава ще имате право да гласувате тук, иначе сега не носите последствията от действията си/гласа си.

  Истината ни прави свободни.
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1923 Неутрално

  До коментар [#30] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Този нЕма да ти отговори, ама да подскажа, че когато се харчат парите на гурбетчиите, първо държавата лапва ДДС върху тях (което после отива в пенсионната и другите ситеми) и второто е, че харченето развива услугите и местния пазар, и пак се облага и отива за заплати на местните. Абе гурбетчийските пари са си чиста покупателна способност, докато инвестициите на инвеститорите не са точно това.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 37. 37 Профил на Румен Кирилов
  Румен Кирилов
  Рейтинг: 36 Весело

  До коментар [#33] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Аххх... Каква мъдрина струи от словата на бившия партиен секретар... Звучи почти като "икономическият механизъм" на Живков, който другаря Костов с такава страст преподаваше на студентите!
  Не ми стана ясно само - този инвеститор, след като е дал един милиард за сгради и машини, после музей ли отваря - да им се наслаждава народонаселението - или назначава 500 работника, на заплата от 1500 лева за работници и по 4-5000 лева за инженери и ръководители, като всеки месец вкарва данъци и осигуровки за тях в бюджета? Отделно заплатите, които тези хора харчат в България? С такива "корифеи" като Мойшето, до три национални катастрофи стигнахме при комунистите от неговата партия...

 38. 38 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1561 Весело

  До коментар [#37] от "Румен Кирилов":

  Първо прочети коментар 36, че там човека употребява правилния термин (покупателна способност).

  И после дай да направим заедно една лека сметка, базирана на твойте данни:

  450 бачкера х 1,500 лв заплата (леко завишена ми се види, ама...нейсе) +още 50 шефа с по 3,500 лв прави 850,000 месечно, или 10.2 млн годишно 'ЗАПЛАТИ ЗА ХАРЧЕНЕ" според теб, нали😀 Сравни ги с този милиард пратени за харчене от гастарбайтерите и се Обади😀

  Ай да те коригирам-1 милиард € инвестирани вероятно откриват не 500, а вероятно 5,000+ нови работни места (личи ти че и ти не си икономист😀), та "заплати от инвеститори за харчене в България" ще да са 100 +млн, ама пак са далееече от парите за харчене от тези нови заплати. Без да смятаме разните удръжки (от които ТВОЙТЕ ИЗБРАНИ ОТ ТЕБ 'Оправляващи да крадат). Докато от внесените от гаст'арбайтерите пари могат да крадат само след първата врътка покупки на стоки и услуги.

  Бая цинично е да питаш "колко пари остават в България след покупка на вносно лекарство купено с парите на гастарбайтерите"? Що не спомена и онези 2-300 лв ДОПЪЛНИТЕЛНО похарчени за отопление на пенсионерите с деца помагащи от чужбина? Или ка'йш-ами щяха страдат малко повече, К'О ТОЛКОЗ! ТЕ ТУКА Е ОГРОМНИЯТ ИМПАКТ на тези пари. Ама за коравосърдечен тип като теП това не е важно, явно!

  Иначе...бая се кефя от иСцепки като тази твойта: "...С такива "корифеи" като Мойшето, до три национални катастрофи стигнахме при комунистите от неговата партия... ..."😀

  Стана ли ти густо като я написа😀? Ай да ти развАля кефа-"изчезнах" от нрб през 69 (1969), та нЕма как да съм бил част/член на ком'партия😀 Ама нищо, ти си плюФкай и си търси виновните-зер ти си безгрешен, и умен, и сполучлив😀


  До коментар [#36] от "gost22":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 39. 39 Профил на Румен Кирилов
  Румен Кирилов
  Рейтинг: 36 Неутрално

  И после дай да направим заедно една лека сметка, базирана на твойте данни:450 бачкера х 1,500 лв заплата (леко завишена ми се види, ама...нейсе) +още 50 шефа с по 3,500 лв прави 850,000 месечно, или 10.2 млн годишно 'ЗАПЛАТИ ЗА ХАРЧЕНЕ" според теб, нали😀 Сравни ги с този милиард пратени за харчене от гастарбайтерите и се Обади
  —цитат от коментар 38 на МОЙШЕ ТОЛКОЗ


  Обаждам се веднага - сравняваш несравними величини. Едното е инвестиция, другото е пари за харчене. Та, да кажем сега, че същият този един милиард, който берачите на берита в Шотландия пращат за ЕДНА ГОДИНА, българският потребител ги харчи за един пазарен ден по Коледа или в един "черен петък". Колкото аз съм инвеститор, когато си купувам кебапчета в Кауфланд, толкова е инвеститор и този, който праща двеста евро на майка си, за да си купи кебапчета в Кауфланд. Ама нали сте комунистически невежи другари, каквото ви спуснат от централата, това предъвквате с години, колкото и тъпо да е!

 40. 40 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1561 Весело

  До коментар [#39] от "Румен Кирилов":

  Май вече се съгласихме че парите пратени от гаст'арбайтери в чужбина не са инвестиция. Обсъждаме тяхния импакт върху покупателната способност на тяхните получатели, и после тяхния импакт върху икономиката на България, и ги сравняваме с преки инвестиции, нали?

  Та нАпъни се, ако можеш де😀, и сравни между тези две неща-ИМПАКТ от пратени пари и пряки инвестиции (първо за пряките получатели, после за икономиката).

  И ако мо'йш-СПРИ с тази мантра "комунистически невежи другари, каквото ви спуснат от централата, това предъвквате с години"😀

  Това може би вАжи за някой който от как се е родил живее в нрб и после Република България, и са му промивали мозъка от пионерче!

  Не съм от тях, как'Сийке-нЕма ме в нрб от 1969! Та са ми промивали мозъка САМО ДО 1969😀! И явно не са успяли щото ИЗЧЕЗНАХ!!! Да ти го преведа-ИЗБЯГАХ ОТ СОЦ'РАЯ ДО ГНИЛИЯ ЗАПАД😀!!! На 23 г' възраст😀!

  За разлика от теП, който явно са му промивали мозъка от как' се е родил и ДО СЕГА!

  П.С. Виж, ако не си способен да обсъждаш и сравняваш нещата които написах в началото на този коментар, или не ти е удобно-но' проблем, скандирай си мантрите "тъпи комунисти" и се чувствай победител😀

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 41. 41 Профил на Румцайс
  Румцайс
  Рейтинг: 672 Неутрално

  "масрафа (сметката) за сватбата гласуване в чужбина го плащат българските данъкоплатци, които гласуват в страната и плащат данъците си в българската хазна."

  Не. Не го плащат само "българските данъкоплатци, които гласуват в страната".

  Плаща го всеки, който по някакъв начин плаща какъвто и да е данък на родното правителство. Това включва:
  - ДДС върху всякакво потребление в България, включително потребление на българи от чужбина, които харчат в България по време на престоя си тук. Това потребление може да е за кратко, но обикновено е много по-високо от средното.
  - Данък доход и ДДС, косвено генерирани от най-големият чуждестранен инвеститор в старната от години насам - емигрантската БГ общност. Тя изпраща около 1-1.5 милиарда евро ежегодно свежи пари (данни на БНБ от годините преди КОВИД), тоест към 2% БВП.
  - и много други източници на данъчни приходи (бизнес и т.н.)

  Така че да кажеш "ние, които сме си тук, плащаме данъци на Отечеството и следователно ни се полагат повече права", просто не отговаря на истината.

  Отделно от това си струва да се запитаме колко и кои от живеещите в България плащат данъци и какви суми.

 42. 42 Профил на Румцайс
  Румцайс
  Рейтинг: 672 Неутрално

  В добавка: сега виждам, че по-нагоре се е разразил бурен спор за разликата между инвестиция и потребление. Преки парични трансфери към физически лица не е ясно какво точно финансират. Така че, в интерес на истината, би било пресилено да наричаме този 1-1.5 млрд. евро преки инвестиции.

  Това обаче не отменя факта, че част тези средства също плащат за изборите, наред с други ползи от тях.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK