Депутатите първо приеха, но след прегласуване отхвърлиха партийната субсидия от 1 лев на глас

Депутатите първо приеха, но след прегласуване отхвърлиха партийната субсидия от 1 лев на глас

© Юлия ЛазароваПредложената от "Има такъв народ" промяна в Закона за политическите партии, според която партийната субсидия става 1 лев за подаден глас, не бе приета от депутатите. В момента субсидията е 8 лева на глас. Решението дойде след прегласуване. При първото гласуване нужните гласове "за" бяха достатъчни за приемането на промените, но след поискано прегласуване заради новопоявили се депутати в залата след почивката резултатът се промени. От 168 гласували "за" бяха 76, против - 86, и шестима въздържали се. Гласовете "за" бяха от ГЕРБ-СДС, "Има такъв народ" и "Изправи се! Мутри вън!".


Точката за гледането на законопроекта бе първа в дневния ред на заседанието на Народното събрание, но бе гласувана едва след 14.30 ч., въпреки че заседанието започна в 9 ч. Тя предизвика бурни дебати.


Въпросът "Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори" бе включен в референдума, иницииран от Слави Трифонов през 2016 г., като въвеждането на такава субсидия стана и основна цел на партията му.
Според изказвания от парламентарната група на "Има такъв народ" с намаляването на субсидията ще се спестят над 21 млн. лв. на година, или 85 млн. - за четири години. Сред аргументите на партията на Слави Трифонов бе, че партиите могат да се финансират от членски внос, който за формацията бил 10 лв. на месец, и от дарения от физически лица. Зам.-председателят Тошко Йорданов каза, че другите формации ще правят шмишморцове, за да не мине предложението за намаляване на субсидията.


"Можете да плащате, за да влезете в парламента. Подарявайте и по едно ферари на българския народ", каза Вежди Рашидов от ГЕРБ. Партията, която има милиони на депозит от субсидия, обаче обяви, че ще подкрепи субсидия от 1 лев. Депутатите от СДС обаче казаха, че ще гласуват против.


По-късно обаче от ГЕРБ казаха, че 1 лев субсидия е капан и лицемерие. Председателят на парламента Ива Митева попита кога партийният лидер Бойко Борисов е искрен - когато предлага субсидия от 11 лева, от 8 лева или 1 лев - три различни предложения на ГЕРБ пред последните две години.


От БСП и ДПС обявиха, че партиите трябва да получават достатъчно финансиране от държавата, за да не бъдат зависими от бизнеса и задкулусието.


Според Конституционния съд финансирането на политическите формации от юридически лица, което 44-ият парламент разреши по предложение на бизнесмена и тогавашен депутат от ДПС Делян Пеевски, е в несъответствие с конституционно допустимото.


И според ДПС, и според "Демократична България" точно Конституционният съд посочва, че публичното финансиране на партиите е конституционен стандарт.


"Трябва да отвоюваме партиите от лапите на олигархията", каза Атанас Славов от "Демократична България" . Депутатът от БСП Крум Зарков каза, че намаляването на субсидията ще прати партиите в сивия сектор, където ще са зависими от клиентели и обръчи от фирми.


Според Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън!" субсидията трябва бъде намалена, за да има пари за лични асистенти. Татяна Дончева обаче смята, че и сега, и при намаляване на субсидията партиите ще имат черни каси.


"Чекмеджетата са пълни, а пари няма", каза Антоанета Цонева от "Демократична България".


Сред засегнатите теми в дебатите бяха и събирането на капачки за кувиози, Цола Драгойчева, уважението в парламента и др.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK