Спор за вдигането на пенсиите доведе до прекратяване на заседанието на парламента

Спор за вдигането на пенсиите доведе до прекратяване на заседанието на парламента

© Юлия ЛазароваПо всяка вероятност предпоследното заседание на 45-ото Народно събрание бе прекратено от председателката Ива Митева. Причината - парламентарната група на БСП се скупчи пред трибуната с подвиквания към Митева и настояване законопроектът за допълнение на Кодекса за социално осигуряване, внесен от Корнелия Нинова, да бъде гласуван директно на второ четене минути след като бе приет на първо. Според Конституцията гласуванията на закони се провеждат в две различни заседания, но по изключение се допуска да се случи в рамките на едно. Правилникът за работата на Народното събрание предвижда 7-дневен срок за внасяне на промени между първо и второ четене на законите. Това Народно събрание няма толкова, след като се очаква президентът да го разпусне на 12 май.


Предложението на БСП е за преизчисление на пенсиите на база осигурителния доход за 2018 г. Така биха се повишили 56% от пенсиите, за което са нужни допълнителни 1.1 млрд. лева. Последното такова преизчисление е правено през 2008 г. на база осигурителният доход през 2007 г. "За" гласуваха 127 депутати на първо четене, но промяната минава през актуализация на бюджета, каквато би могъл да направи само редовен кабинет.


Бурни дебати предшестваха решението


В дебатите по темата от групата на ГЕРБ застъпиха тезата, че поведението на БСП е част от предизборната кампания, тъй като понастоящем единствено излъчено правителство може да направи актуализация на бюджета и съответно вдигане на пенсиите.
Председателят на бюджетната комисия Георги Ганев от "Демократична България" обясни, че по законопроекта няма доклад, а това се дължи на проваленото й заседание през миналата седмица. То бе отложено заради несъстоялото се пленарно заседание в сряда, а едни от гласувалите против дневния ред тогава бяха от БСП. Според Ганев в бюджета за тази година няма пари за такава индексация на пенсиите и определи случващото се като "помен без пита" и партийна пропаганда. Той огласи и разминавания между изчисленията на вносителите и на НОИ за това какви пари ще са нужни. Хасан Адемов го контрира, че промяната може да се заложи от 1 януари 2022 г., а в тазгодишния бюджет не са заложени и добавките от 50 лева на пенсионерите за април и май, но все пак са дадени.


"Доведохте от 9 дерета вода, за да си запазите милиончетата за партийна субсидия, а за пенсионерите няма. Нали финансовият министър каза, че фискалният резерв е в чудесно състояние", коментира от трибуната Мика Зайкова от "Има такъв народ".


От БСП обвиниха "Демократична България", че не иска увеличението, тъй като е дясна партия. Отговорът на обединението бе, че е "за" преизчисление на пенсиите, но за това е нужен много по-сериозен диалог, а сегашното е популизъм и предизборна кампания.


Корнелия Нинова каза, че най-големият проблем в България е бедността и неравенството, а те се увеличават след кризата. На обвиненията в популизъм отвърна, че за пети път партията внася това предложение. "ГЕРБ казват, че в сребърния фонд има 3.3 млрд. лева и те са само за пенсии. Защо не се използват? И ние, и "Демократична България" смятаме, че в държавата се крадат 10 млрд. лева годишно. Хайде да спрем това и ето откъде може да дойдат пари за пенсии. За един месец не приехме нито един закон в интерес на хората", каза Нинова.


След приемането на първо четене, тя поиска процедура по незабавно гласуване на второ четене. Председателката Ива Митева даде почивка, а БСП свика бърз брифинг в кулоарите. На него Нинова каза, че останалите парламентарно представени партии, с изключение на "Изправи се! Мутри, вън!" са "опропастили възможността днес да се вземе окончателно решение за преизчисляване на всички пенсии". Нинова заяви, че подкрепата с почти пълно мнозинство на първо четене за предложенията на социалистите е била "лицемерна за целите на предизборната им кампания".


След почивката Ива Митева обясни, че незабавно гласуване на второ четене може да се състои само, ако няма възражения в залата. Такива конкретни имаше - както от Георги Ганев, така и от Хасан Адемов. Парламентарната група на БСП обаче не приемаше това и стоеше пред Митева и трибуната с подвиквания "оставка" и освирквания. След опити да внесе ред в залата, председателката в крайна сметка прекрати заседанието.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK