ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

Шефът на енергийния регулатор обеща, че рязко повишение на цените няма да има

Шефът на енергийния регулатор обеща, че рязко повишение на цените няма да има

© Юлия ЛазароваДни преди да приключи работата на 45-то Народно събрание то изслуша без последствия председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за енергийните цени. Това стана по искане на "Изправи се! Мутри вън!", чиито лидер Мая Манолова в качеството си на национален омбудсман до неотдавна беше един от големите критици на комисията. Форматът на изслушването не предполага внасяне на проект на решение, поради което самата Манолова отправи след приключването му няколко препоръки. Преди това колегите й от различни парламентарни групи зададоха въпроси и критикуваха работата на регулатора като тези, които са били управлението, изтъкнаха собствените си заслуги през годините.


Изслушването пък бе мотивирано с очакваното поскъпване на цените на енергоносителите - на тока и парното от 1 юли за година след това и заради предстоящото утвърждаване на нови 5-годишни бизнес планове на ВиК дружествата и цената на водата. Повечето топлофикации са заявили двуцифрено поскъпване на цената на топлоенеригята от 1 юли, достигащо до 70%. В допълнение те искат и двуцифрено поскъпване на произвеждания от тях ток, което ще повлияе и на цената на електроенергията за бита, ако бъде прието.


ГЕРБ не забавили изграждането на интерконектора с Гърция


Представителите на ГЕРБ, които не зададоха нито един въпрос към председателя на КЕВР при възможност всяка партия да зададе два в лицето на бившия енергиен министър Делян Добрев обявиха, че не те са виновни за забавянето с 12 години в строителството на обявения за спешен от премиера в първия му мандат Бойко Борисов интерконектор. Решението за изграждането му, което още не е приключило, бе обявено веднага след газовата криза от зимата на 2010 г. като възможност за алтернативни доставки на газа до България.
Днес Добрев хвърли вината за това на ръководството на дружеството, поело строителството. "И аз не мога да разбера защо гръцката връзка толкова време не е построена. Според мен, заради мениджмънта на компанията, към която и ние сме отправяли критики. До края и на следващата година, според мен, няма да е готова тази връзка", обяви той. Посочи, че мястото на обсъжданите въпроси за цените на енергията са за ресорната комисия или специално създадена за целта, а не в пленарната зала. Похвали се, че за последните 30 г. цената на газа е била намалявана два пъти - с 22% при първия кабинет "Борисов" и при третия кабинет на Борисов с над 40%. Обяви, че към момента цената, на която България получава природен газ е най-нисак в Европа и чулите се по време на изслушването въпроси защо не се водят преговори с Русия за преразглеждане на цените, ще доведат до обратното - до поскъпване. Даже това било основание "Газпром" да поиска преговори за преразглеждане на цените, които в момента били 19 евро за мегаватчас при 24 евро средно в Европа. Манолова в защита на потребителите


Мая Манолова обяви от трибуната, че когато преди година бе обявено, че "Газпром" сваля цената на газа за България, в същия месец потребителите на парно са платили исторически най-високите сметки за парно. Изчислението й е, което според нея в отговорите си е потвърдил и председателят на КЕВР е, че потребителите на топлинна енергия са платили с 25 млн. лв. повече, което според нея е разликата, по която регулаторът е сметнал прогнозната цена на газа за година напред и на "ината" на комисията да не променя цената на парното от началото на тази година. Тя призова комисията да определя цената на парното за месец, за да не се получава надплащане.


Това даде повод на Драгомир Стойнев, също бивш министър на икономиката, да напомни за настояването на БСП да се определи критерий за енергийна бедност. Според него такива са тези домакинства, при които над 10% от дохода отиват за енергийните им сметки.


Регулаторът обеща да няма рязък скок


Председателят на регулатора увери депутатите, че всяка година по напълно отговорен начин комисията след като събере всички заявления на дружествата за цени ги подлага на "щателен критичен анализ" и след това се обсъждат на открити и закрити заседания. Даде пример с това, че миналата година са били отхвърлени исканията на топлофикациите за поскъпване на техния ток с 25% и бил повишен само с 3%. "По същия начин комисията ще действа и сега. Предупредили сме дружествата, че разходите, които те са декларирали и които ние считаме, че не са необходими, няма да бъдат признавани. Българските граждани могат да бъдат спокойни, че интересите им ще бъдат защитени и комисията няма да одобри рязко повишение на цената на всичките енергоносители", обяви Иванов.


Защити тезата си, че през последните 6 г., откакто е начело на регулатора, инфлацията в страната е 9%, с колкото е поскъпнал и токът за периода, което по думите му означава, че комисията по никакъв начин не разглежда цените като някакъв проинфлационен фактор.


Обясни обаче, че газът през последните месеци е поскъпнал на международните пазари с 38%, а отделно цената на въглеродните емисии от 22 евро прогноза е стигнала до 48 евро, които също трябва да бъдат калкулирани в новите цени. Посочи, че ако все пак се окаже, че топлофикациите имат надвзет приход, то това ще се отрази в цената за следващия годишен период.


Посочи, че новата методика от година, при която се определя прогнозна годишна цена на газа, е заради удобство за потребителите, а не да се правят промени всяка тримесечие.


Напомни, че до края на май комисията ще представи анализ на исканите нови цени на тока и парното от топлофикациите, които ще бъдат обсъдени на открити заседания през юни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK