"Всичко беше контролирано от машината на ГЕРБ": четиричасовото изслушване на Светослав Илчовски

"Всичко беше контролирано от машината на ГЕРБ": четиричасовото изслушване на Светослав Илчовски

© Георги КожухаровОгромен медиен интерес, опит за саботаж, признания за връзки с властта в оставка и редица сигнали, които ще бъдат изпратени до множество български и европейски органи. Така на кратко може да се обобщи четиричасовото изслушване в комисията по ревизия на управлението в последните 10 години на едрия зърнопроизводител Светослав Илчовски. То започна в сряда, но бе прекратено от депутати от ГЕРБ заради намесването на името на премиера в оставка Бойко Борисов. Днес изненадващо на заседанието се появи един от другите замесени - съсобственикът на фирма "Градус" Иван Ангелов, който сам потвърди за връзките си с Борисов, съмнителна сделка за фурми и лобизъм от страна на премиера в оставка за освобождаване на негови пратки с яйца.


ГЕРБ отново опита да провали изслушването


След започнатия разказ в сряда от Илчовски, продължен и пред медии, заседанието днес предизвика огромен интерес. То започна със спор дали Светослав Илчовски трябва изобщо да бъде изслушан. Против бяха представителите на ГЕРБ в комисията - Дани Каназирева, Тома Биков, Маноил Манев. Според Каназирева информациите на Илчовски не кореспондират с предмета на дейност на комисията, а трябва да се препратят директно към компетентните органи. Представителите на ГЕРБ заявиха, че не са им представени и документите, дадени от Илчовски, за да се запознаят с тях. В техния хор се включи и журналистката Илиана Беновска, която държеше разглеждането на документите да е публично.


"Всичко беше контролирано от машината на ГЕРБ": четиричасовото изслушване на Светослав Илчовски

© Георги Кожухаров
"Това е политически цирк, нали осъзнавате, че за много от вас тук не един сигнал може да се даде, не един разказ може да се направи. Ако манипулативно ще се управлява тази комисия и ще се слушат разкази и тези срещу управлението на ГЕРБ, губите обективност. Няма никакви писмени доказателства, има сигнал без каквото и да е доказателство към него. Не може да се превърне в трибунал като преди 1989 г.", каза Каназирева, повтаряйки закана на лидера на партията Борисов за готвени ответни сигнали.


Председателят на комисията Мая Манолова обясни, че документите ще бъдат разгледани на закрито заседание, тъй като става дума за фирмени обороти и не се съобрази с доводите за неизслушване на Илчовски.


В крайна сметка дневният ред и изслушването на Светослав Илчовски беше прието с гласуване от участниците в комисията. Опитите то да бъде осуетено продължаваха - Маноил Манев непрекъснато опитваше да накъсва процеса с коментари не по същество, като по подобен начин протече и заседанието в сряда.


Стигна се дотам Мая Манолова да поиска квесторите да отстранят Манев. С него Илчовски влезе в диалог, което правилата за работа на комисиите по принцип не допускат. "Г-н Манев, шефът ти каза да напуснеш!", "Шефът ти ще те уволни!" и многократен призив "Млъкнете" бяха сред репликите на бизнесмена към депутата Манев. "Шефът" посочен от Илчовски и стоящ до него се оказа съсобственикът на фирмата "Градус" Иван Ангелов, който според Илчовски е спонсорирал предизборната кампания на Манев. Той бе кандидат за депутат от Стара Загора, където е седалището на "Градус". Оказа се, че Ангелов е поканен да присъства от депутати от ГЕРБ. По-рано днес фирмата изпрати съобщение до медиите, че ще съди Илчовски за всичко изнесено от него. Заявка за съд и знаци за синхронни действия с Ангелов дадоха депутатите от ГЕРБ още на предишното заседание на комисията.


Малко по-късно напрежението се повиши след като в залата влезе голяма част от парламентарната група на ГЕРБ и застана зад Илчовски. Там бе и пиарът на партията Никола Николов. Впоследствие Николов бе обвинен, че застанал зад гърба на Илчовски е снимал какво прави той с личния си телефон и информира медии, вкл. как Илчовски изпраща снимки до члена на комисията Борислав Сандов. Депутатът от "Демократична България" не отрече и публикува една от снимките в социалните мрежи."Управляващите бъркат в джобовете на всеки човек"


В днешния си разказ пред комисията Илчовски повтори голяма част от вече изнесеното. "Дал съм документи, за да може да заработи комисията. Ще дам видеоклип. Много хора ще могат да започнат да говорят през следващите дни. Никой не можеше да говори. Всичко беше напълно контролирано от машината на ГЕРБ. Достатъчно е да се докажат финансови престъпления. Оттам нататък ще могат да се разплитат нишките. Има обществен интерес. Тези хора, управляващите, бъркат в джобовете на всеки един човек", каза Илчовски когато най-накрая взе думата. Добави, че никой не го праща, не познава Мая Манолова, Черепа (Васил Божков - бел. ред.)


Илчовски заяви, че Ангелов го е поканил в Монте Карло през 2017 г. с една цел - да съставят документи за фирмата "Градус" с фиктивен оборот. Молбата е била от името на Бойко Борисов. Каза, че е предоставил снимки на комисията, има и свидетели. Ще внесе сигнала и в прокуратурата. Завишените като цени акции после са се купували от пенсионни дружества и така се е генерирала печалба от 50-60 млн. лева за ГЕРБ и Градус, каза вчера Илчовски в интервю за "Капитал".


"Това беше за няколко месеца през 2017 г. Резултатите на борсата показват, че тази година компанията е била с най-голям оборот, след това пада. Преди няколко месеца излезе г-н Борисов и каза, че фирми ще получат грантове и кредити покрай кризата с коронавируса. Определени фирми получават подарък, не кредит. Като видите кои фирми са получили, ще разберете. Финансов подарък", продължи Илчовски.


"Имам приятел, на който са искали 10% за да почиства пътищата в район", продължи с разкритията за практиките на ГЕРБ Илчовски. Съобщи също, че по време на заседанието е получил съобщение от Младен Милков, собственик на фирма "Спринк", от когото са поискани 12 млн. лева.


Зърнопроизводителят отново бе прекъсван. Друг депутат от ГЕРБ - Димитър Главчев иззе ролята на колегата си Манов и непрекъснато призоваваше от микрофона да се даде думата на бизнесмена Иван Ангелов. Той от своя страна реагираше хващайки се за главата след част от изказванията на Илчовски, например след като бе наречен "рекетьор". По време на една от малкото разменени реплики между тях се чу как Илчовски каза на Ангелов "Ще ме поръчваш? Ще те вкарам в затвора!". Илчовски обясни, че е изчакал да падне властта на хората, като "този до мен", за да внесе сигнал в прокуратурата.


Ангелов бе в компанията на друг мъж, с когото се консултираше, а двамата записваха акцентите от обвиненията на Илчовски. Парламентарната група на ГЕРБ пък реагираше бурно на случващото се - с ръкопляскания, когато считаха дадена информация за положителна - например, че Илчовски не е пряк свидетел на подарено кюлче от Ангелов за премиера Борисов. Имаше и обвинения - Тома Биков каза, че Илковски трябва да бъде тестван за наркотици. Изненадващо или не, но в този момент журналистката Ива Николова се притече на помощ с такъв тест, който бизнесменът, оценил състоянието си на 300 млн. лева, не си направи.


"Всичко беше контролирано от машината на ГЕРБ": четиричасовото изслушване на Светослав Илчовски

© Георги Кожухаров


"Ако се наложи ще стоим до среднощ, но няма да провалите заседанието", обяви Мая Манолова. Тя призова НСО, ако са в сградата и не са абдикирали от задълженията си, да дойдат в залата.


В отговор на депутатски въпрос Илчовски разказа, че държавното дружество "Напоителни системи" клон Мизия е спряло водата през гравитачен напоителен канал, захранващ 500 хил. декара. Шефът на дружеството казал, че е назначен от депутата от ГЕРБ Пламен Тачев и и за да получава вода, трябва да плаща по 200 хил. лв. допълнително на поливка.


"Трябва да си платиш на местния депутат, а на държавата после", каза бизнесменът. Бизнесът ми щеше да бъде много по-хубав и много по-скъп, ако не бяхте на власт", каза Илчовски на Тома Биков. "Стават все по-нагли и по-нагли", добави той. На 500-600 хил. лв. годишно възлизали плащанията на фирмата му към властта. "Но оцелях, а други не оцеляха", обобщи бизнесменът.


Най-хубаво пари в България могат да се изперат през земеделска земя, нашите политици са пълни с такива, конкуренция сме.


Светослав Илчовски ,

зърнопроизводител


Председателстващата заседанието Мая Манолова допусна и въпроси на медии и от гражданско сдружение "Боец". От отговорите се разбра, че от сряда досега не е търсен от прокуратурата, след разкритията си, но през свои приятели е получил питане от премиера - какво е направил и защо го напада. Обяви, че готов да се подложи на детектор на лъжата. В отговор на друг въпрос каза, че не е искал охрана от Националната служба за охрана, каквато му е дадена.


За събирането във "Витошко-Студена"


В сряда свидетелстващият пред депутатите мъж каза, че е имал три срещи с премиера Бойко Борисов - по веднъж през 2017 г., 2018 г. и 2019 г. По думите му те били провеждани в резиденцията край Студена, присъствали по 30-40 души, за да уточняват "искания къде, как, кога и кой". Днес Илчовски бе призован да разкаже подробно за сбирката в ловното стопанство "Витошко-Студена".


"Беше Ивановден през 2017 г., на имен ден беше ме поканил Иван Ангелов, премиерът дойде към осем и нещо, 20-30 човека имаше, сред тях помня Батко и Братко (бел. ред. - "Батко и Братко" е названието за корупционен скандал от 2008 г. във връзка със строителството на АМ "Тракия". Докато шеф на АПИ е Веселин Георгиев, фирма "Биндер", която е собственост на неговия брат Емил Георгиев, печели поръчка на Агенцията. Последиците за България са спиране на средства по еврофондовете. Едва през 2012 г. на Веселин Георгиев е повдигнато обвинение за това, че е съпричастен към облагодетелстването на двамата му братя - Емил и Бойко Георгиеви, със стотици милиони левове. През 2015 г. Георгиев е оправдан от Софийски градски съд), от всички партии, шефа на горското, брат му, повечето не ги познавам. Пяха Теди Кацарова, Анелия, Веско Гъската. Дойде премиерът, нахрани се, вдигна ръка, че му се играят карти, всичките го заградиха, казваха му колко е добър, играха се цяла нощ карти. Певците трябваше да пеят тихо", каза Илчовски.


За записа с насилие над арестант, който "не се е подчинил" и в сряда твърдеше, че е Миню Стайков, Илчовски заяви, че го е видял преди Борисов да дойде на събитието и му е показан от Боян Марков от Стара Загора, приятел на Борисов. "Записът беше на телефон, всички го разгледаха, как издевателстват над известен затворник, надзиратели са снимали, гордея се, че не съм в тази шайка", каза Илчовски. Тук има фактологично несъответствие в думите на Илчовски, тъй като собственика на "Сис индустрийс" Стайков е задържан през есента на 2018 г. и пуснат в началото на тази година, заради влошено здравословно състояние.


По повод подарени златните кюлчета, той каза, че са същите като сниманите в чекмеджето на Борисов, като може да се проследи номерът им.


Иван Ангелов отрече, но се оплете


След още суматоха думата бе дадена и на Иван Ангелов. "95% от казаното от Илчовски са лъжи" и потвърди пред депутатите, че в понеделник ще сезира прокуратурата. Каза, че носи договори за покупко-продажба на фуражи, от които се вижда, че е купувал от Илчовски по-скъпо, отколкото от други производители, включително и при сделки на зелено. Не обясни обаче защо е сключвал такива договори в ущърб на фирмата си, а по-късно обясни деловите си отношения с Илчовски с факта, че "Градус" е най-големият потребител на фуражи в България.


"Всичко беше контролирано от машината на ГЕРБ": четиричасовото изслушване на Светослав Илчовски

© Георги Кожухаров


Ангелов подчерта неколкократно, че никога не си е служил с името на премиера в бизнес отношенията си. Уточни обаче, че Борисов му е съдействал, когато е имал проблеми при сделки за износ, например при някои ветеринарни регулации или забавяне по границите. "Борисов ми съдейства като гарантира пред турската ветеринарна служба, че нашият сертификат отговаря на европейските стандарти. Това не е срамно", каза той.


"Аз съм дал 5 хил. лв. на плеймейтката на Борисов?! Ама много евтина е тя, Борисов не се занимава с такива неща, той ще си плати за много по-красива и по-скъпа", иронизира Ангелов. По-рано днес пред изданието "Агри.бг" Илчовски твърди, че "Мата Хари", заснела нощното шкафче на Бойко Борисов, е плейметката Магдалена Тепавичарова, известна като Маги Бадер. По думите на Илчовски Ангелов е платил 5000 лева за да "обслужи" тя Борисов. Тепавичарова отрече във фейсбук пост, че познава Борисов и Ангелов и заплаши Илчовски със съд. Той от своя страна отговори, че не разполага с клип с "Мата Хари".


На въпрос какви са отношенията му с Борисов, Ангелов отговори: "Чисто мъжки без нищо сексуално. Говорим си като мъже, общуваме си", уточни, че се чуват на 10-15 дни, че играят белот, но не всяка събота и неделя. "Бил съм в отношения с премиера Станишев, ходил съм да го моля а решаване на проблеми, при Първанов", отговори Ангелов на въпрос на Тома Биков.


Ангелов се оплете в обясненията си за бартера с фурми с Обединените арабски емирства преди година. Тогава беше съобщено, че в рамките на хуманитарна сделка България е изпратила в емирствата 32 тона храни на фирмите "Градус" и "Лакрима (по това време свързана с депутата от ДПС Делян Пеевски), а обратно е получила 15 тона медицински консумативи и фурми. По-късно се оказа, че от ОАЕ страната е получила предимно фурми, а правителството обясни, че те ще бъдат разпределени до социално слаби чрез Българския червен кръст.


В отговор на въпрос първоначално Ангелов отговори, че е излязъл от тази сделка на печалба като е продал фурмите. "Ние от тези фурми сме си възстановили парите и сме на печалба", каза той. След уточняващи въпроси на Ивайло Мирчев от "Демократична България" по-късно отговорът се разми в уверения, че сделката е печеливша от гледна точка на общите му бизнес отношения с ОАЕ и с уверенията, че "когато човек има голям бизнес, не трябва да алчнее за пари". Накрая Ангелов отбеляза, че понякога паметта му му изневерява, защото е на 66 години. Повече за т. нар. бартер си припомнете тук.


Илчовски отново разказа историята си с депутата от ДПС Димитър Аврамов, бивш народен представител от ГЕРБ. "Вие си мените цветовете всеки ден", каза Илчовски за двете партии.


Илчовски обвини Ангелов и в картел на слънчогледа. Бяха намесени и норки. "Г-н Ангелов без знание на собственика Христо Ковачки е загробил норки в неизползваема мина. Помоли ме да загробим норки в мои земи в Плевенско", каза зърнопроизводителят от Кнежа. "Дневник" припомня, че персоналът на ферми за норки, каквато има Ангелов, бе включен във втора фаза на ваксинационния план срещу COVID-19, редом до учители и потребители на социални домове и преди хора над 65-години и такива с хронични заболявания.


Към края на изслушването Иван Ангелов заяви, че не е подарявал златно кюлче на премиера в оставка Бойко Борисов. Не можа да си спомни дали е концесионер на ловното стопанство "Витошко-Студена", в чиято резиденция Илчовски твърди, че е присъствал на имен ден, на който е присъствал и Борисов. Отрече и близка нему фирма да има договори за поддръжка на горски пътища за 90 млн. лв.


Относно помощта от премиера в оставка за освобождаване на пратки с разплодни яйца от турската граница, Ангелов каза, че е нормално Борисов да се застъпва за "чистия бизнес".


"Всичко беше контролирано от машината на ГЕРБ": четиричасовото изслушване на Светослав Илчовски

© Георги Кожухаров


След като Ангелов напусна залата, председателят на комисията Мая Манолова заяви, че събраните документи, предоставени от Светослав Илчовски ще бъдат изпратени до прокуратурата, европейската прокуратура, Министерството на правосъдието, омбудсмана, Комитета по изтезанията към Съвета на Европа, МВР, НАП, КЗК, КФН, КПКОНПИ, ДАНС.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK