Кой се страхува от машинното гласуване

"Електронните системи за директно записване могат да препятстват или поне значително да намалят купения вот."

© Цветелина Белутова, Капитал

"Електронните системи за директно записване могат да препятстват или поне значително да намалят купения вот."Анализът е препубликуван от "Маргиналия".


Машинното гласуване беше предложено от "Има такъв народ" и беше подкрепено от БСП, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри, вън!". ДПС и ГЕРБ гласуваха против. На следващите избори в секции в страната с 300 и повече избиратели ще се гласува само с машини. Изключения ще се допускат и бюлетини ще бъдат отпечатвани. Те ще се ползват само при непредвидени външни обстоятелства, когато машинното гласуване се окаже невъзможно.


Всеобщото избирателно право е част от политическите права на гражданите, а неговото стриктно и неограничено осигуряване от страна на държавите стои в основата на демократичните принципи. Стандартите за неговото прилагане са подробно заложени в множество международни и национални нормативни актове, сред които са Международният пакт за граждански и политически права, Европейската конвенция за защита правата на човека (Конвенцията) и Конституцията на Република България. В своята практика Европейският съд по правата на човека приема, че отнемането по един или друг начин на възможността на определена социална група граждани свободно да упражнят правото си на глас, по същество представлява лишаване от граждански права и е несъвместимо с принципите на Конвенцията.
С развитието на технологиите се развива и самият обществен живот, като всеобщото избирателно право не прави изключение


Поради тази причина, към момента, по-голямата част от държавите в световен мащаб използват някаква форма на електронно гласуване по време на избори и референдуми. Любопитен факт е, че форма на електронно гласуване е въведена за първи път през 1964 г. в Ориндж Каунти, Калифорния, САЩ чрез използване на системи за оптично сканиране.


Най-разпространените в наши дни машини за гласуване са електронните системи за директно записване (DRE), които се приемат и като най - надеждните както по отношение на сигурността, така и по отношение на възможността да бъдат използвани свободно от всички гласоподаватели. Именно с този тип машини разполага и България, като използваните на 4 април 2021 г. по време на парламентарните избори имаха техническа възможност за принтиране на подадения глас, преодолявайки по този начин един от малкото недостатъци на този тип машини, а именно опасността от невъзстановимо изтриване на събраната информация. Освен това, тази опция предоставя допълнителна сигурност, в случай на неправомерна намеса в софтуера за автоматично преброяване, тъй като позволява и механично такова на база принтираните гласове.


Всъщност машинното гласуване притежава много повече предимства, отколкото недостатъци.


Масовото му използване се наблюдава в държави, в които често възникват съмнения относно честното провеждане на изборите.


Поради напредването на новите технологии и внедряването им във всички сфери на обществения живот, електронното гласуване не може да остане извън обхвата на работата на международните организации на държавите, както и на европейските институции.


Сред най-важните актове в сферата на спазването на основните политически права на гражданите е Препоръка CM/Rec(2017)5 на Комитета на министрите на Съвета на Европа до държавите членки относно стандартите при електронно гласуване.


Според тази препоръка при въвеждането на електронно гласуване следва да се осигури възможност за всеобщо, свободно, равно и тайно упражняване на активното избирателното право. Това става, на първо място, чрез въвеждане на устройства, които са лесни за използване и разбиране от всички избиратели и позволяват самостоятелно използване от хора с увреждания.


На второ място, необходимо е конкретните устройства да позволяват уникална идентификация на избирателя с възможност той/тя да бъде безпогрешно отличен/а от останалите. На трето място, при използването на електронно гласуване, необходимо е на избирателя да бъдат осигурени автентични бюлетини, както и автентична информация относно изборния процес. На четвърто място, необходимо е използваните устройства да имат опция за потвърждаване на подадения глас преди неговото записване.


На пето място, сред стандартите приложими към електронното гласуване е конкретният метод да позволява уведомяване на избирателя, ако е попълнил невалидна бюлетина. На следващо място, избирателят трябва да получава потвърждение от системата, когато гласът му е успешно подаден и изборният процес за него е приключил.


По отношение на осигуряването за възможност за тайно гласуване


електронният вот трябва да бъде организиран така, че да дава гаранции


за спазване на тайната на подадения глас във всички фази на гласуването


Освен това необходимо е системата за електронно гласуване да не предоставя на избирателя данни относно съдържанието на вота на трети лица.


Използваните в България на 4 април 2021 г. по време на редовните парламентарни избори машини, представляващи електронни системи за директно записване, изцяло отговарят на международните стандарти, които следва да се спазват при въвеждане на електронно гласуване.


Тези машини са изключително лесни за използване, тъй като гласуването става в три стъпки - поставяне на карта, избор на политическа сила и потвърждаване на подадения глас. Интерфейсът не представлява нищо повече от точно възпроизвеждане на хартиената бюлетина на екран.


Поради това притесненията на някои правозащитници, че въвеждането на преимуществено машинно гласуване въвежда и скрит образователен ценз е напълно неоснователно. Това е така най-малкото поради факта, че както за гласуване с традиционната хартиена бюлетина, така и за електронно гласуване е


необходимо избирателят да бъде грамотен, за да може да прочете за коя политическа сила подава гласа си.


Дали самото отбелязване ще стане чрез поставяне на "X" в квадратче с химикал или чрез еднократно натискане на "тъч скрийн" на машина е без значение. Дори във втория случай значително се намалява възможността за подаване на невалиден глас, за разлика от обикновеното задраскване при хартиената бюлетина. Това, което обаче електронните системи за директно записване могат да препятстват или поне значително да намалят, е купеният вот на малограмотните или неграмотните избиратели, гласуващи с хартиена бюлетина по схемата с дървените клечки.


Промените в Изборния кодекс, въвеждащи преимуществено машинно гласуване, отчитат факта, че все пак е възможно електронните системи за директно записване да създадат неотстраними технически проблеми, както се случи в някои областни центрове по време на редовните парламентарни избори на 4 април 2021 г. Именно поради тази причина се въвежда възможност за гласуване с хартиена бюлетина в подобни случаи.


Според гласуваните промени, гласуване с хартиена бюлетина ще се допуска и в по-малките секции (с по - малко от 300 избиратели), при гласуване с подвижна избирателна кутия, както и при гласуване в социални домове, лечебни заведения, български плавателни съдове и секции в чужбина, за които са подадени не по-малко от 300 заявления. Поради това притесненията, че няма да се осигури възможност за гласуване на избирателите в отдалечените села също остават напълно неоснователни.


Действително, когато в развиващи се демокрации като българската възникват множество, често основателни съмнения относно честното и прозрачно провеждане на изборния процес, нормално е да разчита повече на обективния подход чрез използване на машини, отколкото на субективния човешки фактор, при който при броенето на подадените бюлетини могат да се допускат сериозни грешки, както и да се подмени вота изцяло - нещо, което машините не позволяват в такава степен.


Не съществува възможност за пълно изключване на потенциално манипулиране на изборите


или чрез намеса в софтуера на машините, или чрез подставени лица в изборните секции и подмяна на вота.


Във всички случаи обаче в едно демократично общество абсолютизирането на един метод за сметка на друг не може да доведе до достатъчно ефективно спазване на политическите права на гражданите. Поради това е необходимо да се търси баланс чрез използване на необходими и пропорционални мерки, отговарящи на установените международни стандарти за осигуряване на всеобщо, свободно, равно и тайно избирателно право. С въвеждането на приоритетно машинно гласуване с допустими и разумни изключения и достатъчни гаранции за сигурността, тези стандарти се постигат изцяло.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (237)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1977 Неутрално
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4898 Неутрално

  И децата знаят - ГЕРБ!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  "Поради това притесненията на някои правозащитници, че въвеждането на преимуществено машинно гласуване въвежда и скрит образователен ценз е напълно неоснователно. Това е така най-малкото поради факта, че както за гласуване с традиционната хартиена бюлетина, така и за електронно гласуване е необходимо избирателят да бъде грамотен, за да може да прочете за коя политическа сила подава гласа си."
  Защо затрудняват братята роми!? Досега поне 50% влизаха и гласуваха с предварително попълнена бюлетина. Сега как ще докажат дали са пуснали правилния глас?

 7. 7 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2845 Весело

  Аз съм твърдо за !

  Даже както неведнъж съм писал още по добре ще е ако списъка на партиите не е номериран и софтуера непрекъснато ги джурка те тогава кой прочел - прочел ...

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1977 Весело

  В ГЕРБ са ,,ЗА” цифровизацията… Само дето не харесват машинното гласуване…

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  къде по света има изцяло машинно гласуване ?

 12. 12 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 273 Неутрално

  къде по света има изцяло машинно гласуване ?
  —цитат от коментар 11 на pavur


  В Бългерия!🥳🤡👍

  Много съм прост
 13. 13 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 80 Неутрално

  По-глупаво нещо от 100% машинно гласуване няма!

 14. 14 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 80 Неутрално

  В една, две диктаторски страни.
  До коментар [#11] от "pavur":

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  бизнес за 8 милиарда до 2026 . некой ше намаже филията .
  ''App-based voting machine markets, at $6 million in 2020, is forecast to grow to $8 billion by 2026.
  Voting machines, including smartphone voting services, represent next-generation automation of getting people to register selection of people able to perform governance.''

  https://www.prnewswire.com/news-releases/world-voting-machines-and-app-based-remote-voting-systems-markets-report-2020-markets-at-6-million-in-2020-is-forecast-to-grow-to-8-billion-by-2026-301211648.html

 17. 17 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Бях в секция с машина. Гласуваха машинно 81. 40 - Слави, малко ДСБ и т.н. 0-Божков.
  Търкачите на билетчета си искат хартията.

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 18. 18 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  До коментар [#13] от "sbaleev":

  Много работи ще започнат да ви изглеждат глупави, но ти не се притеснявай-все някога мръсните навици се променят…

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  До коментар [#19] от "Incremental Fraud":

  Писах на sbaleev. Кажи.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1707 Неутрално

  Откровено казано, изпитвам огромно недоверие към всичко, публикувано в Маргинаалия, където беше оклеветен достойният български офицер и общественик Дянко Марков. Така че вече се съмнявам, че машинното гласуване е нещо добро.

 23. 23 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1615 Любопитно

  До коментар [#6] от "Lazarus":

  Я обясни как се гласува с предварително попълнена бюлетина?
  Като се подпечатва.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 24. 24 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  До коментар [#14] от "sbaleev":

  някъде го отменили , щото рисковете от ишимари , превишавали ползите :)))
  живеем в ерата на електронния бандитизъм се пак .

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Гласувайки с хартия в тъмната стаичка можеш да си снимаш вота и да се отчетеш пред 'спонсора".

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 27. 27 Профил на ACER
  ACER
  Рейтинг: 154 Любопитно

  Ако ще правим допитване, не ме е страх от машинно гласуване - елементарно е!

  Като знам обаче знанията и уменията на членовете на СИК, определено е притеснително.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  До коментар [#21] от "Incremental Fraud":

  боли ме папура - аз не гласувам по принцип .

 30. 30 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  А когато юлските избори повторят априлските (коригирани с някой процент, следствие отрезвяването на избирателя по време на 45-тото НС), ще отмените ли тази идиотщина!? Съмнявам се...

 31. 31 Профил на negodnik
  negodnik
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Към Модератора:
  Наблюдавайки поведението на потребители като Incremental Fraud, не ми се струва лоша идея да се сложи лимит на брой постове под една статия за даден акаунт.

  Тактиката е същата като в парламента. Повтаряме на едно и също с надеждата откровена лъжа да се превърне в истина и отклоняване на дневния ред от важните теми:
  I. Реформа на прокуратура, ВСС и контролни органи
  II. Разследване безобразията на Тиквата
  1. Студен резерв за Доган
  2. 700млн съпорт за Божков
  3. 4млрд за поток


 32. 32 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Машинното подкрепено от БСП!!!???
  Баба Гицка ко ши прай?
  50% спад за гласовете на столетницата.
  Това сепуко, харакири или дупка с револвер в лявото слепоочие е?

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34 Профил на 5biri
  5biri
  Рейтинг: 8 Любопитно

  "че форма на електронно гласуване е въведена за първи път през 1964 г. в Ориндж Каунти, Калифорния, САЩ чрез използване на системи за оптично сканиране."
  Добре де, журналистката ли е неграмотна, нас ли мисли за такива, или направо си лъже?
  Електронно гласуване???? Или броене на гласовете чрез метод на оптично сканиране?
  Дори в момента броенето на бюлетините в САЩ се извършва машинно чрез метода на оптично сканиране! Но гласуването е с хартиена бюлетина, пусната в урната на изборите или пратена по пощата!
  Да се спирам ли на другите лъжи и внушения на авторката?

  Истината е над всичко!
 35. 35 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3913 Неутрално

  "Поради тази причина, към момента, по-голямата част от държавите в световен мащаб използват някаква форма на електронно гласуване по време на избори и референдуми."?!  Боже, какво "ниво", 182-то място в света...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Не видях за слепите какъв е регламента?

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  До коментар [#6] от "Lazarus":Я обясни как се гласува с предварително попълнена бюлетина?Като се подпечатва.
  —цитат от коментар 23 на dedoliben


  Ти шегуваш ли се!? Печат, дори само по снимка, се прави за не повече от половин час. Вярно, ако се стигне до адекватна съдебна експертиза, може и да открият флашификата. Ама как да се стигне до там, а и кой ще тръгне да обследва ~400 бюлетини във всяка секция?

 40. 40 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  До коментар [#29] от "pavur":ми, никому не пречи и ануса да те боли
  —цитат от коментар 36 на Incremental Fraud


  Ако подобен език е баннат от модератора, не се учудвай.

 41. 41 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 443 Неутрално

  В закона има видео наблюдение на броенето?
  30 секунди принтиране - "супер шоу'.

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 42. 42 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3913 Весело

  Другарко Силвия, прочетете тук една ваша колежка, достойно носеща професията журналист, какво е написала:

  Избори в Нидерландия : Как го правят в Нидерландия
  Даниела Горчева

  Не ми се пише, защото нямам никакво време, но ще драсна няколко реда за сравнение, пък си правете изводите сами.
  В момента (15, 16 и 17 март) в Холандия има избори. Изборите за първи път протичат в рамките на ТРИ дни, не на един. Защо? С цел по-малко струпване на хора и за да може в понеделник и вторник да гласуват само тези хора, които имат крехко здраве, компрометиран имунитет или пък възрастни хора, които не искат да гласуват по пощата.

  Защото възрастните хора над 70 години имаха право да гласуват по пощата, условието беше да изпратят пликовете с бюлетините си до 11 март.


  Ние, които сме по-млади и здрави, имаме право да гласуваме в сряда. Тоест, аз ще гласувам утре.


  Как по принцип протичат изборите тук?

  Всеки човек получава по пощата - и то доста дни преди изборите, така наречения изборен пас- stempas. Нещо като покана за гласуване. На нея е изписано вашето име и адрес, също на коя дата от колко до колко часа и КЪДЕ, на кой адрес може да гласувате. На обратната страна може да упълномощите някой да гласува от Ваше име.

  Без такъв ПАС (покана за гласуване) на Ваше име и без документ за самоличност не може да гласувате. Така се премахва възможността някой да гласува 2 или 3 пъти, защото може да гласувате само като предадете на изборната комисия своя пас.


  Пак доста време преди изборите получвате вкъщи една примерна бюлетина ( разликата с оригиналаната е, че в тази няма квадратчета срещу имената на кандидатите).

  Целта е предварително да я разгледате, проучите, да видите как изглежда, да намерите мястото на Вашата партия или на вашия избранник, а не да се дзверите в "тъмната стаичка" и да се чудите къде е вашият човек. Това предполага и по-малко грешки и съответно невалидни бюлетини в деня на изборите.

  НИКАКВО МАШИННО и ЕЛЕКТРОННО ГЛАСУВАНЕ! ЗАБРАНЕНО е дори електронно преброяване на гласовете!


  През 90-те години, когато в България мнозина още не бяха виждали компютър, в Холандия гласувахме с машини в избирателните секции - бързо, лесно, удобно.

  Отдавна, с напредването на технологиите, мобилните устройства и съответно възможността изборите да бъдат откраднати (което на практика означава държавен преврат) машинното гласуване бе премахнато, върнахме се към червеното моливче.

  Нещо повече: забранено бе електронното преброяване на гласовете. Това с цел да се избегне компютърна манипулация.

  Защото тук политиците слушат експертите, а холандските експерти не са политикани,а професионалисти.


  В България, една от най -изостаналите и в технологично, и в морално и във всякакво отношение страна от ЕС, зинали сега тепърва да въвеждат машинно и електронно гласуване, защото главите на някои хорица са четвъртити.

  Казано е: умният се учи от грешките на другите, а глупакът - от собствените. Не знам как се наричат хора, които и от собствените си грешки не се учат, вие кажете. Тръгнали тепърва натам, ОТКЪДЕТО ДРУГИ СЕ ВРЪЩАТ.


  Холандия е на светлинни години и в морално, и в технологично отношение и въпреки това и неслучайно премахна електронното и машинно гласуване.


  Гласуване по пощата е сигурно, става по следния начин. Попълвате изборната бюлетиина и я слагате в плика, на който няма НИКАКВИ ЗНАЦИ, име и пр.

  Този плик заедно с вашия личен пас (стемпас) поставяте в друг плик, който адресирате до избирателната секция или където там. В тази секция хората отварят плика, проверяват съответния пас с вашето име и го поставят в една урна, а плика с гласа ви (без да разпечатват!) - в друга. Накрая се вадят всички пликове, отварят се, преброяват се гласовете за партиите и кандидатите. Пасовете трябва да отговарят на бюлетините, които са пуснати.


  Гласуването по пощата е по принцип само в особени случаи - изключение . За хора, които са на далечно плаване, работят или се намират в отдалечени от избирателни секции географски райони, неподвижни са или болни на легло и както е сега във връзка с пандемията.

  Освен това тук винаги е имало възможност да упълномощите друг човек, на когото имате доверие да гласува от ваше име като попълните обратната страна на вашия пас."


  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 43. 43 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  До коментар [#36] от "Incremental Fraud":

  тебе явно много те боли , щото не спря да мрънкаш.
  да не мислиш , че на една част от пейзаните не им е ясно , че на практика нищо не избират , ами вота се натъманява .
  като си толкова не можеш да търпиш , фащай пушката и ставай шумкар или ''сюткейс-еърпорт - канбера .

 44. 44 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2962 Неутрално

  До коментар [#6] от "Lazarus":Досега поне 50% влизаха и гласуваха с предварително попълнена бюлетина.

  И как точно става това?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2962 Неутрално

  До коментар [#31] от "Negodnik": отклоняване на дневния ред от важните теми:

  В случая разводняване на тема при тръгнали в неправилна посока коментари...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 291 Неутрално

  В Естония много отдавна в паспортите е вграден сертификат и електронно (през интернет) всеки естонец може да гласува от всяка точка на планетата ...дойдоха същото да го споделят в България, но мормона от Габрово ги изгони, на него ли ще обясняват що е то гогъл драйв и има ли той почва у нас!!!

 50. 50 Профил на choguna
  choguna
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  "След първото електронно гласуване беше свален режима на Борисов", звучи много добре.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4898 Неутрално

  До коментар [#4] от "Incremental Fraud":

  Не те разбират какво си написал. А на герберите истината ХИЧ не им харесва.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 53. 53 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  От машинното гласуване се страхуват купувачите на гласове!
  На първо място, това е партията на мутрата от Банкя - герп, която ни докара корупцията, измамите, арогантността, хаоса с ваксините и най-високата смъртност в света!

  Когато парламентьори от герб купуват ромски гласове, те задължително искат доказателство, че въпросният ром е гласувал за партията на комунистическата мутра борисов! Кое е това доказателство...?
  Снимка! Проста снимка на попълнената бюлетината с най-прост телефон в кабинката за гласуване. След напускане на секцията, тази снимка се показва на съответното лице от герп, на предварително уговорено място извън района на секцията.

  Машинното гласуване обаче, слага мощен прът в този традиционен механизъм за купуване и продаване на гласове. Защото няма да има СНИМКА! Телефончето става безсмислено. Няма да има доказателство за това, как е гласувал въпросния ром...
  А това си е проблем. Голям проблем за върхушката на герп...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 54. 54 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4898 Неутрално

  До коментар [#13] от "sbaleev":

  Намаляха ви изборните шашарми.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 55. 55 Профил на Беберенка
  Беберенка
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Гласувайки с хартия в тъмната стаичка можеш да си снимаш вота и да се отчетеш пред 'спонсора".
  —цитат от коментар 26 на Красимир Андонов


  Въх... А не можеш да си снимаш билетчето от машината? Някой ти забранява или как?

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 59 Профил на СМЕТ В СЯНКА
  СМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 0 Весело

  Гласувайки с хартия в тъмната стаичка можеш да си снимаш вота и да се отчетеш пред 'спонсора".
  —цитат от коментар 26 на Красимир Андонов


  Че аз мога да си снимам и разписката, някой ще ме спре ли?
  ИК казва задължително видеонаблюдение?

  Демокрацията си има една мръсна малка тайна и тя е, че правото на глас не ти дава непременно и право на избор.
 60. 60 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  къде по света има изцяло машинно гласуване ?
  —цитат от коментар 11 на pavur


  Никъде.Машините могат да бъдат манипулирани и вота да бъде опорочен.Не случайно КС на Германия отхвърли машинното и електронното гласуване..

  shlshlshlshl
 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 62. 62 Профил на СМЕТ В СЯНКА
  СМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 0 Весело

  Не видях за слепите какъв е регламента?
  —цитат от коментар 37 на Красимир Андонов


  Политкоректният термин е "незрящи".

  Демокрацията си има една мръсна малка тайна и тя е, че правото на глас не ти дава непременно и право на избор.
 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на Беберенка
  Беберенка
  Рейтинг: 8 Весело

  От машинното гласуване се страхуват купувачите на гласове! ... Машинното гласуване обаче, слага мощен прът в този традиционен механизъм за купуване и продаване на гласове. Защото няма да има СНИМКА! Телефончето става безсмислено. Няма да има доказателство за това, как е гласувал въпросния ром...А това си е проблем. Голям проблем за върхушката на герп...
  —цитат от коментар 53 на Рим


  Я сподели, кое ти забранява да си снимаш разписката от машината, на която е изписано за кого си гласувал?

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4898 Неутрално

  До коментар [#58] от "Incremental Fraud":

  Писа ми.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 67. 67 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2962 Неутрално

  А всъщност истинския въпрос е кой се страхува да управлява без абсолютно мнозинство.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 69. 69 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4655 Любопитно

  къде по света има изцяло машинно гласуване ?
  —цитат от коментар 11 на pavur


  бизнес за 8 милиарда до 2026 . некой ше намаже филията .''App-based voting machine markets, at $6 million in 2020, is forecast to grow to $8 billion by 2026.Voting machines, including smartphone voting services, represent next-generation automation of getting people to register selection of people able to perform governance.''https://www.prnewswire.com/news-releases/world-voting-machines-and-app-based-remote-voting-systems-markets-report-2020-markets-at-6-million-in-2020-is-forecast-to-grow-to-8-billion-by-2026-301211648.html
  —цитат от коментар 16 на pavur


  И кой ще ги купува тези машини за гласуване, след като никъде по света няма машинно гласуване? Не се ли усещаш, че си противоречиш?

 70. 70 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  До коментар [#60] от "dfjftriktrcdt":

  е тъй де!
  не вярвам гербиджа да се бои толкоз от туй пусто машинно гласуване.
  нали са мафия и статукво - ше изманипулират машинариите , ти цъкаш за слафчо , а то вътре си отчита герб .

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 72. 72 Профил на bulit
  bulit
  Рейтинг: 357 Весело

  До коментар [#31] от "Negodnik":

  Е как ще искаш ограничение на свободата на словото?Искаш да отидем на 212 място ли?

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 74. 74 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  къде по света има изцяло машинно гласуване ?
  —цитат от коментар 11 на pavur


  Там, където корупцията е завладяла държавата, а купуването и продаването на гласове е установена практика!
  България е такава държава.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4655 Любопитно

  До коментар [#42] от "hamiltonf":

  И къде са аргументите на тази "достойна журналистка" срещу машинното гласуване? Аз видях само това:

  "Отдавна, с напредването на технологиите, мобилните устройства и съответно възможността изборите да бъдат откраднати (което на практика означава държавен преврат) машинното гласуване бе премахнато, върнахме се към червеното моливче."

  Тук аргументи няма!

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 78. 78 Профил на hup19649563
  hup19649563
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Поредната тъпа статия. Набийте си го в простите глави най-накрая:

  1. Машини за гласуване се ползват най-вече в страни от Третия свят с голем процент неграмотно население. Сами се сетете защо и после пак говорете за "прогрес".

  2. От машини полза имат само ДПС и ГЕРП, защото електоратът им (купен) генерира голем процент невалиден вот с хартиените бюлетини, които са един вид ценз за грамотност и дори следва да са още по-сложни. При БСП проблемът е от възрастта. А защо ГЕРП и ДПС са гласували против това е отделен въпрос.

 79. 79 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3913 Неутрално

  До коментар [#76] от "vassilun":

  Някой като васко "острото" е нормално нищо да не разбира...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 80. 80 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 291 Неутрално

  От тиквинци разбрах че никъде не се гласува машинно....и ние дадохме нещо на света, специално за нас се произвеждат машини за гласуване!!!

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  Никой не се страхува, щото никой не го ползва :)

 84. 84 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#42] от "hamiltonf":

  Холандските закони за един ден ли ги приемат? Малко преди самите избори нали?

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 86. 86 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  Я сподели, кое ти забранява да си снимаш разписката от машината, на която е изписано за кого си гласувал?
  —цитат от коментар 64 на Беберенка


  Не е удобно така на открито. Хората те гледат и разбират, че очевидно става дума за купуване и продаване на гласове, щом ти е необходима снимка на бюлетината пусната от машината.
  Освен това, съответните органи може да проследят въпросното лице и да разбият системата заверата по бързата процедура...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 87. 87 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 972 Неутрално

  Наивността е сладка при децата, показана от политически "лидери" и "анализатори" е отблъскваща. Приказката, която разказват и преразказват т.н. "опозиционери" има еидн (двама! с Гешев) антагонисти с дямолски рога и копита и много мънички протагонисти, с ангелски крилца. Само че, без да се усетят разказвачите се преръщат в лъжливото овчарче - все по-малко хора им вярват. Преди изборите самите те твърдяха, че България е тотална развалина икономически и подминаха безвълвно повишаването на кредитния рейтинг. Наскоро, кагото Борисов предупреди, че кризата в институциите ще доведе до влошаване на икономическата ситуация същите тези увници го обвиниха, че "плаши" народа... и се позоваха на казваното от ГЕРБ в тяхната предизборна кампания.
  С машинното гласуване ще стнате същото - сега го защитават пламенно, но след новите избори ще почне епична битка за отмяната му. Или още по лошо - това е нова възможност за непризнаване на изборите и кабинет на Решетников с мандат до трети предсрочни изборе - две в едно с президентските.
  Но има една друга приказка - за хитрата сврака с двата крака. Прекалено "тънките" политически сметки обикновено водят до провал с елементи на фарс. 45тото НС явно беше само генерална репетиция за основното представление на политическа импотенщина.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 88. 88 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4655 Весело

  До коментар [#76] от "vassilun":Някой като васко "острото" е нормално нищо да не разбира...
  —цитат от коментар 79 на hamiltonf


  Хайде ти като обратното на острото, обясни! :-)

 89. 89 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3913 Весело

  До коментар [#75] от "LudLustrator":

  Ама наистина не вярвам, че може да има хора с подобно ограничено мислене, стигащи до "невероятни" заключения и сравнения?!
  Жалка история...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 90. 90 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 291 Неутрално

  До коментар [#77] от "Incremental Fraud":

  //брадчет ного отдавна. ена рускиня от Естония ми са беше явила на кюто -- после са ожени за пилот на еврофайтър у Италия

  ...така и не разбар, ко не ми хареса//
  ==============
  В Прибалтика по време на съветската окупация имаше много военна рашня, ама след разпада не се прибраха във Великая и Могучая а останаха в "бедна" Естония...ама ватата вари я печи я си остава вата (чатих си с една естонка, там ги наричат бели цигани)...така че не те отразила, нищо не си загубил, а само си спечелил!!!

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 93. 93 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 287 Весело

  "че форма на електронно гласуване е въведена за първи път през 1964 г. в Ориндж Каунти, Калифорния, САЩ чрез използване на системи за оптично сканиране." Добре де, журналистката ли е неграмотна, нас ли мисли за такива, или направо си лъже? Електронно гласуване???? Или броене на гласовете чрез метод на оптично сканиране? Дори в момента броенето на бюлетините в САЩ се извършва машинно чрез метода на оптично сканиране! Но гласуването е с хартиена бюлетина, пусната в урната на изборите или пратена по пощата! Да се спирам ли на другите лъжи и внушения на авторката?
  —цитат от коментар 34 на 5biri


  Тя лъжата започва още оттук:
  "Поради тази причина, към момента, по-голямата част от държавите в световен мащаб използват някаква форма на електронно гласуване по време на избори и референдуми."
  Афффффторката не се е затруднила да ни изброи кои например са тези "по-голямата част от държавите в световен мащаб". В ЕС например се прилага само в част от "окръг Брюксел" и в Естония. Тъпите германци, холандци и ирландци го пробваха няколко пъти и се отказаха от него. Ама те са тъпи, не разбират, афффторката от "Маргиналия" разбира. В САЩ редовно има скандали с машинното гласуване в редица щати. Усъвършенстват го... и пак нови скандали. Прав сте впрочем, че броенето на бюлетини чрез сканирането им по никакъв начин не може да се нарече "машинно гласуване", защото само преброяването е чрез "машината скенер". Има един доклад още на т.нар. "комисия Картър" по името на бившия президент още от 80-те години на миналия век, а оттогава има доста още доклади и скандали.
  Гласуването с машини в секция (да не се бърка с електронното дистанционно) има две предимства: Преброяването става много по-бързо и невалидните бюлетини (поради грешка на избирателя) изчезват.
  Надеждата, че ще намалее купеният или корпоративния вот са наивни. Колко от продалите гласа си ще рискуват да гласуват различно от указаното им, като се има предвид как ще бъдат наплашени, че "таа машинария ще запише за кого са гласували"? Като им знаете профила на тези избиратели?!
  Машинното гласуване няма да промени и негласите на избирателите.
  И въпросът е дали тези две предимства на машинното гласуване са достатъчни, за да пренебрегнем мотивите на конституционния съд на Германия, проблемите с него в САЩ, както и мотивите на останалите развити демокрации, които го пробваха и изследваха многократно и обстойно, след което мотивирано се отказаха от него.
  Другото са партизански страсти и маргинални опити за съчинения.

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 94. 94 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  Машините могат да бъдат манипулирани и вота да бъде опорочен.
  —цитат от коментар 60 на dfjftriktrcdt


  Няма как да стане.
  Машината ти пуска готова бюлетина с името на партията за която си гласувал.
  Проверяваш бюлетината и я пускаш в урната.
  Просто, бързо, ефикасно и сигурно.

  Фалове може да има само, ако машината спре да работи.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 96. 96 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  До коментар [#85] от "Incremental Fraud":

  не.
  обясни кво е ОЦР ?
  съотношението кво значение има, при положение , че се иска ПЪЛНО машинно , без артия?

 97. 97 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Поскъпването на гласуването - заради машините и обслужването им. Може да се компенсира с по-малък брой членове на секционни комисии и облекчения процес на всички други нива.

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на Vladiznaiko
  Vladiznaiko
  Рейтинг: 655 Неутрално

  "На следващо място, избирателят трябва да получава потвърждение от системата, когато гласът му е успешно подаден и изборният процес за него е приключил."
  Ето това нашите машини нарочно не го правят.
  По "Белия" свят се печатат две бележки, като едната остава у гласувалия. И той след това в къщи може да провери, дали глса му е отчетен и преброен за съответната партия. Тук бележката отива в урната - а те така и така бе ги броят, а вадят справка от машината. Т. Е. Спокойно можеха да я дават на всеки гласуващ

  Животът е прекрасен!
 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK