Заради обвиненията за кухи обороти "Градус" твърди, че акционерите са загубили милиони

Кадърът е от деня, в който компанията излиза на борсата

© Цветелина Белутова, Капитал

Кадърът е от деня, в който компанията излиза на борсатаСлед като в петък вечер в парламентарната комисия по ревизията на управлението на ГЕРБ за последните 10 г. бе чута втора порция, макар и объркани обвинения по адрес на публичната компания "Градус", представител на компанията дава свои отговори на някои от тях. В понеделник сутрин с писмо до медиите Георги Бабев, независим член на съвета на директорите, излага насрещни твърдения на обвиненията на земеделския производител Светослав Илчовски, който на две заседания на комисията по ревизията обвини съсобственика на "Градус" АД Иван Ангелов в участие в корупционна схема.


Какво казаха двамата в петък можете да гледате тук.


Дадените от него сведения, по които в неделя прокуратурата обяви, че е започнала проверка, засегнаха и цената на акциите на производителя на птици - което е и в основата на защитната теза на Бабев днес. Той третира изнесената от земеделеца информация като целяща да урони авторитета на публичната компания, като по този начин се нанесат финансови вреди и за акционерите й "в особено големи размери".
Твърдението на Илчовски е, че от него е било поискано чрез фиктивни сделки с неговата компания да се генерира фиктивен оборот - около 70 млн. лв. за 2017 г., за да може бизнесът на "Градус" да изглежда по-голям и така акциите й при първичното публично предлагане да получат по-висока оценка. Илчовски твърди, че "кухите обороти" били договорени със съсобственика на Иван Ангелов по молба на тогавашния премиер Бойко Борисов.


Дали наистина това е така може да се докаже само с документи, които в петък земеделецът обяви, че е предал на комисията по ревизия, но тя не ги направи публични и членовете й не са ги виждали. В същото време данните от консолидираните отчети на дружеството показват, че през следващите 2017-а години приходите и печалбата се свиват.


Бобев припомня, че "Градус" АД е формирано през декември 2017 г. чрез непарична вноска на дяловете и акциите на пет различни дружества - "Лора-2004" ЕООД, "Жюлив" ЕООД, "Милениум 2000" ЕООД, "Градус - 1" ЕООД, "Градус - 98" АД.


Уверява, че е спазен законовият ред, при който при непаричната вноска да се направи оценка на тези акции и дялове от трима независими оценители, назначени от Агенцията по вписванията. Освен това от 2017 г. насам всички отчети на групата са одитирани и заверени без квалификация или резерви от реномирани международни одитори. Допълва, че оборотите и сделките на групата подлежат на проверки всеки месец от органите по приходите, информацията от които би могла да бъде изискана от компетентните органи. "При нито една от тези проверки не е открито каквото и да е несъответствие или проблем със сделките на което и да е дружество от групата. Всички сделки, сключени от тези дружества, са реални, надлежно регистрирани в НАП и отчетени в съответствие с международните счетоводни стандарти във финансовите отчети на групата", допълва Бабев.


Публичните компании са задължени да публикуват тримесечните си отчети, а годишните се одитират. В конкретния случай те са заверени от Baker Tilly без забележки, показва проверка на "Капитал". При излизането им на борсата пък те подават всичките си документи за проверка и одобрение в Комисията за финансов надзор, която обаче няма капацитет да проверява отчетите.


Предлагането на акциите на борсата чрез аукцион е най-прозрачният метод за публично предлагане, при който крайната цена се определя от пазарните участници, а не от "Градус" АД, посочва днес Бабев. "Капитал" припомня, че през 2018 г. компанията първо предлага 55.5 млн. акции в диапазона 1.80-2.35 лв., като инвеститори са записали 45.2 млн. акции при минималната цена 1.80 лв. Сред записалите акции са седем пенсионни фонда, взаимни фондове, банки, инвестиционни посредници.


Заради думите на Илчовски в петък инвеститорите на борсата изразиха известни опасения, като акциите на "Градус" загубиха 10% от стойността си, но към края на сесията възстановиха част от загубите и в крайна сметка завършиха деня с понижение 6.4%. Това стана при изтъргувани малко над 63 хил. акции от общо пуснати за търговия над 240 млн. Изчисленията на Бабев са, че "неверните изказвания, уронващи престижа на дружеството", са довели до ощетяване на инвеститорите в компанията с "реални 24.36 млн. лв.". Сделки с книжа на компанията има и днес, като те са около нивата на затваряне в петък - 1.46 лв. за брой.


Той посочва, че от излизането си на борсата до сега "Градус" е разпределило над 40 млн. лв. дивиденти, което нарежда компанията сред водещите по този показател и това е "категорично доказателство" за "генериране на устойчив оперативен модел и реален паричен поток".


От писмото му се разбира, че е възложил да бъдат изготвени справки за всички сделки със зърнени култури от 2017 г. до днес на групата, а информацията ще бъде публично оповестена. Това уверение идва след твърденията на Илчовски за картел при търговията със слънчоглед, като качеството на зърното се занижава и се продава по-евтино на фирми на Иван Ангелов.


Бабев опровергава и твърденията за завишени земеделски субсидии, като посочва, че "Градус" ги е получавало по общия ред, без привилегии и отбелязва, че компенсациите в България за хуманно отношение към животните са едни от най-ниските в Европейския съюз, а твърденията за огромни суми са подвеждащи и неверни. Обяснява, че благодарение на тези субсидии малките компании са оцелели в конкуренцията с чужди компании, които получават в пъти по-големи субсидии.


Бабев посочва, че допускането на такива твърдения в парламента, без да бъдат проверени, уронва престижа на целия капиталов пазар и обявява, както бе оповестено вече в петък, че ще предприеме всички възможни правни действия за защита на техните интереси. Уверява, че дружеството е готово за пълна данъчна ревизия и проверки от всички институции.

Ключови думи към статията:

Коментари (185)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  Ако обвиненията се докажат, акционерите ще загубят още много, но Пилето ще трябва дълго да полежи за измама в затвора.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 2. 2 Профил на Bobby Simeonof
  Bobby Simeonof
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А те "акционерите", кога са ги спечелили, че пък и да ги "загубят"? :)

 3. 3 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 515 Неутрално

  откъдето дошли, там някъде и отишли

 4. 4 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 928 Неутрално

  Наакаха се от схеми, врътки, заплахи, далавери ... и сега викат - ама що така?! Не разбирате ли, че вие сте съучастници в престъпна група за източване на кинти, бе!!!

 5. 5 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 240 Весело

  Пиле шарено - а га яди кифтетата ни рива, нали?

 6. 6 Профил на Bobby Simeonof
  Bobby Simeonof
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Общото събрание на Градус одобри дивидента от 0,02 лева
  Компанията ще изкупи обратно до 3% от акциите си до 5 години след вписване на решението на акционерите в Търговския регистър" - заглавие от икономически уеб портал! :))) Станете акционер там и ще получите невероятните 2 стотинки дивидент!

 7. 7 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1750 Неутрално

  Да опровергае обвиненията и ще си върне милионите!

 8. 8 Профил на cpv51671547
  cpv51671547
  Рейтинг: Весело

  Я сега кажете KPMG ли са "реномирания международен одитор" дет' одитира Пилето?

  За един преател от една фалирала банка питам :)

 9. 9 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3913 Неутрално

  "...че от излизането си на борсата до сега "Градус" е разпределило над 40 млн. лв. дивиденти."  Това похвално, сериозна сума.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 10. 10 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Бих казал, че много ограничените ми впечатления от Baker Tilly са като от АФА - много зле. Ама покрай КТБ видяхме, че и големите се дънят по същия начин, така че...

  Не цъкам плюсове и минуси.
 11. 11 Профил на GOGO
  GOGO
  Рейтинг: 96 Неутрално

  бидяхме пилето, колко е кух,,, проблема не им е от кухите обороти, а че всичките са едни малоумни мутри...

 12. 12 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 240 Весело

  Бих казал, че много ограничените ми впечатления от Baker Tilly са като от АФА - много зле. Ама покрай КТБ видяхме, че и големите се дънят по същия начин, така че...
  —цитат от коментар 10 на Imaginary Friend


  Е, че те ако са малки какъв е икономическо - криминалния мотив да "се дънят" (т.е. да ГИ дънят" :))))

 13. 13 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3906 Весело

  " При нито една от тези проверки не е открито каквото и да е несъответствие или проблем със сделките, на което и да е дружество от групата. Всички сделки, сключени от тези дружества са реални, надлежно регистрирани в НАП и отчетени в съответствие с международните счетоводни стандарти във финансовите отчети на групата", допълва Бабев."

  И спрямо " успелия млад мъж" проверките на прокуратурата и ЧОПНИ комисията не откри никакви нарушение ! Чист бил като сълза ! Най - порядъчният бизнесмен у нас ! Какви съвпадения само !!!😂😂👍

 14. 14 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3045 Весело

  Дерзай Мая, Мутри, вън ще остане вън от следващия парламент.

  [email protected]
 15. 15 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2927 Весело

  КОЙ ли кандърдиса акционерите да влагат в яйца, с по 2 жълтъка? Да не са били златни кокошките или кокошинките са се ръсели като златен пясък? С една банка пробваха, все тарикат юнаци, да прекарат други и успяха. Но пилетата май не отлитат?!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 16. 16 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3906 Весело

  До коментар [#4] от "4u4o":

  " Наакаха се от схеми, врътки, заплахи, далавери ... и сега викат - ама що така?! Не разбирате ли, че вие сте съучастници в престъпна група за източване на кинти, бе!!!"


  Докато не се смени главния рекетьор и прокуратурата не заработи съгласно закона, нищо няма " да разберат" ! А след това и да го направят, файда никаква ! Защото ще гърми схема след схема ! Тази с фирмите е само върхът на айсберга.......

 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3045 Любопитно

  Георги Бабев, независим член на съвета на директорите - Какво е това чудо "независим" член на Съвет на директорите на частна фирма???

  [email protected]
 18. 18 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Сега съд, затвор и милиони глоба за Мая Манолова и Илчовски.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 19. 19 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 991 Неутрално

  Компанията е създадена през декември 2017 г., а според кошаревския свидетел на сестра Галева кухите обороти са генерирани през 2017 г. Може би затова се крият "автентичните"документи!

 20. 20 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3674 Любопитно

  Парадокс е че тъй нареченият "едър земевладелец" Илчовски ....всъщност е едно подставено лице!!!Интересно е да се чуе какво представлява...като се чуят месните хора от Северозапада.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 21. 21 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Иван Ангелов "пилето" е нещо като "Красьо черния" в съдебната система. Той разпределя агробизнеса и определя кой на кого колко такса спокойствие плаща. Заради парализираното правосъдие в тази държава николй не може да се оплаче от "пилето".
  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2021/05/09/4207581_beliazani_pari_zurno_i_reket_purviiat_opit_na/

 22. 22 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3913 Неутрално

  До коментар [#18] от "Wornoxmaniak подложен на патетична реторика демагогия пропаганда":

  Да, тук вече няма връщане назад и за двете страни, да не говорим и за третата - хилядите акционери в "Градус", които на свой ред могат да заведат колективно дело.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 23. 23 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 801 Неутрално

  "...че от излизането си на борсата до сега "Градус" е разпределило над 40 млн. лв. дивиденти."Това похвално, сериозна сума.
  —цитат от коментар 9 на hamiltonf


  Затова господата Тома Биков и Д. Митов искаха да предупредят бившите си ортаци от ДБ да не затриват печелившата българска фирма. Даже им подсказаха, че е възможно прокурорско преследване срещу тях (хората на ДСБ и ДаБГ).


  До коментар [#9] от "hamiltonf":

 24. 24 Профил на iiu09354227
  iiu09354227
  Рейтинг: 414 Неутрално

  "...че от излизането си на борсата до сега "Градус" е разпределило над 40 млн. лв. дивиденти."

  Взели са за дивидентите от всички нас. Дано поне тези, които са внасяли за втора пенсия в частни пенсионни фондове , си потърсят загубите от кухите акции на "Градус", които няКОЙ е набутал на фондовете.

 25. 25 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Решението на казуса е просто.
  Част сме от ЕС - отваря се възможност за българските пенсионни фондове да инвестират на борси в ЕС, дефинирайки предварително класовете възможни активи.
  Тогава ще има конкуренция. И емитиращите акции на БФБ ще трябва да се стараят повече, не просто да я разглеждат, като алтернатива на банковото кретиране у нас.

 26. 26 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2962 Неутрално

  До коментар [#15] от "ЗаНиЗа":

  Когато си осигурил по 88 евро субсидия на кокошка, акционери бол.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 27. 26 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  Ето затова подобни обвинения трябва да се доказват в съда, където и двете страни да изложат своите аргументи, освен ако такива разкрития нямат единствено пропагандна цел.

 28. 28 Профил на Райчо Иванов
  Райчо Иванов
  Рейтинг: 30 Неутрално

  Направо не мога да повярвам в каква държава живеем - вихрят се слухове и легенди, бизнес за милиони се съсипва с лека ръка, всеки обвинява всеки за всевъзможни грехове без никакви доказателства, само на база твърдение и накрая никой не носи отговорност за нищо....

  Живеем в Абсурдистан, страната на абсурдите

 29. 29 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  Нормално е институциите (БФБ и КФН) да бяха реагирали в почивните дни, примерно:

  Чл. 75.
  (1)Съветът има право да вземе решение за спиране на търговията с допуснати до търговия емисии финансови инструменти, освен ако спирането може да увреди съществено интересите на инвеститорите или нормалното функциониране на пазара съгласно чл. 80 от Делегиран регламент 2017/565, в следните случаи:
  1. при настъпване на събитие, свързано със съответните инструменти или техния емитент, което може да окаже влияние върху цената им

  Не ме търсете преди обяд
 30. 30 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2962 Неутрално

  До коментар [#9] от "hamiltonf":

  Още по сериозна сума е 12млн годишно (88 евро на кокошка) субсидия

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 870 Неутрално

  "Общото събрание на Градус одобри дивидента от 0,02 леваКомпанията ще изкупи обратно до 3% от акциите си до 5 години след вписване на решението на акционерите в Търговския регистър" - заглавие от икономически уеб портал! :))) Станете акционер там и ще получите невероятните 2 стотинки дивидент!
  —цитат от коментар 6 на Bobby Simeonof

  Зависи колко е номиналът на 1 акция бе, бате.

 33. 33 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3913 Неутрално

  До коментар [#20] от "Willy Messerschmitt":

  "Парадокс е че тъй нареченият "едър земевладелец" Илчовски ....всъщност е едно..."  Вторият ден горе-долу слушах изслушването, и там с моето бизнес "ухо", чух, че Ангелов му предоставил 3.5 лв. млн. авансово, после Илчовски закъсал и потърсил други 3-4 млн. (тук Илчовски потвърди). И всичко това, когато става дума за бизнесмен със мултимилионен бизнес, с 8 цифрена печалба всяка година!?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 34. 34 Профил на cpv51671547
  cpv51671547
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#25] от "Vassil Stoychev":

  С кво да инвестират?

  Повечето български пенсионни фондове са наместили парата и са с отрицателна доходност. Сега почват да се чешат умно по главата, че идва момента да почват да плащат пенсии..

 35. 35 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  Направо не мога да повярвам в каква държава живеем - вихрят се слухове и легенди, бизнес за милиони се съсипва с лека ръка, всеки обвинява всеки за всевъзможни грехове без никакви доказателства, само на база твърдение и накрая никой не носи отговорност за нищо....Живеем в Абсурдистан, страната на абсурдите
  —цитат от коментар 28 на Райчо Иванов


  И кой докара всичко това? Точно така, М.Галева и новите протестърски партии.

 36. 36 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  Ми ако не са били кухи, направете изкупуване на акции и след проверки и т.н. Като се докаже че всичко е точно акциите ще се върнат на старата цена и ще сте на печалба.

 37. 37 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  Да отиват в съда, иначе винаги съществува подозрението за политгическа поръчка и е мътна и кървава.

 38. 38 Профил на cpv51671547
  cpv51671547
  Рейтинг: Весело

  До коментар [#10] от "Imaginary Friend":

  А пропуснал съм, че са ги написали.

  Как да е, то ключа за палатката е в оценката на непаричната вноска както обикновено. Одиторите после само кимат с разбиране и прибират парата в задния джоб :)

 39. 39 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1851 Неутрално

  До коментар [#21] от "event_horizon":

  Амме. Градус е средна фирма в земеделието.
  Например Агроплод Карнобат имат 70 000 декара само овощни градини 3 хладилни инсталации и преработвателен завод. Изнасят примерно компоти навред.
  А за зърното най-големи са Октопода над 1 милион декара, после Младен Милков с около 500 000 декара и така нататък.
  Така, че успокоят малко топката и не бъдете шарани.
  За бизнеса не е хубаво за никой да се говори ала бала.
  Оставете ги да работят и не ги заместване в политиката.

 40. 40 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  Уйдурмата на маямата- галева- костинбродска ще излезе скъпо на някого и ще предизвика поредица от съдебни дела!
  Иначе общественият интерес отново не е защитен и отново всичката пара отиде в свирката!!!

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#17] от "karabastun":

  ""независим" член на Съвет на директорите на частна фирма???"
  независим означава, че е член на борда, ама е на заплата, и няма дял във фирмата. Другите членове на борда - би трябвало да имат някакъв % дял във фирмата. Може да се разглежда като добре платен специалист - консултант. Може и да са хора от малцинствата, за да си готин и борда да е цветен.

 43. 43 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 82 Неутрално

  Ако обвиненията се докажат, акционерите ще загубят още много, но Пилето ще трябва дълго да полежи за измама в затвора.
  —цитат от коментар 1 на Viva la Evolution


  Да де, ама ако се докажат. Световна практика е тези предварителни изслушвания и събирани на доказателства да са затворени, а не да се превръщат в подобен цирк който ни демонстрираха "протестните" партии. Защото в момента дори и нищо да не се докаже, някакво петно върху Пилето така или иначе ще остане.

 44. 43 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  "...че от излизането си на борсата до сега "Градус" е разпределило над 40 млн. лв. дивиденти."Това похвално, сериозна сума.
  —цитат от коментар 9 на hamiltonf


  Сумата е сериозна, но за 240 млн. акции, това са 17 ст. на акция общо за 3 години. За тези, които са платили по 1.80 на акция, това са около 3% годишна възвращаемост.

 45. 45 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 801 Неутрално

  бидяхме пилето, колко е кух...
  —цитат от коментар 11 на GOGO


  „Пилето“ може и да е кух, ама е богат!
  А на тебе Милен Цветков щеше да ти каже:
  „Ти като си умна, защо не си богата, А?“

  До коментар [#11] от "GOGO":

 46. 46 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1200 Любопитно

  Парадокс е че тъй нареченият "едър земевладелец" Илчовски ....всъщност е едно подставено лице!!!Интересно е да се чуе какво представлява...като се чуят месните хора от Северозапада.....
  —цитат от коментар 20 на Willy Messerschmitt


  Друг въпрос - Такъв бизнес в тези мащаби може да оцелее в България само при определени условия..... та, при кое правителство е създаден и добил такива размери бизнесът на Илчовски?

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 47. 47 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 746 Весело

  До коментар [#26] от "дерибеев":


  До коментар [#15] от "ЗаНиЗа":Когато си осигурил по 88 евро субсидия на кокошка, акционери бол.
  —цитат от коментар 26 на дерибеев


  За милиардите трилиони субсидии за перки, коли и зелена енергия ако ревехте по същия начин като за кокошките цена нямаше да имате

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 48. 48 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1851 Неутрално

  До коментар [#33] от "hamiltonf":

  Пълни лаици в земеделието. Радвам се, че поне ти си в час със зърнобизнеса. Ама никой не слуша. Аз познавам дето се вика всяко село какво произвежда, ама Мая и ДБ специалисти.

 49. 49 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 82 Неутрално

  Наакаха се от схеми, врътки, заплахи, далавери ... и сега викат - ама що така?! Не разбирате ли, че вие сте съучастници в престъпна група за източване на кинти, бе!!!
  —цитат от коментар 4 на 4u4o


  Доказателства или да вярваме на вашата дума.😁😁😁

 50. 50 Профил на Bobby Simeonof
  Bobby Simeonof
  Рейтинг: 8 Неутрално

  От самото създаване, тази фирма винаги се е забърквала в някаква далавера с подкрепа от най-високо ниво! Другите измамници - пенсионните фондове, които си нагласят схемите, а Градус е просто техен инструмент! Две стотинки дивидент.. това е малко над един процент от стойността на акцията! Един процент доходност - евала! Кой от вас ще си инвестира парите за 1% доходност? :) После - печалбата им е 20% нагоре, а дивидента - 60% надолу!... Не купувайте боклуците на тези измамници - пилета за 40 дена порастнали с химии, олио Бисер и колбаси "Аз ям"

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3913 Весело

  До коментар [#30] от "дерибеев":

  Дерибеев, ако имаше такава субсидия (88 евро на кокошка), половин България щеше да гледа пилета, а другата да работи при тях...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 53. 53 Профил на cpv51671547
  cpv51671547
  Рейтинг: Весело

  До коментар [#43] от "razor":

  Това не е възвръщаемост, а само дивидент. Ще си сметнат възвращаемостта като продадат и актива или го добавят по текуща оценка. А тя не никак добра в момента.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1851 Неутрално

  До коментар [#50] от "Bobby Simeonof":

  А. И аз това казвам. Поне повече хора ще спрат да им купуват боклуците. Има стотици средни и дребни производители. Аз например си купувам пилета от хора дето ги гледат 3-4 месеца със зърно. Разкош.

 56. 56 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 746 Весело

  До коментар [#33] от "hamiltonf":

  Същото си го призна и пред Сашо Диков ама каза, чеоня му ги е дал на доверие тези пари само със записна заповед!

  Жалка история.

  Иначе тук много му вярват на Илчовски, силно го подкрепят и обичат.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 57. 57 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  До коментар [#36] от "Doge":

  Наши и международни одитори и агенции правят проверки и не откриват нередности. Лилавите ни другари обаче, предпочитат да вярват безрезервно не на тях, а на Илчовски-човек със съмнителна репутация.Защо така , другари? И защо Галева и съратниците и от другите протестърски партии, не представиха документите на Илчовски пред обществеността? Значи, да му слушаме приказките-може, да видим доказателства-не може. Ама иначе сте борци за справедливост, та еша ви няма.

 58. 58 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 888 Неутрално

  обвиненията за кухи обороти "Градус" може и да се потвърдят !!!!! Всичко около Градус и компания мирише (че и на норки и плъхове даже) ...... а точене на фондовете е въпрос за пред комисията за нац. сигурност .......... Комисията от парламента трябва да премине към президентството а не да бъде закрита с разпускането на парламента

 59. 59 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 289 Разстроено

  Целият този "борсов бизнес" (не само в БГ, а навсякъде) е едно голямо надлъгване, където накрая обикновеният акционер в повечето случаи е прецаканият. Каквото и да си говорим...

  “When small men begin to cast big shadows, it means that the sun is about to set”, Lin Yutang
 60. 60 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  Ето момента всичките герберя да забогатеете лесно без да се налага да въртите балкански схеми. Накупете колкото може повече акции на Градус. Като мине скандала и се окаже че не са правили мошенгии, цената им ще се вдигне и ще направите пачки.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 61. 61 Профил на cpv51671547
  cpv51671547
  Рейтинг: Весело

  "...че от излизането си на борсата до сега "Градус" е разпределило над 40 млн. лв. дивиденти."Взели са за дивидентите от всички нас. Дано поне тези, които са внасяли за втора пенсия в частни пенсионни фондове , си потърсят загубите от кухите акции на "Градус", които няКОЙ е набутал на фондовете.
  —цитат от коментар 24 на iiu09354227


  Охо тука каква тема отвори, за отговорността на корпоративния мениджмънт- необятна като Вселената. Особено пък при колективните органи.

  И почти непозната по българските ширини хахаха

 62. 62 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1331 Любопитно

  До коментар [#57] от "uvtest":

  А защо дясната партия ГЕРБ ни задължава всеки месец да инвестираме в дружества по избор на една шепа мениджъри вместо да ни освободят от тия 5% и да ни ги дадат да си ги инвестираме в каквото намерим за добре?

  Не ме търсете преди обяд
 63. 63 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  До коментар [#57] от "uvtest":

  Ето. Купуваш акции сега евтино, после като всичко се докаже, че е клевета продаваш на печалба. Другото са прани приказки. Говори с парите си, не с думи.

 64. 64 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 82 Неутрално

  Ми ако не са били кухи, направете изкупуване на акции и след проверки и т.н. Като се докаже че всичко е точно акциите ще се върнат на старата цена и ще сте на печалба.
  —цитат от коментар 36 на Doge


  Значи обвинения трябва да доказва, че е невинен. Отде ви събират такива.😁😁😁

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 82 Неутрално

  До коментар [#35] от "uvtest":Фактите, фактите говорят другарю гербидж.
  —цитат от коментар 41 на cpv51671547


  Дайте ги тези факти, ама наистина факти, не Ежк. Др. Комунист.😁😁😁

 67. 67 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3913 Весело

  До коментар [#56] от "Wornoxmaniak подложен на патетична реторика демагогия пропаганда":

  А най-странното знаеш ли кое е, че ги бяха сложили двамата един до друг, буквално рамо до рамо...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 68. 68 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  До коментар [#64] от "oak17621787":

  Абе ти не знаеш елементарно как работи борсата дошъл си да даваш акъл. Така се изложи с този пост.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 746 Весело

  До коментар [#52] от "hamiltonf":

  Има, има. Въпросът е че не само той е взел по 88 евро за кокошка.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 71. 71 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  До коментар [#63] от "Doge":

  Не плащат чак толкова добре за коментари в Дневник, че да останат и за акции

  Не ме търсете преди обяд
 72. 72 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  До коментар [#64] от "oak17621787":

  Дори нямаш идея колко си кух. Доказва се в съда. Аз говоря за борсови индекси. Ма отде акъл в тая шамандура.

 73. 73 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2962 Неутрално

  До коментар [#52] от "hamiltonf":

  Според Панев е. Нали не вярваш, че всички са равни пред ... размера на субсидията

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 74. 74 Профил на Георги Христов
  Георги Христов
  Рейтинг: 650 Неутрално

  "Градус" твърди, че акционерите са загубили милиони"

  Върхушката на Градус, по-добре да се притеснява да не загуби свободата си.....

 75. 75 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#60] от "Свинчуга":

  Свинчуга, Градус си е фирма на БСП, не намесвай ГЕРБ тук.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  20 милиона лева и на пенсионния фонд Доверие горят с Градус-а.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  До коментар [#75] от "Wornoxmaniak подложен на патетична реторика демагогия пропаганда":

  Е щом казваш. Ама пилето играе белот с Буци, не с Корнелия.

 80. 80 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  Сами се изобличават с колко са увътрили акционерите с деклариране на кухи обороти

 81. 81 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  До коментар [#62] от "tulup":

  "А вие защо биете негрите". Как пък не научихте нещо ново, а карате по социалистически опорки още. Питах, защо изслушването беше открито, а документите-доказателства се крият .Ако те е срам да отговориш, кажи "не знам", ама не се излагай с тия изтъркани клишета.И провери, ГЕРБ ли създадоха закона за ЧПФ ,или не.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 84 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 82 Неутрално

  До коментар [#64] от "oak17621787":Абе ти не знаеш елементарно как работи борсата дошъл си да даваш акъл. Така се изложи с този пост.
  —цитат от коментар 68 на Doge


  Ква борса бе фати, хвърлят се някакви обвинения, вие казвате, че обвинения трябвал да доказва, че е невинен.
  Междувпрочем търгувам от доста време Форекса, поназнайвам туй, онуй.😁😁😁

 85. 85 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  До коментар [#81] от "uvtest":

  Вместо да умуваш, нали вярваш на регулаторите на ГЕРБ одитори и други дрън-дрън. Отивай да купуваш акции на Градус и ще направиш пачка после като си върнат стойността. Другото са празни приказки.

 86. 86 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3913 Неутрално

  До коментар [#73] от "дерибеев":

  Сега видях документите, ама то наистина е "зверска история", брутални субсидии...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 87. 87 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  Цената на акциите падна при някакъв смешен оборот колкото сигурно кварталната Била прави за деня. Предлагам на гербиджа да съберат някой лев и дружно да подпрат акцията на тоя финансов и мениджърски колос - Пилето, който така и не намери един "несвързан" приятел от групата по белот, да извади едни 20-30 хил. лева и да купи на "тънко" акцията... Така с един бърз удар щяха запушат устата на злонамерените, а и ще могат да блажат и от дивиденти.

 88. 88 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 287 Весело

  До коментар [#9] от "hamiltonf":Още по сериозна сума е 12млн годишно (88 евро на кокошка) субсидия
  —цитат от коментар 30 на дерибеев


  Само ти май не разбра, че субсидията НЕ е 88 евро на кокошка. Разбра го дори "зеленият" Владислав Панев, който си беше помислил, че "животинска единица" е равно на една кокошка. Само че се коригира, цитирам го дословно:
  "Плащанията са 88 евро за животинска единица кокошка носачка например.
  РЕДАКЦИЯ - някъде към 71 кокошки са равни на една животинска единица. Тоест, субсидията е 2.40 лева на кокошка грубо. Скандалът не е толкова голям, колкото си мислех. Подведох се в началото."

  Допълнение: Субсидиите за "животинска единица" в другите страни от ЕС са по-високи. Понякога до 2-3 пъти. Което поставя нашите производители в неизгодни условия откъм конкуренция. Но това е друга тема.

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 89. 89 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  До коментар [#84] от "oak17621787":

  Нищо не знаеш. Изложи се като кифладжия.

 90. 90 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  До коментар [#79] от "Doge":

  Илчовски-новото божество в лилавия пантеон. Маяма Галева-негов пророк. Алелуя.

 91. 91 Профил на themtrx
  themtrx
  Рейтинг: 297 Весело

  И аз съм от губещите... ама 100 лв.

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93 Профил на K2doors
  K2doors
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#52] от "hamiltonf":

  Палячо,има и над 100 евро за пиле субсидия!!

 94. 94 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3913 Весело

  До коментар [#88] от "stem":

  Така вече, по мяза. Струля се във въздуха, преди да се проверят как са фактите...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 95. 95 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  До коментар [#90] от "uvtest":

  Виждаш ли как лесно те засичам, че тролиш. И почна с опорките. Казах ти не се опитвай да мислиш, ще има непоряди и мениджъра ти в тролската фабрика ще ти се кара.

 96. 96 Профил на Avalon Blackmore
  Avalon Blackmore
  Рейтинг: 241 Неутрално

  До коментар [#52] от "hamiltonf":

  ако всеки, който искаше да гледа пилета, получаваше субсидия, нямаше да сме член на ЕС, а независима държава.

  олекна ми на душата, возвисих ся!
 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#30] от "дерибеев":Дерибеев, ако имаше такава субсидия (88 евро на кокошка), половин България щеше да гледа пилета, а другата да работи при тях...
  —цитат от коментар 52 на hamiltonf


  Прочетох, че в Германия субсидията за квачки е 1,70 евро, за България не знам.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 100. 100 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 838 Любопитно

  "... после Илчовски закъсал и потърсил други 3-4 млн. (тук Илчовски потвърди). И всичко това, когато става дума за бизнесмен със мултимилионен бизнес, с 8 цифрена печалба всяка година!?"

  Бе и аз не спирам да се чудя: то Тръмп, то Мъск, то Ивайло Пенчев - милиони и милиарди лични средства, пък като тръгнат с някой "проект" - никога не си бъркат в техните портмонета, ами търчат по банките за кредити. Това ква фатка е?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK