Като няма хеликоптер – пращаме министър

Работата на правителството не е да търчи по индиценти и катастрофи, а да гарантира нужната помощ за всеки.

© Дневник

Работата на правителството не е да търчи по индиценти и катастрофи, а да гарантира нужната помощ за всеки.Хеликоптер за акцията по спасяването на тежко ранения в Пирин икономист Владимир Каролев може и да нямаше, и той, както и още десетки пострадали по планините беше носен на ръце часове наред от планинските спасители, но пък транспортирането му към "Пирогов" беше координирано и консултирано лично от здравния министър в оставка Костадин Ангелов и директора на спешната болница Асен Балтов по нареждане на премиера в оставка Бойко Борисов. С линейка на Правителствената болница.


Ще рече човек, че Каролев в крайна сметка извади късмет - ако беше паднал ден по-късно, нямаше да има кой да организира превеждането му от болницата в Разлог към София, тъй като здравният министър и премиерът вече са други. Дали нямаше да си остане в провинциалната болница и шансът му за оцеляване да намалее значително?


Не. И без намесата на Борисов и подчинените му по веригата Каролев щеше да бъде транспортиран в "Пирогов"
с линейка на Спешната помощ, както става със стотици пострадали при катастрофи, инциденти и аварии, които не се появяват по телевизията и нямат хиляди последователи във "Фейсбук". Все още.


"Откакто заемам поста министър на здравеопазването, винаги при такива тежки случаи се прави подобна организация, това нито е първият подобен случай, нито ще е последният", обясни Ангелов в Разлог. Само че това не е тежък случай, не и от медицинска и логистична гледна точка и от Разлог нататък. Това е поредният паднал в планината, който има нужда от спасяване и последващо лечение, които са по силите дори на българската здравна система. Която - в този случай, ако изобщо е нужно, може да бъде организирана и далеч по-дискретно от разстояние и не на живо. Тежкото е било от подножието на Тодорка до Разлог, но спасителите са се справили, без да бъдат коорнидинирани и консултирани отгоре.


Случката с икономиста е идеалният епитаф на третия кабинет "Борисов". Нито този, нито предните два кабинета съумяха да осигурят действаща и устойчива система - в случая за въздушна спешна помощ, но пък лично се явяват да координират, ръководят и консултират "сложни" операции по транспорт на един пострадал от точка А до точка Б.


Подобни изцепки са далеч отвъд непремерения, грозен и жалък пиар.


Те рушат базата на обществения договор, доколкото в България той изобщо съществува. Работата на премиера, министъра на здравеопазването и директора на ключова болница не е лично да преглеждат и транспортират пострадали - знайни и незнайни, не да асистират лично при всяка операция на перитонит или слагане на пирон, а да създават и поддържат система, която да осигурява подобна грижа, така че всеки гражданин да е спокоен и уверен, че ако той катастрофира или падне от скалите, ще получи адекватна и отговаряща на нуждите му помощ, същата като за останалите.


Борисов и компания обаче правят точно обратното - лично разчистват отломки и пращат линейки, с което оставят впечатлението, че са незаменими и без тяхната намеса и благоволение не се случва нищо. Че без връзки, познати и пари си загубен и ще те оставят да пукнеш, защото няма кой да се обади за теб. Че държавата се управлява не от закони и регламентираните чрез тях устойчиви демократични принципи и системи, а от самодържец, който лично навигира целия обществен процес и без него няма кой и една линейка да подкара. Че живеем в мафиотизирана структура, в която добруват само тези, които показват нужния респект към дона, плюс че плащат съответната дан.


Цялото суетене и консултации в ефир освен това следва да демонстрират колко много работят съответните висши чиновници.


Но отдавна не успяват да замаскират точно обратното - че те не вършат нищо смислено, не и за общественото благо.


Защото хеликоптерът, за който се говори от поне 10 години, го няма, и появата на Костадин Ангелов в Разлог не променя по никакъв начин този факт. Това, че Ангелов лично посреща пратки ваксини не променя факта, че България е на последно място по имунизации срещу коронавируса в Европа. Това, че министри се явяват лично на мястото на тежки катастрофи или обикалят болниците да съчувстват на пострадалите не променя факта, че катастрофата се дължи на калпав ремонт, поръчан и платен от същото това правителство.


Хеликоптерът сам по себе си не променя нищо, дори и най-накрая да бъде осигурен. Особено ако е един. В страна с планински релеф, отдалечени и застинали в 20 век райони, където ако изобщо има някакви здравни грижи, те умират скоростно, но пък с претенции за лидер на световния туристически пазар, наличието на развита и адекватна въздушна спешна помощ е задължително по дефиниция. Осигуряването на машини за целта е по-лесната част. За да има смисъл от тях, са нужни поддръжка, обучение, бази, финансиране, логистика и координация с останалата част от спешната помощ. И това за разлика от живите включвания от магистрали и болници вече е работа на правителството. Явно непосилна.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2164 Неутрално

  Същата работа и когато ген. проф. Мутафчийски слагаше инжекции с ваксина наместо медицинската сестра.

  Сам съм, други няма...
 2. 2 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  ,,Борисов и компания обаче правят точно обратното - лично разчистват отломки и пращат линейки, с което оставят впечатлението, че са незаменими и без тяхната намеса и благоволение не се случва нищо. Че без връзки, познати и пари си загубен и ще те оставят да пукнеш, защото няма кой да се обади за теб. “

  Ето това е болезнената истина, която обаче на Борисов му е трудно да схване…

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  ЛИПСА НА ЕДНАКВИ СТАНДАРТИ…
  Един умира на стълбите на болницата, а друг-……..

 5. 5 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1792 Разстроено

  Очевадно е как слънцето не свети за всички еднакво…

 6. 6 Профил на Корабов
  Корабов
  Рейтинг: 108 Неутрално

  Жалката МУТРА се опитва да прави рейтинг от всичко, ама вече не ставаИЗГОНИ ГЕРБ - СПАСИ БЪЛГАРИЯ
  —цитат от коментар 3 на ГЛАСУВАЙ ИЗГОНИ МУТРАТА и КАСКЕТА


  Изгони, изчегъртай, убий, строши...я ни кажете накрая кого да турим! Че като гледам за 30(0)г. не се намери свестен...къде ли е проблема?

 7. 7 Профил на Корабов
  Корабов
  Рейтинг: 108 Неутрално

  Много е затрогващо, как отделния индивид в България се изключва сам себе си от социалния портрет на нацията! И айде пак след година, 2 или 4(о чудо) каменарчетата пак на барикадите с гюстериците, шишетата в джеба и пеня край джуките...

 8. 8 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  Отвратителна история, гнусен опит за ПР.

  Самия факт че някакъв министър трябва да пропътува 1/3 от България за да се 'погрижи' за нещо означава че изобщо не е свършил нищо по време на мандата си като министър, а даже няма и идея какво всъщност трябва да върши.

  કટાક્ષ
 9. 9 Профил на b.rainstorm
  b.rainstorm
  Рейтинг: 36 Неутрално

  Борисов си е комунист от всякъде, и смотана мутра. Не знам как му се връзват още... История е.

 10. 10 Профил на oIo
  oIo
  Рейтинг: 433 Неутрално

  корупцията убива. герб - също.

 11. 11 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 96 Неутрално

  0 Comments
  Write a comment…

  Stoil Stoilov
  23h ·
  Shared with Public
  Моля се Владо Каролев да се оправи.
  И не разбирам докога подобни инциденти ще се ползват за ПиАр на властта. Не ни ли увряха главите, че само система за реакция и ясен протокол за действие може да има ефект при спасяването.
  Какво от това, че някой е пратил министъра на здравеопазването и директор на болница при пострадалия? Защо не ги прати по шосетата.? Там ежедневно гинат хора, даже по няколко наведнъж. Що за малоумие! Потрошеният Каролев от административна помощ ли се нуждае, че му пращате министър? И то със специалност хирургия с дисертация на тема „Оптимизиране на оперативния подход и лимфната дисекция при болни с рак на стомаха“. ?
  Ако някой е на място в този случай, това е проф. Балтов - специалист в областта на оперативно лечение на фрактури и изкълчвания на крайниците и таза; на лечение на политравма и посттравматични увреждания на крайниците.
  Но като лекар, а не като директор на болница. Каролев няма нужда от министър и от директор, а от лекари, които разбират от натрошено тяло и счупена глава.
  Имал е нужда и от хеликоптер! "Сигналът за изчезването му е подаден около 15 часа, а след 17 часа е започнало издирване." А светлата част на деня сега е до 20:00 - 20:30. Намерен от групата с издирване по земя в 01:00 часа... след 10 часа. Десет часа! И то случайно, само защото спасителите знаят местата без покритие и за почнали да търсят именно по тези места. А можеше да бъде търсен и намерен с оглед от въздуха след 1 - 2 или 3 часа и след още един час да е в ръцете на лекари. А е носен на ръце още 4 часа след като е намерен. Даден е в ръцете на лекари в 04:30 сутринта.
  Отвратен съм! Махайте се веднага!

 12. 12 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  Министър в оставка при предизборна ситуация действа основно с оглед електорална,политическа и кариерна целесъобразност.

 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  Вчера под статията за Каролев , Bramasol припомни kak eдин хеликоптер отиде да прибере ПКП от Търговищко със счупена ключ
  ица , а не помогнаха на ранените жена и дете в същатата катастрофа по вина на НСО

 14. 14 Профил на sjz30536678
  sjz30536678
  Рейтинг: 75 Неутрално

  Отлична и точна статия!Браво!

 15. 15 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  А помните ли какви/колко медицински хеликоптера имахме при :
  -луканов;
  -беров;
  -виденов;
  -станишев;
  -орешарски???
  ДрОгаркои, автор на този текст, ще е добре да си дадете сметка, че И в тази сфера Отечеството от десетилетия има СИСТЕМЕН ПРОБЛЕМ!!!

 16. 16 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  Г-жа Цвета Караянчева даде ценен съвет на недоволните:
  "Ходи пеша, бе!"

 17. 17 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1615 Весело

  Балтов беше така отзивчив и когато трябваше да придружава лично Бойко Борисов заради скъсания му менискус.

 18. 18 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5156 Неутрално

  Министъра не може ли сам да иде, без да го праща министър председателя в оставка

 19. 19 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  До коментар [#18] от "pet_fire":

  А за какво да ходи?

 20. 20 Профил на igkotzev
  igkotzev
  Рейтинг: 399 Неутрално

  Гледах репортажа по БНТ, според изказването на доктора не могат и да се пос*рат без Тиквоний Първи да разпореди.

 21. 21 Профил на El Zilcho
  El Zilcho
  Рейтинг: 319 Неутрално

  До коментар [#15] от "selqnin":

  Благодаря, Captain Obvious. А има ли нахален и демонстративен пиар от разни високопоставени лица, вместо да се решава този проблем?

 22. 22 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Очевадно е как слънцето не свети за всички еднакво…
  —цитат от коментар 5 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Ами, прав си, явно не свети - има много примери.
  Преди две-три години, май беше случая с онзи човек, диабетика, дето умря в Хималаите, щото си забравил инсулина в палатката.
  Пращаха хеликоптери, пращаха шерпи и всичко това се плащаше от нашия джоб.
  Никой не даде отчет колко е платил данадкплатеца.
  И всичко това, щото някъкъв болен човек решил да се прави на мъж.

 23. 23 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Министъра не може ли сам да иде, без да го праща министър председателя в оставка
  —цитат от коментар 18 на pet_fire


  Ako не е отишъл като лекар, да даде мнение/съвет (не знам какъв е капацитетът на болницата там), аз не мисля че му е работа на здравния министър да прави подобни обиколки. Явно в България има твърде много хирурзи, че да се занимават с всичко друго, но не и операции.

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  Да, ама така няма да разберем, колко се грижи Борисов за нас. Само той.

 25. 25 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  десет медицински хеликоптера са около 50 милиона евро и експлотацията им е около 10 мил евро на година. не можаха ли някаде да спестят от 10 км асфалт ????

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на aspet
  aspet
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Така се получава когато човек не може да надскочи манталитета си на общ работник или момче за всичко.
  Просто му е по-лесно да кара Жипката, да обикаля и зяпа по строежите и да изпуска мисловни л@йна.
  И естествено кара подчинените си да вършат същото.

 28. 28 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  До коментар [#26] от "ann311051059":

  Хубаво е да има хеликоптери към бърза помощ за спешни случай, а не един за спасяване на туристи

 29. 29 Профил на edin slep
  edin slep
  Рейтинг: 640 Неутрално

  То не е само от незнание, така се изграждат зависимости. Трябва да се имаше с хората във властта, за да ти е добре. Ако няма какво да раздава, дали материални блага или благоволение, ще бъде пометен от някой компетентен.

  preklara rara
 30. 30 Профил на kahles
  kahles
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  Хайде стига с тия спасителни хеликоптери! Да потрошим сума ти пари за два хеликоптера, екипажи и поддръжка и те да имат работа 4-5 пъти в годината! А военните "Кугъри" в Крумово за какво са? За паради и за красота? Те са перфектни за тая работа, а в програмата за обучение на пилотите влиза CSAR (Combat Search And Recue)! Което си е същото като търсенето и спасяването в планината и при катастрофи по пътищата, ама облечено в камуфлажни дрехи. С не повече от 10% от разходите по тия спасителни хеликоптери може да се осигурят допълнителни тренировки и моторесурс на машините. А пилотите само ще се зарадват на допълнителното летене и че ще вършат нещо полезно и значимо!

  Целият проблем е в шубето на шкембелиите с лампази в МО, за които най-доброто е да не правят нищо! Защо да я разписвам тая докладна, мисли си лампазлията на уютното бюрце, ами ако стане някой сакатлък с тия хеликоптери в планината, ще ме уволнят! А така - заплатата си върви, стажът за пенсия също, пей сърце, за какво ми е на баир лозе! ОТХВЪРЛЯ СЕ!!!

  Freedom is a fragile thing and it's never more than one generation away from extinction.
 31. 31 Профил на kahles
  kahles
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  В допълнение към предния коментар, в МВР също има 4 отлични хеликоптера, които биха могли да извършват търсене и спасяване - три леки AgustaWestland AW109 и един среден AgustaWestland AW139. Които заедно с Кугърите на ВВС в Крумово и двата хеликоптера на ВМФ във Варна могат да образуват доста плътна мрежа, покриваща цялата страна.

  Freedom is a fragile thing and it's never more than one generation away from extinction.
 32. 32 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1213 Весело

  До коментар [#30] от "Kahles":

  Проблема за военните хеликоптери е, че разходите за подръжка скачат във десетки пъти, затова и никоя цивилна медицинска служба не ползва военни хеликоптери

 33. 33 Профил на Vasil Angelov
  Vasil Angelov
  Рейтинг: 68 Неутрално

  До коментар [#30] от "Kahles":

  не сте прав, и се фокусирате върху частния случай.
  борбата (от много години) не е да има някакви специални хеликоптери само и единствено за ПСС.
  Не.
  Тя е за това, да има въздушен превоз във спасителните и медецински служби на страната по принцип.
  Тоест - за катастрофи на магистралата. За закъсали родилки от далечни села. За превоз на спешни случаи от малката болница в Горно Нанадолнище до ВМА или Пирогов. За превоз на кръв или органи (донорство).
  И някъде към края чак за спасителни операции в планината.
  ///

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1769 Разстроено

  Когато българина се научи да си плаща, тогава ще има, щото ще си търси платеното и ще си прави сметката колко по-евтино излиза като си плащаш. Последното изглежда странно, ама е логично.
  На здравни вноски от 5 кутии цигари на месец, вие искате хеликоптери с все персонал 24/7 и поддръжка. Ми няма как да стане, "математиката не излиза". Когато почнете да си цените здравето и живота, тогава ще разберете защо някои неща изглеждат скъпи за плащане, обаче като ги платиш ти е евтино. Евреите в ИЗраел платиха двойно и тройно за ваксини, ваксинираха се масово и сега нито си товарят здравната система (и си върви лечението на другите заболявания), нито си стопират икономиката с локдауни, и туризма им ще захлеби яко и ще си избият скъпите ваксини хиляда пъти отгоре. Ма стиснатите евреи плащат скъпо, щото знаят че иначе е направо разоряващо. У нас наопаки... Ми няма да имаме хеликоптери и ще мрем залудо, докато втория ни акъл е по-добър от първия.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 36. 36 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1769 Весело

  До коментар [#30] от "Kahles":
  Като те чета, ти в казарма не си стъпвал, камоли да си представиш какво е военен да се грижи за здравето ти. Аре жокер: "от пъпа нагоре аналгин, от пъпа надолу аналги-хинин". Сам се сети къде се е пръкнала тази мъдрост, и ще си отговориш що няма как хем военен, хем линейка и спасител за цивилни акции...
  Звучи грубичко, но пък подчертава защо няма да стане както го мислиш.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 37. 37 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1769 Весело

  Отвратителна история, гнусен опит за ПР.Самия факт че някакъв министър трябва да пропътува 1/3 от България за да се 'погрижи' за нещо означава че изобщо не е свършил нищо по време на мандата си като министър, а даже няма и идея какво всъщност трябва да върши.
  —цитат от коментар 8 на Ан Он


  Точно +++++++ Проблема е, че само 5-10% от българите го схващат това нещо, докато останалите имат мечта да докопат министерско кресло и там по описаното от Алеко Константинов...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 38. 38 Профил на az_medikyt
  az_medikyt
  Рейтинг: 268 Неутрално

  И какво щяхте да кажете ако не бяха направили нищо? А?

 39. 39 Профил на kahles
  kahles
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  До коментар [#30] от "Kahles":Проблема за военните хеликоптери е, че разходите за подръжка скачат във десетки пъти, затова и никоя цивилна медицинска служба не ползва военни хеликоптери
  —цитат от коментар 32 на Quo Vadis?


  Глупости! Хеликоптерите на ВВС, ВМФ и МВР се поддържат със средства от бюджетите на МО и МВР. Данъкоплатецът ги издържа така или иначе. Не пречи и да свършат малко полезна работа.

  Freedom is a fragile thing and it's never more than one generation away from extinction.
 40. 40 Профил на kahles
  kahles
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  До коментар [#30] от "Kahles":не сте прав, и се фокусирате върху частния случай.борбата (от много години) не е да има някакви специални хеликоптери само и единствено за ПСС.Не.Тя е за това, да има въздушен превоз във спасителните и медецински служби на страната по принцип.Тоест - за катастрофи на магистралата. За закъсали родилки от далечни села. За превоз на спешни случаи от малката болница в Горно Нанадолнище до ВМА или Пирогов. За превоз на кръв или органи (донорство).И някъде към края чак за спасителни операции в планината.///
  —цитат от коментар 33 на Vasil Angelov


  И какъв е проблемът хеликоптерите на МО и МВР да правят това, като поддържат дежурство за изпълнението на такива полети?

  Freedom is a fragile thing and it's never more than one generation away from extinction.
 41. 41 Профил на drill
  drill
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  [quote#40:"Kahles"][/quote]

  А защо трябва да е на МО или на МВР ?!?!?
  Аз си застраховам колата и какво !?!? Трябва да чакам някоя полицейска кола да издърпа до сервиза ли !?!?

 42. 42 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  До коментар [#39] от "Kahles":

  има и други проблеми ...
  Военния хеликоптер тежи няколко пъти повече и има по голям диаметър на винта. т.е.

  Не може да каца на покриви на сгради/болници без да са със сериозно укрепване ..
  Нужни са му доста по големи открити площи за кацане ...
  Трябва да му се сменя оборудването в зависимост от мисията , което изисква време и хора ...

  мога да изброявам още, но въпроса е като защо не карат банички по магазините с тирове ....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK