Кой е Янаки Стоилов - служебният министър на правосъдието

Кой е Янаки Стоилов - служебният министър на правосъдието

© Цветелина Белутова, КапиталСлужебният министър на правосъдието Янаки Стоилов е дългогодишен зам.-председател на БСП и зам.-председател на 43-ото Народно събрание. Той ще оглави ведомството и ще има пълните правомощия като редовен министър.


Той ще председателства заседанията на пленума на Висшия съдебен съвет. Има правомощия да внася дневния ред на пленума, да присъства и да се изказва на заседанията, но не участва в гласуването. Може да предлага законопроекти за промени в нормативни актове, свързани със съдебната система. Ще управлява имуществото на министерството и ще отговаря за арестите и затворите в страната. На негово подчинение е и дирекцията за българско гражданство.


Кои са другите министри в служебния кабинет - тук
Кой е служебният премиер ген. Стефан Янев - тук
Янаки Стоилов завършва право в Софийския университет "Св. Климент Охридски", където от 2018 г. е професор по теория на правото. Бил е депутат в седем обикновени парламента - от 36-ия, 38-ия, 39-ия, 40-ия, 41-ия, 42-ия и 43-ия, и е сред авторите на конституция от 1991 г. в Седмото Велико народно събрание.


За негов ментор в политиката се смята Александър Лилов, който навремето е неформален първи заместник на Тодор Живков. През 2006 г. двамата създават т.нар. ляво крило в БСП, което Стоилов оглавява в продължение на години. Той е зам.-председател на партията по време на управлението на Сергей Станишев и Михаил Миков. След реформата на Корнелия Нинова губи мястото си в кандидатдепутатскте листи, но стана неин съветник, а в момента отново е неформален зам.-председател на БСП, защото оглавява комисията по идейната политика.


В парламента е сред вносителите на стотици закони, а в БСП - сред авторите на стратегически документи, но и сред принципните критици на което и да е ръководство. Макар да е заместник на Сергей Станишев, той е един от малкото социалисти, посмели да не подкрепят и критикуват предложението на премиера на БСП Пламен Орешарски депутатът от ДПС Делян Пеевски да оглави ДАНС.


Доцент е по право от 2002 г., а през 2018 г. става професор. В момента е ръководител на катедра "Теория и история на държавата и правото" в Юридическия факултет на Софийския университет, където чете лекции по "Обща теория на държавата", "Политология", "Обща теория на правото" и "Защита на правата на човека". От 2016 г. е почетен професор на Шанхайския университет "Джао Тонг". Член е на редколегията на списание "Юридически свят". Има множество научни публикации.


"Не искам да бъда по-католик от Папата, но ако четем критично, каквото обсъждаме (предизборната платформа на БСП - бел. ред.), той е по-голям социалист от нас", заявява Янаки Стоилов през февруари 2017 г. на заседанието на 49-ия конгрес на БСП като критика към проекта за предизборна платформа "Поискай промяната! Правила, сигурност, справедливост".


"Подкрепям закриването на паралелната държава, но ще е по-трудно с паралелните политици, които участваха и подпомагаха нейното формиране през годините", казва тогава Стоилов и допълва, че бизнес социалисти са взели превес в БСП.


През 2014 г. след скандала с Пеевски и назначението му в ДАНС, Янаки Стоилов коментира демонстрацията на приятелски отношения между лидерите на ГЕРБ и ДПС с репликата: "Да внимаваме да не предозираме кафетата, за да не развалим сърцето". Думите бяха по повод призива на Лютви Местан (тогава лидер на ДПС) да се пият повече кафета като имаше предвид кафето като символ на политическия диалог. То се превърна в това, след като преди време Местан и Бойко Борисов цял ден уговаряха пиене на кафе в Кърджали и накрая седнаха на една маса.


Кои са другите министри в служебния кабинет :


Стефан Динчев Янев - служебен министър-председател (негова биография четете тук)


Гълъб Спасов Донев - служебен зам. министър-председател по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика (негова биография четете тук)


Бойко Илиев Рашков - служебен зам. министър- председател по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи (неговата биография четете тук)


Атанас Ангелов Пеканов - служебен зам. министър-председател по управление на европейските средства (неговата биография четете тук)


Асен Васков Василев - служебен министър на финансите (негова биография четете тук)


Георги Великов Панайотов - служебен министър на отбраната (негова биография четете тук)


Стойчо Тодоров Кацаров - служебен министър на здравеопазването (негова биография четете тук)


Виолета Колева Комитова - служебен министър на регионалното развитие и благоустройството (нейна биография четете тук)


Николай Денков Денков - служебен министър на образованието и науката (негова биография четете тук)


Светлан Христов Стоев - служебен министър на външните работи (негова биография четете тук)


Велислав Величков Минеков - служебен министър на културата (негова биография четете тук)


Асен Петров Личев - служебен министър на околната среда и водите (негова биография четете тук)


Христо Георгиев Бозуков - служебен министър на земеделието, храните и горите (неговата биография четете тук)


Георги Георгиев Тодоров - служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията (негова биография четете тук)


Кирил Петков Петков - служебен министър на икономиката (негова биография четете тук)


Андрей Стефанов Живков - служебен министър на енергетиката (негова биография четете тук)


Стела Иванова Балтова - служебен министър на туризма (нейна биография четете тук)


Андрей Георгиев Кузманов - служебен министър на младежта и спорта (негова биография четете тук)


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK