Кой е Асен Василев, служебният министър на финансите

Кой е Асен Василев, служебният министър на финансите

© Цветелина Белутова, КапиталАко аз си свърша добре работата, всички ще бъдат еднакво недоволни." Това казва в интервю пред БНТ Асен Василев преди 8 години, когато е служебен министър на икономиката, енергетиката и туризма. Тогава трите ресора са под един покрив, а на власт е назначеното от президента Росен Плевнелиев служебно правителство, ръководено от Марин Райков.


Възпитаникът на "Харвард" коментира това по повод готвената регулация на енергийния пазар. Тогава той като външен за политиката човек е удивен, че в страната се произвежда повече ток от нуждите й и въпреки това той е ужасно скъп. Заключава, че това е, защото секторът се управлява политически, а не по икономическа логика. Осем години по-късно ситуацията е все същата, макар тъкмо енергетиката да бе основен акцент в заявките му като министър за реформи, които няма как да се осъществят в живота на един служебен кабинет. Сега той поема финансите.


Кои са другите министри в служебния кабинет - тук
Кой е служебният премиер ген. Стефан Янев - тук
През пролетта на 2013 г. Асен Василев се опитва да хвърли камък в блатото на трите си ресора.


Една от първите му задачи начело на мегаминистерството бе да направи кадрови промени, като с постовете си се разделиха 23 души от 13 държавни фирми, а някои от заварените заместник-министри се отърваха на косъм, защитени от браншовици, и дейността им започна да се гледа под лупа.


В държавните енергийни фирми се намериха резерви да не се вдига цената на тока, на Турция бе предложено да купува излишния за местния пазар ток и да се забързат съвместните проекти. Поиска от министъра на регионалното развитие списък на незаконните обекти в Слънчев бряг, а държавното дружество в курорта сезира главния прокурор за тях.


"Имаме огромния шанс да пренапишем правилата в енергетиката", казва в интервю пред "Капитал" по време на мандата си Василев, а последвалото развитие в сектора показа, че политическите аргументи при управлението му остават водещи за наследниците на поста.


В началото на кризата с коронавируса заедно с колегата си от "Харвард" Кирил Петков разработват план, който да реши насъщен въпрос - как бизнесът да не спира с всички последствия от това, докато здравните власти се опитват да овладеят епидемията. Тъй като планът, макар и базиран на препоръките на Световната здравна организация, остава за кратко само в светлината на медийните прожектори, тъй като е извън политическа стилистика и конюнктура. Той предвиждаше масово редовно тестване на работещите, за да не бъдат спирани бизнесите.


"Или правителството очаква много тежко развитие на кризата с COVID и много тежка икономическа рецесия в световен план и се опитва да вземе превантивно дълг, преди да затворят капиталовите пазари, или се очаква спиране на част от потоците, с които бюджетът се финансира." Това коментира в най-прясната си телевизионна изява от есента на миналата година Асен Василев пред Би Ти Ви.


Предположенията му са по адрес на информацията за поетия от България нов дълг за 5 млрд. лв. под формата на две емисии - 10- и 30-годишни облигации. Тогава той коментира, че правителството не обяснява за какво ще използва парите, с които по думите му два пъти може да се построи магистрала "Хемус". Заключението му тогава бе, че правителството разполага с огромен ресурс - приходите от данъци, еврофондовете, пласиран дълг, и въпросът е дали с тях няма да се изпълняват икономически необосновани проекти като този за АЕЦ "Белене".


Василев поема, макар и за кратко, финансите на страната, за които може да се наложи също да мисли как да допълва с поемане на дълг зарази извънредните плащания в условията на пандемия.


Асен Василев е завършил икономика в "Харвард" и е специализирал бизнес администрация и право в Harvard Business School и Harvard Law School. Съосновател е и президент на Everbread - една от петте компании в света за ценообразуване на самолетни билети, частично финансирана от Националния фонд за научни разработки на Сингапур и от първия инвеститор в Skype.


Съосновател и директор е на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност. Преподавател е в програмата за икономически растеж и развитие в сътрудничество със Софийския университет "Св. Климент Охридски" и с Центъра за стратегии и кoнкурентоспособност в Harvard Business School.


От 1999 г. до 2004 г. работи като консултант в Monitor Group в САЩ, Канада, Европа и Южна Африка. Ръководи проекти за маркетинг и стратегическо развитие на големи международни компании в телекомуникационната индустрия, енергетиката, минното дело, застрахователната индустрия и в редица големи производители на потребителски стоки.


Кои са другите министри в служебния кабинет:


Стефан Динчев Янев - служебен министър-председател (негова биография четете тук)


Гълъб Спасов Донев - служебен зам. министър-председател по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика (негова биография четете тук)


Бойко Илиев Рашков - служебен зам. министър- председател по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи (неговата биография четете тук)


Атанас Ангелов Пеканов - служебен зам. министър-председател по управление на европейските средства (неговата биография четете тук)


Георги Великов Панайотов - служебен министър на отбраната (негова биография четете тук)


Стойчо Тодоров Кацаров - служебен министър на здравеопазването (негова биография четете тук)


Виолета Колева Комитова - служебен министър на регионалното развитие и благоустройството (нейна биография четете тук)


Николай Денков Денков - служебен министър на образованието и науката (негова биография четете тук)


Светлан Христов Стоев - служебен министър на външните работи (негова биография четете тук)


Янаки Боянов Стоилов - служебен министър на правосъдието (негова биография четете тук)


Велислав Величков Минеков - служебен министър на културата (негова биография четете тук)


Асен Петров Личев - служебен министър на околната среда и водите (негова биография четете тук)


Христо Георгиев Бозуков - служебен министър на земеделието, храните и горите (неговата биография четете тук)


Георги Георгиев Тодоров - служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията (негова биография четете тук)


Кирил Петков Петков - служебен министър на икономиката (негова биография четете тук)


Андрей Стефанов Живков - служебен министър на енергетиката (негова биография четете тук)


Стела Иванова Балтова - служебен министър на туризма (нейна биография четете тук)


Андрей Георгиев Кузманов - служебен министър на младежта и спорта (негова биография четете тук)


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK